گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
جلد سيزدهم
بخش تقویت مغز



اشاره

مغز اندامی است بسیار پیچیده، دارای مزاج سرد و تر که با نوعی چربی ممزوج است و تمامی حرکات بدن را از طریق سیستم‌های عصبی کنترل می‌کند. نیروی تفکر، رؤیا، حافظه و درک مفاهیم انتزاعی همه از مغز نشأت می‌گیرد. روان زندگی بطرز اسرارآمیزی بین مغز و قلب قرار گرفته و کنش و واکنش‌های وجودی انسان را در اختیار گرفته است. آنچه مسلم است، روح که عبارت از وجود اصلی بسیط یا همان من انسان می‌باشد؛ در قلب و مغز حضور احساس شدنی دارد. اعضای بدن در کشیده شدن این عنصر بسیط به درونشان حیات می‌گیرند و روان زندگی را به حرکت درمی‌آورند. در واقع روح انسان به‌وسیله این ابزار (بدن انسان) وجود خود را در داخل دنیای مادی نشان می‌دهد و بهره خود را برای حرکت‌ها و پروازهای بلند دیگر می‌برد و نیروهای لازم را بوسیله این ابزارهای پیچیده برداشته و ذخیره می‌کند. اندامان تن نیز تحت فرمان آن فرمانده بزرگ به حرکت و کنش و واکنش وادار شده و به تدریج در یک دوره تکاملی از حالت کمی به حالت کیفی‌تری ارتقاء پیدا کرده و عناصر خاکی لیاقت همنشینی با روح را بتدریج بدست می‌آورند و متحول‌تر هم می‌شوند چنانچه هر عنصر خاکی در بدن، کل شاکله انسان را در خود ذخیره می‌کند و بسوی تکامل و ترقی و شایستگی بیشتر در حرکتی مستمر قرار می‌گیرند.
ارتباط بین عناصر خاکی پست و روح بلند جز بوسیله واسطه‌هایی چند ممکن نیست. بطور کلی عناصر خاکی تا حدود زیادی خاصیت لطیف شدگی دارند. این لطافت آن‌چنان صاف و صاف‌تر می‌شود که بصورت بخارهایی که با چشم دیده
ص: 72
نمی‌شوند درمی‌آید. روح از راه‌های مختلف به چگونگی و کیفیت محیط زندگی خود پی می‌برد. بنابراین هرچه این روند سالم‌تر و مناسب‌تر شکل بگیرد تکامل و ترقی و طول عمر عضو مغز بیشتر خواهد شد. مرگ مغز در تکاثف است نه در لطافت؛ تکاثف جسم را به خاک می‌کشاند و لطافت جسم را بالا می‌برد. چنین است که بوسیله امواج الکترومنیتیک و امواجی که شاید تاکنون کشف نشده ارتباط میان عناصر ماده با روح بسیط برقرار می‌گردد.
در مبانی طب پایه به انرژی و قوا و راه‌های ارتباطی میان جسم و روح اشارات زیادی شده است. این انرژی و قوا و ارواح همه از جسم متصاعد می‌شود اما آنچه که موجب این برانگیختگی می‌شود و این صعودکننده‌ها را کنترل و هدایت می‌کند بحثی است که از علم پزشکی مایه می‌گیرد اما پس از این مرحله از علم پزشکی خارج می‌شود و باید با روش دیگری بررسی شود.
برای تحکیم و تثبیت و ارتقاء نیروی تفکر و عقل و حافظه از علم پزشکی استفاده می‌کنیم تا آن مرحله که جسم بطور کامل در اختیار انسان (روح) قرار گیرد و خدمات لازم را برای سهولت زندگی روح در قفس مادی فراهم کند. از آن به بعد کار به طبیعی دانان و فیلسوفان واگذار می‌شود. برای سهولت درک مطلب برای علاقمندان به علوم پزشکی ایرانی- اسلامی مثالی را عرض می‌کنم تا در تنویر تفکراتمان کمک کننده باشد. توجه بفرمایید:
در احادیث از قول معصومین (ع) بسیار در مورد مسائل قبر و انتقال انسان به زندگی بعدی سخن گفته شده است. جسم انسان در قبر واقع می‌شود و چنانچه ان شاء اللّه عاقبت بخیری در کار باشد پس از سؤالات فرشتگان دریچه‌ای از نور به قبر باز می‌شود، حالا تصور کنید که جسم ما قبر است و روح در این قبر زندانی شده است.
اینکه عرفا می‌گویند قفس تن اشاره به همین معناست. روح در قفس تن محصور
ص: 73
شده و تنها از طریق چند دریچه یا روزنه با دنیای بیرون در ارتباط است. نیروهای بسیار قوی و خارق العاده‌ای در روح وجود دارد که به‌خاطر حصار تن نمی‌تواند بروز پیدا کند. تنها ارتباط و راه استفاده از نیروهای بالقوه روح از کانال حواس پنجگانه است 16].
با این فرض که انسان در هر جهانی که قرار گیرد لازم است ابزار لمس و شناخت آن جهان بدو داده شود، پس انسان اگر بدون خلق ابزار باشد و همه وسائل از او گرفته شود تنها می‌تواند وجود خود را احساس کند و بس. دنیای پس از مرگ گوش و چشم مخصوص به خود را لازم دارد و قیامت هم چشم و گوش مربوط به خود را می‌طلبد. الا افرادی که کور یا کر محشور می‌شوند! در قیامت هرکس بسته به اعمال خود ابزار شناخت ویژه‌ای را بدو می‌دهند. در جهنم ابزاری برای انسان ایجاد می‌شود که لازمه عذاب است و برای نیکان ابزاری داده می‌شود که ویژه بهشت و لذت بردن از نعمت‌های بهشتی است.

تقویت حافظه

هر روز همراه با صبحانه 21 یا 36 یا 72 عدد مویز بدون هسته با یک قاشق چایخوری سیاه‌دانه تناول شود. مصرف این دو موجب تقویت قوای مغز می‌شود.
مصرف 21 عدد مویز سرخ در هر صبحانه موجب برطرف شدن نسیان (فراموشی) و هر بیماری جز مرگ می‌شود.
ص: 74
هرکس می‌خواهد حافظه‌اش تقویت شود هنگام ناشتا 7 مثقال مویز بخورد.
در کهنسالان چنانچه مزاج گرم غلبه دارد کدوی فراوان در غذاها پخته و مصرف شود چراکه به فرمایش پیامبر (ص) کدو عقل و حافظه را زیاد می‌کند.
علمایی که می‌خواهند از حافظه‌ای سرشار برخوردار گردند، از نسخه‌های زیر استفاده کند:
1. زالوها را به تعداد 10 عدد پشت هر گوش بیاندازد. اگر زالو در دسترس نبود تا قبل از 60 سالگی حجامت عام کنند و 15 روز بعد حجامت سر (روی ملاج) انجام دهند. بعد از 60 سالگی در خون‌گیری روشی به خوبی زالوی پشت گوش نیست. استفاده از زالو در فصل بهار و پاییز همانطور که در بخش زالو درمانی گفته شد انجام می‌شود. اما زالوها در هر فصلی مؤثر و مفید واقع می‌شوند. همواره توصیه کرده‌ایم پشت کنکوری‌هایی که می‌خواهند با امتیاز بالا کنکور را پشت سر بگذارند مدتی قبل از امتحانات پشت گوش‌هایشان زالو بیاندازند و هربار 10 عدد زالوی متناسب کوچک را مورد استفاده قرار دهند.
2. هر روز در حالت ناشتا 21 عدد مویز بخورد. اگر معده توان لازم را دارد افزایش مویز تا 72 عدد جایز است.
3. هر روز همراه با صبحانه به میزان یک قاشق چایخوری شونیز (سیاه‌دانه) یا به همان مقدار قسط بخورد. سیاه‌دانه یا قسط را با عسل بخورد بهتر است.
4. یک قاشق چایخوری معجون تقویت حافظه را با صبحانه میل کند:[17]

مجموعه پیک شفا ؛ ج‌14 ؛ ص74
د کوفی، اسطوخودوس، زیره سیاه، کندر خوراکی.
از هرکدام مساوی بگیرند و پودر کرده با 2 تا 3 برابر وزنشان عسل ممزوج نمایند، هربار همراه با صبحانه یک قاشق چایخوری میل کنند.
ص: 75
نسخه دیگر:
سعد کوفی، برگ سنا، فلفل سفید، زعفران، مصطکی، کندر خوراکی و سنبل الطیب.
از هرکدام مساوی بگیرند و پودر کرده با 2 تا 3 برابر وزنشان عسل خوب ممزوج نمایند. هربار همراه با صبحانه یک قاشق چایخوری میل کند.
5. ضماد سر: نخود، روناس، قهوه، تخم خشخاش، مورد، سیاه‌دانه، تخم گشنیز و زیره سیاه را مساوی گرفته پودر کنند هر هفته یک الی دو بار با زرده تخم‌مرغ خانگی بصورت ضماد در آورده و روی ملاج ببندند و 2 تا 4 ساعت صبر کنند، آنگاه بشویند.
6. از آبزن سدر، مورد و حنا و روغن زیتون با سرکه یا آب لیموترش بجای هر نوع صابون یا شامپو استفاده کنند.
7. بخور و انفیه: هر شب قبل از خواب مقداری تخم گشنیز که با کمی آویشن، مرزنجوش، نعناع و پونه مخلوط شده در ظرف آبی بجوشانند و 10 دقیقه بخور دهند، آنگاه باندازه نوک قاشق چایخوری پودر انفیه را در بینی بکشند و صبر کنند تا حد اقل 15 تا 20 عطسه دست دهد. آن‌گاه پس از تمیز کردن بینی (استشاق)، در هر سوراخ بینی یک قطره روغن بنفشه یا بنفشه بادام بچکانند.
8. دستورات تغذیه و آداب غذا خوردن و آب خوردن را رعایت کنند. آب زیاد حافظه را ضعیف می‌کند. از پرخوری نیز باید پرهیز نمایند. شکم پر، حافظه و هوش و قابلیت‌های فکری را کاهش می‌دهد.
9. چشیدن نمک قبل و بعد از غذا را فراموش نکنند.
10. از مولدّات فراموشی و ضعف حافظه دوری کنند: خواندن الواح قبرها، مصرف زیاد پنیر (پنیر را باید با گردو بخورند)، اضطراب و دلشوره، نیم
ص: 76
خورده و فضله موش، میان دو زن راه رفتن، فراوان گشنیز خوردن و بی‌خوابی و پرخوابی، حرص و دلشوره و عصبانیت‌های مکرّر و استفاده از ظروف آلومینیومی، استفاده تکراری از غذاهای سرخ کردنی و غذاهای سازنده خون غلیظ و مصرف هر روز برنج بدون سبوس و نان بدون سبوس برخی از مولّدات فراموشی است.
11. قرائت قرآن با معنای آن هر روز در یک ساعت معین و خواندن نماز در اول وقت، از تقویت‌کننده‌های بارز نیروی حافظه بشمار می‌آید.