گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
شاهنامه فردوسی
جلد دوم
بیماری‌های روحی


افسردگی، تنش‌های عصبی همراه با غلبه خون، مالیخولیا، جنون‌های آنی و طویل المدت نیز به وسیله حجامت پیشگیری و کاهش خواهد یافت.

سرطان

یکی از علل مهم بروز سرطان، سوختن سودا و صفرای غلیظ در خون است که یک نوع آلودگی خطرناک به شمار می‌رود. زالو همراه با داروهای ضد سرطان و تصفیه کننده خون باعث گشودن خلطهای غلیظ شده و در اولین تأثیربخشی، باعث پیشگیری از گسترش سرطان می‌شود و در حقیقت قسمت‌های دیگر بدن را نسبت به سرطان مقاوم می‌سازد.
ص: 26
پس حجامت از طریق تصفیه خون و دفع مواد زاید خون در بهبود این بیماری مؤثر است و در پیشگیری آن نقش اساسی دارد.
البته دوره علاج سرطان به وسیله گیاه و حجامت در مراحل خاصی انجام می‌پذیرد که باید زیر نظر متخصص طب ایرانی انجام پذیرد.
لخته‌های پشت مغز، قلب، کبد، طحال، معده و اطراف ستون فقرات با حجامت خارج می‌شود.
به صورت موضعی رگ‌های تغذیه‌کننده تومورهای سرطانی به وسیله حجامت تصفیه می‌شوند و خون فاسد مولد و محرک سرطان از پیرامون تومورهای سرطانی جمع خواهد گردید.

حجامت و احتباس حیض

حجامت بین دو کتف برای بانوانی که دچار قطع خونریزی ماهانه می‌شوند بسیار مفید است چنانچه بر ساق پا حجامت کنند اثر بسیار خوبی خواهد داشت و باعث ریزش خون حیض می‌شود. همینطور حجامت بر قوزک پاها برای این نوع بیماران مفید است.
ص: 27

به طور کلی حجامت برای موارد متعددی مفید است که به مواردی اشاره می‌کنیم:

حجامت زیر زنخ (چانه) برای دندان‌ها و صورت و گلو و سر و آرواره‌ها مفید است. حجامت بر ناحیه کمر (قطن) برای دفع دمل‌های ران، طاسی ران و جوش‌های آن سودمند است و برای دفع نقرس، بادهای شانه و زهدان و خارش پشت و بواسیر فایده‌بخش است. حجامت بر ران‌ها در قسمت جلویی، آماس بیضه و دمل‌های ران و ساق را از بین می‌برد، اگر در عقب ران باشد دمل‌ها و خراج‌های سرین را سود می‌رساند. اگر حجامت در پایین زانوها انجام گیرد، تپیدن زانو و درد متناوب آن بر اثر خلطها و رسوبات را از میان می‌برد و معالج دمل‌های خوش‌خیم و بدخیم مزمن در ساق پا و قسمت‌های دیگر است.
حجامت بر قوزک پا رافع احتباس حیض و عرق النساء (سیاتیک) و نقرس است.
حجامت بر برآمدگی‌های پشت گوش از بیماری‌های چشم و جوش‌های صورت و ریزش مو پیشگیری می‌کند و سرگیجه و جنون و دیوانگی را کاهش می‌دهد یا از میان می‌برد.
برای حساسیت‌های فصلی و آبریزش از بینی و سوزش چشم حجامت لازم و ضروری است، مکمل آن داروهای بخور مرکب از تخم گشنیز و برگ گشنیز و آویشن و مرزنجوش و قطره مرزنجوش است.

علائم نیاز به حجامت

گرچه علائم نیاز فوری به حجامت بر تشخیص طبیب متکی است اما برای عموم مردم نشانه‌های روشنی دارد که عبارتند از:
ص: 28
احساس گرمی و داغ شدن، مورمور شدن پوست، احساس کاذبی که باعث می‌شود انسان تصور کند روی پوست مورچه یا حشره‌ای راه می‌رود. برافروختگی و قرمزی صورت و رگهای چشم، خارش پوست.
خستگی مفرط بدون وجود ضعف در بدن، چرت زدن هنگام روز، فشارخون.
توجه داشته باشید که حجامت بطور کلی باید انجام شود و علائم فوق به معنی نیاز ضروری و فوری به خون‌درمانی و حجامت می‌باشد.
ص: 29

شناخت زالو و نحوه کاربرد آن

اشاره

تاکنون حدود 650 نوع زالو با شکل‌های مختلف شناسایی شده است. پنجاه نوع آن از خون پستانداران و انسان تغذیه می‌کنند. گروهی دیگر از زالوها گوشت‌خوار هستند.
تعدادی از زالوها برای انسان بسیار سمی و خطرناک می‌باشند. در کتب قدیم طب سنتی به تعدادی از زالوهای سمی اشاره شده است.
آنچه مسلم است زالو به عنوان یک درمان‌کننده مهم در طب قدیم مورد توجه اطباء بوده است. در پزشکی جدید نیز از زالو استفاده‌های زیادی برده‌اند. یکی از اقلام صادراتی اتحاد جماهیر شوروی به کشورهای غربی برای مصارف پزشکی زالو می‌باشد. صدها میلیون زالو در سال‌های گذشته از شوروی به اروپا صادر شده است.
بعضی از زالوها می‌توانند از راه بینی یا دهان یا گوش وارد بدن انسان و جانوران گردند. زالوها گاه از راه مهبل وارد دستگاه تناسلی زنان می‌شوند که این حادثه بر اثر شنا در آب‌های محل زندگی زالوها اتفاق افتاده است. در این صورت خونریزی‌های داخلی ایجاد شده و در بعضی موارد زالو در نای انسان یا حیوان ایجاد خفگی کرده است.
ص: 30
زالوهای مفید و غیر سمی به رنگ‌های مختلف توصیف شده است. سطح پشتی این زالوها معمولا قهوه‌ای، حنایی، زیتونی سبز مایل به سیاه است. دو خط نازک رنگارنگ روی پشت زالوها در طرفین بدن کشیده شده است که از مشخصات زالوهای خوب است.
در سطح شکمی زالو رنگ‌های بسیار متنوعی دیده می‌شود. رنگ زرد مایل به نارنجی نیز در حاشیه پهلویی زالو نشان مفید بودن آن است. در بزاق دهان آنان ماده‌ای به نام هیرودین وجود دارد که از انعقاد خون جلوگیری می‌کند. ممکن است مواد کشف ناشده دیگر نیز در بزاق دهان زالو وجود داشته باشد.
حکیم بو علی سینا (ره) می‌فرماید:" زالوهای مطلوب به رنگ ماشی و کمی مایل به سبز و دو خط زرنیخی که در طول پشت کشیده شده است می‌باشد."
و از آن جمله زالوهای سرخ مایل به سبز و زالوهای جگری رنگ و زالوهایی که به دم موش شباهت دارند و یا شبیه به ملخ‌های ریز هستند و زالوهای باریک با سر کوچک مطلوب می‌باشند. ایشان معتقدند که زالو بهتر از حجامت خون را از ژرفای بدن بیرون می‌کشد. بهتر است زالو را قبل از مصرف کردن مدتی در آب صاف و تمیز نگهدارند تا کاملا از آلودگیها پاک شود.
قبل از انداختن زالو محل مورد نظر را با براکس می‌شستند و گاه با گل سرشور می‌مالیدند یا با خون گوسفند آغشته می‌کردند تا زالو سریع‌تر به آن بچسبد.
اکنون که بهداشت و پیشگیری از انتقال بیماری‌ها بسیار مورد توجه قرار دارد بهتر است طالبان انداختن زالو قبلا محل مورد نظر را با آب و صابون بشویند اما از صابون‌های عطری استفاده نکنند بلکه بعد از شستن چند بار هم با آب زلال خالص محل را بشویند تا هیچ‌گونه بویایی که باعث بیزاری زالو شود وجود نداشته باشد.
ص: 31
باید صبر کنند تا زالو خودبه‌خود پس از سیر شدن از خون بیفتد اما اگر خواستند زودتر جدا شود مقداری نمک یا خاکستر یا براکس یا الکل یا بتادین یا ساولون رقیق شده یا پشم سوخته بر محلی که زالو چسبیده بریزند تا زالو بلافاصله جدا شود.
اگر می‌خواهند بعد از افتادن زالوها به هیچ وجه عفونت یا ناراحتی به وجود نیاید می‌توانند روی جای نیش زالو حجامت بگذارند یعنی با لیوان کوچک بادکش کنند.
آنگاه پمادهای ضد خارش جلدی بمالند و یا هر 2 ساعت یک بار محل زخم را با الکل یا هر نوع داروی ضدعفونی‌کننده زخم را ضد عفونی کنند. حد اقل تا 48 ساعت نباید محل زخم را با آب معمولی استریل نشده بشویند و حد اکثر تا 4 الی 5 و حتی تا یک هفته مراقبت ویژه داشته و از تماس زخم با جاهای آلوده بپرهیزند.
معمولا چند ساعت بعد از افتادن زالو خون بند می‌آید، حتی اگر این خونریزی تا 16 ساعت هم طول بکشد معمولا خطری ندارد و گاه بهتر است که بگذارند خون به خودی خود خارج شود و در موقع مقرر بند آید. ظاهرا تا مدت زمانی که خون تحت تأثیر آب دهان زالوست، خونریزی ادامه می‌یابد و همراه خود آلودگی‌ها را دفع می‌نماید. اما اگر می‌خواهید زودتر خونریزی را بند بیاورید می‌توانید مازوی سوخته یا نوره (واجبی) یا خاکستر یا سفال نرم و سائیده و یا آرد باقلای سرخ شده و نیم سوخته و یا خاکستر پوست کدوی سوخته و یا هر بندآورنده دیگر روی آن بچسبانید.
استفاده از ویتامین‌K اگرچه به سرعت روی انعقاد خون مؤثر است اما فقط در موارد اضطراری از آن استفاده کنید چرا که زالودرمانی را از هدف خود که در بدو امر رقیق کردن خون است دور می‌سازد.
اینک به مشخصات برخی از زالوهای سمی توجه کرده و از آن اجتناب ورزید و اساسا توصیه می‌شود که افراد خودسرانه اقدام به زالودرمانی نکنند.
ص: 32
زالوهایی که سر درشت و رنگ سرمه‌ای یا سبز دارند سمی هستند. اگر زالو دارای کرک ریز و نرم بوده و شبیه مارماهی باشد سمی است. همچنین زالوهایی که دارای خطوط لاجوردی رنگ و رنگ شبیه بوقلمون می‌باشند سمی و باید از استفاده از آن خودداری کنند.
باید توجه کرد که محل شکار زالو دارای اکوسیستم طبیعی باشد مثلا در مرداب‌هایی که به طور طبیعی زیست گیاهی و جانوری دارد و قورباغه‌ها در آن به راحتی زیست می‌کنند، زالوها پاک و دور از میکروب ویروس می‌باشند. اما از آب‌های سیاه و لجن و متعفن نباید زالو صید شود. آب‌های خزه‌دار زیستگاه مطمئنی برای شکار زالو می‌باشد. چنانچه زالوهای سمی به کار برده شود، ممکن است بیمار دچار بیهوشی، غش، تب و لرز و عفونت و زخم‌های پوستی و دمل‌ها و حالت تهوع و استفراغ و غیرو گردد. زالو هرگز نباید دو بار مصرف شود که ناقل بیماری‌های خطرناک است و باید در حضور بیمار با نمک یا الکل کشته شود.
اخیرا از گوشه و کنار و از طریق رسانه‌های جمعی مطالبی در مورد آلوده بودن زالوهای موجود در زیستگاه‌های طبیعی مطرح می‌شود که هیچ دلیل موجهی ندارد و زمینه‌ای است برای طرح و آماده‌سازی اذهان مردن مبنی بر رجحان زالوهای پرورشی و کنترل توزیع و تولید آن به منظور سودآوری به بهانه عناوین فوق است.