گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
شاهنامه فردوسی
جلد نهم
یک نمونه شفا یافته



بسیاری از بیماران مبتلا به سیروز یا استسقای کبدی با روش‌های فوق شفا یافته‌اند. نمونه اخیر یکی از ده‌ها مورد از شفایافتگانی است که با ایمان و اعتقاد کامل به دستورات عمل کرده و نتیجه گرفته‌اند. اگر برای صاحب‌نظران درمان این بیماری خطرناک آن هم در این مرحله حاد باورکردنی نیست باید به عرض برسانم که شخص مزبور و ده‌ها مورد مشابه هم‌اکنون زنده‌اند و اثری از بدخیمی و شرایط حاد در بدنشان وجود ندارد. ورود بیمار به مؤسسه پیش از شروع معاینات به وضوح حاکی از وخامت اوضاع بود. رنگ کاملا پریده و عدم توان برای راه رفتن و بقیه موارد از قبیل حالت تهوع شدید، سرگیجه ناشی از کم‌خونی حاد، کاهش وزن در طول مدت یک
ص: 144
ماه به چند کیلو رسیده بود که دیگر رمقی برای بیمار باقی نگذاشته بود. شرایط آزمایشگاهی که هر پزشکی را در وحله اول ممکن است ناامید کند عبارت است از:
SGPT, SGOT
بالاتر از 1000 بود. پس از چند ماه درمان به‌تدریج کاهش پیدا کرد تا آزمایش زیر:
Billirobin total/ 1. 6 H/ 0. 1
Billirobin direct/ 1. 1 H/ 0. 52
SGOT( ALT )/ 533 H/ 0- 13
SGPT( AST )/ 614 H/ 0- 13
Alkaline phosphatase/ 934/ 46- 603
پس از چندین ماه:
Billirobin total/ 1. 4 H/ 0. 1
Billirobin direct/ 0. 6 H/ 0. 52
SGOT( ALT )/ 521 H/ 0- 13
SGPT( AST )/ 511 H/ 0- 13
Alkaline phosphatase/ 353/ 46- 603
مدت حدود 9 ماه بیمار را از خوردن نان و هر نوع مواد خام از جمله میوه و آب‌میوه‌های خام ممنوع نمودم. همانطور که عرض شد اعتقاد بیمار و تعهدی که نسبت به دستورات پزشک داشت باعث شد که این جوان 25 ساله حتی هر روز برای اهل خانواده خود از نانوائی نان می‌خرید ولی در مقابل وسوسه‌های بوی نان مقاومت نمود و به این ترتیب به شفای کامل دست یافت.

درمان استسقا با شیر و ادرار شتر یا بز
یکی از درمان‌های مشهور در درمان بیماری استسقا بکار بردن شیر و ادرار شتر بویژه شتر اعرابی است. پس از شتر، شیر بز و ادرارش نیز در این باب ویژگی دارد. باید توجه داشت که استفاده از این روش منوط به شرایطی است. نشاید پنداشت که برای همه مبتلایان به استسقا این روش مؤثر است بلکه در مواردی می‌تواند جان بیمار را به مخاطره اندازد.
یکی از شرایط خوردن شیر شتر آن است که توان بیمار به اندازه‌ای باشد که معده بتواند شیر را هضم نماید. هنگام مصرف شیر باید معده خالی باشد بهتر است
ص: 145
یکی دو سه روز قبل گرسنه بماند یا حد اقل مقدار بسیار ناچیزی غذا خورده باشد. دفعه اول حدود 75 تا 100 گرم شیر کافی است. می‌تواند با نصف مقدار شیر، ادرار شتر را مخلوط و بخورد، هر روز تکرار کند. شاید روز سوم اسهال شود. اما اگر هر روز به اندازه حجم شیر و ادراری که خورده است ادرار کند خوب است. اگر میزان اسهال بیشتر از شیری که خورده است باشد بهتر است یک روز شیر خوردن را قطع کند و مقداری مواد ضد اسهال مانند پودر هسته انار با آب انار و اگر در دسترس بود آب به با هم مخلوط و بخورد و روی آن با مصرف یک جوشانده مسهل مثلا مسهل عام معده و روده را پاک کند. اگر اسهال نشد داروی اسهال را تکرار کند و یا با هر داروی مسهل که با مسهل عام مخلوط می‌کند این پاکسازی را دنبال کند. پس از جارو کردن روده‌ها دوباره شیر خوردن را از سر گیرد ولی این‌بار با مواد قبوضیت‌آور شیر را مخلوط کند و بخورد. اگر احساس شد که شیر در معده مانده و شاید تبدیل به پنیر شده که در این صورت دهانش بوی ترشیدگی می‌دهد، با مسهل عام و مقداری سکبینج که آن را با مسهل مخلوط کند و یا جدا از مسهل میل کند تا مانع تبدیل شیر به پنیر شود و اگر به پنیر تبدیل شده از هم متلاشی و دفع گردد. در این حال بوسیله حقنه کمک کنید تا ماده غذائی از معده خارج شود و تا دو شبانه‌روز شیر شتر خوردن را ترک کند. درصورتی‌که هیچ‌کدام از مشکلات فوق به وجود نیامد ولی از طرفی اسهال هم ایجاد نشود و یا مقدار اسهال خیلی کمتر از مقدار مصرف شیر باشد شیر را با جوشانده مسهل عام و سکبینج بخورد و روی آن مقداری سکنجبین تناول کند.
چنانچه تدابیر فوق مؤثر واقع شد و آثار بهبودی به‌تدریج ظاهر گردید هر 3 الی 4 روز یکبار داروی ادرارآور قوی بخورد تا مقداری سموم از این طریق دفع شود.
داروی ادرارآور می‌تواند از مواد زیر باشد:
ص: 146
تخم کرفس کوهی، رازیانه، نانخواه، پونه، تخم کافشه، تخم زردک، کاکنج، تخم یا خود مارچوبه.
هرکدام که در دسترس بوده و مصلحت نیز باشد را با هاون برقی نیم‌کوب نموده هربار یک قاشق غذاخوری آن را با 2 لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند. پس از صاف کردن با شکر شیرین کرده میل کند. برای رسیدن به امکاناتی که بتواند شیر شتر را در مسیر درمان بیمار مبتلا به استسقا قرار دهد بهتر آن است که مدتی را همراه با کاروان شتربانان بسر برد و شب و روز را چندی با شتربانان بیتوته کند و من خواندم داستان شخصی را که بستگانش او را در میان خیل شتران به درختی طناب‌پیچ کردند و هیچ غذایی ندادند جز شیر و ادرار شتر که بیچاره چاره‌ای جز تناول آن فرآورده نه‌چندان خوشمزه نداشت و بالاخره مجبور شد که خوب شود. شبیه این واقعه بیماری بود که معاصر به شیخ الرئیس زندگی می‌کرد و همه از علاجش عاجز شدند و بیمار با یک حس غریب و بدون هیچ دانشی به مصرف افراطی انار روی آورده بود و پس از مدت کوتاهی استسقا از کبدش رخت بربست و از رنج و درد آن رهایی یافت.
باید در نظر گرفت که هرکسی نمی‌تواند بوسیله شیر شتر علاج شود. بیمارانی که خیلی ضعیف شده‌اند اکثرا نمی‌توانند شیر و ادرار شتر را هضم کنند. شاید برخی از این افراد با شیر و ادرار بز رهایی یابند. در هر صورت هرکس که درمان را با شیر شتر شروع می‌کند به‌تدریج بر مقدار مصرف شیر بیافزاید تا آنجا که کاملا با همین غذا سیر شود. همین پذیرش شیر بیشتر نشان می‌دهد که بدن این غذای داروئی را پذیرفته است و راه بسوی درمان کامل باز شده است. البته در بعضی مواقع اگر بیمار دچار ناراحتی شد و نتوانست به خوردن آن ادامه دهد باید به تشخیص علّت آن پرداخت. ممکن است هنگام مصرف خلط سرد غیر طبیعی بر بدن بیمار حاکم شده باشد. در این صورت می‌توان داروهای ضدّ خلط سرد «که در عین حال زداینده بلغم و
ص: 147
سودای غیر طبیعی باشد» همراه با شیر شتر و نیز در ترکیب با شیر شتر به بیمار داد و یا در ساعاتی غیر از زمان مصرف شیر داروها را بخورد. اگر گرما و استسقای گرم بر بیمار چیره شده لذا معده و بطور کلی بدن نمی‌تواند شیر شتر را بپذیرد باید با داروهای سردمزاج و مناسب حال بیمار به کمکش شتافت و تعادل لازم را ایجاد نمود.

شیر و ادرار بز
دستور مصرف شیر و ادرار بز مانند شتر است. بهتر است که بز قبل از دادن شیر بیشتر از سبزی‌ها و علف‌های سردمزاج تغذیه کرده باشد.
بقولاتی مانند کاهو، کاسنی، غازیاغی، کرفس و ریواس به حیوان بدهند و از شیرش بهره‌ها برند. این برای استسقای گرم و برای استسقای سرد بقولات گرم‌مزاج لازم است. دو حیوان در نظر گرفته شود، یکی شیر و ادرارش از شتری که با علف‌های سردمزاج تغذیه گردیده و دیگری شیر و ادرارش از بزی باشد که با علف‌ها و بقولات گرم تغذیه شده است. بدین‌ترتیب برای هر حالتی از استسقا چه گرم و چه سرد غذای بیمار آماده است.
ص: 148

دوران نقاهت

اشاره
پس از دفع بیماری ممکن است دوران استراحت بیمار کوتاه و یا طولانی باشد. کبد پس از یک جنگ سخت با دیو استسقا گرچه پیروز از محاصره دشمن بیرون آمده اما بسیار ضعیف و رنجور و آسیب‌پذیر می‌باشد رواست که مدت‌ها با برنامه‌های دقیق و مطمئن به تقویتش پرداخت.

قرص‌های ضد استسقا و بیماری‌های کبدی
قرص‌های مربوط به استسقاء و سوء القنیه و سیروز کبدی که می‌تواند کمک خوبی برای بیمار باشد علاوه بر هنگام ابتلا به سیروز کبدی، برای دوران نقاهت و برای جلوگیری از عودت بیماری و حتی برای پیشگیری از بیماری‌های کبدی بسیار مفید است. اینک به تعدادی از این اقراص شفابخش توجه نمائید:

قرص استسقاء حاد
عصاره زرشک آبی 4 مثقال، گل سرخ 5 مثقال، تخم خرفه، تخم کشوث، تخم کرفس، مصطکی، لاک مغسول، ریوند از هرکدام یک مثقال، سنبل الطیب نیم مثقال.
ص: 149
داروهای خشک را آن‌چنان پودر کنید که از ریزترین الک رد شود سپس با عصاره زرشک یعنی آب جوشانده زرشک که با جوشاندن مجدد به یک چهارم وزن کاهش یافته خمیر و از آن قرص‌های یک نخودی بسازید. صبح و ظهر و شب هربار یک عدد میل کنید. تا 6 عدد در روز قابل افزایش است. قوی‌تر اگر می‌خواهید:
آب کاسنی 40 مثقال، آب الثعلب (تاجری) 20 مثقال، سکنجبین 10 مثقال، آب خیارشنبر 5 مثقال.

قرص زرشک
زرشک بی‌دانه، رب السوس، گل سرخ، مغز تخم خیار، مصطکی، عصاره غافث، سنبل الطیب، روناس، لک‌شسته، عصاره افسنتین، اسارون، فقاح اذخر، تخم شاه‌تره، تخم کاسنی، تخم کشوث، ریوند چینی، زعفران، طباشیر، ترنجبین داروهای خشک را کاملا پودر کنید و با آب قرص بسازید. روزانه صبح و ظهر و شب هربار یک عدد تناول کنید.

قرص سکبینج
سکبینج، پوست هلیله زرد از هرکدام 5 مثقال، حب الرشاد، تخم کرفس از هرکدام یک مثقال.
مانند دستور بالا با آب قرص بسازید و روزانه 3 تا 6 عدد آن را به ترتیب صبح و ظهر و شب میل کنید. هرکدام از قرص‌های مذکور را هنگام مصرف با یک استکان آب انار همراهی نمائید بسیار مفید واقع خواهد شد.

قرص طباشیر
طباشیر، رب السوس، روناس، مرزنجوش، دارفلفل، آنغوزه، وشاء (اوشق)
ص: 150
از هرکدام مساوی بگیرید و مانند قرص‌های فوق با آب بسرشید و روزانه 3 تا 6 عدد آن را میل نمائید. اگر قوی‌تر می‌خواهید سکبینج و زعفران را پودر و به داروها اضافه نموده با روغن بادام تلخ بسرشید و قرص‌ها بسازید و روزانه 3 تا 6 عدد بین صبح و ظهر و شب تقسیم کرده تناول نمائید. نوشیدن آب انار تازه همراه با قرص‌ها مطلوب است.
آب‌میوه و سبزیجات نیز به تنهائی یا جمعی از آن‌ها یا همگی چنانچه در دسترس باشد تأثیر قرص‌ها را دوچندان می‌کند، لطفا توجه کنید:
آب سبزیجاتی مانند خرفه، جعفری، شوید، کاهو، ترب، گشنیز، زرشک و آب‌میوه‌هائی مانند گرمک، طالبی، خربزه، هندوانه، عناب و سرکه و سکنجبین همراه با قرص‌ها یا جداگانه در طول روز به هر میزان از یک استکان گرفته تا بیشتر مفید است.
استفاده از شربت فواکه ضدّ استسقا مندرج در کتاب شربت‌ها از مجموعه پیک شفا روزانه 3 استکان تا 3 لیوان بسیار ثمربخش بوده و کبد را تقویت می‌کند.
ترکیب 3 واحد آب غوره بی‌نمک با 2 واحد رب انار خانگی که بارها در همین کتاب از آن یاد شده از شربت‌های بسیار گوارا و شفابخش می‌باشد که هم در پیشگیری و هم در علاج بکار می‌رود.

کبدبند استسقا
برای حفظ احشا و کبد و کلیه‌ها از تأثیر سرما و گرمای محیط و جلوگیری از تبادلات حرارتی با توجه به اینکه بدن از یک بیماری سخت رسته است کلیه‌بند و کبدبند کرک شتر را به این ترتیب به دور کمر و شکم بیمار تا مدت یک سال پس از بهبودی بسته نگاه دارید تا پس از تقویت احشا و کبد و کلیه‌ها با خیال راحت به وضع عادی برسد. کبدبند به ارتفاع 35 سانت و به طول دور کمر بیمار می‌باشد که پشم یا کرک شتر در 2 لایه پارچه کتانی قرار گرفته، لبه‌های کناری آن با چرخ دوخته و
ص: 151
سطح آن مانند لحاف سانت به سانت کوک زده می‌شود. سپس سطح و پشت آن با 2 لایه پارچه بسیار ظریف از بهترین جنس حریر یا ابریشم پوشیده می‌گردد تا موی شتر نتواند از منافذ آن بیرون زده و باعث خارش پوست گردد. قسمت جلوی کبدبند با زیپ دوخته می‌شود. کبدبند به تعداد 2 عدد ساخته می‌شود تا هرگاه لازم شد یکی را شستشو دهید و دیگری روی کبد و پهلوها بسته بماند. به این ترتیب در تمام طول یک سال همواره باید بسته بماند مگر زمانی که شخص استحمام می‌کند که در آن صورت هم بلافاصله پس از پایان شستشو و قبل از خروج از حمام لازم است کبدبند به دور کمر و شکم بسته شود. توجه داشته باشید برای جلوگیری از سرماخوردگی احتمالی و نیز تأثیرات داروئی پشم شتر استفاده از این ابزار ضروری است