انگشتپیچ، مکیدنی، لیسیدنی، شکلات
انگشتپیچ آب لیموترش
برای کنترل ویار خانمهای باردار بینظیر است. خواص ویژه میوه به و سیب بر همگان روشن است و در احادیث رسیده از امام صادق (ع) از خواص این دو میوه بسیار سخن رفته است. برای جنین به غایت مفید بوده و کودک را باهوش و با حافظه و زیباروی و سالم میکند از این طریق آینده چنین تضمین خواهد شد.
آب لیموترش تازه، قند، عسل، نبات، شکر قرمز یا شیره انگور هرکدام که در دسترس بود به اندازه نصف وزن آب لیموترش روی شعله ملایم بجوشانند تا کاملا غلیظ گردد آنطور که پس از سرد شدن مانند آبنبات یا شکلات سفت و سخت گردد، قبل از سرد شدن به تکههای شکلات تقسیم کنند و روزانه حد اقل 3 بار هربار یک شکلات در دهان گذاشته بمکند.
برای کنترل ویار شدید در خانمهای باردار محدودیتی از لحاظ دفعات مصرف وجود ندارد و میتوانند به میزانی که حالت تهوع را کنترل کند استفاده نمایند. اگر ترشی دارو برای برخی از مصرفکنندگان آزاردهنده باشد میتوانند میزان شیرینی را بیشتر از نصف افزایش دهند.
ص: 12
انگشتپیچهایی که اصل در آنها به و بعد از آن سیب است آبمیوه به، آب سیب، آب انار
از هرکدام مساوی بگیرند و با هم مخلوط و به اندازه نصف وزن خودش شکر قرمز، یا عسل خوب اگر در دسترس بود، یا شیره انگور، یا قند و یا شکر معمولی.
روی شعله ملایم بجوشانند تا کاملا غلیظ گردد آنطور که پس از سرد شدن مانند آب نبات یا شکلات سفت و سخت گردد، قبل از سرد شدن به تکههای شکلات تقسیم کنند و حد اقل صبح و ظهر و شب هربار یک شکلات در دهان گذاشته بمکند.
انگشتپیچهای خونساز
برای تقویت افراد ضعیف و کودکان و سالخوردگان بیبدیل بوده و ناتوانانی که به هر دلیلی از خوردن دارو عاجزند میتوانند از این فنآوری طب ایرانی بهرهمند شوند.
انگشتپیچهای زیل همگی خونساز بوده و برای خانمهای باردار و کنترل ویار و تقویت مادر و جنین بسیار مفید میباشد. بویژه خانمهایی که به خاطر ویار شدید از مواد غذایی محروم میشوند از این طریق به مقداری مواد مغذی دست خواهند یافت. در مورد تأثیر میوههایی مانند سیب و به و امثال آن در تقویت حافظه و رشد جنین و زیبایی کودک و شجاعت اهل علم واقف هستند. احادیث رسیده از معصومین (ع) حکایت از مناسب بودن مصرف سیب و به در رشد جنین است. دستور تهیه انگشتپیچها تقریبا شبیه به هم بوده به این ترتیب که معادل نصف وزن آب میوهها و گاه بیشتر از نصف، یکی از شیرینیهایی مانند عسل، شکر قرمز، نبات و در صورت در دسترس نبودن شیرینیهای طبیعی ناچار قند یا شکر بکار برده میشود. آب میوهها با شیرینی آنقدر جوشانده میشوند تا کاملا غلیظ شده بهطوریکه پس از سرد
ص: 13
شدن سفت شوند. قبل از سفت شدن به تکههای شکلاتی تقسیم شده و در یخچال نگهداری شده روزانه حد اقل 3 بار هربار یک شکلات در دهان گذاشته بمکند.
انگشتپیچها برای سالخوردگان نیز که از اشتهای کافی برخوردار نیستند بسیار مفید واقع میشوند. بیمارانی که در اثر ضعف قادر به تغذیه عادی نمیباشند هم میتوانند از این حد اقل غذایی که بسیار مهم است بهرهمند گردند.