گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
جلد چهارم
فصل ششم: سایر اقسام سردرد



اشاره

ص: 73

الف) سردرد آفتابی

اشاره

سردرد آفتابی از گرمی آفتاب حادث شده و علامت آن خشکی سر و دهان است و بیمار دچار بی‌قراری می‌شود، داروهای زیر را در درمان سردرد آفتابی می‌توان به کار برد.

1- گل ختمی و اسفرزه هرکدام یک واحد

دستور مصرف: داروها را در آب جوش بریزید تا لعاب بدهد. از صبح تا شب ساعت به ساعت و کم‌کم میل کنید و مقداری از همان لعاب را روی سر و شقیقه‌ها بمالید. علاوه بر آن شربتهایی مانند خاکشیر، ترنجبین، تخم شربتی و امثال آن میل شود.

2- طلاء (داروی مالیدنی)

این دارو رافع سردرد آفتابی و بی‌قراری حاصل از آن است.
صندلین، انزروت، کوکنار، زعفران، از هرکدام 3 گرم، بذر البنج 5/ 1 گرم.
دستور مصرف: داروها را کوبیده و الک کنید و با مقداری گلاب بورزید و مالش دهید سپس با آب گشنیز یا کاسنی مخلوط و بر موضع درد بمالید.

3- سعوط (استنشاق)

کافور 2 حبه، آب کاهو یک جزء، سرکه یک جزء، روغن کدو به مقدار لازم.

4- سعوط دیگر:

آب کاهو، آب کدو، آب کاسنی، روغن کدو، روغن بنفشه بادام، شیر زنان.

5- طلاء برای سردرد برودتی

همان گونه که از نام آن برمی‌آید از برودت و سردی شدید هوا حادث می‌شود.
مرمکی نیم‌کوفته 5/ 2 گرم، عنبر 5 گرم، لادن گداخته 5 گرم، روغن زیتون یا کنجد 50 گرم، مشک مقداری.
ص: 74
دستور مصرف: داروها را بکوبید و الک کنید، مخلوط کرده و روی سر طلاء کنید.

ب) سردرد ضربه‌ای: (سردرد ناشی از اصابت ضربه یا تصادف)

ضماد: گل ختمی، بنفشه، نیلوفر، گل سرخ، بابونه، از هرکدام 6 گرم، اکلیل المک 3 گرم، آرد جو 9 گرم، روغن بنفشه- بادام 8] مقداری.
دستور مصرف: داروها را پودر کرده و با قدری روغن بنفشه- بادام و آب بپزید تا قوام آید مثل فالوده روی پارچه نازکی بمالید و روی سر ضماد کنید.

ج) سردرد ناشی از نرسیدن خون کافی به مغز:

اشاره

معمولا در این‌گونه بیماری فشار خون میل به نزول دارد، اما همیشه چنین نیست. علائم بالینی این بیماری پریدگی رنگ، آثار کم‌خونی در صورت، سرگیجه و سردرد و حالت تهوع و درد در بالا و وسط سر می‌باشد. بیمار هنگام رکوع یا سجود احساس درد و تکان خوردن محتوای جمجمه را دارد. همچنین در هنگام قاعدگی زنان بیشتر می‌شود. داروی زیر سبب افزایش فشار خون خواهد شد.
فرنجمشک، تخم شربتی، بالنگو به اندازه مساوی.
دستور مصرف: دارو را نیمکوب کنید و روزانه یک تا دو بار، هربار یک قاشق مرباخوری از دارو را با نصف استکان گلاب و نصف استکان عرق بیدمشک مخلوط و با شکر شیرین کرده و میل کنید. علاوه بر این دارو، هر سه روز یکبار یک عدد مغز گوسفند را پخته و میل نمائید.

د) سردرد معدی

این سردرد در ارتباط با اخلاط معده و امتلاء آن می‌باشد و برای برطرف
ص: 75
نمودن آن از کلیه نسخه‌های پاک‌سازی‌کننده اخلاط معده که در بخش مسهلها ذکر شده است من جمله مسهل عام می‌توان استفاده کرد. نسخه زیر نیز در رفع این گونه سردردها موثر است:
سعد کوفی، سنبل الطیب، افسنطین، فقاح اذخر، تخم کرفس، بادیان، نانخواه (زنیان)، زیره از هرکدام یک استکان، صبر زرد 30 گرم، روغن بید انجیر 6 گرم، روغن بادام تلخ، آب 5/ 4 لیتر.
دستور مصرف: داروها را با آب بجوشانید تا رنگ آب کاملا قرمز شود.
صاف کنید و صبر زرد را در آن حل کنید. 3 روز در آفتاب نگهدارید. سپس 37 گرم آن را با 6 گرم روغن بادام تلخ یا 6 گرم روغن بید انجیر یا 3 گرم از هرکدام مخلوط و بیاشامید.

ه) سردرد سینوزیتی:

1- بخور

تخم گشنیز 250 گرم، اکالیپتوس 25 گرم، آویشن 25 گرم، بابونه 20 گرم، مرزنجوش 20 گرم، بنفشه 20 گرم، ختمی 20 گرم.
دستور مصرف: هر شب قبل از خواب یک استکان از مخلوط داروها را در یک کاسه آب سرد بجوشانید و به مدت 10 دقیقه زیر چادر بخور دهید.

2- انفیه عطسه‌آور

کندش 5/ 2 گرم، تخم گشنیز 20 گرم، بنفشه 20 گرم.
دستور مصرف: داروها را پودر کرده و در شیشه در بسته نگهداری کنید.
بلافاصله بعد از اتمام بخور هر شب به اندازه نوک قاشق چای‌خوری پودر انفیه را کف دست ریخته و در بینی بکشید تا شروع به عطسه کنید.

3- قطره بنفشه- بادام:

مقدار 15 گرم گل بنفشه با مقدار کمی آب و 75 گرم روغن بادام شیرین روی شعله ملایم بجوشانید تا آب بخار شده و روغن باقی بماند. صاف کنید و پس از اتمام عطسه‌ها در هر سوراخ بینی 1 قطره روغن بنفشه- بادام بچکانید.
ص: 76

4- شستشو:

صبح‌ها بعد از خواب مقداری آب نمک ولرم و رقیق استنشاق کنید.

و) سردرد ناشی از خستگی و کار زیاد:

اشاره

علاج این سردرد در استراحت کردن، استحمام با آب گرم و استفاده از داروهای تقویت اعصاب زیر است:
گاوزبان، سنبل الطیب، افسنطین، مرزنجوش، تخم خشخاش، بادرنجبویه، پونه، بسفایج.
دستور مصرف: داروها را مخلوط کرده و نیم‌کوب کنید. بعد از هر غذا یک قاشق غذاخوری از دارو را در 5/ 1 لیوان آب سرد بجوشانید تا 1 لیوان بماند. صاف کرده و با شکر یا نبات میل نمائید. به جای جوشانده فوق می‌توانید عرق گاوزبان، سنبل الطیب و بیدمشک را با عرق آویشن مخلوط و شیرین کرده و هربار یک استکان میل نمائید. تعداد دفعات مصرف دارو به تناسب نیاز آن در در روز است.

ز) سردرد با منشاء کلیوی:

این سردرد بیشتر در ناحیه پیشانی ایجاد می‌شود و با سردرد سینوزیتی تفاوت دارد. علاج آن درمان بیماری‌های کلیه با داروهای گیاهی می‌باشد. که در کتاب دیگر مولف مفصلا تشریح شده است.

ح) سردرد ناشی از تومورهای مغزی

این نوع سردردها در کتاب دیگر مولف تحت عنوان «درمان سرطان» کاملا تشریح شده‌اند.