گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
شاهنامه فردوسی
جلد دوم
زالودرمانی


استفاده از زالو به عنوان یکی از روش‌های مؤثر خون‌درمانی در بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد. آنچه مورد تجربه مؤسسه تحقیقاتی پیک شفا واقع شده و مواردی که از کتب معتبر طب سنتی برداشت شده برای استفاده عموم نقل می‌شود.
اینک که دنیای پیشرفته پزشکی امروز جهان متوجه اثرات معجزه‌آسا و شفابخش این جانور کوچک شده است، بجاست که تجربیات ایرانیان در طول سده‌های گذشته، در رسانه‌ها مطرح و در معرض افکار عمومی و محافل پزشکی جهان قرار گیرد.
کشور ما از لحاظ پزشکی به پیشرفتهای چشمگیری نائل آمده است. متأسفانه در یک صد سال گذشته به دلیل هجوم فرهنگ بیگانه، دستاوردهای علمی کشورمان نادیده انگاشته شده و در گوشه کتابخانه‌های عمومی به فراموشی سپرده شده است.
در چند دهه اخیر توجه زیادی از سوی محققین علوم پزشکی جهان به روشهای پزشکی سنتی شده است. زالو و اثرات شفابخش آن نیز سال‌هاست مورد بررسی قرار گرفته که عموم مردم ایران احتمالا شاهد پخش خبرها و تصاویری از این دست در کشورهایی مانند فرانسه، روسیه، آلمان، آمریکا و غیره شده‌اند.
ص: 34
اهمیت مسئله بیشتر از آن جهت است که کشور ما دارای تجربه حد اقل هزار و اندی سال در زمینه زالودرمانی است و کشورهای اروپایی اکنون در ابتدای این راه هستند.
از لحاظ فرهنگی به دلیل وجود رسوباتی از، خودباختگی فرهنگی، شاید هنوز ما نمی‌خواهیم باور کنیم که در این رشته درمانی و رشته‌های دیگری از پزشکی گیاهی صاحب‌نظر هستیم. تلاش ما در طرح ارزش‌های طب سنتی و گیاه‌درمانی در حقیقت تزریق همین باور در ذهن جامعه است. باور کنیم که ما از این لحاظ نسبت به سایر جوامع پیشرفته‌تر و برتر هستیم و این را از الطاف خداوند و زعامت رهبران و ائمه معصومین (ع) می‌دانیم، ارزش‌هایی که جوامع دیگر بخصوص جوامع غربی فاقد آن هستند و ما الزاما باید قدر این گوهر مستور در صدف ایام را بشناسیم و از تلألؤ آن چشم جهانیان را خیره کنیم. ان شاء اللّه ...!
حتی کودکان نیز از تماس و لمس زالو یا انداختن آن به خود احساس ناراحتی نمی‌کنند.
ص: 35

روش کلی استفاده از زالو

استفاده از زالو الزاما باید همراه با مراقبت پزشک، بهداشت کامل و اطلاعاتی از نحوه مصرف زالو باشد.
زالوها باید از مناطق بکر و کاملا طبیعی تهیه شود. زالو باید یک بار بیشتر مصرف نشده باشد. هرگز نباید زالو پس از خون‌خواری نگهداری و دوباره استفاده شود. در قرون‌های پیش احتمال سرایت کمتر بوده است. ارتباط ملت‌ها، کمتر و سفرها در زمان‌های طولانی انجام می‌شده، در نتیجه احتمال سرایت بیماری‌ها نیز کمتر بوده است. اما اینک که در عرض چند ساعت با وسایل سریع السیر می‌توان به اقصی نقاط جهان سفر نمود در نتیجه ارتباط مردم جهان با یکدیگر، امکان سرایت بیماری‌ها بسیار فراتر از گذشته است. زالو می‌تواند به سرعت باعث انتقال بیماری از فردی به فرد دیگر شود. ویروس‌ها و میکروب‌هایی هستند که در خون انسان زندگی می‌کنند و درعین‌حال با سیستم ایمنی بدن کنار آمده و به اصطلاح یک حالت همزیستی پیدا کرده‌اند. این ویروس‌ها شاید تا آخر عمر خطری برای میزبان خود نداشته باشند اما همین‌که توسط عواملی مانند زالوی دو بار مصرف به بدن شخص دیگری وارد شوند ممکن است فعال شده و خطرات جبران‌ناپذیری را برای میزبان جدید خویش به بار آورند.
در کتب طب سنتی و گیاه‌درمانی، حتی در تألیفات شخصیتهایی مانند شیخ الرئیس بو علی سینا بر یک بار مصرف کردن زالو تأکید شده و در جایی اشاره شده که زالو را وارونه نگاه دارید که اگر خونی خورده است، معلوم شود. در زمان ما با توجه به سرعت انتقال بیماری‌ها و فیزیولوژی خاص جسمی و به اصطلاح ضعیف‌تر بودن مردم، مصرف زالو، بیش از یک بار به هیچ وجه صلاح نیست و باید اولا از دست اول
ص: 36
بودن زالو اطمینان حاصل شود و از سوی دیگر باید پس از مصرف زالو، به وسیله نمک یا الکل از بین برود.
محل دقیق انداختن زالو در پشت گوش‌ها که طور معمول 10 عدد در هر طرف می‌باشد.
زالو هنگام مرگ خون تغذیه شده را پس می‌دهد که مشاهده آن برای متخصصان امر می‌تواند شواهدی از بیماری‌های داخلی بدن را به نمایش گذارد که در ادامه درمان بیماری کمک شایانی به طبیب می‌کند.
پس از اطمینان از دست نخورده بودن زالو، آنها را با آب معمولی چندین بار بشویید و در محل مورد نظر بچسبانید. زالو هنگام شروع مکیدن خون قدری احساس سوزش ایجاد می‌کند که دقایقی پس از آن سوزش کم شده و از میان خواهد رفت.
هرگز نباید زالو را هنگام مکیدن با دست کشیده و آن را با فشار از بدن بیمار جدا کنید. این امر علاوه بر آنکه بسیار مشکل است، ممکن است باعث ماندن قسمتی از نیش زالو در بدن شده و ایجاد عفونت نماید. بنابراین تا اتمام خون‌خواری زالو باید صبر کنید. زالوها خودبه‌خود پس از سیر شدن از پوست جدا می‌شوند. ظرفی را قبلا آماده کنید و کف آن را مقداری نمک یا الکل بریزید تا زالو به محض افتادن از بین برود و خون مکیده شده را پس دهد.
اندازه زالوهایی را که برای سر و گوش به کار می‌بریم کوچک و نازک باشد و طول آن یک بند انگشت یا کمی بیشتر نباشد. زالوهایی که برای دست یا سینه و پشت
ص: 37
و بازوها به کار می‌برید بزرگتر باشد و زالوهای درشت برای کمر به پائین در نظر گرفته شود.
محل انداختن زالو پشت دست‌ها از انگشت سوم، سمت کوچکترین انگشت.
پس از افتادن زالو به سرعت محل زخم را ضد عفونی کنید غیر از جوشیده گیاهان دارویی مانند آویشن از الکل سفید استفاده کرده و ساعت به ساعت به محل زخم بمالید. هرگز تا 32 ساعت بعد محل زخم را با آب معمولی نشوئید. علت مستعد بودن زخم زالو به عفونت‌ها و میکروب‌ها بزاق دهان زالوست که بخاطر داشتن ماده ضد انعقادی تا چند ساعت مانع از بند آمدن خون می‌شود و همین امر باعث ادامه خونریزی می‌گردد. خونریزی بعد از افتادن زالوها نقش مهمی در بیرون راندن کثافات خون دارد. بنابراین توصیه می‌کنیم که مانع ادامه خونریزی نشوید و هیچ نوع نگرانی به خود راه ندهید چراکه پس از گردش آب دهان زالو در داخل رگ‌های بدن و حل کردن غلظت‌ها و رسوبات دیواره رگ‌ها، خون آلوده متأثر از بزاق دهان زالو به تدریج در طول چند ساعت از محل نیش زالو خارج می‌شود. سپس خونریزی به‌خودی‌خود بسته شده و خون منعقد می‌شود.
ص: 38
چنانچه می‌خواهید زودتر مانع خونریزی شوید از موادی مانند پودر باقالا، مازو، پوست انار، پوست کدوی بو داده شده و غیره استفاده کنید. نحوه بند آوردن خون به این شرح است:
یکی از پودرها یا ترکیبی از آنها روی محل نیش زالو بریزید و به وسیله باند آن را محکم روی زخم ببندید، اگر هرکدام از این پودرها در ماهی‌تابه بو داده شود اثر ضد خونریزی آنها بیشتر می‌گردد. بهتر است تا قطع خونریزی کامل به صورت طبیعی صبر کنیم و تنها به ضد عفونی کردن محل زخم با الکل اکتفا نماییم.
در صورت بروز عفونت در محل زخم زالو که علامت آن با سفید و سرخ شدن دور زخم و دردناکی و ورم مشخص می‌شود داروی زیر را آماده و به کار برید:

نسخه درمان عفونت زخم زالو

تخم گشنیز، آویشن، گل ختمی
از هرکدام مساوی تهیه کنید و به گونه‌ای پودر کنید که از ریزترین الک رد شود.
هربار به میزان لازم از یک قاشق غذاخوری تا چند قاشق، بسته به وسعت جای نیش‌ها و تعداد آنها پودر را با آب جوشیده داغ خمیر کنید و گرماگرم روی محل زخم‌ها ضماد کنید و با چند لایه باند روی آن را محکم ببندید به طوری که پس از 24 ساعت خمیر مزبور خشک نشده باشد. هرگز زودتر از 24 ساعت ضماد را عوض نکنید.
معمولا پس از یکبار بستن عفونت احتمالی کاملا رفع می‌شود. چنانچه عفونت به طور کامل محو نشده باشد یک بار دیگر این کار را تکرار کنید. چون ضماد مذکور به طور کامل اثر خواهد کرد قاعدتا نیازی به مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها نمی‌باشد اما در موارد استثنایی ممکن است نیاز به تمهیدات بیشتر باشد. در آن صورت از دم کرده آویشن یا پونه یا نعناع یا مرزنجوش روزانه 3 بار استفاده نمایید. به علت سهل‌انگاری برخی از افراد زخم زالو مانند هر زخمی به عفونت حاد منجر می‌شود. در این صورت
ص: 39
مصرف آنتی‌بیوتیک با تشخیص پزشک بلامانع می‌باشد و این موارد به مکانیسم مکش زالو ارتباطی ندارد و تنها عدم رعایت دستورات فوق می‌تواند عامل عفونت باشد.