گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
شاهنامه فردوسی
جلد سيزدهم
بخش پاکسازی جمجمه



اشاره

هفته‌ای 2 بار استفاده از داروی عطسه‌آور (انفیه) و هر دفعه بیش از 20 بار عطسه کردن ضروری است. عطوس که همان داروهای عطسه‌آور باشد عبارت است از:
کندش، تخم گشنیز و بنفشه که بصورت پودر باهم مخلوط و هنگام مصرف به میزان بسیار کم در بینی دمیده می‌شود تا در تماس با سطح مرطوب داخل پرّه‌های بینی موجب تحریک شدید شده و عطسه عارض گردد. عطسه در فنون پیشگیری و درمان حائز اهمیت فراوان است. از جمله از فن عطسه می‌توان برای جلوگیری از بروز سکته‌ها استفاده نمود.
این دارو باید در جعبه داروهای خانگی همیشه حضور داشته باشد. به محض احساس ناراحتی در سینه یا سر و احساس خفگی و تنگی سینه بوسیله آن با ایجاد عطسه‌های فراوان جریان خون را در قلب یا مغز از لختگی منحرف نموده و خطر را رفع کنند. اکنون که قرص‌های زیرزبانی برای احیای حالت تنفس و افت غیر عادی فشار به افراد داده می‌شود شاید مردم از اثرات داروی عطسه‌آور غفلت بورزند.
داروهای عطسه‌آور اگر برای پیشگیری هر شب یا یک شب در میان یا هفته‌ای یک بار کمتر یا بیشتر استفاده شود و حد اقل 15 بار عطسه ایجاد کند از هر نوع بیماری خطرناک پیشگیری به عمل می‌آورد. عطسه جریان خون را در سر تسریع و عروق و جریان‌های درون‌بافتی را جارو می‌کند. چشم را تقویت و حس بینایی را قوی و خستگی را از تمام بدن می‌زداید. قلب و ریه‌ها و حنجره و حجاب سینه را از هر نوع رسوب پاک می‌نماید.
ص: 55

عفونت سینوسی

یک بیماری عفونی رایج در مردم از کودک گرفته تا کهنسال که اغلب بصورت مزمن درآمده و موجب ترشح اخلاط چرکی می‌گردد همواره با تجویر آنتی بیوتیک‌های گوناگون سرکوب می‌گردد اما این روش درمانی نادرستی است که یک سینوزیت ساده را به مزمن تبدیل می‌کند. مواد چرکین توسط آنتی‌بیوتیک‌ها خشک شده و دیواره عروق و گدارهای بافتی را می‌بندد و نتیجه آن بیماری حساسیتی آبریزش فصلی می‌شود. آبریزش فصلی آزار فراوانی بوجود می‌آورد که در طب غربی متأسفانه مانند اکثر بیماری‌ها علاج قطعی و ریشه‌ای ندارد.
راه صحیح آن تخلیه است نه سرکوب بوسیله آنتی‌بیوتیک‌ها و اسپری‌ها و ضد حساسیت‌ها! بخور شامل تخم گشنیز و آویشن و امثال آن و سپس عطسه کردن با داروی عطسه‌آور هر شب قبل از خواب و استنشاق با آب‌نمک ولرم و رقیق هر روز پس از برخاستن از خواب درمان بسیار مؤثری است که مذکور افتاد.
ترکیبات دیگری برای شستشوی بینی وجود دارد که همگی بهتر از مصرف داروهای شیمیایی هستند اما در خواص مفید هرگز به پای روش تخلیه با داروی بخور و عطسه‌آور و روغن بنفشه و استنشاق هنگام برخاستن از خواب نمی‌شود.
توجه کنید:
مقداری کره با عسل خوب هم بزنید و یکی دو قطره آن را در بینی بچکانید.
صبر کنید تا خروج اخلاط را از بینی مشاهده نمائید.

داروهای استنشاقی

بابونه، گل بنفشه، مرزنجوش، تخم گشنیز یا سبزی گشنیز که مقدار ناچیزی از آن در 2 استکان آب جوشانده شود تا به یک استکان برسد. صاف کرده و استنشاق می‌کنند.
ص: 56
شستشوی بینی هر روز در چند نوبت می‌تواند بسیاری از حساسیت‌ها را از میان ببرد و مواد عفونی و یا خارش‌آور را پاک کند.

قطره‌های مختلف بنام نازیل

این قطره‌ها با ترکیبات تند گیاهی ساخته می‌شود که اثر تحریکی بر مخاط بینی دارد و موجب خروج اخلاط بینی می‌شود. با این وجود مزایای آن از روش بخور و انفیه کمتر است.
در همه موارد مربوط به عفونت‌های سینوسی برای پیشگیری از عود مجدد بیماری بهتر است هر روز پیشانی و صورت را با کرم گیاهی یا روغن بادام شیرین یا روغن زیتون چرب نمود تا مانع تأثیر سرما و گرما و تغییرات دما بر سینوس‌ها شود.
هنگام بیرون آمدن از خانه چرب کردن صورت و پیشانی مانع عود مجدد می‌شود و اگر پس از درمان سینوزیت و آلرژی‌های فصلی تا حدود 6 ماه موفق به جلوگیری از عود مجدد بیماری شویم سینوس‌ها مانند همه افراد عادی در مقابل بیماری‌ها مقاوم خواهند شد.
مجرای بینی مهمترین راه خروج مواد زائد و اخلاط مضرّ است. این فیلتر همچنین با داشتن موهای درهم شده و رطوبت مانع ورود گرت و خاک و حشرات و مواد غیر ضروری است. در حقیقت دستگاه تصفیه‌کننده هوا نیز هست. بینی برای تقویت مغز و قلب دارای خصوصیاتی است؛ از آن جمله با داشتن حس بویایی قوی بوهای خوش را به مغز و از طریق ریه‌ها به قلب می‌رساند. بینی نسیم خنک را درک می‌کند و انسان را وامی‌دارد که با احساس خوبی که از بوی مواد مفرّح بدست می‌آورد به آن نزدیک شود. همین‌طور برعکس انسان را وادار می‌کند که از بوی بد و ناهنجار آگاه شده و از آن دور شود.
ص: 57
در سکته‌های سرد و در فالج و بیماری‌های دماغی سرد بینی در احساس بویایی ضعیف می‌شود. همچنین بینی با عطسه کردن باعث تسریع در جریان خون می‌شود و آلودگی‌های خون را در مغز از بین می‌برد و رسوبات عروق و بافت‌های مغز را می‌زداید. در بیماری‌های سکته و تومورهای مغزی اگر بینی در احساس بو و همچنین در تحریک‌پذیری ضعیف شده باشد نشان از وخامت اوضاع دارد. به این دلیل است که باید با محرک‌های شدید بینی را وادار به عطسه نمود و خون را بوسیله زالودرمانی و حجامت و مسهل دادن به بیمار پاک کرد تا تحریک‌پذیری بینی افزایش یابد. در غیر این صورت احتمال مرگ بیمار زیاد است.
افراد کهنسال باید مرتب بینی خود را تقویت کنند. بهداشت دهان و دندان اهمیتش بسیار زیاد است اما بنظر من بهداشت بینی و تقویت آن برای پیشگیری از بیماری‌های دماغی که بیشتر در سنین بالا پیدا می‌شوند بسیار مهمتر است. رعشه (پارکینسون)، فراموشی (آلزایمر)، حمق (کودنی)، خواب بسیار شدید، بی‌خوابی، سردردهای مزمن شقیقه (میگرن)، آبریزش‌های فصلی چشم و بینی (حساسیت‌های فصلی)، تشنج (صرع)، مالیخولیا و جنون و امثال آن به دلیل عدم دفع به موقع اخلاط اضافی و غلظت و کثیفی خون می‌باشد.
ص: 58

بخش آبزن (حمام داروئی)

اشاره

از مصرف هر نوع شوینده مانند شامپو و صابون‌های عطری و امثال آن خودداری شود.

استحمام

آبزن سدر، مورد و حنا برای شستشو و استفاده از عصاره آویشن و اوکالیپتوس در استحمام و در سونا لازم است.
ترکیب آبزن به این شرح است:
سدر نیم کیلو، مورد 350 تا 450 گرم، حنا 50 تا 150 گرم. مواد مذکور را باهم مخلوط و هنگام حمام حدود یک لیوان آن را برداشته و با سرکه یا آب لیمو و کمی آب و دو سه قاشق روغن زیتون یا کنجد مخلوط و بدن را با آن بیالایند و با کیسه نخی لیف بکشند و بدن را در مدت نیم ساعت بشویند.
اگر نرم‌تر می‌خواهید یک‌صد گرم اسفرزه به اجزاء آن اضافه کنید. زرده تخم‌مرغ و یا ژل طبیعی کتیرا را هم برای لطافت بیشتر پوست می‌توانید هنگام مصرف به آبزن اضافه کنید. پوست از این ماده شستشو برای تغذیه سلول‌های خود استفاده می‌کند. چه شوینده خوبی است این آبزن طب اسلامی که واقعا می‌تواند به‌عنوان بهترین شوینده در دنیا مطرح شود.
این آبزنی است که کبد را پاک می‌کند گرچه از روی پوست باشد. قلب را صفا می‌دهد و حافظه را تقویت می‌کند و پوست را ضد عفونی و لطیف می‌کند.
مسامات را می‌گشاید و گرمای بدن را بسمت پوست می‌راند تا جریان هوای خنک و فرحبخش میان احشاء داخلی بدن و بیرون برقرار گردد.
ص: 59
التهاب و مواد خارش‌آور و قارچ‌های چسبیده به پوست را پاک و پوست بدن و صورت را جوان و زیبایی آن را چند برابر می‌کند. در احادیث طب اسلامی از زبان معصومین (س) در تأیید آن سخن‌ها رفته است؟!
شامپو و صابون‌ها و سایر مواد شوینده شیمیایی باید حذف شود چراکه بتدریج آثار منفی خود را بر سلامتی بدن آشکار می‌کنند.

حمام سونا

این نوع حمام دارای بخش‌های متعددی است که آنچه اکنون بیشتر رایج است عبارت است از: سونای خشک، سونای تر، جکوزی و حوض آب یخ.
* سونای تر برای مزاج‌های خشک و پوست‌های خشک و سونای خشک برای مزاج‌های تر مناسب‌تر است و می‌توان از هر دو استفاده نمود.
* جکوزی در سه مرحله آب داغ، ولرم و سرد نتایج زیر را دربردارد:
- آب داغ در چاق شدن موضعی مؤثر است، خون به سطح پوست کشیده شده و با کمک بادکش می‌توان همراه با کرم‌های مناسب عضو را چاق نمود.
سرماخوردگی‌های عضوی با استفاده از این روش برطرف می‌شود. سدّه‌ها و انسدادهای عروق برطرف می‌گردد و هر نوع گرفتگی و تنگی از میان می‌رود.
- آب ولرم برای نوزادان و سالمندان فرتوت که نمی‌توانند آب داغ را تحمل کنند مورد استفاده قرار می‌گیرد و همان نتایج را خواهد داشت.
- آب سرد در افرادی که دچار گرمای حار می‌باشند و کبد در اثر گرما دچار عطش و بی‌قراری است مفید می‌باشد. بیماری سرسام گرم، ذیابیطس (کلیه داغ)، سوزش کف پا، خارش پوست و امثال آن را از بدن
ص: 60
دور می‌کند. برای صاحبان صفرای حار موجب آسایش و آرامش اعصاب است.
* وارد شدن به حوض آب یخ برای تفریح پوست بسیار مناسب است و هیچ گونه عوارضی برای بدن ندارد؛ در عین حال برای جلوگیری از سرماخوردگی پس از حمام و سونا مناسب‌ترین روش است. در حمام‌های قدیم پس از پایان شستشو از حوضچه آب سرد عبور می‌کردند، کما آنکه قسمت خروجی حمام شیر آب سرد گذاشته و مردم پای خود را هنگام خروج با آب سرد شستشو می‌دادند.
فلسفه آن بخاطر تقویت سیستم دفاعی بدن از طریق اعصاب کف پا و روی پا بوده است. در این روش انعکاس سریع بدن نسبت به آب سرد از گشاد شدن رگ‌ها و بیماری واریس پیشگیری به عمل می‌آمد. همچنین سیستم عصبی بدن آرام می‌شد.
بنابراین استفاده از آب یخ پس از سونا مورد تأیید است.

شنا در استخر و در طبیعت

این مورد هم در بخش ورزش جایگاه خود را دارد و هم در بخش استحمام (آبزن دارویی). استحمام در آب دریا و رودخانه‌ها با هوای مناسب مفید و برای شستشوی بدن بکار می‌رود. شستشوی بدن در آب‌های معدنی نیز با توجه به نوع مواد آن مناسب است. در طب قدیم استفاده از برخی آب‌های معدنی و شنا کردن در آن را برای آلات تنفس مضر می‌دانستند.
ص: 61

بخش پاکسازی خون (خون درمانی)

اشاره

عبور خون از رگ‌ها همواره لازم است با سهولت صورت پذیرد. خون اگر با کیموس صالح باشد موافق نشاط و سلامتی است. اگر کیموس خون بد باشد به تدریج بر دیواره رگ‌ها می‌نشیند و رسوب می‌کند و دیواره عروق را ضخیم و تنگ و سخت می‌کند. حرکات موجی عروق و نرمی آن فشار خون را کنترل می‌کند.
غذا وقتی وارد بدن می‌شود باید چهار مرحله هضم را بگذراند تا هنگامی که تبدیل به خون شود و آماده جذب توسط سلول‌های بدن گردد. در هر مرحله اگر کار هضم بخوبی صورت نپذیرد مقداری مواد هضم نشده (خام) وارد خون می‌شود که قابل استفاده برای سلول‌ها نیستند. بنابراین توصیه می‌شود برای بهتر نتیجه گرفتن از خونگیری، مسهل مصرف شود تا مقادیری از مواد خام دفع شود. در هرحال خون در عبور از مسیرهای گوناگون مانند نهرها و جوی‌هایی که در طبیعت می‌بینیم در چاله‌ها و گودال‌ها و برکه‌هایی گرفتار می‌شود که راکد و بی‌حرکت می‌ماند. خون در این مناطق دچار فساد می‌شود و رسوب گذاریش شروع می‌شود. خون‌های غلیظ از کندی حرکت و شدت حضور مواد خام هضم ناشده بیشتر از هر زمان تبدیل به ته‌نشین و لای می‌گردد و شدت غلظت مانع کنش و واکنش صحیح در مراحل هضم بویژه در کنار سلول‌ها یعنی هضم چهارم می‌شود.
مصرف مسهل و داروهایی که خون را نرم و رقیق‌تر نماید لازم است. معمولا مسهل قبل از ارتکاب خونگیری موجب بهتر شدن نتیجه خونگیری می‌شود.
خونگیری‌ها را با توجه به شناخت مناطقی که خون کثیف بیشتری دچار فساد شده، انجام می‌دهند. مناطقی هست که سیستم گردش خون از دو مسیر باهم مماس می‌شود
ص: 62
و در تلاقی خون در دو مسیر باهم اصطکاک پیدا می‌کند، دو نیروی کششی متضاد بر هم نیرو وارد می‌کنند و باعث کندی جریان خون می‌گردند.
شاید مثال برخورد ابرها با دو نیروی الکتریسته مثبت و منفی که موجب رعد و برق و سپس ریزش شدید باران و تگرگ و ایجاد رسوبات آبرفتی می‌شود در این مورد مناسب باشد. محل حجامت، مرکزی است که دو نیروی قوی کتف راست و کتف چب باهم برخورد کرده و حاصل آن ریزش عناصر خون و لنف در بافت‌ها و عضلات نزدیک است یعنی شبیه به همان فرایندی که در آسمان موجب ریزش باران شدید و تگرگ و رعد و برق می‌گردد.
ریزش مواد گوناگون باعث رسوب و گرفتگی در منطقه‌ای می‌شود که مواد مورد نیاز اعضای رئیسه و اعضای مهم دیگر از آن پخش و توزیع می‌گردد. در آنجا در حد فاصلی تقریبا مساوی از چهار عضو رئیسه که محل تلاقی شاه راه‌های مراسلاتی در توزیع نیروها و ارواح و قوا است انسداد و گرفتگی و کندی ایجاد می‌شود. پیام‌های اطلاعاتی پس از صدور از مغز برای تنظیم کارها و امور حیاتی بدن از این مرکز عبور می‌کند. خستگی یا نشاط و سرحالی و احساس خوب یا بد داشتن، به‌خاطر تقسیم نیروهای حیاتی بدن در این مرکز معین می‌گردد.
بنابراین انتخاب این منطقه برای حجامت از طرف طبیب اول بشر حضرت ختمی مرتبت (ص) قطعا از روی عقل و حکمت و دانش متکی بر وحی بوده است.
اگر قرار بود حجامت در این منطقه با قسمت‌های دیگر بدن باهم تفاوتی نداشته باشد نیاز به دخالت جبرئیل امین در تعیین محل دقیق حجامت نبود. روشن است هرگاه احساس خستگی می‌کنیم بیشترین حس خستگی را در کتف‌ها و بین آن‌ها خواهیم داشت. در بیماری آسم مقادیر زیادی مواد حساسیت‌زا و کف خون‌آلود پشت بافت‌های شش و پرده‌های آن تجمع یافته و جریان خون را کند و انتقال اکسیژن را
ص: 63
ضعیف می‌کند. رسوبات زیادی ریه و پرده‌های پوششی آن را پر می‌کند. مواد حساسیتی نیز مرتب تحریکات خود را شدیدتر کرده و اخلاط خون و لنف تغلیظ شده و سرفه‌های متعدد بوجود می‌آورد.
چنین است که داروهای طب پایه با تکیه بر حجامت در این منطقه در از بین بردن بیماری آسم مؤثر واقع شده و توانسته آسم را درمان کند. پس حجامت عام بین دو کتف، بدلیل قرار گرفتن در یک منطقه سوق الجیشی و حساس و شاه راه مراسلاتی برای پیشگیری از همه امراض مفید است. چراکه اگر روش پیشگیری و درمان برای اعضای رئیسه مؤثر باشد برای تمام بدن که تابع اعضای رئیسه هستند نیز مؤثر واقع خواهد شد. علمای گرام توجه داشته باشند که دانش طب و پزشکی پیش از آنکه علمی باشد منطقی و حکیمانه و بر اصول عقلی متکی است. طب اسلامی مکتبی است که از زبان پیشوایان معصوم دین (س) صادر شده است. یک جمله آنان کلید فهم ده‌ها مطلب کلیدی است. چون‌که صد آمد نود هم پیش ماست در این مورد مفهومی جامع و شامل است.
اکنون برای درمان بیماری‌های اطراف قلب و اعضای رئیسه طب جدید از داروهای ضد حساسیت و انواع کورتون‌ها استفاده می‌کنند. این درمان‌ها تنها سرپوشی بر بیماری است و علاوه بر آنکه درمان نمی‌کند بلکه عوارض زیادی را بر بدن انسان تحمیل می‌نماید. علم و دانش پزشکی طب ایرانی- اسلامی بخوبی برای همه این موارد درمان‌های پایه و اصولی دارد.
علمای عزیز توجه داشته باشند که ما به کسب علم و دانش اهمیت بسیار زیادی قائل هستیم؛ اما علم باید علمی مفید باشد. برخی از علم‌زدگان فریب خورده هستند که بلافاصله در مقابل انتقادهای ما از طب غربی به حدیث معروف نبوی اشاره
ص: 64
می‌کنند که پیامبر اعظم (ص) فرمود: «اطلب العلم حتی به سین.» علم و دانش را بجویید حتی اگر در چین باشد.
البته که این جمله را با آب طلا باید نوشت و بر سر دیوارها و تابلوها و سر درب‌های همه محافل علمی آویخت اما مشروط بر آنکه از علمی استفاده کنیم که مفید و تحت پرچم دین و عقل باشد. امروزه این کلمات از کسانی صادر می‌شود که نسبت به غرب دچار نوعی خودباختگی هستند. کسانی که خودشان و استعدادهای بالقوه و حتی بالفعل کشورشان را باور ندارند.

حجامت عام

تا 60 سالگی حجامت عام حد اقل 3 بار در بهار با فاصله حد اقل 15 تا 25 روز یک بار بین دو کتف انجام می‌شود. از سن 60 به بالا حجامت عام بهتر است جای خود را با زالو درمانی عوض کند. حجامت‌های دیگر مانند حجامت پشت زانو براساس تشخیص بلامانع و در بسیاری موارد ضروریست.

حجامت پشت زانو

حجامت پشت زانو در محل کیست بیکر هر 6 ماه یک بار بسیار مناسب است و مفصل زانوها را از ساییدگی حفظ می‌نماید و عروق ساق را نرم می‌کند و مانع انواع دردهای مفاصل می‌شود. زمان این خونگیری اگر هر 6 ماه یک بار انجام شود خوب است، اما لازم است با زمان زالو درمانی متفاوت باشد.

زالو درمانی

زالو بهتر است در فصل بهار و پاییز انداخته شود، چراکه در این فصول تأثیر بیشتری دارد. در فصول دیگر سال نیز بلامانع است. زالو درمانی به دو بخش سراسری و عضوی تقسیم می‌شود:
ص: 65

زالو درمانی عضوی

گاه در برخی از اعضای بدن با مشارکت عضوی دیگر یا بدون مشارکت به علت‌های گوناگون انسداد و اختلالاتی در مسیرهای تدارکاتی خون و لنف بوجود می‌آید. در این صورت لازم است زالو درمانی در آن عضو مستقلا انجام پذیرد. به عنوان مثال برخی عادت دارند که بر روی عضوی خاص از بدن هنگام خواب تکیه داشته باشند. در طول سالیان دراز ممکن است عضو تحت فشار قرار گرفته و انسدادهایی در آن بوجود بیاید.
مهمترین عضوی که باید در کهنسالی مورد توجه شدید باشد زانوهاست.
زانوها در استواری اسکلت بدن اساس تحرک و شادابی را پی‌ریزی می‌کنند. اگر زانوها سالم نباشند انسان از حرکت بازمی‌ماند و اخلاط غیر طبیعی از خروج به موقع از بدن بازمی‌مانند و به تدریج زمینه بیماری‌ها فراهم می‌شود. چنین است که مردم قدیم می‌گفتند، زانو قلب دوم است.
اعضای دیگر بدن چنانچه دچار مشکلی باشند لازم است پزشک پس از بررسی دستور زالو درمانی برای موضع خاص را بدهد. زالو درمانی عضوی، براساس شناخت مسیر عبور خون انجام می‌گردد. برای بازدارندگی خون از عضو لازم است زالوها روی عروق تغذیه‌کننده عضو انداخته شود و برای پاکسازی عضو لازم است روی عروق ریز سیاهرگی پس از عبور از عضو انداخته شوند. مهمترین معیار خونگیری برای اعضاء تشخیص مسیر عبور رگ‌هاست. برخی تصور می‌کنند که باید زالوها روی موضع درد انداخته شود. حال آنکه زالو باید با فاصله‌ای کوتاه یا طویل از محل درد انداخته شود تا خون را از موضع درد خارج کند. خون رسوب شده در محل درد دیگر قادر به ترمیم و اصلاح کردن نیست و خون تازه‌ای باید وارد شود و درد را از بین ببرد.
ص: 66
پس از سن 60 سالگی به جای حجامت 5 عدد زالو پشت زانو و دو سه عدد زالو جلوی کشکک زانو انداخته می‌شود. زالوها اگر در فصل بهار و پاییز انداخته شود بهتر است، مگر آنکه ضرورتی باشد که در زمستان یا هر زمان دیگر خون‌گیری صورت پذیرد. قبل از 60 سالگی هم می‌توان از روش حجامت و هم از روش زالو درمانی و هم فصد استفاده نمود.
قبل از خونگیری باید حد اقل 7 روز روی زانوها و اطراف آن را ضماد نرم کننده و تقویت‌کننده ببندند و مسهل مصرف کنند.

ضماد تقویت زانو:

بهترین ضماد ترکیبی از گل ختمی، سورنجان، آرد جو، اسفرزه و مرزنجوش است که که بصورت پودر با مقداری روغن گل سرخ یا روغن کنجد یا زیتون و زرده تخم‌مرغ و 3 عدد خرما و مشتی کوچک از کشمش درهم بکوبند و بصورت ضماد روی بخار آب جوش داغ کنند و روی زانو از شب تا صبح بسته نگه دارند. ضماد مذکور در کاهش درد زانو بسیار مؤثر و مفصل زانو و رباطها و پی‌های محافظ مفاصل را نرم و تقویت می‌کند. پس از برداشتن ضماد، زانو را با روغنی با طبیعت گرم مانند روغن اسقیل یا روغن حنظل و اگر نبود با روغن کنجد یا روغن زیتون مالش دهند و تا شب که دوباره ضماد را می‌بندند نشویند. این ضماد دارای خواص بسیار خوبیست که در پیشگیری و درمان آرتروز زانو بسیار مؤثر واقع شده است.

زالو درمانی برای اعضای دیگر

اعضایی مانند ساق پا، کمر، سرین، کتف، سر (ملاج)، روی پا در پشت انگشتان، پشت گردن، اطراف مهره‌های سیاتیک، مقابل کلیه‌ها و غیرو با صلاحدید پزشک طب ایرانی انجام می‌شود. فنون پیشگیری طب ایرانی بسیار وسیع و دقیق و
ص: 67
موشکافانه مسائل سنین کهولت را بررسی کرده است. بنابراین هنگامی که علاج هر دردی قبل از وقوع مشخص شده باشد نتیجه آن طول عمر و سلامتی است.

زالو درمانی سراسری

روش سراسری زالو درمانی به ترتیب زیر است:
زالو درمانی پشت هر گوش 10 عدد زالوی ریز و 25 روز بعد روی دست‌ها 10 عدد زالوی متوسط و 25 روز بعد روی هر پا 10 عدد زالوی درشت انجام شود. عروق ریز و درشت در این پاکسازی باز و تمیز می‌شوند. مانند زمان کودکی و نوجوانی! اندام‌های دیگر بدن نیز با روش‌های دیگر تمیز و پاکسازی می‌شود. این روش پیشگیرانه هر 6 ماه یک بار تکرار می‌گردد. پاکسازی دستگاه گوارش و تمامی پاک‌سازی‌ها از قبیل پاکسازی مغز و پاکسازی‌های عضوی در صورت تشخیص همزمان با پاکسازی سراسری هماهنگ با رژیم غذایی و آبزن حمام باهم و روی یک برنامه منظم اجرا می‌شود.
صاحبان مزاج خون (مزاج‌های دموی) همزمان با پاکسازی‌های دستگاه گوارش و غیرو از همان ابتدا می‌توانند خون درمانی را شروع کنند. صاحبان مزاج‌های صفراوی و سوداوی و بلغم قبل از خون درمانی لازم است پاک‌سازی‌ها را شروع کنند و در صورت اجرای صحیح بسته به نوع مزاج غالب شروع به خون درمانی نمایند. صاحبان مزاج سودا پس از 15 روز از شروع مصرف داروها و رژیم غذایی و صاحبان مزاج صفراوی پس از 3 روز و صاحبان مزاج بلغم پس از 9 روز می‌توانند مبادرت به زالو درمانی یا حجامت نمایند. روشن است که این پاک‌سازی‌ها در هضم اول و مربوط به دستگاه گوارش است. بدانید که هضم چهار مرحله را می‌گذراند و سخن ما شروع اولین خون درمانی است که در مرحله اول و دوم هضم در دستگاه گوارش و کبد
ص: 68
همزمان انجام می‌شود. معمولا هنگامی که پاکسازی به روش رژیم غذایی و دارویی 15 روزه اجرا می‌شود، زالو درمانی پشت گوش نیز انجام می‌گردد.
همانطور که قبلا نیز متذکر شدم حجامت تا قبل از 60 سالگی انجام می‌شود و البته پس از 60 سالگی رجحان و برتری با زالو درمانی است. زالو درمانی به زمان بستگی ندارد و تا آخر عمر انجام آن بلامانع است؛ این امتیاز به‌خاطر تأثیر بزاق دهان زالوست که توانایی پاکسازی جدار داخلی عروق تنگ شده یا مسدود شده را دارد.
پاک شدن جرم‌های داخلی عروق از سختی و صلابت رگ‌ها جلوگیری به عمل می‌آورد و اگر رگ‌ها بواسطه این رسوبات سفت و سخت شده‌اند، تنها روش منحصربه‌فرد و بدون عوارض همانا زالو درمانی است.
رگ‌ها پس از زالو درمانی صلابت خود را از دست داده و نرم شده و جریان خون را به خوبی کنترل و هدایت می‌کنند و مانع فشار خون غیر طبیعی می‌شوند.
اینجاست که درمان با زالو هنر خود را نشان داده و بیماری فشار خون از ریشه درمان می‌شود. زالو درمانی با این خصوصیات برای پیشگیری از همه امراض و در درمان برای بیماری‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد که اهم آن‌ها عبارت است از:
فشار خون، غلظت خون، تصلب شرائین، چسبندگی خون، رسوبات عروق کرونر قلب، تمامی بیماری‌های انسدادی عروق در هرجای بدن، آرتروز، آرتریت‌روماتئید، دردهای مفاصل، خارپاشنه، نقرس، سردردهای دموی، واریس، اورام مفاصل، گر گرفتگی‌های سراسری و یا گر گرفتگی کف و روی پا، ورم پشت زانو، سیاتیک، دردهای مچ دست، داء الثعلب و ده‌ها مورد دیگر که زالو درمانی در علاج آن‌ها کاربردی اساسی دارد.
سکته‌ها یکی از دغدغه‌های مهم مردم در سنین بالاست بنابراین به چند مورد قبل از وقوع سکته و بعد از وقوع سکته اشاره می‌کنیم. قبلا گفتیم که اگر به دستورات
ص: 69
مندرج در این کتاب عمل شود هیچ‌کس به اذن خداوند دچار این مرگ ناگهانی نخواهد شد.
مردان و زنان مسن برای پیشگیری از وقوع سکته ناگهانی چنانچه احساس ناراحتی جدی در سینه و سر کردند بلافاصله باید موارد زیر را انجام دهند:
- اطرافیان بیمار باید خونسردی خود را کاملا حفظ نمایند.
- بیمار را آرام به پشت بخوابانید و اعمال حیاتی وی از قبیل نبض و تنفس و چشم را بررسی نمائید. این اطلاعات از آن جنبه که به مأموران اورژانس گزارش صحیح بدهید لازم است.
- سوابق بیمار و گروه خون وی را آماده کنید.
- سریعا اقدام به استفاده از داروی عطسه‌آور کنند و نزدیک بینی بیمار سرکه و مواد تند بگیرید. مانند: کندش، سرکه تند، فلفل و امثال آن و روی سر بیمار موادی مانند جندبیدستر ضماد کنند تنها یا همراه با عاقرقرحا و دارچینی و امثال آن.
- چنانچه سکته مغزی واقع شده باشد بلافاصله با یک تیغ معمولی خراشی پشت گوش‌های بیمار ایجاد کنید تا مقداری خون خارج شود و بعد در فکر آماده کردن زالو باشید و به محض رسیدن زالو پشت هر گوش به تعداد 10 عدد زالو بیاندازند. این کار بکلی لخته و انسداد عروق را پاک می‌کند و به اذن پروردگار بیمار ظرف چند روز کاملا به حالت عادی بازمی‌گردد.
- چنانچه سکته قلبی باشد، بلافاصله اقدام به زدن رگ پشت دست نمائید. رگ بین انگشت سوم و انگشت کوچک را بشکل طولی با تیغ معمولی بزنید. ابتدا با یک کش روی ساعد دست را محکم ببندید تا رگ‌های دست برآمده شود، آن‌گاه اقدام به تیغ زدن نموده و بلافاصله کش را باز کنید. مقدار متعارف حدود یک استکان تا یک لیوان خون بگیرید. اگر زالو در دسترس
ص: 70
بود بلافاصله پشت همان دست 10 عدد زالو بیاندازید. اگر زالو پشت گوش انداخته شود با کمی تأخیر همان اثر را دارد.[15]
- مالش کتف و بین دو کتف جایی که حجامت عام انجام می‌شود. بادکش در محل حجامت بسیار مفید است. چنانچه بیمار به حال نیامد حجامت عام و بعد حجامت ملاج بالای سر انجام شود.
- سعی در انجام قضای حاجت نمایند و دفع نفخ، حتی اگر احساس آن را نداشته باشند.
- انجام حقنه سکته که نسخه آن در کتاب حقنه از مجموعه پیک شفا ذکر شد.
- بیمار را در معرض فضای آزاد قرار دهند و از بوی گل‌هایی مانند: گل نرگس، گل محمدی، گل میخک دارویی، سنبل و مانند آن استفاده نمایند.
شمیم داروهای خوشبوی گیاهی هستند که قوای مغز و قلب را تقویت می‌کنند.
- به پزشک مورد اطمینان خبر بدهند و از او کمک بخواهند. اگر پزشکی را نمی‌شناسند به هرکس که می‌توانند وضعیت و حال خود را خبر بدهند.
اگر سکته مغزی واقع شده باشد بستگان بیمار باید اقدامات لازم را به عمل آورند و مطالب بالا را در مورد بیمار خود به انجام رسانند. پس از عبور از مرحله بحران دستورات درمان سکته‌های قلبی و مغزی در دستور کار قرار گیرد تا بکلی عامل سکته در بدن بیمار از بین برود.