گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
جلد چهارم
فصل چهارم: سردردهای دموی یا خونی



اشاره

ص: 61

سردردهای دموی یا خونی

از انواع دیگر سردردها می‌توان از سردرد دموی (خونی) نام برد. در این‌گونه سردردها خلط خون که یکی از اخلاط چهارگانه بدن است، بر دیگر اخلاط غلبه یافته و ایجاد سردردهای دموی و دیگر بیماریهای مربوط به غلبه این خلط در بدن می‌نماید. علامت غالب شدن این خلط بر بدن سرخی و التهاب سر و صورت و پرخونی و قرمزی رگهای خونی چشم، نبض تند و پر و سرخی زبان است. بهترین درمان این‌گونه سردردها کم کردن خون می‌باشد که تاثیر بسزایی در درمان آن خواهد داشت. خون درمانی در طب سنتی به سه طریق «حجامت»، «فصد یا رگ زدن» و «زالودرمانی» میسر بوده و توصیه شده است. همراه با کم کردن خون و دفع فساد آن از رگها، داروهای تصفیه‌کننده کبد و رفع همه اخلاط همراه با غذاهای تصفیه‌کننده و ملین علاج کامل این سردردها را به دنبال خواهد داشت. در ضمن درمان باید از خوردن غذاهای سنگین و چرب، سرخ‌کردنی‌ها و اغذیه مضری مانند سوسیس و کالباس اجتناب شود. خوردن انار با پیه آن، مصرف مرکبات، آب زرشک، شربت انار، ریشه باباآدم، کاسنی و عرق کاسنی، قنطوریون، آب کرفس خام، آب لیموترش، تمر هندی، چای مکی، چای سبز، چای کوهی، ماء الجبن، آشهای ترش و غیره در این موارد مناسب است.

خون‌درمانی

1- حجامت:

هر 15 روز یک‌بار میان دو کتف را حجامت کنید تا زمانی که خون از آلودگی، غلظت، چربی و املاح اضافی پاک و سرخ و زلال و یکدست گردد. پس از بهبود وضعیت خون انجام حجامت را تا آخر عمر به عنوان یک روش پیشگیرنده از امراض، حد اقل سالی 2 بار در بهار و پاییز و حد اکثر ماهی یک‌بار در اواسط هر ماه در دستور کار خود قرار دهید. تنظیم دفعات انجام حجامت به عوامل متعددی
ص: 62
از قبیل تحرک، میزان صرف غذا، نوع غذا و آب و هوا بستگی دارد.

2- رگ‌زنی (فصد)

رگ‌زنی برای سردرد می‌تواند پشت گوشها، روی پیشانی یا وسط سر و ساعد دست و رگهای صافن و یا مجموعی از اینها صورت پذیرد. توضیحات کامل در رابطه با فصد در کتاب دیگر نگارنده تحت عنوان «خون‌درمانی» آمده است.

3- زالودرمانی

اشاره
زالودرمانی موثرترین روش درمان در خون‌درمانی است. زالو با گرفتن خون و آزاد کردن مواد ضد انعقاد، رسوبات و لخته‌های خونی را حل کرده و خارج می‌سازد. پیش از انجام زالودرمانی رژیم داروئی زیر را به مدت 15 روز اجرا کنید:
یک روز در میان تا 15 روز صبح ناشتا هربار 3 قاشق غذاخوری ترنجبین را در 5/ 1 لیوان آب جوش حل کرده و صاف نمائید. سپس آن را داغ روی سه قاشق غذاخوری خاکشیر که از قبل تمیز کرده‌اید بریزید و به جای صبحانه میل کنید. تا ظهر چیزی جز آب کمپوت و فرنی رقیق میل نکنید.
روز بعد دو لیوان عرق شاتره یا 5/ 1 لیوان شیر گاو غیر پاستوریزه را پس از 20 دقیقه جوشاندن، داغ کرده و روی سه قاشق غذاخوری خاکشیر که از قبل تمیز کرده‌اید بریزید و به جای صبحانه میل کنید و تا ظهر رژیم غذایی روز قبل را رعایت کنید. نهار یک روز در میان آش گشنیز با آلوی بخارا بخورید.

طرز تهیه آش گشنیز:
سبزی گشنیز و اسفناج یا برگ چغندر، عدس، کمی برنج، ماهیچه گوسفند یا مرغ بدون چربی و آلوی بخارا (به جای آلوی بخار می‌توان از تمر هندی، انار ترش، آلبالوی ترش، آلوچه و امثال آن استفاده کرد.) شبها به جای شام کته گشنیز میل کنید. می‌توانید تکه‌ای گوشت گوسفند یا مرغ آب‌پز با چاشنی آب‌لیمو یا آب‌غوره اضافه کنید. از ظهر به بعد خوردن میوه و چیزهای دیگر آزاد است.
پرهیزات غذایی به‌طور کلی در مدت 15 روز به شرح زیر می‌باشد:
ص: 63
چربی، سرخ‌کردنی، تخم‌مرغ، سوسیس و کالباس، پفک، خامه، چیپس، کله پاچه، شیرینی‌جات قنادی و هر نوع غذای دیرهضم.
بعد از رعایت دستورات داروئی و غذائی فوق 10 عدد زالوی ریز پشت هر گوش بچسبانید 20 روز بعد پشت هر دست 10 عدد زالوی متوسط بیاندازید.
پس از گذشت 20 روز دیگر روی هر پا 10 عدد زالوی درشت بیاندازید.
توضیحات مفصل در رابطه با زالودرمانی و فواید آن در درمان بیماریهای مختلف در کتاب دیگر نگارنده با عنوان «خون‌درمانی» آمده است که علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به آن اطلاعات لازم را کسب نمایند.[7]