گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
شاهنامه فردوسی
جلد اول
شبهای دارخوین: خاطرات شهید قامت بیات





قم: شفق، (چاپ اول)؛ 88.1378 ص.: مصور، عکس.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Nights of Darkhoein
شمارگان: 3000 نسخه.
مندرجات: شب‌های دارخوین، در راه آبادان؛ قدمی با بهشتیان؛ آخرین برگ؛ عکسها.
این کتاب شامل مجموعه‌ی خاطرات شهید «قامت بیات» است. او در سال 1321 در زنجان متولد شد و در سال 1361، در منطقه‌ی رقابیه به شهادت رسید. خاطرات از یادداشتهای روزانه‌ی وی گرفته شده و به ترتیب تاریخ تنظیم شده‌اند. «شبهای دارخوین»، خاطرات اعزام به جنوب و عملیات شناسایی و خاطراتی از درگیری‌ها و شهادت و مجروح شدن همرزمان راوی در منطه است. «در راه آبادان» گزارشاتی مختصر از جبهه‌ی آبادان و برخی از شهیدان جمعی لکشر 25 کربلاست. «قدمی با بهشتیان» خوابهای شهید بیات از شهیدان اصغر محمدیان و عوضعلی کریمی است. «آخرین برگ» وصیتنامه شهید است و عکسها، مربوط به ایام رزم هستند.

ششصد و هفتاد و پنج روز در جبهه، خاطرات شهید عبدالرضا سوری

عبدالرضا سوری.- تهران: اطلاعات، 243.1364 ص.: مصور، عکس.
این خاطرات به صورت یادداشت روزانه در جبهه نوشته شده و بیانگر واقعیت‌هاست.
این کتاب مجموعه خاطرات شهید عبدالرضا سوری، از دوران حضور وی در جبهه می‌باشد. وی در سال 1335

[ صفحه 205]

در روستای فهرومند شهرستان نهاوند متولد شد. از هفده سالگی وارد ارتش شد. با شروع جنگ به تیپ دزفول ملحق شده و همراه افراد تیپ خود در اکثر جبهه‌های جنوب در جنگ شرکت داشت. در عملیات آزادسازی سوسنگرد و تسخیر تپه‌های الله‌اکبر - که همزمان با شکسته شدن حصر آبادان در عملیات ثامن‌الأئمه بود - حضور داشت. سپس در عملیات طریق‌القدس شرکت کرد؛ عملیاتی که به آزادی بستان و تنگه‌ی چزابه انجامید. در فروردین 1360 در عملیات فتح‌المبین و در اردیبهشت همان سال در عملیات بیت‌المقدس شرکت داشت. خاطرات شهید عبدالرضا سوری در این مقطع پایان می‌گیرد. شهید، پس از حضور در آزادسازی خرمشهر - که از آن به عنوان بزرگترین آرزوی خود نام برده - دو روز به مرخصی رفته و سریعا به جبهه برمی‌گردد و به همراه افراد تیپ خود به حفاظت پدافند شلمچه مأمور می‌شد او در 15 خرداد 1361، پس از 675 روز حضور مستمر در جبهه، مورد اصابت ترکش خمپاره قرار می‌گیرد و پس از چند ساعت به شهادت می‌رسد.

کنار رود خین، یادداشتهای روزانه یک مادر

اشرف‌السادات مساوات (سیستانی).- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات هنر و مقاومت، 1373.
13،153 ص.: مصور، نمونه، عکس.- (دفتر ادبیات هنر و مقاومت: یادداشتها؛ 12).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: By The Khayyen River, The diary of a mother
این کتاب و در اصل این یادداشتهای کوتاه، قصه دور و دراز مادری است که به دنبال گمشده‌ی خود، مهرداد، می‌گردد. خانم سیستانی در این کتاب، از آن روزها یاد می‌کند و قصه غم و اندوه و تلاش‌های خود را برای خوانندگان بیان می‌کند. مهرداد، پسری شانزده ساله است که به جبهه می‌رود و در خط مقدم می‌جنگد و.... خبر می‌آید که مفقود شده است. مادر و سایر افراد خانواده در جستجوی وی برمی‌آیند و همه جا را می‌گردند. رود خین بستر «مهرداد» شده است. بالاخره پس از هشت سال، جسد متلاشی شده‌ی او، نه، بلکه مشتی استخوان پوسیده، همراه با مدرک به مادر تحویل داده می‌شود و... شهید به خاک سپرده می‌شود.

نقطه رهایی

گلعلی بابایی.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، (چاپ اول): 1369.
طراح روی جلد: علی وزیریان.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Point of Freedom Release
شمارگان: 6600 نسخه.
این کتاب، مجموعه‌ی یادداشتهای «گلعلی بابایی» از دوران حضور در جبهه و شرکت در دفاع مقدس است. او در عملیاتهای زیر شرکت داشته است: «والفجر مقدماتی، والفجر چهار، پدافندی شاخ شمیران، بدر، پدافندی مهران، والفجر هشت، پدافندی فاو و کربلای یک». او در یادداشتهای خود، شرح وقایع پیش آمده در هر یک از این عملیاتها را نوشته است. شروع یادداشتها از تاریخ 28 / 10 / 1361 و پایان آن 17 / 5 / 1367 (پس از قبول قطعنامه‌ی 598 از سوی ایران و پایان جنگ) است. یادداشتها ترتیب تاریخی دارند و در پایان کتاب نیز 29 صفحه عکس از رزمندگان، با زیرنویس، به چاپ رسیده است.

هلتی: یادداشتهای فرمانده شهید لشکر 11 امیرالمومنین

مرتضی ساده‌میری.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات و هنر مقاومت، (چاپ اول): 1372.
46 ص.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت: خاطرات؛ 64).
عنوان روی جلد: هلتی: خاطرات مرتضی ساده‌میری.

[ صفحه 206]

عنوان پشت جلد به انگلیسی: Halati: The memoirs by The martyr morteza sadeh Miri
این کتاب، مجموعه‌ی خاطرات «شهید مرتضی ساده‌میری» است. این یادداشتها از این نظر حایز اهمیت شمرده شده‌اند که توسط یکی از شهیدان محلی نوشته شده، عملیات انجام شده و در غرب را شرح می‌دهند. راوی در این یادداشتها شرح کاملی از مأموریت‌های مختلفی که برای شناسایی داشته و از عملیاتهای متعددی که در آنها شرکت کرده، ارائه داده است. یادداشتها به ترتیب تاریخ تنظیم شده‌اند. برخی از مأموریت‌ها و عملیاتها عبارتند از: «شناسایی (پل سه دهنه)، عملیات نصر چهار، عملیات شاخ شمیران، عملیات میمک، عملیات موسیان، عملیات دشت عباس، عملیات والفجر پنج، عملیات ظفر چهار (فکه)، عملیات قدس (دهلران)، عملیات عاشورا، عملیات نصر، عملیات والفجر سه، عملیات کربلای یک و تعدادی از عملیاتهای دیگر».

یادداشت‌های اروند: یادداشت‌های شهید محمدعلی معصومیان

ویراستار مهدی عقابی.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات و هنر مقاومت، (چاپ اول): 187.1380 ص.: مصور، عکس، نمونه.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت؛ 448: یادداشت‌ها؛ 20).
طرح جلد: کوروش پارسانژاد.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Arrand Diaries: Mohammad Ali Masumian
شمارگان: 2200 نسخه.
این کتاب، یادداشتهای روزانه‌ی شهید «محمدعلی معصومیان» است که در سال 1344 در روستای بیشه سر بابل به دنیا آمد و در سال 1365 در عملیات کربلای چهار در منطقه‌ی اروند به شهادت رسید و پیکرش پس از دوازده سال در زادگاهش به خاک سپرده شد. او این یادداشتها را در دوران حضور در مناطق گوناگون و عملیاتهای مختلف نوشته است. یادداشتها به تربیت زمان تنظیم شده و در پایان هر یادداشت، تاریخ روز و نام منطقه‌ی مربوطه ذکر شده است. یادداشتهای وی، شامل خاطراتی از عملیاتهای قدس یک و دو، والفجر هشت، یا صاحب‌الزمان (عج) و کربلای چهار و مناطق مختلفی چون: قله قره‌قانی، هورالعظیم، فاو، روستای بوصدرین و اروند است. عکسها دارای زیرنویس هستند و در پایان، نمونه‌ی دستخط شهید ارائه شده است.

یادداشت‌های پراکنده شهید محمد ایرانشاهی

تهران: خانواده شهید، (چاپ اول): 70.1365 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: 750 نسخه.
این کتاب به مناسبت یکمین سالگرد شهید منتشر شده است.
«شهید محمد ایرانشاهی» متولد سال 1344 بود و در سال 1346 در عملیات والفجر هشت در جاده‌ی فاو - بصره به شهادت رسید. این کتاب، یادداشتهای پراکنده‌ی اوست. مطالب کتاب با مناجات عارفان آغاز می‌شود و پس از آن، مطالب مختلفی (که حاکی از ویژگی‌های اخلاقی شهید است)، متن وصیتنامه شهید در گیلان‌غرب، نوشته‌هایی حاوی توصیه به دوستان و افراد خانواده، آخرین نامه و آخرین وصیتنامه شهید و یادداشتی از پدر شهید به چاپ رسیده است. در جای جای کتاب عکسهایی از شهید در جمع دوستان در جبهه به چاپ رسیده است.

یادداشتهای خرمشهر: نامه‌ها و یادداشتهای شهید بهروز مرادی

به کوشش دفتر ادبیات و هنر مقاومت.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، 1370.
39 ص.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت: یادداشتها؛ 8).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Notes From Khoramshahr.

[ صفحه 207]

شمارگان: 6600 نسخه.
شهید مرادی از جوانان برومند این کشور بود که از همان روزهای آغاز جنگ برای بیرون راندن دشمن متجاوز در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل حضور پیدا کرد و این حضور تا فتح خرمشهر و پس از آن هم تا عملیات کربلای پنج ادامه یافت. در این کتاب کوچک که به یادداشتها و نامه‌های وی اختصاص یافته است، خاطرات وی از روزهای هفده فروردین 1361 تا 26 تیرماه 1361 (دورانی که رزمندگان برای عملیات آزادسازی خرمشهر آماده می‌شدند) و پیدا کردن باقی‌مانده‌ی جسد یکی از همرزمانش، پس از فتح خرمشهر، به ثبت رسیده است. نامه‌هایی که نوشته است، خاطراتی مربوط به همان دوران را دربر دارد و حکایت از قلب پاک و اراده‌ی محکم وی برای بیرون راندن دشمن داشته، در عین حال، ناراحتی او را از تهاجم فرهنگی موجود در شهری مانند تهران بیان می‌دارد.

یادداشتهای سفر شهید صیاد شیرازی (مأموریت‌های میدانی معارف جنگ)

نوشته محسن کاظمی؛ [برای] هیأت معارف جنگ ارتش جمهوری اسلامی ایران.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات و هنر مقاومت؛ ارتش جمهوری اسلامی ایران، (چاپ اول): 1378.
262،[10] ص.: تصویر (رنگی)، نقشه.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت: یادداشتها: 2).
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب حاصل یادداشتها و خاطرات نویسنده از «شهید صیاد شیرازی» است که وقایع سالهای 1374 تا 1376 را دربر می‌گیرد. نگارنده - که شهید صیاد شیرازی را در مأموریت‌ها همراهی می‌کرده و همزمان، به ثبت مشاهدات اهتمام می‌ورزیده است - در این کتاب، گزارش و شرح نه مأموریت آن شهید را به رشته تحریر کشیده است که عبارتند از: «مأموریت کردستان، آذربایجان غربی، خوزستان، منطقه‌ی عملیاتی طریق‌القدس یک و دو و سه، اردوی دانشجویی دانشگاه امام علی «ع» در دو نوبت و مأموریت به منطقه‌ی عملیاتی فتح‌المبین». در پایان کتاب، عکسهای رنگی از شهید صیاد شیرازی در مأموریت‌های یاد شده به چاپ رسیده است.

یادداشتهای سوسنگرد

نوشته شهید غلامرضا صادق‌زاده.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، (چاپ اول): 72.1369 ص.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت. یادداشتها؛ 2).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Noted from Sussanguerd
این کتاب یادداشتهای «شهید صادق‌زاده» است، که از تاریخ 27 / 8 / 1360 شروع شده تا پایان عملیات خاتم‌الانبیاء (ص) ادامه پیدا می‌کند. صادق‌زاده همراه با رزمندگان ستاد جنگهای نامنظم شهید چمران، به عنوان نیروی واحد تخریب با میدانهای مین روبه‌رو می‌شود و مین‌ها را خنثی می‌سازد. در حمله‌ای که در منطقه‌ی کرخه انجام می‌گیرد، تعدادی از همرزمان وی شهید می‌شوند. در 14 / 9 / 1360 به سوسنگرد اعزام می‌شود و پس از به هم پیوستن و ادغام ستاد جنگهای نامنظم و سپاه، به عنوان نیروی تخریب به مأموریت فرستاده می‌شود. این خاطرات تا پایان عملیات خاتم‌الانبیاء (ص) ادامه پیدا می‌کند و پس از ذکر شناسایی میدان مین در منطقه‌ی سودانیه و دقاقله خاتمه می‌یابد.

یادداشت‌های کردستان

محسن یوسفی.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات و هنر مقامت، 224،1373 ص.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت: یادداشتها؛ 15).
عنوان روی جلد: یادداشتهای کردستان: یادداشتهای روزانه شهید محسن یوسفی. عنوان پشت جلد به انگلیسی:Daily Records Of Martyr Mohssen Usefi

[ صفحه 208]

شمارگان: 4400 نسخه.
«محسن یوسفی» پس از گذراندن سه ماهه دوره‌ی آموزشی، در تاریخ نوزدهم دی ماه سال 63 از تهران عازم سنندج می‌شود. وی به عنوان بسیجی در جندالله سقز - گروه عقرب - مشغول به خدمت می‌گردد. کتاب «یادداشتهای کردستان» یوسفی تمام اندیشه‌ها، حرکات، گفتگوها، حوادث و وقایعی را که از زمان حرکت به سوی کردستان، در هر روز برای خود او و دیگر دوستان، همرزمان و فرماندهانش رخ داده است. به طور ساده و داستان‌گونه به رشته تحریر درآورده است. همچنین عملیاتی که رزمندگان با کومله‌ها داشته‌اند و تعداد شهیدان را به طور خلاصه بیان کرده است. این یادداشتهای روزانه تا تاریخ 14 / 9 / 64 (که او خود را برای نبرد آماده می‌کند) ادامه پیدا کرده است. به گفته‌ی خود او در این زمان، این دفتر را می‌بندد و برای همیشه از آن خداحافظی می‌کند.

یادداشتهای ناتمام

علی سمندریان، کمال سپاهی، محمد لشکری، اصغر آبخضر.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، (چاپ اول): 153.1368 ص.
کتاب، حاوی چهار خاطره است که از بین یادداشتهای روزانه‌ی دو شهید و دو رزمنده تهیه شده‌اند. «یادداشتهای ناتمام» نوشته‌ی شهید علی سمندریان است که از ورود به جبهه و صفا و صمیمیت حاکم بر آن سخن گفته و کارهای روزانه‌ی عبادی و خدماتی و درگیری بین نیروهای اسلام و کفر در منطقه را تشریح کرده است. وصیتنامه شهید سمندریان نیز ضمیمه‌ی این یادداشتها است. «لحظه‌ی توسل» خاطره‌ی کمال سپاهی است که در آن، اردوگاه کارون و منطقه‌ی شلمچه و ساعتی از جنگ در عملیاتی کربلای پنج را (که وی به عنوان بیسیم‌چی در آن حضور داشته) بیان کرده است. در خاطره‌ی «مهران»، از شهید سید محمد لشکری، حرکت گردان حبیب به منطقه‌ی مهران و عملیات پاکسازی منطقه تا امامزاده حسن (به عمق پنج کیلومتر) توسط گردان حبیب، تشریح شده است. «شب آتش» از یادداشتهای اصغر آبخضر است که گوشه‌ای از عملیات مسلم بن عقیل را در یک شب پرحادثه و پرآتش بیان می‌کند.

یادداشتهای ویژه شهید علی صیاد شیرازی، 1364 تا 1368

نویسنده علی صیاد شیرازی؛ به کوشش حسام هاشمی؛ با پشتیبانی هیأت معارف جنگ «شهید سپهبد علی صیاد شیرازی».- تهران: ایران سبز، (چاپ اول): 1380.
[285] ص.: مصور، عکس، نمودار، نمونه.
طراح روی جلد: هادی هاشمی.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب حاضر، مجموعه‌ای است که به ترتیب تاریخ، از یادداشتها و نوشته‌های «شهید سپهبد علی صیاد شیرازی» در شرح وقایع و رخدادهای سالهای 1364 تا 1368 تنظیم شده است. از جمله عناوین مطالب کتاب، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: «در عملیات قادر، نامه به سرهنگ جلالی وزیر دفاع وقت، در پادگان پسوه، نامه به جانشین فرمانده نزاجا، تدابیر برای عملیات والفجر ده، نامه به آقای هاشمی رفسنجانی، پیام ویژه به رزمندگان منطقه‌های عملیاتی والفجر چهار والفجر نه، بیانی کوتاه درباره‌ی حکم امام (ره) به نمایندگی در شورای عالی دفاع، دکترین نظامی در ارتش، در منطقه‌ی مریوان، گفتگوی تلفنی با امام جمعه شیراز آیت‌الله حائری شیرازی، جلسه با آقای عسکراولادی، جلسه با آقای عسکراولادی، جلسه با آقای ناطق‌نوری، و...». در پایان کتاب، تصاویر یادداشتها (که با شماره‌ای به متن اصلی ارجاع داده شده)، و عکسهایی از شهید در جلسات و در مناطق جنگی به چاپ رسیده است.

[ صفحه 209]


یادداشتهای هور

حسن گلچین.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، 1373.
171 ص.: مصور. - (دفتر ادبیات و هنر مقاومت: یادداشتها؛ 11).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Marshlands Diary
شمارگان: 4400 نسخه.
این کتاب، خاطرات یک بسیجی - به نام حسن گلچین - است که به صورت یادداشتهای روزانه از اسفندماه 1363 تا اردیبهشت 1364 نوشته شده است. او در این دوران در منطقه‌ی هورالهویزه در خدمت جبهه است. نوشته‌های او تصویری روشن از «وضعیت جبهه‌های جنگ، فعالیت‌های برادران رزمنده، اصطلاحات مرسوم در جبهه، طنزها و شوخیها، عبادتها، تمرین جهت آماده شدن برای عملیات، شهادت همرزمان، شادی از شنیدن اخبار پیروزی‌های همرزمان در مناطق دیگر، شروع سال جدید در جبهه، تغییرات طبیعت همزمان با آغاز بهار، بازگشت به زادگاه و یادآوری خاطرات جبهه و احساس تأسف از نپیوستن به خیل شهدا» به دست می‌دهد.

یاد یاران: بیانات آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در یادواره‌های شهدا

گردآورندگان علی مسلمی، حمزه خلیلی؛ ویراستار: محمد صادقی زرندیق.- تهران: نشر اصلح؛ با حمایت بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، 1380. ده، 331 ص.: جدول.
شمارگان: 5000 نسخه.
بالای عنوان: یاد یاران سفر کرده.
کتابنامه: [328]- 331 و در پایان هر بخش.
گردآورندگان این مجموعه پس از مقدمه کتاب، آمار شهدا، مفقودان و اسرا را در دو جدول به تفکیک استان و بر اساس میزان تحصیلات و در جدول سوم، آمار شهدای روحانی را بر اساس استانها ارائه داده و از نظر تعداد و نسبت به کل شهیدان روحانیت در کشور مقایسه کرده‌اند. بخش بعدی، فصل اول کتاب است که نگاهی دارد به روند تاریخی جنگ تحمیلی و در آن به مطالبی چون زمینه‌سازی هجوم، اشغال شهرها، آزادسازی مناطق اشغال شده، آغاز اقدامات سیاسی، قطعنامه‌ی 598 و ارزیابی جنگ پرداخته است. در بخش سوم، مجموعه سیزدهم سخنرانی از آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بین سالهای 1376 تا 1379 (در یادواره‌ها و کنگره‌های شهدای عالی‌مقام) آورده شده است. پس از هر بخش، فهرست منابع و مآخذ مربوط به آن بخش و در پایان کتاب نیز فهرست اعلام و فهرست منابع به صورت کلی آورده شده است.

ییلاق سنگرها، گزارشی از سفر به جبهه‌های جنوب با آزادگان

محمدحسین قدمی.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، 94.1371 ص.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت؛ گزارش: 6).
عنوان پشت جلد به انگلیسی A Guide to the Islamic Consultative Assembly:Summering Bunkers.
شمارگان: 6600 نسخه.
مندرجات: همراه باران؛ اولین یادداشت‌ها؛ نماز نشسته؛ قرص روحیه؛ مچ‌گیری؛ صلیبی‌ها؛ پرواز زودرس؛ دروازه‌ی بهشت؛ ناگوارترین خبر؛ تکلیف؛ اولین شکم سیر؛ گریه‌ی ممنوع؛ زیارتگاه شلمچه؛ لبخند گل زیباست؛ حکایت آقامرتضی؛ دست‌ها بالا؛ عباس بامعرفت؛ نقش مرگ؛ دشمن جیب‌بر؛ اجر مضاعف؛ اسرای شیخ؛ شکنجه برای هیچ؛ اقتدا به اسرا؛ خرمشهر مهربان؛ من امام جماعت هستم!؛ شوش دانیال؛ مقدم یا مقدم؛ سوغاتی؛ حسن گالیله؛ ریش سوزان؛ کاش بودم جای تو؛ ماکو؛ قطره‌ای از دریای استقامت.
این کتاب گزارشی است از سفر آزادگان به جبهه‌های جنوب و تجدید خاطرات آنها که از طرف «دفتر ادبیات

[ صفحه 210]

هنر و مقاومت» ترتیب داده شده بود. بازدیدکنندگان گزارشگرانی بودند که خاطرات مقاومت را ثبت و ضبط می‌کردند. کتاب حاضر شامل 33 خاطره است؛ خاطراتی از: مراسم خواندن دعا، نماز و ممانعت بعثی‌ها از انجام این کار، شکنجه‌ها و کتک‌خوردن‌ها پس از اسارت، رفتار صلیب سرخی‌ها در نادیده گرفتن رفتار بعثی‌ها، نمازهای جماعت و نمازهای شب، شنیدن ناگوارترین خبر (که خبر رحلت حضرت امام «ره» بود)، نبودن وسایل بهداشتی و مراقبت‌های پزشکی که منجر به بیماری و شهادت اسرا می‌شد، موانعی که برای ادای فرایض دینی چون روزه و نماز وجود داشت. این خاطرات ضمن دیدار از مکان‌هایی چون پادگان دوکوهه، شلمچه، قرارگاه رمضان و یادآوری زیارت کربلا در دوران اسارت، بیان شده است.

[ صفحه 211]


گزارش فعالیت نهادها

آشنایی با بنیاد شهید انقلاب اسلامی (جلد 1)

تهیه و تنظیم: واحد روابط عمومی و بین‌الملل.- (چاپ اول): 1363.
226 ص.: مصور، رنگی، جدول، نمونه، عکس، نمودار.
کتاب حاضر گزارش عملکرد پانزده بخش بنیاد شهید تا سال 1363 است. این بخشها و گزارشهای مربوطه عبارتند از: (1) واحد فرهنگی بنیاد شهید و گزارش عملکرد بخش آموزش (2) دایره ازدواج و گزارش اقدامات بنیاد شهید درباره‌ی ازدواج همسران شهدا (3) واحد روابط عمومی و بین‌الملل (4) آشنایی با مجله‌ی شاهد (5) مرکز پزشکی بنیاد شهید انقلاب اسلامی، گزارش اقدامات پزشکی انجام شده و اماکن پزشکی ساخته شده توسط بنیاد شهید (6) واحد مسکن بنیاد شهید انقلاب اسلامی (7) واحد اداری و مالی، گزارش پرداخت حقوق به خانواده‌ها و وام به افراد تحت پوشش (8) امور تهران (9) امور شهرستانها (10) واحد حل اختلاف، گزارش نحوه‌ی حضانت فرزندان، تعیین صلاحیت مادر، اثبات نسبت (11) واحد پیگیری (بررسی گزارشات و انجام اقدامات مورد نیاز و گزارش به نماینده‌ی حضرت امام) (12) واحد فروشگاههای زنجیره‌ای (جهت ایجاد تسهیلات در تأمین مایحتاج زندگی خانواده‌های محترم شهدا، مفقودین، اسرا و جانبازان) (13) امور تأمین و سرپرستی اموال (14) امور اموال مسترد شده (15) واحد مددکاری بنیاد شهید انقلاب اسلامی.

آشنایی با بنیاد شهید انقلاب اسلامی (جلد 2)

تهیه و تنظیم: واحد روابط عمومی و بین‌الملل.- تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد روابط عمومی و بین‌الملل، 1364.
531 ص.: مصور رنگی، جدول، نمونه، عکس، نمودار.
کتاب حاضر که نگاهی گسترده به سیر فعالیت‌های بنیاد شهید انقلاب اسلامی دارد در 19 بخش ارائه گردیده است. (1) تاریخچه‌ی بنیاد شهید انقلاب اسلامی. (2) بیانات حضرت امام درباره‌ی بنیاد شهید انقلاب اسلامی. (3) دفتر سرپرستی (تنظیم دیدار فرزندان شهدا به طور گروهی و به طور مستمر با نماینده‌ی امام و پاسخ به نامه‌های خانواده‌های محترم شهدا به دفتر امام.) (4) واحد روابط عمومی و بین‌الملل. (5) مجله‌ی شاهد. (6) مرکز پزشکی بنیاد شهید. (7) واحد مسکن بنیاد شهید. (8) امور تهران. (9) امور شهرستانها. (10) واحد اداری و مالی. (11) واحد حل اختلاف (نحوه حضانت فرزندان، تعیین صلاحیت مادر، اثبات زوجیت، اثبات نسبت). (12) واحد پیگیری و بازرسی. (13) واحد امور اقتصادی. (14) واحد فرهنگی. (15) امور فرزندان شهدا. (16) دایره‌ی ازدواج. (17) فروشگاه‌های زنجیره‌ای. (18). توضیح آرم بنیاد شهید.

آشنایی با مجلس شورای اسلامی، کارنامه 1360

تهیه و تنظیم: روابط عمومی مجلس شورای اسلامی.- تهران: مجلس شورای اسلامی، روابط عمومی، 203.1361 ص.
عنوان پشت جلد به انگلیسی:
این کتاب به مناسبت دومین سالگرد افتتاح مجلس شورای اسلامی منتشر شده است و خلاصه‌ای از عملکرد

[ صفحه 212]

یک ساله‌ی مجلس شورای اسلامی در جلسات علنی، کمیسیونها، طرحها و مصوبات را ارائه داده، کیفیت اداره‌ی مجلس شورای اسلامی را نیز شرح می‌دهد. از جمله مطالب این گزارش در ارتباط با دفاع مقدس، گزارش عملکرد کمیسیون امور دفاعی مجلس است که علاوه بر فعالیت‌های مربوطه به بررسی طرحها و قوانین، برنامه‌های سخنرانی‌ها و مأموریت‌های بازدید از جبهه‌های جنگ حق علیه باطل و ابلاغ پیام مجلس به رزمندگان را نیز انجام داده است. در پایان کتاب، بخشی به شرح حال و زندگینامه‌ی نمایندگان شهید مجلس شورای اسلامی - از جمله شهید دکتر مصطفی چمران (نماینده مردم شهر تهران) - اختصاص یافته است.

ارتش ذوالفقار ولایت

گردآورنده عبدالله رفیعی.- تهران: ارتش جمهوری اسلامی ایران، (چاپ اول): 1377.
337 ص.: مصور (رنگی)، عکس (رنگی)، جدول، نقشه.
شمارگان: 500 نسخه.
این کتاب با تصاویر و جداول (با زیرنویس)، چگونگی برگزاری رزمایش ذوالفقار را به تصویر می‌کشد و گزارشی از کیفیت و کمیت فعالیت‌های انجام شده ارائه می‌دهد. کتاب شامل مطالب زیر است: «تصویری از رزمایش ذوالفقار؛ تاریخچه‌ی سناریو؛ فصل 1: طرحریزی ستاد: فصل 2: حرکت و استقرار؛ فصل 3: تجمع و تلاش؛ فصل 4: مراحل آمادگی؛ فصل 5: نمایش قدرت و صحنه‌ی جنگ؛ فصل 6: اعلامیه‌ی فرمانده‌ی رزمایش ذوالفقار؛ فصل 7: نماز جمعه و رزمایش ذوالفقار؛ فصل 8: بازتاب در رسانه‌های بیگانه و فصل 9: ارتش از نگاه تاریخ». رزمایش ذوالفقار، در پی بیانات مقام معظم رهبری در تاریخ 29 / 1 / 1373 در خصوص آمادگی ارتش در هر زمان، با شرکت یگانهای نیروهای سه‌گانه ارتش جمهوری اسلامی ایران در منطقه‌ی کوشک نصرت قم و به وسعت تقریبی 1800 کیلومتر مربع انجام گرفت.

اهم فعالیت‌های بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده در سال 1361 و 1362

تهیه و تنظیم دبیرخانه ستاد مرکزی بازسازی و نوسازی مناطق جنگ‌زده.- [تهران]: ستاد مرکزی بازسازی و نوسازی مناطق جنگ‌زده، دبیرخانه، 389.1363 ص.
کتابنامه: ص. 389 - 386.
موضوع این کتاب، در دو قسمت خلاصه می‌شود: 1- خسارت مالی وارده به بخشهای مختلف کشاورزی، منابع، نیرو، مسکن و... 2- ترمیم خسارت وارده از طریق ستادهای بازسازی و نوسازی وزارتخانه‌ها، ارگانها و ستادهای معین. آمار و ارقام موجود در زمینه‌ی برآورد خسارت جنگ تحمیلی با مراجعه به مرکز مدارک و کتابخانه‌ی سازمان برنامه و بودجه و استفاده از منابع مختلف - از جمله، مآخذی که فهرست آنها در کتاب آورده شده - فراهم شده است و دوره‌ی تاریخی سال 1361 تا 4 / 12 / 1362 را دربر می‌گیرد.

بال رحمت بر خصم: نگاهی بر نگهداری اسرای عراقی در جمهوری اسلامی ایران، 1377 - 1359

تهران: کمیسیونهای اسرا، کمیته تبلیغات و روابط عمومی، (چاپ اول): 127.1378 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Have Mercy on Enemy
این کتاب، تلاشی است برای ثبت و ضبط تاریخ معاصر در ارتباط با نحوه‌ی نگهداری اسرای عراقی در ایران،

[ صفحه 213]

کتاب، با بیان مطالبی درباره‌ی جنگ و اسارت در اسلام، جنگ تحمیلی و اسرای عراقی آغاز می‌شود، سپس وضعیت ارتش عراق و نحوه‌ی اسارت نیروهای عراقی بررسی شده، سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال اسرای عراقی (تشکیل کمیسیون اداره‌ی اسرای عراقی و نمونه‌ی اقدامات کمیته‌ی اسرا و اطلاعات آماری کمیته‌های فرهنگ، بهداشت و درمان، تبلیغات و روابط عمومی و کار) ذکر می‌گردد. پس از آن، با شرح تحول رفتار اسرای عراقی طی دوران اسارت، یادداشتها و خاطرات اسیران عراقی را همراه با تصاویر، به عنوان شاهدی بر برخورد انسان‌دوستانه‌ی جمهوری اسلامی ایران با اسیران ارائه می‌دهد. در پایان، بخشی از پیام تاریخی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در تاریخ 28 / 1 / 63، و متن نامه‌ی تشکر اسقف اعظم آشوری‌ها و کلدانی‌ها از کمیسیون اداره‌ی اسرای جنگی عراق به چاپ رسیده است.

بنیاد شهید، تجسم حفظ ارزشها: اهم فعالیت‌ها و عملکرد بنیاد شهید انقلاب اسلامی از سال 1372 لغایت 1379

تهیه و تنظیم اداره کل دفتر ریاست و روابط عمومی بنیاد شهید انقلاب اسلامی.- تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، اداره‌ی کل دفتر ریاست و روابط عمومی، (چاپ اول): 55.1380 ص.
شمارگان: 1000 نسخه.
کتاب حاضر، گزارشی خلاصه، همراه با آمار، از عملکرد بنیاد شهید انقلاب اسلامی از سال 1372 لغایت پایان سال 1379 است که به تفکیک عملکرد حوزه‌ی ریاست و معاونتهای پژوهش و تبلیغات، معاونت فرهنگی، معاونت تعاون و امور مجلس، معاونت اداری، مالی و برنامه‌ریزی، ارائه شده است. آماری از شهدا برحسب وضعیت اشتغال (سپاه، ارتش، نیروی انتظامی، آزاد، دانش‌آموز، دانشجو، روحانی، خانه‌دار، کودک، دولتی، بازنشسته، اظهارنشده) ارائه شده است. سایر آمار، مربوط به وضعیت مسکن، درمان، وامهای شامل شده، حقوق پرداختی، دیگر تسهیلات رفاهی، عملکرد برنامه‌های آموزشی، مشاوره، مددکاری، ازدواج، هنری، ورزشی، ادبی، برنامه‌های اردو، امور مذهبی، امور فرهنگی (چون نشر، یادمانها و مراسم)، تحقیق و پژوهش و مواردی از این قبیل می‌باشد، که برای خانواده‌ی شهدا (پدر، مادر، همسر، فرزندان، و دیگر آشنایان و وابستگان شهدا) انجام شده است.

بنیاد شهید حسنه جاریه امام

تهیه و تنظیم روابط عمومی بنیاد شهید انقلاب اسلامی.- تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، روابط عمومی (چاپ اول): 270،[4].1378 ص.: مصور، جدول، نمونه، عکس، نمودار.
شمارگان: 1000 نسخه.
این کتاب، گزارش اهداف، سیاستها، راهبردها، ساختار و فعالیت‌های بنیاد شهید، به تفکیک حوزه‌های مختلف است. مندرجات کتاب، عبارت است از:
فصل اول: کلیات (اساسنامه، سیاستها و راهبردها، ساختار سازمانی و منابع مالی)؛ فصل دوم: ستاد بنیاد (حوزه‌ی ریاست و دفاتر تابعه، معاونت پژوهش و تبلیغات، معاونت فرهنگی، معاونت تعاون و امور مجلس، معاونت اداری، مالی و برنامه‌ریزی)؛ فصل سوم: سازمانهای وابسته (دانشگاه شاهد، گروه سیمای شاهد، سازمان مجتمع‌های فرهنگی و سیاحتی کوثر، شرکت سرمایه‌گذاری شاهد، سازمان اقتصادی شاهد، سازمان پزشکی شفا، سازمان اموال و املاک). گزارش خدمات بنیاد شهید انقلاب اسلامی به خانواده‌ی شهیدان، جانبازان و اسیران دفاع مقدس و همچنین، آمار و تصاویری از فعالیت‌های بنیاد، در کتاب ارائه شده است.

[ صفحه 214]


تحلیلی پیرامون سازمان‌های سیاسی ایدئولوژیک نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران

[تهران]: نیروی ارتش جمهوری اسلامی ایران، مدیریت سیاسی ایدئولوژیک،[؟؟13].
11 ص.: عکس.
شمارگان: ذکر نشده است.
در این کتاب، مطالبی درباره‌ی تاریخچه‌ی نیروی زمینی ارتش و امور فرهنگی و سیاسی در دوران قبل و بعد از انقلاب و وظایف سازمان عقیدتی سیاسی شرح داده شده است. نمونه‌هایی از فعالیت‌های سه ماهه‌ی سوم سال 1359 در لشکرها و واحدهای تابعه (لشکر 81 کرمانشاه، لشکر 77 خراسان، لشکر 64 ارومیه، لشکر 28 سنندج، لشکر 88 زاهدان و لشکر 21 حمزه)، فرماندهی لجستیکی، فرماندهی ترابری، پشتیبانی مناطق، هوانیروز، تیپهای مستقل در جبهه‌های جنگ و... ارائه شده است. در پایان نیز زندگینامه‌ی مختصری از برخی شهدای سیاسی - ایدئولوژیک ارتش ارائه شده است که عبارتند از: «سروان مسعود آشوری، محمد گوشه‌ای، گروهبان یکم سلیمان حسینی، رسول هاشمی، نعمت‌الله فاضلی و سر همافر عباس آقایی‌راد.

تحول در اسارت

گردآورنده اسماعیل شرفی؛ تهیه شده توسط کمیسیون اداره اسرای جنگ.- تهران: نشر رامین، 262.1378 ص.: مصور.
چاپ اول: 3000 نسخه.
کتاب حاضر، درباره‌ی چگونگی نگهداری اسرای عراقی و تحول آنها در دوران اسارت و نیز آثار هنری، ادبی و سیاسی گروهی از آنان است. مطالب کتاب، که با عکسهای رنگی همراه است، در ده بخش با این عناوین تنظیم شده است: «عوامل و ریشه‌های جنگ تحمیلی، کمیسیون اداره‌ی اسرای جنگ و نحوه انجام وظایف مربوطه، دوران اسارت، اسارت در اسلام و عملکرد جمهوری اسلامی ایران، کمیته‌ی جهانی صلیب سرخ و عملکرد آن در ایران، عملکرد ارتش جمهوری اسلامی ایران، عملکرد کمیته‌ی فرهنگی اسرای عراقی، عملکرد کمیته‌ی کار اسرای عراقی، عملکرد کمیته‌ی بهداشت و درمان و خاطرات مسؤولان نگهداری اسرای عراقی».

تفحص

حمید داودآبادی.- تهران: موسسه فرهنگی هنری جنات فکه، (چاپ اول): 1379.
372 ص.: مصور.
شمارگان: 5500 نسخه.
مندرجات: تفحص که شروع شد؛ تفحص تخریبچی هم می‌خواهد؛ خاطرات؛ گزارش؛ طرح جامع تفحص؛ مقالات؛ اشعار؛ عکسها؛ فهرست اعلام.
کتاب حاضر مجموعه‌ی گفت‌وگوهای صمیمانه‌ای است با تعدادی از نیروهای گروه تفحص و کشف شهدای لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص) همراه با گزارش و تحقیق، خاطرات و مقالاتی که در رابطه با تفحص و کشف و شناسایی و تشییع شهدا در شهرها. بخش نخست کتاب (تفحص که شروع شد)، به قلم سید احمد میرطاهری، [معروف به سید تفحص، مسؤول گروه تفحص لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص)] است. بخش بعدی کتاب با عنوان «تفحص، تخریبچی هم می‌خواهد»، به قلم مرتضی شادکام، تخریبچی طرحها و میدانهای مین عراق، است. در بخش بعدی کتاب، خاطرات «مرتضی شادکام، سید احمد میرطاهری و جمعی از عزیزان کمیته جستجوی مفقودان» ذکر شده است. سپس نگارنده گزارشی از مشاهدات خود را در زمینه‌ی تفحص ارائه می‌دهد. طرح جامع تفحص و مقالات و اشعاری در این باره بخش دیگری از کتاب حاضر را دربر می‌گیرند. در انتها، عکسهایی از مراحل تفحص و فهرست‌های اعلام، انبیاء و ائمه اطهار (س)، عملیاتها، شهدا، اشخاص، اماکن و محورها آمده است.

[ صفحه 215]


جنگ در سال 65، کارنامه یک ساله سپاه

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، 296.1367 ص. نقشه (تاشده)، جدول.
شمارگان: 10000 نسخه.
سال 1365 از پربارترین سال‌های جنگ تحمیلی بوده و سپاه طی این سال به اقدامات متعدد پدافندی و آفندی دست زد. کتاب حاضر مروری اجمالی بر رخدادها و وقایع جنگ در سال 65 دارد. این بررسی تحت دوره‌های مشخص جنگ در این سال تنظیم شده است و در هر مبحث تا جائی که مسائل حفاظتی جنگ اجازه می‌داد نکات قابل ذکر بیان شده است: جنگ در فاو، پس از والفجر 8، اقدامات پدافندی و آفندی در منطقه عملیاتی فاو به منظور تثبیت کامل خطوط دفاعی خودی در این منطقه و به دست آوردن امکان آزادسازی نیرو تا اردیبهشت 65، تهاجم عراقی‌ها جهت اشغال مهران و دفاع سپاه در برابر آن‌ها، عملیات محدود کربلای 1 در مهران، کربلای 2 در حاج عمران، کربلای 3 در اسکله الامیه، عملیات در جزیره مجنون جنوبی و عملیات نامنظم در عمق خاک عراق (فتح 1- کرکوک)، عملیات بزرگ کربلای 5 در شرق بصره و عملیات تکمیلی کربلای 5.

جهاد سازندگی در جنگ

تهران: جهاد سازندگی، ستاد مرکزی پشتیبانی جنگ، [1363؟].
72 ص.: عکس، جدول.
کتاب حاضر در سه بخش به خدمات و اقدامات بسیار مهم جهاد سازندگی در جبهه‌های حق علیه باطل می‌پردازد. بخش اول، فعالیت‌های مهندسی رزمی جهاد سازندگی برای عملیاتهای ثامن‌الائمه، طریق‌القدس، فتح‌المبین، بیت‌المقدس، رمضان، مسلم بن عقیل، محرم و والفجر را دربر می‌گیرد؛ از جمله، راه‌اندازی پادگان حمیدیه، احداث خندق دفاعی در اطراف اهواز، جاده‌ی سایت رادار، پل بهمنشیر و.... بخش دوم به فعالیت‌های بهداشتی و درمانی جهاد سازندگی می‌پردازد. این بخش خود دارای سه فصل است. فصل اول، بهداشت و درمان در جبهه‌های جنوب، فصل دوم، امداد پزشکی و بهداشتی در منطقه‌ی غرب کشور (یعنی باختران و ایلام) و فصل سوم، امداد پزشکی و بهداشتی در منطقه‌ی کردستان و آذربایجان. بخش سوم، زندگینامه‌ی سه تن از شهدای ستاد پشتیبانی مناطق جنگ جنوب است. این سه شهید بزرگوار عبارتند از: شهید سید محمد شهشهان، شهید محمد طرحچی طوسی و شهید مهندس حسین ناجیان.

حکایتی دیگر... (تاریخچه‌ی لشکر 17 علی بن ابیطالب تا کنگره بزرگداشت سرلشکر پاسدار شهید مهدی زین‌الدین)

به کوشش احمد یارمحمدی؛ ویرایش: علی پورحسن.- تهران: ستاد برگزاری کنگره بزرگداشت سرلشکر پاسدار شهید مهدی زین‌الدین، (چاپ اول): 1373.
33 ص.: مصور، جدول، عکس، نمونه.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب، گزیده‌ای از فعالیت‌های «شهید مهدی زین‌الدین» و لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع)، از بدو ایجاد تا زمان تدوین کتاب است. موارد زیر، از جمله مطالب کتاب است: «سپاه از دیدگاه بزرگان [امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری، ریاست جمهوری وقت]؛ شهید زین‌الدین از نگاه دیگران (مقام معظم رهبری، محسن رضایی، احمد سوداگر، حجت‌الاسلام محلاتی و...)؛ کارنامه‌ی عملیاتی لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع)؛ لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع) و فعالیت‌های سازندگی، فرهنگی، ورزشی و...؛ لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع) و کنگره‌ی بزرگداشت سرلشکر پاسدار شهید مهدی زین‌الدین (شامل خلاصه‌ی زندگینامه شهید و خلاصه‌ی فعالیت‌های جشنواره...)». در

[ صفحه 216]

پایان، نمونه‌ی دستخط و نامه‌های اداری مربوط به اهدای درجه‌ی سرلشکری به شهید زین‌الدین و جدولی از عملیاتهای آفندی و پدافندی لشکر در طول هشت سال دفاع مقدس و تصاویری از شهید زین‌الدین در زمان فرماندهی لشکر ارائه شده است.

حماسه‌ی نوروز

روابط عمومی و ارشاد وزارت نفت.- تهران: وزارت، نفت، 1363.
74 ص.: عکس (رنگی)؛ طرح.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب، به چگونگی مهار چاه نوروز توسط نیروهای دریادل جمهوری اسلامی ایران و به بیان نه نمونه از حوادث نفتی دریایی در جهان از سال 1341 تا 1357، موقعیت جغرافیایی حوزه‌ی نفتی نوروز و همچنین حملات رژیم بعثی عراق به منابع نفتی دریایی ایران (که اولین حادثه در هشتم بهمن سال 1361 بر روی سکوی چاه شماره 3 نوروز اتفاق افتاد) پرداخته است. در همین رابطه قسمتی به «کنوانسیون کویت و تلاشهای دیپلماتیک ایران مبنی بر مصونیت سکوهای نفتی منطقه و خلیج فارس در جنگها» اختصاص داده شده است. در قسمتی از کتاب، انگیزه‌های رژیم عراق در منهدم ساختن چاههای حوزه‌ی نفتی نوروز آمده است. در نهایت، مراحل بازسازی پیروزمندانه‌ی نیروهای اسلام (که از خرداد 1362 آغاز شد و در 27 شهریور همان سال به پایان رسید) همراه با تصاویر عزیزان زحمتکش چاپ شده است. قسمت پایانی کتاب، به تبریکات مقامهای داخلی و خارجی و همچنین انعکاس جهانی این پیروزی بزرگ اختصاص دارد.

حمله به مناطق مسکونی ایران در سال 1360

مرکز اسناد و معاونت فرهنگی و تبلیغات جنگ.- تهران: ستاد فرماندهی کل قوا، معاونت فرهنگی و تبلیغات جنگ، مرکز اسناد، 78.1370 ص.
عنوان روی جلد: اقلیم‌های دیگر.
این کتاب، آمار حملات ارتش متجاوز عراق به شهرهای مختلف ایران را به صورت ماهانه و با رسم نمودار نشان می‌دهد. آمارها به صورت تفکیک شده بر اساس شهرهای مورد تهاجم واقع شده و وسیله تهاجم - با بیان آمار تلفات و ضایعات و خسارات وارده به مناطق مسکونی - تنظیم شده‌اند. منابع مورد بهره‌برداری در تهیه‌ی کتاب، گزارشات نظامی و مطبوعاتی هستند و هدف آن، قرار دادن اطلاعات در اختیار محققان است.

خلاصه گزارش برآورد خسارات اقتصادی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران

تهیه شده به وسیله: کمیسیون اقتصادی برآورد خسارات جنگ تحمیلی.- تهران: [سازمان برنامه و بودجه، مرکز مدارک اقتصادی، اجتماعی و انتشارات،] (چاپ اول):1361. 282، [2] ص.: جدول.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب به بررسی خسارات جنگ تحمیلی تا تاریخ 31 / 6 / 1361 پرداخته است. این بررسی شامل خلاصه‌ی گزارشهایی می‌شود که توسط بخشهای مختلف ارائه شده‌اند؛ بخشهایی مانند: «کشاورزی، صنایع، نفت، نیرو، مخابرات، مسکن و شهرسازی، آموزش و ارشاد اسلامی، بهداری و بهزیستی، راه و ترابری، بانکها، نیروی انسانی، بخش خصوصی و بنیادهای انقلابی». در کتاب، جداولی وجود دارد که در آنها، هر بخش، میزان خسارات وارده را بیان کرده است. جمع کل خسارات وارد شده به بخشهای فوق‌الذکر تا 31 / 6 / 1361 حدود 6.895.806.173.438

[ صفحه 217]

ریال برآورده شده است. در هر بخش کتاب، به بررسی آن بخش و خسارات وارده بر آن پرداخته شده است.

خلاصه گزارش برآورد خسارات اقتصادی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران تا اسفند ماه 1361

تهیه شده به وسیله کمیسیون اقتصادی برآورد خسارات جنگ تحمیلی - [ویرایش 2].- تهران: سازمان برنامه و بودجه، مرکز مدارک اقتصادی - اجتماعی و انتشارات، 1363.
[4]328 ص. [14] ص. جدول.- (انتشارات سازمان برنامه و بودجه؛ 5 / 63)
عنوان انگلیسی:Summary Report: an Estimate of the Economic Damages of the Imposed war of Iraq Against Iran
شمارگان: 1500 نسخه.
کتاب، حاوی گزارشهایی در زمینه‌ی خسارات وارد شده طی جنگ (تا اسفندماه 1361) به بعضی از بخشها است. این گزارشها در بخشهای «کشاورزی، صنایع، نفت، نیرو، مخابرات، ساختمان و مسکن، آموزش، ارشاد اسلامی، بهداری و بهزیستی، ارتباطات، گمرکات کشور، بانکها، شهری، نهادهای انقلابی، دادگستری و بخشهای متفرقه، تنظیم شده است. جمع کل خسارات وارده به بخشهای فوق‌الذکر رقم 11.595.341.049.291 ریال برآورده شده است. در هر بخش کتاب، به بررسی آن بخش و خسارت وارده بر آن پرداخته شده است.

درآمدی بر شناخت بسیج

مهدی خانی.- تهران: مؤسسه‌ی فرهنگ دانش، (چاپ اول): 1380.
189 ص.: مصور، جدول، طرح.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتابنامه: ص. 189 - 188، هم چنین به صورت زیرنویس.
این کتاب، در چهار بخش و هفت فصل، شامل اطلاعاتی درباره بسیج و ارتش بیست میلیونی است. نویسنده ضمن ارائه‌ی تعاریفی از اصطلاحات اختصاصی بسیج در نیروی مقاومت، خواننده را با ساختار تشکیلاتی و نحوه‌ی سازماندهی نیروی مقاومت بسیج آشنا می‌کند. مندرجات عبارتند از: کلیات؛ (واژه‌ی بسیج، مفهوم و تعریف بسیج)؛ مأموریت بسیج، شامل: جذب، سازماندهی، آموزش، به کارگیری، فراخوانی، تجهیز و حفظ و انسجام؛ بسیج در نگاه قانون (مأموریت و وظایف بسیج، قانون بسیج دانش‌آموزی، دانشجویی و اداری - کارگری، حقوق و مزایای بسیجیان، تسهیلات ورود به دانشگاهها)؛ حمایتهای حقوقی و قضایی از رزمندگان و بسیجیان و ساختار تشکیلاتی و سازمان بسیج.

در حریم لاله‌ها: مروری بر رسالت بنیاد شهید در نظام اسلامی

نوشته محمدحسن رحیمیان.- تهران: نشر شاهد، (چاپ اول)، 92.1380 ص.: نمونه. عنوان دیگر، رسالت بنیاد شهید در نظام اسلامی.
کتابنامه: ص 93، هم‌چنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: 5000 نسخه.
در این کتاب، اشاره‌ی کوتاهی به رابطه‌ی دین و حکومت اسلامی با مردم و مطالبی درباره‌ی ارزش شهادت و منزلت شهید و خانواده‌ی شهید دارد و به بررسی رسالت بنیاد شهید در نظام اسلامی و وظایف آن پرداخته، گوشه‌هایی از تلاشهای به عمل آمده برای تبیین و کاربری کردن ارزشهای در این نهاد را مورد توجه قرار داده است. از

[ صفحه 218]

جمله مباحث دیگر کتاب، می‌توان موارد زیر را نام برد: خدا و انسان؛ نمونه‌ی رهبری الهی؛ مقام شهید؛ وظیفه‌ی جامعه نسبت به شهید؛ جایگاه و نقش بنیاد شهید در نظام اسلامی؛ ساختار بنیاد شهید؛ کارکنان؛ چگونگی ارائه‌ی خدمات؛ اعضای تحت پوشش؛ قانونمندی و عدالت؛ توجه به خوداتکایی در ارائه‌ی خدمات؛ گسترش و استمرار دیدار از خانواده‌ها و رعایت اولویت.

در سپیده دم پیروزی

تهران: ستاد بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده، 47.1362 ص.
«بررسی اجمالی روابط ایران و عراق و انگیزه‌ی صدام از حمله‌ی نظامی به ایران، تلاش ایران برای ممانعت از جنگ، تحقیق در زمینه‌ی خسارات ناشی از جنگ، تشکیل شورای عالی بازسازی و نوسازی مناطق جنگ‌زده، تشکیلات اجرایی، ستاد بازسازی وزارتخانه‌ها و دستگاههای اجرایی و نحوه‌ی ترمیم خسارتها» از مباحثی هستند که کتاب، پیرامون آن بحث می‌کند. در ضمن، مختصری از فعالیت‌های بازسازی و نوسازی مناطق جنگ‌زده در سال 1361 (که توسط ستادهای استانهای فارس، مازندران، استان مرکزی، کرج همدان، گیلان، آذربایجان غربی، سمنان و منطقه‌ی شوش و فعالیت‌های بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بنیاد امور مهاجرین جنگ تحمیلی، بنیاد مستضعفان، وزارت نیرو، کشاورزی، مسکن و شهرسازی، صنایع، نفت و سازمان اوقاف، انجام گرفته است) بیان می‌شود.

در مسیر تحقق ارتش بیست میلیونی، با نگاهی به نقش آموزش و سازماندهی نیروهای مردمی

مرکز مطالعات و تحقیقات ارتش بیست میلیونی.- تهران: [سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی مقاومت بسیج، مرکز مطالعات و تحقیقات ارتش بیست میلیونی]، (چاپ اول): 143.1371 ص.: جدول.
کتاب حاضر به مناسبت سیزدهمین سالگرد تأسیس بسیج به فرمان امام خمینی «ره»، به چاپ رسیده است.
این کتاب در شش فصل تدوین شده است. مباحث فصل اول، «حفظ آمادگی افراد برای شرکت در دفاع، حفظ توانایی کشور، ارائه‌ی آموزشهای نظامی مورد نیاز به مردم و سازماندهی افراد آموزش دیده» است. فصل دوم، مرروی بر سازماندهی و بسیج نظامی در تعدادی از کشورهای دنیا و کشور ایران قبل از پیروزی انقلاب دارد. فصل سوم بررسی اقدامات انجام شده، قوانین مصوبه و تشکیلات ایجاد شده است. فصل چهارم، دیدگاههای حضرت امام (ره) را در مورد اهداف دفاع، ضرورت استمرار آمادگی‌های دفاعی، مشارکت مردم در امر دفاع، ضرورت تشکیل ارتش بیست میلیونی در زمان صلح، عمومیت بسیج هنگام دفاع، ضرورت آموزش و تجهیز مردم، نقش زمان در دفاع، نقش روحانیون و دانشجویان در ارتش بیست میلیونی، تعریف و خصوصیات بسیجیان، تکیه بر ایمان به جای سلاح و خون به جای شمشیر ارائه می‌دهد. مطالب فصل پنجم، روشهای مختلف آموزش و سازماندهی دفاعی مردم و فصل ششم شامل طرحهای ارائه شده برای آموزش و سازماندهی نیروهای مردمی و مبانی و اصول تشکیل ارتش بیست میلیونی با استفاده از رهنمودهای امام (ره) است.

روایت حماسه‌ها (مروری بر تاریخچه عملکرد و حماسه سازی‌های سپاه پاسداران لرستان)

مؤلف مرادحسین پاپی [با همکاری مدیریت حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس تیپ 57 ابوالفضل (ع)، لرستان]- [خرم‌آباد]: افلاک؛ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تیپ مستقل 57 ابوالفضل (ع) لرستان؛ مدیریت حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس، 240.1376 ص. 11 قطعه عکس.

[ صفحه 219]

کتابنامه: ص. 240 - 239.
این کتاب در پنج فصل تنظیم شده است. فصل اول: «لرستان، انقلاب، سپاه پاسداران و مبارزه با توطئه‌های بعد از پیروزی». تشکیل سپاه لرستان و مبارزات با توطئه‌های ضد انقلاب و غائله موسوم به خلق عرب و غائله‌ی اکراد را بیان می‌کند. فصل دوم: «جنگ تحمیلی و حماسه‌های سپاه لرستان»، حضور سپاه لرستان در جبهه‌های حمیدیه، شوش، سوسنگرد و بستان و شرکت در عملیاتهای ثامن‌الائمه، فتح‌المبین، بیت‌المقدس، و والفجر مقدماتی است. فصل سوم: «تیپ 57 ابوالفضل (ع) و دفاع مقدس»، درباره‌ی تأسیس این تیپ و مأموریت‌هایی نظیر پدافند از مناطق زبیدات عراق، جفیر، عین خوش و موسیان و عملیاتهای والفجر هفت و نه است. فصل چهارم: «لشگر 57 ابوالفضل (ع) و دفاع مقدس»، شرح آغاز به کار این لشکر، و فعالیت‌های آن تا پایان جنگ، از جمله، شرکت در عملیاتهای کربلای چهار، پنج و ده، نصر چهار و هشت، بیت‌المقدس دو و مرصاد است. فصل پنجم: «اشاره‌ای به رزم دیگر حماسه‌سازان»، نقش لشکر 84 پیاده‌ی لرستان، نیروی انتظامی، بسیج، جهاد، و مردم لرستان را در دفاع مقدس به صورت خیلی مختصر بیان می‌کند.

سیر اجمالی به گزارش شش ماهه ستاد رسیدگی به امور آزادگان و ستادهای استان‌ها در سراسر کشور

ستاد رسیدگی به امور آزادگان.-[تهران]: ستاد رسیدگی به امور آزادگان، 333.1370 ص.
ستاد رسیدگی به امور آزادگان، ضمن رسیدگی و جوابگویی به خانواده‌ی آزادگان به صورت شبکه‌ی سراسری در کلیه‌ی استانها و شهرستانهای تابعه تشکیل و موفق به ارائه‌ی خدماتی گردید و گوشه‌ای از تلاش خود و واحدهای تابعه را به عنوان هماهنگ‌کننده و امور مربوطه - در عرصه‌ی خدمات گسترده به عزیزان آزاده - به صورت کتاب حاضر تهیه و تنظیم نموده است. این گزارش، انعکاس بخشهایی از عملکرد ستاد کل و واحدهای تابعه به تفکیک عملکرد معاونتها و واحدهای مختلف است با ذکر برخی از آمار و ارقام مربوط به اقدامات آنها؛ و در ادامه، اهم فعالیت‌های ستادهای تابعه در سراسر کشور به تفکیک آمار آزادگان استان، تشکیلات، عملکرد، مشکلات و پیشنهادها آمده است.

کارنامه دولت جمهوری اسلامی ایران در سال 1367

دبیرخانه شورای هماهنگی تبلیغات دولت.- تهران: وزارت ارشاد اسلامی، شورای هماهنگی تبلیغات دولت، دبیرخانه، [1368].
870 ص.: مصور (بخش رنگی)، جدول، نمودار.
شمارگان: 2500 نسخه.
کارنامه‌ی سال 1367 دولت جمهوری اسلامی ایران، به ریاست حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی، فعالیت‌های همه‌ی نهادها و وزارتخانه‌های کشور را می‌پوشاند، تحت نام هر یک از وزارتخانه‌ها و نهادهای مهم کشور، گزارش اهم فعالیت‌های اقدامات آنان در رابطه با جنگ تحمیلی عراق بر ایران آمده است. برای مثال، «تدوین تشکیلات اداره‌ی کل مدارس شاهد و تصویب آن» در بخش فعالیت‌های وزارت آموزش و پرورش یا «اعزام نیروی متخصص و تأمین دارو و لوازم پزشکی مورد نیاز مناطق جنگی، واکسیناسیون رزمندگان قبل از اعزام به جبهه، سمپاشی مناطق آلوده و سنگرها جهت پیشگیری از مالاریا و اقدامات درمانی و آموزشی در مورد جنگهای شیمیایی»، از جمله فعالیت‌های وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و «انجام امور رفاهی و حمایتی، اسکان و تدوین برنامه‌ی احداث خانه‌های مسکونی برای مهاجرین و...» در قسمت فعالیت‌های بنیاد امور مهاجرین جنگ تحمیلی ذکر شده است.

[ صفحه 220]


گروه سیمای شاهد

زیر نظر گروه سیمای شاهد.- تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی؛ صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، 139.1375 ص.: مصور، عکس، جدول.
طراح و صفحه‌آرا: ابوالحسن فرخی.
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب به مناسبت دهمین سالگرد تاسیس «گروه سیمای شاهد» به چاپ رسیده است.
مندرجات: فهرست تولیدات گروه سیمای شاهد؛ معرفی فیلمهای سینمایی؛ معرفی سریالها و مجموعه‌های تلویزیونی؛ معرفی فیلمهای داستانی؛ گروه سیمای شاهد در آیینه مطبوعات؛ افتخارات گروه سیمای شاهد.
گروه شاهد صدا و سیما، در سال 1365، به فرمان حضرت امام خمینی (ره)، در چهارچوب طرح شاهد تأسیس شد. این گروه، به عنوان سازمانی مستقل مورد حمایت صدا و سیما و بنیاد شهید بود. این کتاب به معرفی این گروه می‌پردازد و در این راستا، اهداف تشکیل این گروه و جایگاه آن در تشکیلات بنیاد شهید آورده شده است. سپس فهرستی از تولیدات گروه سیمای شاهد، به ترتیب ذکر شده در مندرجات، در کتاب ذکر شده است. نقدی بر آثار تولید شده و جوایزی که به این آثار تعلق گرفته است. نیز، بخش دیگری از این مجموعه را تشکیل می‌دهد.

گزارش پیشرفت بازسازی و نوسازی جنگزده در سال 1361

تهران: ستاد بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده، 284.1361 ص.
مباحث کتاب، شامل عملکرد ستادهای بازسازی و نوسازی استانها و وزارتخانه‌هاست. ستادها دارای آیین‌نامه‌ی خاص بوده و جلساتی برای مصوبات خود داشته‌اند. در این کتاب، فعالیت‌های ستادهای بازسازی و نوسازی استانهای آذربایجان غربی، ایلام، باختران، خوزستان و کردستان، وزارتخانه‌های بهداری، راه و ترابری، کشاورزی، نیرو، نفت، صنایع و بازرگانی، بنیاد مسکن، جهاد سازندگی و دفتر مدیریت مهاجرین ارائه شده است. این فعالیت‌ها، شامل مسایل فرهنگی و خدماتی از قبیل جاده‌سازی، احداث پل، آسفالت، لوله‌کشی و... بوده است.

گزارش عملکرد سال 1361 بنیاد امور مهاجرین جنگ تحمیلی استان باختران

بنیاد امور مهاجرین جنگ تحمیلی باختران.- [باختران]: بنیاد امور مهاجرین جنگ تحمیلی باختران، [1362؟].94 ص.: مصور، جدول.
عنوان روی جلد.
گزارش فعالیت‌های بنیاد امور مهاجرین جنگ تحمیلی استان باختران در دو بخش تنظیم شده است: بخش اول شامل عملکرد واحدهای مختلف بنیاد امور مهاجرین جنگ تحمیلی - از قبیل تأسیس مراکز فرهنگی، تفریحی، بهداشتی، ایجاد کار برای مهاجرین توسط واحدهای داخلی، انجام خدمات فنی، لوله‌کشی و آبرسانی و شهرک‌سازی - همراه ارائه‌ی آماری از وضعیت مهاجرین، جمعیت و نفرات آنان و مراکز مرمت و بازسازی شده است. در بخش دیگر، گزارش عملکرد شش ماهه‌ی اول سال 1362 (شامل گزارش کارهای واحد اشتغال، عمران، اسکان، فرهنگی و خدماتی شهرکها) ارائه شده است.

گزارش نهایی برآورد خسارات اقتصادی جنگ تحمیلی

معاونت امور اقتصادی، دفتر اقتصاد کلان.- تهران: سازمان برنامه و بودجه، مرکز مدارک اقتصادی - اجتماعی و انتشارات، (چاپ اول): 1369.
204 ص.: جدول، نمودار.- (انتشارات سازمان برنامه و بودجه؛ 25 /.. / 69).

[ صفحه 221]

شمارگان: 1000 نسخه.
این گزارش توسط کمیسیون اقتصادی برای بررسی و برآورد خسارت مالی و اقتصادی کشور تهیه شده است و شامل برآورد خسارات ناشی از جنگ تحمیلی در بخشهای اقتصادی، کشاورزی، معدن، صنعت، نفت، برق، گاز، آب، ساختمان، خدمات (بازرگانی، رستوران، هتل‌داری، حمل‌ونقل، انبارداری، ارتباطات، مؤسسات پولی و مالی، خدمات عمومی، خدمات اجتماعی، شخصی و خانگی) است که همراه با جداولی با زیرنویسهای مربوطه برحسب واحد میلیون ریال و درصد خسارات مستقیم و غیرمستقیم ارائه شده است. همچنین، خسارات پدید آمده، بر اساس سالهای جنگ در استانهای کشور مورد بررسی قرار گرفته است.

گزارشی از عملکرد 6 ماهه ستاد کل رسیدگی به امور آزادگان و ستادهای استان در سراسر کشور

تهیه و تنظیم ستاد کل رسیدگی به امور آزادگان.- تهران: ستاد کل رسیدگی به امور آزادگان، (چاپ اول): 333.1370 ص.: مصور، نقشه (رنگی)، نمودار، جدول.
عنوان دیگر: سیری اجمالی بر گزارش 6 ماهه ستاد رسیدگی به امور آزادگان و ستادهای استانها در سراسر کشور.
شمارگان: ذکر نشده است.
پس از تشکیل ستاد رسیدگی به امور آزادگان در سال 1368، این ستاد ضمن رسیدگی به امور تبادل اسرا، به تنظیم ساختار تشکیلاتی خود نیز اقدام نمود و در سرتاسر استانها و شهرستانهای تابعه موفق به ارائه‌ی خدماتی در واحدهای تابعه گردید. این گزارش، انعکاس عملکردهای این استاد است که با ذکر آمار و ارقام به تفکیک عملکرد معاونتها و واحدهای مختلف ارایه شده است. مندرجات کتاب عبارت است از: «پیام رئیس‌جمهور به مناسبت به ورود آزادگان در مرداد 1369؛ بخش اول: سیری اجمالی بر گزارش عملکرد شش ماهه‌ی ستاد رسیدگی به امور آزادگان از دیدگاه آمار؛ بخش دوم: گزارش ویژه‌ی ایام تبادل آزادگان سرافراز میهن اسلامی؛ بخش سوم: گزارش عملکرد شش ماهه‌ی ستاد کل رسیدگی به امور آزادگان و بخش چهارم: گزارش عملکرد شش ماهه‌ی ستادهای رسیدگی به امور آزادگان سراسر کشور به تفکیک استانها.»

میراث فرهنگی و جنگ تحمیلی

به کوشش احمد موسوی؛ ویراستار: هوشنگ انصاری؛ عکس و اسلاید: غلامرضا ملک‌عراقی؛ خوشنویس: محمدرضا سعیدی.- تهران: سازمان میراث فرهنگی کشور، مدیریت آموزش، اسناد فرهنگی و انتشارات، 1370.
195 ص.: مصور، نقشه.- (سازمان میراث فرهنگی کشور، 9).
طراح و صفحه‌آرا و ناظر چاپ: سیروس ایمانی نامور.
مندرجات: مقدمه؛ پیشگفتار مؤلف؛ اسامی شهرستانها.
کتابنامه.
در این کتاب، گوشه‌ای از جنایات دشمن بعثی در رابطه با خسارات و آسیبهای وارده به میراث فرهنگی بررسی شده است. همچنین، همت و پشتکار دست‌اندرکاران میراث فرهنگی جهت مرمت و احیاء این آثار عنوان گردیده است. در سال 1367، نویسنده‌ی کتاب در بحبوحه‌ی آخرین روزهای نبرد، به استانهای در معرض جنگ عزیمت کرده و کتاب حاضر، شرح آن بازدیدهاست که با تلفیق اطلاعات منابع و متون موجود و گزارشهای همکاران میراث فرهنگی، توانست آن را به انجام رساند. میراث فرهنگی استانهایی که در این کتاب ذکر شده، شامل: «لرستان، خوزستان، استان فارس، باختران، کردستان، آذربایجان غربی، ایلام و استان مرکزی» است.

[ صفحه 222]


نهادهای دولتی و جنگ تحمیلی: بخش اول: از آغاز جنگ تا عملیات فتح‌المبین

دبیرخانه شورای هماهنگی تبلیغات دولت. - تهران: شورای هماهنگی تبلیغات دولت، دبیرخانه، 220.1361 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: 1500 نسخه.
در سال 1361، دومین سال جنگ تحمیلی، دبیرخانه شورای هماهنگی تبلیغات دولت با همکاری واحدهای روابط عمومی اقدام به گردآوری، تنظیم و انتشار گزارش اقدامات نهادهای دولتی در ارتباط با مسأله‌ی جنگ نمود تا عموم مردم در جریان فعالیت‌ها قرار گیرند. کتاب حاضر، اولین جلد از این مجموعه است که دربرگیرنده‌ی گزارشهای کلی مربوط به خدمات وزارتخانه‌ها و سازمانهای دولتی و بیان‌کننده‌ی گزیده‌ای از فعالیت‌های انجام شده در رابطه با جنگ تحمیلی است. بنابر پیشگفتار کتاب، از آنجا که گردآوری گزارشها توسط پرسش‌نامه‌ای مدون انجام نگرفته است، مطالب مندرج، در این جلد از هماهنگی مطلوبی برخوردار نیست و پاره‌ای از سازمانها و نهادهای مهم دولتی از جمله وزارت معادن و فلزات، وزارت امور خارجه و وزارت آموزش و پرورش (ظاهرا به دلیل موجه) از ارسال گزارش خودداری کرده‌اند.

ویژه نامه گرامی داشت سالگرد انقلاب شکوهمند اسلامی ایران

مدیریت سیاسی ایدئولوژیک نیری زمینی.- تهران، ارتش جمهوری اسلامی ایران، نیروی زمینی، مدیریت سیاسی ایدئولوژیک، (چاپ اول):[؟1360].24 ص. (بدون صفحه‌شمار).
شمارگان: ذکر نشده است.
عنوان و مشخصات از روی جلد برداشته شده است.
این ویژه‌نامه در چهارمین سال پیروزی انقلاب اسلامی ایران منتشر شده است و حاوی چکیده‌ای از فعالیت‌های سازمانهای سیاسی ایدئولوژیک نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در نیمه اول سال 1360 است (که بیشتر این فعالیت‌ها در ارتباط با دفاع مقدس هستند). پس از مقدمه‌ای در باب انقلاب اسلامی ایران، مطالب در دوازده بخش به صورت مختصر همراه با تصاویری ارائه شده‌اند. بخشها عبارتند از: «سیاسی ایدئولوژیک لشکرها (54 مورد فعالیت)؛ سیاسی ایدئولوژیکهای مراکز آموزشی (چهل مورد)؛ سیاسی ایدئولوژیک فرماندهی لجستیکی و آمادگاه‌ها (33 مورد)؛ سیاسی ایدئولوژیکهای تیپهای مستقل (23 مورد)؛ سیاسی ایدئولوژیک گروههای توپخانه (28 مورد)؛ سیاسی ایدئولوژیکهای پشتیبانی مناطق (بیست مورد)؛ سیاسی ایدئولوژیکهای ادارات مهندسی و بهداری (هجده مورد)؛ سیاسی ایدئولوژیک هوانیروز و واحدهای تابعه (27 مورد)؛ سیاسی ایدئولوژیک فرماندهی ترابری و ترمینالها (شانزده مورد) و گوشه‌ای از فعالیت‌های مدیریت سیاسی ایدئولوژیک نیروی زمینی (54 مورد)».

[ صفحه 223]


سفرنامه‌ها

با سرود خوان جنگ، در خطه‌ی نام و ننگ

نویسنده: نادر ابراهیمی.- تهران: اطلاعات، 1365.[65] ص. شمارگان: 5250 نسخه.
این کتاب که به مناسبت بیست و دوم بهمن ماه، (سالگرد پیروزی انقلاب) چاپ شده، بخشی از یادداشتهای سفر یک گروه در فروردین ماه 1365 به جنوب کشور است. این سفر جهت انجام یک پژوهش مقدماتی برای تهیه‌ی گزارشی بزرگ انجام شده است. اعضای این گروه عبارت بودند از: علی کلیج و ابراهیم حاتمی‌کیا از سپاه پاسداران، کمال تبریزی، از صدا و سیمای جمهوری اسلامی و نادر ابراهیمی نویسنده و محقق آزاد، نادر ابراهیمی در این یادداشتها از اخلاص و ایمان و عشق به شهادت رزمندگان و حماسه‌آفرینان جبهه‌ها می‌نویسد و از سادگی و شکوه ایثار آنها. و آنها را با روشنفکران - نه بلکه شبه روشنفکران بی‌غم - مقایسه می‌کند که آنها کجا هستند و اینها کجا

با سرود خوان جنگ، در خطه‌ی نام و ننگ

نویسنده: نادر ابراهیمی.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، (چاپ دوم): 1375[112] ص.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت: گزارش؛ 9).
شمارگان: 3300 نسخه.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: With the Singer of the War in the Realm Fame and Disgrace
متن این و ویرایش (چاپ دوم) کامل‌تر از متن چاپ شده توسط «اطلاعات» است.
این کتاب که به مناسبت بیست و دوم بهمن‌ماه، سالگرد پیروزی انقلاب چاپ شده است، بخشی از یادداشت‌های سفر یک گروه در فروردین‌ماه 1365 به جنوب، جهت انجام پژوهشی مقدماتی برای تهیه‌ی گزارشی بزرگ است. اعضای این گروه عبارت بودند از: علی کلیج و ابراهیم حاتمی‌کیا از سپاه پاسداران، کمال تبریزی از صدا و سیمای جمهوری اسلامی و نادر ابراهیمی نویسنده و محقق آزاد. نادر ابراهیمی در این یادداشت‌ها از اخلاص و ایمان و عشق به شهادت رزمندگان و حماسه‌آفرینان جبهه‌ها می‌نویسد و از سادگی و شکوه ایثار آن‌ها. و آن‌ها را با روشنفکران - نه، بلکه شبه روشنفکران بی‌غم - مقایسه می‌کند که آن‌ها کجا هستند و این‌ها کجا.

باغ سبز عشق: خاطره حج

نوشته قربانعلی سامعی.- تهران: مرکز نشر هنر اسلامی، (چاپ اول): 1373.
84 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر، سفرنامه‌ی جانباز قربانعلی سامعی از زیارت خانه‌ی خدا است که توسط خود او نوشته شده است. وی همه‌ی خاطرات خود را از زمان حرکت از فرودگاه تهران تا لحظه‌ی بازگشت به وطن بر اساس روز و حتی زمان صبح، ظهر، غروب و... ذکر کرده است. خاطرات وی شامل مراحل مختلف «ورود به مدینه، در مسجدالنبی، زیارت بقیع، مزار شهدای احد، بیت‌الاحزان، مزار ام‌البنین، احرام، طواف کعبه، دیدار از پل حجون (قربانگاه زائران ایرانی در جریان حج سال 1366)، غار حرا، عرفات، مشعرالحرام، تجمع زائران برای اعلام برائت از مشرکین و نیز دیدار از قربانگاه در منی همچنین خاطراتی از همسفران وی در زمان حج است.

[ صفحه 224]


بر کرانه دلدادگی: یادداشتهای سفر به جنوب، گزارش: 1

جمشید اثنی‌عشری؛ ویراستار غلام‌علی فروغی.- تهران: بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات (چاپ اول): 1378.
158.: عکس (رنگی)
طرح روی جلد: مجید قادری.
شمارگان: 3000 نسخه.
نویسنده‌ی گزارش، در بهمن‌ماه 1376، همراه با 31 نفر از نویسندگان و خبرنگاران مطبوعات، به دعوت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس جهت بازدید از مناطق عملیاتی جنوب غرب کشور عزیمت کردند و این کتاب، حاصل این سفر است. رئوس برخی از مطالب گزارش و مکانهایی که مورد بازدید قرار گرفته‌اند، بدین قرار است: «آغاز سفر، جاده‌ی اهواز - خرمشهر، جبهه‌ی فارسیات، جاده‌های سیدالشهدا (ع) و شهید همت، دیدار از قتلگاه شهدای هویزه، بازدید از یادگاری‌های هجوم دشمن در هویزه، دشت آزادگان، سوسنگرد، بستان و چزابه، دیدار از دهلاویه (محل شهادت شهید چمران)، بازدید از طلائیه، سه راه کوشک، خرمشهر، شلمچه، آبادان و خور عبدالله و در پایان گزارش، خلاصه‌ای از عملیاتهای ثامن‌الائمه، طریق‌القدس، فتح‌المبین، رمضان، خیبر، والفجر هشت، کربلای سه، کربلای چهار و کربلای پنج نیز ذکر شده است.

حکایت آنان که بقا را در بلا دیدند، یادداشتهای دو سفر به جنوب

سپیده کاشانی؛ بازنویسی محمدرضا الوند.- تهران:سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات و هنر مقاومت، (چاپ اول): 124.1375 ص.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت؛ یادداشتها: 17).
خانم سپیده کاشانی در سفرهای خود با رزمندگان، ایثارگران و امدادگران به صحبت نشسته است و خاطرات آنها را نقل می‌کند. او از حمله‌ی دشمن بعثی به خرمشهر و سایر شهرهای مرزی، ایستادگی و مقاومت دلیرانه‌ی مردم (اعم از زن و مرد)، نرسیدن نیرو و مهمات از ارتش، در (آن روزها)، شهادت رزمندگان دلیر، ترس و زبونی ارتش عراق از الله‌اکبر رزمندگان و امید و انتظار پیروزی رزمندگان می‌نویسد. در «یادنامه‌ای از فتح‌المبین، دزفول - شوش». مسافرت از تهران تا دزفول و سپس تا شوش و صحنه‌هایی را که دیده است: (خرابی شهرها، شهدای به خون خفته، امدادگری زنان، اسیر شدن عراقی‌ها و امدادهای بیکران غیبی) شرح می‌دهد.

در جستجوی آشیانه‌ها، زیارت نامه‌ای برای جنوب

نویسنده موسی غیور.- تبریز، بنیاد مستضعفان و جانبازان آذربایجان شرقی، معاونت فرهنگی، اجتماعی، هنری، (چاپ اول): 132.1376 ص.، [22] ص. عکس.
طراح روی جلد: مهدی نعلبندی.
عنوان پشت جلد به انگلیسی:In Search of Nests
کتاب در «جستجوی آشیانه‌ها، زیارتنامه‌ای برای جنوب» دربردارنده‌ی یادداشتهای دومین سفر جانبازان و رزمندگان هشت سال دفاع مقدس (از تبریز است که برای زیارت جبهه‌ها در عید سال 1372 عازم مناطق عملیاتی شده‌اند. مطالب ارائه شده به ترتیب روز و زمان (صبح،ظهر، عصر و شب) تنظیم شده‌اند. در پایان کتاب نیز عکسهایی که از سفر مربوطه گرفته شده، به همراه زیرنویس ارائه شده‌اند. بازدیدکنندگان، هنگام بازدید از جبهه، خاطرات خود را از منطقه‌ی مربوطه نقل کرده‌اند که در گزارشهای ارائه شده، آمده است.

[ صفحه 225]


روایت راهیان سرزمین نور: از شهر خون تا شهر خون (دفتر 2)

بازنویسی و ویرایش ایرج گلشنی؛ بر اساس خاطره‌ای از آ. کهریزی.- [کهریزی.- تهران: آزرمگین،(چاپ اول)]: 32.1380 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
در پی بازدید کاروان‌های متعدد از مناطق عملیاتی دفاع مقدس سفرنامه‌ها و یادداشت‌های زائران در مجموعه‌ای با عنوان «روایت راهیان سرزمین نور» چاپ شد که این کتاب دفتر دوم آن می‌باشد. در سفرنامه حاضر که از مرقد مطهر حضرت معصومه (س) شروع می‌شود و مسیرهای استان لرستان، اندیمشک، شوش، اهواز را پشت سر گذاشته و از مناطق خرمشهر، شلمچه، کانال آبی (در منطقه عملیاتی کربلای چهار و پنج)، مناطق عملیات کربلای 5، آبادان، فاو، جزیره مینو، هویزه، بازدید شد و بر مزار شهید سید محمدحسین علم‌الهدی و دیگر شهدای هویزه ختم می‌شود. پس از بازدید از مسیر طی شده راهی شهر قم می‌شوند. بازدید در سال 1379 انجام شده است.

سفر به جنوب و گفت و شنودی با چند نوجوان رزمنده

رضا رهگذر.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، 55. 1370.: مصور.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت؛ گزارش: 5).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Trip to the South, Talking to Some Young Combatants
شمارگان: 6600 نسخه.
«سفر به جنوب» گفت و شنود برادر رضا رهگذر با چند نوجوان بسیجی رزمنده است. خاطرات، بازگوکننده وضع جبهه‌ها و روحیه‌ی این بسیجیان نوجوان در قرارگاههای نجف اشرف، کربلا، ثارالله، ستاد کربلا و پادگانهای امام حسین (ع) و ولی عصر (عج) و نیروی دریایی بندر ماهشهر است. سخنان آنان، حکایت ایمان، غیرت و تعصب برادران بسیج، سپاه و ارتش و مقاومت و ایستادگی آنها در برابر مشکلات و عشق این افراد به شهادت است. همچنین حضور فعال نوجوانان در جبهه‌ها که اطاعت از فرمان رهبر را - که فرمودند: «هرکس می‌تواند به جبهه برود، باید برود» - وظیفه دانسته‌اند، در این مجموعه بیان شده و وضع سنگرهایی را توصیف کرده است که این دلاوران در آنها زندگی می‌کردند.

شهر خاکستری: گزارش از منطقه جنگی

گزارش: اسدالله مشایخی، یاسر هشترودی.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، 64.1370 ص.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت: گزارش؛ 4).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Grey City Ashes: Three reports from War Zone
شمارگان: 6600 نسخه.
مندرجات: ضیافت مرگ در بوارین؛ قمری‌های زیر شیروانی؛ شهر خاکستری.
کتاب،شامل سه گزارش از مناطق جنگی است. در گزارش اول، «ضیافت مرگ در بوارین»، راوی سفر خود را از تهران آغاز کرده، بعد از پشت سر گذاشتن اراک، لرستان، پلدختر و... به منطقه‌ای می‌رسد که عملیات کربلای پنج در آنجا آغاز شده بود. وی خاطرات خود را از وقایعی که در عملیات اتفاق افتاد و از مجروحان و شهدای عملیات کربلای پنج بیان می‌کند؛ عملیاتی که با رمز «یا زهرا» (س)... شروع شد. این شهیدان، اکثرا از ناحیه‌ی پهلو زخمی شده، شهید شدند. گزارش دوم، «قمری‌های زیر شیروانی»، نیز مسافرتی است به مناطق جنگ‌زده‌ی شلمچه، آبادان و خرمشهر، در سال 1367. راوی به بیان خرابیهای جنگ، روحیه‌ی مردم و نمای کلی شهرها و مناطق پس از جنگ می‌پردازد و از خرابیها و ویرانی‌ها می‌گوید و از خاطرات مردم. گزارش سوم، «شهر خاکستری»، گزارشی از خرمشهر بعد از جنگ است. شهری که راوی از آن به عنوان شهری یاد می‌کند که پس از حماسه‌ای بسیار بزرگ در سکوتی تلخ فرورفته است.

[ صفحه 226]


گذری به دیار عاشقان: سفری به جبهه‌های نور علیه ظلمت و دیداری از رزمندگان ایثارگر

مهدی مشایخی، عکاس: محمود عبدالحسینی.- تهران: باقرالعلوم: 1363.
[148] ص.، [16] ص. تصویر مصور (بخشی رنگی)، عکس.- (سری کتابهای جبهه و جنگ).
طراح روی جلد: احمد قلی‌زاده.
شمارگان: 20000 نسخه.
این کتاب در سال 1366 توسط انتشارات موسوی منتشر شده است.
گذری به دیار عاشقان، اولین کتاب از سری کتابهای جبهه و جنگ، و در حقیقت، سفرنامه‌ی سفر یک ماهه‌ی مهدی مشایخی به جبهه‌ها جنوب) است. او در این کتاب خواننده را با جبهه‌های نور علیه ظلمت آشنا نموده، دورنمایی از آن همه شجاعت و ایثار و جانبازی را به رشته‌ی تحریر درآورده، صفا و صمیمیت موجود در سنگرهای خط مقدم و از خودگذشتگی گروه تخریب را نشان داده است. همچنین محل شهادت سردار پرافتخار اسلام، شهید دکتر مصطفی چمران، در نزدیکی شهر بستان (در جبهه‌ی «دهلاویه»)، را معرفی کرده است. در پایان کتاب نیز عکسهایی از خانه‌های ویران‌شده‌ی شهرهای هویزه، خرمشهر و بستان، توسط مزدوران بعثی به چاپ رسیده است.

نخل‌های سوخته: گذری از دامان زاگرس تا کرانه‌های خلیج فارس

مهرانگیز کار.- تهران: روشنفکران و مطالعات زنان، (چاپ اول): 137.1379 ص.: مصور.
فهرست منابع و ماخذ به صورت زیرنویس.
عنوان پشت جلد به انگلیسی:Scortched Palm Trees
شمارگان: 2000 نسخه.
مندرجات: خوزستان؛ بندر لنگه؛ بندرعباس؛ سیستان و بلوچستان؛ ارومیه؛ دبی؛ مهاجران.
«نخلهای سوخته» مجموعه‌ی چند گزارش از سفر به مناطق مرزی کشور است و در پایان آنها، گزارشی از دبی و آمریکا نیز آورده شده است. نگارنده‌ی با سفر به خوزستان، بندر لنگه، سیستان و بلوچستان، بندرعباس، ارومیه و کشور امارات متحده عربی (شیخ‌نشین دوبی)، ره‌آورد سفرش را نگاشته است. وی در این کتاب سعی کرده است که دردها، آلام، شرایط سخت زندگی و محرومیتهای مردم مرزنشین - به ویژه در استان خوزستان - را با دیدی انتقادی به وضع زندگی مردم مهاجر و جنگ‌زده، منعکس کند. این کتاب از هفت بخش تشکیل شده است که پنج بخش آن به پنج استان مرزی کشور اختصاص دارد و مشکلات و محرومیتهای مردم این دیار را به تصویر می‌کشد. یک بخش نیز به مشکلات مهاجران در شیخ‌نشین دوبی اختصاص دارد. فصل آخر هم به مشکلات مهاجران ایرانی در دیگر کشورها اشاره می‌کند.

نسیمی از بهشت

نویسنده صفر عبدالملکی.- تهران: امید آزادگان، (چاپ اول): 1381.
328 ص.: مصور (رنگی)، عکس (رنگی).
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، شرح سفر عده‌ای از آزادگان با سید آزادگان (سید علی‌اکبر ابوترابی) است، که با پای پیاده از حرم مطهر امام خمینی (ره) تا مرقد مطهر حضرت امام رضا (ع) راه پیمودند. طی سفر، خاطراتی از دوران جبهه و اسارت از سوی برخی آزادگان و سید آزادگان نقل شده است؛ از جمله «فتح قله شیاکوه و سه یار رزمنده از واحد ضربت، عملیات رمضان، اردوگاه موصل دو و اعتصاب اسیران، منطقه‌ی دهلران، درگیری با منافقین در اسارت، پتروشیمی عراق در منطقه‌ی بصره و عبور از سه راهی مرگ، اسیر جوان در استخبارات بغداد، اردوگاه عنبر، روحانی که حاضر به توهین به امام (ره) نشد و...» پس از رسیدن کاروان به مشهد، دیدار با مقام معظم رهبری نیز انجام گرفته است. تصاویری از راهپیمایی کاروان و استقبال مردم از کاروان، ارائه شده‌اند.

[ صفحه 227]


پیامها، سخنرانی‌ها و مقالات

آمریکا شیطان بزرگ

تحقیق و تدوین فاطمه رجبی.- تهران: کتاب صبح، 277.1376 ص.
کتابنامه: 277 - 275 ص.
مندرجات: آمریکا و شاه؛ آمریکا و انقلاب اسلامی؛ آمریکا دشمن اسلام و مسلمین؛ آمریکا دشمن بشریت؛ سخن آخر.
این کتاب، گزیده‌ای از بیانات حضرت امام (ره) از سال 1341 تا 1368 و مقایسه و تطبیق این بیانات با اعترافات تکان‌دهنده‌ی بیگانگان است. در هر مورد، نکته‌ای به نقل از منابعی مانند روزنامه‌ها یا کتابها نقل شده و سپس بخشی از بیانات حضرت امام در برابر آن آورده شده است که نشان‌دهنده‌ی مواضع اعتقادی و سیاسی حضرت امام درباره‌ی دخالتهای آمریکا در ایران و جهان است. در فصل «آمریکا و انقلاب اسلامی» است، پس از طرح مسائلی مانند پذیرفتن شاه، فتح لانه‌ی جاسوسی، حمله‌ی نظامی به طبس و گروهکها، مسأله‌ی جنگ تحمیلی مطرح می‌شود (صفحه 145 تا 155 کتاب) و ضمن شرح کمکهای آمریکا به رژیم عراق و همدستی آمریکا و شوروی، به تحلیلهای امام در مورد جنگ تحمیلی و این که «صدام دست آمریکاست که از آستین بیرون آمده» و اعترافات مقامات مختلف عراق در این مورد، اشاره می‌شود.

آیین انقلاب اسلامی، گزیده‌ای از اندیشه و آراء امام خمینی

تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، (چاپ اول): 1373. هفده، 537 ص.- (کوثر).
کتابنامه: ص. 537 - 505.
کتاب «آیین انقلاب اسلامی»، منتخبی از فرمایشات، آراء و اندیشه‌های حضرت امام خمینی «ره» در رابطه با مسائل مختلف و اصول زیربنایی کشور است. کتاب در سه بخش - با اسامی «مبانی»، «علل و زمینه‌های انقلاب اسلامی» و «فرهنگ و جامعه: جلوه‌های عینی تفکر امام در اداره جامعه» - تنظیم و هر بخش نیز به قسمتهای مختلف موضوعی تفکیک و نظرات حضرت امام «ره» در هر زمینه ارائه شده است. در قسمتی از بخش سوم، آراء و نظرات حضرت امام درباره‌ی سیاست، مبارزه، دفاع و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، گردآوری شده است که مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران را در ارتباط با جنگ تحمیلی مشخص می‌کند. عنوانهای فرعی این بخش عبارتند از: «علل تحمیل جنگ، هویت دفاعی ایران در جنگ تحمیلی، بسیج عمومی و پشتیبانی مردم و برکات جنگ تحمیلی». بدیهی است این سخنان، خطوط کلی نظام جمهوری اسلامی، (تدوین شده توسط حضرت امام «ره» را بخوبی نشان می دهد.

آیین فتح: سخنرانی برادر محسن رضایی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیرامون استراتژی جنگ در شرایط کنونی و اهمیت مسأله‌ی غافلگیری (پائیز 1363)

محسن رضایی. - تهیه و تدوین: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 64.1363 ص.

[ صفحه 228]

این کتاب، متن سخنرانی «محسن رضایی» - فرمانده‌ی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی - در پاییز 1363 است. در این سخنرانی مطالب زیر مطرح شده‌اند:
«مبانی وابستگی در دنیا چیست؟» که اشاره به نقش فرهنگ و نیاز انسان، و ابعاد رعب و وحشت در وابستگی دارد.
«ظالم و مظلوم، ابرقدرتها و کشورهای زیر سلطه» که وظیفه‌ی مظلومان را در برابر قدرتها با الهام گرفتن از تاریخ اسلام و سنت ائمه‌ی معصومین (ع) یادآور می‌شود.
«اصول و روند انقلاب اسلامی» که درباره‌ی اهمیت تبلیغات در روشن کردن اذهان جهانیان، اصل غافلگیری دشمن در جنگ، نحوه‌ی بسیج مردم و از بین بردن اثر تبلیغات دشمن است.
«در تحلیلی از عملیاتهای گذشته» از نقش عواملی چون آزاد کردن نیرو در جنگ، استحکامات و موانع و مسائل اطلاعاتی صحبت شده است.
«نتایج عملیات پیروزمند خیبر؛ ادامه‌ی جنگ؛ اصول جنگ در اسلام؛ تفاوتهای ارتش اسلامی با ارتش دنیا و توصیه‌هایی به فرماندهان سپاه اسلام»، نیز بخشهای دیگر این سخنرانی هستند.

آیینه آفتاب: تبیان اندیشه امام خمینی در کلام و پیام حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین حاج سید احمد خمینی

تهران: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، (چاپ دوم): 260.1374 ص.: نمونه.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب «آیینه‌ی آفتاب» حاوی سخنان و آثار مرحوم «سید احمد خمینی» در دیدارهای مردمی، پیامها، مصاحبه‌ها و سمینارهای علمی است و بیانگر مواضع و دیدگاههای اخلاقی، فقهی، سیاسی، اجتماعی و... او در دوران پرفراز و نشیب مبارزات ملت ایران و جنگ تحمیلی است. از جمله، موارد زیر در کتاب آمده است: «بیانات در کنفرانس جهانی اهل بیت (ع)، بیانات درباره‌ی انقلاب فقهی امام، حوزه و سیاست، تبیین حکم امام درباره‌ی کتاب آیات شیطانی، بیانات در اولین و دومین سمینار تبیین اندیشه‌های دفاعی امام، مصاحبه با مسؤولان انتشارات سپاه درباره‌ی دفاع مقدس، بیانات در دیدار با خانواده‌های شهدا و...». متن فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر تأسیس مؤسسه‌ی تنظیم و نشر آثار امام (ره) و نامه‌ی حجت‌الاسلام احمد خمینی به امام و پاسخ معظم‌له نیز ارائه شده است. در بخشهای مختلف، مطالبی درباره‌ی دفاع مقدس و رزمندگان ارائه شده است.

آیینه داران عشق: بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی و فرمانده کل قوا، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، در جمع فرماندهان محترم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (14 / 12 / 1376)

تدوین و تنظیم مطالب محمدقاسم فروغی جهرمی.- تهران: بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات، (چاپ اول): 1377.
88 ص.- (بنیاد حفظ و آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات: دیدگاه‌ها؛ 5).
کتابنامه به صورت زیرنویس.
کتاب حاضر، گزیده‌ای از فرمایشات حضرت آیت‌الله خامنه‌ای است که در جمع فرماندهان سپاه ایراد شده است. در ابتدای کتاب، فرازهایی از فرمایشات حضرت امام (ره) درباره‌ی استقامت، پرهیز از دنیاخواهی و ارزش جوانان حزب‌الله ارائه شده است. سپس بیانات حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درباره «اهمیت بصیرت، استقامت و

[ صفحه 229]

مراقبت در تحکیم مبانی جامعه‌ی اسلامی» آمده است. در بیانات مندرج در صفحه‌ی 65 کتاب، رهبر جمهوری اسلامی به هشت سال جنگ و پیروزی در محاصره سیاسی و اقتصادی اشاره می‌کنند و آن را حاصل زحمات جوانان حزب‌الله معرفی می‌نمایند. در پایان کتاب، بخشی به عنوان ضمایم در توضیح و شرح واژه‌ها و کلماتی از قبیل اصحاب سبت، مسخ و آزمونهای الهی، به چاپ رسیده است.

ارتش از بیانات و اعلامیه‌های امام خمینی از سال 1341 تا 1361

روح‌الله خمینی، رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران.- تهران: امیرکبیر، 1362.
310 ص.- (در جستجوی راه از کلام امام؛ دفتر هجدهم)
این جلد از مجموعه‌ی 22 جلدی «در جستجوی راه از کلام امام»، به ارتش اختصاص یافته و در آن، فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) درباره‌ی ارتش، بین سالهای 1341 تا 1361 از بیانات، اعلامیه‌ها و پیامها، گردآوری شده و به موضوعهای زیر تقسیم شده است: 1. ارتش استعماری ضد مردمی، 2. ارتش در انقلاب اسلامی، 3. ارتش در اسلام، 4. توطئه‌های امپریالیسم و ضد انقلاب داخلی در ارتش، 5. ارتش و جنگ تحمیلی: در این مجموعه سعی بر آن بوده است که کلیه‌ی مطالب بدون دخل و تصرف و حذف یا اضافه نمودن مطلب آورده شود. فصل‌بندی داخل کتاب تحت عناوین گوناگون جهت سهولت در استفاده و سرعت در یافتن مطالب مورد نظر انجام گرفته است. در کتاب، فهرستی از سخنرانی‌های مختلف حضرت امام (ره) که به ترتیب تاریخ تنظیم شده است و همچنین فهرستی از پیام‌ها، نامه‌ها، اعلامیه‌ها، و مصاحبه‌های آن حضرت که در تنظیم کتاب مورد استفاده قرار گرفته‌اند، آورده شده است.

ارتش در نگاه رهبر

علی خامنه‌ای، تدوین زیر نظر: معاونت تبلیغات و روابط عمومی.- [تهران]: ارتش جمهوری اسلامی ایران، اداره عقیدتی - سیاسی، 1370.
252 ص.: مصور: عکس (رنگی).
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب از بدو پیروزی انقلاب اسلامی در مواضع و مشاغل مختلف از نمایندگی حضرت امام (ره) در وزارت دفاع، نمایندگی امام (ره) در شورای عالی دفاع، ریاست جمهوری، ریاست شورای عالی دفاع و رهبری امت اسلامی همیشه ارتش جمهوری اسلامی را به مانند پدری مهربان، معلمی دلسوز و استادی مدبر راهنمایی و ارشاد فرموده، مورد مهر و لطف خود قرار داده‌اند. ایشان به مناسبتهای گوناگون در واحدها و مراکز آموزشی ارتش، خطبه‌های نماز جمعه، گردهمایی فرماندهان و پرسنل و هنگامی که نظامیان قهرمان در حضورشان بوده‌اند (در جبهه‌های نبرد یا در تهران و شهرستان‌ها) ارتش را مورد حمایت قرار داده، راهنمایی و ارشاد فرموده‌اند. اهمیت فرمایشات رهبر امت، اداره‌ی عقیدتی، سیاسی ارتش را بر آن داشت تا سخنان ایشان را گردآوری و در مجلدی به چاپ برسانند. برای تنظیم مطالب ترتیب تاریخی سخنرانی‌ها در نظر گرفته شده است و مجموعه‌ی برگزیده‌ی سخنان رهبر معظم انقلاب فرمایشات ایشان از سال 1358 تا 22 / 10 / 1369 را دربر می‌گیرد. در جای‌جای کتاب نیز عکسهایی از ایشان در مجامع مختلف چاپ شده است.

از ساحل به دریا: مجموعه مقالات درباره عالمان، فرزانگان و شهیدان

جواد محدثی.- قم: حوزه علمیه قم، دفتر تبلیغات اسلامی، مرکز انتشاارت، (چاپ اول): 1378.
181 ص.- (دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مرکز انتشارات؛ 777: مسلسل انتشار؛ 1332).

[ صفحه 230]

عنوان پشت جلد به انگلیسی:From Beach to Sea: A Collection of articles about scholars,.....
شمارگان: 5000 نسخه.
اثر حاضر، شامل مجموعه مقالاتی است که در چهار بخش مجزا برای یادبود عالمان، فرزانگان، شهدا و شخصیتهای بزرگ و نامدار نوشته شده است: «1- خورشیدها (بزرگان فقاهت و حکمت و عرفان)؛ 2- نادره‌ها (آشنایان شخصی نویسنده)؛ 3- از جبهه تا شهادت (شهدای گرانقدر لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع)) و 4- شهیدان گروهی». شهیدان مرتبط با دفاع مقدس عبارتند از: «حجت‌الاسلام فضل‌الله محلاتی، آیةالله حیدری ایلامی، سید حسین سعیدی، حجت‌الاسلام موسوی دامغانی، حجت‌الاسلام عبدالله میثمی، حجت‌الاسلام محمد شهاب، محسن حاجی‌جعفری، ماشاءالله قزوینی، مهدی زین‌الدین، حجت‌الاسلام محسن روحانی، اسماعیل صادقی، جواد دل‌آذر، محمدحسین شیخ حسنی، شهدای روحانیت، شهدای محراب و...»

اصلاحات: راهبردها، خط ها: بیانات حضرت آیه‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع کارگزاران نظام 19 تیر 79

تنظیم و تدوین دفتر مقام معظم رهبری.- تهران: سروش (انتشارات صدا و سیما)، (چاپ اول): 49،1379 ص.
عنوان پشت جلد به انگلیسی:Reforms: Guidelines and Challenges
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب حاضر، سخنان حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در جمع کارگزاران نظام و شامل رهنمودها و نکاتی در هشدار به مسؤولان نظام در خصوص ترفندهای آمریکا در مقابله با جمهوری اسلامی ایران است. ایشان در مقام مقایسه با نظام فروریخته‌ی شوروی سابق در زمان گورباچف، و این که آمریکا چنین تصوری را درباره‌ی جناب آقای خاتمی رئیس‌جمهوری ایران و کشور ایران داشته‌اند، به ملت غیور ایران و پیمانی که با مسؤولان نظام بسته‌اند اشاره کرده، ضمن برشمردن عشق مردم به دین اسلام، خاطره‌ی میدانهای جنگ را یادآور شدند که چگونه مردم، برای احیای دین جگرگوشه‌های خود را به جبهه فرستاده، وقتی با پاره‌های تن آنها مواجه می‌شدند، خدا را شکر کرده، برایشان گریه نمی‌کردند. حتی پدران و مادران شهدا از ناهنجاری‌ها گله‌مند هستند، ولی همچنان به شهید شدن فرزندانشان افتخار می‌کنند.

امام، جنگ و شهادت

روح‌الله خمینی، رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران؛ تنظیم و گردآوری: منوچهر وکیلیان.- تهران: یاسر؛ وزارت ارشاد اسلامی، اداره کل تبلیغات و انتشارات، (چاپ اول): 150.1362 ص.
کتابنامه: ص. 150 - 143.
امام (ره) رهبر و مقتدای تمام رزمندگانی بود که با عشق به حسین (ع) ندای او را لبیک گفته، برای یاری اسلام و انقلاب به جبهه‌های جنگ علیه باطل شتافتند. شنیدن مفهوم جنگ و شهادت از زبان پیر جماران و رهبر انقلاب شیرین است. کتاب امام و جنگ و شهادت در دو بخش با تفکیک موضوعی به دو مسأله‌ی جنگ و شهادت می‌پردازد و با استفاده از گزیده‌ی کلام امام (ره)، این دو مقوله را روشن می‌سازد. در این کتاب، سخنان رهبر فقید انقلاب با استفاده از مجموعه‌ی پیامها و سخنرانی‌های آن حضرت (که توسط گروه پژوهشی امور هنری و نمونه‌سازی وزارت آموزش و پرورش با همکاری روزنامه‌ی جمهوری اسلامی در مقاطع شش ماهه از اول سال 1359 گردآوری شده است) برگزیده شده‌اند و در پایان هر یک از نقل‌قول‌ها شماره‌ی جلد و صفحه‌ی مربوطه ذکر شده است. لیست کامل مراجع نیز در پایان کتاب ارائه شده است.

[ صفحه 231]


امام در برابر صهیونیسم: مجموعه دیدگاهها و سخنان امام درباره رژیم اشغالگر قدس

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، 1361 .250،[35]ص.
در کتاب «امام در برابر صهیونیسم»، که مجموعه‌ی دیدگاهها و فرمایشات امام درباره‌ی رژیم اشغالگر قدس است، در مناسبتهای مختلف - بارها - به مسایل جنگ تحمیلی اشاره شده است. از جمله در پیامی که به مناسبت هفته‌ی جنگ است، فرموده‌اند: «قدرتی که باید صرف برانداختن اسرائیل شود، صرف مبارز با حزب بعث عراق می‌شود»؛ یا در پیام به ملت و ارتش عراق از آنها می‌پرسند که با کی و با چه انگیزه‌ای می‌جنگند؟ در سخنان امام با سفرای کشورهای اسلامی هم از حمله‌ی صدام به ایران یاد شده است. در دیدار با پرسنل هوانیروز از تجاوز عراق به خاک ایران صحبت کرده‌اند و راه نجات صدام را انتحار دانسته‌اند. در پیامهای دیگر، به مناسبتهای: فتح خرمشهر، روز پاسدار، پانزده خرداد 61، روز قدس سال 61، و در دیدار با نمایندگان مجلس و فرماندهان سپاه در سال 61 و در موارد متعدد دیگری نیز مطالبی درباره‌ی دفاع مقدس ذکر شده است.

امام و ارتش جمهوری اسلامی ایران

تهیه و کار اداره عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران - تهران: ارتش جمهوری اسلامی ایران، اداره عقیدتی سیاسی، (چاپ اول): 210.1365 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب شامل نظریه‌ها و رهنمودهای حضرت امام خمینی (ره) درباره‌ی ارتش جمهوری اسلامی ایران است که از سال 1342 لغایت 11 / 5 / 1365 در بیانات ایشان آمده است. در این فرمایشات، مطالبی در خصوص جنگ و دفاع مقدس و نقش ارتش موجود است. از آن جمله می‌توان بیانات حضرت امام (ره) را در جمع گروهکهای زیر ذکر کرد: «دانشجویان دانشکده‌ی افسری و فرماندهان ارتش؛ گروهی از پرسنل نیروهای هوایی (پایگاه آذربایجان شرقیق)؛ پرسنل ژاندارمری؛ فرماندهان، افسران و درجه‌داران نیروی دریایی؛ اعضای شورای فرماندهی سپاه پاسداران؛ مردم مرزنشین کشور؛ اعضای خانواده‌ی شهدای نیروی هوایی؛ به مناسبت پیروزی رزمندگان اسلام در جبهه‌ی نوسود و...».

امام و جنگ

[تهران]: ستاد برگزاری سالگرد جنگ تحمیلی: [بی‌تا]. 80 ص.
شمارگان: 50000 نسخه.
مندرجات: 1. چرا جنگ؛ 2. جنگ و برکات آن؛ 3. قبول سازش نابودی اسلام است؛ 4. جهاد برای حفظ مکتب؛ 5. ملت خوب و بی‌نظیر؛ 6. ما پیروزیم؛ 7. لشکریان امام زمان؛ 8. وحدت رمز پیروزی.
این کتاب مجموعه‌ای از دیدگاه‌های امام (ره) در مورد جنگ است که توسط ستاد برگزاری سالگرد جنگ تحمیلی تهیه شده است. این کتاب مشتمل بر 8 فصل می‌باشد. در فصل اول حضرت امام انگیزه‌ی جنگ را ترس ابرقدرت‌ها از اسلام معرفی می‌کنند. در بخش دوم از مزایای جنگ مثل قدرت ارتش، ملت و قدرت اسلام و همدوشی زنان با مردان در جبهه‌ها سخن می‌گویند و جنگ فعلی را جهاد می‌دانند. در بخش سوم، بیانات امام حاکی از این است که قبول سازش، در شرایط آن روز، باعث نابودی اسلام می‌شود و کشور اسلامی و اسلام را به تباهی می‌کشاند و صلح بین اسلام و کفر بی‌معنی است. در بخش چهارم، امام جنگ را جهاد برای حفظ و دفاع از اسلام می‌دانند و معتقدند که این جنگ، جنگ حق علیه باطل است. در بخش پنجم، ایشان ملت دلاور را مورد تفقد و تحسین قرار می‌دهند. در بخش ششم می‌فرمایند که جوانان ما از هیچ قدرتی هراس ندارند و دشمن را فراری می‌دهند. در فصل هفتم و هشتم به تقدیر از قوای مسلح می‌پردازند و بشارت بهشت به رزمندگان می‌دهند و از ملت می‌خواهند که در پشت جبهه از رزمندگان حمایت کنند.

[ صفحه 232]


امام و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران

[تهران]: وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازمان عقیدتی سیاسی،[؟؟13].36ص.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب که متن آن خوشنویسی شده است، به دستخط مبارک حضرت امام (ره) نیز مزین شده و حاوی پیامهای امام به مناسبت روز ارتش (در تاریخهای 28 / 1 / 1358 و 28 / 1 / 1368) همراه با بخشی از وصیتنامه سیاسی - الهی آن حضرت خطاب به نیروهای مسلح است. همچنین در بخشهای بعد، فرازهایی از سخنان آیت‌الله خامنه‌ای در اولین دیدار با نماینده‌ی رهبری، وزیر دفاع و فرماندهان نیروهای مسلح، پس از رحلت حضرت امام (ره) و عکسهایی در رابطه با رحلت حضرت امام و از مقام معظم رهبری (حضرت آیت‌الله خامنه‌ای)، بدون زیرنویس، به چاپ رسیده است.

انتظارات حضرت امام از سپاه

تهیه‌کننده مرکز تحقیقات اسلامی نمایندگان ولی‌فقیه در سپاه.- قم: نمایندگی ولی‌فقیه، مرکز تحقیقات اسلامی، (چاپ اول): 96.1371 ص.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 10000 نسخه.
کتاب حاضر شامل بیانات و سخنان حضرت امام خمینی (ره) درباره‌ی سپاه پاسداران و نیروهای نظامی بوده، در سه فصل ارائه شده است: «پاسدارای از خود، پاسدارای از اسلام و پاسداری از انقلاب و کشور». فصل اول مربوط است به اخلاص، اجتناب از غرور، اعتقاد به امدادهای غیبی، مردمی بودن و استقامت و صبر. در فصل دوم، سخنان آن حضرت درباره‌ی لوازم پاسداری از اسلام ارائه شده است. و در فصل سوم به موضوع عدم دخالت در سیاست، حفظ نظم و اطاعت از فرماندهی، وحدت و همکاری با ارگانها و نهادهای مختلف کشور و همکاری و هماهنگی با قوای نظامی و انتظامی پرداخته شده است.

انذار: رهنمودهای مقام معظم رهبری پیرامون عبرت عاشورا، شبیخون فرهنگی، استکبار و امر به معروف و نهی از منکر

تهیه‌کننده سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، مدیریت عقیدتی سیاسی اتکا.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز چاپ و نشر، 59.1371 ص.
بخش کوتاهی از رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این کتاب، در ارتباط با هشت سال دفاع مقدس می‌باشد. بخشهایی از جملات ایشان چنین است: «طبقه‌ی محروم جامعه به علت این که در جبهه حضور داشتند، باید توجه خاص به آنها شود و مرفهین این هشت سال جنگ را متوجه نشدند». «این کشور را هشت سال ویران کردند و حالا امروز در امریکا دارند اسناد همکاری امریکا با عراق در جنگ را افشا می‌کنند». «در این چند سال کمکهای عظیمی به عراق شد. شرق و غرب با هم همدست شدند و این جنگ را به راه انداختند و مملکت را ویران کردند». «اگر نیروهای مؤمن و بسیجی و حزب‌اللهی یعنی همین عامه‌ی مردم مؤمن، همین‌هایی که جنگ را اداره کردند، نبودند، ایران در جنگ در مقابل دشمنان گوناگون، در این چند سال شکست می‌خورد و آسیب‌پذیر می‌شد». «در طول هشت سال جنگ تحمیلی، دشمن علنا در مقابل ایران صف‌آرایی کرد». «ظاهرا مقابل ایران، عراق بود ولی پشت سر آن، آمریکا، ناتو و همه‌ی مرتجعین بودند». «بارها در طول جنگ حقیقت گفته شد ولی کسی باور نکرد. اما امروز همان کسان به این جنایات اعتراف می‌کنند».

[ صفحه 233]


انوار تابان ولایت، منتخبی از پیام‌های امام خمینی

تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مدیریت انتشارات، واحد تبلیغات و انتشارات، (چاپ اول): 220.1370 ص.
این کتاب، برگزیده‌ای از پیامهای حضرت امام خمینی (ره). شامل موارد زیر است: 1- اعلان برائت از مشرکین مرداد 1366) بخشی از این پیام در ارتباط با جنگ تحمیلی است)؛ 2- پیام به مردم ایران جهت حضور در انتخابات [سومین دوره انتخابات مجلس (11 / 1 / 67)]، (در این پیام حضرت امام (ره) می‌فرمایند که دشمن سعی دارد مردم را از صحنه انقلاب دور کند و...)؛ 3- پیام به مجمع بزرگ فرماندهان سپاه (26 / 6 / 67)، [حضرت امام (ره) در این پیام با توجه به شرایط کشور به فرماندهان توصیه می‌فرمایند که آماده و مهیا باشند و از فکر آمریکا و شوروی غافل نباشند]؛ 4- پیام استراتژی انقلاب (21 / 4 / 67؛ 5- پیام بازسازی (11 / 7 / 67) [امام خمینی (ره) در پاسخ به نامه‌ی رؤسای سه قوه‌ی وقت در خصوص بازسازی، ارشاداتی می‌فرمایند.] موارد دیگری از جمله پیامهای ایشان به گردهمایی سراسری فرماندهان بسیج (2 / 9 / 67)، پیام آن حضرت به گورباچف (دی‌ماه 67)، پیامی به روحانیت و پیامهای ارزشمند دیگر نیز در کتاب وجود دارند.

ایران و آمریکا: امام خمینی و تبیین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران

به اهتمام علی بنی‌لوحی.- تهران: مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر، (چاپ اول): 272.1378 ص.
عنوان پشت جلد به انگلیسی:Imam Khomeini (May his spirit be Sanctified) in depecting I.R.I Foreign Policy
شمارگان: 10000 نسخه.
به مناسبت یکصدمین سالگرد تولد بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره)
این کتاب، گزیده‌ی پیامها و سخنرانی‌های امام راحل در ارتباط با «موضع‌گیری‌های رهبر فقید انقلاب اسلامی (ره) علیه دولت آمریکا» است که با استفاده از مجموعه‌ی «صحیفه‌ی نور» تهیه شده است. از جمله فرمایشات امام در گزیده‌ها، اشاره است به مسأله‌ی تحت سلطه بودن کشورهای اسلامی و مسأله‌ی دولت عراق به عنوان دولت تحت نفوذ آمریکا، جنگ صدام تکریتی آمریکایی و این که او گول آمریکا را خورده است. نمونه‌های متعددی در ارتباط با جنگ در کتاب موجود است از جمله: «صدام اگر عقل داشت و آمریکا به او می‌گفت حمله به ایران بکن، خلاف او را می‌کرد»؛ «پیروزی ما در جنگ، خطری برای آمریکاست»؛ «شما (آمریکا) صدام و منافقین را فرستاده‌اید»؛ «من استرجاع برای پشتیبانی بسیاری از حکومتها، از اسرائیل و صدام، این دو ولد نامشروع آمریکا می‌کنم»؛ «اگر چنانچه قدرت آمریکا نبود، صدام هم نمی‌توانست که این کار احمقانه را بکند» و...

با کاروان شهادت: مجموعه‌ای از سخنان حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی طی دو دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران پیرامون، شهادت، شهید، خانواده‌های شهدا، بنیاد شهید

تهیه و تنظیم: اداره کل دفتر ریاست و روابط عمومی بنیاد شهید انقلاب اسلامی.- تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، روابط عمومی، (چاپ اول): 135.1376 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، مجموعه‌ای است از متن سخنرانی‌هایی که آقای هاشمی رفسنجانی در جمع خانواده‌های شهیدان شهر تهران و دیگر شهرستانهای کشور و مسؤولان بنیاد شهید و دیگر مناسبتها، از تاریخ 8 / 4 / 69 تا 14 / 3 / 74، ایراد نموده است؛ مناسبتهایی چون: بازدید از کارخانه‌ی رادیو شهاب، افتتاح اردوگاه ایثار، افتتاح دانشکده‌ی دندانپزشکی دانشگاه شاهد، افتتاح شرکت سیمکات تبریز و نظایر آن.

[ صفحه 234]

+ مطالب سخنرانی‌ها درباره‌ی شهید (به ویژه شهیدان دوران دفاع مقدس)، شهادت، خانواده‌ی شهدا و بنیاد شهید است. متن لوح تقدیر خانواده‌ی شاهد در هفته‌ی دولت سال 74 و متن لوح تقدیر بنیاد شهید در مراسم فارغ‌التحصیلی دوره دکتری دندانپزشکی دانشگاه شاهد نیز در کتاب ارائه شده است.

بررسی چگونه تکریم از رزمندگان و ایثارگران جنگ در سایر ملل

تنظیم سعید معدنی، علیرضا پیرخائفی؛ به سفارش کمیته علمی همایش ایثارگران و شوراهای اسلامی شهر.- تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 78.1380 ص.
کتابنامه: ص. [75]- 78.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب - که به مناسبت برگزاری «همایش ایثارگران و شوراهای اسلامی شهر» تهیه شده است - به بررسی امتیازاتی می‌پرازد که در کشورهای جهان برای ایثارگران و خانواده‌ی آنها قایل می‌شوند و خدماتی که به آنها ارائه می‌دهند مواردی از قبیل: «خدمات آموزشی، فرهنگی و عمومی، مستمری، بازنشستگی، مسکن، حقوق و مزایا، اشتغال و کاریابی، اعطای وام، امتیازات مخصوص کشته‌شدگان، تعاون و امور اجتماعی و...». کشورهای مورد بررسی عبارتند از: «آذربایجان، آلمان، آمریکا، اتریش، ارمنستان، بوسنی و هرزگوین، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، چین، روسیه، ژاپن، عراق، فرانسه، فنلاند، کانادا، کرواسی، کره جنوبی، کره‌ی شمالی، کوبا، کویت، لیبی، و هند».

بسیج در اندیشه امام خمینی

تدوین مهدی مرندی؛ استخراج و تنظیم معاونت پژوهشی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره).- تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، (چاپ اول): 1380.
421 ص.- (تبیان، آثار موضوعی؛ دفتر بیست و نهم).
عنوان پشت جلد به انگلیسی:Basseej in the Thought of Imam Khomeini
کتابنامه: ص. [421- 399].
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، شامل بیانات حضرت امام خمینی (ره) درباره‌ی بسیح است. تنظیم و ترتیب پیامها به ترتیب توالی تاریخ صدور آنها است و در زیر هر پیام، تاریخ آن درج شده است. مجموعه‌ی حاضر در شش فصل تدوین گردیده است. فصل اول، به تاریخچه‌ی بسیج در صدر اسلام، دوران قبل از پیروزی انقلاب و بعد از آن اختصاص دارد. فصل دوم، به اهداف و مأموریت‌های بسیج مردمی می‌پردازد که بخشی از این مأموریت‌ها در مورد انقلاب و دفاع مقدس بوده و بخش دیگر آن، مربوط به وظایف مسلمانان در داخل و خارج کشور است. در فصل سوم، جایگاه و منزلت بسیجیان و در فصل چهارم، مسؤولیت‌های اخلاقی آنها مورد بررسی قرار گرفته است. فصل پنجم به تأثیرات بسیج مردمی در انقلاب و فصل ششم نیز به معرفی نقش بسیج مردمی در هشت سال جنگ تحمیلی اختصاص یافته است. در پایان کتاب فهرستی بر اساس تاریخ، مناسبت، مآخذ، جلد و صفحه‌ی مربوط به پیامها ارائه شده است.

بلاغ (جلد 2): سخنان موضوعی حضرت امام خمینی رهبر کبیر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در سال 1359

تهیه و تنظیم: بخش اطلاعات و تحقیقات اجتماعی سازمان تبلیغات اسلامی.- تهران: امیرکبیر، (چاپ اول): 224.1366 ص.: مصور، عکس.

[ صفحه 235]

شمارگان: 10000 نسخه.
جلد اول این کتاب در ارتباط با دفاع مقدس مطلبی ندارد.
جلد دوم مجموعه‌ی «بلاغ»، شامل مجموعه‌ی پیامها، رهنمودها و فرمایشات امام خمینی (ره) در سال 1359 است که بر اساس موضوع محتوای مطالب تقسیم شده است. برخی از موضوعاتی که در کتاب در نظر گرفته شده، عبارت است از: «آزادی، ابرقدرتها، اخلاق، استقامت، استقلال، اسلام، انجمنهای اسلامی، انقلاب، امتحان، ایمان، پیروزی، تبلیغات، تعلیم و تربیت، تزکیه، تهذیب، آموزش، تفرقه، تشتت، جدایی، تقوی، تکالیف و وظایف و تمدن.» حضرت امام (ره) در متن پیامها، رهنمودها و فرمایشات خود، در خصوص رزمندگان، جنگ ایران و عراق و شهدا و خانواده‌ی محترم آنها مطالبی بیان فرموده‌اند. تصاویری هم از جبهه‌های نبرد و رزمندگان اسلام و نیز ظلم و ستم به مردم از سوی ابرقدرتها، بدون زیرنویس، ارائه شده است.

بلاغ (جلد 3): سخنان موضوعی حضرت امام خمینی سال 1359

تهیه و تنظیم: بخش اطلاعات و تحقیقات اجتماعی سازمان تبلیغات اسلامی.- تهران: امیرکبیر، 454.1366 ص.: مصور، عکس.
این کتاب، جلد سوم از مجموعه گفتارهای حضرت امام خمینی (ره) در سال 1359 است که به صورت موضوعی تنظیم شده است. در این کتاب، مطالبی درباره‌ی معلولان، مصدومان و مجروحان و جانبازان انقلاب، صدام، ملت عراق، ارتش عراق، دولت عراق و بعضی مطالب دیگر درباره‌ی جنگ آمده است. از صفحه 248 تا 316 کتاب نیز مجموعه‌ی سخنان امام در مورد جانبازان دفاع مقدس، بمباران شهرها و جنگ تحمیلی صدام، دخالتهای آمریکا در جنگ تحمیلی و سایر مسایل مربوط به جنگ و همچنین عشایر و ملت شریف عراق و مسایلی از این نوع است.

پاسداران عاشورایی (رهنمودهای مقام معظم رهبری و فرمانده‌ی کل قوا حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی)

گردآورنده: محمدقاسم فروغی جهرمی.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، معاونت تبلیغات و انتشارات نیروی زمینی، مدیریت انتشارات، 1371.
48 ص. (مجموعه بیانات رهبری؛ 2).
کتاب «پاسداران عاشورایی» مجموعه فرمایشات حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در سخنرانی مورخ 6 / 11 / 71 در جمع پاسداران انقلاب اسلامی می‌باشد. ایشان در این سخنرانی به اهمیت عاشورا و واقعه‌ی کربلا، خطراتی که اسلام را تهدید می‌کند (دشمنان خارجی و اضمحلال داخلی) اشاره کرده‌اند. بیانات رهبر معظم مبین الگو بودن حادثه‌ی عاشورا به سبب تلفیق جهاد با دشمن و جهاد با نفس در اعلی‌مرتبه‌ی آن است. سپس در مبحث «چرا امام حسین (ع) یک پاسدار است؟» به اهمیت قیام امام حسین می‌پردازند و در بحث این که دشمن چگونه از درون ما را به تباهی می‌کشاند، می‌فرمایند: دشمن بیدار است و منتظر است غفلتی در ما به وجود آید تا ضربه بزند؛ دشمن سعی می‌کند اراده‌ی ما را تضعیف کند تا به هدف خود برسد؛ هرگز نباید با دشمن سازش و آشتی کرد.

پرتو خورشید، سخنان حضرت امام پیرامون دفاع و نقش زنان

[گردآورنده: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی].- [تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، [بی‌تا]. 77 ص.
کتاب حاضر نگرشی است به مسأله‌ی دفاع در کلام حضرت امام «ره»؛ که در طول سال‌های قبل و بعد از انقلاب

[ صفحه 236]

اسلامی به مناسبت‌های مختلف فرموده‌اند. کتاب در دو بخش تنظیم شده است: «دفاع» و «نقش زنان». در بخش دفاع، فرازهایی از پیام حضرت امام با موضوعهای زیر آمده است: تکلیف بودن حفظ جمهوری اسلامی تا آخر (20 / 3 / 1365)؛ جنگ عقیده بودن دفاع مقدس (29 / 4 / 1367)؛ چون مقصد اسلام است، همه‌ی مردم باید برای جلوگیری از کفر و الحاد و هجوم بیگانگان مهیا باشند (26 / 1 / 1364)؛ دفاع برای احقاق حقوق فقرا در جوامع بشری تا آخرین قطره خون (21 / 4 / 1364)؛ ایستادگی در مقابل ظلم و تعدی به عنوان یک تکلیف (1 / 1 / 1364)؛ اهمیت بسیج برای دفاع (26 / 1 / 1364).
در بخش دوم نیز این عناوین آمده است: مبارز بودن همه‌ی ملت از زن و مرد (19 / 2 / 1358)؛ افتخار این که بانوان و زنان در صحنه‌های فرهنگی و اقتصادی و نظامی حاضر و همدوش مردان در راه تعالی اسلام و مقاصد قرآن کریم فعالیت دارند (26 / 11 / 1362)؛ درود بر زنانی که در صف اول مجاهده بودند (17 / 1 / 1358)؛ پیشقدم بودن زنان جبهه، (که مظهر عفاف هستند) در نهضت و در ایثار مال (27 / 2 / 1358).

پنج گفتار درباره‌ی انقلاب، جامعه، دفاع مقدس

میرحسین موسوی.- تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، (چاپ اول): 1377 [146] ص.، نمونه.- (جنگ اندیشه؛ 1).
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب، دربردارنده‌ی پنج گفتار از «مهندس میرحسین موسوی» و شامل عناوین زیر است: «تبلور آینده در کارنامه‌ی ده ساله‌ی انقلاب»، «امام خمینی (ره) و مشارکت سیاسی مردم»، «امام خمینی (ره) و احیای تفکر دینی»، «دستاوردها و درسهای دفاع مقدس» و «توطئه یا توهم توطئه». در تمامی این گفتارها مطالبی درباره‌ی دفاع مقدس و شرایط اقتصادی و سیاسی کشور گفته شده است. علاوه بر آن، در گفتار «دستاوردها و درسهایی از هشت سال دفاع مقدس»، درباره‌ی رهایی از یوغ استثمار، معرفی اسلام راستین به جهانیان، اوج‌گیری انقلاب، ایجاد خودکفایی و اتکاء به خود و تحقق استقرار روح اسلام انقلابی در کشور صحبت شده است.

پیام شاهدان، (دفتر اول): برگزیده‌ای از سخنان حجت‌الاسلام هاشمی رفسنجانی از خرداد ماه 1358 تا آخر ماه 1360 به ضمیمه تاریخچه‌ی منافقین خلق از زبان ایشان

[گردآورنده] جهاد دانشگاهی خراسان.- مشهد: جهاد دانشگاهی خراسان،[؟؟13].216ص.
شمارگان: 15000 نسخه.
کتاب حاضر مجموعه‌ای از سخنرانی‌های «حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی» است که بین خرداد ماه 1358 تا پایان مهرماه 1360 در مناسبتها و در موضوعهای مختلف بیان شده است، مطالب از روزنامه جمهوری اسلامی گردآوری و زیر هر یک، مأخذ و تاریخ آن ذکر شده است. برخی از موضوعهای این مجموعه عبارتند از: «امام، انقلاب و مکتب، جنگ (ماهیت رژیم بعث عراق، علل تجاوز عراق به ایران، جنگ به عنوان مسأله‌ی داخلی، اثرات جنگ، کیفیت جنگ، موضع ابرقدرتها در قبال جنگ تحمیلی و صلح و مسأله‌ی سازش)، دشمنان داخلی انقلاب، دشمنان خارجی انقلاب، ارگانهای رسمی جمهوری اسلامی ایران و سیاست خارجی ایران در رابطه با مجامع بین‌المللی،... و تاریخچه‌ی مجاهدین خلق از زبان حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی».

پیام شهیدان، (دفتر اول): برگزیده‌ای از سخنان رئیس جمهور شهید محمدعلی رجایی

گردآوری: جهاد دانشگاهی مرکز خراسان.- تهران: نشر صابرین، 211، 1631 ص.
این کتاب به مناسبت آغاز پنجمین سال انقلاب اسلامی ایران و دهه‌ی فجر سال 1361 منتشر شده است.

[ صفحه 237]

کتاب به دو بخش تقسیم می‌شود. بخش اول کتاب نگاهی کوتاه به زندگی شهید رجایی دارد. وی در سال 1312 در قزوین به دنیا آمد. در سن چهار سالگی پدرش را از دست داد و تحت سرپرستی مادر و تنها براردش، که هم معلم و هم پدرش بود، به زندگی خود ادامه داد. وی از شاگردان آقای طالقانی بود و با رژیم مبارزه می‌کرد که این مبارزات تا پیروزی انقلاب ادامه داشت. بخش دوم، سخنان به چاپ رسیده‌ی آن شهید در روزنامه جمهوری اسلامی، مجله‌ی سروش و مجله‌ی پیام انقلاب درباره‌ی موضوعات روز است؛ از جمله: جنگ (که در دوران نخست‌وزیری و ریاست‌جمهوری ایشان موضوع عمده‌ای بود)، سیاست‌های خارجی، کنفرانس‌ها و مجامع بین‌المللی، دشمنان خارجی انقلاب، ولایت فقیه و مسأله‌ی رهبری، اقتصاد - مکتب و انقلاب، آموزش و پرورش و رابطه‌ی معلم و دانش‌آموز، گروگانگیری، مسائل مختلف داخلی، روحانیت، مسجد، نماز، شهدا، امنیت و نقش زنان در انقلاب.
از سخنان آن شهید: ما زمان جنگ را با شهات خویش تعیین می‌کنیم زیرا ما دشمن متجاوز را تحمل نخواهیم کرد.

پیامها و سخنرانی‌های امام خمینی در شش ماهه اول سال 1360

[گروه پژوهشی دفتر پژوهش امور هنری و نمونه‌سازی وزارت آموزش و پرورش، با همکاری روزنامه جمهوری اسلامی؛ ابتکار و تنظیم مسعود نوری].- تهران: نور، (چاپ اول): 1360.[460] ص.
عنوان دیگر: پیام [ج.]3: حاوی کلیه پیامها و سخنرانی‌های امام خمینی رهبر انقلاب اسلامی جهانی و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در شش ماهه اول سال 1360.
شمارگان: 20000 نسخه.
کتاب حاضر، شامل متن پیامها و سخنرانی‌هایی است که امام خمینی (ره) از آغاز سال 1360 لغایت 27 / 6 / 1360 (هفته‌ی جنگ) ایراد فرموده‌اند. ایشان مطالب بسیاری درباره‌ی دفاع مقدس (در سخنرانی‌ها و پیامها) اظهار داشته‌اند؛ از جمله، بیانات به مناسبت: «دیدار با خانواده‌ی شهدا و معلولان جنگ تحمیلی عراق، دیدار با خلبانان نیروی هوایی، دیدار با مسلمانان رانده شده از عراق، دیدار با پرسنل نیروی دریایی و پاسداران هرمزگان، دیدار با روحانیون اهل سنت کردستان، دیدار با گروهی از رزمندگان اسلام عازم جبهه‌های جنگ، شهادت دکتر چمران، پیروزی‌های رزمندگان اسلام و آزاد شدن شهر نوسود، دیدار با فرماندهان نیروی هوایی و...».

جنایات بعث عراق در ارتباط با صهیونیست جهانی و انقلاب اسلامی ایران

مصطفی چمران.- قم: قیام،[؟1364].48 ص.
مندرجات: بعث عراق در ارتباط با صهیونیست جهانی؛ انقلاب اسلامی ایران و توطئه مزدوران.
این کتاب، شامل دو قسمت است؛ بخش اول، سخنرانی دکتر چمران است که عینا از نوار استخراج و در کتاب، چاپ شده است و هدف از چاپ این گفتارها، آشنایی با خصوصیات فکری او ذکر شده است. این سخنرانی در ارتباط با جنایات رژیم صدام و همکاری صهیونیستها با اوست. بخش دوم از توطئه‌هایی سخن می‌گوید که استکبار جهانی و مزدورانش در رابطه با انقلاب اسلامی ایران اعمال کرده‌اند.

جنگ از دیدگاه نهج‌البلاغه

فخرالدین حجازی.- تهران: بعثت، (چاپ اول): 1362. 146، [4] ص.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
کتاب «جنگ از دیدگاه نهج‌البلاغه» شامل سلسله درسهایی است که در کلاسهای تشکیل شده در جبهه‌ها توسط نگارنده برای رزمندگان اسلام تدریس شده است. در این راستا، ضمن طرح سخنانی از امام علی (ع) درباره‌ی

[ صفحه 238]

موضوعهای متعددی در ارتباط با جنگ و جهاد، مقایسه‌ای بین آن مطالب با جنگ ایران و عراق شده است. برای مثال، در مبحث «لباس ذلت» آمده است که تا قبل از انقلاب و جنگ تحمیلی، مردم ایران دارای چنین وجهه‌ای در دنیا نبوده‌اند. از جمله سایر موضوعهای مطرح شده در کتاب، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: «سرنوشت ملتی که با دشمن در خانه‌ی خود می‌جنگد، در چگونگی مقابله با اشغالگر، فرق میان جنگ و مهمانی، رفتار سربازان اسلام با زنان، خانه‌ی ما تنها ایران نیست و...». متن کتاب، شامل متن عربی و در بعضی قسمتها همراه با ترجمه‌ی متون عربی نیز هست.

جنگ تحمیلی از دیدگاه مرجع عالیقدر مجاهد زعیم حوزه علمیه آیت الله العظمی آقای حاج سید عبدالله شیرازی

گردآورنده: دفتر مدرسه‌ی علمیه امام امیرالمؤمنین (ع).- [مشهد]: مؤسسه تحقیقاتی و انتشاراتی امام امیرالمؤمنین (ع)، 1404 ق مساوی 118.1363 ص.: نمونه.
عنوان دیگر: جنگ تحمیلی از دیدگاه آیةالله العظمی شیرازی.
شمارگان: 10000 نسخه.
این کتاب شامل برخی از پیامها و بیانیه‌های مرجع عالقیدر «آیةالله العظمی شیرازی» در رابطه با جنگ و جریانات توطئه‌آمیز ضد انقلابیون داخل و خارج کشور است. مواردی چون: «ملت مسلمان و مبارز ایران و ملت مسلمان و مظلوم عراق، در رابطه با تجاوزات رژیم بعث عراق، به علمای آبادان، به امام جمعه‌ی باختران، به علمای اهواز، به امام جمعه‌ی دزفول، در رابطه با شکستن حصر آبادان و گشودن جاده‌ی ماهشهر، به مناسبت سقوط هواپیما و به شهادت رسیدن فرماندهان نظامی، در رابطه با پیروزی عملیات بیت‌المقدس به مناسبت فتح خرمشهر، بمباران شهر ایلام و به مناسبت سومین سالگرد جنگ تحمیلی» موضوعات برخی مطالب کتاب هستند. در پایان کتاب، بریده‌ی روزنامه‌های مختلفی در مورد فعالیت آیت‌الله العظمی شیرازی در جبهه‌ها و خاطراتشان از جبهه‌های جنگ و همچنین سخنان ایشان در مورد جنگ تحمیلی آورده شده است.

جنگ تحمیلی در بیانات آیت الله العظمی منتظری

تدوین مصطفی ایزدی؛ تهیه و تنظیم مرکز مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی.- تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان چاپ و انتشارات، 1367.
217 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب حاوی بیانات و مصاحبه‌های آیت‌الله منتظری در دیدار با خبرنگاران و اقشار مختلف و در خطبه‌های نماز جمعه و قم و نیز در هنگام تدریس است. وی در خصوص جنگ و حوادث مربوط به آن بیاناتی ایراد کرده است؛ از جمله «علل، انگیزه‌ها، ماهیت حزب بعث عراق و صدام، نهضتهای اسلامی، وابستگی رژیم عراق به دولتهای استعمارگر، حامیان عراق در جنگ، اسلامی بودن دفاع مقدس ایران، توصیه‌ی مردم به صبر و استقامت تا پیروزی نهایی، ماهیت صلح تحمیلی، محاکمه‌ی متولیان مراکز جهانی و حامیان صدام، مهاجران، مصدومان و آسیب‌دیدگان جنگ». توصیه‌هایی به رزمندگان، خانواده‌ی جانبازان و شهدا و پند و اندرزهایی به مسئوولان و مردم برای رسیدگی به خانواده‌ی شهدا در میان مطالب کتاب چشم می‌خورد. در پایان کتاب، فهرست راهنمای مطالب کتاب به چاپ رسیده است.

[ صفحه 239]


جنگ تحمیلی و تغییرات استراتژی آن

[تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، 27.1363 ص.
کتاب حاضر، حاوی سخنان «محسن رضایی» - فرمانده‌ی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی - پیرامون استراتژی در جنگ تحمیلی و تغییرات آن است. عناوین این سخنرانی‌ها عبارتند از: «علل امیدواری ما به آینده (دلایل ایمانی به سربردن امت در شرایط حساس ضعفهای عمیق دشمن)، گذری کوتاه بر تجارب چهار ساله‌ی جنگ (سال اول توأم با شکست بنی‌صدر، سال دوم سراسر پیروزی و سال سوم و چهارم، جنگ)، استراتژی نظامی تابع استراتژی سیاسی (استراتژی نظامی تابع استراتژی سیاسی است و لذا بایستی متأثر از آن باشد) استراتژی اولیه‌ی قادسیه صدام (ناکام ماندن استراتژی اولیه‌ی قادسیه‌ی صدام و علل آن، استراتژی رزمندگان اسلام، تغییر استراتژی دشمن و توقف استراتژی خودی، اصول جنگ مورد استفاده‌ی دشمن، استراتژی جامع والفجر».

جنگ و جهاد: از بیانات و اعلامیه‌های امام خمینی از سال 1341 تا سه ماهه سوم 1361

تهیه و تنظیم از مدیریت سیاسی ایدئولوژیک نیروی زمینی.- تهران: ارتش جمهوری اسلامی ایران، نیروی زمینی، مدیریت سیاسی ایدئولوژی، (چاپ اول): 1361[280]ص.
عنوان روی جلد: در جستجوی راه کلام امام (دفتر دوم): جنگ تحمیلی و دفاع اسلامی.
کتابنامه: ص. [280].
این کتاب در همین سال توسط انتشارات امیرکبیر با عنوان «در جستجوی راه از کلام امام: دفتر دوم، جنگ و جهاد» و با عنوان روی جلد «جنگ و جهاد از بیانات و اعلامیه‌های امام خمینی از سال 1341 تا 1361» نیز منتشر شده است.
کتاب حاضر شامل بیست مبحث گزیده درباره‌ی جهاد و دفاع، از بیانات حضرت امام خمینی (ره) است. عناوین مباحث عبارتند از: «تعریف دفاع و جهاد در اسلام؛ اهداف و انگیزه‌ی ابرقدرتها و صدام از تحمیل جنگ به ایران؛ کارشکنی و توطئه‌های ضد انقلاب و مخالفان جمهوری اسلامی؛ پیام و رهنمود به ارتش و ملت عراق؛ مقایسه‌ی عملکرد ارتش اسلامی با لشکر کفر صدامی؛ تبلیغات؛ رهنمود، تذکر و اخطار به ملتها و دولتهای جهان؛ هیأت‌های صلح و موضع جمهوری اسلامی ایران؛ تأکید بر وحدت و هماهنگی نیروهای مسلح؛ رهنمود و فرمان به فرماندهان و پرسنل نیروهای مسلح؛ پیام و رهنمود به ملت مسلمان ایران و رزمندگان نیروهای مسلح و تقدیر از آنان؛ کمکهای مردمی و فعالیت‌های پشت جبهه؛ تأکید بر ضرورت شرکت فعال مردم در جنگ به عنوان مهمترین مسأله؛ آینده‌ی جنگ؛ آثار و پی‌آمدهای جنگ تحمیلی؛ آثار قدرت ایمان به خدا؛ تبیین امدادهای غیبی الهی؛ تأکید بر اهمیت جهاد با نفس و دعا برای رزمندگان».

جوانان از دیدگاه امام خمینی

تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، شورای عالی جوانان، دبیرخانه (چاپ اول): 419.1380 ص.- (تبیان: آثار موضوعی؛ دفتر شانزدهم).
کتابنامه: ص. [419 - 395].
شمارگان: 10000 نسخه.
مندرجات: امام و جوانان؛ جوانان در رژیم طاغوت؛ جوانان و پیروزی انقلاب؛ انقلاب و تحول جوانان؛ وظایف جوانان در انقلاب؛ جوانان و دفاع مقدس؛ شهادت‌طلبی جوانان؛ تعلیم و تربیت جوانان؛ هشدار امام به جوانان.
کتاب، مجموعه بیانات حضرت امام خمینی (س) است که در نه فصل به صورت موضوعی تنظیم شده است و فصلهای ششم و هفتم آن در ارتباط با جوانان و دفاع مقدس هستند. فصل ششم (از صفحه‌ی 225 تا 251) به بیانات

[ صفحه 240]

حضرت امام (ره) از6 / 8 / 59 تا 15 / 3 / 65 اختصاص دارد. «جوانان و دفاع مقدس»، عنوان بخشی است که در این بخش در خصوص «ایستادگی جوانان، ایستادگی جوانان در مقابل قدرتها، بسیج الهی جوانان، سرافرازی جوانان رزمنده، اخلاص جوانان، عنایت خاص الهی به جوانان، و...» مطرح شده است. در فصل هفتم، صفحه‌ی 261 تا 266، بیانات حضرت امام (ره) از 4 / 10 / 59 تا16 / 5 / 65 آمده است. در این قسمت، تحت عنوان «شهادت‌طلبی جوانان»، درباره‌ی «درس از وصیتنامه جوانان، شهادت بهترین جوانان، سیمای نورانی جوانان، افتخار به شهادت، شهادت به خاطر دفع قدرتها، شوق شهادت، جوانان شیفته‌ی شهادت، و...» مطالبی ارائه شده است.

جهاد در جهاد، شامل دیدگاه‌های رهبران، مسؤولان کشوری و فرماندهی جنگ

به کوشش، یونس اصغری، با همکاری مقصود اصغری.- تهران: وزارت جهاد سازندگی، مرکز حفظ و نشر آثار دفاع مقدس؛ مؤسسه فرهنگی مشتاقان فلاح، (چاپ اول): 1376[134] ص.: مصور (رنگی).
کتابنامه: به صورت زیرنویس.
شمارگان: ذکر نشده است.
مطالب این کتاب، شرح دیدگاههای رهبران، مسؤولان کشوری و فرماندهان جنگ پیرامون نقش جهاد سازندگی در هشت سال دفاع مقدس است که در سه فصل تنظیم شده است: فصل اول، دیدگاههای رهبران نظام جمهوری اسلامی ایران؛ فصل دوم، دیدگاههای مسؤولان کشوری و فصل سوم، دیدگاههای فرماندهان جنگ. حضرت امام خمینی (ره) در مورد جهاد سازندگی فرموده‌اند: «همه موفق باشند که در این جهاد شرکت کنند و آن خرابه‌ها را بسازند و برادران خودشان را کمک کنند که شاید هیچ عبادتی بالاتر از این عبادت نباشد.»
از جمله شخصیتهای دیگری که در این کتاب نظر آنها در ارتباط با جهاد سازندگی بیان شده است، می‌توان از حضرت آیةالله خامنه‌ای (رهبر معظم انقلاب)، حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی و تیمسار شهید صیاد شیرازی نام برد.

جهاد در کربلای ایران در عاشورای زمان به امامت خمینی: گزیده‌ای از پیام‌های امام خمینی درباره جنگ

وزارت ارشاد اسلامی، دفتر تحقیقات اجتماعی.- تهران: وزارت ارشاد اسلامی، [؟137].
47 ص.: عکس.- (به یاد شهدای سوسنگرد: 1).
کتاب، گزیده‌ای از پیامهای حضرت امام خمینی (ره) درباره جنگ تحمیلی است که گردآوری و تنظیم شده است. این پیامها به صورت موضوعی، تحت چهار محور موضوعی «چرا جنگ؟؛ جهاد فی سبیل‌الله، نبرد کفر و اسلام؛ مهاجرین و انصار و مصالحه و سازش هرگز» گردآوری و تدوین شده است. این پیامها نشان‌دهنده‌ی مواضع اصولی و خدشه‌ناپذیر انقلاب و رهبران این کشور در طول مدت جنگ و اعمال فشار اقتصادی از سوی ابرقدرتها هستند. از نظر بعد زمانی، این کتاب، پیامهای حضرت امام (ره) در مورد جنگ را طی مدت دو سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دربر می‌گیرد.

چشمه‌ی نور: گزیده‌ای از رهنمودهای مقام معظم رهبری حضرت آیة الله خامنه‌ای مد ظله العالی (جلد 1)

گردآوری و تنظیم واحد تحقیقات مؤسسه‌ی فرهنگی قدر ولایت.- [تهران]: مؤسسه‌ی فرهنگی قدر ولایت، 367.1374 ص.
کتاب حاضر، در یازده فصل، گزیده‌ای از بیانات مقام معظم رهبری بین سالهای 1368 تا 1371 را ارائه داده

[ صفحه 241]

است. عناوین فصول یازدگانه کتاب به شرح زیر است: فصل اول، اسلام. فصل دوم، سخنرانی راجع به نبوت و امامت و چند تن از شهدای انقلاب اسلامی. فصل سوم، جهاد، حج، امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر. فصل چهارم، قرآن و دین و مادیگری. فصل پنجم، امام، فقه و فقاهت. فصل ششم، ماهیت و اهداف انقلاب اسلامی. فصل هفتم، خبرگان و انتخابات. فصل هشتم، دفاع و نیروهای مسلح. (در این فصل، مقام معظم رهبری در مورد دفاع و آمادگی دفاعی و لزوم آن، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، ارتش جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران، نیروهای انتظامی و بسیج فرمایشاتی ایراد فرموده‌اند و در هر بخش، به اهمیت هر یک از این نیروها اشاره کرده، لزوم وجود آنها را بیان نموده‌اند». فصل نهم، حزب‌الله و اقشار مختلف جامعه. فصل دهم، فرهنگ و اهمیت و جایگاه آن. فصل یازدهم، مسلمانان جهان، فلسطین، عراق، بوسنی و سایر کشورها و سلمان رشدی.

چگونه جنگیدن را از امام بیاموزیم

اداره سیاسی، ایدئولوژیک ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران.- تهران: ارتش جمهوری اسلامی ایران، ستاد مشترک، اداره سیاسی ایدئولوژیک، (چاپ اول):[؟13].
56 ص.- (سلسله درسهائی از مکتب امام امت؛ 1).
شمارگان: ذکر نشده است.
در این مجموعه، که یکی از متون آموزشی تهیه شده در ادراه‌ی سیاسی است، بیانات و پیامهای حضرت امام خمینی (ره) (حاوی رهنمودهایی در زمینه‌ی موضوعات زیر)، گردآوری شده است: «حضور در صحنه، تحقیر دشمن و تضعیف روحیه‌ی وی، تقویت روحیه‌ی نیروهای مسلح خودی، تقویت پشت جبهه، جلوگیری از عملکرد ستون پنجم، شکستن نیروهای پشتیبانی دشمن، مقابله از موضع قدرت و قاطعیت، ایجاد تکلیف در جبهه دشمن، ضربه‌ی اقتصادی به دشمن، هدایت خط تبلیغاتی، استقبال و پذیرش نبرد، رهبری حملات تدافعی و تهاجمی، رشد اخلاقیات جنگی، مراعات حدود جنگی، فرمان تشکیل شورای عالی دفاع و نظم و هماهنگی قوا». در پایان نیز هدف ستون پنجم تشریح و لزوم جلوگیری از عملکرد آن بیان شده است. ایشان در فرمایشات خود کرارا از جنگ تحمیلی عراق و دفاع مقدس نام برده، اشاراتی به آمریکا و سایر ابرقدرتها دارند.

چهار سال با مردم

علی خامنه‌ای؛ تهیه و تنظیم: حزب جمهوری اسلامی.- تهران: حزب جمهوری اسلامی، (چاپ اول): 1364.[418]،[40] ص. مصور.
مندرجات: تصویر مراسم نماز عید فطر - تهران 1364؛ حکم تنفیذ ریاست جمهوری اسلامی؛ پیشگفتار؛ مراسم تنفیذ حکم سومین ریاست جمهوری اسلامی ایران؛ گزیده‌ای از مجموعه دیدارها و سخنرانی‌ها و مصاحبه‌ها از نیمه دوم سال 1360 تا نیمه‌ی اول سال 1364.
در این کتاب، به فعالیت‌های حجت‌الاسلام والمسلمین سید علی خامنه‌ای طی خدمت چهار ساله، در مقام ریاست جمهوری، (در کنار مسؤولیت‌های خطیر دیگری، چون امامت جمعه‌ی تهران، و ایفای نقش در اداره‌ی امور ارتش و سپاه) و همچنین، صفات اخلاقی برجسته‌ی ایشان اشاره شده است. مراسم تنفیذ حکم سومین ریاست جمهوری اسلامی ایران - حجت‌الاسلام والمسلمین سید علی خامنه‌ای - نیز به صورت خلاصه آورده شده است. فرازهایی از بیانات، پیامها، سخنرانی‌ها و رهنمودهای ایشان در طول چهار سال اول ریاست جمهوری در مراسم مختلف نیز در این کتاب آمده است. رهنمودهای مربوط به «جنگ و دفع تجاوز و انجام دفاع مقدس و رواج اخلاق اسلامی در جبهه‌ها، ارج‌گذاردن به شهدا، حفظ انسجام در ارتش و در جبهه، بازسازی مناطق جنگ‌زده و...» از جمله مطالب مندرج در این کتاب است. در پایان کتاب، عکسهایی از ریاست جمهور وقت در مراسم مختلف به چاپ رسیده است.

[ صفحه 242]


چهار ساله دوم: گزارشی از اولین دوره ریاست جمهوری حضرت آیت الله خامنه‌ای

تهران: اطلاعات 520.1368 ص.: مصور، عکس.
این کتاب، مجموعه‌ی 667 گفتار، رهنمود، سخنرانی و خطبه‌ی نماز جمعه رهبر معظم انقلاب طی دومین دوره‌ی ریاست جمهوری ایشان (از تاریخ 17 / 4 / 1364 تا 12 / 3 / 1368) است. تعداد 190 سخنرانی، خطبه و پیام مربوط به جنگ تحمیلی و دفاع مقدس است و در آنها به «ایثار، حفظ انسجام در جبهه‌ها، رسیدن به خودکفایی در تولید جنگ‌افزار، شهدا و مقام آنها، عشق و ایمان به نظام مقدس جمهوری اسلامی، حمایت از جبهه‌های جنگ تحمیلی، هنر دفاع مقدس، شعر و جنگ تحمیلی، خط دادن به مسؤولان، گزینشهای درست و پیشرفت تکنیکی و فنی» اشاره شده است. «اعلام بستن تنگه‌ی هرمز در صورت حمله به تأسیسات نفتی خلیج‌فارس، لزوم همزیستی برادرانه سپاه و ارتش،، ضرورت حفظ روحیه و پایداری در جبهه، باور اعلام پیروزی ایران در پذیرش قطعنامه‌ی 598 و لزوم حفظ آثار و ارزشهای جنگ تحمیلی» از دیگر فرازهای سخنان آیت‌الله خامنه‌ای است.

چهره به چهره: ده گفتگوی صریح نشریه «صبح» با صاحب نظران

[تهیه‌کننده نشریه «صبح»].- تهران: کتاب صبح (چاپ اول): 369.1375 ص.: عکس
شمارگان: 3000 نسخه.
مجموعه‌ی حاضر شامل گفتگوهایی است که با صاحب‌نظران (مسؤولان رده بالای سابق و یا حال مملکت) صورت گرفته است. محمدجواد حجتی کرمانی درباره‌ی گفتگوی صلح با صدام و خردگرایی بعد از جنگ مطالبی بیان داشته است. بهزاد نبوی در مورد قانون بعد از جنگ از زبان امام (ره) مطالبی را نقل کرده است. محمدجواد لاریجانی در باب استراتژی آمریکا در زمان جنگ و فروش تسهیلات شیمیایی و اتمی سخن گفته، اشاره‌ای به فروش موشکهای دوربرد شوروی به عراق می‌کند. علی‌اکبر محتشمی مطالبی درباره‌ی کمک نگرفتن دولت ایران از کشورهای خارجی در زمان جنگ گفته است. اسدالله بادامچیان در خصوص مبارزه با ضد انقلاب در کردستان، و مرتضی الویری هم در مورد تعرفه‌های زمان جنگ سخن گفته است.

حدیث دیدار، مجموعه بیانات مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه‌ای در دیدار از استان آذربایجان شرقی (5 تا 8 مرداد 1372)

به کوشش کمیته‌ی تألیف و تدوین.- تبریز: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان، (چاپ اول): 115.1374 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب به مناسبت برگزاری کنگره بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان چاپ شده است.
کتاب، مجموعه‌ی بیانات مقام معظم رهبری در دیدار از استان آذربایجان شرقی در گردهم‌آیی‌های مختلف است. ایشان در جمع ایثارگران می‌فرمایند: «شهدای انقلاب اسلامی با همه‌ی شهدا در کشورهای دیگر تفاوت دارند و بازماندگان شهدا نیز با کسان کشته‌شدگان ملتهای دیگر و کشورهای دیگر تفاوت دارند. در صبحگاه مشترک نیروهای مسلح: به نیروهای مسلح توصیه می‌فرمایند تا به خود افتخار کنند و بدانند که این صراط مستقیم است و پسوند آذربایجان را برای نام لشکر 21 حمزه یک پسوند افتخارآمیز بیان می‌فرمایند. در گردهم‌آیی بسیجیان آذربایجان شرقی، به تقویت نیروی بسیج توصیه می‌فرمایند و بسیج را عنصری باارزش بیان می‌کنند که همیشه در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل حضور داشته است. در دیدار اعضای ستاد برگزاری کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان می‌گویند کنگره‌ی بزرگداشت، محلی است که رهبر معظم همیشه به آن فکر می‌کنند و به حفظ ارزش نظام اسلامی توصیه می‌فرمایند.

[ صفحه 243]


حدیث ولایت: مجموعه رهنمودهای مقام معظم رهبری، (جلد 1): از ارتحال تا اربعین امام خمینی

تهیه و تنظیم و تدوین دفتر مقام معظم رهبری.- [تهران]: سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1375. بیست و هفت، 351 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
جلد اول مجموعه «حدیث ولایت»، شامل بیانات آیت‌الله خامنه‌ای است که از زمان ارتحال حضرت امام خمینی (ره) تا چهلمین روز درگذشت ایشان در جمع هیأت وزیران، فرماندهان و نیروهای ارتش، سپاه، کمیته‌های انقلاب، اقشار مردم، جامعه‌ی مدرسین حوزه‌ی علمیه قم، نمایندگان مجلس، خانواده‌ی شهدا و جانبازان، رزمندگان و بسیجیان ایراد فرموده‌اند. تنظیم مطالب بر حسب تاریخ ایراد فرمایشات بوده، در پایان کتاب نیز فهرست راهنما (شامل فهرست آیات، روایات، اشعار، اماکن، نام کسان و فهرست نمایه‌های موضوعی) ارائه شده است. برخی بیانات در ارتباط با جنگ، در این مجلد، عبارتند از: «نقش سازنده و مهم حضرت امام (ره) در فرماندهی نیروهای مسلح، به ویژه در دوران جنگ؛ سخنرانی در جمع بسیجی‌ها و تأکید بر جنگ‌طلب نبودن و آمادگی همیشگی بسیج؛ آماده بودن در برابر نفوذ دشمن؛ وحدت بین ارتش و سپاه و...».

حدیث ولایت: مجموعه رهنمودهای مقام معظم رهبری، (جلد 2)

تهیه و تنظیم و تدوین دفتر مقام معظم رهبری (مدیریت ویژه‌ی نشر آثار).- [تهران]: سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1375.
چهارده، 358 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
جلد دوم مجموعه «حدیث ولایت» حاوی بیانات و سخنان آیت‌الله خامنه‌ای است که در مناسبتهای مختلف ایراد فرموده‌اند. تنظیم مطالب بر حسب تاریخ ایراد فرمایشات بوده، در پایان کتاب نیز فهرست راهنما (شامل فهرست آیات، روایات، اشعار، اماکن، نام کسان، و فهرست نمایه‌های موضوعی) ارائه شده است. برخی بیانات در ارتباط با جنگ، در این مجلد عبارتند از: «پیام به خانواده‌های شهدا، اسرا، مفقودان، در آستانه‌ی هفته‌ی دفاع مقدس؛ پیام به مجمع بزرگ فرماندهان سپاه و بسیج؛ دیدار با جمعی از خانواده‌های شهدای تهران، گرگان و چهاردونگه؛ دیدار با مسؤولان واحدهای فرهنگی بنیاد شهید و خواهران دانشجوی دانشگاه اصفهان؛ پیام به مناسبت نهمین سالگرد جنگ تحمیلی؛ انتصاب محمدباقر ذوالقدر به سمت ریاست ستاد کل سپاه پاسداران؛ سخنرانی در مراسم اعطای نشان فتح به فرماندهان سپاه و ارتش در عملیات ظفرمندانه‌ی بیت‌المقدس و...».

حدیث ولایت: مجموعه رهنمودهای مقام معظم رهبری، (جلد 3)

تهیه و تنظیم و تدوین دفتر مقام معظم رهبری، مدیریت ویژه‌ی نشر آثار.- تهران، سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1375.
354 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
جلد سوم مجموعه‌ی «حدیث ولایت» شامل بیانات آیت‌الله خامنه‌ای است که در مناسبتهای مختلفی ایراد فرموده‌اند. تنظیم مطالب بر حسب تاریخ ایراد فرمایشات بوده، در پایان کتاب نیز فهرست راهنما (شامل فهرست آیات، روایات، اشعار، اماکن، نام کسان، و فهرست نمایه‌های موضوعی) ارائه شده است. برخی بیانات در ارتباط با جنگ، در این مجلد، عبارتند از: «ششمین دوره‌ی فرماندهی و ستاد دانشگاه امام حسین (ع)؛ دیدار با گروهی از رزمندگان بسیجی نمونه‌ی سراسر کشور؛ مسؤولان بنیاد مستضعفان و جانبازان؛ خانواده‌های شهدا، اسرا، مفقودان و جانبازان استانهای فارس و همدان؛ خانواده‌های شهدا، مفقودان و اسرا و جانباران شهرهای رودبار، منجیل، ساوه

[ صفحه 244]

اراک، محمودآباد، آمل و فریدن؛ خانواده‌های شهدای وزارت اطلاعات؛ اعطای نشان فتح به فرماندهان و نیروهای نظامی ارتش و سپاه در عملیاتهای کربلای پنج و هفت؛ تجلیل از شهدا، جانبازان، اسرا و مفقودان در هشتمین روز از دهه‌ی فجر و...».

حدیث ولایت: مجموعه رهنمودهای مقام معظم رهبری، (جلد 4)

تهیه و تنظیم و تدوین دفتر مقام معظم رهبری، مدیریت ویژه نشر آثار.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز چاپ و نشر، (چاپ اول): 1376
یازده، 364 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
جلد چهارم از مجموعه‌ی «حدیث ولایت»، شامل بیانات آیت‌الله خامنه‌ای است که به مناسبتهای مختلفی ایراد فرموده‌اند. تنظیم مطالب بر حسب تاریخ ایراد فرمایشات بوده، در پایان کتاب نیز فهرست راهنما (شامل فهرست آیات، روایات، اشعار، اماکن، نام کسان و فهرست نمایه‌های موضوعی) ارائه شده است. برخی بیانات در ارتباط با جنگ، در این مجلد، در موارد زیر ایراد شده‌اند: «دیدار با خانواده‌ی معظم شهدا و جانبازان شهرهای خوی، بندر گناوه و استانهای مازندران و آذربایجان غربی و گروههایی از دانشجویان و جمعی از مهاجران جنگ تحمیلی؛ اعطای نشان فتح به فرماندهان عملیاتهای فتح‌المبین و بیت‌المقدس و سایر عملیاتها به مناسبت سالگرد آزادسازی خرمشهر؛ شهادت جانباز شیمیایی (فرزند حجت‌الاسلام غیوری)؛ همکاری بین نیروهای مسلح ارتش و سپاه و...».

حدیث ولایت: مجموعه رهنمودهای مقام معظم رهبری، (جلد 5)

تهیه و تنظیم و تدوین دفتر مقام معظم رهبری (مدیریت ویژه‌ی نشر آثار).- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز چاپ و انتشارات، (چاپ اول): 1376. سیزده، 349 ص.
شمارگان: 10000 نسخه (وزیری)
جلد پنجم از مجموعه‌ی «حدیث ولایت»، شامل بیانات آیت‌الله خامنه‌ای است که در مناسبتهای مختلف ایراد فرموده‌اند. تنظیم مطالب بر حسب تاریخ ایراد فرمایشات بوده، در پایان کتاب نیز فهرست راهنما (شامل فهرست آیات، روایات، اشعار، اماکن، نام کسان و فهرست نمایه‌های موضوعی) ارائه شده است. برخی بیانات در ارتباط با جنگ، در این مجلد، عبارتند از: «بیانات در جمع مسؤولان و کارگزاران نظام؛ سخنرانی در جمع اعضای مجلس خبرگان؛ انتصاب آقای رفسنجانی به ریاست جمهوری؛ دیدار با فرزندان ممتاز شاهد، جانبازان شهرهای مشهد، تهران و استان کردستان؛ تجلیل از شهدا در هفته‌ی دفاع مقدس؛ انتصاب حجت‌الاسلام والمسلمین ابوترابی به سمت نمایندگی ولی‌فقیه در اموز آزادگان و...».

حدیث ولایت: مجموعه رهنمودهای مقام معظم رهبری، (جلد 6)

تهیه و تنظیم و تدوین دفتر مقام معظم رهبری، مدیریت ویژه‌ی نشر آثار.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز چاپ و نشر، (چاپ اول): 1376.
سیزده، 346 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
مجلد حاضر که جلد ششم از مجموعه‌ی «حدیث ولایت» است، شامل بیانات آیت‌الله خامنه‌ای است که در مناسبتهای مختلفی ایراد فرموده‌اند. تنظیم مطالب بر حسب تاریخ ایراد فرمایشات بوده، در پایان کتاب نیز

[ صفحه 245]

فهرست راهنما (شامل فهرست آیات، روایات، اشعار، اماکن، نام کسان و فهرست نمایه‌های موضوعی) ارائه شده است. برخی بیانات در ارتباط با جنگ، در این مجلد، در موارد زیر ایراد شده‌اند: «دیدار با فرماندهان نیروی مقاومت بسیج؛ دیدار با گروهی از آزادگان؛ مراسم ویژه‌ی روز بسیج در پادگان امام حسن مجتبی (ع)؛ دیدار با جمعی از نیروهای مقاومت بسیج؛ دیدار با فرماندهان سپاه، ارتش و پرسنل نیروی دریایی؛ دیدار با خانواده‌ی شهدای ایلام، اعطای درجه به آقای محسن رضایی و علی شهبازی و بیست و هفت نفر از فرماندهان سپاه؛ گردهمایی جانبازان در روز جانباز و...».

حدیث ولایت: مجموعه رهنمودهای مقام معظم رهبری، (جلد 7)

مجموعه رهنمودهای مقام معظم رهبری، ج. 7 / تهیه و تنظیم و تدوین دفتر مقام معظم رهبری، مدیریت ویژه‌ی نشر آثار.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز چاپ و نشر، (چاپ اول): 1376.
351 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
جلد هفتم از مجموعه‌ی «حدیث ولایت»، شامل بیانات آیت‌الله خامنه‌ای است که در مناسبتهای مختلفی ایراد فرموده‌اند. تنظیم مطالب بر حسب تاریخ ایراد فرمایشات بوده، در پایان کتاب نیز فهرست راهنما (شامل فهرست آیات، روایات، اشعار، اماکن، نام کسان و فهرست نمایه‌های موضوعی) ارائه شده است. برخی بیانات در ارتباط با جنگ، در این مجلد، در موارد زیر، ایراد شده‌اند: «دیدار با وزیران، فرماندهان نیروی زمینی و یگانهای نیروی زمینی سپاه؛ دیدار با جهادگران، خانواده‌های شهدا و گروهی از بازماندگان زمین‌لرزه‌ی استانهای گیلان و زنجان؛ دیدار با مسؤولان، نویسندگان و هنرمندان دفتر هنر و ادبیات مقاومت حوزه‌ی هنری سازمان تبلیغات اسلامی، دیدار با گروهی از آزادگان به مناسبت اولین سالگرد آزادی و بازگشت به کشور؛ در جمع خانواده‌های شهدا، مفقودان و گروهی از جانبازان و آزادگان استان لرستان و...».

حماسه سازان عصر امام خمینی، مجموعه مقالات کنگره‌ی سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران (جلد 1)

تدوین: پژوهشکده علوم انسانی دانشگاه امام حسین (ع).- تهران: مؤسسه‌ی حفظ و نشر آثار سرداران شهید سپاه، 405.1377 ص.
کتابنامه.
کتاب حماسه‌سازان عصر امام خمینی (ره) (جلد اول)، بخشی از سخنرانی‌های ایرادشده در کنگره‌ی سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران را دربردارد. سخنرانی سردار رحیم صفوی درباره‌ی نقش مردم تهران در پیروزی انقلاب و دفاع مقدس را ذکر کرده و نظر او را درباره‌ی حرکت مردم تهران در مراحل مختلف انقلاب و دفاع مقدس آورده است. او از شرکت حدود یک میلیون بسیجی در دفاع مقدس و 36 هزار شهید استان تهران یاد کرده است. در سخنرانی آقای ذورالنور هم، نقش روحانیت و ائمه‌ی جماعات مساجد تهران مورد بحث قرار گرفته است. آقای برزنونی در سخنرانی خود بر حفظ و انتقال ارزشها و فرهنگ دفاع مقدس تأکید کرده و در سخنرانی آقای ایزدی راهبردهای انتقال پیام شهدا بررسی شده است. پس از درج نوزده سخنرانی که از دیدگاههای اسلام درباره‌ی شهادت و جهاد یاد کرده، پیام مادر سه شهید (شهیدان پناهی) آورده شده است. در این پیام، بر حفظ دستاوردهای انقلاب و دفاع مقدس تأکید شده است.

[ صفحه 246]


حماسه سازان عصر امام خمینی، مجموعه مقالات کنگره‌ی سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران (جلد 2)

تدوین: پژوهشکده علوم انسانی دانشگاه امام حسین (ع).- تهران: مؤسسه‌ی حفظ و نشر آثار سرداران شهید سپاه، 392.1377 ص.
کتابنامه.
در جلد دوم «حماسه‌سازان عصر امام خمینی (ره)» - که شامل بیست سخنرانی ایراد شده در کنگره‌ی سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران است - ضمن بررسی دیدگاههای اسلام درباره‌ی اهمیت رهبری نظامی و مبانی مدیریت نیروی انسانی و رفتار سازمانی در دفاع مقدس، به جنگ ایران و عراق و نقش رهبری امام در این مسأله و تأکید ایشان بر جهاد و مجاهدت در راه خدا اشاره شده است. در مقاله‌ی «نقش راهبردی امام در عملیات خیبر» از توجه امام به جنگ به عنوان اصلی‌ترین موضوع کشور در آن برهه‌ی زمانی و فراخوانی مردم به جبهه‌ها و تأیید منطقه‌ی هور برای عملیات خیبر و غافلگیر کردن دشمن و حفظ مواضع به دست آمده پس از غلبه بر دشمن، یاد شده است. در هر سخنرانی، به موضوع خاصی از مسایل دفاع مقدس پرداخته شده و در پایان، پیام مادر شهیدان خالقی (مادر سه شهید) آورده شده است.

حماسه سازان عصر امام خمینی، مجموعه مقالات کنگره‌ی سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران (جلد 2)

تدوین: پژوهشکده علوم انسانی دانشگاه امام حسین (ع).- تهران: مؤسسه‌ی حفظ و نشر آثار سرداران شهید سپاه، 280.1377 ص.
کتابنامه.
در جلد سوم «حماسه‌سازان عصر امام خمینی (ره)» چهارده سخنرانی، نه مقاله و پانزده خاطره - که همرزمان و بستگان شهیدان بیان کرده‌اند - ارائه شده است. در پایان کتاب، وصیتنامه و مناجاتنامه‌ی شهید رضوی آورده شده و یاد شهیدان محلاتی، کلاهدوز، عبدالله میثمی، محمد بروجردی، حسن باقری، احمد متوسلیان، ابراهیم همت، یدالله کلهر، ناصر کاظمی و محمدتقی رضوی گرامی داشته شده است و درباره‌ی زندگی هر یک از شهیدان (کودکی، نوجوانی، پیوستن آنها به گروه رزمندگان جبهه‌ها و شرکت در جنگ تحمیلی و عملیاتهای مختلف در جبهه‌های جنگ تا به شهادت رسیدن آنها) و برخی ویژگی‌های اخلاقی آنان گفت‌وگو شده و خاطراتی از آنان نیز نقل گردیده است.

خطبه‌ها و جمعه‌ها

سخنران: علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی.- تهران: حزب جمهوری اسلامی، (چاپ اول): 158.1360 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
کتاب حاضر متن کامل خطبه‌های اول و دوم نمازهای جمعه تهران، از تاریخ 12 / 4 / 1360 تا 16 / 5 / 1360 است که توسط آقای هاشمی رفسنجانی ایراد شده است. عنوان و موضوع هر خطبه به همراه تاریخ ایراد آن در کتاب ذکر شده است. در متن بسیاری از خطبه‌ها درباره‌ی اوضاع جبهه، معلولان، شهیدان، خانواده‌ی شهیدان و عملیاتهای مختلف مطالبی ارائه شده است. از جمله موضوع و محتوای خطبه‌ها، موارد زیر است: «ماه رمضان و اثرات انسان‌ساز روزه، آزمایش انسان، انتخابات، مردم و توطئه‌ها، آزمایش الهی، عوامل استحکام جمهوری اسلامی، تکرار تاریخ دوران امام علی (ع) در دوران انقلاب اسلامی ایران، بیت‌المقدس و مسائل مربوط به آن، فرار بنی‌صدر و پیامدهای مثبت آن، هدف از انفجار دفتر حزب جمهوری و خسارات و منافع آن برای ایران و منافقین، مفهوم تروریسم در جوامع مختلف و...».

[ صفحه 247]


در امتداد خط رهبری

تدوین مرکز مطالعات و پژوهشهای نیروی مقاومت بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی مقاومت بسیج، (چاپ اول): 46.1369 ص.
طراح روی جلد: حسن آذربیک.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب مجموعه‌ای از بیانات و پیامهای حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (آیت‌الله خامنه‌ای) درباره‌ی بسیح و بسیجی‌ها و تشکیل ارتش بیست میلیونی است. بیانات و پیامها به ترتیب تاریخ تنظیم شده‌اند. در بیانات و پیامهای ارائه شده، ضمن تقدیر و تشکر از بسیجی‌ها و بزرگداشت مقام بسیج و رزمندگان و شهدای دفاع مقدس، در موارد متعددی به شجاعت و ایثار بسیجیان، ایمان و عشق به خدا و پیروزی آنان در جنگ اشاره شده است. همچنین، بزرگداشت خانواده‌ی شهدا و جانبازان و اهمیت دادن به دستاوردهای فداکاری شهیدان، مورد سفارش بسیار قرار گرفته است.

ده مقاله: مقالات برگزیده یادواره شهدای زن، به همراه نکته‌ها و لطایف در مقام زن

تنظیم و تدوین محمدعلی اخگری، [برای] کمیته علمی یادواره شهدای زن، مؤسسه فرهنگی پیوند با امام.- مشهد: سنبله؛ کنگره بزرگداشت سرداران شهید و بیست و سه هزار شهید استان خراسان، معاونت ادبیات، (چاپ اول): 1381.
182 ص.- (کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید و بیست و سه هزار شهید استان خراسان).
عنوان روی جلد: ده مقاله و نکته‌ها و لطائف در مقام زن.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب در دو بخش کلی تنظیم شده است. بخش اول: «برگزیده‌ای از نکته‌ها و لطایف درباره‌ی مقام زن» است که خود، شامل مباحث: «زن و مقامات معنوی، با نگرشی بر زندگانی فاطمه (س)؛ زن و مسئولیت سنیگین تربیتی؛ زن، جهاد و شهادت؛ زن در اسلام و اجتماع؛ زن و فرهنگ شهادت؛ زن و انقلاب اسلامی ایران؛ تعرض به جایگاه زن؛ زن و ابتذال؛ زن و دفاع از حقوق خود؛ تفاوت زن و مرد؛ زن و انتخاب الگو و نگرش ویژه‌ی اسلام به زن» است. بخش دوم کتاب (شامل ده مقاله)، مقالات برگزیده‌ی یادواره‌ی شهدای زن است. در بین مقالات، عناوین زیر موجود است: «تلاشهای سیاسی اجتماعی حضرت زهرا (س) و تأثیر آن بر انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» و «نقش زن در دفاع مقدس». فهرستی از مقالات ارسال شده و اسامی نویسندگان آنها نیز در پایان کتاب ارائه شده است. در متن کتاب و مقالات و نیز فهرست پایان کتاب، مطالبی درباره‌ی دفاع مقدس ارائه شده است.

دیدگاه‌ها پیرامون جنگ تحمیلی

سازمان تبلیغات اسلامی، دفتر نمایندگی (سازمان صنایع ملی ایران).- تهران: سازمان صنایع ملی ایران، دفتر نمایندگی سازمان تبلیغات اسلامی، 1363.
212 ص.: مصور.- (انتشارات سازمان صنایع ملی ایران، دفتر نمایندگی سازمان تبلیغات اسلامی؛ 18).
عنوان روی جلد: جنگ تحمیلی.
شمارگان: 10000 نسخه.
کتاب، محتوی سخنان نغز و بیانات گهربار حضرت امام (ره) و عده‌ای از مسؤولان جمهوری اسلامی (تحت عنوان «دیدگاههای جنگ تحمیلی») تعیین‌کننده‌ی خط مشی اصولی و مشخصه‌ی انقلاب اسلامی ایران در مقابله با کافران صدامی است. عناوین انتخاب شده برای برخی از دیدگاههای این شخصیتها عبارتند از: «جنگ تحمیلی، جنگ کفر با اسلام، انگیزه‌های جنگ، اهداف استکبار جهانی، دفاع، حامیان صدام در منطقه، صدام و حزب بعث،

[ صفحه 248]

دستاوردهای جنگ، ادامه‌ی جنگ، صلح، پیروزی، وجوب رفتن به جبهه، وحدت نیروها، ایستادگی و استقامت، امدادهای غیبی، شهادت، رزمندگان اسلام، دعوتب به قیام و فرازهای دیگری شامل تنگه‌ی هرمز و تنبیه متجاوزین.

دیدگاه‌ها: منتخبی از مواضع حجت‌الاسلام والمسلمین حاج سید احمد خمینی

[گردآورنده] معاونت پژوهشی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س).- تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (س)، معاونت پژوهشی، (چاپ اول)،[؟137].205 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
مجموعه‌ی حاضر، شامل برگزیده‌ای از سخنرانی‌های مرحوم احمد خمینی (ره) و بیانگر نقطه نظرات او در مسائل فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است. این سخنرانی‌ها، پس از رحلت حضرت امام (ره) تا آخرین روزهای حیات مرحوم احمد خمینی، در دیدار با اقشار مختلف مردم و مسؤولان، در اجتماعات گوناگون ایراد شده است. او در سخنان خود مطالب بسیاری درباره‌ی دفاع مقدس، رزمندگان و شهدا و خانواده‌ی آنان بیان داشته است. از جمله موضوع سخنرانی‌ها، موارد زیر است: «تأکید بر خودسازی و تزکیه‌ی نفس، حمایت از نظام، رهبری و ولایت فقیه، حمایت از دولت و مسؤولان اجرایی، عوامل پیروزی و گسترش انقلاب، مقابله با آمریکا و استکبار جهانی، اعتماد به مردم، تجلیل از شهیدان و خانواده‌های شهدا، اهمیت حضور و نقش زن، خاطرات حاج احمدآقا از امام و...».

دیدگاه‌های جهانی جمهوری اسلامی ایران: مجموعه سخنرانی‌های وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مجامع بین‌المللی

[علی‌اکبر ولایتی].- تهران: وزارت امور خارجه، مؤسسه چاپ و انتشارات، 1373. هشت، 523.- (دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی: اسناد؛ 22).
صفحه عنوان به انگلیسی: World Views of Islamic Republic of Iran
شمارگان: 2500 نسخه.
مجموعه‌ی حاضر شامل سخنرانی‌های «علی‌اکبر ولایتی» در دوران تصدی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران است که از تاریخ مهرماه 1361 لغایت مهرماه 1373، در اجلاسهای 37 تا 49 مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در اجلاسهایی چون: کنفرانس خلع سلاح ژنو، شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد، جنبش غیرمتعهدها و... ایراد شده است. در این بیانات به موارد متعددی در ارتباط با جنگ ایران و عراق اشاره شده است؛ از جمله؛ «تجاوز عراق، نحوه‌ی برخورد با اسرا، نقض قوانین بین‌المللی، کمک نظامی دولتها به عراق در استفاده از سلاحهای کشتار جمعی و شیمیایی، جنگ خلیج‌فارس، بمبارانهای شیمیایی توسط عراق، پذیرش قطعنامه‌ی 598 از سوی جمهوری اسلامی ایران، حملات ناوها و هواپیماهای آمریکایی در منطقه‌ی خلیج‌فارس، موارد نقض آتش‌بس پس از قبول قطعنامه و...».

راز ماندگاری

شهید حاج‌ابراهیم همت.- تهران: کانون فرهنگی، علمی و هنری ایثارگران، 40.1376 ص.
طراح روی جلد: علی وزیریان.
شمارگان: 10000 نسخه.
این کتاب متن سخنرانی شهید حاج محمدابراهیم همت، فرمانده لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص)، برای بسیجیان، قبل از شروع عملیات پیرومند والفجر است. در این سخنرانی مسائل کلی مملکت، در ارتباط با مسائل

[ صفحه 249]

نظامی و تاریخ انقلاب مطرح شده و سفارشاتی به رزمندگان اسلام به عمل آمده است. در ابتدای کتاب نیز سطوری در توصیف خصوصیات اخلاقی، گذشت و فداکاری و خلوص شهید همت نوشته شده است.

رستاخیز جان

مرتضی آوینی؛ ویراستار حبیب‌الله حبیبی.- تهران: نشر ساقی، (چاپ اول): 1379.
180 ص.- (نشر ساقی: 25. مجموعه آثار؛ 7).
طراح روی جلد: رضا عابدینی.
صفحه عنوان به انگلیسی: Resurrection of the Soul
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 5500 نسخه.
این کتاب، شامل سیزده مقاله در موضوعهای مختلف است که در همه‌ی آنها، بسته به مبحث مورد نظر، شهید آوینی مطالبی نیز درباره‌ی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران آورده است. عناوین مقالات به این قرار است: «ادبیات آزاد یا متعهد؟، رمان و انقلاب اسلامی، آزادی قلم، رستاخیز جسم و رستاخیز جان، زبان و فضا، یادداشتی ناتمام در باب هویت و حقیقت انسان، چرا روشنفکران مورد اتهام هستند؟، فرهنگ یا فرهنگ توسعه؟، ویدئو در برابر رستاخیز تاریخی انسان، تکرار مکررات، انفجار اطلاعات، آیا تئاتر زنده می‌ماند؟ و منشور تجدید عصر هنر».

ره توشه‌های پاسدار: مجموعه فرامین و رهنمودهای امام امت خطاب به پاسداران

تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دفتر سیاسی، (چاپ سوم با اضافات): 250.1361 ص.
مطالب این کتاب با درج متن سخنرانی سید حسن طاهری خرم‌آبادی درباره‌ی ویژگی‌های یک پاسدار آغاز شده، با متن سخنرانی حجت‌الاسلام هاشمی رفسنجانی (رئیس وقت مجلس شورای اسلامی) در سمینار فرماندهان سپاه، درباره‌ی نحوه‌ی تشکیل سپاه و مشکلاتی که فراراه دارند و سهم سپاه در شکست نیروهای عراقی و فتح بستان ادامه می‌یابد. پس از آن، متن پیامهای حضرت امام (ره) در دیدار با سربازان و پاسداران انقلاب اسلامی شهرستانهای مختلف به مناسبتهای گوناگون و بیانات آن حضرت در دیدار با مسؤولان و مقامات مملکتی در ارتباط با پاسداران و نیروهای بسیج به چاپ رسیده است. از جمله‌ی این مناسبتها فتح خرمشهر، روز پاسدار، دیدار با رزمندگانی که در عملیات بستان و چزابه شرکت داشتند، دیدار با رزمندگان عازم جبهه‌های جنگ و... است.

زمزم ولایت

گردآوری دفتر ریاست ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی؛ آماده‌سازی و تنظیم و معاونت انتشارات مرکز فرهنگی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. - تهران: ستاد برگزاری هشتمین مجمع سراسری فرماندهان و مسئولان سپاه، (چاپ اول): [1369]. 146 ص.
شمارگان: 2200 نسخه.
این کتاب شامل پیامها و بیانات رهبر معظم انقلاب، آیت‌الله خامنه‌ای، در نشستهای سراسری فرماندهان و مسؤولان سپاه در تاریخهای (26 / 6 / 67) اولین مجمع سراسری، (26 / 6 / 68) دومین مجمع سراسری، (28 / 6 / 69) سومین مجمع سراسری و (25 / 6 / 70) چهارمین مجمع سراسری است. همچنین متن فرمان حضرت امام خمینی (ره) به آقای محسن رضایی در تاریخ 26 / 6 / 64 - درباره‌ی تجهیز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی - ارائه شده است. در متن بیانات آیت‌الله خامنه‌ای؛ درباره‌ی «نقش سپاه در دفاع مقدس؛ تجهیز نیروهای عراق توسط دشمنان، استکبار جهانی، شهدا و خانواده‌ی محترم آنها» مطالبی ارائه شده است.

[ صفحه 250]


سپاه از دیدگاه مقام معظم رهبری

[تهیه‌کننده مرکز تحقیقات اسلامی نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه].- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نمایندگی ولی‌فقیه، مرکز تحقیقات اسلامی، (چاپ اول): 79.1371 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
کتابنامه: ص 77 - 79.
مندرجات: بخش اول: جایگاه و موقعیت سپاه در نظام؛ بخش دوم: مأموریت سپاه؛ بخش سوم: تشکیلات سپاه؛ بخش چهارم: نقش دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه؛ بخش پنجم: پاسداران؛ بخش ششم: آمادگی نظامی؛ مآخذ.
کتاب، گزیده‌ای از سخنان و نظرات مقام معظم رهبری در مورد سپاه بوده، در شش بخش تنظیم شده است. در بخش اول، جایگاه و موقعیت سپاه در نظام به عنوان عصر تفکیک‌ناپذیر، نیاز طبیعی و سرمایه‌ی انقلاب برشمرده شده است. در بخش دوم، مأموریت‌های سپاه در انقلاب (جنگ و بعد از آن) ذکر شده است. در بخش سوم، تشکیلات سپاه، سازماندهی کیفی، نظام و انضباط، فرماندهی، درجه و سلسله مراتب و... مورد بررسی قرار گرفته و در بخش چهارم، به نقش دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در این نهاد، شامل آموزش عقیدتی، ارتباط با روحانیت، رشد فکری و فرهنگی و... پرداخته شده است. بخش پنجم به توصیف ویژگی‌های پاسداران، مانند مردمی بودن، ساده‌زیستن و... پرداخته است و در بخش ششم نیز به شرح چگونگی آمادگی نظامی سپاه اعم از شیوه‌ی آموزش و انواع سلاحها پرداخته است. در پایان کتاب، فهرست منابع و مآخذ آمده است.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اندیشه امام خمینی

تهران: مؤسسه‌ی تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، (چاپ اول): 222.1379 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
در این کتاب، بیانات، پیامها، فرامین و رهنمودهای امام خمینی (ره) درباره‌ی تشکیل، ساختار، عملکرد و اهداف و برنامه‌های سپاه پاسداران گردآوری شده است. کتاب، شش فصل دارد. موضوع فصل اول، ضرورت تشکیل سپاه و حفظ آن و حمایتهای امام (ره) است. در فصل دوم به اهداف و مأموریت‌هایی اشاره می‌شود که امام (ره) برای سپاه قائل بودند. در فصل سوم (فرهنگ پاسدارای)، مقولات زیر تشریح می‌گردند: مفهوم و ارزش و مقام پاسداری، ویژگی‌های پاسدار و مسؤولیت‌های اخلاقی پاسداران، فرهنگ عاشورا و روز پاسدار. در فصل چهارم (سپاه و مردم)، رابطه و وظیفه‌ی آن دو نسبت به هم از دیدگاه امام خمینی بیان شده است. فصل پنجم (نظم و هماهنگی)، رعایت سلسله مراتب و پرهیز از گرایشهای سیاسی و عزل و نصبها در سپاه است. در فصل ششم (نقش سپاه در پشتیبانی)، پیروزی و حفظ انقلاب اسلامی و برقراری امنیت و اداره‌ی جنگ تحمیلی تبیین می‌شود. در پایان کتاب، فهرست مآخذ بیانات و منابع آمده است.

ستارگان زمین، (جلد 1): شهید حاج ابراهیم همت

طبرستانی‌راد؛ با مقدمه سجاد ایزده‌ای.- قم: نصایح، (چاپ اول): 47.1380 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
«شهید حاج محمدابراهیم همت» فرمانده‌ی لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص) از سربازان عاشق امام زمان (ع) بود. کتاب حاضر متن سخنرانی وی برای بسیجیان دریادل است. که قبل از شروع عملیات پیروزمندانه والفجر ایراد شده است. در متن سخنرانی، حوادث و وقایع انقلاب اسلامی و سالهای اول جنگ از زبان شهید همت تشریح

[ صفحه 251]

شده است. سپس بسیج در کلام شهید همت و شهید آوینی ارائه شده است، که در آن، از زبان این دو شهید مطالبی درباره‌ی بسیج نقل شده است. در پایان کتاب نیز شعری از نگارنده، که در قالب غزل سروده شده به شهید حاج‌ابراهیم همت تقدیم شده است.

سخن شمع خاتم (مجموعه سخنرانی‌های حجت‌الاسلام والمسلمین شهید عبدالله میثمی جانشین نماینده امام در یگان‌های رزمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی)

تهران: سپاه پاسداران، نیروی زمینی، معاونت تبلیغات و انتشارات، (چاپ اول): 1374.
256 ص.: مصور، عکس، رنگی.- (مجموعه آثار و ارزش‌های دفاع مقدس: عقیدتی؛ 1).
این کتاب، 29 فصل دارد. در ابتدای کتاب، فرازهایی از پیام حضرت امام خمینی پیرامون نقش روحانیون متعهد در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و همچنین خلاصه‌ای از زندگی شهید «عبدالله میثمی» درج شده است. شهید میثمی حضور فعالی در مبارزات سیاسی و اجتماعی دوران طاغوت و همچنین در عملیاتهای فتح‌المبین، کردستان، محرم و... داشته است. مجموعه‌ی سخنرانی‌ها عبارتند از: «ولایت فقیه، نقش مکتب در انقلاب، روحانیت در جنگ، حب و بغض برای خدا، حج و روزه، جهاد، پاسداران بسیجی، عید غدیر، و عید قربان، اهمیت تبلیغ در جبهه، مراتب کبر، نیروهای مسلح اسلام، حدود الهی، وظایف مربی، وظیفه‌شناسی مؤمن، قساوت قلب، تواضع و نقش دعا، سخنرانی به مناسبت ولادت امام رضا (ع)، گفتگویی پیرامون هفته‌ی بسیج و بسیجی نمونه». «شهید میثمی به روایت دکتر ابراهیم اسفندیاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان» نیز بخش پایانی کتاب است.

شهید اسوه: بیاد سردار شهید سپاه اسلام مهدی زین‌الدین

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی،؟؟24.13 ص.: مصور. شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب «شهید اسوه» شامل متن مصاحبه با مهدی زین‌الدین، فرمانده‌ی لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع)، پس از عملیات خیبر است. او در این مصاحبه، درباره‌ی «روحیه‌ی رزمندگان حین عملیات، کمک ابرقدرتهای غرب و شرق به صدام، اهمیت جزایر مجنون، استفاده از بمبهای شیمیایی توسط عراق و امدادهای غیبی در جبهه» صحبت کرده است. سپس سخنان مادر شهیدان مهدی و مجید زین‌الدین، در هنگام تشییع جنازه آنها، و متن مصاحبه‌ی معاونت عملیات فرماندهی کل سپاه، رحیم صفوی، آمده است. در این مصاحبه، مطالبی درباره‌ی خصوصیات اخلاقی شهید و خاطراتی از او در زمان فرماندهی ارائه شده است. اشعاری تقدیم به شهیدان مجید و مهدی زین‌الدین، و بخشی از سخنرانی فرمانده‌ی کل سپاه پاسداران، محسن رضایی، در مراسم تشییع جنازه، پایان‌بخش کتاب است.

شهید و شهادت: از بیانات و اعلامیه‌های امام خمینی از سال 1341 تا 1361

تهران: امیرکبیر، 1361.
84 ص.- (در جستجوی راه از کلام امام؛ 4).
عنوان روی جلد: در جستجوی راه از کلام امام، دفتر چهارم، شهید و شهادت.
این کتاب، مجموعه‌ای از سخنان حضرت امام خمینی (ره) درباره‌ی شهید و شهادت است که در فاصله‌ی سالهای 1341 تا 1361 در بیانات و اعلامیه‌های آن حضرت آمده است. مطالب کتاب به هشت بخش تقسیم شده است که

[ صفحه 252]

به ترتیب عبارتند از: «منطق شهید؛ مقام و اجر شهید؛ خون انبیا، ائمه و اولیاء دین، محرک ملتها؛ روحیه‌ی شهادت‌طلبی، رمز پیروزی؛ خانواده و بازماندگان شهدا؛ بنیاد شهید؛ قاتلان خونخوار شهدای عزیز ما؛ مسؤولیت مردم و دولتمردان در قبال خون شهدا». در گردآوری مطالب تلاش بسیاری صورت گرفته تا محتوا به گونه‌ای نباشد که کلام امام را مخدوش و یا ناقص جلوه دهد. لذا در کلیه‌ی موضوعات، تکیه‌ی اصلی بر جوهر کلام و نکات بارز و برجسته‌ی آن بوده است و برای استخراج سخنان امام در موضوعات مختلف و دسته‌بندی آنها نیز از منابعی استفاده شده که دسترسی به آنها امکان‌پذیر بوده است.

صحیفه نور، مجموعه رهنمودهای حضرت امام خمینی (جلد 22)

تهیه و تدوین سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی.- تهران: سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی ایران، گروه انتشارات؛ سروش (انتشارات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران)، (چاپ اول): 1371. بیست، 412 ص.
کتابنامه: ص 402 - 394.
شمارگان: درج نشده است.
جلد بیست و دوم «صحیفه‌ی نور»، مجموعه‌ی مستدرک 215 نامه، فرمان، مصاحبه و پیام از حضرت امام راحل (ره) است که پس از عروج عارفانه‌ی آن حضرت جمع‌آوری شده است. از آن میان، تعداد پانزده فقره مربوط به جنگ تحمیلی است، که در میان آن‌ها، نامه‌ی تشکری است به یک پسر یازده ساله که پس‌انداز خود را به جبهه‌ها تقدیم کرده است و همچنین سفارش و پیام به ائمه‌ی جمعه که به خانواده‌های شهدا و مجروحان جنگ سر بزنند. متن فرمان انتصاب سرهنگ جواد فکوری به فرماندهی نیروی هوایی و انتصاب سرهنگ صیاد شیرازی به فرماندهی نیروی زمینی، پیام به مناسبت دومین سالگرد جنگ (31 / 6 / 61)، پیام تقدیر از جانبازان رزمنده‌ی اسلام (به تاریخ 14 / 12 / 59) نیز در میان آنها دیده می‌شود.

صدام حسین: این است موضع ما نسبت به خلق‌های ایران

بغداد: دارالحریه للطباعه، 75.1361 ص.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب شامل ترجمه متن دو مصاحبه‌ی گزارشگر خبرگزاری عراق با صدام است که در تاریخ 6 / 2 / 1983(شانزدهم بهمن‌ماه 1361) و هشتم فوریه 1983 (هجدهم بمن‌ماه 1361) به عمل آورده است. در ادامه، ترجمه‌ی فارسی متن دو پیام صدام به خلق‌های ایران ارائه شده که در تاریخهای پانزدهم فوریه 1983 (25 بهمن‌ماه 1361) و 4 / 3 / 1983 (چهاردهم اسفندماه 1361) فرستاده شده است. وی در سخنان و پیامهای خود، نظراتش را درباره‌ی نبردهای اخیر، اوضاع جبهه‌ی عراق، پیشرویها و انتخاب منطقه‌ی میسان، نظر درباره‌ی رهبر انقلاب و دیگر مسؤولین کشور ایران، ادامه‌ی جنگ، صلح و مواردی از این قبیل اظهار کرده است.

عزت، راز جاودانگی، فرازهایی از فرمایشات رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی، رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران، حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی پیرامون...

به کوشش محمدقاسم فروغی جهرمی.- تهران: ستاد کل نیروهای مسلح، بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات، (چاپ اول): 270.1374 ص.

[ صفحه 253]

کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب «عزت، راز جاودانگی»، در هشت فصل تنظیم شده است. عناوین فصلها عبارتند از: «عزت یا ذلت؛ انگیزهای عراق و حامیانش؛ حمایتهای بین‌المللی از رژیم عراق؛ رسالت بزرگ انقلاب اسلامی و ضرورت دفاع از مستضعفین جهان؛ نقش نیروهای مسلح در جنگ و بازسازی کشور؛ برکات جنگ؛ قدردانی از دوران هشت ساله‌ی دفاع مقدس و اهمیت ثبت حماسه‌های آن دوران و اهمیت هفته‌ی دفاع مقدس». این مطالب با استفاده از فرمایشات رهبر کبیر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره)، رهبری و فرماندهی کل قوا حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و رئیس‌جمهور وقت کشور اسلامی ایران (حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی) بازگو شده‌اند.

غروب آفتاب در محراب باختران (جلد 1)

[عطاء الله اشرفی اصفهانی] تهیه و تنظیم مرکز مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی.- تهران: وزارت ارشاد اسلامی، (چاپ اول): 495.1363 ص.: عکس (بخشی رنگی).
عنوان دیگر: غروب خورشید در محراب جمعه.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب شامل موارد زیر است: «دستخط حضرت امام خمینی (ره) به شهید آیت‌الله عطاءالله اشرفی اصفهانی (حکم نمایندگی امام و امامت جمعه‌ی شهر کرمانشاه) گزیده‌ای از زندگینامه آیت‌الله اشرفی اصفهانی تا شهادت، و متن خطبه‌های نماز جمعه‌ی ایشان از تاریخ 14 / 9 / 1359 تا 22 / 8 / 1360». در پایان متن کتاب نیز تصاویری از ایشان (در کنار سایر مسؤولان، رزمندگان و شهدا)، نماز جمعه و تشییع جنازه‌ی وی - بدون زیرنویس - ارائه شده است. در متن خطبه‌ها، ضمن بیان مطالب سیاسی، مذهبی، اجتماعی، به مسأله‌ی دفاع مقدس و حضور مردم در جبهه‌های نبرد، مبارزه با صدام و حامیان وی، آمریکا و کشورهای استعماری، آغاز جنگ، مسأله‌ی شهید و شهادت، شهیدان دفاع مقدس، خانواده‌ی شهدا، رزمندگان، جانبازان و... اشاره شده است.

غروب آفتاب در محراب باختران (جلد 2): مجموعه خطبه‌های نماز جمعه شهید اشرفی اصفهانی

[عطاءالله اشرفی اصفهانی] تهیه و تنظیم مرکز مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی.- تهران: وزارت ارشاد اسلامی، (چاپ اول): 495.1363 ص.: نمونه، عکس (بخش رنگی).
عنوان دیگر: غروب خورشید در محراب جمعه.
شمارگان: 5000 نسخه.
مجلد دوم کتاب «غروب آفتاب در محراب جمعه» شامل متن خطبه‌های نماز جمعه‌ی «شهید اشرفی اصفهانی» از تاریخ 29 / 8 / 1360 تا 16 / 7 / 1361 (هفته‌ی قبل از شهادت) است. او در خطبه‌های نماز جمعه ضمن بیان مسائل و مطالب سیاسی، مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، به «مسأله‌ی دفاع مقدس، حضور مردم در جبهه‌های نبرد، ایثار و شهادت رزمندگان در عملیاتهای متعدد، تشییع جنازه‌ی شهدای شهر، خالی نگذاشتن جبهه‌ها، اطاعت از رهبری، هشدار در مواجهه با شایعات و توطئه‌های دشمن، کمکهای نقدی و معنوی به جبهه‌ها، سفارش به مجروحان، جانبازان و خانواده‌ی شهدا، مسائل سیاسی روز، برخورد کشورهای دیگر با مسأله‌ی جنگ و تجاوز عراق و...» اشاره کرده است.

[ صفحه 254]


فتح فاو

فخرالدین حجازی.- تهران: بعثت، (چاپ اول): 326.1366 ص.، [8] ص.: تصویر.
این کتاب به مناسبت دهه‌ی فجر منتشر شده است.
کتاب، مجموعه‌ای از مقالات، اشعار و تعدادی عکس است که با عنوانهای متعددی مثل «کربلایی‌ها، سپاه محمد (ص)، نعره‌ی حیدری، کاخ سیاه، رزم زن، مشارکت مردم، شهیدان زن، الماس و...» به چاپ رسیده است. در ابتدا در مقاله‌ای با نام «فتح فاو»، چگونگی فتح فاو و دلاوری‌های سپاه اسلام در این منطقه بیان شده است که با عکسهایی از رزمندگان بعد از تصرف فاو، همراه است. عنوان کتاب، از این مقاله (که بخش اصلی کتاب است) برداشته شده است. چندین شعر در وصف رزمندگان نیز در کتاب به چاپ رسیده است. علاوه بر آن، مقالاتی درباره‌ی «حج خونین، مردم مسلمان فلسطین، سپاهیان صدر اسلام جلوه‌های انقلاب در ایتالیا (سیسیل)» و چند مقاله‌ی سیاسی و اقتصادی دیگر و مقاله‌ای با عنوان «نعره‌ی حیدری» درباره‌ی صفوف مستحکم نماز جمعه‌ی مسلمانان کراچی (که با فریادهای «یامحمد، یامحمد، یا محمد، الله‌اکبر، خمینی رهبر» همراه بود) در مجموعه آمده است.

فرزند ملت در آیینه انقلاب اسلامی: مجموعه سخنرانی‌ها، مصاحبه‌ها و پیامهای شهید رجایی، (جلد 1)

مرکز مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی.- تهران، وزارت ارشاد اسلامی، (چاپ اول): 406.1361 ص.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب به میمنت چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی منتشر شده است.
جلد اول این مجموعه، حاوی متن پیامها، سخنرانی‌ها، اطلاعیه‌ها، بیانیه‌ها و مصاحبه‌های شهید رجایی از تاریخ 25 / 5 / 59 لغایت 19 / 11 / 59 در مناسبتهای مختلف است. همچنین مختصری از زندگینامه وی به نقل از همسر و یکی از یارانش (بکایی)، با گزارشی از حادثه‌ی انفجار ساختمان نخست‌وزیری و سخنان امام (ره) درباره‌ی این حادثه ارائه شده است. از جمله مطالبی که در بیانات او درباره‌ی جنگ دیده می‌شود، موارد زیر است: «صدام به عنوان نوکر سرسپرده‌ی آمریکا و شوروی در استفاده از سلاحها، گزارش سفر به سازمان ملل، طرح مسأله‌ی جنگ و دیدار با کورت والدهایم، سخنرانی در اجلاس شورای امنیت درباره‌ی مسائل جنگ، اختلاف مرزی و عهدنامه‌ی الجزایر، بمباران مناطق مسکونی و بیمارستانها و...».

فرزند ملت در آیینه انقلاب اسلامی: مجموعه سخنرانی‌ها، مصاحبه‌ها و پیامهای شهید رجایی، (جلد 2)

مرکز مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی.- تهران، وزارت ارشاد اسلامی، (چاپ اول): 418.1361 ص. شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب به میمنت چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی منتشر شده است.
جلد دوم این مجموعه، حاوی متن پیامها، سخنرانی‌ها، اطلاعیه‌ها، بیانیه‌ها و مصاحبه‌های شهید رجایی از تاریخ 3 / 11 / 59 لغایت 4 / 6 / 60 در مناسبتهای مختلف است. در قسمتهایی از متن، به موضوعاتی از دفاع مقدس اشاره شده است: از جمله: «نحوه‌ی برخورد با اسرای پاسدار؛ اشاره به تقدیم جواهرات یک عروس به جبهه و جنگ‌زدگان؛ تهیه‌ی مواد غذایی از خارج از کشور در دوران جنگ؛ بازسازی نقاط جنگ‌زده؛ حق بودن جبهه‌ی ایران و باطل بودن جبهه‌ی صدام، علت وقوع جنگ از نظر صدام و ابرقدرتها و این که جایی برای فروش اسلحه و مهمات کارخانه‌های آمریکا و شوروی بود؛ بازدید از مناطق جنگی دزفول و بررسی روحیه‌ی مردم؛ شرایط جنگ برای کشور عراق و ایران و اطاعت عراق از آمریکا؛ جنگ ایران و عراق جنگ دو عقیده است و...».

[ صفحه 255]


فریاد برائت، پیام حضرت امام خمینی به حجاج بیت‌الله الحرام ذیحجه 1407 - مرداد 1366

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان چاپ و انتشارات، (چاپ ششم): آذر 32.1366 ص.: نمونه.
شمارگان: 100000 نسخه.
کتاب «فریاد برائت»، متن پیام حضرت امام خمینی (ره) به حجاج بیت‌الله‌الحرام در مردادماه 1366 است. در متن پیام، حضرت امام (ره) درباره‌ی جنگ تحمیلی به تفصیل بیاناتی ایراد فرموده‌اند. ایشان جنگ را در رأس امور کشور قرار داده‌اند و پس از تحلیل علل آغاز جنگ، رهنمودهایی در مبارزه با استکبار به ملت ایران و به مسلمانان جهان ارائه داده‌اند.

قدردانی از هشت سال دفاع مقدس، بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای ستاد برگزاری مراسم هفته دفاع مقدس

تهران: بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات، (چاپ اول): 38.1373 ص.
در آستانه‌ی فرارسیدن هفته‌ی دفاع مقدس، مسؤولان و دست‌اندرکاران ستاد برگزاری به حضور رهبر انقلاب رسیدند. در ابتدای کتاب، گوشه‌ای از سخنان رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس - مهندس مهدی چمران - آمده است. سپس، عناوین بیانات مقام معظم رهبری بدین گونه ذکر می‌گردد: 1- قدرشناسی از هشت سال دفاع مقدس؛ 2- حمایت بین‌المللی از عراق در دوران هشت سال دفاع مقدس؛ 3- قدردانی از جنگ چگونه است 4- ملت ما در طول دفاع مقدس از چه چیزی دفاع کردند و 5- چه اهدافی باید در گزارش جنگ دنبال شود.
از جمله فرمایشات ایشان این بود که: «برای هفته‌ی جنگ چه کارهایی اساسی است. این دوران جنگ اوج افتخارات ما است. مردم ما و خود ما هنوز قدرشناسی لازم را برای این دوران هشت ساله دفاع مقدس واقعا نکردیم. عارفترین فرد کشور ما، فرمانده‌ی این جنگ بود و فرماندهی هم می‌کرد. دیگر شما از امام چه کسی را بهتر سراغ دارید درون کشور؛ با این گونه مقامات عالی معنوی و عرفانی؟ هیچ صحنه‌ای مثل صحنه‌ی جنگ برای گزارش خصوصیات یک ملت و همه‌ی چیزهایی که در تاریخ و در گزاره‌ی تاریخی مورد نظر است، بهتر نیست.»

کارآمدی سیاست دفاعی از دیدگاه مقام معظم رهبری

اسماعیل منصوری لاریجانی.- تهران: مرکز فرهنگی و انتشاراتی آیه: سازمان تحقیقات خودکفایی بسیج، (چاپ اول): 228.1379 ص.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 5000 نسخه.
مؤلف در این کتاب سعی کرده است راهکارهای اجرایی موجود در اندیشه و سیاست دفاعی مقام معظم رهبری را بر اساس بیانات و رهنمودهای ایشان تدوین و تبیین نماید. کتاب از چهار فصل تشکیل شده است. فصل اول: کلیاتی درباره‌ی مفهوم استراتژی و انواع آن؛ فصل دوم: مبانی سیاست دفاعی؛ فصل سوم: تدابیر یا راهبردهای دفاع از نظام جمهوری اسلامی که خود از شش بخش تشکیل می‌شود. (1- اصالت صلح و امنیت، 2- راهکارهای فرهنگی، 3- راهکارهای سیاسی، 4- تعمیم عدالت اجتماعی، 5- مردم‌مداری، 6- راهکارهای نظامی در سیاست دفاعی). و فصل چهارم: اقتدار و مظلومیت.

[ صفحه 256]


گلواژه‌های ایثار: جانبازان انقلاب اسلامی در کلام و پیام امام خمینی

تهیه کننده معاونت فرهنگی بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی با همکاری روابط عمومی.- [تهران]: بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی، روابط عمومی، (چاپ اول): 95.1368 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
این مجموعه، حاوی بخشهای برگزیده‌ای از گفته‌ها و نوشته‌های رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (ره)، درباره‌ی جانبازان است که به مناسبت دهه‌ی مبارک فجر منتشر شده است. مجموعه در ده بخش تنظیم شده است که «مراتب معنوی و مسائل انسانی و الهی جانبازان، شجاعتهای شهیدان و مفقودان و اشتیاق مجروحان برای بازگشت به جبهه، وظایف مسؤولان در قبال خانواده‌ی شهدا و جانبازان و نیز شهیدان زنده (جانبازان)» در کتاب مورد بررسی قرار گرفته‌اند. از نمونه‌ی گروههای مختلفی که صحبت حضرت امام (ره) در جمع آنها در این مجموعه آمده است. نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: «خانواده‌ی جانبازان، جمع معلولان، جمع نابینایان مدرسه‌ی ابابصیر اصفهان، جمع پزشکان، کارکنان و گروهی از مجروحان بیمارستان، جمع معلولان و پاسداران شهرستان تبریز، جمعی از خانواده شهدای رودسر و...».

مبانی دفاع از دیدگاه امام خمینی در دفاع مقدس با تحلیلی مقایسه‌ای

علی بنی‌لوحی.- تهران: مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر، (چاپ اول): 472.1378 ص.
کتابنامه: ص. [464 - 461].
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب، مجموعه‌ای از بیانات، پیامها و اطلاعیه‌های حضرت امام خمینی (ره) در ارتباط با دفاع مقدس است. کتاب، نه فصل دارد. فصل اول، «تولد شقایقها»، فصل دوم، «و این است ذوالفقار»، فصل سوم، «طیف بلند نور»، فصل چهارم، «گلهای آفتابگردان» و فصل پنجم، «گامهای اسقرار» نام دارند و در آنها از شهادت‌طلبی و آمادگی جوانان ایرانی برای مقابله با دشمنان انقلاب، صلح‌طلبی دروغین، فریب‌خوردگی و آمریکایی بودن و همدستی صدام با استکبار جهانی یاد شده است. در فصلهای ششم (قلل کرامت، هفتم (قافله‌ی نور) و هشتم (نشاط عاشقان) به فداکاری جوانان و رزمندگان ایرانی برای دفاع از میهن اسلامی اشاره شده است و فصل نهم (شادی وصل)، بر پشیمان نبودن ایران از عملکرد خود در جنگ، شکستن ابهت شرق و غرب و رسوا کردن آمریکا و همدستانش در جهان، تأکید دارد.

متن مصاحبه فرمانده قهرمان لشگر محمد رسول الله شهید حاج ابراهیم همت

[بی‌جا]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی،[؟؟13]. [13] ص.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب کوچک، شامل متن کامل مصاحبه‌ای است که با شهید حاج‌ابراهیم همت فرمانده‌ی لشکر محمد رسول‌الله (ص)، پس از عملیات والفجر سه، در محل اردوگاه شهید بروجردی به عمل آمده است. از جمله مطالب مطرح شده در مصاحبه موارد زیر است: «وضعیت روحی رزمندگان اسلام در جبهه‌های نبرد، نظر شهید درباره‌ی عملیاتهای پیروزمندانه‌ی والفجر دو و سه، نقل خاطراتی از درباره‌ی عملیات والفجر یک، پیام شهید به مردم و رزمندگان در اطاعت از ولایت فقیه، دعا برای ظهور امام زمان (عج)، صبر و استقامت و نوید پیروزی».

[ صفحه 257]


مجموعه اطلاعیه‌های سومین شهید محراب حضرت آیت الله صدوقی از قبل از انقلاب اسلامی تا زمان شهادت

تهیه و گردآوری: مرکز مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی.- تهران: وزارت ارشاد اسلامی، 1362.
436 ص.: نمونه.
کتابنامه: به صورت زیرنویس.
در این کتاب، اعلامیه‌ها، تلگرافها، سخنرانی‌ها، پیامها و زندگینامه‌ی شهید حضرت آیت‌الله صدوقی، به نقل از خود ایشان و مکاتبات و پیامهایی که از طرف حضرت امام و دیگر شخصیتهای مملکتی برای ایشان ارسال شده، به ترتیب تاریخ به چاپ رسیده‌اند. پیامهای قبل از انقلاب، بیشتر، پیامهای هشداردهنده به سران رژیم طاغوت و یا توصیه و پیشنهاد به شخصیتهای مذهبی و ملت ایران و همچنین نامه‌هایی به سران کشورهای فرانسه، کویت، عراق و فلسطین است. پیامهای بعد از انقلاب بیشتر نقش هدایت‌کننده به سوی جریان اصلی انقلاب را دارند. پیامهایی نیز به مناسبت حمله‌ی عراق به ایران و پیروزی رزمندگان در جبهه‌های حق علیه باطل در عملیات بیت‌المقدس و آزادی خرمشهر و دیگر فتوحات رزمندگان، بین آنها دیده می‌شود. در پایان کتاب نیز پیام امام راحل به مناسبت شهادت آیت‌الله صدوقی و آخرین خطبه‌ی نماز جمعه‌ی این شهید به چاپ رسیده است.

مجموعه سخنرانی‌ها، مقالات و گزارش از اولین سمینار علمی حماسه اسلامی مردم آمل، چهارم و پنجم بهمن 73 «شهر آمل»

تهران: دانشگاه امام حسین (ع)، مؤسسه‌ی چاپ و انتشارات، (چاپ اول): 1374.
[200] ص.: نقشه (تاشده).- (سری مقالات سمینارها؛ 2).
عنوان روی جلد: مجموعه مقالات و سخنرانی‌های اولین سمینار علمی حماسه اسلامی مردم آمل.
عنوان دیگر: حماسه اسلامی مردم آمل: مجموعه سخنرانی‌ها و مقالات سمینار علمی بررسی حماسه آمل.
طراح روی جلد: کاظم مقدم.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، مجموعه‌ی مقالات و متن سخنرانی‌هایی است که در سمینار علمی حماسه‌ی اسلامی مردم آمل ارائه شده است. سمینار برای بررسی واقعه‌ی ششم بهمن 1360 - که توسط منافقین برای تصرف شهر آمل طراحی شده بود - برگزار گردید. از بین مقالات، در مقاله‌ی «سازمان ضد شورش: بررسی عملکرد قرارگاه حضرت ابوالفضل در جنگلهای شمال کشور (1360 - 61)»، به بررسی نقش این قرارگاه در تجهیز نیروهای اعزام به جبهه و آموزش فرماندهان لشکر 25 کربلا و لشکر قدس گیلان و نیز نقش آن در سرکوب توطئه‌ی آمل اشاره شده است. در سخنرانی‌های ایراد شده نیز برادر محسن رضایی (فرمانده‌ی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی)، مطالبی در خصوص اوضاع کردستان و مقایسه‌ی آن با آمل و نقش رزمندگان بسیجی آمل بیان کرده است.

مجموعه سخنرانی‌های اولین نشست بسیج و امنیت ملی آذر ماه 1369

به کوشش: واحد اطلاع‌رسانی.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مرکز مطالعات و پژوهش‌های ارتش بیست میلیونی، 109.1371 ص.
عنوان دیگر: بسیج و امنیت ملی.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب شامل مجموعه‌ای از گزیده‌ی مقالات و سخنرانی‌هایی است که در اولین کنفرانس بسیج و امنیت ملی

[ صفحه 258]

در آذرماه 1369 ارائه شده است. بیانات آیت‌الله خامنه‌ای، (مقام معظم رهبری) در مراسم ویژه‌ی روز بسیج و سازماندهی ارتش بیست میلیونی و سخنرانی‌های آقای سید محمد حجازی، آیت‌الله حائری شیرازی، حجت‌الاسلام موسوی خوئینی‌ها، دکتر فیروزآبادی از جمله سخنرانی‌های درج شده در کتاب هستند. محتوای موضوعی این سخنرانی‌ها موارد زیر است: «عوامل مؤثر در قدرت نظامی، بسیج روحانی و دانشجو، بسیج خواهران، مبانی استراتژی دفاعی ایران، فلسفه‌ی تشکیل بسیج، نقش بسیج در مبارزه با فساد، بنیه‌ی دفاعی جمهوری اسلامی ایران، نقش بسیج در دفاع مقدس و...».

مجموعه مقالات اولین یادواره شهید علم‌الهدی و شهدای دانشجوی کشور

تدوین کمیته علمی یادواره.- تهران: دبیرخانه یادواره شهدای دانشجوی کشور، (چاپ اول): 160.1377 ص.: جدول.
شمارگان: 2500 نسخه.
این کتاب شامل هشت مقاله‌ی برگزیده‌ی ارائه شده در اولین یادواره‌ی شهید حسین علم‌الهدی و شهدای دانشجوی کشور است؛ بدین قرار: «روانشناسی شهادت (از حسین اسکندری)، دانشجوی ولایت فقیه (از قاسم پورحسین)، مردمی بودن دانشجو (از احمد تمیم‌داری)، دانشجو و توسعه‌ی سیاسی (از مهران سهراب‌زاده)، چگونه از ارزشهای دفاع مقدس پاسداری کنیم (از غلامرضا ذاکری صالحی)، دانشجو و مبانی تصمیم‌گیری سیاسی(از ابوالقاسم فاتحی)، جلوه‌های ارزش‌آفرینی شهدای دانشجو در دفاع مقدس (از حسین علی قبادی) و پدیدارشناسی حماسه‌ی هویزه و تأثیر آن بر روند جنگ عراق علیه ایران (از محمود یزدانفام)». در مقالات، مطالب متعددی در ارتباط با عملیات هویزه، خاطراتی از شهید علم‌الهدی، بررسی نقش دانشجو و جایگاه وی در مواضع سیاسی و جنگ، ارزشهای دفاع مقدس، ولایت فقیه، معنای شهادت و...» بیان شده است.

مجموعه مقالات برگزیده اولین سمینار «علم لجستیک و کاربرد آن در سازمان»

جمعی از مؤلفان.- دانشگاه امام حسین (ع)؛ (چاپ اول): 283.1375 ص.: مصور، نمودار، جدول.
طراحی جلد: حمید عجمی، رضا خرم‌پناهی.
محورهای این سمینار عبارت بودند از: «خط مشی و برنامه‌های لجستیک در پویایی سازمانها، پیوندهای مهندسی و مدیریت لجستیک، مدیریت لجستیک و نقش آن در کارایی سازمان، روشهای قابل استفاده در توزیع امکانات و...». عناین سخنرانی‌های این سمینار به این قرار بود: «اهمیت حمل و نقل از نظر لجستیک، کاربرد MIS در لجستیک، شناخت لجستیک، نقش حمل و نقل در تدارکات نظامی، طبقه‌بندی و کدگذاری کالا، ابزار بهبود سیستم مدیریت لجستیک، نظریه‌ی زمان عامل گمشده در مکان و حرکت، سیستمهای برنامه‌ریزی نگاهداری و تعمیرات و مطالعه 3. M طرحریزی و نگهداری تنها راه و جمع‌بندی مطالب سمینار».

مجموعه مقالات برگزیده‌ی کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و بیست و سه هزار شهید استان اصفهان

به کوشش گروه مقالات کمیته تألیف و تدوین؛ ویراستاران: علی‌اکبر نوری، حسین مسجدی.- [بی‌جا]: لشکر 14 امام حسین (ع)؛ کنگره بزرگداشت سرداران شهید استان اصفهان، 1375.
371ص.- (کنگره بزرگداشت سرداران شهید استان اصفهان: مجموعه آثار؛ 7).
طراح روی جلد: غلامرضا راهپیما.

[ صفحه 259]

کتابنامه: در پایان هر مقاله.
شمارگان: 2000 نسخه.
پس از فراخوان جهت برپایی کنگره‌ی بزرگداشت، 125 مقاله به دبیرخانه‌ی کنگره واصل گردید که 22 مقاله از بین آنها انتخاب شد و در مجموعه‌ی حاضر ارائه گردید. این کتاب شامل متن کامل مقالات ارائه شده در «کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و بیست و سه هزار شهید استان اصفهان» است. مطالبی چون: «سرداران شهید و تأثیر آنها بر فرهنگ جاری جنگ در جهان معاصر؛ دفاع مقدس؛ خلاقیتها و ابتکارات؛ بسیجیان و دفاع مقدس؛ مردم‌شناسی جنگ؛ نماز جمعه و دفاع مقدس؛ لشکر چهارده امام حسین (ع) در نبرد شمال کرخه؛ تبیین اندیشه‌های دفاعی حضرت امام خمینی (ره)؛ دفاع مقدس و هنر نمایش؛ نقش زن در دفاع مقدس؛ جغرافیای سیاسی شلمچه؛ کارکردهای شعر در انقلاب؛ دفاع مقدس و رسالت زن مسللمان» در این کتاب آمده است.

مجموعه مقالات دومین کنگره بین‌المللی امام خمینی و فرهنگ عاشورا (دفتر 1): ابعاد گوناگون حضور فرهنگ عاشورا در شخصیت امام خمینی

تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، (چاپ اول): 442.1376 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، جلد اول از مجموعه‌ی سه جلدی مقالات ارائه شده در دومین کنگره‌ی بین‌المللی «امام خمینی و فرهنگ عاشورا» است. در مجلد حاضر، 23 مقاله از افرادی چون علیرضا آقاحسینی، ابوالقاسم اقبالیان، علی دوانی، عبدالرحیم عقیقی بخشایشی احد واعظی، الهه هادیان رستانی و... در خصوص بازتاب و نقش نهضت عاشورا در فرهنگ و انقلاب اسلامی ایران و اندیشه‌های امام خمینی در موضوعات مربوطه، به چاپ رسیده است. در متن مقاله‌های کتاب درباره‌ی «دفاع مقدس، جنگ در برابر ظالمان، تأثیر موضوع مربوطه در شعر و ادبیات پس از انقلاب اسلامی و نقش آن در ترغیب، تشویق و تهییج رزمندگان جبهه‌های نبرد، ایستادگی، مقاومت و شهادت در راه آرمان الهی، انعکاس فرهنگ عاشورا در حیات رهبری و...» نیز بحث و گفتگو شده است.

مجموعه مقالات دومین کنگره بین‌المللی امام خمینی و فرهنگ عاشورا (دفتر 2): جهاد، قیام و رهبری آن در اسلام، فرهنگ عاشورا و انقلاب اسلامی

تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، (چاپ اول): 718.1376 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
جلد دوم از مجموعه‌ی سه جلدی «مجموعه مقالات دومین کنگره‌ی بین‌المللی امام خمینی و فرهنگ عاشورا»، شامل 37 مقاله از نویسندگانی چون «احمد احمدی، عبدالکریم بی‌آزار شیرازی، سید ابراهیم سید علوی، سید محمد شفیعی مازندرانی، سید جعفر شهیدی، ناصر هادیان و...» در خصوص موارد زیر است: «مرثیه‌سرایی در شعر فارسی، نقش رهبری امام (ره) در انقلاب اسلامی، جایگاه جهاد و دفاع در اسلام، ابعاد بین‌المللی عاشورا، جهاد دفاعی و ابتدایی، فرهنگ و آداب قیام، فرهنگ قرآنی جنگ و جهاد، عاشورا پشتوانه تشیع، امامت و حرکت و حیات، موضع امام خمینی (ره) در هدایت وضعیتهای بحرانی جامعه، تاکتیکهای نظامی و تبلیغی در نهضت عاشورا، پایداری در برابر ظلم در نظام اسلامی و مبانی حقوق بشر، و...». در متن مقاله‌های ارائه شده درباره‌ی دفاع مقدس و شهادت و رزمندگان اسلام مطالبی (در مقایسه با موضوعات مطرح شده) ارائه شده است.

[ صفحه 260]


مجموعه مقالات دومین کنگره بین‌المللی امام خمینی و فرهنگ عاشورا (دفتر 3): فرهنگ دینی در ایثار و شهادت

تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، (چاپ اول): 336.1376 ص.
جلد سوم از مجموعه‌ی سه جلدی «مجموعه مقالات دومین کنگره‌ی بین‌المللی امام خمینی و فرهنگ عاشورا»، شامل دو بخش مجزا - به شرح زیر - است: «بخش اول: مجموعه‌ی مقالات (شامل یازده مقاله) و بخش دوم: مجموعه‌ی مصاحبه‌ها (شامل یازده مصاحبه).محتوای مقالات و گفتگوها شامل مطالبی چون: «شهادت و ایثار در تعالیم عاشورایی امام خمینی (س)، حادثه کربلا در آیینه‌ی آمار و ارقام، الگوپذیری از نهضت عاشورا، ایثار و شهادت از دیدگاه امام حسین (ع)، اسوه‌های شهید و شهادت و تعالیم آنان در تاریخ اسلام، ویژگی‌های قیام امام حسین (ع) و انقلاب اسلامی ایران و...» است. ضمنا در متن مصاحبه‌ها و مقاله‌های ارائه شده، نمونه‌ها و مقایسه‌هایی بین فرهنگ عاشورا و شهیدان دوران انقلاب و زمان دفاع مقدس ارائه شده است.

مجموعه مقالات ششمین سمینار بررسی سیره‌ی نظری و عملی امام خمینی، تهران - خرداد 1375

[تهیه‌کننده] جمعیت زنان جمهوری اسلامی ایران.- تهران: مؤسسه‌ی تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)؛ مؤسسه‌ی چاپ و نشر عروج، 256.1375 ص.
کتابنامه.
شمارگان: 5000 نسخه.
مجموعه مقالات ارائه شده در ششمین سمینار بررسی سیره‌ی نظری و عملی حضرت امام خمینی، در این مجموعه به چاپ رسیده است. مجموعه به سه بخش اصلی تقسیم شده که عبارتند از: «تأثیر نهضت کربلا در انقلاب اسلامی ایران از دیدگاه امام خمینی (س)؛ نقش زنان در پیشبرد نهضت کربلا و انقلاب اسلامی ایران از دیدگاه امام خمینی (س)؛ پیام عاشورا، حریت، شهادت، ولایت، جنگ تحمیلی ایران و تعالیم عاشورایی امام خمینی (س) و مبانی اعتقادی و زمینه‌های اجتماعی - سیاسی پیام عاشورا»
مقاله‌ی آقای دکتر سالار منافی اناری با عنوان «جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و تعالیم عاشورایی امام خمینی» (ص. 217 - 207) گویای مطالبی درباره‌ی دفاع مقدس از دیدگاه حضرت امام خمینی (س) می‌باشد که در آن فرازهایی از فرمایشات حضرت امام درباره‌ی جنگ تحمیلی به نقل از منابع مختلف آورده شده و مورد بحث قرار گرفته است.

مجموعه مقالات ششمین سمینار خلیج فارس، آذر، 1374

دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی مرکز مطالعات خلیج‌فارس؛ به کوشش عباس خادم حقیقت.- تهران: وزارت امور خارجه، مؤسسه چاپ و انتشارات، (چاپ اول): 438.1375 ص.: جدول.- (کلیات؛ 19).
صفحه‌ی عنوان به انگلیسی:Sixth Seminar on the Persian Gulf
ششمین سمینار خلیج‌فارس - با عنوان «خلیج‌فارس و ساختار متحول بین‌الملل» - در دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه برگزار شد. موضوعات و مسایلی مانند تغییرات ساختاری در نظام بین‌الملل، قطب‌بندی جدید بین‌المللی، نقش بازیگران جهانی و عوامل فرامنطقه‌ای، در این سمینار مورد توجه قرار گرفت. محور اساسی سمینار ششم خلیج‌فارس، تأثیر متقابل نظام بین‌الملل و خلیج‌فارس بر یکدیگر بود. مقالات ارائه شده در شش فصل به شرح زیر تنظیم شده است:
فصل اول، سخنرانی‌های افتتاحیه؛ فصل دوم، رضایت خلیج‌فارس در نظام آینده‌ی بین‌الملل، فصل سوم، به همکاری میان کشورهای خلیج‌فارس؛ فصل چهارم، مسأله‌ی امنیت خلیج‌فارس و نظام بین‌الملل؛ فصل پنجم، وضعیت قدرتهای بزرگ در خلیج‌فارس و فصل ششم، نفت خلیج‌فارس از ابعاد سیاسی - اقتصادی.

[ صفحه 261]


مجموعه مقالات هفتمین سمینار بررسی سیره عملی و نظری امام خمینی، خرداد 75

[جمعیت زنان جمهوری اسلامی ایران].- تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، مؤسسه چاپ و نشر عروج، (چاپ اول): 1376. ب، 322 ص.: جدول، نمودار.
عنوان دیگر: مجموعه مقالات هفتمین سمینار سیره عملی و نظری امام خمینی (س).
کتابنامه.
شمارگان: 3000 نسخه.
این مجموعه، حاوی مقالات ارائه شده در هفتمین سمینار بررسی سیره‌ی عملی و نظری امام خمینی (س)، در خردادماه 1375 است. کتاب، دارای سه نشست (فصل)، یک میزگرد و بخش مقالات است. طی نشستها، میزگردها و در مقالات ارائه شده مطالبی در ارتباط با جنگ ایران و عراق، شهیدان و رزمندگان و تأثیر عاشورا بر دفاع مقدس وجود دارد. برخی از مطالب عبارتند از:
نشست اول: امام،، عاشورا و تاریخ؛ نشست دوم: امام، عاشورا و سیاست؛ نشست سوم: امام، عاشورا و عرفان؛ میزگرد: وجوه مشترک نهضت عاشورا و انقلاب اسلامی ایران / موسوی بجنوردی، خانم شجاعی؛ مقالات: بررسی خطبه‌های مجالس عزاداری... / مرتضی پدریان، عاشورا، انقلاب اسلامی و رسالت ما در جهان کنونی / جعفر مرعشی و....

مجموعه مقالات نهمین سمینار بررسی سیره نظری و عملی حضرت امام خمینی

[تهیه‌کننده] جمعیت زنان جمهوری اسلامی ایران.- تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، مؤسسه چاپ و نشر عروج، (چاپ اول): 316،1379 ص.
کتابنامه.
شمارگان: 3000 نسخه.
در این مجموعه، مقالاتی به چاپ رسیده است که در نهمین سمینار بررسی سیره‌ی نظری و عملی امام خمینی (ره)، در سال 1377 ارائه گردید. تعداد مقالات 24 عنوان است و ابعاد شخصیتی و عملی حضرت امام (ره) در مقاطع زمانی زیر در این مقالات، بررسی و تبیین می‌شود: «دوران مبارزه امام خمینی (ره)، دوران تثبیت جمهوری اسلامی و دوران جنگ». عناوین تعدادی از مقالات و سخنرانی‌ها عبارتند از: «سه امتیاز، سه فضیلت، سه خصوصیت از یک رهبر،» فریده مصطفوی؛ «قانون‌مندی حاکم بر سیره‌ی امام در رهبری و ارتباط با مردم»، سهیلا جلودارزاده؛ «امام و سیاست خارجی»، علاءالدین بروجردی؛ «بنیادهای مدیریت و رهبری در اندیشه و عمل امام خمینی (ره)»، محمدحسین شفیعیا و....

مرد عمل، جهاد و شهادت شهید دکتر مصطفی چمران: سخنرانی استاد سید علی خامنه‌ای به مناسبت چهلمین روز شهادت شهید دکتر مصطفی چمران

تهران: حزب جمهوری اسلامی، 40.1360 ص.- (حزب جمهوری اسلامی، نشریه شماره 38).
شمارگان: ذکر نشده است.
عنوان از روی جلد.
کتاب حاضر، متن سخنرانی امام جمعه‌ی وقت تهران (آیت‌الله خامنه‌ای) در مجلس بزرگداشت شهید دکتر مصطفی چمران است که از طرف مجلس شورای اسلامی در مدرسه‌ی شهید مطهری در تاریخ 3 / 4 / 1360 برگزار گردیده بوده است. سخنرانی ایشان درباره‌ی دوران جوانی، خصوصیات، تحصیلات و مبارزات دکتر چمران در لبنان،

[ صفحه 262]

فعالیت‌های او بعد از انقلاب در ایران در دوران تجاوز عراق به ایران در خوزستان (سوسنگرد و بستان)، دوران مجروحیت شهید چمران، جهت‌گیری‌های وی در مسائل سیاسی مملکت، ماجرای پاوه و آزادسازی آن شهر، نظرات چمران در مقابل چریکهای فدایی خلق و ضدانقلاب، اطاعت از امام (ره)، و مسائل دیگر بوده است. در پایان نیز بیانیه‌ی حزب جمهوری اسلامی به مناسبت شهادت دکتر چمران همراه با نگاهی کوتاه بر زندگی وی از تولد تا شهادت ارائه شده است.

مطالب مطرح شده در اولین همایش سراسری علمی، آموزشی روابط عمومی بنیاد شهید (دی ماه 1379)

تهیه و تنظیم اداره کل دفتر ریاست و روابط عمومی بنیاد شهید؛ ویراستار: محمدحسن عیسی‌زاده.- تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، دفتر ریاست و روابط عمومی، (چاپ اول): 138.1380 ص.
شمارگان: 1000 نسخه.
کتاب حاضر شامل هشت مقاله و سخنرانی، همراه با قطعنامه و بخشنامه‌ی توسعه‌ی فرآیند اطلاع‌رسانی می‌باشد که در همایش مذکور ارائه شده است. همایش، مربوط به بازآموزی و به روز کردن اطلاعات فنی مسؤولان و کارشناسان روابط عمومی بنیاد شهید بود و به امر اطلاع‌رسانی و اطلاع‌یابی در درون و بیرون بنیاد شهید تأکید داشت. مطالب کتاب عبارت است از: سخنرانی‌های مسؤولان بنیاد شهید و مقالات: «روابط عمومی، تکنیکها و یادگیری آن» از هوشمند سفیدی، «اصول و وظایف روابط عمومی و مفهوم مخاطب‌شناسی در آن» از علی میرسعید قاضی، «مفاهیم اساسی در خبرنویسی» از حسین قندی و «ارتباط با رسانه‌ها در روابط عمومی»، از شهاب سیدمحسنی. در سخنرانی‌ها و مقالات ارائه شده، مطالبی درباره‌ی شهید، شهادت، خانواده‌ی شهیدان و دفاع مقدس ارائه شده است.

مقالات سمینار جغرافیای کاربردی جنگ

تهران: دانشگاه امام حسین (ع)، (چاپ اول): 1365.
هشت، 252 ص.: مصور، جدول، نقشه، نمودار، عکس.
فهرست منابع و ماخذ در پایان هر مبحث.
سمینار جغرافیای کاربردی جنگ از تاریخ 21 الی 23 خرداد 1367 برگزار شد. در این سمینار، تعداد قابل ملاحظه‌ای از استادان و دانش‌پژوهان و علاقه‌مندان رشته‌ی جغرافیا، مطالب آموزنده و سودمندی در زمینه‌های مختلف جغرافیای کاربردی و ارتباط آن با جنگ تحمیلی مطرح نمودند. بخشهای مختلف این کتاب عبارتند از: جغرافیا و جنگ، تحول استراتژی - ژئواستراتژی و مبانی جغرافیایی آن، تحلیلی از رابطه‌ی علم جغرافیا و رزم، اهمیت استراتژیکی خلیج‌فارس، ژئوپولتیک خلیج‌فارس، جغرافیای سیاسی خاورمیانه و جنگ تحمیلی، تنگه‌ی هرمز و شبه‌جزیره‌ی مسندم (بخشی از کشور عمان) در تصاویر ماهواره‌ای، آب و هوا و برنامه‌ریزی فعالیت‌های نظامی، کاربرد اقلیم در طرحهای نظامی، هواشناسی و حمل و نقل در جنگ، هواشناسی و جنگ، اثرات اقلیم بر صنعت هواپیمایی، کاربرد ژئومورفولوژی در مسایل زمین‌شناسی نظامی، ژئومورفولوژی و نقش آن در امور دفاعی، پیشرفتهای سنجش از دور در ایران و جهان و کاربرد عکسهای هوایی و نقشه.

مقدمه‌ای بر شیطان، مجموعه مقاله

ابوالقاسم حسینجانی.- تهران: شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، 117.1375 ص.
طراح روی جلد: مصطفی ندرلو.

[ صفحه 263]

عنوان پشت جلد به انگلیسی:Introduction to the satan: discourses
شمارگان: 4400 نسخه.
به مناسبت 13 آبان، روز ملی مبارزه با استکبار جهانی.
کتاب، شامل بیست مقاله از نویسنده است، که با بیان جملات و کلمات نثرگونه به موضوع شیطان از جنبه‌های دنیوی نگریسته و در تمامی مطالب خود سعی کرده است اشکال و اعمال متعددی را که ابلیس و نمایندگان وی در زمین (چون: آمریکا، اسرائیل، صدام، استکبار، استبداد و...) برای نابودی حقیقت انجام می‌دهند، شرح دهد؛ مواردی چون: «توطئه، تحریم، کودتا، تهاجم نظامی - فرهنگی، جنگ، قتل عام و...». موضوعهای مقالات عبارتند از: «شیطان‌شناسی، سیزده آبان 1343 و تبعید امام خمینی به ترکیه، لانه‌ی جاسوسی آمریکا، برائت از مشرکین، تحریم اقتصادی آمریکا، انقلاب اسلامی ایران، حمله‌ی نظامی آمریکا به ایران (واقعه‌ی طبس در اردیبهشت ماه 1359)، بسیج، جمعه‌ی خونین مکه در سال 1366، جنگ تحمیلی و...».

نبرد رمضان: سخنرانی برادر محسن رضائی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مناسبت عملیات رمضان (مرداد 61)

محسن رضائی.- (بی‌جا: بی‌نا، بی‌تا). 31 ص.
شمارگان: ذکر نشده است.
عنوان از روی جلد.
سرآغاز این کتاب، ترجمه‌ی آیاتی چند از قرآن مجید، و یک حدیث و دو روایت در باب جهاد و شهادت است و پس از آن، بخشی از فرمایشات حضرت امام خمینی (ره)، رهبر کبیر انقلاب اسلامی، خطاب به پاسداران ذکر شده است. متن اصلی کتاب، سخنان محسن رضایی (فرمانده‌ی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) است که در جمع برادران سپاه و بسیج در کربلای خوزستان به هنگام عملیات رمضان (مرداد 1361) ایراد گردیده است. برادر رضایی در این سخنرانی از ترس امریکا از اسلام، رحمت و برکت خدا که شامل حال رزمندگان کشور ما شده است، و حمایت ائمه‌ی اطهار از عملیاتی که با نام مبارک آنها آغاز شده و فرمایشات امام مبنی بر پایداری تا پیروزی نهایی و بسیاری موارد دیگر سخن گفته است. در پایان نیز خاطره‌ای از یک رزمنده درباره‌ی امدادهای غیبی نقل شده است. بخشی از نیایش یک رزمنده نیز در کتاب به چاپ رسیده است.

نشریه تاریخ جنگ

تهران: اداره عملیات ستاد مشترک سپاه، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، 1371.
سال دوم: شماره 6 قسمت دوم: 283 ص.: نقشه (تاشده).
شمارگان: ذکر نشده است.
اثر حاضر، شامل مجموعه‌ای از مقالات و اخبار است. عنوانهای مطالب آن عبارتند از: «سرمقاله، مروری اجمالی بر سیاستهای آینده‌ی آمریکا، نگاهی گذرا به جنگ هشت ساله، جنگ در خرمشهر، محیط سیاسی - استراتژیک خاورمیانه پس از جنگ خلیج‌فارس، نگرشی مختصر بر جنگ نامنظم در دریا، شرایط تداوم نبرد، مروری گذرا بر عملیات کربلای پنج، جنگهای نامنظم زمینه‌ساز تحولات اساسی در جنگ، معرفی تألیفات مرکز، بررسی تهدیدات خارجی - کلیاتی پیرامون توازن نظامی و اقتصادی کشورهای منطقه، دیدگاههای نظامی، گزارشهای خبری در خصوص مسائل نظامی جهان: گزارش کیفیت تولیدات نظامی چین، عراق تضعیف شد ولی هنوز قدرتمند می‌باشد، افزایش قدرت نظامی ایران و نگرانی غرب، افزایش تهدیدهای اتمی در آسیا، مروری بر اختلافهای مرزی در خلیج‌فارس، آینده‌ی عراق در ابهام و...».

[ صفحه 264]


نقش فرهنگ دفاع مقدس در اصلاح فرهنگ عمومی کشور

گردآوری و تدوین: محمدقاسم فروغی جهرمی.- تهران: بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات، (چاپ اول): 1375.
ص.- (دیدگاه‌ها؛ 2).
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، شامل چهار بخش است: بخش اول، بیانات رهبر کبیر انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی (ره)، پیرامون اصلاح فرهنگ کشور و نقش مراکز فرهنگی است. بخش دوم، بیانات مقام معظم رهبری و فرمانده کل قوا، حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای، پیرامون اصلاح فرهنگ عمومی و بهره‌گیری از اصول و ارزش انقلاب اسلامی و دفاع مقدس. در بخش سوم، بیانات ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران، حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی، پیرامون نقش فعالیت‌های فرهنگی در اصلاح فرهنگ عمومی کشور گردآوری شده است. بخش پایانی، تبیین و تشریح فرمایشات مقام معظم رهبری است که در تاریخ 20 / 4 / 1374 در ارتباط با این موضوع ایراد شده است.

نگاهی به سومین سمینار تبیین اندیشه‌های دفاعی حضرت امام خمینی

تهیه و تنظیم گروه کار علمی سمینار.- تهران: وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازمان عقیدتی سیاسی، معاونت فرهنگی، (چاپ اول): 231.1375 ص. (جدول).
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر، شامل دوازده مقاله، سخنرانی و پیام است که در سومین سمینار تبیین اندیشه‌های دفاعی حضرت امام خمینی (ره) ارائه شده‌اند. مطالب کتاب عبارتند از: «پیام ریاست جمهوری وقت، (هاشمی رفسنجانی) به سمینار، اندیشه‌های دفاعی از دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) (دکتر فیروزآبادی)، سخنرانی حجت‌الاسلام سید حسن خمینی، دفاع از ملتها در اندیشه‌های دفاعی حضرت امام خمینی (ره) (مسیح مهاجری)، ابعاد مختلف تهاجم فرهنگی از دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) (مرتضی پدریان)، نقش و میزان تأثیر رسانه‌های جمعی در دفاع (یوسف قوچانی غروی)، مواجهه‌ی امام با سیستم بین‌المللی (مصطفی مصلح‌زاده)، بغاة و نحوه‌ی مقابله با آن از دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) (داریوش نوروزی)، بسیج و نقش آن در دفاع همه‌جانبه (مهدی مطهرنیا)، نقش مردم در مقابله با تهاجم فرهنگی (مهدی ادیبی سده)، نقش امام در مبارزه با استکبار (اصغر جعفری)، فرهنگ‌سازی سازمانی عدم مداخله‌ی سیاسی (علی شیخان)».

نگرشی بر بیانات مقام معظم رهبری (آیت‌الله العظمی خامنه‌ای حفظ الله) برای فرماندهان لشکر 27 رسول الله: (تفضیلی بر عوام و خواص حق و باطل)

مرتضی حسینی اصفهانی.- قم: فرهنگ قرآن (چاپ چهارم): 375.1377 ص.
عنوان دیگر: تفصیلی بر عوام و خواص حق و باطل.
کتابنامه: ص. 375 - 373؛ همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: 3000 نسخه.
در این کتاب، ابتدا متن کامل سخنان حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خطاب به فرماندهان لشکر 27 رسول‌الله (ص) ارائه شده است. محور بیانات مقام معظم رهبری، شکست و پیروزی در مقاطع حساس و حفظ ارزشها در ارتباط با «خواص» است. پس از آن، نویسنده به بررسی و شرح «عوام» و «خواص»، مورد استناد در این سخنان، از زاویای تاریخی آن [اواخر دوره‌ی زندگانی حضرت پیامبر (ص)، بعد از رحلت ایشان در زمان خلفاء، زمان امامت امامان حضرت علی (ع)، حضرت امام حسن (ع) و حضرت امام حسین (ع)] پرداخته است.

[ صفحه 265]


یادنامه نخستین یادواره ستایشگران عشق و ولایت

به اهتمام غلامحسین رفیعا؛ ویراستار مهدی اسفندیاری.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات آیینی، 135.1377 ص.: مصور، عکس.
طراح روی جلد: مهدی رزمی.
عنوان روی جلد: یادواره ستایشگران عشق و ولایت.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The First Commemoration for the Velayat...
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 3300 نسخه.
این اثر به پنج ستایشگر اهل بیت (ع) تقدیم شده است: محمود اکبرزاده، غلامرضا سازگار، اصغر زنجانی، غلامعلی سماواتی، صادق آهنگران.
این یادواره برای بزرگداشت مداحان و ذاکران اهل بیت (ع) تشکیل شد و کتاب، شامل سخنرانی‌ها و مقالاتی است که در این گردهمایی ارائه شده بود. مطالب عبارتند از: «انگیزه‌ی تشکیل نخستین یادواره (محمدعلی زم)؛ نقش‌آفرینی ستایشگران اهل بیت (ع) در تاریخ شیعه (ناطق نوری)؛ میزگرد تخصصی؛ جایگاه شعر از دیدگاه قرآن و پیامبر اکرم (ص) (حجت‌الاسلام مروی)؛ هنر شعر و هنر خوانندگی (عبدالله فاطمی‌نیا)؛ عنصر تبلیغ در نهضت حسینی (ع) در آثار استاد مطهری (ره) (علی مطهری)؛ مصاحبه با آقایان: اکبرزاده، سازگار، زنجانی، سماواتی، آهنگران، ارزش و ارجمندی، ستایشگران آل‌الله (ع) (محمدعلی زم). اشعاری نیز از رضا مؤید، علی انسانی و محمد خسرونژاد ارائه شده است. در بخش مصاحبه، حاج‌صادق آهنگران خاطره‌ای از مداحی خود را در جمع رزمندگان اسلام در مصلی اهواز در خوزستان بیان می‌کند.

[ صفحه 266]


عقیدتی

آب حیات، جهاد و شهادت، به انضمام چهل حدیث در جهاد با نفس و احکام جبهه

علی عراقچی همدانی.- تهران: حقایق؛ اوج. 96.1365 ص.
مندرجات: جهاد از نظر قرآن و حدیث؛ ارزش رزمنده و شهید؛ خدمت به رزمندگان؛ آزار و اذیت به رزمندگان؛ فرار از جنگ؛ رفتار با اسیر؛ دعا در جبهه و وقت حمله؛ چهل حدیث در جهاد با نفس؛ احکام و مسائل جبهه.
نویسنده، که خود از حوزه‌ی علمیه‌ی قم است، در این کتاب به بیان آیات و روایات در مورد جهاد و شهادت پرداخته است و در ذیل هر آیه یا حدیث یا روایت، توضیحاتی داده است. پس از متن اصلی که به بحث در مورد جهاد و اخلاق رزمندگان و در حقیقت، جهاد با نفس پرداخته است. چهل حدیث هم از ائمه‌ی اطهار در مورد اهمیت و ارزش جهاد با نفس، جهاد اکبر، آورده و شرایط آن مطرح شده است. در انتهای کتاب نیز بیست حکم از احکام شرعی آورده شده است که رزمندگان در شرایط خاص جبهه با آن روبه‌رو می‌شوند.

آفات پیروزی

[بی‌جا]: تبلیغات جبهه و جنگ، (چاپ اول): 63.1361 ص.
مندرجات: حالاتی که در سختی و شدت بروز می‌کند؛ آفات پیروزی؛ لحظات گذرا؛ کسانی که استثناء شده‌اند؛ دو نمونه.
در کتاب «آفات پیروزی» به رزمندگان هشدار داده شده که معمولا انسانها در شداید و سختیها گرفتار یأس، کفر و قنوط (ناامیدی) می‌شوند و وقتی رو به سوی خدا می‌کنند، به انابه (توبه) و جزع (زاری) و دعا و جوار (استغاثه) می‌پردازند و اغلب این حالات گذراست و چون شاهد پیروزی را در آغوش کشیدند، دچار فخرفروشی، دوری از خدا و شرک، خودگرایی و خوپرستی، لجاج در طغیان و ستمگری در روی زمین و... می‌گردند. اما گروهی از این حالات مستثنی شده‌اند؛ «صابران، صالحان و نمازگزاران و آنان که به محرومان از مال خود می‌بخشند، کسانی که به قیامت باور دارند، آنانی که بر شهوت خود چیره‌اند، آنان که به حق شهادت می‌دهند و محافظان نماز» از این گروه هستند. و از رزمندگان و جهادگران جبهه‌ها خواسته شده که از آفات پیروزی بر حذر باشند و از غرور و نخوت و خودخواهی دوری کنند و همه پیروزی‌ها را خدا بدانند. در کتاب، به آیات و احادیث و ابیات مثنوی مولوی استناد شده است.

ابعاد جنگ در فرهنگ اسلام

تألیف احمد خاتمی.- تهران: امیرکبیر (چاپ دوم): 320.1375 ص.
کتابنامه: ص. 320 - 315، همچنین به صورت زیرنویس.
«ابعاد جنگ در فرهنگ اسلام» درسها و رهنمودهای پیامبر بزرگوار اسلام در سایه‌ی تحلیلهای قرآن است. فصل اول با نام «اولین فرمان جنگ»، به شرح اولین جنگ پیامبر اسلام می‌پردازد که فرمان آن در سال دوم هجرت در مدینه صادر شد. فصل دوم (انگیزه و هدف در جنگ)، ارزش نیات انسانی در مورد جنگ و در امور دیگر و همچنین هدف از جهاد را مطرح می‌کند. فصل سوم، «بینش رزمندگان در قرآن» نام دارد که به اهمیت عقیده و بینش در

[ صفحه 267]

جهاد، به دلیل انجام جهاد با هدف گسترش حاکمیت دین الهی می‌پردازد. «عوامل پیروزی در جنگ: ایمان، مقاومت و اطاعت از رهبری؛ و عوامل شکست در جنگ؛ طرف مقابل در جنگ؛ قوانین جنگ: معافیتها، حرمت فرار از جنگ و حرمت جنگ در ماه‌های حرام و برخی مباحث دیگر» از جمله موضوعهایی هستند که در این کتاب مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند.

اثرات مثبت جنگ، به ضمیمه سخنان امام خمینی و سید علی خامنه‌ای پیرامون اثرات مثبت جنگ تحمیلی

مدرس: حجت‌الاسلام حائری شیرازی؛ تهیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ، (چاپ اول): 1365.
80 ص.- (سلسله درس‌های اسلام در جبهه؛ جلد ششم).
عنوان روی جلد: سیر و سلوک رزمندگان اسلام: اثرات مثبت جنگ.
در این کتاب - که جلد ششم از سلسله درسهای حجت‌الاسلام حائری شیرازی پیرامون «اسلام در جبهه» است - درباره‌ی اثرات مثبت جنگ سخن گفته شده است. در قسمت اول، سخنان رهبر کبیر انقلاب اسلامی و فرمانده‌ی کل قوا - حضرت امام خمینی (ره) - پیرامون جنگ تحمیلی نقل شده است که مباحث عمده‌ی آن، «برکات جنگ؛ جنگ، محل آزمایش برای اهل آخرت و اهل دنیا؛ و تکلیف و رسالت مسلمین جهان» است. در قسمت دوم، سخنان حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رئیس‌جمهوری وقت ایران، پیرامون اثرات مثبت جنگ آورده شده است. در قسمت سوم نیز درس سی و چهارم از دروس حجت‌الاسلام حائری شیرازی پیرامون اسلام در جبهه - که محور اصلی موضوعی آن اثرات مثبت جنگ است - درج شده است.

احکام ساده: دسته دوم، دوره سوم 23: به ضمیمه جزوه تطبیقی 110 و 130

تهیه‌کننده مرکز تحقیقات اسلامی.- [تهران]: واحد آموزش عقیدتی سیاسی،[؟؟13] 56، 8 ، 8 ص.
عنوان روی جلد: احکام ساده 1: کد 210
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب، مجموعه‌ای از دوازده درس آموزشی درباره‌ی احکام دین است که برای سربازان وظیفه به عنوان دوره‌ای از آموزشهای سیاسی تهیه شده است. در این دوره با مسائلی از احکام «مسجد، نماز جمعه، روزه، زکات، خمس، معاملات، شکار، امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر، دفاع، غصب، نذر و نگاه کردن» آشنایی حاصل می‌شود. در مبحث دفاع، مسائل مربوط به دفاع مطرح شده است؛ مانند مواردی که دفاع واجب است (یعنی مواردی که حمله به مرزها و شهرهای کشور، حمله به حکومت به حکومت اسلامی؛ حمله و تهاجم سیاسی یا اقتصادی صورت قرار گرفته است). همچنین لزوم کمک مسلمانان در زمانی که کشور اسلامی مورد حمله واقع شود و تهاجم به انسان و تهاجم به مال و ناموس مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان نیز جزوه‌ی تطبیقی از فتاوای آیات عظام با ارجاع به صفحه و سطر مربوطه ارائه شده است.

احکام مورد نیاز در جبهه: همراه با رهنمودها و جدیدترین استفتائات از امام خمینی

تدوین و تنظیم علی‌محمد اسدی.- تهران: وزارت ارشاد اسلامی، ستاد امور جنگ، کمیته فرهنگی؛ قم: جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دفتر انتشارات اسلامی، 192.1365 ص.

[ صفحه 268]

مندرجات: 1. تقلید در جهاد؛ 2. دفاع؛ 3. امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر؛ 4. طهارت؛ 5. تخلی؛ 6. مطهرات.
در این کتاب، مجموعه‌ی احکام شرعی و ضروری برای جبهه، متناسب با نیاز رزمندگان، گردآوری شده است. در فصل تقلید در جهاد، مباحث زیر بررسی می‌شود: مجتهد، مرجع تقلید، شرایط مرجع تقلید و راههای شناخت مرجع تقلید. «احکام دفاع؛ رهنمودهای حضرت امام (ره) به رزمندگان؛ و بیانات ایشان در باب جنگ الهی و جنگ طاغوتی و شهادت، آخرین مرحله‌ی کمال» از جمله عناوین اصلی فصل دوم است. در فصل سوم، مبحث امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر، با استناد به روایاتی از ائمه‌ی اطهار (ع) شرح داده شده است. مباحث طهارت، تخلی و طهارت، وضو، نماز، غسل، تیمم، روزه، صرف وجوهات شرعیه، و... فصلهای بعدی این کتاب را تشکیل می‌دهند. استفتائاتی نیز در ارتباط با موارد مذکور و سایر مسایل جبهه از محضر مبارک امام در پایان کتاب به چاپ رسیده است.

ارتش مکتبی (2): مجاهد در صحنه

تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، 73.1360 ص.
کتابنامه: در پایان هر بخش.
مندرجات: بخش 1: جنگ از دیدگاه قرآن و سنت؛ بخش 2: مجاهد در صحنه؛ 3. تاکتیکهای رزمی.
این کتاب، مجموعه‌ی سلسله گفتارهایی است که تحت عنوان «ارتش مکتبی» گردآوری و در سه بخش ارائه شده است. در بخش اول (جنگ از دیدگاه قرآن و سنت) آیاتی از قرآن درباره‌ی جنگ ترجمه و تفسیر شده و بر قداست جنگ تأکید شده است. در این بخش، به والایی‌های جنگ و جنگ‌آوران، ضرورتها و بایستگی‌های رزم و پیکار، دفع ظلم و طرفهای جنگ اشاره شده است. بخش دوم، «مجاهد در صحنه» ترجمه و تفسیر آیات دیگری از قرآن است که رزمندگان را به استقامت و پایداری دعوت می‌کند. علاوه بر آن، بخشی از سخنان امام در دیدار با اعضای ستاد بسیج شهرستانها و گروهی از پاسداران انقلاب اسلامی و همچنین به مناسبت هفته‌ی بسیج آورده شده است. بخش سوم توضیحی است در باب خطبه‌ی 66 نهج‌البلاغه در زمینه تاکتیکهای رزمی، در این بخش نیز بیانات حضرت امام (ره) به مناسبت پیروزی رزمندگان در فتح بستان (در تاریخ 8 / 9 / 60) و در خطاب به ملت و ارتش ایران و عراق در زمینه‌ی هدف و انگیزه‌ی جهاد و جنگ این دو ملت درج شده است.

ارتش مکتبی (3): تاکتیکهای رزمی

[گردآورنده: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی].- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، 79.1362 ص.- (ارتش مکتبی؛ 2).
توضیحات و پاورقی‌ها در پایان تفسیر هر خطبه.
این کتاب، شرح و توضیحی درباره‌ی خطبه‌های 66 و 124 و نامه‌های شماره 11 و 12 نهج‌البلاغه و ارتباط آنها با پیام‌های حضرت امام (ره) در مورد دفاع مقدس است. در بخشهای اول و دوم کتاب خطبه‌های 66 و 124 نهج‌البلاغه همراه با تفسیر و بحث درباره‌ی آنها به چاپ رسیده است. توصیه به ترس از خداوند، حفظ آرامش و خونسردی، نظر کردن به دشمن با بی‌اعتنایی و خشم، عوامل پیروزی در عملیات نظامی، فرار از جنگ، عقب‌نشینی، داوطلب بودن برای شهادت، شجاعت و اقدامات احتیاطی، برخورداری از صلابت، مقاومت و قاطعیت ضمن اتخاذ شیوه‌های رزمی برای دور ماندن ازتیررس دشمن و... مباحث مربوط به این دو بخش است. بخش سوم مربوط به نامه‌ی یازده نهج‌البلاغه است. در این بخش به قواعد عملیات دفاعی پرداخته شده است. و توصیه‌ی حضرت امام به صورت تأکید بر این که «با هماهنگی هر چه بیشتر بر دشمن بتازید و از اختلاف که از وسوسه‌های شیطان و به سود شیاطین است بپرهیزد و از فرماندهان نظامی اطاعت کنید و...». بخش بعدی نامه‌ی دوازده نهج‌البلاغه است. دعای 27 صحیفه‌ی سجادیه نیز همراه با شرح و تفسیر در کتاب ذکر شده است.

[ صفحه 269]


از بسیجی، تا سربازی امام زمان یا سیر و سلوک رزمندگان اسلام... به ضمیمه دیدگاه‌های امام خمینی در رابطه با جنگ تحمیلی

گردآورنده: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ.- [تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ. (چاپ اول): 1363.
260 ص.- (سلسله درسهای «اسلام در جبهه» (جلد 2).
در این کتاب، ابتدا، دیدگاههای حضرت امام خمینی «ره» در رابطه با جنگ تحمیلی بیان شده است. محور اصلی دیدگاهها عبارتند از: «برکات جنگ، حفظ نظام اسلامی، جنگ و امدادهای غیبی، ارزش مجاهدین اسلام، رمز پیروزی سپاه اسلام، صفات رزمندگان اسلام و چرا جنگ؟ چرا صلح؟ ما تا آخر ایستاده‌ایم.» این مطالب حاکی از جنگ‌طلب نبودن ایران و شروع جنگ توسط عراق هستند و نشان می‌دهند که تا هنگام خروج نهایی دشمن از کشور و اثبات مجرمیت و جبران ضررهای مادی و معنوی، ایران صلح نخواهد کرد. در ادامه، درسهای هفتم تا هفدهم «سلسله درسهای اسلام در جبهه»، که توسط حجت‌الاسلام حائری شیرازی تدریس شده، به چاپ رسیده است. «شناخت عالم ملکوت، جبهه و امدادهای الهی، سیر و سلوک الی‌الله در جبهه، نقش نیت در جهت دادن به عمل رزمندگان اسلام، راههای علمی کسب تقوی، صفات ناپسند تکبر، غرور، عجب و ریا و مسأله‌ی رازداری و استتار، و به طور کلی اخلاق اسلامی». موضوع این دروس هستند.

از تربت کربلا: مجموعه سخنان حجت‌الاسلام والمسلمین سید علی‌اکبر ابوترابی در اردوگاههای عراق

علی‌اکبر ابوترابی.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه‌ی هنری، دفتر ادبیات و هنر مقاومت، 1375.
[675] ص.: نمونه.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت: سخنان؛ 1).
عنوان پشت جلد به انگلیسی:From The Soil Of Karbala: An anthology of Hojjatoleslam
Seyyed Aliakbar Abutorabi: speeches in Iraq Camps.
شمارگان: 3300 نسخه.
کتاب مجموعه‌ی سخنرانی‌ها، موعظه‌ها، بحث‌ها و راهنمایی‌های حجت‌الاسلام والمسلمین سید علی‌اکبر ابوترابی در اردوگاهای عراق خطاب به اسرای ایرانی می‌باشد. تعدادی از سخنرانی‌ها مربوط به سال‌های 1363 و 1364 و بخش عمده آنها مربوط به سال‌های 1367 و 1368 می‌باشد. این مطالب به مناسبتها و موقعیت‌های مختلف از جمله ایام فاطمیه، ماه مبارک رمضان، عاشورا، تولد آقا امام زمان (عج)، اعیاد فطر، غدیر و قربان، تولد حضرت رسول (ص) و... بیان شده است. همچنین چندین سخنرانی در رابطه با امامت، اخلاق اسلامی، دوستی و برادری، صفت رذیله اخلاقی حسد و مبارزه با آن، اسارت نفس، شبهای قدر، روزه و رستگاری و موارد دیگر که حاوی نکات آموزنده‌ای می‌باشد و نامه‌ی وی به فرزندش است که او را به دوری جستن از خودبینی سفارش نموده و رمز پیروزی و سعادت انسان را یاری جستن از خدا دانسته است.

استراتژی در جهاد اسلامی به ضمیمه قدر و منزلت جندالله

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ، 1364.
47 ص.- (سیر و سلوک رزمندگان اسلام، سلسله درسهای اسلام در جبهه، جلد 5). حجت‌الاسلام حائری شیرازی در درس سی و سوم از «سلسله درسهای اسلام در جبهه» در مورد اسلام، جنگ و سیاست «نه شرقی، نه غربی» بحث می‌کند و به بررسی تبلیغات دشمنان و کفار می‌پردازد. همچنین درباره لزوم آمادگی دائمی رزمندگان، تاکتیکهای مبارزه، استقامت و توکل به خدا و ائمه، پایداری در نبرد، هیبت مؤمن و رعب دشمن، انتقام و کینه‌توزی که حربه‌ی دشمنان است و پیروزی بر مشکلات هنگام سختی سخن می‌گوید. سپس گزیده‌ی کلمات حجت‌الاسلام حائری شیرازی پیرامون قدر و منزلت جندالله، پیروزی عقل بر نفس، ارزش لباس جندالله و ارزش وحدت مسلمین نقل شده است.

[ صفحه 270]


اسلام و آیین نبرد

نویسنده احمد حسینیا.- تهران: نشر رامین (چاپ اول): 1378.[287] ص.
کتابنامه: ص. [287]؛ همچنین به صورت زیرنویس.
در کتاب «اسلام و آیین نبرد»، ویژگی‌های نبرد در آیین اسلام مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و با توجه به جنگهای پیامبر (ص) و امام علی (ع) و جنگهای تاریخی مسلمانان، اهداف و انگیزه‌های نبرد [مانند: دفاع در برابر هجوم دشمن (جهاد دفاعی)، مبارزه با شرک و حکومتهای کافر، جنگ بر ضد ظلم و ستمکاری و...] توضیح داده شده است. در این کتاب، نویسنده، ضمن برشمردن اصول انسانی نبرد از دیدگاه اسلام (مانند احکام اطاعت از فرماندهی، اتحاد و یکپارچگی، صبر، مبارزه با یأس و ناامیدی، دوری از غرور و خودنمایی و...) درباره‌ی ویژگی‌های فرماندهان و مدیران - مانند ایمان و تقوا، قدرت علمی و جسمی، استقامت و پایداری در امور و... - به نمونه‌هایی از فرماندهان برجسته‌ی تاریخ اسلام اشاره کرده است.

اشاره‌ای به مبانی جنگ و صلح در اسلام

جعفر سبحانی.- تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ستاد امور جنگ؛ هاد، (چاپ اول): 48.1368 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
نوشته‌ی حاضر مبانی فقهی و عقیدتی جهاد اسلامی و ابعاد آن، همراه با اقسام جهاد و علل و انگیزه‌های جهاد در اسلام را مورد بررسی قرار داده، به بررسی آیات جهاد، از نقطه‌نظرهای متفاوت می‌پردازد: آیاتی که بدون قید و شرط فرمان جهاد می‌دهند و آیاتی که بیانگر جنگ با جنگ‌طلبان است و نیز آیاتی که امر به دفاع از مستضعفان می‌کنند. سپس مبانی صلح در اسلام، شرایط صلح (صلح در آستانه پیروزی، مصلحت اسلام و مسلمین، نقض شدن مقررات اسلام، در نتیجه‌ی صلح و صلح دائم با مشرکان) و اقسام صلح (صلح با مشرکان، صلح با اهل کتاب، صلح با مردم نجران، صلح با فرمانروای دومةالجندل، صلح با زرتشتیان بحرین و صلح طوایف اسلامی با یکدیگر) را مورد بررسی قرار می‌دهد.

اشتیاق حضور: «مجموعه خاطرات نماز شهیدان»

گردآورنده اسفندیار مبتکر سرابی.- تهران: ستاد اقامه نماز، (چاپ اول): 105.1380 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
این کتاب حاوی مطالبی درباره‌ی نماز و نقش آن در زندگی و خاطراتی است که از بزرگان دین، رزمندگان و شهدای انقلاب و جنگ ایران و عراق درباره‌ی «نماز واجب، نماز جماعت، نماز شب و نماز در میدان کارزار» نقل شده است. در این راستا، احادیث و بیانات بزرگان دین و رجال دولتی در خصوص نماز اول وقت و نماز جماعت بیان شده است. کتاب در چهار بخش اصلی تنظیم شده است.بخش اول: نماز اول وقت (نماز اول وقت در گفتار و رفتار بزرگان و در گفتار و رفتار شهدا)؛ بخش دوم: نماز شب (نماز شب در گفتار و رفتار بزرگان و خاطراتی از شهیدان در محراب نماز شب)؛ بخش سوم: ساجدان شاهد (نماز عشق و شهادت در میدان کارزار) و بخش چهارم: نماز جماعت (نماز جماعت در گفتار و رفتار بزرگان و عروج شهدا در محراب نماز جماعت).

[ صفحه 271]


اشراق شهادت

نویسنده: عبدالله جاسبی.- تهران: دانشگاه آزاد اسلامی، دفتر فرهنگ مقاومت، (چاپ اول): 96.1377 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
کتاب «اشراق شهادت» نگاهی کوتاه به گوشه‌هایی از حماسه‌ی سترگ دفاع مقدس دارد و به جنبه‌های گوناگون آن می‌پردازد؛ از جمله: «از ولایت تا خلافت حضرت علی (ع)، حادثه‌ی عاشورا در بستر تاریخ و عواملی که زمینه‌ساز این حرکت گردید (انحراف از ولایت، انحراف از کتاب و سنت، روزگار دشوار شیعه، حکومت دنیاپرستان و خلاقت یزید)، آفاق سیاسی عاشورا، سلوک آسمانی به عنوان سلوک حضرت امام حسین (ع) و یارانش در واقعه‌ی عاشورا، مفهوم شهید و شهادت در فرهنگ دفاع مقدس، اهمیت پاسداشت آرمانهای دفاع مقدس و مسؤولیت هنرمندان، کارزار دفاع مقدس عرصه‌گاه رویش و پویش جوانان انقلاب (پالایش درونی جوان و افزایش توانمندی جوان)». در پایان نیز مختصری درباره‌ی خاستگاه اجتماعی و فرهنگ دفاع مقدس، مطالبی بیان شده است.

الگوهای رفتاری امام علی: امام علی و مسائل اطلاعاتی، امنیتی

مؤلف محمد دشتی؛ ویراستاری و تنظیم نورالدین قدیمی.- تهران: سازمان تحقیقات نیروی مقاومت بسیج، (چاپ اول): 116.1380 ص.
عنوان روی جلد: مجموعه الگوهای رفتاری امام علی (ع): مسائل اطلاعاتی، امنیتی.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
مقالات کتاب حاضر که در کنگره‌ی امام علی (ع) ارائه شده است، شامل برخی از الگوهای رفتاری حضرت علی (ع) در هنگام بعثت، دوران طاقت‌فرسای هجرت و جنگها و یورشهای پیاپی قریش است. کتاب شامل شش فصل و یک مقدمه (درباره الگوهای رفتاری و عنصر زمان و مکان و اقسام الگوهای رفتاری) است. فصل اول: ضرورتها؛ فصل دوم: ضرورت اطلاعات؛ فصل سوم: ضرورت آگاهی دادن به مردم؛ فصل چهارم: اطلاعات و دشمن‌شناسی؛ فصل پنجم: اطلاعات و مسائل فراریان؛ فصل ششم: حکومت و اطلاعات. در مبحث انقلابهای معاصر و آفتها، مطالبی درباره شهادت بسیجیان، جنگ مسلحانه‌ی درون‌شهری و انحراف گروهایی چون باند مهدی هاشمی و برخی از دیگر شخصیتهای انقلابی سیاسی آمده است.

امام و حیات باطنی انسان

مرتضی آوینی.- تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان چاپ و انتشارات، (چاپ دوم): 47.1378 ص.: مصور.
طراح روی جلد: علی وزیریان.
شمارگان: 8800 نسخه.
کتاب حاضر شامل چهار قطعه شعر آزاد و شش نوشته در وصف رحلت جانگداز امام خمینی (ره) رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران است. کتاب، به تشریح ابعاد معنوی و باطنی، هنر، ولایت و رهبری ایشان و نیز ظلم‌ستیزی و ایستادگی در برابر شیطان و فرعونیان پرداخته است. در همین راستا، تصویری از یک رزمنده‌ی بسیجی به همراه مطالب مختصری درباره‌ی بسیج و شهدا و فرزندان شهیدان ارائه شده است. نوشته‌ی پایان کتاب - با عنوان «مبشر صبح» - با تصویر مقام معظم رهبری همراه شده و درباره‌ی ولایت و وصی امام (ره) است.

انقلاب و دفاع مقدس

علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی.- تهران: بنیاد پانزده خراد، 480.1367 ص.
این کتاب، مجموعه‌ی سلسله مباحث تاریخی، علمی، دینی و اجتماعی است که در سالهای اول پیروزی انقلاب اسلامی در برخی از جلسات عمومی و نیمه خصوصی طرح و بیان شده است. «انتخاب موضوعهای زنده و عینی

[ صفحه 272]

جامعه، پیوستگی مباحث مطرح شده‌ی تاریخی، روانی و سادگی عبارات و استشهاد به آیات فراوان قرآن و متون اسلامی» از ویژگی‌های این مجموعه است. کتاب دارای پنج بخش اصلی و یک بخش ضمیمه است که به ترتیب عبارتند از: «نقش وحدت در انقلاب اسلامی، اجتهاد و بدعت، اسلام و بینش طبقاتی، بررسی آثار جنگ تحمیلی، مبارزات روحانیت و کرامت انسان». در سراسر کتاب، نقش ایمان و خودسازی اسلامی مورد تأکید قرار گرفته و همه‌ی حوادث در رابطه با انقلاب اسلامی و نقش ابرقدرتها تجزیه و تحلیل شده‌اند. اثرات مثبت و منفی جنگ نیز بیان شده‌اند.

با امام در خلوت انس

جمع‌آوری اصغر تقی‌زاده شکیبا.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، معاونت فرهنگی، مدیریت امور کتاب، (چاپ اول): 37.1376 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
یادداشت‌ها: به مناسبت هشتمین سالگرد رحلت امام خمینی «ره».
این کتاب، شامل فرازهایی از مناجات حضرت امام خمینی «ره» است و از آثاری چون: چهل حدیث، آداب الصلوة، صحیفه‌ی نور، نقطه‌ی عطف مرحوم احمد خمینی و پرواز در ملکوت (ترجمه‌ی احمد فهری) گردآوری شده است. این مجموعه حدود یکصد فراز از دعا و مناجاتهایی است که حضرت امام «ره» ایراد فرموده‌اند. دعا و مناجاتها مربوط به این موارد هستند: پیروزی انقلاب در 22 بهمن، از جان‌گذشتگی و شهادت در راه اسلام، معلولان و جانبازان، بازماندگان و خانواده‌ی شهدا و مفقودان جنگ تحمیلی، شهدای روحانیت و حوزه‌ها، شهید عطاءالله اشرفی اصفهانی (امام جمعه‌ی کرمانشاه)، مجروحان و آسیب‌دیدگان جنگ تحمیلی، شهدا و مفقودان گمنام بسیجی. در پایان کتاب با ذکر شماره‌ی هر دعا و مناجات، مآخذ و منابع مطالب گردآوری شده نیز ارائه شده‌اند.

باورهای فراخون

جواد هشترودی.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات و هنر مقاومت، (چاپ اول): 1377.
127 ص.- (دفتر ادبیات و هنر مقاومت؛ مقاله: 2).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Beyond-Blood Beliefs
شمارگان: 3300 نسخه.
مندرجات: آرزوی بزرگ؛ رازی و بینشی؛ ژرف‌نگری پیر شهید «رشید هجری»؛ قرعه‌ای برای شهادت؛ شهید «پیچک»، پاداش شهیدان؛ اثبات پاداش و مقام معنوی شهید؛ فرامنطقی شهید؛ خانواده‌ی شهید؛ پژواک‌گر نفیر خون؛ خانواده‌ی شهید؛ کلاس استقامت؛ بارقه‌ی بدر.
کتاب «باورهای فراخون» مجموعه مقالاتی در خصوص شهید و شهادت و ارج و مقام و ارزش شهید است که با آوردن مثالها و شاهدهایی از شهدای صدر اسلام، آیه‌های قرآن، انجیل و تورات و احادیث و وصیتنامه‌های شهدای دوران معاصر و شهدای جنگ تحمیلی به بحث و بررسی می‌پردازد. برای مثال، «آرزوی بزرگ» بررسی باورهای شهید و نگرش‌های وی در خصوص شهادت است. «رازی و بینشی»، محاوره‌ی سه شهید حماسه‌آفرین صدر اسلام است، و... مگر می‌شود غیر شهید، حقیقت عینی و ملموسی را که شهید ناظر آن است، دریابد؟ الهاماتی که درخصوص شهادت فرد، قبل از این که شهید شود، به او و نزدیکانش می‌شود، و عناوینی که در مندرجات آمده است، هر یک، مبحث دیگری در این کتاب است. در پایان نیز دو داستان کوتاه از مسلمانان صدر اسلام، عبدالله بن حذاق و عثمان بن مظعون، دال بر استقامت و پایداری مسلمین آورده شده است. گزیده‌ای از وصیتنامه شهیدان علی زبونی، یاور پاشازاده، قاسم قشلاقی، احمد نصیری، و... ارائه شده است.

[ صفحه 273]


بسیج، راز عشق و ایمان

نویسنده علی خامنه‌ای.- تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، (چاپ اول): 24،1380 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، متن سخنرانی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در جمع بسیجیان، سپاهیان و مردم استان گیلان (طی سفر ایشان به آن استان) است. ایشان در بیانات خویش، ضمن اشاره به حضور آگاهانه و فداکارانه‌ی فرد در مواجهه با دشمنان نظام، اسلام، کشور و ملت، به توجه دشمن در هدف قرار دادن بسیجی‌ها به عنوان نیروهای انقلاب پرداخته، ضمن یاد کردن از بسیج به عنوان آبروی نظام و کشور، به پرهیز از گناه و تقواپیشگی بسیجیان و توجه مسؤولان به قشر جوان بسیج اشاره فرمودند. همچنین پس از ذکر تاریخ مختصری از مبارزات و فداکاری‌های دیلمیان به نقش جوانان و بسیجیان استان گیلان طی دوران دفاع مقدس پرداخته‌اند.

بوستان شهادت: مجموعه‌ای موضوعی از سخنان و پیام‌های حضرت امام خمینی و مقام معظم رهبری پیرامون شهادت، شهید، اهل بیت شهید، ملت شهیدپرور، و وظایف مسئولان و جامعه

[به کوشش اداره کل روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد شهید انقلاب اسلامی].- تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، اداره کل روابط عمومی و بین‌الملل، (چاپ اول): 142.1373 ص.
طراح روی جلد حمید دهدشتی.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب به مناسبت یادبود سالگرد تأسیس بنیاد شهید انقلاب اسلامی 22 اسفندماه 1373 منتشر شده است.
این کتاب شامل پیامها و سخنان حضرت امام خمینی (ره) و آیت‌الله خامنه‌ای است که درباره‌ی شهید، شهادت، اهل بیت شهادت، ملت شهیدپرور، بنیاد شهید و وظایف مسؤولان و جامعه» ایراد کرده‌اند. کتاب شامل دو فصل است؛ فصل اول، فرازهایی از سخنان حضرت امام خمینی (ره) و فصل دوم، مجموعه‌ی سخنان مقام معظم رهبری است. بیانات ایراد شده، (که در این مجموعه گردآوری شده‌اند) بیانگر دیدگاههای حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری درباره‌ی «شهدای جنگ و جبهه‌های دفاع مقدس، رزمندگان شهید، شهیدان قوای مسلح، شهدای بسیجی، شهدای پاسدار، بازماندگان شهدا و آسیب‌دیدگان جنگ، جانبازان (شهیدان زنده)، شهدای روحانیت و شهدای مبارزه و جنگ در ایران و...» هستند. در زیر هر پیام، مأخذ و تاریخ ایراد آن ذکر شده است.

بینش و نیایش: کنکاشی در اندیشه‌ی شهید دکتر مصطفی چمران

بنیاد شهید چمران؛ دانشگاه تهران؛ دانشکده فنی، انجمن اسلامی؛ دانشگاه آزاد، دانشکده هنر و مدیریت، دانشجویان بسیجی، (چاپ اول): 32.1372 ص.: عکس، نمودار.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب، (که به صورت یک نشریه منتشر شده است) کنکاشی در شخصیت و اندیشه‌های شهید چمران است. گردآورنده در ابتدا دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) و حضرت آیت‌الله خامنه‌ای را درباره شخصیت دکتر چمران ذکر کرده است. و سپس، نظریات شهید چمران را در ارتباط با مسایلی مانند شناخت انسان، طیران روح، معنویت انقلاب اسلامی، جبر و اختیار، پیدایش حرکت محرومین، سازمان فتح و... بیان می‌کند. در قسمتی از کتاب مصاحبه‌ای از مهندس مهران چمران، برادر شهید دکتر چمران، در رابطه با شخصیت و روحیات وی به چاپ رسیده است.

[ صفحه 274]


پاسداری از دین

پژوهشی از مهدی رضایی؛ بازنویسی واحد نگارش مرکز تحقیقات اسلامی جانبازان.- قم: بنیاد جانبازان انقلاب اسلامی، معاونت امور فرهنگی اجتماعی و هنری، 1375.
168 ص.- (سلسله کتاب‌های مرکز تحقیقات اسلامی جانبازان؛ 2)
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Defending the Religion
کتابنامه: ص [166 - 165]، هم‌چنین به صورت زیرنویس.
عنوان پشت جلد به زبان عربی: الدفاع عن الدین.
مندرجات: سرآغاز: دین و دینداری؛ بخش اول: حفظ دین در آینه‌ی دین؛ بخش دوم: آثار و پیامدهای دفاع از دین؛ بخش سوم: آثار و پیامدهای عدم دفاع از دین؛ بخش چهارم: ویژگی‌های مدافعان دین؛ بخش پنجم: شیوه‌ها و ابزارهای دفاع از دین؛ بخش ششم: عاشقان اسوه.
در «دین و ینداری» مباحث: «دین چیست؟، آفت‌های دین کدام است؟ و دفاع از دین چیست؟» مطرح می‌شود. بخش اول شامل مباحثی است نظیر: جایگاه حمایت از دین و مظاهر حقیقی آن، مؤمنان راستین، هدف بعثت در آیینه‌ی روایات نخستین یاران خداوند، اشتیاق دیدار، با یاران خدا و... بخش دوم با عناوین: استواری و ثبات، رستگاری (با مباحث جهاد در راه دین و دفاع از دین)، با نیکوکاران (مدافان حریم وحی و دیانت، محسنین و نیکوکاران هستند)، تا اوج اجابت، بهشت دیدار، رحمت بی‌کران، مقام رضا، آرامش جان درباره جهاد و دفاع از دین و واجب بودن آن صحبت می‌کند. بخش سوم به آثار و پیامدهای عدم دفاع از دین می‌پردازد. در بخش چهارم ویژگی‌های مدافعان دین مثل مقاومت و پایداری قدرت و توانمندی صبر و بردباری و... شرح داده می‌شود. بخش پنجم شیوه‌ها و ابزارهای دفاع از دین را بررسی می‌کند و بخش ششم عاشقان اسوه نام دارد.

پرتوی از هدایت نور، (جلد 1): افشای توطئه فروپاشی

گردآوری معاونت سیاسی نمایندگی ولی‌فقیه در نیروی مقاومت بسیج.- تهران: نمایندگی ولی‌فقیه در نیروی مقاومت بسیج، معاونت سیاسی، (چاپ اول): 41.1379 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
این کتاب شامل رهنمودهای مقام معظم رهبری در دیدار با علما، مسؤولان و مدیران نظام جمهوری اسلامی ایران به مناسبت ولادت حضرت امام حسن عسگری (ع) است. کتاب شامل چهار فصل با مباحث زیر است: «فصل اول: کلیات. فصل دوم: زمینه‌ها و علل فروپاشی شوروی و طرح امریکا برای فروپاشی جمهوری اسلامی ایران. فصل سوم: تفاوتهای نظام جمهوری اسلامی ایران با شوروی. فصل چهارم: اصطلاحات، تحریکات، تهدیدات و تقابل.» در این بیانات، به پدران و مادرانی اشاره شده است که با مشاهده‌ی جسد آغشته به خون عزیزانشان شکر می‌کردند و حتی خانواده‌ای چهار فرزند خود را در جنگ، فدای دین و اسلام کرده و این تفاوت اسلام و مارکسیسم شمرده شده است. در مبحث تفاوت نظام اسلامی و نظام کمونیستی، حضور مردم در میدانهای نبرد و جنگ تفاوت عمده‌ی این نظام با دیگر نظامها برشمرده شده است.

پیام‌های عاشورا

جواد محدثی؛ تهیه‌کننده پژوهشکده تحقیقات اسلامی سپاه، مدیریت تحقیقات عاشورا.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نمایندگی ولی‌فقیه، پژوهشکده تحقیقات اسلامی، (چاپ اول): 1377.
255 ص.- (نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه، پژوهشکده تحقیقات اسلامی؛ 424).
کتابنامه: ص. [255 - 253].
شمارگان: 5000 نسخه.

[ صفحه 275]

اثر حاضر از کارهای جنبی تدوین دایرةالمعارف امام حسین (ع) می‌باشد.
این اثر شامل درسها و پیامهای نهضت عاشورا است؛ از جمله: «پیامهای اعتقادی، اخلاقی، زندگی حقیقی (مفهوم زندگی، عقیده و زندگی، ملت زنده و مرده، پیروزی و شکست، شرافت شهادت، زندگی‌های بی‌مرگ و...)، عرفانی (عشق به خدا، یاد خدا، فدا شدن در راه خدا، قیام در راه خدا)، تاریخی (عبرت‌آموزی، عزت باطل‌ستیزان، ذلت حق‌ستیزان)، سیاسی (جهاد، پیروزی خون بر شمشیر، اصول انسانی و جنگ و...)، احیاگری (حمایت از حق، احیای عاشورا، هجرت، نماز و...) و پیام به بانوان». از فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) و شهید مطهری برای تأکید بر پیامها استفاده شده و به ذکر تجلی آن در دفاع مقدس پرداخته شده است؛ مثلا در عشق به خدا، معرفت و عشق رزمندگان عارف و صاحب‌دل مثالی مناسب است. همچنین در مواردی، به اصول انسانی و جنگ (که از جمله دیگر پیامهای عاشورا است) اشاره شده است.

تاریخ و مقررات جنگ در اسلام

محمدکریم اشراق.- تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، (چاپ اول): 447.1360 ص.
عنوان عطف: جنگ در اسلام.
عنوان به انگلیسی: History and Regulations of War in Islam
شمارگان: ذکر نشده است.
هدف از تدوین این کتاب، گردآوری تاریخ و قواعد جهاد در اسلام و نصوص تشریعی و نظرات فقهی در باب جهاد است. بخشهای کتاب، که «بهره» نامیده شده‌اند، شامل عناوین زیر هستند: «اطلاعات کلی» (اوضاع اجتماعی - سیاسی - جغرافیایی و ادیان و قدرتهای بزرگ جزیرةالعرب در صدر اسلام)؛ «تاریخ مختصر جنگها در اسلام» جنگهای عصر پیامبر (ص)؛ جنگهای خلفای سه‌گانه؛ جنگهای دوره‌ی خلافت علی (ع)، جنگهای عصر خلافت امویان)؛ «مقررات جنگ در اسلام» (رئوس کلی و برخی جزئیات مسائل مربوط به فقه جهاد؛ شامل: تعاریف جهاد و اقسام آن، جهاد اکبر، مقررات جهاد، شرایط مجاهد، زمان جهاد، حقوق جنگ در اسلام، آیین نبرد و مرزداری، سازمان، تسلیح و جنگ‌افزارهای مسلمانان صدر اسلام و وضعیت زن در جهاد مقدس، امان دادن به دشمن، جاسوسی، محاصره اقتصادی، وضع اسیران جنگی، غنایم و اراضی اشغال شده).
چگونگی صلح با دشمن یا نحوه‌ی تحصیل جزیه نیز از دیگر مباحث کتاب هستند.

تا بی‌نهایت

نویسنده محمد طالبیان؛ [به سفارش] معاونت پژوهشی کنگره بزرگداشت سرداران شهید و 23 هزار شهید استان خراسان.- مشهد: نیکبخت، (چاپ اول): 140.1380 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب به مناسبت کنگره بزرگداشت سرداران شهید و 23 هزار شهید استان خراسان منتشر شده است.
کتاب حاضر به بررسی شهید و شهادت پرداخته، پس از ارائه‌ی تعریف این واژه‌ها، به پاسخگویی این سؤال پرداخته است که آیا شهید پس از شهادت، حیاتی دارد؟ و این که آیا حیات، مادی و جسمانی است یا روحانی؟ برای پاسخگویی به این امر، تعدادی از خاطرات شهیدان نیز برای نمونه ذکر شده است. مطالب کتاب عبارتند از: مرگ چیست؟؛ حیات جاویدان؛ آیا زندگی شهید با دیگران متفاوت است؟؛ فصل اول: معنای لغوی، سیر تحول، وجه تسمیه و فضایل شهید؛ فصل دوم: حیات جاوید شهید؛ فصل سوم: زنده بودن نام نیک شهید (حیات مجازی)؛ فصل چهارم: ابدیت خون شهید (حیات حماسی)؛ فصل پنجم: حیات برزخی؛ فصل ششم: حیات روحانی و فکری؛ فصل هفتم: حیات معقول (روحانی، برزخی، جسمانی و...). در این کتاب مطالبی درباره جنگ و دفاع مقدس، در

[ صفحه 276]

استناد به مباحث، در متن و در پانویس ارائه شده است.

تبلیغات در جبهه: سلسله درس‌های حجت‌الاسلام حائری شیرازی تحت عنوان اسلام در جبهه (جلد 3)، به ضمیمه برگزیده

سخنان امام خمینی در مورد تبلیغات / تهیه و تدوین: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ.- تهران: سپاه پاسدران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ، (چاپ اول): 1363.
200 ص.- (سیر و سلوک رزمندگان اسلام، سلسله درسهای اسلام در جبهه، جلد سوم).
برگزیده‌ی سخنان حضرت امام خمینی (ره) در مورد تبلیغات، و درسهای هجدهم تا بیست و پنجم از سلسله درسهای حجت‌الاسلام حائری شیرازی (تحت عنوان: اسلام در جبهه) مطالب این کتاب، محور موضوعی سخنان حضرت امام (ره)، «اهمیت تبلیغات و نقش آن در جنگ، انقلاب، جمهوری اسلامی؛ جنگ و رسانه‌های خارجی: علل تبلیغات خصم‌آمیز رسانه‌های خارجی علیه ایران؛ میزان در تبلیغات؛ عاشورا منشأ تبلیغات؛ جهاد علما و تبلیغات، وظیفه‌ی بزرگ هنرمندان» است. در درسهای 18 الی 25 «اسلام در جبهه» نیز حجت‌الاسلام حائری شیرازی در باب تبلیغات در جبهه بحث می‌کنند. «نقش تبلیغات در جبهه، اهداف و محورهای تبلیغات، جبهه و انس رزمندگان به یکدیگر، وظیفه‌ی تبلیغات و نقش مبلغین در جبهه، چگونگی تبلیغ در جبهه‌ها» هنر و نقش آن در تبلیغات در جبهه‌ها محورهای دروس فوق می‌باشند.

تفسیر صوره صف یا آیین جبهه و جنگ

محمدمهدی حائری آرام.- [بی‌جا]: محمدمهدی حائری آرام، (چاپ اول): 418.1368 ص.
سوره‌ی «صف» را می‌توان «سوره‌ی جنگ» نامید و این کتاب، تفسیری بر این سوره است. کتاب، با تسبیح خداوند آغاز شده، در ادامه، منافع جهاد و مبارزه بیان می‌شود. سپس درباره‌ی «عشق حقیقی و مجازی» و «وصال به محبوب» و «مشروعیت جنگ در اسلام» صحبت شده است. «اقسام پنجگانه‌ی جهاد، تفاوتهای اقسام چهارگانه‌ی جهاد با قسم پنجم، رهبری و فرماندهی جنگ و روحیه و ابزار تحصیل آن در نیروهای مسلح مباحث بعدی کتاب هستند. «جنگ روانی یا سرد، جهاد و حدود آن در قرآن، هماهنگی جبهه و پشت جبهه، حفظ انسجام در امت واحده، فواید جهاد در کتاب و سنت، تأثیر اطلاعات و مأموریت‌های گشتی رزمی، جاودانگی روح، مقام پرارج شهید، مفقودالجسدها، مجروحان و جانبازان اسلام و...»، از دیگر عناوین مورد بحث در این کتاب هستند.

تفکر سیاسی و دفاعی بسیج در نهج‌البلاغه

اسماعیل منصوری لاریجانی.- تهران: مرکز نشر فرهنگی و انتشاراتی آیه: (چاپ اول): 198.1378 ص.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 3000 نسخه.
نویسنده در این کتاب، ضمن اثبات مقام اطاعت از رهبری به منزله‌ی هویت سیاسی جامعه، ایثار و فدارکاری‌های بسیجیان را در هشت سال دفاع مقدس، به دستور امام (ره)، نمونه‌ی بارز این امر بیان می‌کند. سپس، در «ارتباط فرهنگ سیاسی با هویت سیاسی بسیج»، عوامل مهم برای تحقق هویت سیاسی را مورد بررسی قرار می‌دهد؛ مواردی چون: حیات معنوی، حفظ ارزشها، حق و میزان، عدالت، و...

[ صفحه 277]

نویسنده در این راستا، ضمن بیان شواهدی از زندگانی و سخنان بزرگان دین و قرآن، به بحث درباره سیاستهای فرهنگی و نقش آنها در ایجاد چنین روحیه‌هایی می‌پردازد؛ از جمله: ایجاد همگونی بین جامعه و روحیه‌ی دفاعی، ارائه‌ی کار مناسب با روحیه‌ی دفاعی، قناعت، عدالت، شجاعت، تکلیف‌پذیری و دگرسازی.

جانبازان و جهاد اکبر

عسکری یحیی‌زاده خطیر.- (بی‌جا): مهام، (چاپ اول): 122.1377 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
مندرجات: انسان کمال‌خواه است؛ سفر عشق؛ جهاد اصغر؛ واعظ جانبازان؛ شهوت خفیه؛ امام جانبازان؛ توحید؛ ای بر جای ماندگان از کاروان شهیدان؛ چگونه هستیم و چگونه باید باشیم؟؛ شعاع حق دل را تابان می‌کند؛ جانبازان و چاره‌کار، مناجات؛ فهارس.
نویسنده در این کتاب، نخست به بیان ویژگی‌های ذاتی روحیه‌ی انسان و کمال‌خواهی وی پرداخته، سپس از تلاش انسان برای رفتن به سوی حق سخن می‌گوید و جانبازان را مسافران مسیر عشق معرفی می‌کند. پس از آن نیز به شرح تفاوتهای جهاد اصغر و جهاد اکبر می‌پردازد و به جانبازان هشدار می‌دهد تا گرفتار هواهای نفسانی و حب دنیا نشوند. «باری تعالی و نشانه‌های شناخت خداوند، الگو قراردادن امامان، جانبازان همرهان کاروانند که از کاروان بازمانده‌اند، و چگونه هستیم و چگونه باید باشیم»، مطالب بخشهای بعدی کتاب را تشکیل می‌دهند و بخش پایانی نیز به مناجات برای نزدیکی به خداوند متعال و درخواست هدایت از او اختصاص یافته است. برای سهولت دستیابی به آیات و احادیث فهرستی از آنها در کتاب درج شده است.

جبهه و جهاد اکبر

حسین مظاهری.- ویرایشس 2.- [تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مرکز بررسی و تحقیقات عقیدتی و سیاسی واحد آموزش عقیدتی سیاسی، 1365.
184 ص.- (سلسله درسهای سمعی و بصری؛ 1).
کتاب «جبهه و جهاد اکبر» شامل متون بیست و دو درس از جلسات درس و سخنرانی‌های استاد مظاهری است که در محل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل می‌شد. این مطالب توسط مرکز بررسی و تحقیقات عقیدتی - سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از نوار پیاده شده و پس از بازبینی به چاپ رسیده است. استاد مظاهری در این درسها مفاهیم عالی اخلاق اسلامی را به زبانی ساده و با استفاده از مثالهای مناسب و ملموس مطرح نموده، با تمسک به آیات و روایات، به بررسی آیین پاسداری و شرایط جبهه و جهاد و بیان ضرورت و اهمیت جهاد اکبر پرداخته است. از جمله سرفصلهای دروس، می‌توان به «جبهه و مجاهد، شرایط مجاهد و جهاد، اخوت و اتحاد در جبهه، سخنی با فرماندهان و...» اشاره کرد.

جبهه یا دانشگاه خودسازی

علی خوئینی.- ویرایش 2.- [قم]: علی خوئینی، (چاپ اول): 130.1362ص.
در این کتاب، مؤلف، جبهه‌ها را توصیف کرده، ابعاد مختلف آنها را بررسی می‌کند. کتاب، در چهار قسمت تنظیم شده است. در قسمت اول - تحت عنوان «ابعاد گسترده‌ی جبهه» - نویسنده، دوازده بعد را نام می‌برد و در هر مورد توضیحی ارائه می‌دهد و درسهایی را که در جهت خودسازی می‌توان از جبهه گرفت، برمی‌شمارد. قسمت دوم، «وظایف جهادگران» است؛ نویسنده برای جهادگران هفت وظیفه متصور شده، آنها را توضیح می‌دهد. «مسؤولیت فرماندهان» قسمت سوم کتاب را تشکیل می‌دهد و وظایف فرماندهان را یادآوری می‌کند. قسمت

[ صفحه 278]

چهارم کتاب نیز به «آفات جبهه‌ها» می‌پردازد و افراد را از دست زدن به اعمال برحذر می‌دارد. نویسنده در هر قسمت سعی کرده است با توضیح درباره‌ی مطلب مورد نظر، درسهای اخلاقی، رفتاری و اجتماعی مطلوب را از آنها نتیجه‌گیری کند.

جنگ از دیدگاه قرآن و حدیث

بقلم احمد خاتمی.- [تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 208.1363 ص.
کتابنامه در پایان هر بخش.
این کتاب به مناسبت چهارمین سالگرد جنگ تحمیلی منتشر شده است.
این کتاب، در چهار فصل تنظیم شده، آیاتی از قرآن و روایاتی از ائمه‌ی اطهار و بزرگان نیز به همراه دارد. فصل اول (انگیزه و هدف در جنگ)، درباره‌ی «نقش نیت در فرهنگ اسلامی، جنگ با انگیزه‌ی الهی، هدف از جنگ، نابودی شرک و بت‌پرستی و گسترش حاکمیت دین خدا» است فصل دوم (ارزشهای انسانی در جنگ)، شامل: «جایگاه ارزشهای انسانی، بجنگید ولی تجاوز نکنید، مصونیت کودکان، پیران و زنان، مقابله به مثل در قرآن و حدیث و فقه، برخورد انسانی با اسیران، پیمان‌شکنی ممنوع، پذیرش تقاضای پناهندگی و دشمن را مثله نکنید» است. فصل سوم (طرف مقابل در جنگ)، شامل مباحث: «با چه کسانی بجنگیم، کفار و مشرکین و جنگ با اهل کتاب» است. فصل چهارم (بینش رزمندگان در جنگ)، از «اعتقاد به توحید؛ اعتقاد به این که ولی اوست؛ توکل، پشتوانه‌ی مبارزات الهی؛ نقش و اثر توکل به خداوند؛ شاهدهای انسان متوکل به خداوند؛ نقش توکل در مبارزات الهی؛ مسأله‌ی اجل و نقش روحیه در جنگ سخن می‌گوید.»

جنگ و جهاد در قرآن

[بی‌جا]: انتشارات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، 90.1360 ص.
موضوع کتاب، «جنگ و جهاد در قرآن» و ذکر اهمیت آن با استناد به آیات و روایات است. توصیه‌های قرآن کریم به شرکت در جهاد، ارزش شهادت، حکمت جهاد و داستانهایی از صدر اسلام، متن اصلی کتاب را تشکیل می‌دهند. سوره‌هایی که در این کتاب به آنها استناد شده است، عبارتند از: «حج، توبه، بقره، صف، انفال، نساء، آل‌عمران، احزاب و ممتحنه». در هر یک از موارد ذکر شده، ترجمه‌ی آیه‌های مربوطه نیز ارائه شده، شرحی کوتاه بر هر یک از آنها نوشته شده است.

جنگ و دفاع در اندیشه امام خمینی

تدوین: مهدی مرندی؛ استخراج و تنظیم معاونت پژوهشی مؤسسه‌ی تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س).- تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، (چاپ اول): 239.1379 ص.- (تبیان: آثار موضوعی؛ دفتر بیست و چهارم).
کتابنامه: ص. 239 - 225، همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب، مجموعه‌ای است از بیانات، پیامها، فرمانها و رهنمودهای امام خمینی (ره) در زمینه جنگ و دفاع؛ که در چهار فصل تنظیم شده است: در فصل 1 (جنگهای حق و باطل)، جنگ در قرآن، اهداف جنگهای حق‌طلبانه و جنگهای باطل و تفاوت ماهوی جنگها صحبت می‌شود. فصل 2، «وجوب دفاع و استقامت» است که طی آن، ضرورت دفاع، ضرورت آمادگی دفاعی، استقامت در قرآن، ضرورت استقامت، نقش مساجد در جنگ و دفاع آمده

[ صفحه 279]

است. فصل 3، «ویژگی‌های رزمندگان صدر اسلام» است و حکایتگر فداکاری، عقیده، ایمان و شهادت‌طلبی است. فصل 4، (احکام فقهی دفاع و جهاد)، احکام موارد زیر را از نظر امام خمینی مطرح می‌کند: دفاع فردی، دفاع جمعی، شرایط دفاع، وجوب آموزش و آمادگی دفاعی، وجوب کفایی حضور در جبهه، اذن والدین، دفاع و زمین، دفاع و دولت، اطلاعات از فرماندهان، سربازی، اموال، وسایل، اسلحه و مهمات، سپر قراردادن مردم، اسرا، غنایم جنگی و احکام متفرقه مربوط به جنگ. فهرست تفصیلی مطالب و منابع نیز در پایان کتاب آمده است.

جنگ و شهادت در اسلام

تألیف محمدتقی آل‌هاشم.- تبریز: محمدتقی آل‌هاشم، 304.1364 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب، مجموعه‌ای است از آیات و اخبار و احادیث مربوط به شهادت و ایثار که به همراه وقایع و رویدادهای انقلاب اسلامی ایران (از پانزده خرداد تا دهه‌ی فجر) و جنگ ایران و عراق آورده شده است. موارد بیان شده شامل: «جنگ تحمیلی عراق، جنگاوران و جانبازان، قوای مسلح، شهادت و خانواده‌ی شهدا، تشویق و مسابقه برای شهادت، حفظ کشور اسلامی، حضور زنان در جبهه، شرکت نوجوانان در جبهه، شرایط رزمندگان اسلام، عملیات خیبر، ایثار رزمندگان، حرمت خانواده‌ی رزمنده، مبارزه با متجاوزان، تیراندازی در اسلام، فرماندهی و وظایف آن، سپاه و ارتش، رژه در اسلام، قواعد عملیات دفاعی، کشته‌شدگان دشمن، جنایات صدام در عراق و ایران، نظر شهید به وجه‌الله، خون شهید، پیکر شهید، گریه بر شهید و...» است.

جهاد

حسین نوری.- [ویرایش 2].- تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 456.1375 ص.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
این کتاب در پانزده بخش تنظیم شده است. ابتدا جهاد از دیدگاه لغت‌شناسان، فقه و شریعت اسلامی و قرآن بررسی شده، دیدگاههای قرآن در مورد جهاد ذکر می‌شود. سپس به تاریخچه‌ی جهاد اسلامی و هدف و فلسفه‌ی جهاد اشاره می‌شود. بخش جهاد اسلامی نگاهی به صدر اسلام و جهاد دارد و در این بخش، به سوره‌های بقره، انفال، آل‌عمران، احزاب و چند سوره‌ی دیگر نیز ارجاع داده شده است، مباحث دیگر این کتاب بدین قرار است: «جهاد و شهادت از دیدگاه نهج‌البلاغه؛ جهاد، مجاهد، مرزبان و شهید در روایات اسلامی (که بیشتر در زمینه ارزش جهاد و شهادت بحث می‌کند)؛ تربیت اسلامی و خانواده‌های جهادگران و شهدا؛ واجب عینی و واجب کفایی بودن جهاد؛ اصالت ابزار و اصالت ایمان در جهاد اسلامی؛ شرایط لزوم شرکت در جهاد؛ شرکت زنان در جهاد و نظریات فقها درباره‌ی جهاد دفاعی؛ هدف جهاد از دیدگاه احادیث و روایات.

جهاد و جنگ تحمیلی

اداره کل فرهنگ و ارشاد آذربایجان شرقی.- تبریز: کمیته برگزاری مراسم هفته‌ی جنگ آذربایجان شرقی، (چاپ اول): 44.1365 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
به مناسبت هفته جنگ 31 شهریور الی 6 مهرماه.
کتاب حاضر به بررسی تاریخی جهاد و جنگیدن در ادیان مختلف و اسلام می‌پردازد و در دوازده بخش به طور خلاصه مطالبی را ارائه می‌دهد. بخش اول: جهاد در تاریخ و نهضتهای انبیا (ع)؛ بخش دوم: جهاد در سیره‌ی نبوی (ص)؛ بخش سوم: اسلام و شمشیر؛ بخش چهارم: حکومت و فوائد جهاد؛ بخش پنجم: جهاد تا کی؟؛ بخش

[ صفحه 280]

ششم: مشکلات جنگ؛ بخش هفتم: بطلان محاسبات مادی؛ بخش هشتم: صلح از نظر قرآن؛ بخش نهم: نگاهی گذرا به صلح حدیبیه؛ بخش دهم: تکلیف ما در جنگ با رژیم بعثی صهیونیستی حاکم بر عراق؛ بخش یازدهم: اصلاح بین دو طایفه‌ی مؤمن و بخش دوازدهم: وظائف و لوازم جامعه‌ی در حال جنگ، مطالب کتاب، با آیات و روایات و سخنان رهبران دینی و سیاسی همراه است.

چند استفتاء از امام امت درباره مسایل جنگ

تهیه و تنظیم دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم.- قم: حوزه علمیه قم، دفتر انتشارات اسلامی، (چاپ اول): 64.1361 ص.
کتاب حاضر، مجموعه‌ی استفتاءها از حضرت امام (ره) در مورد مسائل جنگ و دارای هشت بخش است؛ بدین قرار: بخش 1: «مسائل دفاع» (نبرد با دشمن، قتل دشمن، ورود به خاک دشمن و فرار از جبهه)؛ بخش 2: «مسائل مربوط به شهدای راه حق»، (در مورد غسل و کفن شهدا، نحوه‌ی دفن شهدا و مسح بدن شهدا)؛ بخش 3. «اذن پدر و مادر» (درباره‌ی رضایت و عدم رضایت والدین برای رفتن به جبهه، داوطلبهای اعزام به جبهه‌ها)؛ بخش 4؛ «مسائل مربوط به اسرا و غنائم جنگی»؛ بخش 5: «مسائل مربوط به نماز» (مانند امکان وضو گرفتن در جنگ، نحوه‌ی خواندن نماز در میدان جنگ، عادل بودن امام جماعت، نیت نماز و روزه در میادین جنگ)؛ بخش 6: «مسائل مربوط به صرف وجوهات شرعیه در جبهه و مناطق جنگی»؛ بخش 7: «مسائل افغانستان» و بخش 8: استفتاءها از حضرت امام درباره‌ی مسائل متفرقه‌ی دیگری که رزمندگان با آنها مواجه می‌شوند.

چهار گفتار پیرامون شناخت انسان و خدا

مصطفی چمران.- تهران: بنیاد شهید چمران، (چاپ اول): 156.1367 ص.
عنوان روی جلد: انسان و خدا
شمارگان: 12000 نسخه.
در این کتاب پس از پیام امام خمینی به مناسبت شهادت شهید دکتر چمران، مطالب یک دوره از سخنرانی‌های علمی و عرفانی شهید در ایام ماه مبارک رمضان سال 1359 آمده است. کتاب، دارای چهار گفتار است. در گفتار اول به بحث درباره‌ی خدا، روح و عالم غیب پرداخته شده است. در گفتار دوم، روش قرآن مجید در اثبات خدا از طریق بیدار کردن فطرت انسانی و هشدار دادن به او، به استناد آیاتی از قرآن کریم مورد بحث قرار گرفته است. در گفتار سوم، اصول اساسی مهمترین مکاتب بشری و الهی مورد مطالعه قرار گرفته و در گفتار چهارم، اشاراتی کوتاه به برداشتهای سوسیالیستی یا کاپیتالیستی عده‌ای یک بعدنگر، از اسلام (که دارای ابعاد متعددی است) شده و سپس، اساس دوم مکاتب - یعنی اساس اقتصاد - مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

حفظ اسرار

تهیه و تدوین مرکز بررسی و تحقیقات واحد آموزش عقیدتی سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی.- تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ستاد امور جنگ، کمیته فرهنگی، (چاپ اول): 32.1366 ص.
کتابنامه: ص. [32]؛ هم‌چنین صورت زیرنویس.
جزوه‌ی حاضر، در چهار بخش تنظیم شده است. نخست بر ضرورت حفظ اسرار در جبهه تأکید شده است. سپس عوامل افشای اسرار - تحت عناوین: «پرحرفی، خودنمایی، دوستی و رفاقت، احساسات و عصبانیت، دستیابی به اطلاعات بیشتر، وجود علائم و مشخصات مخصوص، تدارکات و بهداری و وسایل ارتباطی» - بیان شده است. در

[ صفحه 281]

قسمت سوم (چگونه اسرار را حفظ کنیم)، مباحث: «توجه به فواید رازداری و مقام آن نزد خدا، توجه به زیانهای افشای اسرار، ایمان و تقوی و حساب و سؤال روز قیامت» آمده است. در چهارمین بخش (حفظ اسرار در تاریخ اسلام)، نمونه‌هایی از موارد حفظ اسرار - از قبیل: «مخفی نمودن مأموریت از فرمانده و سربازانی که مجری آن هستند، میزان تدارکات مصرفی و تغذیه‌ی افراد، تیزهوشی و سیاست و تدبیر در کسب اطلاعات و رهایی از چنگال دشمن، حفظ اسرار تا مرز شهادت و سایر موارد مهم حفظ اسرار» ذکر شده است.

حکمت نامه بسیج

محمدی ری‌شهری؛ ویراستار محمد دلال موسوی.- قم: دارالحدیث، 198.1381 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر، با بهره‌گیری از رهنمودهای قرآن کریم و سخنان اهل بیت (ع)، به صورت موضوعی در پنج فصل رهنمودهایی به بسیجیان ارائه می‌کند. فهرست مندرجات و مطالب کتاب، موارد زیر است: «فصل اول: جایگاه بسیجی (پیشوایان بسیج، دوستان خدا، زمینه‌سازان حکومت جهانی اسلام و بسیجیان گمنام): فصل دوم: بایسته‌های بسیج [آگاهیهای دینی، محبت به خدا، محبت به اهل بیت (ع)، آگاهیهای سیاسی، انگیزه‌ی دشمنی، اقسام دشمن و خطرناکترین آنان، ناتوانترین دشمن، سیاست رفتار با دوستان، دشمنان، اخلاق (اخلاص، توکل،، ایثار، مروت، شجاعت، قوت، استقامت، تحمل سختی، میانه‌روی، رازداری و بیم نداشتن از غیر خدا)، دوری از اخلاق نکوهیده (عصبانیت، تنبلی، خودپسندی، تحقیر و سربار دیگران بودن)؛ فصل سوم: مسؤولیت‌های بسیجی (مسؤولیت‌های فردی، مسئولیت‌های اجتماعی، مسؤولیت‌های فرهنگی، مسؤولیت‌های نظامی و فرماندهی و فرمانبری نظامی، رزم‌آوری، آمادگی رزمنده، ارزش شهادت، عشق به شهادت، اهمیت آموزشی نظامی و...)؛ فصل چهارم: راز موفقیت بسیجی و فصل پنجم: بسیجیان نمونه». در پایان نیز فهرست آیات و سخنان معصومان (ع) ارائه شده است.

حماسه شهادت

نویسنده علی رزاقی طالقانی.- قم: علی رزاقی طالقانی؛ دفتر تبلیغات اسلامی، مرکز انتشارات، (چاپ اول): 292.1369 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب «حماسه‌ی شهادت» در بزرگداشت شهید و مقام شهادت نوشته شده است. نویسنده با ارائه‌ی اشعار، متون آیات و روایات، کلمات قصار از بزرگان و برگزیده‌ای از وصیتنامه‌های شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، مطالبی درباره‌ی موضوعات زیر بیان کرده است: «حقیقت، معنا، انگیزه، لیاقت و راز شهادت، امتیازات و پاداش شهیدان، زیارت شهیدان، شهیدان گمنام، جانبازان، اسرا، خانواده‌ی شهدا، تجلیل و گریه بر شهید، وصیتنامه شهدا، افتخار شهیدان، پیام شهدا به خانواده (پدر، مادر، همسر، فرزندان، برادر و خواهر)، سفارشات شهدا برای حراست از قرآن، خون شهدا و ولایت فقیه، جهاد اکبر، تعهد و مسؤولیت و صدور انقلاب و نظایر آن، هشدار به کفار، ترسوها و منافقان و نیز، اشعاری با مضمون شهید و شهادت.»

خدا کند تو بیایی

مهدی شجاعی.- تهران: کتاب نیستان، (چاپ اول): 103.1378 ص.
این کتاب در سال 1367 با عنوان «خدا کنه تو بیایی (مقالات ادبی)» توسط انتشارات برگ نیز منتشر

[ صفحه 282]

شده است.
این کتاب حاوی بیست مقاله درباره موضوعات متنوعی - به ویژه درباره‌ی اهل بیت (ع) - است. در متن مقالات، مطالبی درباره‌ی شهدا، شهادت، خانواده‌ی شهدا و جانبازان ارائه شده است. از جمله، موارد زیر مورد بررسی قرار گرفته است: مقام و منزلت شهدا، میلاد امام زمان (عج)، قیام حضرت مهدی (عج)، عظمت و مظلومیت حضرت علی (ع)، حضرت فاطمه (س) و راز آفرینش زن، ولادت امام حسین (ع)، شب تغسیل حضرت فاطمه (س)، امام حسن (ع) و حماسه‌ی علم، از غدیر تا عاشورا، ذکر مصیبت امام حسین (ع) در کربلا، لحظه‌ی وداع امام حسین (ع) با دخترش، لحظه‌ی وداع زینب با حسین (ع)، ولایت فقیه، غریبی امام رضا (ع) و آرزوی تعجیل فرج امام زمان (ع).

خورشید شهادت: (دفتر 4)، امام حسین و فرهنگ پاسداری، مجموعه مقالات برگزیده سومین سمینار بررسی ابعاد زندگانی امام حسین

[گردآوری] دانشگاه امام حسین (ع)، پژوهشکده علوم انسانی؛ ویراستار سید هدایت خلیلی.- تهران: دانشگاه امام حسین، مؤسسه چاپ و انتشارات، (چاپ اول): 2،376.1376 ص.- (سری مقالات سمینارها؛ 8).
شمارگان: 2000 نسخه.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Khorshid-e Shahadat, The Lecture of 3rd Seminar on the Study of Imam Hossein (pbh) Life
کتاب، مجموعه‌ی هفده مقاله در مورد ابعاد قیام عاشورای امام حسین (ع) و فرهنگ پاسداری است و هشت مقاله‌ی آن در ارتباط با جنگ است. همچنین چهار مصاحبه با پاسداران دارد که بعضی از سؤالات آن در ارتباط با جنگ است، مقالات عبارتند از:
1) مقدمه‌ای بر نقش رهبران بصیر و سازمانی در ایجاد و تداوم فرهنگ: بررسی شباهت بسیج و سپاه با قیام عاشورا. 2) فرهنگ پاسداری، رهیافتی عاشورایی: شباهت نقش پاسداران در انقلاب با یاران امام (ره) در قیام عاشورا. 3) امام حسین (ع) و یاران آن حضرت، الگوی تربیتی پاسداران. 4) حزب‌الله، پاسداران راستین. 5) پاسداری از دیدگاه امام خمینی. 6) اوصاف و شرایط پاسداران در منابع اسلامی. 7) شهادت‌طلبی و الگوی حسینی. 8) امام حسین (ع) و یاران آن حضرت، الگوی تربیتی پاسداران.

در جبهه‌ی فتح بستان

محمودرضا کریمی.- [بی‌جا: بی‌نا]، 1362. ([بی‌جا: کهنموئی‌زاده]). 37 ص.
شمارگان: 3000 نخسه.
نویسنده - که خود در جبهه بوده است - در کتاب، موضوع خداشناسی و در نتیجه‌ی آن، خداشناسی را مطرح کرده است. او با نگاهی به جبهه‌ی جنگ بستان، از آن برای معنی کردن درک واقعیت زندگی و وجدان استفاده کرده است. نویسنده در مطالب خود با نگاه کردن به هر یک از شواهد موجود، خدا را به یاد خواننده آورده و از آلودگی‌های اجتماع و رفتار گروهکها و سستی اعتقادات آنها سخن گفته است. در پایان، نویسنده درباره‌ی نعمات اهدایی الهی و تعهد صحبت کرده، اهمیت نماز را بیان می‌کند و احساسات خود را در روبه‌رو شدن و برخورد با مناطق جنگی و رزمندگان شرح می‌دهد.

درسهایی از نظام دفاعی اسلام

مؤلف محمدجعفر امامی، مهدوی‌نژاد، زمانی، مهدوی.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، 227.1367 ص.

[ صفحه 283]

کتابنامه: به صورت زیرنویس.
چاپ قبلی از ارتش جمهوری اسلامی ایران، مرکز آموزش اداره عقیدتی سیاسی، 1363.
کتاب حاوی دروس آموزش نظام دفاعی اسلام است که در قالب چهل درس ارائه شده است. مطالب دروس عبارتند از: «تعریف جهاد و لزوم آن، جهاد ابتدایی و جهاد دفاعی، اهمیت جهاد با مراجعه با آیات قرآن کریم و روایات، اهداف جهاد، ضرورت تشکیل نیروهای مسلح، تاریخ نیروهای مسلح در اسلام، اهداف تشکیل نیروهای مسلح، ارتش و سیاست، ویژگی‌های یک رزمنده‌ی اسلامی، خدمات و وظایف فرمانده، بسیج عمومی، تخلف از جهاد، فراز از صحنه‌ی نبرد، اطلاعات و خبریایی، جنگهای منظم و نامنظم جنگهای روانی، مراعات اصول اخلاقی و انسانی در جنگ، سلاح، مکان و زمان مجاز و غیرمجاز در جنگ، عوامل پیروزی، پرچم و شعار و رجز، امدادهای غیبی، دعا در جنگ، امان در جنگ، غنایم جنگی و نحوه‌ی تقسیم آنها، اسرای جنگی و سرنوشت آنها، شهید و شهادت، آتش‌بس، جهاد با نفس». در هر عنوان، با مراجعه به قرآن کریم و روایات ائمه، مطالب بیان شده‌اند.

درمان همه دردها

به کوشش یحیی مرزوقی.- [بی‌جا]: آرمان، (چاپ اول): 72.1369 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
عنوان روی جلد به انگلیسی: Cure of All Pain
کتابنامه: ص. 73 - 74.
مندرجات: توحید؛ تقوی؛ وفا؛ شجاعت؛ غفلت بزرگ؛ دردها درمان می‌شوند.
کتاب، دارای دو بخش کلی است. بخش نخست، شرح عملیات «بیت‌المقدس سه» در محور عملیاتی منطقه‌ی ماووت در کردستان عراق است که در زمستان 1366 انجام گرفت. نویسنده - که در این عملیات، مسؤول قبضه‌ی خمپاره‌انداز شصت میلی‌متری بوده است - ابتدا خاطراتی از این عملیات را بیان می‌کند و سپس در ادامه‌ی کتاب (در بخش دوم) به بحث پیرامون فرهنگ عاشورا و جنبه‌های اساسی آن در مقوله‌های توحید، تقوی، وفا و شجاعت می‌پردازد. نویسنده بیان می‌کند که تفکرش در مورد فرهنگ عاشورا ره‌آورد عملیات بیت‌المقدس سه است؛ آنجا که امدادهای غیبی زیادی را به چشم دیده است. وی فرهنگ عاشورا را به عنوان تنها وسیله‌ی آزادی ملتهای تحت ستم معرفی می‌کند.

دفاع مقدس

مهدی شمس‌الدین.- تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان چاپ و انتشارات، 1366.
36 ص.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
این کتاب درباره‌ی برخورد با مسأله‌ی جنگ و دفاع و هدف اسلام از جنگ است. مطالب عمده‌ی آن عبارتند از دفاع از: دفاع از جان و عقیده و ارزشهای عام انسانی و نابودی قوای دشمنان و طاغوتی‌هایی که سعی در استعمار انسانها دارند. کتاب در پنج بخش تنظیم شده است: بخش اول «دفاع مقدس» (شرایط مقدس بودن جنگ و لزوم آن)؛ بخش دوم «جنگ، جنگ تا پیروزی» (چرا جنگ باید تا پیروزی کامل بر دشمن ادامه یابد و چرا صلح با دشمن خلاف اسلام است). بخش سوم به لزوم اعزام همگانی به جبهه‌ی جنگ پرداخته می‌شود و دستورات قرآن در این مورد بیان شده است. بخش چهارم «تاکتیک در جنگ» نام دارد که با سخنانی از حضرت علی (ع) در مورد نحوه‌ی جنگیدن در جبهه همراه است. بخش پنجم به فرار از جنگ می‌پردازد و ضمن بیان دستورات قرآن کریم در مورد نکوهش فرار از جنگ، حمله به دشمن را تشویق می‌کند.

[ صفحه 284]


دفاع مقدس، پیرامون: اهداف و نتایج ورود جندالله به خاک عراق

ح. علم‌الهدی.- تهران: یاسر، 1376.
47 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
نویسنده در این کتاب، مسأله ورود لشکریان حق علیه باطل به خاک عراق را بر اساس رهنمودهای قرآن و امام خمینی بررسی کرده است. مطابق نظریات نویسنده، اهداف رزمندگان، «دفاع از اسلام و مسلمین، اطاعت از فرمان امام امت، انتقام خون شهیدان؛ مجازات جنایتکاران، نجات ملتهای مستضعف، تحقق حکومت جهانی توحید، پاسخ به درخواست خانواده‌ی شهدا و امت شهیدپرور، مبارزه با اسرائیل غاصب و دفاع از مرزهای کشور اسلامی، بوده است. نتایجی هم که برای آن برشمرده است، عبارتند از: پایان جنگ و فتنه‌انگیزی ابرقدرتها، آزادسازی قبور ائمه‌ی معصومین (ع) و نجات زندانیان مسلمان. وی سستی در این کار را خیانت به اسلام و مسلمین می‌داند و در استدلالهای خود، فرازهایی از سخنان حضرت امام را به عنوان شاهد ذکر کرده است.

دنیا از نگاه امام علی و شهیدان به انضمام زیارت امین‌الله

تأمین هاشم ثانی؛ [برای] معاونت فرهنگی، پژوهشی بنیاد شهید انقلاب اسلامی خراسان؛ ویراستاران جواد عباسی، سیمین وهاب‌زاده].- مشهد: شاملو، (چاپ اول): 87.1379 ص.
کتابنامه: ص. 87.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب، دیدگاه حضرت امام علی (ع) و شهدا را مورد دنیا نشان می‌دهد. در هر قسمت، ابتدا کلماتی برگزیده از مولا (ع) به نقل از کتب مختلف آورده شده است و در ادامه، سخنانی از شهید که با جملات حضرت سنخیت دارد، نقل شده است. سخنان شهدا از وصیتنامه‌های آنان استخراج شده است. موضوعهای سخنان حضرت علی(ع) و شهدا، عبارتند از: «انذار درباره‌ی دنیا؛ برق بی‌فروغ؛ بهره‌گیری از دنیا؛ بی‌وفایی دنیا؛ پرهیز از دنیا؛ پشت کردن به دنیا؛ تلخی دنیا؛ جوینده‌ی دنیا؛ دار فنا؛ دار محبت؛ دستور ترک دنیا؛ دنیا، خانه‌ی راستی؛ سرای ویرانی؛ فرزندان دنیا؛ متاع دنیا؛ مردم دنیا؛ ناپایداری دنیا؛ مصیبتهای دنیا؛ نکوهش دنیا؛ وصف دنیا؛ فریفته‌ی دنیا؛ صفت دنیا؛ دوگونه مردم دنیا و...».

ذوالفقار حق

تحقیق و تدوین ایرج فرامرزی؛ ویراستار حسین گلچین.- تهران: نسل کوثر، (چاپ اول): 1380.[234] ص.- (معارف؛ 4: سیاسی - اجتماعی؛ 1).
عنوان روی جلد: ذوالفقار حق: اندیشه‌های نظامی حضرت علی علیه‌السلام.
طراح روی جلد: محسن نقوی.
کتابنامه: ص. [229]- 234؛ همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب حاضر شامل دو بخش است. در بخش اول، دیدگاه حضرت علی (ع) همراه با تئوری‌های آن بزرگوار راجع به جهاد و جنگ با دشمن بررسی می‌شود. در بخش دوم، به اقدامات و عملکردهای حضرت در دوران پربرکت زندگی پیامبر عظیم‌الشأن (ص) و ایام حکومت آن حضرت اشاره شده است. مباحث مطرح شده در کتاب، عبارتند از: «مقدمه و کلیاتی درباره‌ی جهاد؛ بخش اول: اندیشه‌های نظامی علی (ع): [اهداف جهاد؛ اهمیت و فضیلت جهاد، نقش فرماندهی در جهاد و تاکتیکهای جنگی حضرت علی (ع)؛ بخش دوم: کارنامه‌ی نظامی در زمان پیامبر (ص) و کارنامه‌ی نظامی در دوران خلافت]». از بیانات حضرت امام خمینی (ره) - از جمله، پیام امام به

[ صفحه 285]

نماینده‌ی ولی‌فقیه در سپاه (8 / 4 / 62) و صحبتهای ایشان درباره‌ی شهید و فضیلت شهادت - نیز در کتاب استفاده شده است.

رویش جوانه‌ها در پرتو عاشورا، مجموعه سخنرانی‌ها از حائری شیرازی

[تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ، 79.1362 ص.: مصور.
کتابنامه.
مندرجات: گریه بر اباعبدالله الحسین (ع)، ص. 38 - 5؛ نقش دعا در سازندگی انسان، ص. 59 - 39؛ قوه چیست؟ تفسیر و اعداوا لهم ما استطعتم من قوه، ص. 79 - 60.
سخنرانی اول این کتاب با عنوان «گریه بر اباعبدالله الحسین (ع)» در روز تاسوعای سال 1401 ایراد شده است. و با طرح مباحث «مسائل قیام عاشورا»، «انسان‌سازی گریه» و «چه کسانی با امام حسین همراه هستند؟»، به اهمیت نوحه‌خواندن و سینه‌زدن می‌پردازد. در این بخش سه مبحث «سینه‌زنی قلب را صفا می‌دهد»، «جنگ بهترن دانشگاه اسلامی است». «پاسدار باید روضه‌خوان و نوحه‌خوان باشد»، مربوط به رزمندگان و دفاع مقدس هستند. سخنرانی دوم «نقش دعا در سازندگی انسان»، در جمع برادران ستاد دعای اهواز ایراد شده است. در این سخنرانی به نقش دعا در پیروزی رزمندگان اسلام پرداخته می‌شود. سخنرانی سوم «قوه چیست؟» در جمع فرماندهان و مسؤولین قرارگاهها و تیپها در تاریخ 17 / 6 / 61 ایراد شده است. عناوین این سخنرانی عبارتند از: «جرأت دشمن، مرکز و سنگر فرماندهی اوست»، «تحصیل قدرت شامل چه قوه‌هایی است»، «قوه‌ی کتمان و نگهداری اسرار نظامی». در پایان کتاب، قطعه شعری به نام «لاله‌های سرخ» به چاپ رسیده است.

رهبری و جنگ و صلح، مجموعه مقالات

احمد آذری قمی.- تهران: بنیاد رسالت، (چاپ اول): 299.1366 ص.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
مقالات کتاب، تحلیل انقلابهای قبل از قیام مهدی (عج) است و نگاهی گذرا به نهضتهای اسلامی در صدر اسلام دارد و آنها را مختصرا تفسیر کرده، صحت و سقم آنها را از دیدگاه حدیث و فقه می‌شکافد. همچنین در مقاله‌ی «انقلاب و رهبری» به مسؤولیت علماء و نگهبانان آیین محمدی (ص) در زمان غیبت کبرای امام عصر (عج) اشاره کرده، حرکتها و نهضتهای اسلامی به رهبری ولی‌فقیه در زمان غیبت را تحلیل می‌کند. کتاب، سه بخش دارد: بخش اول (مسلمین در عصر غیبت) به دو فصل تقسیم می‌شود: «دعوت به قیام و نجات و سعادت محرومان». بخش دوم (رهبری مسلمین در عصر غیبت)، نیز دو فصل دارد: «اسلام در متن جامعه و حاکمیت ولی‌فقیه در جامعه». بخش سوم، «رهبری و جنگ و صلح» و حاوی هشت فصل به ترتیب زیر است: «جنگ در اسلام؛ پیامبران و جهاد؛ دفاع مقدس؛ آزمایش امت اسلامی؛ صلح در اسلام؛ ثمرات دفاع مقدس؛ برخورد اسلام با منحرفین و شهادت در اسلام».

زمزم عشق: شرح مفاهیم عرفانی در نیایش‌های شهید چمران

اسماعیل منصوری لاریجانی.- تهران: مرکز نشر فرهنگی آیه، (چاپ اول): 199.1379 ص.
کتابنامه به صورت زیرنویس.

[ صفحه 286]

شمارگان: 3000 نسخه.
مندرجات: درد و غم؛ دنیا و دنیاگریزی؛ فقر و بیچارگی؛ عشق و دلدادگی؛ اسناد عاشقی؛ همدردی با محرومان؛ گناه و عصیان؛ زیباپرستی؛ هجرت؛ ذکر؛ قرب نوافل؛ شهادت؛ توکل و رضا؛ نیایش‌های شهید چمران.
موضوع کتاب «زمزم عشق»، مناجاتها و نیایشهای شهید چمران است. نویسنده، مناجاتها و نیایشهای شهید چمران را گردآوری کرده، مقولات و مفاهیم عرفانی آنها را شرح داده است. وی نخست ویژگی‌های عرفانی - ادبی این دعاها را به موضوعهایی چون: «درد و غم و آثار و برکات عرفانی آن، طهارت فطرت، اقتدار معنوی، دنیا و دنیاگریزی، اظهار فقر و عجز به پیشگاه الهی، عشق و محبت خداوندی، شب و شب زنده‌داری، زیبایی و زیبایی‌شناسی، ذکر و فکر، قرب نوافل و فرایض و شهادت» تقسیم کرده است و آنگاه در پی هر یک از این عنوانها، شرح مبسوط و مفیدی داده و ریشه و منشأ هر یک از این مباحث را در آیات قرآنی و احادیث و روایات ولایی جستجو کرده، آن را اساس بحث خود قرار داده است.

زن و دفاع در اسلام

نویسنده اسماعیل منصوری لاریجانی با سفارش بسیج خواهران نیروی مقاومت؛ ویراستار روح‌الله مقدسی.- تهران: کنگره‌ی بررسی نقش زنان در دفاع و امنیت، دبیرخانه، (چاپ اول): 118.1376 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
در این کتاب، نقش زن در عرصه‌های دفاعی (شامل حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی) در پنج فصل بحث شده است. فصل اول «جایگاه زن در اسلام»، شامل تعریف هویت و شخصیت دینی زن و نظام حقوقی او در ابعاد مختلف و حقوق شخصی و عمومی است؛ فصل دوم، «نقش دفاعی زن در قرآن» است و نمونه‌هایی از حضور فعال زنان در پیشبرد اهداف پیامبران (ع) ارائه می‌شود؛ فصل سوم «نقش دفاع زنان در روایات و مصادیق تاریخی آن در دوران امامت ائمه معصومین (ع)»؛ فصل چهارم، «نقش زنان در جنگهای صدر اسلام» است و در فصل پنجم، «حضور زنان در نهضت کربلا و قیام حضرت امام حسین (ع)»، از دو جهت، حضور مستقیم و بعد از قیام عاشورا، مورد بررسی قرار گرفته است. در متن، به مشارکت زن در فرهنگ عمومی جامعه و نقش او در سازماندهی ارکان دفاعی جامعه، تربیت فرزندان و مدیریت در زمان حضور مرد در جبهه و یا شهادت وی و مواردی در ارتباط با زمینه‌های موضوعی کتاب اشاره شده است.

سیره اخلاقی امام خمینی

تهیه‌کننده مرکز تحقیقات اسلامی.- تهران: سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح انتشارات دفاع، (چاپ دوم): 191.1378 ص.
کتابنامه: ص. [189]- 191؛ همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: 50000 نسخه.
این کتاب در بیست درس (فصل) به ذکر خصوصیات اخلاقی امام خمینی (ره) و بیان خاطرات و مطالبی در ارتباط با آن می‌پردازد. فصلهای کتاب عبارتند از: «خودسازی، تقوا، اخلاص، توکل، زهد و بی‌رغبتی به دنیا، پرستش و نیایش، توسل به اهل بیت (ع)، تواضع، حسن خلق، عزت و کرامت، اعتماد به نفس، شجاعت، حق‌شناسی، مردم‌داری، احترام به صاحبان فضیلت، عطوفت، قاطعیت و سازش‌ناپذیری، احتیاط در مصرف بیت‌المال و نظم و انضباط». در همین راستا، خاطرات و مطالبی در ارتباط با برخورد امام با شهیدان و خانواده‌ی شهدا، جانبازان، رزمندگان، و فرماندهان و نیروهای نظامی در دوران دفاع مقدس، دوران قبل و بعد از انقلاب و دوران تبعید در عراق و فرانسه و... نقل شده است.

[ صفحه 287]


سیمای بسیجی

تألیف محمدرضا اکبری.- [اصفهان]: پیام عترت، (چاپ پنجم): 196.1378 ص.
کتابنامه: به صورت زیرنویس.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب «سیمای بسیجی» شامل نه فصل با موضوعات: «تاریخچه‌ی بسیج، فلسفه و جایگاه ارزشی بسیج، اسلام و فرهنگ بسیجی، بسیجی و سیاست، بسیجی و ولایت، بسیجی و مرجعیت، بسیجی و روحانیت و وظایف و ویژگی‌های بسیجی» است. نویسنده در این مباحث به موضوعاتی چون: «اسلام بسیجی، اسلام از دیدگاه امام خمینی (ره)، جدایی دین از سیاست، اندیشه‌های سیاسی امام (ره)، تاریخچه‌ی علمی ولایت فقیه، اثبات ولایت فقیه، مشروعیت حکومت، پاسداری از ارزشهای اسلامی، خودسازی، آمادگی رزمی، مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب، اخلاص، شجاعت و...» نیز پرداخته است و برای هر مبحث شواهدی از آیات و روایات آورده است. در بخشهایی از کتاب درباره‌ی نقش بسیج در دفاع مقدس و حضور بسیجی‌ها در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل در طول جنگ تحمیلی نیز مطالبی ارائه شده است.

شهادت، خط سرخ آل محمد

نوشته علی کریمی جهرمی.- تهران: واحد فرهنگی بنیاد شهید انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 200.1362 ص.
عنوان روی جلد: خط سرخ شهادت.
شمارگان: 500 نسخه.
این کتاب، در بیست فصل، به موضوع شهید و شهادت پرداخته است. عناوین فصلها، پس از پیشگفتار، به ترتیب، عبارتند از: «شهید و شهادت، شوق به شهادت، دعا و درخواست شهادت، تذکری به عاشقان شهادت، شهادت یا مرگ مقدس، شهات مایه‌ی افتخار و سربلندی، حیات جاویدان شهیدان، شهید به هنگام شهادت احساس درد نمی‌کند، اجر و پاداش شهیدان، شهید و رابطه با جهان غیب، اعمال و اهداف شهید، مسؤولیت بازماندگان شهید، بزرگداشت آثار و نام و نشان شهید، علمای شهید، بانوان شهید، کودکان شهید، شهیدانی که در حال روزه به شهادت رسیدند، سیدالشهدا (ع) و کسانی که در حکم شهیدند. در متن کتاب، از نامه‌ی شهید محمدحسین فهمیده و به مناسبت موضوع، در ارتباط با دفاع مقدس (چون: مکاشفه‌ی شهدای ایران «شهدای جبهه‌های جنگ») مطالبی ارائه شده است.

شهید و شهادت در ادعیه و زیارات

علی‌اکبر علیخانی، مرتضی بحرانی؛ به کوششش دفتر تحقیق و پژوهش بنیاد شهید انقلاب اسلامی.- تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 259.1380 ص.
کتابنامه: ص. [253]- 259؛ همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، بررسی پدیده‌ی شهادت از منظر ادعیه و زیارات است. مفهوم دعا و زیارت در این کتاب، جملات، مضامین و عباراتی است که از معصوم (ع) صادر شده است. در پژوهش حاضر، با یک مقدمه و پنج فصل، از منابع و مآخذ متعددی استفاده شده است و مطالبی در خصوص جنگ و جایگاه شهدای جنگ نیز در آن بیان شده است. عناوین و موضوع فصلها عبارتند از:
«فصل اول: «دعا و زیارت»؛ فصل دوم: «مرگ و انواع آن»؛ فصل سوم: «ابعاد مفهومی شهید و شهادت»؛ فصل چهارم: «شهادت‌طلبی»؛ فصل پنجم «زیارت عاشورا، تجلی فرهنگ شهادت». هر فصل دارای موضوعهای فرعی در ارتباط با موضوع اصلی مورد بحث در آن فصل است. در این متن از منابع و مآخذ متعددی برای هر مبحث استفاده شده است و در جای جای آن نیز مطالبی در ارتباط با جنگ و دفاع مقدس و جایگاه شهدای جنگ آمده است.

[ صفحه 288]


شیعه و حفظ آثار جنگ

نوشته احمد اصغریان جدی.- تهران: دانشگاه علامه طباطبایی، (چاپ اول): 1378.
هجده، 380 ص.: مصور (بخش رنگی)، عکس، نمونه، نقشه.- (انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی؛ 25).
صفحه عنوان به انگلیسی:The Shiite & Preservation of the Holy Defence Values
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب در هفت فصل، همراه با پیوستها و ضمائم (در پایان کتاب)، به بررسی و تبیین آثار حرکت شیعیان در جلوگیری از تحریف تاریخ جنگ و استفاده از ابزار مختلف، از جمله هنر، در جهت حفظ و توسعه‌ی ارزشهای تاریخ جنگ می‌پردازد. فهرست مندرجات عبارت است از: «فصل اول: منطق استقرار هنر (تعریف مفاهیم، عوامل مؤثر در حکومتها، استقرار هنر اسلامی در رابطه با «فقه»)؛ فصل دوم: جهان‌بینی و هنر؛ فصل سوم: تمدن ایران اسلامی؛ فصل چهارم: صفویه تا پایان پهلوی؛ فصل پنجم: دشمن‌شناسی (غرب‌شناسی)؛ فصل ششم: انقلاب اسلامی و رسالتهای شیعه؛ فصل هفتم: خلاصه و نتیجه‌گیری (نتیجه‌گیری از منطق استوار، رهنمودهای طراحی جهت حفظ آثار فرهنگی انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس، شیوه‌ی تقرب به طراحی سوژه‌های حفظ آثار جنگ و یادنامه‌ی شهدا)». برخی عکسها و تصاویر با زیرنویس همراه هستند.

عبرت‌های عاشورا (1): نگاهی دیگر به خواص عاشورایی: بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی و فرماندهی کل قوا حضرت آیت‌الله خامنه‌ای

تهیه و تدوین مطالب محمدقاسم فروغی جهرمی.- تهران: بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات، (چاپ دوم): 1377.
68 ص.- (بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات. دیدگاه‌ها؛ 4).
کتاب در دو بخش تنظیم شده است: بخش اول، برگزیده‌ای از بیانات رهبر کبیر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) است که درباره‌ی مسائل زیر ایراد شده‌اند: «ویژگی‌های بارز مسلمانان در صدر اسلام؛ دلیل عقب‌افتادگی مسلمانان؛ چه تحولی باعث پیروزی مسلمانان می‌شود؛ چگونگی ایجاد انحراف فرهنگی در جامعه؛ تشخیص راه درست از باطل با توجه به مواضع دشمن؛ ما چگونه و چه روزی آسیب می‌بینیم؛ ولایت فقیه و سلامت نظام جمهوری اسلامی ایران». بخش دوم، «عبرتهای عاشورا یا نگاهی دیگر به خواص عاشورایی» نام دارد و شامل بیانات مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای است. موضوعات سخنرانی‌ها عبارتند از: «جهاد در فرهنگ اسلامی؛ عبرت از تاریخ؛ جماعت بشر؛ خواص طرفداری از حق و طرفداری از باطل و...».

عرفان سرخ: نامه ادبی - عرفانی دانشجوی بسیجی از جبهه جنگ

نویسنده عزیزالله سالاری.- تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، معاونت فرهنگی، (چاپ دوم): 112.1376 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر تصویری از عرفان اهل بیت عصمت (ع) و دورنمایی از عشق و حماسه‌ی رزم‌آوران جبهه‌ی اسلام در عشق به محبوب را ارائه می‌کند. آنچه در این مجموعه گرد آمده، با استفاده از آیات قرآن و نمونه‌ی اشعار عرفانی شاعران قدیم، عرفان سرخ را - که معرفتی است با خط و نشان از قرآن و احادیث و سیره‌ی معصومین - ترسیم نموده و بیان می‌دارد که چگونه عشق، عاشقان دیارش را به پیشواز شهادت می‌فرستد. از جمله مطالب کتاب، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد «تعریف عرفان و بیان اهداف آن، فرق عرفان با حکمت اشراق، امتیاز عرفان سرخ بر عرفان تصوف و ضرورت تبلیغ عرفان سرخ». «عرفان سرخ «واژه‌ای جدید است که در نامه‌های ادبی - عرفانی دانشجوی بسیجی به کار گرفته می‌شود. او عرفان رزمندگان اسلام را با اقوال و اشعار عرفان صوفیان تعریف می‌کند. چرا که عرفان صوفی برگرفته از سیر حیات خونباری است که در تاریخ آمده است.

[ صفحه 289]


عزت و افتخار حسینی: گزیده مقالات گردهمایی بازشناسی عزت و افتخار حسینی، عظمت و اقتدار سیاسی - نظامی

بازخوانی و ویرایش هیأت تحریریه دفتر سیاسی.- تهران: ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان عقیدتی سیاسی، دفتر سیاسی، (چاپ اول): 316.1381 ص.: جدول.
طراح روی جلد: هوشنگ محمد رحیمی‌فرد.
شمارگان: 10000 نسخه.
در پی همزمانی عاشورا با آغاز سال 1381 و به انگیزه‌ی برگزاری گردهمایی «بازشناسی عزت و افتخار حسینی، عظمت و اقتدار سیاسی - نظامی»، این کتاب، (که شامل پانزده مقاله و دو قطعه شعر در قالب مثنوی است) منتشر شد. مطالب پیرامون موضوعهایی زیر هستند: «تأثیرپذیری انقلاب اسلامی از قیام امام حسین (ع)، چگونگی اقتدار و عظمت سیاسی - نظامی، مفهوم امنیت و اقتدار ملی، تأثیر آموزشهای نظامی، عقیدتی و سیاسی در رسیدن به عزت و افتخار، نقش و وظایف کارکنان ناجا در رسیدن به عزت و افتخار حسینی، سیمای امام حسین (ع)، راهکارهای نظامی و موارد دیگری در این راستا.» در متن مقالات و اشعار، مطالبی نیز درباره‌ی دفاع مقدس ارائه شده است.

عشق به شهادت یا سیر و سلوک رزمندگان اسلام (جلد 1)

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبیلغات جبهه و جنگ، (چاپ اول): 1362.
104 ص.: مصور.- (سلسله درس‌های اسلام در جبهه؛ 1).
این کتاب حاوی دروس اول تا ششم حجت‌الاسلام حائری شیرازی تحت عنوان «اسلام در جبهه» است. مطالب این درسها عبارتند از: اولین عشق به شهادت نیت است. آرزوی شهادت، پرواز از قفس خاکی دنیا است، که راه آن با داشتن زندگی ساده و همواره به یاد داشتن مسافر بودن و ترجیح دادن آخرت بر دنیا هموار می‌گردد. «اثر بزرگ جبهه» خارج شدن فرد از حالت عادی و متعارف و انتخاب زندگی جدیدی با اراده خود است. کمال مطلوب عشق به شهادت عاشق بودن است و گره آن به سرپنجه تدبیر ایمان بازمی‌شود. اطاعت از فرماندهی به منزله‌ی اطاعت از امر خداوند است ولی در هنگام اشتباه باید به فرمانده تذکر داده شود. خودسازی باید انجام گیرد. در ارتش و سپاه نباید گروه‌گرایی باشد. با خودبینی باید مبارزه شود. نباید تسلیم هوای نفس شد. قرآن را باید وسیله نجات دانست. نیت باید خالص و مشترک باشد و کیفیت را اهمیت داد نه کمیت را.

عطر شهادت در کلام ولایت، مجموعه‌ای از سخنان و پیام‌های مقام معظم رهبری، پیرامون شهید، شهادت، خانواده شهید و بنیاد شهید

تهیه و تنظیم اداره کل دفتر سیاست و روابط عمومی بنیاد شهید انقلاب اسلامی.- تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، 193.1380 ص.
این کتاب، گزیده‌ای از پیامهای مقام معظم رهبری است. از جمله پیامهای مندرج در این کتاب، موارد زیر است: پیام به گردهمایی سراسری مراکز بنیاد در سال 1362؛ پیام به مناسبت تجلیل از شهدا، اسرا، مفقودان و خانواده‌ی معظم شهدا در دهه‌ی فجر (18 / 11 / 69)؛ دیدار قائم مقام و مسؤولان بنیاد در تاریخ 23 / 10 / 69؛ پیام به مناسبت تجلیل از شهدا، اسرا، مفقودان و خانواده‌های معظم شاهد در هفته‌ی دفاع مقدس (4 / 7 / 70)، دیدار با فرزندان شاهد فارغ‌التحصیل از دانشگاهها (8 / 10 / 70)، پیام به مناسبت تجلیل از شهدا، اسرا، مفقودان و خانواده‌های معظم شهدا (17 / 11 / 70) و دیدار با فرزندان ممتاز شاهد سراسر کشور (11 / 6 / 71)، دیدار با فرزندان شاهد شرکت‌کننده در جشنواره‌ی فرهنگی، وزرشی (30 / 4 / 73).

[ صفحه 290]


علی، زیباترین سروده‌ی هستی

مصطفی چمران؛ گردآوری و تدوین مهدی چمران.- تهران: بنیاد شهید چمران، (چاپ اول): 103.1380 ص.: نمونه (رنگی).
شمارگان: 200 نسخه.
کتاب حاضر شامل چند دستنوشته و سه سخنرانی از شهید چمران درباره‌ی حضرت علی (ع) می‌باشد، که در قالب سه گفتار ارائه شده است. گفتار اول: «ذکر خدا و عدالت علی (ع)»، سخنرانی شهید چمران است که در تاریخ 13 / 8 / 59 در تهران و در ماه رمضان ایراد فرمودند. گفتار دوم: «از حکومت علی (ع) تا مهدی موعود (عج)»، سخنرانی دکتر چمران در مسجد صدریه‌ی میدان خراسان در تاریخ 13 / 4 / 59 است. گفتار سوم: «امام علی (ع)، تجلی عدل خدا» سخنرانی دکتر چمران در کانون اسلامی انصار در تاریخ 9 / 5 / 59 است. در متن سخنرانی‌ها مطالبی درباره‌ی رزمندگان و دفاع مقدس ارائه شده است. تمثال مبارک حضرت علی (ع)، که مصطفی چمران در سن شانزده سالگی به وسیله‌ی مداد رنگی نقاشی کرده، نیز در کتاب چاپ رسیده است.

عوامل معنوی و فرهنگی دفاع مقدس: ارزش‌های اسلامی

علی تقی‌زاده اکبری، تهیه‌کننده: مرکز تحقیقات اسلامی نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه.- قم: مرکز تحقیقات اسلامی، (چاپ اول): 1380.
223 ص.- (عوامل معنوی و فرهنگی دفاع مقدس، 2).
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر، جلد دوم مجموعه‌ای از تحقیقات به عمل آمده پیرامون عوامل مهم معنوی و فرهنگی و ارزشهای اسلامی است که رزمندگان اسلام در طول دفاع مقدس به آنها پایبند بودند. کتاب، شامل پنج فصل است: «فصل اول: کلیات (مفهوم ارزشهای اسلامی و اخلاقی، ویژگی‌های افعال اخلاقی، رابطه‌ی ارزشهای اخلاقی و باورهای دینی، ارزشهای اخلاقی در قرآن، جهاد و دفاع)؛ فصل دوم: پارسایی (یاد خدا، نماز شب، انس با قرآن، دعا و راز و نیاز، اخلاص و دفاع، اخلاص در باور رزمندگان، تجلی اخلاص در وصیتنامه شهیدان، نمونه‌هایی از اخلاص رزمندگان، نقش توکل در پیروزی از دیدگاه فرماندهان)؛ فصل سوم: استواری و سرافرازی (صبر و استقامت، شجاعت و دلاوری، عزت و کرامت، در حال قدرت و در اسارت)؛ فصل چهارم: برادری و گذشت (اخوت و همدلی نیروها با فرماندهان و بالعکس، اخوت و همدلی در اسارت، ایثار و فداکاری در مال، امکانات، در نجات دیگران و در خطرپذیری) و فصل پنجم: شوق دیدار (بی‌اعتنایی به دنیا، شوق حضور در جبهه‌ها و شرکت در عملیات، تجلی شوق در وصیتنامه شهیدان، شهادت‌طلبی در جبهه، اسارت و شهادت از نظرگاه شهیدان». در مباحث مطرح شده نمونه‌ها و روایاتی از خاطرات رزمندگان و شهدا در مناطق عملیاتی ارائه شده است.

عید ولایت

از آثار جوادی آملی؛ گردآوری و تنظیم علی اسلامی.- قم: مرکز نشر اسراء، (چاپ اول): 150.1379 ص.
شمارگان: 15000 نسخه.
این مجموعه در شصت بخش، مرور و بررسی مختصری درباره‌ی ولایت است. مندرجات کتاب عبارت است از: «بخش یکم: عید ولایت در قرآن (برترین نعمت معنوی، امامت، تداوم رسالت، وعده‌ی صیانت الهی، نگرانی موسای کلیم از جهل مردم، نومیدی برای کافران، خطر منافقان، ولایت فقیه، تداوم امامت)؛ بخش دوم: عید ولایت در تاریخ (جایگاه ولایت در دین، صحنه غدیر، اولویت ولی الهی)؛ بخش سوم: فاتح ولایت از زبان خودش (ستیغ بلند کمال، بنیان مرصوص ولایت، اولین گرونده به پیامبر (ص)، دروازه‌ی شهر علم پیامبر (ص)، توحید ناب علوی، برترین حامی وحدت، پیروزمند صحنه‌های نبرد، وزیر پیامبر (ص))؛ بخش چهارم: اولین مدافع ولایت [خطابه‌ی

[ صفحه 291]

آتشین دختر پیامبر(ص)، گریه‌های فاطمه (س)، فاطمه (س) در بستر بیماری]؛ بخش پنجم: وارثان غدیر؛ بخش ششم: اهمیت و آداب عید ولایت، نیایش». در متن کتاب به طور خلاصه به مسأله‌ی جنگ ایران و عراق اشاره شده است. همچنین در مبحث نیایش، فرازهایی از دعاها درباره‌ی اسرا، مفقودالاثرها، شهدا و خانواده‌ی محترمشان آمده است.

فتاوی امام خمینی در رابطه با جانبازان

به اهتمام حمید علم‌الهدی، حمید جزایری.- تهران: مرکز نشر فرهنگی رجاء، (چاپ اول): 210.1364 ص.: مصور.
عنوان روی جلد: فتاوی امام خمینی درباره جانبازان انقلاب اسلامی، با پیام سید علی خامنه‌ای.
شمارگان: 10000 نسخه.
کتاب، شامل گزیده‌ای از فتاوای حضرت امام خمینی (ره) درباره‌ی مسائل مربوط به جانبازان است. پیام حضرت امام (ره) به ایثارگران جبهه‌های نور (به مناسبت چهارمین سالگرد جنگ تحمیلی) و نیز پیام حجت‌الاسلام خامنه‌ای (به مناسبت چاپ این کتاب) ارائه شده است. از جمله موضوعهای فتواها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: «نجاسات، مطهرات، آبها، احکام تخلی، وضو (انواع وضو)، شرایط صحیح بودن وضو، وضوی جبیره، وضو در حالت قطع دست و پا، غسل، وضو، غسل و تیمم به کمک نایب، مقدمات نماز، واجبات نماز، مبطلات نماز، شکیات نماز، نماز نشسته و خوابیده، روزه و چند استفتاء پیرامون مسائل حج».

فرماندهی در اسلام، به ضمیمه اخلاق جنگ و فرماندهی در اسلام از دیدگاه حضرت امیرالمؤمنین علی، امام خمینی، آیت‌الله منتظری

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ.- تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ، (چاپ اول): 1364.
272 ص.: مصور.- (سیر و سلوک رزمندگان اسلام، سلسله درس‌های اسلام در جبهه، جلد چهارم).
در قسمت اول این کتاب، اخلاق جنگ و فرماندهی در اسلام از دیدگاه حضرت علی (ع)، حضرت امام خمینی (ره) و آیت‌ا... منتظری آمده است. نکات مربوط به دیدگاههای حضرت علی که در آن در باب اخلاق جنگ و فرماندهی در اسلام سخن گفته شده، برگرفته از نهج‌البلاغه است. در قسمت «فرماندهی در اسلام از دیدگاه حضرت امام (ره)» محورهایی مانند ولایت، فرماندهی، وحدت، نظم، سلسله مراتب، فرماندهی، ارتش امام زمان (عج)، اخلاق اسلامی و اخلاق جنگ در اسلام و... برگزیده شده است. پس از آن «فرماندهی در اسلام از دیدگاه آیت‌الله منتظری» بررسی شده است. سپس درسهای بیست و هفتم تا سی و دوم «اسلام در جبهه» از حجت‌الاسلام حائری شیرازی در باب ولایت فقیه، عوامل مؤثر در پیروزی، مدیریت، ضرورت برنامه‌ریزی، وحدت و معنویت لباس فرماندهی و فرمانبری آورده شده است.

قرآن در جبهه

نوشته ح. علم‌الهدی و- قم: [بی‌نا، بی‌تا]. 75 ص.
کتابنامه: به صورت زیرنویس.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب، یکی از نوشته‌های شهید «حسین علم‌الهدی» شهید علم‌الهدی در این نوشته ضمن بیان موضوعات مورد نظر خود، در تأکید و شرح مطالب هر موضوع، از قرآن کریم، سخنان ائمه‌ی اطهار (س)، فرمایشات

[ صفحه 292]

حضرت امیرالمؤمنین (ع) در نهج‌البلاغه و بیانات حضرت امام خمینی، شواهدی آورده است. برخی از موضوعهایی که شهید به آن پرداخته است، عبارتند از: فضیلت جهان در بیان حدیث؛ نیت؛ نظم و دقت در جبهه؛ اهمیت جنگ و عظمت جبهه؛ وحدت کلمه؛ امدادهای الهی در جبهه؛ رفتار با اسیران؛ فتح یا شهادت و...».

مجموعه سخنرانی‌ها و مقالات ویژه «کنگره شهید فهمیده و شهدای دانش‌آموز»

گردآورنده مهدی خانی.- تهران: بسیج دانش‌آموزی نیروی مقاومت؛ سازمان تحقیقات بسیج (چاپ اول): 1377.
196 ص.: جدول، نمودار.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر، شامل سیزده مقاله و سخنرانی همراه با گزارش دبیر کنگره (مسؤول بسیج دانش‌آموزی) است که در سومین کنگره‌ی «شهید فهمیده و شهدای دانش‌آموز» ارائه شده است. تعدادی از عناوین و نویسندگان مقاله‌ها عبارتند از: «دانش‌آموزان، طلایه‌داران حماسه‌های جنگ و مقاومت (یحیی صفوی، فرمانده‌ی کل سپاه)؛ جبهه‌ی فرهنگی، عرصه‌ی نوین مبارزه با استکبار (حجت‌الاسلام رازینی)؛ رسالت جوانان در حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی (علیرضا افشار)؛ ویژگی‌های یک دانش‌آموز نمونه بسیجی (اصغر جعفری)؛ روند تاریخی نقش جوانان در ایجاد قدرت ملی و نظامی (علی‌اصغر جمالی)؛ بررسی آگاهی سیاسی دانش‌آموزان و نقش بسیج دانش‌آموزی در آن (صادق دژم خوی)؛ جوانان و نوجوانان (رسول سنائی‌راد)؛ معرفی جوانان الگو و شاخص صدر اسلام (اسماعیل منصوری لاریجانی) و ویژگی‌های دوران جوانی و نوجوانی از دیدگاه علوم جدید (محمدرضا نجفی) و...».

مدرسه عشق

به کوشش سعید قاسمی.- قم: مؤسسه فرهنگی انتشاراتی حضور، (چاپ اول): 48.1379 ص.
این کتاب، در پنج فصل، مجموعه‌ی مطالبی درباره‌ی بسیج است. فهرست مطالب عبارت است از:
فصل اول: «بسیج در کلام امام خمینی (ره)»؛ فصل دوم: «بسیج در کلام مقام معظم رهبری» (قوام انقلاب به بسیج است، بسیج بهترین مدافع انقلاب اسلام، روحیه‌ی بسیجی و هوشیاری نیروهای مسلح و مردم)فصل سوم: «بسیج در کلام شهیدان» (نقل شهیدان درباره‌ی بسیج؛ از جمله شهیدانی که از آنها نقل شده است: علی صیاد شیرازی، مرتضی آوینی، آیت‌الله بهشتی، حاج‌همت، حاج‌عباس کریمی، عباس حسینی، مهدی رحمانیان، و... هستند)؛ فصل چهارم: «گفته‌ها و نکته‌ها» (شامل عبارات، جملات و مطالبی درباره‌ی فرهنگ بسیجی، اسلام بسیجی، بسیجی و ولایت، بسیجی)؛ فصل پنجم: «اشعار» (شامل سروده‌هایی درباره‌ی بسیج و رزمندگان و دفاع مقدس در قالبهای غزل و مثنوی).
نام سرایندگان اشعار ذکر نشده است.

مدیریت نظامی در نبردهای پیامبر اکرم

تألیف ضاهروتر؛ ترجمه و تحقیق اصغر قائدان؛ ویراستاری و تصحیح: م میریان، محمدباقر شمسی‌پور.- تهران: صریر، (چاپ اول): 295.1374 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
عنوان اصلی: الاداره العسکریه فی حروب الرسول محمد (ص).
«دکتر ضاهروتر» یکی از افسران ارشد ستاد ارتش سوریه است و کتاب «مدیریت در نبردهای پیامبر

[ صفحه 293]

(ص)» با توجه به شیوه‌ی تحقیق وی، اثری طبقه‌بندی شده در بازگویی شیوه‌ی مدیریت پیامبر (ص) در جنگهای صدر اسلام است. کتاب، دارای یک مدخل، شش فصل و یک خاتمه است. عناوین مطالب عبارتند از: «مدخل: پیدایش روشها و فنون جنگی اسلامی و مهم‌ترین امتیازات آن؛ فصل اول: ویژگی‌ها و امتیازات نظامی عرب قبل از اسلام؛ فصل دوم: صفات و اخلاق یک فرمانده: فصل سوم: معرفی ستادهای اداری؛ فصل چهارم: شعبه‌ی اداره‌ی امنیت و اطلاعات؛ فصل پنجم: ستاد عملیاتی و تهیه‌ی تجهیزات مورد نیاز؛ فصل ششم: اداره‌ی تدارکات، امداد، خدمات پزشکی، اداره‌ی غنایم، تسلیحات و نقش زنان در سپاه». در خاتمه به چگونگی رشد و تکامل لشکر اسلامی و عوامل پیروزی آن پرداخته شده است.

مطالبی پیرامون: اوقات فراغت؛ ادامه سلسله درس‌های «اسلام در جبهه» به ضمیمه مطالبی پیرامون خودسازی و استفاده از اوقات فراغت

تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، واحد تبلیغات و انتشارات، تبلیغات جبهه و جنگ، 1367.
152 ص.- (سلسله درس‌های «اسلام در جبهه» جلد هفتم).
این کتاب به مناسبت دهمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در 22 بهمن 1367 منتشر شده است.
این کتاب، در سه بخش تنظیم شده است. در بخش اول: (مقدمه«با استناد به فرمایشات حضرت علی (ع) در باب ارزش وقت و لزوم استفاده‌ی صحیح از آن، درخصوص جلوگیری از رسوخ فرهنگ و تمدن منحط غرب و نقش آن در به انحراف کشاندن جوانان سخن گفته شده است. قسمت دوم کتاب، درسهای سی و پنجم تا سی و هشتم از سلسله درسهای اسلام در جبهه است که تحت عنوان «آشنایی با ارزشهای فرهنگی» ذکر شده است. مطالب مورد بحث در درس سی و پنجم، «رموز خودسازی به کمک فرهنگ جبهه، معنی بیکاری و لزوم برنامه‌ریزی مفید و اجتناب از بحثهای بیجا و بی‌نظم» است. در درس سی و ششم (وظایف برادران بسیجی در تدوین و تنظیم برنامه‌ی خود)، از تلاش برای خودسازی و اثرات دستورات انسان‌ساز اسلام بر زندگی مسلمانان و برنامه‌ریزی طبق دستورات دینی و عقل و منطق سخن گفته شده است. درس سی و هفتم به «شیوه‌های تحصیل کمال» و درس سی و هشتم به «اوقات فراغت جوانان و مشکلات و موانع موجود در جامعه» پرداخته است. آخرین قسمت کتاب (نکاتی پیرامون استفاده از اوقات فراغت و مسأله‌ی خودسازی)، روش خودشناسی و تفکر درباره‌ی خودسازی را مطرح می‌کند.

مقام رفیع شهادت از دیدگاه قرآن و روایات

کاظم صدرالسادات دزفولی.- تهران: کتابخانه صدر، (چاپ اول): 103.1370 ص.: 5 قطعه عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
به مناسبت گرامیداشت اولین سالگرد شهید انقلاب اسلامی، ثقةالاسلام سید حسن غیوری (ره).
شهید حسن غیوری در سال 1346 در قم، در دامان خانواده‌ای متقی و اهل علم به دنیا آمد. در سال 1351 تحصیلات ابتدایی را آغاز کرد و سال بعد به همراه خانواده‌ی خود به شهر سیرجان تبعید شد. در دوره‌ی تحصیل از طلایه‌داران مبارزه بر ضد رژیم بود. از طریق بسیج، فنون نظامی را فراگرفت و در سال 62 داوطلبانه عازم کردستان شد و در شهر بوکان، در سخت‌ترین شرایط خدمت کرد. سپس به جبهه‌ها شتافت و سرانجام در مرحله‌ی چهارم عملیات والفجر ده، در حملات شیمیایی ارتش بعثی مصدوم شد، و بعد از دو سال مصدومیت و تحمل سختیها به ملکوت اعلی پیوست. او که فرزند نماینده‌ی امام در هلال‌احمر بود، در جبهه‌ها به صورت ناشناس می‌جنگید. در کتاب، بعد از زندگینامه، قسمتی از وصیتنامه شهید، آیات و احادیثی در مورد شهید و مقام شهید و سپس ابیاتی در

[ صفحه 294]

مورد شهید آمده است. دعای کمیل، زیارت عاشورا و زیارت وارث - که شهید حسن غیوری همیشه در خواندن آنها اصرار داشت - پایان‌بخش کتاب است.

می‌شود آسمانی بود

مؤلف عباس داودی؛ سفارش بسیج دانش‌آموزی نیروی مقاومت.- تهران: سازمان تحقیقات خودکفایی بسیج، (چاپ اول): 84.1376 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
به مناسبت دومین یادواره شهید فهمیده و شهدای دانش‌آموز کشور، 1376.
کتاب حاضر شرح چهارده ویژگی از خصوصیات دختران و پسران شهید از زبان خانواده‌ی شهدا است. در کنار آنها آیات، روایات و احادیث نیز ارائه شده است. ویژگی‌ها عبارتند از: «عشق به عبادت، دل نبستن به ثروت، آرزوی شهادت، اخلاص در نیت، پرهیز از غیبت، ایثار و مروت، انفاق و سخاوت، فرمانبرداری و اطاعت، حسابرسی و مراقبت، پایداری و استقامت، انس با قرآن و تلاوت آن، و عدالت عدم تبعیض، طلب مغفرت و محبت به عترت (ع)» شهیدان عبارتند از: «عذرا هوشمند (شهید بمباران هوایی)، احمدرضا صالحی (از شهرستان ازنا)، علیرضا مرادی (از پلدختر)، عبدالرضا مقدس‌زاده (دزفول)، حمید ستوده (قوچان) و...».

نظم و انضباط

نویسنده علی شیخیان؛ تهیه‌کننده مرکز تحقیقات اسلامی [نمایندگی ولی‌فقیه و سپاه].- [قم]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نمایندگی ولی‌فقیه، مرکز تحقیقات اسلامی، (چاپ اول): 71.1380 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب، شامل دو فصل است: فصل اول: کلیات: [تعریف، مفهوم و اهمیت نظم، نظم در جهان هستی، قرآن کریم، روایات، سیره‌ی پیشوایان معصوم و حضرت امام خمینی (ره)]؛ فصل دوم: نظم در نیروهای مسلح [ضرورت نظم و انضباط در نیروهای نظامی، فوائد آن و آفات ناشی از بی‌نظمی برگرفته از بیانات حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری و انتظارات مقام معظم رهبری از نظم و انضباط در سپاه]. در پایان نیز از چند اسوه‌ی نظم در سپاه یاد شده است که عبارتند از: «شهید یوسف کلاهدوز، شهید حسن باقری (افشردی)، شهید حاج‌ابراهیم همت، شهید مهدی باکری». مطالب کوتاهی نیز از شهید صیاد شیرازی در خصوص سه مرحله‌ی عملیات رمضان آمده است.

نقش جهاد در بسیج و سازماندهی ارتش و سپاه

مصطفی پاینده.- قم: نشر محمد، [بی‌تا]، [تاریخ پیشگفتار: 1360]. 111 ص.
شمارگان: 1000 نسخه.
مطالب این کتاب قبلا تحت عنوان «پیش به سوی بسیج، سپاه و ارتش» در دوازده شماره‌ی مجله‌ی پاسدار انقلاب چاپ شده است.
در کتاب «نقش جهاد در بسیج و سازماندهی ارتش و سپاه»، نویسنده با بیان مفهوم جهاد و با تکیه بر «جهاد فی سبیل الله» واژه‌ی جهاد را در فرهنگ اسلامی بررسی می‌کند. برای این منظور، به آیات و روایات فراوان از معصومین (ع) تمسک می‌جوید. در این راستا، به بیان اهداف و خطوط کلی جهاد می‌پردازد و در تمام مراحل مختلف، آیات و روایات را زینت‌بخش کلام خود قرار می‌دهد و سعی می‌کند با یک دید تحقیقی و تفسیری در آیات و روایات، به منظور خود نائل شود. در ادامه‌ی کتاب، نویسنده به مسایلی می‌پردازد که هر کدام به نحوی در

[ صفحه 295]

ارتباط با موضوع جهاد و تشکیلات مربوط به آن هستند؛ از جمله: شرایط شرکت‌کنندگان در جهاد و اعضای سپاه و ارتش از دید اسلام، مسؤولیت‌های متقابل فرماندهان و نیروهای مسلح، و نیروهای مسلح، رهنمودهای کلی اسلام برای گزینش فرماندهان و مسؤولان رده‌های بالا در ارتش و سپاه و توجیه‌های لازم در این زمینه و...

نقش زنان مسلمان در جنگ

تهیه‌کننده گروه تاریخ اسلام، مرکز بررسی و تحقیقات واحد آموزش عقیدتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی.- تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کمیته فرهنگی ستاد امور جنگ؛ پیام آزادی، (چاپ اول): 101.1367 ص.
کتابنامه: ص. 101؛ همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب به مناسبت دهمین سال پیروزی انقلاب اسلامی منتشر شده است.
کتاب حاضر، در هشت فصل به نقش زنان مسلمان در جنگهای صدر اسلام و شرکت آنان در فعالیت‌های نظامی به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم می‌پردازد و نمونه‌هایی از شیرزنان را با نقش تاریخی هر یک ارائه می‌دهد. مطالب کتاب درخصوص جنگ‌های نقش زنان در جنگ‌های صدر اسلام [دوران پیامبر (ص) و حکومت حضرت علی (ع) در واقعه‌ی کربلا و در دوران سایر امامان معصوم (ع)] است. فصل اول: نقش زنان مسلمان در جبهه (مشارکت زنان صدر اسلام در جنگ)؛ فصل دوم: شرکت مستقیم زنان مسلمان در رزم؛ فصل سوم: برخورد زنان مسلمان با فراریان فصل چهارم: نقش زنان مسلمان در تشویق رزمندگان؛ فصل پنجم: نقش زنان مسلمان در پشت جبهه؛ فصل ششم: کمکهای نقدی زنان مسلمان به جبهه و رزمندگان اسلام؛ فصل هفتم: زنان مجروح و جانباز و شهید و اسیر؛ فصل هشتم: نقش سازمانده‌ی زنان مسلمان پس از جنگ.

نقش زنان مسلمان در صدر اسلام

نویسنده ساده حمزه؛ ویراستار سعدی جعفری کاردگر.- تهران: سازمان تحقیقات خودکفایی بسیج، (چاپ اول): 1376.
72 ص (کنگره نقش زنان در دفاع و امنیت؛ 4).
شمارگان: 10000 نسخه.
کتاب حاضر شامل مطالبی درباره‌ی نقش زنان مسلمان در صدر اسلام (دوران پیامبر (ص) و ائمه‌ی معصومین (ع)) است. کتاب در پنج فصل تنظیم شده است. عناوین فصلها عبارتند از: «تشریح جایگاه واقعی زنان در دفاع، تاریخچه‌ای از حق انتخاب زنان در قدیم و در اسلام به همراه نمونه‌هایی از زنان مسلمان، تقدیم و ایثار در زنان (زینب کبری، خنساء، سمیرا دختر قیس، ام وهب)، حضور در نبرد و جنگهای صدر اسلام (ام عماره یا نسیبه، صفیه و...) قدرت و نفوذ کلام با ذکر نمونه‌هایی از زنان صدر اسلام و عرفان در بین زنان مسلمان».

نوجوان، بسیج و الگوها: مجموعه مصاحبه‌ها و میزگرد ویژه کنگره شهید فهمیده و شهدای دانش‌آموزی

تألیف مهدی خانی و فریبا ابتهاج.- تهران: بسیج دانش‌آموزی نیروی مقاومت، سازمان تحقیقات بسیج، (چاپ اول): 172.1377 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
به مناسبت سومین یادواره شهید فهمیده و شهدای دانش‌آموز.

[ صفحه 296]

کتاب حاضر شامل سه بخش است. بخش اول، مجموعه‌ای است از هفت مصاحبه با صاحب‌منصبان و صاحب‌نظرانی چون: علیرضا افشار (فرمانده‌ی وقت نیروی مقاومت بسیج)، حسن بختیاری (رئیس مؤسسه خدمات علمی، آموزشی رزمندگان اسلام)، محترم جمالی (مسؤول بسیج خواهران نیروی مقاومت)، شهلا حبیبی (مشاور رئیس‌جمهوری در امور زنان)، رحیم عبادی (معاونت پرورشی وزارت آموزش و پرورش) و...؛ بخش دوم، شامل میزگردی با موضوع نوجوانان و بسیج و الگوها (شامل پرسش و پاسخ با مسؤولان و دست‌اندرکارانی مانند: حجت‌الاسلام دشتی، سردار عبدالرضا آزادی و...) است. بسیاری از این افراد از جمله فرماندهان و مسؤولان دوران دفاع مقدس بودند و دیدگاه خود را درباره‌ی شهید فهمیده بیان کرده‌اند. بخش آخر، گفت‌وگوهایی با دانش‌آموزان مدارس تهران درخصوص مسأله‌ی بسیج، جوان و نوجوان و دیدگاههای متفاوت مطرح شده و الگوهای مناسب جوانان در جامعه‌ی امروزی است.

نور مقام معظم رهبری

عسکر یحیی‌زاده خطیر؛ ویراستار جعفر غلامپور.- تهران: امیر بهادر، (چاپ اول): 104.1377 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
نویسنده‌ی کتاب که یک جانباز روحانی است، پس از رحلت امام خمینی (ره) و آغاز رهبری آیت‌الله خامنه‌ای، افکار و اندیشه‌های خویش را در قالب جملات و نوشته‌ی حاضر در مباحث و عناوین متعددی بیان کرده است که عبارتند از: «نور قلب امام خمینی راجع به اسلام، قدر و منزلت امام، خواهش جوانان عاشق از مقام رهبری، نور مقام رهبری و وظیفه‌ی علمای دینی، نور مقام رهبری و مسؤولیت دانایان جامعه، جامعه‌ی ولایی، فرهنگ غنی‌ای که عاشقان ولایت باید با آن آشنا گردند، نور رهبر و وحدت مسلمین، گامی تازه‌ای برای رسیدن به وحدت حقیقی، خواهش و درد دل عاشق با پدر جانبازان و روحانیون». در متن کتاب از پاسداران و رزمندگان و بسیجیان جبهه‌های نبرد و دعا و خواهش آنها برای شهادت و ایستادگی در برابر ظلم یاد شده است.

هدیه‌ای از دوست، نگاهی به مصائب و دشواری‌ها از زاویه‌ای دیگر

ابوالقاسم حسینی (ژرفا)؛ تحقیق و پژوهش: خلیل حسینی.- قم: بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1375.
200 ص.- (سلسله کتاب‌های مرکز تحقیقات اسلامی جانبازان).
طراح روی جلد: محسن زمانی.
صفحه عنوان به انگلیسی: A Gift From a Friend, Dealing with Colamities and Difficulties Through Another Corner
کتابنامه: ص. [182]- 186
این کتاب می‌کوشد تا جایگاه مصائب را در حیات آدمی و جهان هستی ترسیم نموده، آثار آنها (به ویژه صبر بر دشواری‌ها) را در سرچشمه‌های فرهنگ دینی جستجو کند. زیربنای این پژوهش، کاوش در منابع روایی و سیره و سنت پیامبران و اولیای معصوم و انسانهای الگو است. کتاب حاوی عناوین زیر است: «صبر بر بلا، زمینه‌ساز آرامش جاودان است»، «نعمت اگر با شکر همراه نشود وبال است»، «اندوه، گاهی بهترین نعمت است»، «مؤمن حقیقی نه از سر اجبار بلکه با بصیرت صبر می‌کند»، «انسانهای آگاه هر لحظه در انتظار بلایی تازه‌اند»، «پیوند انسان و دشواری‌ها»، «نقش و کارکرد مصائب»، «اصول نگرش به نقش مصائب»، «دستاوردهای صبر بر مصائب» و «با مصائب چگونه باید زیست».

[ صفحه 298]


فنی، مهندسی

آنچه که برنامه ریزان درباره انفجار و شوک باید بدانند

مترجم: نصرالله صاحباری.- [تهران]: وزارت مسکن و شهرسازی، دفتر سازه‌های امن واحد فنی و اجرائی و جنگ، 1369.
83 ص.: مصور، نمودار، جدول.- (انفجار و حفاظت؛ 11).
عنوان اصلی:
عنوان پشت جلد به انگلیسی: DCPA attack envionment in manual: Chapter 2, 1973
What the Planner Need to Know About Blast and Shock.
این کتاب به بررسی اثرات انفجار و وضعیت سازه‌ها در مقابله با آن می‌پردازد. از جمله موارد مطرح شده، می‌توان به نکات زیر اشاره کرد: «اثرات عمومی انفجار؛ شانس نجات افراد در ساختمانهای معمولی هنگام انفجار؛ اهمیت ازدیاد فشارهای کم؛ موج انفجار چیست؟؛ رابطه تندباد انفجار و ازدیاد فشار؛ اثرات بر روی مردم در فضای باز؛ حفاظت در فضای باز؛ میزان آسیب به ساختمانها؛ اثرات بر روی مردم داخل ساختمانها؛ حفاظت در برابر انفجار در زیرزمینهای خانگی؛ شانس نجات در ساختمانهای با دیوار باربر؛ شانس نجات در طبقات ساختمانهای اسکلتی؛ حفاظت در زیرزمینها؛ پناهگاههای خوب و پناهگاههای ضعیف؛ زیرگذرها؛ تونلها؛ معادن و غارها، بهترین پناهگاه ضد انفجار قابل دسترسی و...».

بازسازی و جغرافیای شهری قصرشیرین

تألیف: عبدالله پورشفیع.- تهران: آناهیتا، 1374.
[159] ص.: مصور، نقشه، جدول، نمودار.
کتابنامه: ص. 156.
شمارگان: 3000 نسخه.
بر اثر لهیب آتش جنگی که توسط عراق بر ملت شریف ایران در طول هشت سال دفاع مقدس تحمیل شد، 87 شهر و 2676 روستای کشور آسیب کلی دید و کلیه‌ی تأسیسات شهری، کارخانجات، مزارع و... واقع در آنها منهدم شدند. قصرشیرین از جمله شهرهایی بود که توسط دشمن بعثی به نابودی کشانده شد. این کتاب به منظور آشنایی بیشتر با موقعیت جغرافیایی قصرشیرین برای بازسازی هرچه سریعتر آن تحریر شده و شامل مطالبی در ارتباط با جغرافیای طبیعی، تاریخی، انسانی، و اقتصادی منطقه‌ی قصرشیرین است. علاوه بر آن، مباحثی درباره‌ی طراحی شهری، مناسب‌سازی محیط شهری برای معلولین، شهر سالم و خصوصیات آن، بازسازی و روند آن در شهرستان قصرشیرین و بازسازی و توسعه نیز در این کتاب درج شده است.

پل‌های فلزی با مقطع متغیر، پل‌های فلزی قادر

مصطفی نظرفخار؛ تجدیدنظر؛ هادی عباسفر، محمدناصر زنگنه؛ عبدالله فاتحی.- تهران: وزارت جهاد سازندگی، مرکز حفظ و نشر آثار دفاع مقدس. گروه تدوین و تجارب مهندسی، 1373.
168 ص. عکس. جدول. نمودار.- (سلسله انتشارات جهاد سازندگی در دفاع مقدس).
کتاب مباحث زیر را در شش فصل شرح داده است: ضرورت طراحی پل و نقش آن در عملیات، نقش پل در مناطق کوهستانی و اهمیت آن از نظر نظامی، ویژگی‌های پل‌های فلزی قادر (سرعت عمل در نصب پل، قابل تعویض بودن قطعات پل، سهولت حمل و نقل قطعات پل به منطقه‌ی مورد نظر، امکان تولید انبوه و نمونه‌سازی)، تولید پل قادر در ایران، اجزای تشکیل‌دهنده‌ی پل (شاه‌تیر اصلی، پیچ‌ها، صفحات اتصال پین‌ها، بادبندها، تیرچه‌ی عرضی)، مراحل نصب پل (بارگیری و انتقال به محل مونتاژ تیر اصلی، قراردادن تیر اصلی بر روی کوله‌ها، شرایط تکیه‌گاه‌ها، نحوه‌ی بستن بادبندها، قرارگرفتن تیرچه‌ی عرضی بر روی تیر اصلی، نصب جان‌پناه و پل، سرویس و نگهداری) و مناطق و محل‌های نصب پل شامل مناطق شمال غربی کشور، مناطق غرب کشور و مناطق جنوب.

[ صفحه 299]

(مثال: پل شهید بخشیان، پل جوان، پل حضرت رسول (ص) پل قزلچه، پل شهدای جهاد، پل شهید شادلو). محاسبات طراحی پل در فصل شش مورد بررسی قرار گرفته است.

پناهگاه‌های پیشرفته

[نویسنده جی. سی. برسی. دی. ال. نارور]؛ ترجمه دفتر سازه‌های امن، واحد فنی و اجرائی جنگ.- تهران: وزارت مسکن و شهرسازی، دفتر سازه‌های امن، واحد فنی و اجرائی و جنگ، (چاپ اول): 1368.
پانزده، 53 ص.: مصور، نمودار.- (پناهگاه؛ 6). (وزارت مسکن و شهرسازی؛ شماره 25).
عنوان به انگلیسی: Improved Shelters and Accessories
کتابنامه: ص. 53.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب به بحث و توضیح درباره پناهگاهها می‌پردازد. ابتدا انواع پناهگاهها و اجزای آن را شرح داده، سپس به شرح پناهگاههای زیرزمینی مصون در برابر تأثیرات اولیه انفجار و پناهگاههای ضد انفجار می‌پردازد. در ادامه به سیستم پیشرفته‌ی اعلام خطر در پناهگاه‌ها اشاره کرده و آن را شرح می‌دهد.

پناهگاه‌های شیمیایی، میکروبی و هسته‌ای

مترجم نصرالله صاحباری.- [تهران]: وزارت مسکن و شهرسازی، دفتر سازه‌های امن، واحد فنی و اجرائی و جنگ، (چاپ اول)؛ 1368.
چهارده، 84،[5] ص.: مصور، جدول.
شمارگان: 50 نسخه (رحلی).
عنوان اصلی به انگلیسی: Air Raid Shelters, NBC shelters
کتاب به بررسی نقش پناهگاهها در حفاظت از جان انسانها پرداخته است. به همین منظور، نویسنده‌ی کتاب ابتدا به شرح انواع و توضیح اجزای پناهگاهها پرداخته، کار آنها را شرح می‌دهد. سپس به نحوه‌ی کار دستگاههایی مثل دستگاههای تصفیه‌ی هوا، دستگاه تهویه و دستگاه محافظت‌کننده در برابر هوای فشرده می‌پردازد. در ادامه، نویسنده به شرح پناهگاههای عادی، پناهگاه‌هایی با حفاظت اصلی و پناهگاههای کاملا تقویت شده پرداخته، تجهیزات هر یک را شرح می‌دهد.

جنگ افزارهای 23 میلیمتری

تدوین محمود نمازی، علی فدائی، علی رمضانعلی.- [تهران]: ستاد کل پدافند کشور، پدافند هوایی، (چاپ اول): 1368.[12] ص.: عکس (رنگی).
شمارگان: 6000 نسخه.
این کتاب به معرفی جنگ‌افزار 23 میلیمتری پرداخته است. این جنگ‌افزار یکی از شناخته‌شده‌ترین جنگ‌افزارهای پدافند هوایی است که در نیروهای مسلح سازماندهی گردیده و در طول جنگ تحمیلی، در پاره‌ای از مناطق عملیاتی، نقش ارزنده‌ای در مقابله با حملات ددمنشانه‌ی دشمن بعثی داشته است. کتاب به صورت راهنمای استفاده از این جنگ‌افزار تهیه شده و به معرفی و شرح این جنگ‌افزار و چگونگی کار آن می‌پردازد. شرح ویژگی‌های جنگ‌افزار، (مانند وزن بدون مهمات و...) در ابتدا آورده شده و سپس چگونگی نصب قطعات مختلف توضیح داده شده است.

[ صفحه 300]


کنفرانس بین‌المللی بازسازی مناطق جنگ زده، دانشگاه تهران

تهران: دانشگاه تهران، موسسه انتشارات و چاپ، 696.1367 ص.: جدول.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: International Conference on Reconstruction Of The War-Damaged Areas, University Of Tehran
کتاب حاضر شماره مخصوص نشریه دانشکده هنرهای زیبا تحت عنوان «هنر و معماری اسلامی» است. کنفرانس بین‌المللی بازسازی مناطق جنگ‌زده از 15 تا 25 اسفندماه 1364 در دانشکده‌ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزار گردید. در این کتاب، پس از مقده و ذکر نام سخنرانان مراسم افتتاحیه، متن مقالات به چاپ رسیده است؛ از جمله: جنگ و بازسازی / مهندس چمران؛ درسهایی از بازسازی بعد از بروز سوانح طبیعی جهت احیاء شهرهای جنگ‌زده / یان دیویس؛ نظری به برنامه‌ریزی بازسازی مناطق آسیب‌دیده در جنگ تحمیلی از دیدگاه برنامه‌ریزی ملی / محمدحسن فولادی؛ معیارهای کلی بازسازی ابنیه‌ی تاریخی صدمه‌دیده از جنگ / اوژینو گالدیری؛ بازسازی مناطق جنگ‌زده از دید برنامه‌ریزی ملی / احمد عظیمی بلوریان؛ بازسازی و نوسازی مناطق جنگ‌زده؛ مسائل کنونی و نویدهای آینده / مهران مخبر؛ و.... در پایان هم نتایج کمیته‌های کنفرانس، قطعنامه‌ی کنفرانس، برنامه‌ی کنفرانس، شرح حال نویسندگان مقالات و لیست مقالاتی دریافتی به چاپ رسیده است.

مجموعه مقالات اولین گردهمایی دانشگاه شیراز پیرامون بازسازی مناطق جنگ زده

به کوشش و زیر نظر غلامرضا وطن‌دوست؛ ویراستاران: غلامرضا وطن‌دوست؛ محمود جعفری.- شیراز: دانشگاه شیراز؛ 1366.
312، xxxlx ص.: جدول.- (انتشارات دانشگاه شیراز؛ 138).
پشت جلد به انگلیسی: Proceedings of The First Symposium at Shiraz University for the
Reconstruction of War-Damaged Areas.
شمارگان: 750 نسخه.
خلاصه مقالات و سخنرانی‌ها به زبان انگلیسی ضمیمه است.
اولین گردهمایی دانشگاه شیراز برای بررسی مسائل بازسازی مناطق جنگ‌زده در تاریخ هشتم اسفندماه 1364 تشکیل شد. سخنرانی‌های افتتاحیه توسط آقایان احمد زمانی و ابوالحسن وفایی در زمینه‌ی جنگ و مسائل جانبی آن و وظایف اعضای هیأت علمی دانشگاهها ایراد گردید. سپس مسائل بازسازی مناطق جنگ‌زده از دیدگاه اقتصادی و تاریخی بررسی شد. موضوعاتی مثل «آسیبهای روانی ناشی از جنگ، جامعه‌شناسی و مهاجرین جنگ تحمیلی، نقش تکنولوژی در نوسازی مناطق جنگ‌زده و برنامه‌ریزی جهت بازسازی صنایع این مناطق» توسط سخنرانان تجزیه و تحلیل شده است. این کتاب، شامل کتابشناسی گزیده‌ای پیرامون بازسازی، نمایه‌ی فارسی و لاتین و چکیده‌ی مقالات به زبان انگلیسی است.

ویژه نامه ایمن سازی و دفاع در مقابل حملات شیمیایی

تهیه و تدوین مطالب: گروه تحقیق مؤسسه‌ی نشر کیمیا.- تهران: مؤسسه‌ی نشر کیمیا، (چاپ اول): 80.1376 ص.: جدول، نمودار.
طراح روی جلد: گلبن فروردین؛ طرح‌های داخل کتاب از سید یحیی خالقی
این ویژه‌نامه ضمیمه نشریه شماره 5 و 6 کیمیا، خرداد و تیرماه 1367 است.
این ویژه‌نامه برای بالا بردن سطح آگاهی و اطلاعات افراد در برابر حملات شیمیایی به ضمیمه‌ی شماره‌های 5 و 6 نشریه‌ی کیمیا منتشر شده است. در این کتاب، پس از ارائه‌ی تاریخچه‌ی کوتاهی از سلاحهای شیمایی، اطلاعاتی

[ صفحه 301]

درباره‌ی هریک از این مواد - از نظر طبقه‌بندی، فرمول، اثرات آنها بر بدن انسان، اثرات بر محیط زیست، سم‌شناسی، طریقه‌ی مبارزه با آن و کاربرد به عنوان سلاح شیمیایی - داده شده است. در پایان کتاب نیز جداولی (حاوی خلاصه‌ی اطلاعات فوق) جهت مراجعه سریع طراحی شده است.

[ صفحه 304]