شربت فواکه ضد درد مفاصل
سیاتیک و ام. اس را معالج است و درد عضلات پشت و کمر را از بین میبرد. برای ورم مفاصل درد زانو، یخ کردن ساق پا و احساس بیحسی در انگشتان پا و دست مفید و درد نقرس را کاهش داده و انواع آرتروزها را کنترل میکند. خیز عمومی (ورم) را کاهش میدهد.
عرقیات:
خارشتر، نعناع، گزنه، بومادران، شوید، شیرینبیان، آویشن از هرکدام یک شیشه.
آبمیوهها:
انگور، آناناس، سیب، انار شیرین، آب داخل نارگیل، انبه، عناب از هرکدام 250 گرم.
طرز تهیه:
آبمیوهها و عرقیات را 10 دقیقه روی شعله ملایم بجوشانید، سپس مقداری عسل و یا شکر و یا قند به اندازهای که شیرین شود وارد کرده و 10 دقیقه دیگر بجوشانید.
ص: 54
نصف قاشق چایخوری زعفران سائیده اضافه و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. در یخچال نگهداری کنید. روزانه بین 1 تا 3 استکان میل کنید.
شراب مورد
عرق مورد 21 بطری با 500 گرم دانه مورد نیمکوب شده روی شعله ملایم آنقدر بجوشانید تا یک ششم آن بخار شود، از پارچه صافی بگذرانید. سپس 5/ 1 کیلو عسل کف گرفته کاملا طبیعی به آن اضافه کنید و روی شعله ملایم بجوشانید تا قوام آمده و غلیظ گردد. قبل از هر غذا مقداری از آن را در یک استکان آب جوشیده سرد شده حل کرده تناول کنید.
این شربت برای تقویت معدههای ضعیف و مبتلایان به کولیت بسیار مفید است. خون حیض زیادی و لکهبینیهای بانوان را که پس از اتمام پریود همچنان آزار میدهد برطرف میکند به شرط آنکه بر مصرف آن مداومت کنند. مبتلایان به کولیت و اسهال و خونریزی بعد از پریود و خونریزی مفرط هنگام حیض در کنار سایر داروهای تجویز شده از سوی متخصص طب ایرانی از این دارو بسیار نفع میبینند. علاوه بر آن برای رفع ترشحات زنانه و زخمهای درونی و بیرونی بدن بسیار مفید است و بطور کلی بدن را تقویت کرده نیرو میبخشد.
شربت میبه
برای تقویت معده و طحال و رفع حالت تهوع مفید بوده و امعاء را تقویت میکند و حافظه را نیرو میبخشد. ویار خانمهای باردار را کاهش میدهد.
آب به تازه را میگیریم و با نصف آن شکر مخلوط کرده روی شعله ملایم آنقدر میجوشانیم تا به قوام آمده و غلیظ گردد. در جای خنک نگهداری کرده و هربار
ص: 55
کمی از آن را با کمی آب میل میکنیم. مقدار مصرف آن در روز از یک قاشق چایخوری تا 3 قاشق غذاخوری هربار و تکرار آن 3 بار در روز است. برای حالت تهوع در مبتلایان به سرطان معده و کبد بسیار مفید است.
شربت فواکه ضد نقرس
درد عضلات را کاهش داده و ورم مفاصل را از بین میبرد و خون را از فضولاتی که باعث رسوب در مفاصل میشود پاک میکند.
عرقیات:
مرزه، بومادران، خارشتر یا خارخاسک، کرفس، رازیانه، طارونه، شنبلیله از هر کدام یک شیشه.
آبمیوهها:
گلابی، نارنگی، پرتقال، گریپفوروت، گوجهسبز، غوره، انگور از هرکدام 250 گرم.
طرز تهیه:
آبمیوهها و عرقیات را 10 دقیقه روی شعله ملایم بجوشانید، سپس مقداری عسل و یا شکر و یا قند به اندازهای که شیرین شود وارد کرده و 10 دقیقه دیگر بجوشانید.
نصف قاشق چایخوری زعفران سائیده اضافه و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. در یخچال نگهداری کنید. روزانه بین 1 تا 3 استکان میل کنید.
شربت نعناع و انار
علاج معدههای ضعیف و کماشتهایی و ضد حالت تهوع و مانع سکسکه است و برای مبتلایان به سوء مزاج معده و مقدمه استسقاء و سیروز کبدی و نفخ و آروغ مفرط مفید است:
ص: 56
انار شیرین و ترش را با پیه داخلی آن 9 کیلو روی شعله ملایم با 3 لیتر عرق نعناع آنقدر میجوشانیم تا یک ثلث آن بخار شود. از صافی پارچهای تمیز گذرانده و با نیم کیلو عسل کف گرفته خوب و مطمئن یا نیم کیلو شکر قرمز مخلوط کرده روی آتش ملایم میجوشانیم تا قوام آمده و غلیظ گردد. روزانه از یک تا 3 قاشق غذایی کموبیش به حالت غلیظ یا رقیق شده با آب تناول گردد.
شربت فواکه نوزادان:
نوزادان و خردسالان در تمامی مواردی که شربتهای فواکه بزرگسالان تجویز میشود میتوانند از آن استفاده کنند با این تفاوت که میزان مصرف شربتها برای سنین پایینتر کمتر میشود و تا یک دهم نیز کاهش مییابد. معمولا برای نوزادان از 6 ماه کمتر شربتهای فواکه بجای عسل با شکر قرمز و در صورت عدم دسترسی به شکر قرمز از شکر معمولی سفید استفاده میگردد. تفاوت بین شکر قرمز و شکر معمولی تصفیه شده در مواد مصنوعی است که در کارخانه برای سفید کردن شکر استفاده میگردد و علاوه بر کاهش مواد غذایی مفید عوارض منفی ایجاد میکند.
شکر قرمز برای قوام استخوانها و مفاصل کودکان و تقویت نسوج بدن و پیشگیری از تب و سرماخوردگی بسیار مفید است. بنابراین تا قبل از 6 ماهگی برای نوزادانی که به هر علتی از شیر مادر محروم شدهاند و یا شیر مادر ناکافی است شربتهای فواکه بسیار مناسب و مفید است ولی بجای عسل از شکر قرمز استفاده میکنیم. بعد از 6 ماهگی عسل مطمئن و خوب که صاف شده باشد به میزان کم در کنار شکر قرمز برای شیرین کردن شربتها بکار گرفته میشود و والدین پس از 6 ماهگی بین استفاده از عسل یا شکر قرمز برای شیرین کردن شربتها یا هر دو مخیر هستند. طرز تهیه عسل صاف بدین ترتیب است:
ص: 57
عسل را در ظرف سنگی یا لعابی در ظرف دیگری که آب در آن ریختهاید گذاشته و ظرف دوم را روی شعله ملایم قرار میدهیم تا عسل بطور غیر مستقیم داغ شود و کف زرد ایجاد شده روی عسل را با ملاقه مرتب گرفته و دور میریزیم تا زمانی که دیگر کف زرد روی عسل بوجود نیاید. چیزی که باقی میماند در طب ایرانی عسل صاف نامیده میشود. عسل صاف لطیفتر و سبکتر است و قابلیت جذب آن برای بیماران و کودکان بهتر و بیشتر میباشد.
چون براساس دیدگاه طب سنتی و ایرانی نوزادان پس از به دنیا آمدن باید با داروهای مناسبی از قبیل ترنجبین یا شیرخشت و قدومه و امثال آن پاکسازی شوند شربتهای فواکه مناسب حال آنان را با ترنجبین و شیرخشت یا ملینات دیگر به تنهایی یا همراه با شکر قرمز شیرین میکنند. در این صورت یرقان نوزادی نیز به سرعت و با بهترین روش از بین میرود. ترکیباتی مانند عرق گشنیز و امثال آن در ترکیب با شربتهای فواکه و یا به تنهایی ظرف مدت کوتاهی، معمولا 3 روز یرقان را برطرف میکند.
جوشانده تخم گشنیز نیز همراه با شربت فواکه ضد هپاتیت و ترنجبین کاملا یرقان نوزادی را درمان میکند. مقایسه این روش با روش درمانی طب غربی بسیار جالب است و بخوبی امتیاز طب ایرانی اسلامی را نسبت به طب غربی آشکار میسازد.
شربت فواکه نوزادان در صورتی که نیاز به لینت دادن در کودکان احساس شود لازم است پس از جوشیدن و آماده شدن هنگام مصرف درحالیکه داغ است با ترنجبین، شیرخشت یا شکر قرمز شیرین گردد. در صورتی که میخواهید مزاج شربت سردتر شود طباشیر را نیز میتوانید در شربت حل کنید. در این صورت خاصیت ضد تب آن افزایش خواهد یافت. میزان مصرف شربتها به نسبت سن کودکان از یک دهم بزرگسالان تا یکچهارم و یک دوم قابل افزایش است.
شربت فواکه ضد هپاتیت
خون را تصفیه کرده، امراض حار را معالجه کرده و عطش را مینشاند. برای مقدمه استسقاء (سیروز کبدی) معالج است. ورمهای التهابی در بیماریهایی نظیر لوپوس را ساکن میکند.
عرقیات:
کاسنی، شاهتره، بید، نعناع، زنیان، گشنیز، غازیاغی از هرکدام یک شیشه.
آبمیوهها:
گریپفوروت، پرتقال میخوش، گیلاس، آلبالو، گوجهسبز، انار، تمشک از هر کدام 250 گرم.
طرز تهیه:
آبمیوهها و عرقیات را 10 دقیقه روی شعله ملایم بجوشانید، سپس مقداری عسل و یا شکر و یا قند به اندازهای که شیرین شود وارد کرده و 10 دقیقه دیگر بجوشانید.
نصف قاشق چایخوری زعفران سائیده اضافه و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. در یخچال نگهداری کنید. روزانه بین 1 تا 3 استکان میل کنید.
تذکر:
1. در تمام نسخی که گریپفوروت بکار میرود علاوه بر پوسته خارجی پوست داخلی گوشت گریپفوروت را هم جدا کرده و دور بریزید، تا تلخی آن گرفته شود.
2. در کلیه نسخهها در صورتی که امکان نگه داشتن شربتها در جای سرد ممکن نیست با رعایت نسبتها مقدار کمتری از شربت را آماده کنید، تا از فاسد شدن آن جلوگیری گردد.
ص: 59
3. در صورت عدم امکان دسترسی به برخی از میوهها از میوههای موجود در نسخه به میزان 2 تا 3 برابر میتوانید استفاده کنید.
4. هرجا از عسل نام برده شده است عسلهای متداول در بازار نیست. مراد عسلی است که بدون دخالت انسان در غذا دادن به زنبور به بار آمده است.
5. هرگاه برای شیرین کردن دارو عسل طبیعی در دسترس نبود از نبات یا شکر قرمز برای شیرین کردن شربت استفاده کنید.