گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
شاهنامه فردوسی
جلد سوم
امراض معده و دستگاه گوارش


ورم مری

ورم مری با توجه به نوع خلط غالب با زالودرمانی روی دست‌ها همراه با داروهای گیاهی درمان می‌شود. تکرار آن به تشخیص پزشک بستگی دارد.

استفراغ، قی

اگر بیمار استفراغ می‌کند و سودای غلیظ در استفراغ بالا می‌آورد روی هر دست بیمار 10 عدد زالو بیاندازید. این در حالی است که بیمار دچار ضعف و کم‌خونی نباشد و غلظت خون سوداوی بیشتر از هر چیز سبب استفراغ شده است. خونگیری پشت گوش به رفع حالت تهوع کمک می‌کند. مصرف داروهای گیاهی بر خونگیری مقدم است و بهتر است پس از پاکسازی 15 روزه خونگیری انجام شود.
ص: 74

استفراغ خون

اگر استفراغ خون با غلظت و همراه با سودای فراوان باشد روی هر دست بیمار 10 عدد زالو بیاندازید. این در حالی است که توان بیمار اجازه چنین کاری را بدهد. در این بیماری نیز حق تقدم مانند بیماری قی با داروهای گیاهی است.

سکسکه

همراه با غلبه خون، غلظت خون و فشار خون
همراه با جوشانده‌ها و داروهای پاک‌کننده مزاج و انجام بخور و عطوس و چکاندن روغن بنفشه بادام در بینی هر شب قبل از خواب زالو ابتدا پشت گوش‌ها هرکدام 10 عدد انداخته می‌شود.

بواسیر

روی کعب پا و بین انگشت سوم تا انگشت کوچک پا و در مواقع لزوم اطراف مقعد زالو انداخته شود. داروهای پاک‌کننده مزاج از قبیل انجیر و آلوی بخارا و مسهل عام و غیر و مقدم بر زالودرمانی است.

شقاق مقعد

مانند زالودرمانی در بواسیر می‌باشد. مداومت در مصرف هرروزه برگه هلو و زردآلو و آلوی بخارا که شب خیس شده و صبح ناشتا میل شود لازم است. بخور تخم گشنیز، نعناع و آویشن را روی مقعد انجام دهید و با کرم مرطوب‌کننده عصاره گریپ‌فوروت و کنجد مرتب مقعد را چرب کنید.

ورم مقعد

مانند شقاق مقعد عمل می‌کنیم.
ص: 75

دمل اطراف مقعد

همراه با داروهای رساننده دمل اطراف مقعد چند عدد زالو می‌اندازیم. داروهای رساننده داروی زخم زالو و تخم مرو و اسفرزه است که با شیر جوشانده بصورت مرهم روی دمل ضماد کنند.

فیشر اطراف مقعد و روی باسن

با داروهای رساننده مواد زائد را نرم و آماده دفع کرده و با زالودرمانی روی باسن و اطراف مقعد و فصد یا زالودرمانی بر رگ صافن در محل قوزک داخلی پا؛ نشستن در جوشانده برگ سرو با پوست انار و سرکه و روغن زیتون یا کنجد درمان را به سرانجام می‌رسانیم.

آماس جگر

در غلبه دم ابتدا با زالو پشت گوش یا روی کبد به تعداد 7 تا 10 عدد درمان را شروع می‌کنیم و با داروهای گیاهی ادامه می‌دهیم. در غلبه مزاج‌های دیگر ابتدا داروهای منضج و مسهل را شروع و پس از حد اقل 7 روز به شرط آنکه اسهال به تعداد 4 بار اجابت مزاج برقرار شده باشد زالودرمانی را از پشت گوش‌ها آغاز می‌نماییم.

عطش مفرط

از گرمی معده یا جگر اگر باشد. همراه با داروهای پاکسازی مزاج از گرمی زالودرمانی را از روی کبد به تعداد 7 عدد زالو و سپس با حفظ فاصله زمانی لازم در پشت گوش‌ها به تعداد 10 عدد برای هر گوش ادامه می‌دهیم.
ص: 76

سوء القنیه

که مقدمه استسقاء و یرقان و سرطان‌های کبدی است، با مصرف داروهای ضد خلط غالب و زالودرمانی روی کبد به تعداد 7 عدد شروع و در صورت نیاز در پشت هر گوش پس از 15 روز هرکدام 10 عدد زالو می‌اندازیم.

استسقاء (سیروز کبدی)

تا آنجا که ممکن است در بیماری سیروز یا استسقا نباید خونگیری شود مگر آنکه خون کثیف موجب راه‌بندان شده باشد در این صورت زالوها را به تعداد 7 عدد نسبتا درشت روی کبد و در مراحل بعدی روی پاها بیاندازید. چنانچه بیماران سیروز کبدی پس از مصرف داروهای گیاهی دچار ورم شدید و کلّی پا شدند امید بهبودی می‌رود و باید به تدریج با توجه به توان بیمار به وسیله زالو از روی پاها خونگیری به مقدار خیلی کم امّا متعدد به عمل آید و در مواردی که آب آسیت معده به بافت‌های بدن و عضلات پا نفوذ پیدا کرده حجامت‌های ساق پا را به‌طور متناوب در دستور کار قرار دهید. ابتدا چندین بار در یک نقطه نزدیک مچ پا یا روی پا حجامت‌های خشک (بادکش) انجام دهید تا آب و مایعات جمع شده در بافت‌ها به سمت محل بادکش جمع شود آنگاه روی محل تجمع حجامت کنید، مواد جمع شده که خون همراه با مقادیر زیادی آب است خارج می‌شود، روزهای بعد مرتب بادکش روی محل تجمع تکرار می‌شود. معمولا بخاطر خروج آب بطور مداوم محل زخم تیغ حجامت جوش نمی‌خورد و تا بهبودی راهی است برای خروج مایعات. همین کار را می‌توان با حدود 5 تا 7 عدد زالو انجام داد. فقط یک بار خونگیری می‌شود ولی روزهای بعد با بادکش‌های متعدد و مرتب آب از جای تیغ حجامت یا نیش زالوها خارج خواهد شد. در مرحله سوم پشت گوش بیمار زالو بیاندازید تا موجب شادابی کبد گردد. امّا در استسقای گوشتی اگر خون بواسیر یا حیض موجب راه‌بندان شده خونگیری با زالو به همان روش بالا ضروری است، اگر بیمار تب کرده است تا تب هست نباید خونگیری کرد.
ص: 77

هپاتیت‌ها، یرقان

اگر یرقان سیاه باشد و تنها از طحال منشأ گرفته خونگیری به همان روش بیماری‌های طحال با زالو انجام می‌گیرد. اگر یرقان سیاه از کبد منشأ گرفته، خونگیری به روش سیروز کبدی که همان استسقاست انجام می‌شود و اگر کبد و طحال هر دو در ایجاد یرقان سهیم هستند خونگیری با توجه به توان بیمار هم بروش بیماری‌های طحال و هم به روش سیروز انجام می‌شود. بطور کلّی در عموم یرقان‌ها اگر بیمار دچار کم‌خونی نشده و خون سنگین و کثیف موجب گرفتگی شده خونگیری با زالو روی دست بین انگشت سوم تا انگشت کوچک موجب تسریع در درمان بیماری یرقان بوسیله داروهای گیاهی می‌شود.
همچنین خونگیری از پشت گوش بوسیله زالو توصیه می‌شود، حد اقل 3 عدد زالو زیر زبان می‌چسبانیم و بیمار تا پر شدن و جدا شدن زالوها سر را پائین نگاه داشته و دهان را باز نگه می‌دارد.