گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
جلد دوازدهم
توصیه‌های بهداشتی



1. غذا خوردن باید با نام خدا شروع شود و با شکر خداوند پایان یابد.
2. تا گرسنه نشدید دست به غذا نبرید، غذا را به آهستگی و آرام میل نموده و قبل از سیر شدن کامل دست از غذا بکشید.
3. قانون آب درمانی طب ایرانی- اسلامی را رعایت کنید: نیم ساعت قبل از غذا تا 5/ 1 ساعت پس از غذا از مصرف آب و هر نوع مایعات خودداری کنید.
ص: 10
4. غذا را کامل بجوید و با آب دهان نرم کنید و بدانید که با کمک مایعات بلعیدن غذا برای معده و کبد زیان بار است.
5. با عجله و ایستاده و در حال حرکت غذا نخورید.
6. حین غذا خوردن کفش و لباس سنگین را از تن بیرون آورید.
7. از هیجان و استرس و عصبانیت حین غذا خوردن بپرهیزید.
8. شروع صرف غذا با چشیدن نمک و پایان آن هم با نمک باشد. منع مصرف نمک از اشتباهات فاحش و افراطآمیز طب و بهداشت غربی است. حذف کامل نمک از زنجیره غذایی موجب بیماری‌های متعددی می‌گردد. نمک برای مبتلایان به فشارخون بالا در صورتی که دچار غلظت خون هم باشند مضر است؛ اما این بدان معنا نیست که مصرف نمک مطاقا قطع شود، بلکه باید با رقیق کردن خون مشکل فشار خون را با روش‌های طب ایرانی درمان کنند. روش درمان فشارخون عبارت است از: دارو، رژیم غذایی و زالودرمانی! طب غربی از درمان عامل بیماری عاجز است به همین علت علامت‌ها را کنترل می‌کند.
9. از ظروف آلومینیوم، تفلون و پلاستیک برای صرف غذا استفاده نکنید.
ص: 11
10. پس از طبخ غذا در ظروف مسی، بسرعت غذا را خارج کنید و برای نگه‌داری غذا از ظرف دیگری استفاده کنید.
11. غذای داغ نخورید، بگذارید سرد شود و با غذای داغ غذای سرد نخورید.
12. به جای خمیر دندان از پودرها و گیاهان دارویی استفاده کنید: سماق نکوبیده 100 گرم، گلنار فارسی، مازو و پوست انار از هرکدام 25 گرم، میخک 10 گرم، نمک 75 گرم. مواد را با هم مخلوط و پودر کنید و با انگشت به لثه‌ها بمالید یا مانند خمیر دندان روی مسواک بریزید و مسواک بزنید.
13. غذاها بطور کلی به غذاهای مرده (طبخ شده) و زنده تقسیم می‌شود.
بهتر است قریب به 70% غذاهای مصرفی انسان زنده و 25% غذای پختنی باشد. از پختنی‌ها 10% به سرخکردنی اختصاص داشته باشد.
اکنون متأسفانه 90% غذای مردم را غذاهای سرخکرده تشکیل می‌دهد که موجب ایجاد غلظت خون و رسوب سودا و گرفتگی عروق در سراسر بدن می‌شود. سکته‌های قلبی و بعد از آن سکته‌های مغزی
ص: 12
ناشی از همین فرهنگ غلط است. پس به سوی طبیعت و غذاهای زنده و سالم و سرشار از ویتامین‌های سلامتی‌بخش رو آورید.
14. استفاده از شربت‌های ایرانی نظیر سکنجبین، شربت آلبالو، شربت ریواس، شربت رب انار، شربت آب لیمو و شیره انگور، شربت آب به و سیب و انار و پرتقال بجای نوشابه توصیه می‌شود. باید توجه داشت نوشابه‌های گازدار و آب میوه‌های بسته‌بندی از محصولات مرگ‌آور غربی است که متأسفانه مصرف آن باعث بروز بیماری‌هایی نظیر:
دیابت، بواسیر، کولیت، خونریزی دستگاه گوارش و انواع سرطان‌های معده و کبد و روده شده است 1].
15. بین غذا خوردن و خوابیدن فاصله بیاندازید، بلافاصله پس از غذا خوردن بخواب رفتن مضر است.
16. شب‌ها دیر خوابیدن و صبح‌ها دیر بیدار شدن مضر است.
ص: 13
17. شب‌ها باید شام میل کنید اما باید سبک و کم باشد. بنا بر فرمایش پیامبر اکرم صلّی اللّه علیه و آله و سلّم رگ‌هایی هستند که فقط شب‌ها غذا دریافت می‌کنند، اما مقدار غذا ناچیز و زود هضم باشد.
18. پاکسازی دستگاه گوارش:
هر ماه یکی دو روز را به خوردن منضج (پزنده) و مسهل اختصاص دهید تا با ایجاد اسهال دستگاه گوارش را پاک کند و از هر نوع بیماری جلوگیری به عمل آورد. منضج عامی که برای همه مفید باشد عبارت است از:
سه قاشق غذاخوری خاکشیر که با یک تا 5/ 1 لیوان آب مخلوط شده و با سکنجبین معمولی شیرین و صبح ناشتا میل شود و تا 2 ساعت بعد از آن چیزی خورده نشود.
مسهل عام از میان مسهل‌ها بهترین اثر را دارد:
سنای مکی 50 گرم، گل سرخ 50 گرم، ترنجبین 50 گرم، گل ختمی، افسنتین و تخم کتان از هرکدام 25 گرم. داروها را با هم مخلوط و آسیاب
ص: 14
کنید. بعد از ظهرها 1 تا 2 بار هربار یک قاشق غذاخوری آن را با 2 لیوان آب روی شعله ملایم بجوشانید تا یک لیوان بماند، صاف کنید و کمی شیرین کرده میل کنید. این مسهل می‌تواند دستگاه گوارش را از 4 خلط پاک کند. 3 تا 4 بار باید شکم با شدت و به حالت اسهال کار کند تا آلودگی‌ها و رسوبات جدار معده و روده‌ها را پاک کند و برای انسان سلامتی پایدار به ارمغان آورد. رژیم غذایی همراه با مسهل عام باید از سوپ سبزیجات بویژه سوپ گشنیز باشد. مواد لازم برای طبخ سوپ گشنیز:
سبزی گشنیز را با اسفناج یا برگ چغندر و کمی عدس و یک قاشق برنج و ماهیچه گوسفند یا مرغ خانگی بدون چربی طبخ کنید. بهتر است آلوی بخارا نیز در غذا پخته شود. شب هم کته گشنیز با سالاد کاهو مناسب است.
19. هرگز اجازه ندهید دچار یبوست شوید. همیشه با وارد کردن غذاهای زنده مانند: میوه‌ها، سبزی‌ها، سبوس برنج، مواد فیبردار و ملین به معده از یبوست جلوگیری به عمل آورید. اگر می‌خواهید کته درست کنید، به ازای هر شخص یک قاشق مرباخوری پودر سبوس برنج را
ص: 15
در کته بریزید تا با برنج پخته شود. سبزی‌های زیادی را در برنامه غذایی روزانه‌تان قرار دهید.
20. مصرف هرروزه برنج در کشور ما فرهنگ تغذیه عجیبی است که مردم ما را با بیماری‌های گوناگون مواجه می‌سازد و معلوم نیست از کجا وارد فرهنگ تغذیه ایرانیان شده است. برنج در روز حتی به میزان دو قاشق غذاخوری مورد نیاز بدن نیست. پس مصرف این همه برنج برای چیست؟! خوردن نان و برنج زیاد پر کردن دستگاه گوارش با مواد چاق‌کننده و بی‌فایده است. بدن دچار بیماری‌هایی می‌شود که جای دیگر مورد بحث قرار خواهد گرفت؛ بهتر است این فرهنگ تغذیه اصلاح گردد. غذاها کم‌حجم باشد اما پرخاصیت و مورد نیاز بدن.
21. از چاق شدن جلوگیری به عمل آورید، می‌دانید نسبت قد انسان به وزنش چقدر باید باشد؟ هرچه از صد به بالا قدتان باشد همان قدر می‌توانید وزن داشته باشید. اگر بعنوان مثال قدتان 165 سانتی‌متر است تنها مجاز به داشتن 65 کیلو وزن هستید.
ص: 16
22. آب خوردن آدابی دارد که طب اسلامی به پیروی از فرامین پیامبر اسلام صلّی اللّه علیه و آله و سلّم به آن دستور می‌دهد: هرگز آب را لا جرعه یعنی ناگهان وارد معده نکنید، بلکه آرام آرام و کم میل کنید مانند آنکه چیزی را در دهان مزمزه می‌کنید یا می‌مکید. آب یخ نخورید. عادت به خوردن آب گرم هم مضر است. آب خوب است که خنک باشد. سعی کنید در حالت نشسته آب بخورید.
23. از مصرف غذاهای ناسازگار با هم خودداری کنید. آن‌ها را به خاطر بسپارید:
خربزه و عسل، شیر و ماهی، ماست و ماهی، سرکه با ماهی، سرکه با برنج، شیر با انجیر، شیر با غذای چرب، ماست با تربچه، ماست و باقلا، تخم مرغ با تربچه، ماست با مرغ و تخم مرغ، پنیر با تخم‌مرغ، گوشت و انگور، کله و انگور، کبوتر بچه با پیاز، پونه و پیاز، سیر و خردل، انار و هریسه، خوردن آب و مایعات همراه میوه، آب پس از خوردن داروی مسهل، آب را در شب به حالت نشسته بخورید و روزها ایستاده بهتر است، خوردن آب بسیار سرد هنگام گرمای بدن.
ص: 17
24. از روغن‌های سالم که با روش‌های طبیعی تهیه شده مصرف کنید.
روغن‌هایی مانند: کنجد، زیتون، حیوانی! روغن دنبه اگر با مواد زیر تهیه شود مناسب و بی‌ضرر است: 4 کیلو دنبه گوسفند+ 3 تا 4 عدد پیاز درشت+ یک لیوان ماست ترش+ یک لیوان ترشی (آب لیموترش یا سرکه یا آب‌غوره خانگی)+ 150 گرم میوه به+ 150 گرم پوست سیب درختی+ 10 گرم میخک+ 10 گرم هل+ 10 گرم سنبل+ یک لیوان گلاب خوب.
25. از غذاهای طبیعی و مقوی نظیر شیر طبیعی (غیر پاستوریزه) جوشیده، عسل، میوه‌های فصل، سبزیجات و آبگوشت و امثال آنکه از نظر مزاجی به اعتدال نزدیک است، بیشتر استفاده نمایید. همانطور که گفتیم بیشتر غذاها باید زنده و خام و از پختنی‌ها کمتر سرخکردنی باشد.
26. صبحانه بهترین وعده غذایی است. بهترین و متنوع‌ترین مواد غذایی را در سفره صبحانه بگذارید تا موجب برانگیختن اشتهای انسان بویژه کودکان شود. همراه با هر صبحانه مقداری میوه یا سبزی تازه میل
ص: 18
کنید. کسانی که اهل خوردن صبحانه نیستند یا به آن اهمیت نمی‌دهند به بیماری‌های خطرناک در طول عمر خویش مبتلا می‌شوند.
27. سعی کنید از نان‌های پرسبوس همراه با اضافاتی نظیر سیاه‌دانه، کنجد، شنبلیله و گشنیز و غیرو که روی آن می‌پاشند استفاده نمایید.
از نان‌های ماشینی بپرهیزید و نان را کاملا برشته مصرف کنید.
28. سرکه به فرمایش رسول اکرم صلّی اللّه علیه و آله و سلّم خوب خورشتی است. خون را صاف و صفرا را می‌زداید، چربی‌ها را تجزیه می‌کند و از تصلب شرائین و سکته‌های قلبی جلوگیری به عمل می‌آورد. فوائد آن بسیار است اما نباید در خوردن آن افراط گردد. برای صاحبان ضعف اعصاب و دلشوره و تپش قلب و لرزش دست مضر است و مصلح آن عسل و داروهای گرم است و برای سرفه و بیماری‌های ریه مضر و مصلح آن داروهای لعاب‌دار و گرم از نظر حرارت و مزاج گرم هر دو می‌باشد، بطور کلی برای سرد مزاجان مضر و مصلح آن شیرینی و روغن بادام و آبگوشت و عسل و شراب سرخ و غلیظ است. سرکه بطور کلی بهتر است همراه با غذا مصرف شود. در حالت گرسنگی و معده تهی می‌تواند اعصاب معده را متشنج سازد و موجب اضطراب و دلشوره شود.
ص: 19
29. یکی از ضررهای سفره‌های رنگین ایجاد اخلاط آلوده و اضافی در بدن است که بدلیل هضم نشدن بصورت خام وارد خون شده و بتدریج زمینه بیماری‌های خطرناک مانند: سکته، سرطان، نقرس، آرتروز و افسردگی و غیرو را بوجود می‌آورد.
30. آگاه باشید که مشکلات روحی مستقیما روی بدن اثر می‌گذارد مثلا عصبانیت صفرا را زیاد می‌کند، آرامش و خواب بموقع برعکس هیجان صفرا را فرو می‌نشاند. صبر و شکیبائی مزاج انسان را بسوی اعتدال می‌برد و بدن را مقابل امراض مقاوم می‌سازد.
31. به هر شهری می‌روید سبزی‌ها، پیاز و میوه آن شهر را بخورید.

پرهیزهای غذایی ضروری

مواد غذایی که برای همگان مضر است و باید راه ورود این غذاها را به خانه‌هاتان ببندید:
* آب یخ
* سوسیس و کالباس (مولد سرطان مغز، بواسیر و شقاق و انواع دیگر سرطان‌هاست)
* چیپس و پفک
* شیرینی‌جات قنادی
* فست‌فودها
* نوشابه‌های گازدار (مولد دیابت، شقاق، کولیت روده، سرطان دهانه معده و رکتوم و غیرو)
* روغن‌های نباتی جامد و مایع
* کره گیاهی
* سویا
* ماکارونی
ص: 21
* شیرهای پاستوریزه (مولد آرتروز، درد زانو، آسم، حساسیت‌های جلدی مانند کهیر و اگزما و خشکی مزاج بدن و کوتاهی عمر است)
* سرخکردنی‌ها
* غذاهای بسته‌بندی مانند کنسروها
* آب‌میوه‌های بسته‌بندی
* مرغ‌های ماشینی و ...