شربت آلوی بخارا
این شربت علاوه بر آنکه ملین است ضد عطش میباشد. اسهالش ملایم و رفعکننده اخلاط صفرا و خون میباشد.
آلوی بخارا 3 کیلو که هسته آن را در آورده باشند.
عرقیات:
عرق کاسنی، عرق بیدمشک و گلاب از هرکدام 2 شیشه.
آلوی بخارا با عرقیات مخلوط و روی شعله ملایم بجوشانید تا خوب نرم شود. بهتر است در دیگ سنگی پخته گردد. سپس خوب آن را مالش داده و صاف کنید. آب
ص: 20
صاف شده را با شکر طبرزد به مقدار 150 گرم بجوشانید تا قوام بگیرد. در یخچال نگهداری کنید و روزانه به مقدار نیاز میل کنید.
شربت انگور
آب انگور نیمه رسیده (گس مزه) 7 کیلو.
برای کمخونی در بیماریهای مختلف از جمله سرطان و سرطان خون و درمان زخمهای بدخیم و خوشخیم داخلی بسیار مفید میباشد و کمبود مواد معدنی خون و بدن را اصلاح میکند.
سماق و ریشه شیرینبیان و مازو و گلنار و گل محمدی و شکوفه گورگیاه از هرکدام 25 گرم، مرمکی و شب یمانی (زاج بلوری) از هرکدام 3 گرم در دستگاه عرق کشی نهاده و 7 بطری عرق از آن بکشند. آب انگور را روی شعله ملایم بجوشانید تا یک ثلث آن بماند. عرق بدست آمده را با حدود نیم کیلو عسل صاف و آب انگور باقیمانده آنقدر بجوشانید تا به قوام آید. روزانه به میزان نیاز میل کنید.
شربت انار ساده (قانون بو علی)
برای کسانی که تب درازمدت دارند و کسانی که معده دارای سوء مزاج گرم دارند مفید میباشد. شکم را قبض و رطوبتهای ناباب را از رسیدن به معده و روده مانع میشود و ادرارآور است.
انار کاملا رسیده با دانههای سرخ سرخ و هسته کوچک و باریک را تهیه کنید. انار را بفشرید و افشره را روی شعله ملایم بجوشانید تا یک سومش بماند. کمی شکر بر آن بیافزایید و چند دقیقه بعد از آتش برگیرید. روزانه به مقدار نیاز و تمایل از نیم استکان تا 3 استکان کموبیش مصرف کنید.