گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
جلد دوم
پرواز تا جبرئیل: زندگی سردار رشید اسلام حاج حسن دشتی






بازآفرینی کرامت یزدانی. - گردآورندگان: خدیجه عقبی آویزی، مرضیه صفری. - یزد: کنگره بزرگداشت سرداران و سه هزار و هفتصد شهید استان یزد، (چاپ اول): 149.1378 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
شهید حاج حسن دشتی در سال 1337 در نجف‌آباد یزد به دنیا آمد. وی در عملیات کربلای پنج به شهادت رسید. کتاب حاضر شامل خاطرات زیر درباره‌ی این شهید است: «تولد و دوران کودکی؛ چگونگی انتخاب نام «حسن» در روز تولد (در ماه محرم)؛ تلاش و کوشش او در کوره‌ها و درس خواندن با جدیت کامل، علی رغم خستگی فراوان ناشی از کار؛ پخش اعلامیه‌های آیت‌الله شهید صدوقی قبل از انقلاب؛ خواستگاری و ازدواج و شرکت شهید صدوقی

[ صفحه 942]

در مراسم ازدواج؛ حج شهید؛ مسؤولیت ستاد و مختصری درباره‌ی نحوه‌ی شهادت». در ادامه‌ی کتاب - در بخشی به نام همسایه‌های شهادت - خاطراتی از مادر، همسر، برادر، پدر و همرزمان شهید ارائه شده است. در پایان نیز متن کامل وصیتنامه شهید دشتی آمده است.

پرواز تا عرش خدا

ساده‌نویسی فاطمه حاجی بابایی؛ ویراستار: بشیر خزامی‌پور. - تهران: سازمان نهضت سوادآموزی، دفتر تحقیق و تألیف، (چاپ اول): 1374.
52 ص. مصور: عکس. - (مجموعه ایثارگران: 3).
این کتاب شامل خاطره‌هایی از زندگی سردار رشید اسلام شهید عباس بابایی، خلبان شجاع و فداکار است که از زبان دوستان، بستگان و خانواده‌ی او نقل شده است. کتاب در سه بخش تنظیم شده است. بخش اول - از کودکی تا انقلاب - شامل خاطراتی از زمان تحصیل وی در داخل و خارج از کشور و گویای سجایای اخلاقی، رفتار و منش جوانمردانه، روحیه‌ی ایثار و ظلم ستیزی او است. بخش دوم - از انقلاب تا شهادت - در بر گیرنده‌ی خاطراتی است که نشان می‌دهد چگونه شهید بابایی در لباس خلبانی و فرماندهی پایگاه با فروتنی و ساده زیستی بسیار و بخشش، اطرافیانش را به حیرت وا می‌داشته است. بخش سوم «از رشادت تا شهادت» نام گرفته و از زبان خلبان و همرزمان آن شهید رفتار، اخلاق و ایمان او را به تصویر کشیده است. کتاب با درج مطلبی تحت عنوان «از خداحافظی تا شهادت» به بیان وقایعی پرداخته است که منجر به شهادت ایشان شد. کتاب با وصیتنامه‌ی شهید به پایان می‌رسد.

پرواز خونین، یادواره حجةالاسلام و المسلمین شهید رزاقی

تهیه و تنظیم فخرالدین صابری؛ با همکاری: واحد فرهنگی بنیاد شهید تنکابن. - تنکابن: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، بنیاد شهید تنکابن، واحد فرهنگی، 1366.
100 ص. مصور: عکس (بخشی رنگی)، نمونه.
عنوان روی جلد: یادواره حجةالاسلام و المسلمین شهید رزاقی.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: ذکر نشده است.
در این کتاب، به مناسبت دومین سالگرد شهادت حجةالاسلام و المسلمین شهید حاج شیخ ابوالقاسم رزاقی، خلاصه‌ای از فعالیت‌های فرهنگی و سیاسی و ویژگی‌های اخلاقی و فکری و دیدگاه‌های شهید نوشته شده است. کتاب شامل شش بخش است که در بخش اول، پیام حضرت امام خمینی (ره) به مناسبت شهادت چهل تن از خدمتگزاران راستین اسلام، از جمله شهید حجةالاسلام محلاتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و شهید حجةالاسلام رزاقی (که در حمله به هواپیمای مسافربری آسمان توسط جنگنده‌های رژیم عراق در نزدیکی اهواز به شهادت رسیدند) آغاز می‌شود و پس از شرحی درباره‌ی زندگی شهید و فعالیت‌ها و حضور وی در جبهه‌های نبرد (بخش دوم)، با بیان ویژگی‌های اخلاقی وی (بخش سوم) و دیدگاه‌ها (بخش چهارم و پنجم) و سخنانی از مادر و همسر و فرزندان شهید و وصیتنامه‌ی وی در بخش ششم به پایان می‌رسد. عکس‌هایی از شهید نیز در پایان کتاب آمده است.

[ صفحه 943]


پرواز در پرواز، خاطراتی از شهید فضل‌الله محلاتی

بازنویس متن: مسعود انصاری‌راد. - تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت امور مطبوعاتی و تبلیغات؛ کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و سی و شش هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، 1376.
227، [4] ص.: تصویر (رنگی) - (کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه استان تهران: 38؛ مجموعه خاطرات سرداران شهید: 1).
این کتاب در هفت فصل، شرح زندگی و خاطرات شهید محلاتی، نماینده‌ی مردم دلیجان در اولین دوره‌ی مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون دفاع مجلس و نماینده‌ی حضرت امام (ره) در سپاه پاسداران است. فصل اول (شرح حال و زندگی) زندگینامه‌ی شهید است. فصل دوم، شرح خاطرات است از زبان دوستان، همسر و آشنایان شهید در ارتباط با درس و مبارزات و فعالیت‌های شهید در زندگی روزمره، و فصل سوم (درس‌های زندگی) مربوط به رفتار، منش و شخصیت و الگوهای رفتاری شهید است. فصل چهارم (انقلاب، بوته‌ی آزمایش) شرح فعالیت‌ها و مبارزات شهید محلاتی در رابطه با پیروزی انقلاب و مبارزه با رژیم پهلوی و سختی‌هایی است که وی در این دوران متحمل شده است. فصل پنجم (فرزندان من، همه‌ی سپاه) دیدگاه‌ها، فعالیت‌ها و تلاش‌های شهید را از قول رزمندگان در سپاه ارائه می‌دهد و فصل آخر (پرواز در پرواز) شرح آخرین سفر شهید محلاتی و علل انجام آن و منفجر شدن هواپیما توسط هواپیماهای عراقی و آخرین لحظه‌های زندگی شهید است.

پشت دیوار کاهگلی: با نگاهی به زندگی و خاطرات شهید هادی رضائیان

نویسنده رویا حسینی؛ تحقیق و پژوهش حوزه هفت بسیج خواهران؛ یادواره شهدای قاسم‌آباد. - مشهد: سنبله، (چاپ اول): 1381.
41 ص.: عکس (رنگی). - (کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید و 23000 شهید استان خراسان، رسم پروانه‌ها؛ 2).
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب «پشت دیوار کاهگلی»، شامل زندگینامه و خاطرات «شهید هادی رضائیان»، (متولد سال 1344 در شهرستان تربت جام) است. او عصر روز پنجشنبه نوزدهم ماه رمضان در سال 1365، هنگام بازدید از منطقه‌ی جنگی اروند رود، در آغوش امواج غرق شد و به شهادت رسید. پدر، مادر، خانواده و همرزمان شهید درباره‌ی دوران کودکی و نوجوانی، قبولی در دانشگاه فردوسی مشهد، فعالیت‌های دوران انقلاب و در جبهه‌های جنگ و اعزام توسط جهاد سازندگی، روحیه و خصوصیات اخلاقی و در پایان، نحوه‌ی شهادت مطالبی نقل کرده‌اند. تصاویری از شهید در مناطق عملیاتی (بدون زیرنویس) و نمونه‌ای از یادداشتهای شهید، که راز و نیاز او در خلوت خویش است، نیز در کتاب ارائه شده است.

پل چوبی: خاطرات زندگی سردار شهید احمد امینی فرمانده گردان 410 غواص

احمد امینی؛ بازآفرینی احمد دهقان. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، (چاپ اول): 1377.
269 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان).
شمارگان: 3300 نسخه.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Memoirs Based on the Life of Martyred Sardar Haj Ahmad Amini, the Commander of the 410-Divig Battalion.
کتاب حاضر شامل زندگینامه و خاطراتی از «شهید احمد امینی» است. کتاب در سه فصل تنظیم شده است. فصل نخست خاطراتی است که از زبان پدر، برادر و خواهران و اقوام و آشنایان شهید بیان شده است و بیشتر مربوط است به دوران کودکی و مدرسه. فصل دوم خاطراتی از زبان خود شهید و دیگر رزمندگان و فصل سوم شامل

[ صفحه 944]

خاطرات فرماندهان و رزمندگان در زمان نزدیک به شهادت شهید امینی است. وی در روستای محمدآباد سفلی (رفسنجان) به دنیا آمد و همزمان با عملیات فتح المبین به جبهه رفت در مرحله‌ی دوم عملیات والفجر چهار فرماندهی یکی از گردانهای لشکر 41 ثارالله را بر عهده داشت.

پیام آور فجر، به یاد عارف مهاجر، معلم تقوی و فضیلت، شهید مهرداد مجدزاده طباطبایی

اداره انتشارات [مدیریت مناطق نفت‌خیز]. - [اهواز]: روابط عمومی مناطق نفت‌خیز، 1362.
94 ص. [12] ص. عکس.
این کتاب زندگینامه و وصیتنامه‌ی شهید سید مهرداد مجدزاده‌ی طباطبایی است. وی در سال 1334 در شهر اصفهان متولد شد و دوران کودکی خود را همراه پدر در شهرهای مختلف گذراند. تحصیلات او در رشته‌ی ریاضی بود و در دانشکده‌ی نفت آبادان، رشته‌ی حسابداری را ادامه داد و در عین حال به فراگیری مباحث اصول عقاید و فلسفه پرداخت و در امور سیاسی هم مشارکت داشت و چند بار توسط ساواک دستگیر شد. در دوران انقلاب، فعالیت زیادی داشت و با شروع جنگ تحمیلی، در این نبرد مقدس شرکت کرد و در یازدهم بهمن 1361 به درجه‌ی رفیع شهادت نایل آمد. پیامهای مقامات وزارت نفت به مناسبت شهادت ایشان در ابتدای کتاب درج شده است و زندگینامه، خاطرات خانواده، وصیتنامه‌ی شهید، مقالات و اشعاری درباره‌ی این شهید و دستنوشته‌هایی چند همراه با دوازده قطعه عکس، بخش پایانی کتاب را تشکیل می‌دهند.

پیام لاله‌های سرخ: یادمان سرداران شهید علیرضا و حمیدرضا نوبخت و پدر جانبازشان

تهران: سروش، 102.1377 ص.: عکس.
شمارگان: 2000 نسخه.
مندرجات: مقدمه؛ شهادت در آیینه قرآن و روایت؛ فصل اول: زندگی، آثار و خاطرات به یاد مانده از سردار سرتیپ پاسدار شهید علیرضا نوبخت؛ فصل دوم: زندگی، آثار و خاطرات به یاد مانده از سردار سرتیپ پاسدار شهید حمیدرضا نوبخت؛ فصل سوم: شرح مختصری از زندگی جانباز حجت‌الله نوبخت، پدر سرداران شهید؛ «سرداران شهید» شعری از حمیدرضا ولی‌الهی.
کتاب «پیام لاله‌های سرخ» درباره‌ی زندگی، آثار و خاطرات سرداران سرتیپ پاسدار شهید علیرضا و حمیدرضا نوبخت و شرح مختصری از زندگی جانباز حجت‌الله نوبخت، (پدر این سرداران شهید) است. این دو سردار شهید در سال 1359 به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمدند و در عملیاتهای مختلفی شرکت داشتند. علیرضا نوبخت - در عملیات فتح المبین - پس از مجروح شدن به اسارت نیروهای بعثی در آمد، شکنجه شد و سپس با رگبار گلوله شهید گردید. حمیدرضا نیز در عملیات کربلای هشت، در سال 1366 شهد شیرین شهادت را چشید. حجت‌الله نوبخت طی مدتی که در جبهه حضور داشت، دوبار مجروح شد. یک بار بر اثر اصابت گلوله و بار دیگر بر اثر سلاح شیمیایی. وی در مجموع حدود چهل روز در بیمارستانهای تهران و مریوان بستری بود و سرانجام در 12 / 1 / 1374 به علت عوارض گازهای شیمیایی در بیمارستان چشم از جهان فروبست و به عالم ملکوت پیوست.

پیشانی و عشق، خاطراتی از سردار سرتیپ پاسدار شهید ناصر کاظمی

بازنویس متن محمدعلی قربانی. - تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت امور مطبوعاتی و تبلیغاتی با همکاری کمیته انتشارات کنگره بزرگداشت سرداران شهید استان تهران، 1376.

[ صفحه 945]

202 ص.: مصور: عکس (رنگی). - (کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید استان تهران؛ 38: مجموعه خاطرات سرداران شهید؛ 8).
در زندگینامه‌ی شهید آمده است که او در سال 1335 متولد شد و پس از تحصیل ابتدایی و متوسطه، وارد رشته‌ی تربیت بدنی دانشگاه شد. او همزمان آغاز به تدریس کرد و در سال 1356 به علت به آتش کشیدن پرچم آمریکا در ورزشگاه آزادی، دستگیر و زندانی شد. پس از آزادی تا پیروزی انقلاب به مبارزه ادامه داد. بعداز انقلاب به عضویت سپاه در آمد و به زابل اعزام شد. پس از خدمات بسیار در آن منطقه، به خوزستان رفت و پس از چندی به دستور شهید بروجردی به کردستان منتقل شد. پس از چندی همزمان فرماندار و فرمانده‌ی سپاه شهر پاوه شد. وی ضمن پاکسازی منطقه از اشرار، منشأ برکات بسیاری شد و با اخلاق حسنه و درایت خود باعث جذب و هدایت بسیاری از افراد گردید. حاصل خدمات شهید کاظمی آزادسازی و پاکسازی مناطق باینگان نوسود، دوآب، سیمانه، کله چنار، نودشه، نروی و شموشی از ضد انقلاب بود. شهید در سال 1365 در یکی از روستاهای پیرانشهر به شهادت رسید. در کتاب، خاطراتی از این دوران و رفتار و منش و خصوصیات بارز شهید از زبان اطرافیان و دوستان او آمده است.

تا خط آتش، زندگینامه سردار شهید اسلام شهید عباس ردانی‌پور

عبدالمحمود داورپناه؛ ویراستار: محمدامیر مشهدی. - [بی‌جا]: استان سیستان و بلوچستان، کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، 67.1377 ص.
کتاب «تا خط آتش» در دو فصل به زندگی سردار شهید اسلام شهید عباس ردانی‌پور می‌پردازد. در فصل اول (زندگینامه) آمده است که وی در سال 1341 در روستای ردان کراج نزدیک اصفهان به دنیا آمد. در دوران کودکی فعال، شجاع و علاقه‌مند به علم بود. شانزده سال داشت که انقلاب به پیروزی رسید و در سال 1359 به فرمان امام وارد سپاه شد و در سال 1360 ازدواج کرد. رسالت فرهنگی و انقلابی و رفتن به زاهدان و شهادت وی که در سال 1371 اتفاق افتاد، دیگر مطالبی هستند که در فصل اول مورد مطالعه قرار می‌گیرند. فصل دوم «پرواز سرخ» نام دارد؛ در این فصل خاطره‌ای از رشادت‌ها و دلاوری‌های این شهید بزرگوار از زبان یکی از دوستان وی نقل شده است.

تا مرز ایثار

عیسی ابراهیم‌زاده؛ ویراستار: محمدامیر مشهدی. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، 151.1377 ص.
طراح روی جلد: شه‌بخش.
کتاب «تا مرز ایثار» زندگی سردار اسلام، شهید حاج علی‌رضا رضایی‌پور (کاظمی) را در شش فصل مورد بحث قرار می‌دهد. فصل اول، زندگینامه‌ی شهید، به تولد، تحصیلات ابتدایی و دبیرستان، ورود شهید به سپاه و شهادت او اشاره می‌کند که در اوایل سال 1370 اتفاق افتاد. فصل دوم شامل خاطراتی درباره‌ی شهید است که از زبان یاران و همراهان او بیان شده است. این خاطرات موضوعاتی مانند «تشکیل انجمن اسلامی در مدرسه، ساده‌زیستی شهید، حضور شهید در مسایل سیاسی، سبقت وی در کارهای نیک و حضور در کردستان» را در بر می‌گیرد. فصل سوم به فعالیت‌های برون مرزی شهید می‌پردازد. این فعالیت‌ها اهم اقدامات شهید در افغانستان و برخوردهای وی با نهضت افغانستان را شرح می‌دهد. در فصل چهارم، خاطراتی از شهید از زبان مجاهدین و مهاجرین افغانی نقل شده است. فصل پنجم به وصایای شهید می‌پردازد. در فصل ششم که فصل پایانی کتاب هم می‌باشد، چند قطعه شعر در رثای شهید سروده شده است.

[ صفحه 946]


تا منزلگاه عشق

بازنویس محمود مهدی‌آزاد. - تهران، بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 64.1375 ص. - (سرگذشتنامه؛ 39).
طراح روی جلد: غلامرضا راهپیما.
کتاب، حاوی خاطرات و روایتهایی درباره‌ی زندگی «شهید حسن اقارب‌پرست به نقل از اطرافیان، همرزمان و خانواده‌ی شهید، با عناوین زیر است: «از میلاد تا میثاق»، «حرکتی به سوی قله‌های علم و ایمان»، «از سرزمینهای روز به دریای نور»، «طلوع فجر»، «هجرت تا صعود»، «سفر بی‌انتها»، «آنچه در او یافتم»، «از منظر یار»، «از زبان شاهد عشق»، «شاعری عاشق» و «در زبان شعر». هر یک از این بخشها، برهه‌ای از زندگی این شهید را شرح می‌دهند. راویان در ذکر سجایای اخلاقی شهید حاج حسن اقارب‌پرست او را انسانی با اراده، مصمم، فعال و خردمند، سخاوتمند و کاملا متکی به نفس می‌شمردند. این شهید، یکی از چهره‌های نورانی انقلاب اسلامی ایران و مظهر گویای مردان خدا بود. در سپیده دم بیست و پنجم مهر ماه 1363 در حال شناسایی خطوط دشمن در جزیره‌ی مجنون، بر اثر ترکش خمپاره، به شهادت رسید.

[ صفحه 947]


زندگینامه فردی، داستان

تا همیشه ققنوس: زندگینامه داستانی سرلشکر پاسدار شهید محمد بروجردی (پس از انقلاب)

گردآورنده و بازآفرینی حسین مسجدی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1380.
180 ص.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر داستان زندگی «محمد بروجردی»، فرمانده‌ی یکی از مناطق سپاه کشوری است که چهار استان را در بر می‌گیرد او در سال 1333 متولد شد و در سال 1362، در جاده‌ی مهاباد - نقد به دست ضد انقلاب به شهادت رسید. از جمله مطالب داستان عبارتند از: پیشنهاد برخورد خوب با زندانی‌های ساواکی پس از پیروزی انقلاب؛ پیشنهاد تشکیل یک نیروی منسجم نظامی به طور رسمی به شورای انقلاب (که بعدها به نام سپاه پاسداران سامان گرفت و ابتدا، تحت فرماندهی شهید بروجردی قرار گرفت)؛ فعالیت‌های وی در ابتدای تشکیل سپاه؛ شروع غائله‌ی کردستان (به بهانه‌ی تجزیه‌طلبی کردها)؛ حمله و درگیری اشرار و گروهکها؛ محاصره‌ی پاوه و درگیری‌های سنندج؛ روزهای ترمیم و بازسازی نیروها در کردستان و تأسیس سازمان پیشمرگان کرد مسلمان و عملیات مطلع الفجر و محمد رسول‌الله (ص) و نحوه‌ی شهادت وی.

[ صفحه 948]


زندگینامه فردی

تبسم آسمانی، زندگینامه سردار رشید اسلام شهید مرتضی پیشداد

بازنویس: مسعود خندان‌بارانی. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهیدان استان سیستان و بلوچستان، 1377.
157 ص.
طراح روی جلد: قربانعلی اجلی.
این کتاب در سه فصل به بررسی مراحل مختلف زندگی و ابعاد شخصیتی و روحی شهید بزرگوار مرتضی پیشداد می‌پردازد. در فصل اول، زندگینامه‌ی شهید شامل تولد، تحصیلات مقدماتی، تحصیل در حوزه و حضور او در جبهه‌های جنگ و شهادتش در عملیات والفجر هشت در ساحل اروندرود آمده است. در فصل دوم، خاطراتی از زبان خود شهید و خواهر، پدر و دوستان او، آیت‌الله عبادی (امام جمعه مشهد)، حجةالاسلام و المسلمین کرباسی و دیگر افرادی که او را می‌شناسند، نقل گردیده است. فصل سوم آثار شهید است که شامل نامه‌ها، گزارشات و وصیتنامه می‌باشد. او در وصیتنامه به خانواده خود می‌گوید تا در شهادتش گریه نکنند و دوستان و آشنایان را به تمسک جستن به معصومین (ع) توصیه می‌کند.

ترکه‌های درخت آلبالو

اکبر خلیلی. - تهران: امیرکبیر، 569.1368 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، داستانی است از زندگی شهید سرتیپ نصرت‌زاد و نویسنده، هدف خود از نگارش آن را رساندن ندای مظلومیت و حق طلبانه‌ی مردم شریف ایران و همچنین قدردانی از جانبازان و تاریخ سازان کشور عزیزمان ایران، برشمرده است. این داستان، شرح حال زندگی پسری است که پدرش به خاطر ترساندن و فرمانبرداری فرزندانش همیشه از ترکه‌های درخت آلبالو استفاده می‌کرده است. پسر در جوانی وارد ارتش می‌شود و پس از انقلاب در منطقه‌ی کردستان با کومله و دمکرات و فدایی‌ها مبارزه کرده، به درجه‌ی سرهنگی می‌رسد. پس از آغاز جنگ با عراق هم در جبهه، همگام با دیگر رزمندگان مسلمان می‌جنگد تا از کشور دفاع کند. او در آزادسازی سنندج از دست ضد انقلاب عراقی نقش به سزایی داشت. اما بالاخره در همین جبهه به دست ضد انقلابیون اسیر و شهید شد.

تفسیر شوق: سرگذشت کوتاهی از سردار شجاع اسلام شهید علی جعفری، فرمانده اطلاعات عملیات لشکر امام حسین

[بی‌جا: بی‌نا، بی‌تا]. 48 ص. مندرجات: مقدمه؛ علی در آئین شعر؛ زندگینامه؛ در سوگ علی؛ سخنی در باب مظلومیت.
این کتاب با مقدمه‌ای در وصف مردم مجاهد و بلند همت و مسلمان و عشق به شهادت آغاز می‌شود. سپس قطعه شعری در وصف شهید «علی جعفری» در آن به چاپ رسیده است و پس از آن هم زندگینامه‌ی این شهید درج شده است. در پایان نیز قطعه شعری در سوگ شهادت وی، و در نهایت نوشته‌ای نقد گونه بر روند اوضاع سیاسی ایران درج شده است که با نقل قول‌هایی از آیت‌الله منتظری همراه است. در زندگینامه‌ی، از تولد، تحصیلات،

[ صفحه 949]

فعالیت‌های دوران انقلاب و مبارزات در جبهه زمان جنگ تحمیلی صحبت شده است. او در عملیاتهای بسیاری شرکت داشت؛ از جمله: ثامن‌الائمه، فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، والفجر مقدماتی، والفجر دو و خیبر. طی این عملیات، چند بار مجروح شد ولی همیشه پس از اندک بهبود، راهی جبهه می‌شد و سرانجام هم در عملیات خیبر - با سمت فرماندهی اطلاعات لشکر امام حسین (ع) - در اثر اصابت ترکش به سرش به شهادت رسید.

تل آتشین، خاطرات زندگی سردار شهید علی بینا فرمانده گردان حسین بن علی (414) از لشکر ثارالله

محمدرضا محمدی پاشاک. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
340 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان؛ خاطرات: 1).
کتاب «تل آتشین» خاطراتی از زندگی «سردار شهید علی بینا» را بیان می‌کند. وی در خانواده‌ای عشایری در منطقه‌ی جیرفت به دنیا آمد. و زندگی‌ای سراسر تلاش و سختی داشت. در این کتاب برادر و همرزمان این شهید، خاطرات خود را بیان کرده و خصوصیات رفتاری و اخلاقی و دلاوری‌ها و تلاش بی‌شائبه‌ی او را در دوران انقلاب و در جریان شورش کردستان و در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل به تصویر کشیده‌اند. همچنین از نمازهای شبانه و شب زنده‌داری‌ها، نبردها و دلاوری‌های او در جبهه‌های نبرد و از خصوصیات فردی و اجتماعی او نمونه‌هایی آورده شده است. در انتها نیز نحوه‌ی شهادت او بیان شده است.

تولدی در زنبق

[گردآورنده] عنایت‌الله کاظمی؛ ویراستار مهدی موسوی. - تهران: نسل کوثر، 1380.
135 ص. - (دفاع مقدس، داستان؛ 8).
شمارگان: 5000 نسخه.
«تولد در زنبق» چشم‌اندازی داستان گونه بر سرگذشتنامه‌ی شهید مجید شریف‌زاده، از اهالی شهرستان تبریز است و از بدو تولد وی تا لحظه‌ی شهادتش را شامل می‌شود. او طی دوران حضور در جبهه چند بار شدیدا مجروح شد و به یاری خدا نجات پیدا کرد تا این که در جریان عملیات بدر در گردان سیدالشهدا (ع) از لشکر 31 عاشورا، به علت مجروح شدن به اسارت دژخیمان عراقی درآمد و در اثر شکنجه و عدم درمان مناسب در بیمارستان الرشید عراق به شهادت رسید و در گورستان الکرخ (واقع در سی کیلومتری بغداد) دفن شد. در پایان کتاب، صفحاتی با نام «پیوست خاطرات» وجود دارد که با نقل خاطراتی از زبان مادر و برادر شهید، به گوشه‌ای از زندگی وی در زمان مجروحیتش اشاره شده است.

جانم فدای اسلام، شهید سرتیپ حاج محمد جعفر نصراصفهانی، فرمانده تیپ 1 لشکر 77 ثامن الائمه در کلام دوستان همراه با بخشی از دفتر خاطرات شهید

گردآوری و تدوین نجاتعلی صادق گویا؛ [برای] هیات معارف جنگ شهید سپهبد صیاد شیرازی. - تهران: ایران سبز، (چاپ اول): 1380.
[296] ص.: مصور، نمونه، عکس.
کتابنامه: ص. [290 - 289]؛ همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب، در دو بخش، حاوی شرح حال و خاطرات «شهید نصراصفهانی» است. بخش اول: خاطراتی از شهید

[ صفحه 950]

نصراصفهانی در کلام نزدیکان و دوستان است. از جمله مطالب این بخش، موارد زیر است: «خاطراتی به نقل از پدر، مادر، برادر، خواهر، همسر، اقوام نزدیک، آشنایان و همرزمان شهید از دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، قبل و بعد از انقلاب، ازدواج، زیارت خانه‌ی خدا، در مناطق عملیاتی، دوران مجروحیت و بستری شدن در بیمارستان و لحظات شهادت». بخش دوم، گزیده‌ی خاطرات شهید نصر است که از دفتر خاطرات و از زبان خود شهید درباره‌ی عملیاتها و رزمندگان و بازدید از یگانهای تحت فرمان بیان شده است. در پایان نیز نمونه‌ی وصیتنامه و دستنوشته‌های شهید همراه با عکسهایی از زمان جوانی، جبهه و مراسم تدفین او، بدون زیرنویس، ارائه شده است.

جان نثار، یادواره سردار رشید اسلام، جهادگر شهید سید علی معافی مدنی

احمد نصراللهی. - تهران: معاونت فرهنگی، اجتماعی، تعاونی ایثارگران، (چاپ اول)، 23.1371 ص.
کتاب، زندگینامه‌ی شهید «سید علی معافی مدنی» است. شرحی از ولادت، دوران جوانی، خصوصیات اخلاقی، معرفت و محبت شهید به آل محمد (ص) و حضور در جبهه‌های نور علیه ظلمت، صحبتهای همرزمان شهید در مورد وی سخنان و خاطرات همسر شهید در مورد او و یادداشتها و وصیتنامه شهید در کتاب آمده است. شهید مدنی در سال 1338 در مازندران، روستای سیاورز، متولد شد. وی متدین، صادق، با تقوا و خوش خلق بود. پس از پیروزی انقلاب، در کمیته و جهاد سازندگی فعالیت داشت. او مدت هفت سال در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل حضور داشت و در عملیاتهای خیبر، بدر، کربلای چهار، کربلای پنج، والفجر ده شرکت کرد. او انسانی وارسته، عارفی عاشق، مجاهدی ایثارگر و اسوه‌ای برای اعضاء خانواده، دوستان و مخصوصا جهادگران بود.

جای پای هفتم: خاطرات زندگی شهید سید حمید میرافضلی مسؤول محور اطلاعات قرارگاه کربلا

حسن بنی‌عامری. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
166 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان؛ خاطرات: 17)
پشت جلد به انگلیسی: Seventh Footprint
شمارگان: 3300 نسخه.
کتاب «جای پای هفتم» به خاطرات زندگی شهید سید حمید میرافضلی - مسؤول محور اطلاعات قرارگاه کربلا - می‌پردازد. در این کتاب، خاطرات مربوط به این شهید از بدو تولد تا لحظه‌ی شهادت از زبان مادر و اقوام و دوستان و همرزمان او جمع‌آوری و تدوین شده است. این خاطرات حاکی از دلاوری‌ها و شهادت‌طلبی این شهید گرامی است. خاطرات دوران کودکی و جوانی او سرشار از محبت، مهربانی، صفای باطن و مبارزه با رژیم ستمشاهی است. دوستان و همرزمان شهید از «خلوص باطن، حس شهادت‌طلبی، نمازهای شبانه و خالصانه، قدرت فراوان در انجام مأموریتها و حسن مسؤولیت‌پذیری او» سخن به میان آورده‌اند. «جای پای هفتم» آخرین بخش کتاب است که به عروج ملکوتی این شهید گرامی اختصاص می‌یابد و لحظات وصال را به تصویر می‌کشد.

جبهه و دگرگونی

نویسنده مصطفی صانعیان. - [بی‌جا: بی‌نا، بی‌تا]. [64] ص.: مصور.
شمارگان: 1000 نسخه.

[ صفحه 951]

این کتاب سرگذشت واقعی زندگی شخصی است که در پلیدیها زندگی می‌کرد و با راهنمایی یکی از دوستان خود به جبهه رفت و افکار و عقایدش اصلاح شد. ماجرای زندگی او از زبان خودش بیان شده است. در سال 1342 در شهرستان میمه به دنیا آمد. وقتی به دبستان پا گذاشت، تمامی تلاشش این بود که در آینده مهندس شود. با وارد شدن به مدرسه‌ی راهنمایی و دوستی با شاگردان بی‌بند و بار کلاس و هم‌چنین عاشق شدن (به دختری) همه‌ی اهدافش را فراموش می‌کند و اخلاق و رفتارش تحت تأثیر دوستانش قرار می‌گیرد. از خانه فرار می‌کند و... پس از ماجراهایی خانواده‌اش او را می‌یابند و به شهرستان بر می‌گردانند. دختر مورد علاقه او ازدواج می‌کند و او دچار ناامیدی می‌شود. که در این زمان به یکی از دوستان قدیم خود برخورد می‌کند که او با اخلاق نیک و تعریفهایی که از جبهه می‌کند، او را به وادی جبهه می‌کشاند. ابتدا به جنوب و سپس به کردستان می‌رود. با دیدن بچه‌های جبهه به اصلاح و خودسازی می‌پردازد.

جلوه جلال، یادنامه سردار شهید جلال افشار

نوروز اکبری‌زادگان. - تهران: بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات، 1377.
108 ص.: عکس، رنگی. - (ادبیات دفاع مقدس؛ یادنامه: 3)
کتاب حاضر، که در قالب خاطرات خانواده و دوستان و آشنایان این شهید تدوین شده است، زندگینامه سراسر افتخار او را در بر می‌گیرد. قسمتی از خاطراتی که اطرافیان شهید در مورد او نقل کرده‌اند، از مبارزات شهید در دوران ستمشاهی حکایت می‌کند. یکی از دوستان او نقل کرده است که جلال در جریان تکثیر و پخش اعلامیه‌های حضرت امام و سایر مراجع و بزرگان، علیه رژیم طاغوت نقش فعالی داشت و همیشه جلودار حرکت مردم بود. در قسمت دیگر کتاب، به فعالیت‌های این شهید بزرگوار پس از پیروزی انقلاب پرداخته می‌شود. در این بخش «قناعت، خستگی ناپذیری، ساده‌زیستی و احترام فراوان به خانواده» به عنوان خصوصیات اصلی او شمرده می‌شود. خاطرات همسر، مادر، دوستان، فرزند و فرماندهان دوران دفاع مقدس درباره‌ی این شهید، بخش بعدی کتاب را تشکیل می‌دهند: «نامه‌های شهید» و «یادهای زلال» (که حاوی عکسهای شهید است) بخشهای پایانی کتاب را تشکیل می‌دهند.

چراغ راه: به یاد فرمانده دلاور جبهه‌های نور و شهادت «مهران» پاسدار شهید مهدی باقریان

گردآوری حسن جلالی، صرفی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1380.
[112] ص.: مصور، عکس.
کتابنامه: ص. [112]؛ همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب زندگینامه‌ی «شهید مهدی باقریان» - متولد سال 1339، در شهر دامغان و شهید در سال 1364، در منطقه‌ی جنوب - است. کتاب در پنج فصل تنظیم شده است: «فصل اول: از ولادت تا انقلاب (خاطراتی از پدر، مادر، خانواده و دیگران)؛ فصل دوم: از انقلاب تا دفاع مقدس (اسارت در ساواک، دستگیری در راهپیمایی، و زمان بعد از انقلاب)؛ فصل سوم: از دفاع مقدس تا رشادت (اعزام و آموزش نظامی، فعالیت در بسیج و سپاه، مجروحیت، مصاحبه در منطقه‌ی مهران)؛ فصل چهارم: از رشادت تا شهادت (بخشی از یادداشتهای روزانه و نوشته‌هایی در وصف شهیدان: اقبالیه، شاه مرتضی و همچنین نوشته‌هایی درباره‌ی شهدا و همقطاران شهید باقریان در روزهای قبل از شهادت)؛ فصل پنجم: مآثر (وصیتنامه شهید مهدی باقریان و آخرین نامه‌ها به همسر و خانواده‌ی)». در پایان کتاب نیز قطعه شعری با عنوان «نرگس گلشن علی‌اصغر» از علی معلم و عکسهایی از جبهه ارائه شده است.

[ صفحه 952]


چریک: خاطرات زندگی حمید ایرانمنش، فرمانده گردان پیاده از لشکر 41 ثارالله

بازآفرینی الهه بهشتی. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
96 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 14).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Guerrilla
شمارگان: 3300 نسخه.
این کتاب شرح زندگی «حمید ایرانمنش» است. او در سال 1334 در کرمان به دنیا آمد. مادرش به علت تألمات روحی قادر به نگهداری وی نبود و در نتیجه، او کودکی‌اش را نزد دایه گذرانید و سپس به پرورشگاه سپرده شد. در یازده سالگی به دامان خانواده بازگشت اما دیری نگذشت که پدر و مادر را از دست داد. نوجوانی وی با زمزمه‌های مخالفت با رژیم پهلوی توأم بود. بلوغ فکری، او را به میدان مبارزات سیاسی کشاند. پس از انقلاب به سپاه پاسداران پیوست و برای مبارزه با ضد انقلاب به کردستان رفت و به سبب شجاعتش در مبارزه با اشرار، «حمید چریک» لقب گرفت. پس از بازگشت از کردستان به جبهه رفت و فرمانده‌ی گردان شد. وی در عملیات بیت المقدس، که به آزادی خرمشهر منجر شد، در رزمی متهورانه - در حالی که بیش از بیست گلوله در بدنش جای گرفته بود - به شهادت رسید. برای تدوین کتاب، از خاطرات همسر، همرزمان و دوستان این شهید استفاده شده است.

چشمهای شکفته در باران: یادنامه‌ی سردار شهید هاشم اعتمادی

بازآفرینی منوچهر ذوقی. - شیراز: کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1378.
230 ص.: عکس. - (کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس).
طراح روی جلد: عباس شیخ بگلو.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر، یادمان شهید هاشم اعتمادی، (فرمانده‌ی تیپ لشکر نوزده فجر، شهید در منطقه‌ی شلمچه) است. از جمله مطالب کتاب، «شرح چگونگی تولد، دوران کودکی و درگیری با خانهای منطقه، دوران دبیرستان و شرکت در پخش اعلامیه‌ها در دوران قبل از انقلاب، دوران انقلاب و درگیری‌های خیابانی با ساواک، پیروزی انقلاب و تعقیب خان‌های منطقه، آغاز جنگ و اعزام به جبهه، شناسایی مناطق دشمن، دوران خواستگاری و ازدواج، حضور در منطقه‌ی حاج عمران و ابتکار عمل در عملیات والفجر دو، خاطراتی با دیگر فرماندهان، خاطراتی از مناطق جزیره‌ی مجنون، شلمچه، ماووت عراق، رود کرخه، دب حردان، عملیات کربلای پنج و نحوه‌ی شهادت و...» است. در پایان کتاب نیز دو قطعه شعر از مجتبی صادقی در رثای شهید همراه با عکس شهید به چاپ رسیده است.

چمران: به روایت همسر شهید

حبیبه جعفریان. - تهران: روایت فتح، (چاپ اول): 1378.
56 ص. [13] ص. تصویر، نمونه. - (روایت فتح؛ 4. نیمه پنهان ماه؛ 1).
شمارگان: 5500 نسخه.
خوانندگان در کتاب حاضر با زندگی و شرح احوال شهید «مصطفی چمران» از زبان همسر لبنانی آن شهید - غاده جبار - آشنا می‌شوند. وی از زمان آشنایی‌اش با شهید چمران در لبنان، چگونگی ازدواجشان، برخی اتفاقات تلخ و شیرین در زندگی مشترک، ابعاد گوناگون زندگی علمی، سیاسی، هنری، فکری و اجتماعی چمران و شهادت او سخن می‌گوید. دکتر چمران سرانجام پس از یک عمر مجاهده و مبارزه در 31 خرداد 1360 در جبهه‌های جنگ تحمیلی به شهادت رسید. کتاب با عکس تابلوی نقاشی از شهید چمران و عکسهایی از او در مراحل مختلف مبارزه در لبنان و ایران به پایان می‌رسد.

[ صفحه 953]


حاج حسین خرازی فرمانده لشکر امام حسین

[به کوشش غلامحسین قراگوزلو]. - تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: دفتر حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس؛ ستاد فرماندهی کل قوا، معاونت فرهنگی تبلیغات، (چاپ اول): 1370.
172 ص.، [22] ص. تصویر: مصور (رنگی)، عکس. - (سیمای سرداران شهید اسلام؛ 1).
شمارگان: 5000 نسخه.
در این کتاب پس از نگاهی اجمالی به زندگینامه شهید خرازی (تولد، دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و شهادت)، پیام حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به مناسبت شهادت حاج حسین خرازی آمده است. مطالب کتاب در شش بخش تنظیم شده است: «شهید خرازی در نگاه مسؤولان» (متن سخنرانی‌ها، مصاحبه‌ها و پیامهای محمود محمدی عراقی، میرحسین موسوی، محسن رضایی و... به مناسبت شهادت وی)؛ «شهید در نگاه خانواده» (متن مصاحبه‌های انجام شده با پدر، همسر و برادر وی و ذکر خاطراتی از دوران کودکی، دوران جنگ و...)؛ «شهید خرازی در نگاه همرزمان» (خاطرات و مطالب بیان شده توسط فرماندهان و بسیجیان در مناطق عملیاتی و عملیاتهای متعدد - رمضان، والفجر مقدماتی و والفجرهای یک تا چهار، کربلاهای چهار و پنج، بدر و خیبر)؛ «شهید خرازی در متون ادبی و حماسی» (متن نوشته‌ها و اشعار سروده شده و خبر شهادت او در مطبوعات)؛ «پیام خونین» (فرازهایی از سخنان شهید و متن وصیتنامه وی)؛ و «شهید خرازی در آینه عکسها و تصاویر».

حاج یونس، خاطرات زندگی سردار شهید حاج یونس زنگی‌آبادی فرمانده تیپ امام حسین از لشکر 41 ثارالله

محمد ناصری. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
115 ص.: مصور. - (کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان؛ خاطرات: 4).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Haj Yunes.
این کتاب در شش فصل، زندگی حاج یونس زنگی‌آبادی - فرمانده‌ی تیپ امام حسین (ع) لشکر 41 ثارالله - را به نقل از خواهر، همسر و همرزمان شهید نقل کرده است. او در سال 1340 در روستای زنگی‌آباد کرمان در خانواده‌ای مذهبی متولد شد. پدرش عاشق اهل‌بیت بود و وقتی از دنیا رفت، یونس دوازده سال داشت. پس از آن، مادر خانواده برای تأمین معاش زندگی خانواده تلاش می‌کرد و یونس نوجوان نیز برای کمک به هزینه‌ی زندگی در کنار درس خواندن به کارگری روی آورد. در شروع انقلاب، او دانش‌آموز دبیرستان بود، ولی در تظاهرات و حرکتهای انقلاب نقش جدی داشت. پس از پیروزی انقلاب به کردستان رفت و در سال 1360 رسما پاسدار شد. تدبیر، شجاعت و جسارت او در عملیات مختلف باعث شد تا نام او در فرماندهی زبانزد شود. حاج یونس زنگی‌آبادی در عملیات کربلای پنج به شهادت رسید.

حجله‌ی هور، مجموعه خاطرات و زندگینامه سردار رشید اسلام شهید محمدعلی میرزایی

عباسعلی آهنگر؛ ویراستار: نادر عباسی. - [بی‌جا]: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 1377.
103 ص.
طراح روی جلد: علی بیژن.
این اثر در سه فصل تدوین شده است. فصل اول با نام «زندگینامه»، با دوران کودکی شهید آغاز می‌شود. پس از آن، دوران تحصیل و فعالیت‌های سیاسی وی به طور مشروح آمده است. در این فصل به خصوصیات و ویژگی‌های

[ صفحه 954]

شهید پرداخته می‌شود و نحوه‌ی ورود وی به بسیج و سپاه و حضورش در جبهه ذکر می‌گردد. ازدواج و شهادت این شهید بزرگوار، از دیگر موضوعهای فصل اول است. در فصل دوم با عنوان «خاطره‌ها»، هر یک از دوستان، همرزمان و اعضای خانواده‌ی شهید خاطراتی از ایثارگری‌ها، دلاور مردیها و درجات بالای رزمی او را در خاطره‌ای ذکر کرده‌اند. فصل سوم یا پایانی «دستنوشته‌ها و وصیتنامه‌ها» نام دارد. در یکی از این خاطرات، که از زبان خود شهید نقل شده است، وی به ملاقات با حضرت مهدی (عج) اشاره می‌کند. در پایان هم فرازهایی از وصیتنامه‌ی این شهید آمده است.

حدیث آرزومندی، روایتی گذرا از زندگی «شهید حسن شوکت پور»

محمد عزیزی. - تهران: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، 1376.
د، [192] ص.: عکس.
عنوان روی جلد: حدیث آرزومندی: زندگینامه سردار شهید حسن شوکت‌پور.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان 3000 نسخه.
این کتاب شرح زندگانی شهید حسن شوکت‌پور است که متولد سمنان و ساکن روستای «در جزیره» بود. بنابر مطالب کتاب، او تحصیلات ابتدایی را در روستا گذرانده، پس از آن، مشغول کشاورزی شد. همزمان، وارد فعالیت‌های سیاسی علیه رژیم طاغوت شد و پس از پیروزی انقلاب، فعالیت رسمی خود را در کمیته‌ی انقلاب اسلامی آغاز کرد و پس از شروع جنگ در جبهه‌های غرب و جنوب به فعالیت پرداخت. و در همان زمان نیز ازدواج نمود. از خصوصیات بارز ایشان - طبق گفته‌ی همرزمان و خانواده‌اش - «وقت‌شناسی، حساسیت در کارها، صبر و حوصله، حجب و حیا و تواضع و فروتنی» بود. او در عملیات والفجر هشت - در فاو - از ناحیه‌ی کمر قطع نخاع گشته، جانباز 70 % بود. پس از رحلت امام، در غم فراق ایشان وضعیت روحی به هم ریخته‌ای پیدا کرد و در نهایت، دو ماه پس از رحلت امام در آسایشگاه ثارالله، روحش به ملکوت اعلی پیوست.

حدیث بیداری: نگاهی به زندگینامه آرمانی - علمی و سیاسی امام خمینی (از تولد تا رحلت)

حمید انصاری. - تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، (چاپ هفتم): 1377.
254 ص.: مصور (بخشی رنگی)، عکس (بخشی رنگی)، نقشه، نمونه.
شمارگان: 7000 نسخه.
کتاب «حدیث بیداری» شامل مطالبی از مهمترین وقایع دوران زندگی امام خمینی (س) از تولد تا رحلت بوده، به جزئیات حوادث دوران انقلاب و تحولات پس از آن (مانند جنگ تحمیلی) نیز پرداخته است. برخی از مندرجات عبارتند از: «امام خمینی از ولادت تا هجرت به قم و تحصیل دروس تکمیلی و تدریس علوم اسلامی، امام خمینی در سنگر مبارزه و قیام، دستگیری امام خمینی و قیام پانزده خرداد، قیام امام (ره) علیه کاپیتولاسیون و تبعید به ترکیه و سپس به عراق، احزاب و گروههای سیاسی، اوج‌گیری انقلاب (1356)، پیروزی انقلاب، تشکیل حکومت اسلامی، تسخیر لانه‌ی جاسوسی آمریکا، جنگ تحمیلی و دفاع هشت ساله، چرا جنگ ادامه یافت؟، پیش‌بینی فروپاشی قطب مارکسیستی جهان، حکم ارتداد سلمان رشدی، سالهای آخر عمر امام و حوادث ناگوار، رحلت امام (ره)، گذاری بر اعتقادات، آرمانها و اهداف امام (ره) و آثار و تألیفات امام خمینی (ره)».

[ صفحه 955]


حدیث عشق، یادنامه پاسدار اسلام و قرآن شهید بی‌مزار سید احمد برقعی شهادت: عملیات والفجر هشت فاو 30 / 11 / 1364، به انضمام دعای توسل

[بی‌جا: بی‌نا]، 1366) [بی‌جا]: سازمان چاپ و انتشارات.
79 ص.: عکس.
شمارگان: 2000 نسخه.
در این مجموعه، ابتدا مختصری از زندگینامه‌ی شهید «سید احمد برقعی» از زمان تولد تا آغاز حرکت و شکل‌گیری و رشد سیاسی و کسب قدرت اداره‌ی امور و تصدی مسؤولیت‌ها - از جمله کار در قسمت نوارخانه و بخش تبلیغات و تلاش در برگزاری هر چه باشکوهتر مراسم هفتم تیر در چند سال متوالی - فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی دیگر آن شهید، آورده شده است. سپس وصیتنامه‌ی شهید چاپ شده که با یاد و نام خداوند و طلب آمرزش از خدا آغاز شده و پس از آن همگان را به صبر و استقامت توصیه نموده است. برگزیده‌ای از خاطرات او نیز از میان یادداشتهای جبهه انتخاب و در این قسمت گنجانیده شده است. در یکی از خاطرات، مراسم نماز صبح و زیارت عاشورا توصیف شده و مناجاتی به قلم شهید آورده شده است. آنگاه پس از چاپ عکسهایی از شهیدان برقعی، محرمی، فضل‌الهی و همرزمان آنان، دعای توسل به چاپ رسیده است.

حدیث مردی که با ما بود: خاطرات زندگی امیر سرتیپ دوم شهید علی شهابی

بازآفرینی داوود بختیاری دانشور؛ به کوشش گروه مشاورین فرماندهی ناجا. - قم: تحسین، (چاپ اول)؛ 152.1380 ص.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Narration of the man who was with us
شمارگان: 2200 نسخه.
این کتاب به روح پاک شهید امیرعلی شهابی تقدیم شده است.
شهید علی شهابی در سال 1319 هجری شمسی در تهران متولد شد و هنگام بازدید از سنگرهای رزمندگان در تاریخ 9 / 5 / 1364، در بمباران هوایی، به شهادت رسید. کتاب حاضر شامل چهار روایت از زندگی او است. «حدیث مردی که با ما بود»، روایت عباس شهابی، برادر شهید، از دوران کودکی و جوانی (قبل از انقلاب)، حضور در جبهه و روزهای قبل از شهادت است. «گفتن از اوج»، روایتی است که همسر شهید، از آشنایی با شهید شهابی، ازدواج، خصوصیات اخلاقی، رفتار با همسر، فرزند و خانواده، جنگ و خبر شهادت بیان می‌کند. «مردی از یادهای سبز»، روایت خواهر شهید از دوران کودکی و بازی با برادرش، دوران جبهه، اخلاق و ایمان، سفارشهای شهید به وی و روزهای قبل از شهادت است. «قطره‌ای از دریای او چشیدن»، روایت فرزند شهید است از پدر و لحظه‌ای که متوجه شهادت او شد. در پایان، (در «یادواره‌ها») پنج خاطره‌ی کوتاه از خانواده و همرزمان و دوستان وی آمده است.

حسین در بهار شهادت

نوشته‌ی محمد اصغری. - تهران: سازمان انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی، 220.1362 ص.: عکس.
شمارگان: 10000 نسخه.
در قسمت نخست کتاب، به تفسیر لغت شهید پرداخته شده است و مراسم تشییع جنازه‌ی شهدای اصفهان و بیقراری بسیجیان برای شرکت در عملیات مسلم بن عقیل و همچنین هدف رژیم سر سپرده‌ی مصر از اعدام نیروهای مسلمان ذکر شده است. در قسمت دوم - با عنوان «حسین، شهیدی از کربلای خوزستان» - زندگینامه‌ی شهید حسین فرجی (فرزند مرحوم محمدعلی) که در عملیات بیت المقدس در هویزه به درجه‌ی رفیع شهادت نائل آمد و نیز عشق به جبهه، چهره‌ی روحانی و معنوی و علاقه‌ی وی به شعر عرفا بیان شده است. سپس مقاله‌ای از این شهید همراه با

[ صفحه 956]

وصیتنامه‌اش به چاپ رسیده است. در پایان، وصیتنامه‌ی شهیدانی از شهرستان بهار آمده است که حاوی نکات آموزنده‌ای می‌باشد.

حضور: زندگینامه داستانی شهیدان شریعتی فرد

مولف داریوش عابدی. - [تهران]: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، معاونت پژوهش و تبلیغات، نشر شاهد، (چاپ اول): 208.1381 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
داستان درباره‌ی زندگی شهید «محمدرضا شریعتی‌فرد» است که در جاده‌ی آمل، به دست منافقین به شهادت رسید. ویراستار مجله‌ای در حین تورق داستان جدیدی که از یک مجاهد عراقی به دفتر مجله رسیده است، با دیدن عکس شهید محمدرضا به یاد بازگشت خویش از مشهد و دیدن صحنه‌ی ترور وی می‌افتد و پس از پرس و جو از نویسنده‌ی داستان، متوجه می‌شود که مدتها قبل، محمدرضا به همراه خانواده به عراق تبعید شده بوده است و پس از تعقیب و گریزهای فراوان، پدر وی اعدام شده و او به ایران گریخته است. در ایران با جریان دوران انقلاب مواجه شده، بارها به زندان می‌افتد و پس از پیروزی انقلاب، توسط کمین ضد انقلاب در جاده آمل به شهادت می‌رسد.

حکایت آن مرد غریب

مولف محمود جوانبخت. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 103.1380 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
نویسنده‌ی کتاب (دوست و همرزم «شهید محمدجواد تندگویان»، وزیر سابق نفت)، در این کتاب، مطالبی را به نقل از خانواده و آشنایان شهید بین کرده است. این مطالب، عبارتند از: «دوران کودکی، شاگرد مؤدب و زرنگ دوران دبیرستان، دوران دانشجویی در دانشکده‌ی نفت آبادان، زندانی شدن در زمان حکومت رژیم پهلوی و آزادی، نحوه‌ی دستگیری و اسارت در اوایل جنگ، سالهای اسارت در اردوگاههای عراق، شکنجه‌های دوران اسارت، مذاکرات مسؤولان کشور با مسؤولان پزشکی قانونی عراق جهت شناسایی جنازه و صدور گواهی فوت، انتقال پیکر شهید به ایران و روبرو شدن با جنازه‌ی وی و تشییع پیکر شهید و دفن آن».

حکایت سرخ، زندگانی سردار رشید اسلام شهید حاج محمدابراهیم همت، فرمانده دلاور لشکر اسلام

محمد حجتی (پریشان)؛ ویراستار: باقر شمسی‌پور. - تهران: نشر حمد، [1374؟] 114ص.: مصور.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب حاضر زندگینامه سردار دلاور اسلام، شهید همت است که در سال 1334 در شهر قمشه‌ی اصفهان متولد شد و درعملیات خیبر در جزیره مجنون به شهادت رسید. از جمله مطالب کتاب موارد زیر است: ولادت، داستان تشرف مادر وی به کربلا در دوران بارداری، دوران تحصیل، دوران معلمی، فعالیت‌های قبل از انقلاب، تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، و ورودش به سپاه، مأموریتها در کردستان، فرماندهی سپاه پاوه، شهید همت از نگاه شهید عباس کریمی، عملیات فتح المبین، بیت المقدس، سفر به لبنان، عملیات خیبر، شهادت وی، سخنان پدر او در خصوص شهادت او، ویژگی‌های اخلاقی، ایمان و عمل شهید همت و... در پایان نیز یازده قطعه شعر در

[ صفحه 957]

قالب مثنوی، غزل، آزاد، دو بیتی در رثای شهادت وی، فهرست عملیاتهایی که شهید در آنها فرماندهی داشته و شرکت کرده است همراه با رمز عملیات، اهداف، نتایج، مناطق آزاد شده، تجهیزات منهدم شده و تعداد کشته‌ها، زخمی‌ها و اسرای دشمن، غنایم و نیروهای عمل کننده و...

حماسه ساز پل خیبر

به کوشش مقصود اصغری و یونس اصغری. - تهران: وزارت جهاد سازندگی، مرکز حفظ و نشر آثار دفاع مقدس، 204.1376 ص.: عکس.
مندرجات: به یاد لبخند حاج بهروز؛ بار خاطره‌ها؛ خبرها و پیامها؛ گزارش از مراسم تشییع و بزرگداشت حاج بهروز؛ غم گفته‌ها و حسرت نوشته‌ها؛ عکسها و دستنوشته‌ها.
کتاب حاضر که در شش فصل تنظیم شده، حاوی خاطراتی درباره‌ی حاج بهروز پورشریفی است که از زبان افراد خانواده، دوستان و همرزمان او بیان شده است. دوران کودکی، تحصیلات دانشگاهی، مبارزات دوران خدمت سربازی و شرح حال شهید، قبل از انقلاب و در دوران سازندگی قبل از جنگ و دوران دفاع مقدس و پس از آن است. سردار سرلشکر محسن رضایی (فرمانده‌ی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) در مورد شهید می‌گوید: «ایشان برادر بسیار مخلصی بود. در اوج سختیها در جلسات زیادی که با ایشان داشتم، صحبتها را گوش می‌کرد؛ بعد بسیار خونسرد دو سه جمله با آن صدای مظلومانه و پر محبتش بیان می‌کرد. همین دو سه جمله خودش برای ما راهگشا بود». در کتاب، علاوه بر خاطرات، مجموعه‌ای از دستنوشته‌ها و عکسهای شهید نیز آورده شده است.

حماسه‌ی فهمیده، زندگینامه شهید فهمیده، الگوی دانش آموزان بسیجی

حسن‌علی اکبری؛ ویراستار: محمدحسین محمدی. - تهران: سازمان تحقیقات خودکفایی بسیج، 38.1375 به اضافه 27 ص.: مصور، عکس.
این کتاب، در یک مقدمه و شش فصل، زندگینامه شهید حسین فهمیده را در بر می‌گیرد. فصل اول (با عنوان «دوران رشد») شرح تولد، طفولیت و مدرسه رفتن شهید است. در فصل دوم (شکل‌گیری شخصیت)، عوامل مؤثر بر شخصیت شهید و فعالیت‌های وی در دوران انقلاب و بسیج دانش‌آموزی بیان شده است. فصل سوم (روحیات و اخلاق)، خصوصیات و ویژگی‌های اخلاقی و روحی شهید را شرح می‌دهد. مهمترین این خصوصیات عبارتند از: «برخورد خوب اجتماعی، تلاش و جدیت، مطالعه، احترام به پدر و مادر، رشادت و شجاعت». فصل چهارم «حرکت به سوی جهاد»، با سفر وی به کردستان جهت کمک به مردم آنجا آغاز می‌شود. فصل پنجم، «پس از شهادت» نام دارد و حاوی بیانات حضرت امام و عکس‌العمل خانواده‌ی شهید و تشییع جنازه‌ی وی در آبان ماه 1359 است. در فصل ششم «پیوست‌ها»، عکسهایی از شهید فهمیده به چاپ رسیده است.

حمید باکری به روایت همسر شهید

به قلم حبیبه جعفریان. - تهران: روایت فتح، (چاپ چهارم): 1379.
46، [7] ص: تصویر، عکس. - (روایت فتح؛ 11. نیمه پنهان ماه؛ 3). شمارگان: 5500 نسخه.
در کتاب سوم از سری کتابهای نیمه پنهان ماه، همسر شهید «حمید باکری» (فاطمه امیرانی) خاطرات خود را از زندگی با آن شهید و ویژگی‌های اخلاقی، شخصیتی، روحی و رفتاری شهید باکری را نقل کرده است. از جمله مطالب کتاب موارد زیر است: مهاجرت خانواده حمید از شوروی به ایران، آشنایی با حمید در کودکی، به دلیل همسایه بودن، تحصیلات حمید باکری در آلمان، درخواست ازدواج، درگیری‌های بانه و حضور وی در منطقه،

[ صفحه 958]

شروع جنگ، تولد فرزند، خاطراتی از بازگشت او از جبهه و برخوردش با خانواده، مجروحیت حمید باکری، خاطراتی از ازدواج مهدی باکری (برادر حمید)، زندگی در منطقه جنگی سومار، اسلام‌آباد و سکونت در مجتمعی با خانواده شهیدان همت، دستواره، نورانی، عبادیان، روحیه شهید در روزهای قبل از شهادت، آخرین خداحافظی و خواب همسر شهید، عملیات خیبر و خبر شهادت حمید و مهدی باکری.

خاطرات

نویسنده صحبت‌الله شکارچی. - قم: دارالنشر؛ پل‌دختر: حوزه علمیه امام صادق (ع)، (چاپ اول): 62.1373 ص.: مصور، عکس.
کتاب حاضر شامل شرح حال و زندگینامه حجه‌الاسلام علی بابائی است وی در سال 1333 در منطقه «سراب حمام علیا» از توابع پلدختر استان لرستان به دنیا آمد. این کتاب، علاوه بر شرح زندگی، شامل خاطراتی از دوران ورود وی به حوزه علمیه لرستان، دوران مبارزه در قبل از انقلاب، حمله ساواک به فیضیه‌ی قم، دستگیر و زندانی شدنها، مبارزه با فسادها، تعقیب و گریزهای ساواک، تظاهرات دوران انقلاب، پیروزی انقلاب، تشکیل کمیته انقلاب پلدختر و عهده‌دار شدن سرپرستی آن نهاد، توطئه‌ی ضد انقلاب، دوران جنگ، سرپرستی ستاد بسیج مستضعفین منطقه‌ی پلدختر و سرپرستی امور مهاجرین جنگ تحمیلی، حضور در جبهه‌های غرب و جنوب، سرپرستی عقیدتی سیاسی لشکر 84 خرم‌آباد، ساخت مساجد و کمک به جهاد سازندگی، در پایان نیز تصاویری به همراه زیرنویس از عیادت مجروحین حمله موشکی، همراه آیت‌الله خامنه‌ای ارائه شده است.

خاطرات امیر شهید سپهبد صیاد شیرازی

تدوین مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ ویراستار میترا بابک. - تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1378.
164 ص.: مصور، عکس، نمونه. - (انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ 59: خاطرات؛ 8).
طراح جلد: سعید عجمی. شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، مجموعه‌ی زندگینامه و شرح خاطرات قبل از انقلاب امیر شهید سپهبد صیاد شیرازی است، که به همت مرکز اسناد انقلاب اسلامی، در پنج جلسه مصاحبه، از زبان آن شهید ضبط تصویری شده است. در جای جای کلام وی آهنگ خدایی به گوش می‌رسد و زندگی وی از کودکی بوی خدایی می‌دهد و خودش، همه را از برکت نماز که در کانون خانواده فراگرفته، می‌داند. علاوه بر این، خاطرات، گوشه‌هایی از تاریخ انقلاب اسلامی ایران را بازگو می‌کند و نشان می‌دهد که مذهب تا چه حد در ارتش نفوذ داشته است و نیروهای مذهبی چگونه آن را برای همراهی با انقلاب آماده می‌کرده‌اند. نیمی از کتاب به خاطرات شهید از روند آغاز و اوج‌گیری انقلاب اختصاص یافته است و نیمه دیگر آن، حاوی تصویر اسناد و مدارک مربوط به او در ساواک است. در پایان کتاب نیز تصاویری از امیر شهید و فهرست اعلام به چاپ رسیده است.

خاطرات و مبارزات شهید محلاتی

تهیه و تنظیم مرکز اسناد انقلاب اسلامی. - تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1376.
36 ص.: مصور، عکس، نمونه. - (انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ 28: خاطرات؛ 1).
شمارگان: 5000 نسخه.
«شهید فضل‌الله محلاتی»، متولد سال 1309 در شهر محلات، نماینده‌ی امام در سپاه پاسداران بود. او در سال

[ صفحه 959]

1364، هنگام عزیمت به جبهه، در هواپیمایی که توسط موشک شلیک شده از هواپیمای عراقی منهدم شد، به شهادت رسید. کتاب شامل شرح حال، خاطرات، اسناد و مدارک و نمونه‌ی دستخط شهید محلاتی و نامه‌های علمایی چون آیت‌الله پسندیده و حضرت امام (ره) به آن شهید است. از جمله، «گفت و شنودی با شهید محلاتی و ذکر خاطراتی از زبان او درباره‌ی حوادث قبل از انقلاب، فداییان اسلام، حوادث دوران انقلاب و برخی موارد دیگر، گفت و شنود با همسر و فرزندان شهید محلاتی و ذکر خاطراتی از وی، لحظات و روزهای قبل از سفر به جبهه و شهادت، آگاه شدن از شهادت، تشییع جنازه و...» در کتاب ذکر شده است. در پایان، نمونه اسنادی از سازمان اطلاعات و امنیت کشور، نامه‌ها و دست‌خطها و تصاویری از شهید در زندان رژیم شاه ارائه شده است.

خاک‌های نرم کوشک

گردآورنده و بازنویس نثر سعید عاکف. - تهران: نشر کوثر، (چاپ اول): 1378.
[319] ص.، [14] ص. تصویر (رنگی)، نمونه، عکس (رنگی). - (مجموعه خاطره؛ 33).
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب «خاکهای نرم کوشک» شامل زندگینامه‌ی «شهید عبدالحسین برونسی» است که در سال 1320 در روستای گلبوی کدکن، از توابع تربت حیدریه، به دنیا آمد. وی فرمانده‌ی تیپ هجده جوادالائمه بود و در تاریخ 23 / 12 / 1363 در عملیات بدر مفقودالاثر شد. خاطراتی نیز از زبان مادر، پدر، همسر، فرزند، همرزمان، آشنایان و خود شهید درباره‌ی موارد زیر نقل شده است: «دوران کودکی، نوجوانی، جوانی، فعالیت‌ها در دوران قبل و بعد از انقلاب، ازدواج، حضور در جبهه، عملیاتها، ویژگی‌های اخلاقی، دوران آموزشی و فرماندهی تیپ، خاطره‌ای از تپه 124 در منطقه‌ی فکه (عملیات والفجر مقدماتی)، منطقه‌ی عملیاتی کوشک (عملیات رمضان) و نحوه‌ی مفقودالاثر شدن او». وصیتنامه‌ی شهید همراه با تصاویری از وی در مناطق عملیاتی و حین بستری در بیمارستان به دلیل جراحت، با زیرنویس ارائه شده است.

خروش خاموش: مروری بر زندگی آزاده سرافراز دکتر سید عباس پاک نژاد

به کوشش علی‌اکبر شیر سلیمیان؛ ویرایش مهری زینی. - تهران؛ یزد: انتشارات بنیاد ریحانة الرسول (ص)، (چاپ اول): 1379.
دوازده، 311 ص.: مصور، عکس، نمونه.
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب، شرح زندگی آزاده «دکتر عباس پاک‌نژاد» است که در آذر ماه 1309 در یزد به دنیا آمد، در 19 / 7 / 1359 در آبادان اسیر نیروهای دشمن شد و در تاریخ 26 / 5 / 1369 به میهن اسلامی بازگشت. زندگینامه، شامل مطالب زیر است: «پیشینه‌ی خانوادگی، دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، تحصیل طب، مسؤولیت‌های دولتی، دوران اسارت در اردوگاهها، آزادی و خاطراتی از آزادگان درباره‌ی وی، دیدگاه شخصیتها و رجال سیاسی و مذهبی و فرهنگی درباره‌ی او، خصوصیات اخلاقی و روحی و متن یک مصاحبه‌ی کوتاه با وی». در پایان کتاب، پیوست‌هایی از اسناد و مدارک، تصاویری از دوران اسارت و نمایندگی در دوره‌های مختلف مجلس شورای اسلامی و نمونه‌ی دستخط وی ارائه شده است. همچنین متن نطقهای وی در مجلس شورای اسلامی نیز آمده است.

خلیل کتاب کهنه جنگ: زندگی سردار رشید اسلام، شهید خلیل حسن بیگی

بازآفرینی کرامت یزدانی؛ گردآورندگان راضیه بلانی، کبری تقوی، حلیمه شایان؛ ویراستار مهدی واحدیان اردکانی. - یزد: کنگره بزرگداشت سرداران و سه هزار و هفتصد شهید استان یزد، (چاپ اول): 160.1378 ص.

[ صفحه 960]

شمارگان: 3000 نسخه.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Memoirs of Martyred Sardar khalil Hasan Beygee: khalil the old book of war
این کتاب، شامل یک زندگینامه‌ی داستانی براساس خاطراتی از سردار رشید اسلام خلیل حسن بیگی است. وی از اهالی یزد و از فرماندهان لشکر هشت نجف اشرف بود. از جمله مطالب ارائه شده در خاطرات، موارد زیر است: درگیری خلیل با مدیر مدرسه‌ی خواهرش قبل از انقلاب (که به او اجازه پوشیدن حجاب در مدرسه را نمی‌داد)؛ کار کردن و درس خواندن او پس از فوت پدر؛ درگیری با یکی از اعضای ساواک یزد و آمدن او به تهران؛ کار؛ سربازی؛ ازدواج؛ ورود به سپاه؛ دعا و نماز و اطاعت از ولایت و فرماندهی در هر شرایط؛ خاطراتی از سوسنگرد؛ عملیات کربلای پنج، منطقه پنجوین عراق، جزیره‌ی مجنون، عملیات قدس پنج، اخلاق و روحیات شهید؛ موعظه‌ها و نصایح به دیگران؛ نظم و انضباط؛ خاطره‌ای از او با شهید علی دهقان منشادی و....

خنده بر خون: زندگینامه سردار رشید اسلام شهید عیسی خدری

عباس باقری. - زاهدان: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 207.1376 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
مندرجات: پیش درآمد؛ گذری بر زندگی شهید؛ شهید در آئینه خاطرات؛ وصیت‌نامه شهید.
این کتاب، یادنامه‌ای است از شهید «عیسی خدری». شهید در سال 1340، در روستای مرزی محمد شاهکرم سیستان، در خانواده‌ای کشاورز، چشم به جهان گشود. پس از تحصیلات ابتدایی، در سال 1355 وارد هنرستان شد. او بعد از پیروزی انقلاب، به سپاه پاسداران پیوست. در همین ایام، برادر و پسر عموی وی در جبهه‌ی کردستان به شهادت رسیدند. او عازم جبهه شد و معاون فرمانده‌ی گردان نه لشکر ثارالله بود و سرانجام در عملیات کربلای پنج - منطقه‌ی شلمچه - به شهادت رسید. بخش دوم کتاب، شامل 99 خاطره (به نقل از افراد مختلف) درباره‌ی او است. موضوع اکثر این خاطرات، فعالیت‌های او در منطقه‌ی شلمچه و ویژگی‌های اخلاقی شهید است. در بخش آخر کتاب، وصیتنامه شهید آورده شده است.

خورشید بدر: زندگینامه شهید سردار سرلشکر پاسدار (اسماعیل دقایقی)

نوشته مصطفی سعیدی. - [تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مرکز فرهنگی، معاونت انتشارات، مدیریت امور کتاب، (چاپ دوم): 94.1374 ص.: مصور، عکس. - (سیرت سرداران سپاه اسلام؛ 3).
شمارگان: 5000 نسخه.
چاپ اول این کتاب در سال 1369 در 3300 نسخه منتشر شده است.
این کتاب به مناسبت سالگرد هشت سال فاع مقدس در 31 شهریور 1374 چاپ شده است.
این کتاب، زندگینامه شهید سردار سرلشکر پاسدار اسماعیل دقایقی (متولد سال 1333 در بهبهان و ساکن آغاجاری) است. مطالب کتاب عبارت است از: دوران کودکی و نوجوانی، دوران قبل از انقلاب و مبارزات وی در زندان، دوران دانشجویی و فعالیت‌های سیاسی در دانشگاه، ازدواج، پیروزی انقلاب و فعالیت‌های شهید در جهاد سازندگی آغاجاری و بنا نهادن سپاه آن شهر، مشارکت در راه‌اندازی سپاه خوزستان، عزیمت به جبهه و شرکت در عملیاتهای آزادسازی سوسنگرد، طریق القدس، بیت المقدس و فتح المبین، مسؤولیتها در دوران جنگ (از جمله معاونت یگان حفاظت، واحد طرح و عملیات لشکر علی بن ابی‌طالب، تشکیل لشکر بدر از مجاهدین، احرار و معاودین عراقی)، عملیاتهای لشکر بدر تحت فرماندهی ایشان (قدس چهار، عاشورای چهار، کربلای دو و چهار و

[ صفحه 961]

پنج)، نحوه شهادت ایشان، متن پیام فرمانده‌ی کل سپاه (محسن رضایی) و نماینده‌ی ولی فقیه در سپاه (محمدی عراقی) درباره شهادت وی، متن وصیتنامه و اشعاری در رثای وی و تصاویر.

خورشید در خاک: در روشنای زندگی شهید حاج مهدی زارع، فرمانده گردان امام حسین - لشکر 19 فجر

بازآفرینی حمید سجادی‌منش. - شیراز: کنگره‌ی سرداران و 14 هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 114.1378 ص.: عکس (رنگی). - (کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 18).
طراح روی جلد و صفحه آرا: اسماعیل عرفان‌منش، محمد حیدریان.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب «خورشید در خاک»، سرگذشتنامه و شرح خاطراتی از «شهید مهدی زارع» است که در سال 1334 به دنیا آمد و در عملیات کربلای پنج به شهادت رسید. برخی از مطالب کتاب عبارتند از: «فصل اول: زندگینامه (به نقل از عمو و همسر شهید)؛ فصل دوم: شرح خاطراتی از همرزمان، بردار و فرزند شهید درباره‌ی خصوصیات اخلاقی شهید، عملیاتهای کربلای چهار، کربلای پنج و والفجر هشت، نماز، اروند رود، زیارت خانه‌ی خدا، مهربانی و عطوفت و... و فصل سوم: سروده‌هایی در رثای شهید زارع در قالب مثنوی از احد ده بزرگی».

دجله در انتظار عباس: مروری مستند و داستانی به زندگی سردار شهید عباس کریمی، فرمانده لشکر 27 محمد رسول‌الله

حمید داوودآبادی؛ بازنویس احمد دهقان. - تهران: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، (چاپ اول): 144.1378 ص.: عکس، رنگی. - (مجموعه زندگینامه سرداران: 4) (کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید استان تهران؛ 80).
شمارگان: 3000 نسخه.
مندرجات: آغاز سخن؛ مقدمه؛ دجله در انتظار عباس.
این کتاب شرح زندگانی «شهید عباس کریمی» فرمانده‌ی لشکر 27 محمد رسول‌الله (متولد روستای قهرود، در نزدیکی کاشان) است. زندگینامه حاوی اطلاعات زیر است: «شرح دوران کودکی، تحصیلات، سربازی، پخش اعلامیه‌های امام در پادگان، ورود به سپاه پس از پیروزی انقلاب، اعزام به ایرانشهر، سیستان و بلوچستان و کردستان برای سرکوب مخالفان و شرکت در عملیاتهای مختلف در غرب کشور [از جمله، عملیات محمد رسول‌الله (ص)، عزیمت به جبهه‌های جنوب در اواخر سال 1360 در معیت حاج احمد متوسلیان و حاج ابراهیم همت، ازدواج و تولد پسری به نام داوود، شرکت در عملیاتهای والفجر مقدماتی، والفجر یک و خیبر، فرماندهی لشکر و شهادت در عملیات بدر در تاریخ 20 / 12 / 1363». در پایان کتاب، وصیتنامه شهید آمده است.

در آغوش دریا، زندگینامه سردار شهید اسلام شهید حسن امامدوست

بازنویس: عبدالحسین بینش. - استان سیستان و بلوچستان: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، 1377.
210 ص.: مصور.
طراح روی جلد: عبدالحسین بینش.
کتاب حاضر در چهار فصل، با عناوین «زندگینامه، نگاه و خاطره، نامه‌ها و مقاله‌ها»، به سیر زندگانی شهید

[ صفحه 962]

حسن امامدوست می‌پردازد. در بخش زندگینامه، مطالب مربوط به تولد شهید در سال 1340، دوران کودکی و نوجوانی، مهاجرت به مازندران، شرکت در تظاهرات انقلابی، ازدواج (که در سال 1357 صورت گرفت)، عضویت در سپاه پاسداران، اعزام به کردستان و شهادت ذکر شده است. فصل دوم (با عنوان: خاطره‌ها) به شرح خاطرات دوستان، اقوام و اعضای خانواده‌ی شهید از او می‌پردازد و هر خاطره به نحوی بیانگر عظمت ابعاد روحی این شهید بزرگوار است. در فصل سوم (نامه‌ها)، نامه‌های شهید به برادر، خانواده و همسرش گردآوری شده است. در فصل چهارم، نه مقاله به قلم شهید در موضوعهای مختلفی مانند عبادت، شهادت، تقوی، قرآن، خودشناسی و روزه به چاپ رسیده است. نوشته‌ای از دختر شهید و بخشی با عنوان «از نگاه تصویر و زبان شعر» قسمتهای پایانی کتاب را تشکیل می‌دهند.

در انتظار آن لحظه: بر اساس زندگی سردار شهید حاج علی محمدی‌پور فرمانده گردان 412 از لشکر 41 ثارالله

بازآفرینی محمدرضا بایرامی. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
129 ص.: مصور. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 3).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Awaiting that Very Moment: Mement based on...
شمارگان: 3300 نسخه.
کتاب «در انتظار آن لحظه»، زندگینامه‌ی سردار شهید حاج علی محمدی‌پور است. او در خرداد ماه سال 1338 در روستائی از روستاهای شهرستان رفسنجان به دنیا آمد و در عملیات کربلای پنج به شهادت رسید. موارد زیر از جمله مطالب کتاب است: دوران تولد و کودکی، خدمت سربازی، دوران قبل از انقلاب، شروع جنگ و اعزام به جبهه، آشنایی با همسر و ازدواج، خاطراتی به نقل از همسر وی درباره ویژگی‌های اخلاقی او، زیارت خانه خدا، خاطرات پدر وی درباره‌ی روزهای قبل از شهادت او، خبر شهادت و تشییع جنازه شهید، خاطراتی از دوران قبل از انقلاب، خصوصیات فرماندهی و برخوردش با رزمندگان در جبهه، خاطره‌ای از شهیدان عیسی دستجردی، رضا نجمیان، مهدی امراللهی، و...، خاطرات درباره عملیات والفجر هشت، غواصی در سد دز، عملیات کربلای چهار، منطقه جفیر و...

در انتظار رؤیت خورشید، گذری بر زندگی و شهادت برادر حسین قانع گلیان

مشهد: دادسرای انقلاب اسلامی مشهد، روابط عمومی، (چاپ اول): 108.1366 ص.: عکس (بخشی رنگی).
عنوان روی جلد: گذری بر زندگی و شهادت برادر حسین اصغر قانع گلیان.
کتاب در انتظار رؤیت خورشید، زندگینامه‌ی کوتاهی از شهید حسین قانع گلیان است که به شرح فعالیت‌های او قبل و بعد از انقلاب اسلامی می‌پردازد. شهید در سال 1336 به دنیا آمد. در پنج سالگی پدرش را از دست داد. تحصیلات خود را در روستا و سپس در مشهد به پایان رسانید. او در جلسات مخفی نیروهای مسلمان بر ضد رژیم شرکت داشت و در سال 1354 دستگیر شد. بعد از انقلاب در کمیته‌ی انقلاب اسلامی و سپس در دادسرای انقلاب اسلامی مشهد مشغول به کار بود. در سال 1360 ازدواج کرد که ثمره‌ی آن یک فرزند است. شهید، در نبردهای جبهه‌های حق علیه باطل، در شهر مریوان شرکت داشت و شاهد شهادت دوستانش بود و بالاخره نیز در تاریخ 12 / 10 / 1365 طی یک ترور ناجوانمردانه به شهادت رسید. در این کتاب، شهید از دیدگاه همسر خود توصیف شده و توصیه‌ها، پندها و دستنوشته‌ها و فرازی از وصیتنامه‌ی او درج شده است. در این کتاب، دو قطعه شعر در وصف شهید نیز به چاپ رسیده است.

[ صفحه 963]


در انتهای افق: سپهدار غرب غریب، علمدار دوکوهه، بنیانگذار لشکر 27 محمد رسول‌الله حاج احمد متوسلیان از ولادت تا...

به کوشش حسین بهزاد؛ ویراستار محمدباقر شمسی‌پور. - [تهران]: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات؛ بنیاد شهید انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1376.
352، هشتم ص.: مصور، نمونه، عکس. - (مجموعه زندگینامه سرداران؛ 6).
طراح روی جلد: مصطفی گودرزی.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، شرح زندگانی حاج احمد متوسلیان است. از جمله مطالب کتاب، موارد زیر است: دوران کودکی و تحصیلات، مبارزات و تشکلهای سیاسی مربوطه قبل از انقلاب، پیروزی انقلاب و شروع غائله کردستان، درگیری‌های بوکان، سقز و بانه، تشکیل سازمان پیشمرگان مسلمان کرد، آزادسازی ارتفاعات مریوان، شهادت محمد توسلی، واکنش در برابر تشکیل گروهک زرگاری، برخوردش با مسأله بنی‌صدر، شروع جنگ و اشغال نفت شهر و مناطق غرب کشور، اعزام نکردن نیرو به غرب توسط بنی‌صدر، فتح ارتفاعات قوچ سلطان، تشکیل یگان ذوالفقار، تشکیل تیپ محمد رسول‌الله (ص)، عملیات محمد رسول‌الله (ص)، عزیمت به منطقه جنوب (خوزستان)، عملیات فتح المبین، عملیات الی بیت المقدس و فتح خرمشهر، اعزام به جبهه لبنان و نحوه‌ی اسارت وی به دست فالانژها و... در پایان کتاب نیز تصاویری - با زیرنویس - نمونه‌ی دستخط وی و مدارک شهربانی و ساواک ارائه شده است.

در پرتو عشق: زندگینامه شهید سردار سرلشکر پاسدار حسن باقری

معاونت انتشارات مرکز فرهنگی سپاه، مدیریت امور کتاب. - تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مرکز فرهنگی، مدیریت امور کتاب، 1366.
[6]، 64 ص.: مصور، عکس. - (سیرت سرداران سپاه اسلام: 1).
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، شرح زندگینامه و فعالیت‌های شهید سردار سرلشکر پاسدار حسن باقری است. وی در سال 1334 در تهران متولد شد و در سال 1361 در منطقه فکه به شهادت رسید. مندرجات به قرار زیر است: نگاهی به زندگی شهید؛ فصل اول: «سیر رشد» (مسؤولیت شهید در واحد اطلاعات عملیات، معاونت ستاد عملیات جنوب، فرماندهی محور دارخوین در عملیات ثامن‌الائمه، معاونت فرماندهی کل عملیات طریق القدس، فرماندهی لشگر نصر، فرماندهی قرارگاه کربلا و جانشین فرماندهی یگان زمینی سپاه). فصل دوم: «فرماندهی» (مطالبی درباره قاطعیت، قدرت طراحی نظامی، تسلط به اطلاعات، پی‌گیری امور، قدرت بیان، شجاعت و...). فصل سوم: «ویژگی‌های اخلاقی». فصل چهارم: «خاطرات و دیدگاه‌ها» (خاطراتی از وی از زبان همرزمان و فرماندهان). فرازهایی از وصیتنامه شهید، خصوصیات یک فرمانده از دیدگاه شهید باقری و چگونگی شهادت وی همراه با تصاویری - بدون زیرنویس - در پایان کتاب ارائه شده‌اند.

در جستجوی سیمای آفتابی، سرگذشتنامه

بازنویس: محمود مهدی‌آزاد. - تهران: نشر شاهد، 1375.
60 ص. - (سرگذشتنامه؛ 38).
طراح روی جلد: غلامرضا راهپیما.
کتاب در مورد زندگی شهید بزرگوار، سیدعلی صفوی‌سهی است که در هفت بخش تنظیم شده است. این

[ صفحه 964]

بخشها عبارتند از: «مقدمه، از میلاد تا معراج، همراه با شیفتگان او، مسافر عشق از زبان همسفران، از قلم مسافری عاشق، مسافر عرش جاری در شعر زمان و کمین». شهید صفوی در مرداد 1319 در یکی از روستاهای نطنز اصفهان به دنیا آمد. با آغاز جنگ تحمیلی، به سرعت خود را به نزدیکترین منطقه‌ی تماس با دشمن رساند. وی در عملیاتی الله اکبر، طریق القدس، ثامن‌الائمه، فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، والفجر یک و والفجر دو شرکت کرد و سرانجام در سپیده دم روز 11 / 5 / 1362 هنگام طراحی عملیات آفندی در منطقه‌ی عمومی فکه در اثر ترکش گلوله‌ی توپ به شهادت رسید. سخنان تیمسار ناصر محمدی‌فر درباره‌ی شهید صفوی، بیانگر روحیه و ویژگی‌های اخلاقی شهید است که به سبب رشادت‌های بی‌نظیر خود در جنگ موفق به اخذ چند مدال و لوح تقدیر شد. نظرات افراد دیگری نیز درباره‌ی این شهید در کتاب ذکر گردیده است.

در سایه ولایت: یادنامه شهید حاج محمدعلی نظران

تهیه و تدوین بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات؛ مصاحبه و تدوین: محمد بروجردی؛ بازنویس نثر: مجید حسین‌زاده؛ کنترل و بازبینی: احمد دهقان. - تهران: بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات، (چاپ اول): 1375.
[207] ص.: مصور، نمونه، عکس (رنگی).
طراح روی جلد: مریم خدابنده‌لو.
مندرجات: مقدمه؛ پیشگفتار؛ جلوه‌های سبز؛ نگاهی کوتاه به زندگی شهید نظران از آغاز تا شهادت؛ فصل اول؛ تولد و کودکی؛ فصل دوم: فعالیت در ارتش؛ فصل سوم: فعالیت‌های انقلابی، مذهبی، قبل و در حین انقلاب؛ فصل چهارم: خصوصیات اخلاقی؛ فصل پنجم: شهادت؛ ضمایم.
این کتاب، شرح مختصری از زندگی شهید محمدعلی نظران است. مطالب کتاب به صورت مصاحبه با افراد خانواده، دوستان و همکاران شهید نظران تهیه، تنظیم و بازنویسی و به مناسبت دومین سالگرد شهادت این شهید منتشر شده است. در فصل «جلوه‌های سبز» خلاصه‌ای از زندگینامه و مسؤولیت‌های شهید نظران آورده شده و بقیه‌ی متن، به فصلهای مختلف (به تربیتی که در مندرجات ذکر شده)، تقسیم شده است. مطالب کتاب به نقل از همسر، فرزندان و افرادی ذکر شده‌اند که با وی حشر و نشر داشته‌اند. ضمایم کتاب نیز حاوی عکسهای رنگی از شهید که در مناسبتهای مختلف تهیه شده‌اند و تعدادی از اسناد و مکاتبات مربوط به شهادت اوست. شهید نظران مسؤولیت نظارت بر کمیسیون حمایت از اسرا و مفقودین ایرانی و سرپرستی کمیسیون اداره‌ی اسرای جنگی را بر عهده داشته، در زمان تصدی این مسؤولیت، با برنامه‌ریزی او حدود بیست هزار اسیر مفقودالاثر مبادله شدند.

در کنار دریا، خاطرات زندگی سردار شهید حاج مهدی طیاری، فرمانده گردان 419 لشکر 41 ثارالله

بازآفرینی علی‌اصغر جعفریان. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
146 ص.: مصور. - (کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 24).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Beside The Sea.
مهدی طیاری در سال 1338 در روستای هومان، از توابع جیرفت، در خانواده‌ای تهیدست، اما متدین، به دنیا آمد. او دوران کودکی را در این روستا، و دوره‌ی هنرستان کشاورزی را در جیرفت گذراند. در این دوران شخصیت وی شکل گرفت و مبارزه‌ی جدی او با ظلم و فقری آغاز شد که همواره در کنار آن زندگی کرده بود. او نوجوان بود که با رساله‌ی امام (ره) آشنا شد و سراپای وجودش آکنده از محبت به حضرت امام (ره) گشت. ساواک مهدی را

[ صفحه 965]

شناخته بود؛ بنابراین، از آزار و اذیت آنان در امان نبود. وقتی جنگ از سوی دشمنان انقلاب شروع شد، مهدی به جبهه رفت. او ماند، جنگید و مجروح شد، اما از پا نیفتاد. در عملیات بیت المقدس هفت، که فرمانده‌ی گردان دلاور 419 بود، گلوله‌ی خمپاره‌ای به حیات پر افتخار وی پایان داد. این کتاب در هفت فصل شرح زندگی این شهید بزرگوار است که از زبان همرزمان، همسر، خواهر و معلم وی نقل شده است.

در مسلخ عشق، مجموعه مقالات و زندگینامه

جعفر حجازی. - [بی‌جا]: [بی‌نا]، [بی‌تا].
104 ص.: مصور: عکس، نمونه.
شمارگان: ذکر نشده است.
مندرجات: فصل اول: زندگینامه؛ فصل دوم: مقالات؛ فصل سوم: خاطرات و مسأله و حیدین؛ فصل چهارم: جملات و نوشته‌های کوتاه؛ مصاحبه؛ وصیتنامه و موشح به یاد شهید؛ دعای توسل.
این کتاب، یادواره‌ی زندگانی سید جعفر حجازی است. در فصل اول، زندگینامه‌ی شهید از زبان خود وی نقل شده است؛ هر چند مواردی نیز جهت روشن شدن سیر حوادث به آن افزوده شده است. فصل دوم، (مقالات)، شامل دوازده مقاله به قلم شهید است که در آنها پیرامون تفکر در مورد خود و اطراف خود، فرهنگ، شهادت، جنگ، جبهه، امداد رسانی و یاری به دیگران، روش ضد انقلاب برای غافل کردن مردم از مسائل جنگ و... مطرح شده است. در فصل سوم، خاطرات شهید - به قلم خود وی - به چاپ رسیده است. این خاطرات، بیانگر توجه وی به خداوند یکتا و آیات الهی و غور و تفکر در باب آنها هستند. فصل چهارم، مجموعه‌ای است از نوشته‌های کوتاه شهید، مصاحبه‌ای کوتاه با وی قبل از رفتن به جبهه و وصیتنامه‌ی شهید. در جای جای این نوشته‌ها، ایمان قوی او به چشم می‌خورد. در انتهای کتاب نیز سروده‌ای به یاد شهید همراه با متن دعای توسل به چاپ رسیده است.

در میان آتش، خاطراتی از سردار سرتیپ پاسدار شهید یدالله کلهر

بازنویس متن مهدی فراهانی. - تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت امور مطبوعاتی و تبلیغاتی؛ کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و سی و شش هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، 1376.
171 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه استان تهران؛ 32، مجموعه خاطرات سرداران؛ 9).
این کتاب، زندگینامه و خاطرات سردار سرتیپ پاسدار شهید یدالله کلهر می‌باشد. در قسمت اول کتاب، سرگذشتنامه‌ی شهید بازگو شده است. وی در سال 1333 در روستای بابا سلیمان به دنیا آمد. با وجود این که هوش و ذکاوت بسیاری داشت، به علت مشکلات فراوان، پس از پایان دوران راهنمایی ترک تحصیل کرده، به کار مشغول می‌گردد. او در دوران انقلاب فعالیت‌های فراوان داشت و در تظاهرات شرکت می‌کرد. او پس از انقلاب به جرگه‌ی پاسداران پیوست و در غائله‌ی کردستان و در جبهه‌های جنگ، تا سال 1365 که به شهادت رسید، فعالیت داشت. در کتاب، خاطرات بسیاری از زبان اطرافیان و همرزمان شهید بیان شده است که حاوی نکاتی از زندگی و روحیات و اخلاقیات شهید در زندگی خانوادگی و در جبهه است.

دریاتبار، زندگینامه‌ی سردار رشید اسلام احمد پاسبان

عباس سرافرازی؛ ویراستار: حمید امیر مشهدی. - [بی‌جا]: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، 148.1377 ص.
طراح روی جلد: قربانعلی اجلی.

[ صفحه 966]

کتاب حاضر در شش فصل به شرح زندگانی سردار رشید اسلام، احمد پاسبان، می‌پردازد. فصل اول با عنوان «زندگینامه‌ی شهید»، به تولد، دوران کودکی، تحصیلات و دوران نوجوانی او پرداخته است. در این فصل مهم‌ترین حرکتهای شهید شرکت در صحنه‌های انقلاب اسلامی ذکر شده است. فصل دوم شامل توضیح فعالیت‌های او در بسیج، شرکت در اتحادیه‌ی انجمن‌های اسلامی دانش آموزان، تشکیل جلسات قرآن و دعا و مبارزه با مفاسد اجتماعی است. فصل سوم «سیمای شهید در آیینه‌ی نگاه خانواده و یاران همرزم»، در حقیقت خاطراتی از اطرافیان، دوستان و اعضای خانواده‌ی شهید در مورد وی می‌باشد. فصل چهارم دیدگاه‌های سیاسی و اعتقادی شهید - شامل: تمسک به ولایت، امدادهای غیبی، مرگ، انتظار فرج و برخی دیدگاه‌های سیاسی او - است. فصل پنجم «شهید پاسبان و جنگ» بیانگر عملیاتی است که شهید در آنها شرکت داشته و در فصل ششم، وصیتنامه و آخرین سخنان شهید آورده شده است.

دقایقی: به روایت همسر شهید

به قلم علی مرج. - تهران: روایت فتح (چاپ اول): 1381.
64 ص.: مصور.
شمارگان: 5500 نسخه.
این کتاب، شرح زندگانی «سردار شهید اسماعیل دقایقی» به نقل از همسر وی (خانم معصومه همراهی» است که توسط «علی مرج» نوشته شده است. خانم همراهی در این کتاب، به شرح ویژگی‌های شهید، اسطوره‌ی نیمه‌ای از زندگانی خود، پرداخته است. «خصوصیات اخلاقی، آشنایی شهید با محسن رضایی (فرمانده‌ی سابق کل سپاه)، مبارزات با رژیم شاه، دستگیری و زندانی شدن توسط ساواک، تحصیلات، ادامه‌ی مبارزات تا پیروزی انقلاب و سپس ازدواج شهید، فعالیت‌های شهید پس از ازدواج، تشکیل سپاه شهرستان آغاجاری و شرکت در جبهه‌های جنگ و در نهایت، شهادت شهید در جبهه‌ی شلمچه (در تاریخ 28 / 10 / 1365) و وصیتنامه‌ی شهید» موضوعهای مطالب کتاب هستند.

دل دریایی: خاطرات زندگی سردار شهید محمد گرامی، جانشین رئیس ستاد لشکر 41 ثارالله

بازآفرینی الهه بهشتی. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، (چاپ اول): 1376.
126 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان؛ خاطرات: 6)
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Magnanimous Harted
شمارگان: 3300 نسخه.
شهید «محمد گرامی» در سال 1341 در خانواده‌ای متدین در شهر کرمان به دنیا آمد. وی قبل از ورود به دبستان، خواندن قرآن را در مکتبخانه فرا گرفت. دوران دبیرستان او توأم با فعالیت‌های انقلابی بود. وی در جلسات مخفیانه‌ی انجمن اسلامی، همسالان خود را با مسایل دینی آشنا و به تقلید از امام تشویق می‌کرد. سپاه، سنگر تازه‌ای برای این جوان انقلابی بود. مسؤولیت‌های متعدد وی در سپاه به حدی بود که از اعزام وی به مناطق عملیاتی جلوگیری می‌شد. او در سال 1364 به جبهه رفت و در عملیات کربلای پنج در شلمچه به شهادت رسید. کتاب، با عناوین «کودکی، دوران تحصیل، فرماندهی سپاه ماهان، صداقت، مسؤول تحقیق و بازرسی سپاه، فعالیت‌های جبهه، شهادت و نوشته‌های شهید» مطالب گفته شده را به طور مشروح بیان می‌کند. بازنویس، در نوشتن این خاطرات، از گفته‌های همسر، خواهر، دوستان و همرزمان شهید استعانت جسته است.

[ صفحه 967]


دلهای خونین

نوشته محمد بابادی. - [اهواز]: موسسه فرهنگی آیات، 1373.
57 ص. - مصور.
عنوان روی جلد: دلهای خونین: زندگینامه شهید ابراهیم بابادی.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب نوشته‌ی محمد بابادی (برادر شهید ابراهیم بابادی) و شامل زندگینامه‌ی این شهید است. شهید ابراهیم بابادی در بیستم شهریور 1337 در مسجد سلیمان به دنیا آمد. او از همان دوران جوانی به خاطر ظلم و ستم شاه در مسجد سلیمان و دیگر نقاط، این رژیم بیزار بود و در راهپیمایی‌ها شرکت می‌کرد. او از تاریخ 20 / 12 / 1357 لغایت 30 / 1 / 1359 در کمیته انقلاب اسلامی، در بخش مواد مخدر انجام وظیفه نمود و مأموریت‌های موفقی داشت. او در تاریخ 24 / 4 / 64 به علت کسالت جسمی از کمیته کناره‌گیری کرد و در تاریخ 18 / 1 / 67 در اثر بمباران هوای ستاد انتخاباتی دوره سوم مجلس شورای اسلامی در مسجد سلیمان توسط جنگنده‌های عراقی همراه با هشت نفر دیگر به شهادت رسید.

ذبیح عاشق: یادواره شهید حاج شیخ ذبیح‌الله کرمی

نویسنده و گردآورنده: ن. شهرام‌مهر. - [تهران]: سازمان تبلیغات اسلامی، معاونت فرهنگی، بخش مطالعات و تحقیقات، [1369؟].
104 ص.: نمونه، عکس.
کتابنامه بصورت زیرنویس.
شمارگان 2000 نسخه.
مندرجات: مقدمه: گزیده‌ای از پیام امام راحل خطاب به روحانیت؛ فصل اول: حیات طیبه؛ فصل دوم: از جهاد تا عروج به ملکوت؛ فصل سوم: روی گل را از که جوئیم از گلاب؛ فضل چهارم: سوختگان از غم فراق شهید چه می‌گویند؛ فصل پنجم: تو در چنگال دژخیم چه کشیدی؛ فصل ششم: عکسها.
در کتاب «ذبیح عاشق»، ابتدا گزیده‌ای از پیام امام راحل خطاب به روحانیون در مورد تعهد، ادای تکلیف، برکات جنگ و شهدای روحانیت درج شده و سپس زندگینامه شهید «ذبیح‌الله کرمی» و فعالیت‌های او قبل از انقلاب و شکنجه‌هایی که در زندانهای شاه معدوم متحمل شده و پس از آن، فعالیت‌های شهید بعد از انقلاب و سمتهایی که داشته، ذکر شده است. (او در عملیات مرصاد در منطقه‌ی سر پل ذهاب، پل ماهی، در مبارزه با منافقین، پس از قبول قطعنامه 598 از سوی جمهوری اسلامی ایران، به شهادت رسید). فصل سوم این کتاب شامل گزیده‌ای از نوشته‌ها، یادداشتها و اشعار سروده شده از سوی شهید است که از دفترچه‌ی خاطرات او گزینش شده‌اند. در فصل چهارم، دوستان، همرزمان و خانواده‌ی شهید از ویژگی‌ها و فعالیت‌های او سخن گفته‌اند. فصل پنجم، نامه‌های ساواک و فصل ششم عکسهایی از شهید را پیش روی خواننده می‌گذارد.

راز پرواز، مجموعه خاطرات و زندگینامه سردار رشید اسلام شهید حمید قلنبر

عبدالحسین بینش؛ ویراستار: عباس باقری. - [بی‌جا]: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 131.1377 ص.
کتاب حاضر دارای دو فصل است: فصل اول، زندگینامه و فصل دوم، خاطرات. در زندگینامه شهید آمده است که او در سال 1339، در جنوب شهر تهران متولد شده، تحصیلات خود را در تهران به پایان می‌رساند. در سال 1357 دیپلم می‌گیرد و در همان سال به دانشگاه می‌رود. در سالهای 1355 و 1356 توسط ساواک دستگیر می‌شود، ولی همچنان به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهد. در واقعه‌ی خونین هفده شهریور 1357 حضور داشته، و

[ صفحه 968]

پس از پیروزی انقلاب، در سال 1358 به افغانستان می‌رود. پس از بازگشت، در سن 21 سالگی به سمت معاونت سیاسی استانداری سیستان و بلوچستان برگزیده می‌شود. سپس به مأموریت کرمان می‌رود و در تاریخ 3 / 6 / 1360 توسط منافقین به شهادت می‌رسد. فصل دوم کتاب، (خاطرات)، به بیان خاطراتی از اقوام، دوستان، همرزمان و خانواده‌ی شهید در مورد وی می‌پردازد و همگی این خاطرات به نحوی بیانگر ابعاد روحی و شخصیتی شهید هستند.

راز دریا: با نگاهی به زندگی و خاطرات شهید سید مجید شوشتری

نویسنده رویا حسینی؛ تحقیق و پژوهش حوزه هفت بسیج خواهران، یادواره شهدای قاسم‌آباد؛ مشهد: سنبله، (چاپ اول): 1381.
33 ص.: عکس (رنگی). - (کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید و 23000 شهید استان خراسان، رسم پروانه‌ها؛ 1).
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب «راز دریا» زندگینامه و خاطرات «شهید مجید شوشتری» است. او در سال 1345 به دنیا آمد و در اول شهریور 1364 در کمینی، در منطقه‌ی کردستان (در ده حسین‌آباد، بین سردشت و بانه) به شهادت رسید. مطالب کتاب از زبان پدر، مادر، خانواده‌ی و همرزمان شهید درباره‌ی «کودکی، نوجوانی، دوران تحصیل، دوران انقلاب، اعزام به جبهه، مسافرت به شمال و نجات یافتن و غرق نشدن هنگام شنا، روحیات و خصوصیات اخلاقی وی و نحوه‌ی شهادتش» نقل شده است. تصاویری از وی در مناطق جنگی نیز ارائه شده است.

راز نگین سرخ (داستان مستند): برگرفته از زندگی، رزم و شهادت سردار شهید محمود شهبازی، فرمانده سپاه همدان و جانشین لشکر 27 محمد رسول‌الله

حمید حسام. - تهران: نشر صریر، (چاپ اول): 1378.
333 ص. - (ادبیات دفاع مقدس، داستان؛ 5).
شمارگان: 5000 نسخه.
«شهید محمود شهبازی» (متولد اصفهان) فرمانده‌ی سپاه همدان و جانشین لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص) بود. این کتاب روایتی مستند و داستانی از حوادث آغازین روزهای جنگ تا آزادی خرمشهر است. از جمله مطالب زندگینامه موارد زیر است: «شرح تجاوز دشمن از منطقه‌ی سر پل ذهاب، درگیری با عراق در کمین سر پل ذهاب، دیدار بنی‌صدر از همدان، فرماندهی سپاه همدان، درگیری با ضد انقلاب، عملیات در قله‌ی قراویز و جنگ با تانکها، سفر حج همراه با احمد متوسلیان، عملیات ایذایی در تنگ کورک برای شکستن محاصره‌ی نیروهایی که در عملیات مطلع الفجر محاصره شده بودند، شکل‌گیری تیپ محمد رسول‌الله (ص)، عملیات آزادسازی خرمشهر و...». نحوه‌ی شهادت درعملیات بیت المقدس در منطقه‌ی دژمار (منطقه‌ی شلمچه) و تشییع جنازه‌ی شهید شهبازی نیز در کتاب شرح داده شده است.

رجعت سبز: زندگینامه سردار رشید اسلام شهید محمدرضا قدمی

علی‌محمد مودی. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهیدان استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 95.1377 ص.
طراح جلد: قربانعلی اجلی.
شهید محمدرضا باقری از شهدای جهاد سازندگی است و کتاب «رجعت سبز» زندگانی سراسر افتخار این شهید بزرگوار را در سه بخش در دسترس عموم علاقمندان قرار می‌دهد. فصل اول زندگینامه‌ی شهید، با بیان چگونگی

[ صفحه 969]

تولد او آغاز و با ذکر مراحل دوران کودکی، نوجوانی، ازدواج و شهادت ادامه می‌یابد و با مباحثی مثل تشییع جنازه‌ی شهید خاتمه می‌یابد. فصل دوم به بررسی خصوصیات اخلاقی شهید در قالب خاطراتی از زبان همرزمان خانواده، دوستان و آشنایان می‌پردازد. عمده‌ی خصوصیات شهید که در این فصل عنوان شده عبارتند از: «شجاعت در کار، نماز اول وقت، امر به معروف و نهی از منکر، مدیریت کارآمد و زنده نگه داشتن یاد شهیدان». در فصل سوم، وصیتنامه و دستنوشته‌های شهید به چاپ رسیده که شامل سخنان وی با خانواده و اطرافیان است.

رسم عاشقی، مجموعه خاطرات و زندگینامه سردار رشید اسلام، محمدحسین کریمپور احمدی

بازنویسی ام‌البنین چابکی. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، 226.1377 ص.
طراح روی جلد: قربانعلی اجلی.
کتاب رسم عاشقی در سه فصل تنظیم شده است. فصل اول، به اختصار، به «تولد، دوران کودکی، خدمت سربازی، ازدواج و شهادت سردار رشید اسلام محمدحسین کریمپور احمدی» می‌پردازد. فصل دوم (تحت عنوان: خاطرات) حاوی خاطرات دوستان، آشنایان و اعضای خانواده‌ی شهید است و از ابعاد مختلف، خصوصیات روحی، دلاوری‌ها و رشادت وی را بیان کرده است. این فصل، خود، حاوی پنج بخش است: بخش اول، «آیه‌های آسمان»، بخش دوم «مبارزه... انقلاب»، بخش سوم «جنگ و شهادت»، بخش چهارم «مرید از نگاه مراد» (که در واقع شهید کریمپور را در کلام رهبر معظم انقلاب بررسی می‌کند) و بخش پنجم هم «ناگفته‌های ایثار» نام گذارده شده‌اند. در فصل سوم نیز وصیتنامه‌ی شهید درج شده است.

رمز جاودانگی

حسن عسکری‌راد. قم: بوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علیمه قم)، (چاپ اول): 1380.
160 ص.: مصور، عکس. - (بوستان کتاب قم، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم؛ شماره کتاب 964).
شمارگان: 3000 نسخه.
طراح روی جلد: محمدعلی سید ابراهیمی.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Ramze Javedanegi (The Secret of Etenity)
به مناسبت بیستمین یاد کرد معلم اخلاق، انسان نادر روزگار محمدعلی رجایی.
این کتاب، زندگینامه‌ی شهید رجایی از دوران تولد تا شهادت او است. در متن کتاب مطالبی درباره‌ی دوران جنگ و رخدادهای دوران نخست وزیری، برخورد با دشمنان - از جمله بنی‌صدر - و نیز دیدار شهید از جبهه و مجروحان ارائه شده است. موارد زیر از جمله مطالب کتاب است: «گذشت ایام» (رفتار با مادر، فتوت و جوانمردی، صرفه‌جویی و...)؛ «معلمی، عشق من» (هفته‌ای 22 ساعت تدریس در معلمی) «مبارزه و مقاومت» (دوران زندان و شکنجه قبل از انقلاب)؛ «مدیریت اسلامی»؛ «دولت او، یادآور حکومت امام علی (ع)»؛ «دو سال با رجایی»؛ «نکته‌ها به روایت تصویر» (دیدار مردمی، در جمع بسیجیان عازم جبهه، پاداش جوانان و مجروحان جنگی، مطالبی از دوران دفاع مقدس و سفرهای وی به مناطق جنگی).

[ صفحه 970]


رواق خونی سنگر: شرح زندگی سردار شهید محمد اسلامی نسب، فرمانده گردان امام رضا - لشکر 19 فجر

بازآفرین غلامرضا کافی. - کنگره سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1377.
96 ص. - (کنگره سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 15).
طراح روی جلد: اسماعیل عرفان‌منش.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب که در چهار فصل تنظیم شده، زندگینامه‌ی شهید محمد اسلامی نسب است که در سال 1334 به دنیا آمد و در عملیات کربلای چهار به شهادت رسید. مطالب کتاب عبارتند از:
فصل اول: «دو روزه‌ی گل»، (دوران تولد، کودکی، تحصیلات، ازدواج، فعالیت‌های قبل و بعد از انقلاب و در جبهه و شهادت)؛ فصل دوم: شنیدنی‌هایی از سردار زهرایی به نقل از همسر، خواهر، خانواده، دوستان، آشنایان و همرزمان شهید؛ فصل سوم: گل‌چینی از نامه‌ها و وصیتنامه شهید به خانواده و مردم؛ فصل چهارم: «مویه‌های موزون» (شامل سروده‌هایی در قالب شعر آزاد و مثنوی از احد ده‌بزرگی و غلامرضا کافی در رثای سردار شهید).

روایت ایثار: نگاهی به زندگی و خاطرات شهید منصور امیری

مولف: ابوالقاسم امیری. - [بی‌جا]: موسسه انتشارات عصمت، 1376.
108 ص.: مصور، نمونه، عکس.
عنوان روی جلد: روایت ایثار شهید منصور امیری.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب به مناسبت چهارمین سالگرد جنگ تحمیلی نوشته شده است.
ابوالقاسم امیری، پدر شهید «منصور امیری»، این کتاب را در وصف پسر شهیدش نوشته است. شهید در سال 1353 از توابع خرم‌آباد متولد شده و از همان اوان بسیار مورد علاقه‌ی پدر و مادر و فامیل و دوستان بوده است. وی بسیار محجوب، مهربان و فداکار بوده است. در صفحات اولیه‌ی کتاب، پیام حضرت امام (ره) به ایثارگران جبهه‌های نور در سل 1363، پیام مقام معظم رهبری به گردهمایی سراسری مراکز بنیاد در سال 1362 و قطعه شعری از زبان پدر شهید به چاپ رسیده است. متن کتاب نیز به دو فصل تقسیم شده است. در فصل اول تحلیلی کوتاه بر وضع ایران قبل از انقلاب اسلامی و نقش جوانان و نوجوانان در انقلاب، ارائه شده است و فصل دوم به زندگینامه، فعالیت‌های شهید و خاطرات افراد خانواده و دوستان و آشنایان وی اختصاص دارد. در پایان کتاب نیز تصاویری از شهید موجود است.

روح آسمانی: خاطراتی از شهید حجت‌الاسلام حاج شیخ عبدالله میثمی

بازنویس متن: مجید حسین‌زاده. - تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت امور مطبوعاتی و تبلیغاتی؛ کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و سی و شش هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، (چاپ اول): 1376.
161 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه استان تهران؛ 35: مجموعه خاطرات سرداران شهید؛ 2)
در این کتاب، شامل شرح حال، خاطرات و زندگینامه شهید حجت‌الاسلام عبدالله میثمی است. از جمله مطالب کتاب موارد زیر است: بخش زندگینامه (شامل اطلاعاتی درباره‌ی دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، دوران تحصیل از جمله تحصیلات حوزوی، مبارزات قبل از انقلاب، زندان و شکنجه، پیروزی انقلاب و مسؤولیتهای شهید، شروع جنگ، فعالیت‌های دوران حضور در جبهه و شهادت)؛ بخش خاطرات حاوی هفتاد خاطره به نقل از

[ صفحه 971]

پدر، مادر، دوستان و آشنایان درباره‌ی ویژگی‌های اخلاقی، دوران نوجوانی دوران مبارزه با رژیم گذشته، دوران انقلاب، دوران جبهه و جنگ، روزهای قبل از شهادت، و نیز ذکر خاطراتی از زبان خود وی. این بخش با نقل خاطره «روح آسمانی» مربوط به تولد او آغاز می‌شود و با خاطره‌ی «آن روز در سنگر» به پایان می‌رسد. در پایان کتاب تصاویری از شهید - بدون زیرنویس - ارائه شده است. حجت‌الاسلام عبدالله میثمی در عملیات کربلای پنج، بر اثر اصابت ترکش به شهادت رسید.

رود و رگبار و هلهله: یادنامه‌ی سردار شهید باقر سلیمانی

بازآفرینی غلامرضا کافی، حمید سجادی‌منش. - شیراز: کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1378.
124 ص.: عکس (رنگی). - (کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 21).
طراح جلد و صفحه‌آرا: اسماعیل عرفان‌منش.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، یادنامه‌ی «شهید باقر سلیمانی» [فرمانده‌ی گردان زینب (س) از لشکر نوزده فجر است. او در سال 1337 در جنوب کازرون به دنیا آمد و در عملیات والفجر] هشت (در محور فاو) به شهادت رسید. کتاب در پنج فصل تنظیم شده است. فصل اول: «صبح و سلام و سپیده»، زندگینامه‌ی مختصر شهید سلیمانی؛ فصل دوم:«یاد و میعاد و پرنده»، خاطراتی از همرزمان، سرداران و پدر شهید درباره ویژگی‌های وی و عملیاتهای رمضان، والفجر مقدماتی، والفجر هشت، ظفر و فتح و... و مناطق دهلران، شلمچه، موسیان، پاسگاه زید و...؛ فصل سوم: «اشراق و سنگر و منور»، خاطرات مکتوب شهید سلیمانی در مناطق سوسنگرد، کرخه نور و...؛ فصل چهارم: «وصایا»، دستنوشته‌هایی از شهید و نیایشها؛ فصل پنجم: «شط و صدا و ستاره»، قطعه شعری در رثای شهید سلیمانی از داوود همتی.

روز تیغ: خاطرات زندگی سردار شهید علی آقاماهانی، جانشین مسؤول مخابرات لشکر 41 ثارالله

بازآفرین: اصغر فکوری. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
160 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 6).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Sword’s Day
شمارگان: 3300 نسخه.
کتاب «روز تیغ» زندگینامه و خاطرات سردار شهید «علی آقاماهانی» جانشین مسؤول مخابرات لشکر 41 ثارالله است. خاطرات که از زبان مادر، برادر، دوستان و همرزمان شهید بیان شده‌اند، سیر زندگی و تلاش او را به تصویر کشیده‌اند. خاطرات مادر، حکایتگر خصوصیات اخلاقی و رفتاری او - یعنی ساده زیستن و احترام به پدر و مادر و تلاش برای کسب روزی حلال و مهربانی - است. خاطرات برادر شهید، رفتار شهید با دوستان و در اجتماع و همچنین مقاومت او در برابر وسوسه‌های دنیایی را بیان می‌دارد. تلاش و مبارزه‌ی وی در برابر رژیم ستمشاهی نیز نشانگر مقاومت و ظلم ستیزی شهید است. در بخش پایانی کتاب نیز دوستان و همرزمان شهید از خصوصیات فرماندهی، شجاعت و دلاوری وی در میدانهای نبرد، عشق به شهادت و سخت‌کوشی وی خاطرات فراوانی بیان کرده‌اند.

[ صفحه 972]


روز سوم: روایتی از اقامت 24 ساله شهید حاج محمود (عبدالله) نوریان، فرمانده دلاور مهندسی رزمی و گردان تخریب لشکر 10 سیدالشهداء در عرصه خاک

نویسنده مصطفی محمدی. - تهران: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران، (چاپ اول): 1378.
199 ص.: مصور، عکس (رنگی). - (کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران؛ 85).
طراح روی جلد: حسین نوروزی.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، شرح زندگینامه‌ی «شهید حاج محمود نوریان» (متولد سال 1340) است که از زبان افراد خانواده‌ی، همکلاسیها، آشنایان و همرزمان شهید درباره‌ی «دوران کودکی، نوجوانی، دوران تحصیل، فعالیت‌های قبل و بعد از انقلاب، ازدواج، زیارت خانه‌ی خدا و جبهه‌ی نبرد و خاطراتی از عملیاتهای متعددی چون: والفجر مقدماتی، فتح المبین، بیت المقدس، مسلم بن عقیل، والفجر و عاشورا در مناطق مختلف عملیاتی فکه، خرمشهر، جزایر مجنون، هورالهویزه، بصره، فاو، مریوان و دیگر مناطق عملیاتی» نقل شده است. وی فرمانده‌ی مهندسی رزمی و گردان تخریب لشکر ده سیدالشهدا (ع) بود و در تاریخ 1364 به علت جراحت وارده در بیمارستان شهید بهشتی اهواز به شهادت رسید. در پایان کتاب نیز عکسهایی از کودکی، نوجوانی و حضور شهید در جبهه و حج ارائه شده است.

روزهای سخت نبرد: خاطرات زندگی سردار شهید حاج مهدی کازرونی فرمانده طرح و عملیات لشکر 41 ثارالله

بازآفرینی: احمد عربلو. - کرمان: 41 ثارالله، 1376.
182 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 11).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Hard Days of Battle.
شمارگان: 3300 نسخه.
کتاب «روزهای سخت نبرد» در پنج فصل به زندگی و خاطرات سردار شهید، «حاج مهدی کازرونی» فرمانده‌ی طرح و عملیات لشکر 41 ثارالله کرمان پرداخته است. راویان خاطرات این کتاب، مادر شهید، سید احمد مهدوی، رضا ابوسعیدی، ذکا اسدی و علی‌اکبر خوش هستند، و به بیان زندگی و خاطرات شهید پرداخته‌اند. مادر شهید از روزهای تولد او، دوران کودکی و روزهای نوجوانی و جوانی‌اش، مبارزات با رژیم ستم شاهی، عشق او به امام، محبت شهید به پدر و مادر و خصوصیات اخلاقی و شخصیتی او پرداخته است. دوستان شهید از روزهای سخت نبرد در کردستان و در جنوب کشور سخن گفته‌اند. آنها شخصیت او را درک کرده‌اند و آن را به تصویر می‌کشند. روح شهادت‌طلبی، تلاش برای رضای حق، شجاعت و دلاوری و شخصیت والای شهید از لابه‌لای این سطور کاملا پیدا و مشخص است. در انتهای کتاب نحوه‌ی شهادت شهید شرح داده شده است.

روزهای ماندگار

خلیل قاضی‌زاده. - [تهران]: بنیاد مستضعفان و جانبازان، معاونت فرهنگی اجتماعی و هنری، اداره کل امور هنری، 55.1374 ص.
طراح روی جلد: حبیب‌الله صادقی.
کتاب «روزهای ماندگار، سرگذشت و خاطرات جانباز «خلیل قاضی‌زاده» است. وی نوشته‌های خود را با یادآوری بمباران آبادان توسط هواپیماهای عراقی در اولین روز جنگ و مسلح شدن نیروهای مردمی شروع می‌کند و با ذکر مبارزات در خرمشهر و سقوط این شهر مقاوم و بازگشت به آبادان، هجرت به اسفراین و تدریس در

[ صفحه 973]

آنجا و اعزام مجدد به جبهه‌ها ادامه می‌دهد. او در سال 1360، بار دیگر عازم جبهه می‌شود. در رقابیه به عنوان فرمانده‌ی گروهان (در حالی که قهرمانانه در حال دفاع از مواضع به دست آمده است) شدیدا آسیب می‌بیند؛ به یاد امام زمان (عج) می‌افتد؛ حضور ایشان را درک می‌کند و به طرز معجزه‌آسایی تغییر مکان می‌دهد تا نیروهای اسلام او را بیابند. ادامه‌ی کتاب، جریان مجروح شدن او، از دست دادن بینایی، عملهای جراحی مختلف و بالاخره اعزام به آلمان است. وی شرایط آلمان، اتفاقات آنجا، عمل بر روی چشمش و بازیافت بینایی‌اش و مسلمان کردن یک آلمانی و بازگشت به ایران را شرح می‌دهد.

روشن‌تر از آبی

مولف فرزام شیرزادی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 162.1381 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، داستان زندگی سرهنگ تکاور «شهید حسن آبشناسان» متولد سال 1315 در تهران، است. وی فرمانده‌ی لشکر 21 حمزه بود و در عملیات شناسایی قله‌های سولان جهت برنامه‌ریزی حمله به آنها، به شهادت رسید. از جمله مطالب کتاب، موارد زیر است: «شرح دوران کودکی، اهمیت دادن به نظم،نظافت عمومی، خوشبو بودن و مطالعه‌ی کتاب، آموزش نیروهای سپاه، آشنایی با همسر و ازدواج، انجام عملیات شناسایی در عمق خاک دشمن تا سر حد درگیری و اسارت در مناطق دشت عباس، زیارت مرقد مطهر حضرت امام رضا (ع) و طلب راهنمایی از حضرت در زمان عهده داری فرماندهی، مین‌گذاری در اطراف تانکهای عراقی در عمق خاک دشمن، رفتار با نظامیان رده‌های پایینتر و بالاتر، نحوه‌ی شهادتش به نقل از بیسیم‌چی وی و...».

ریشه در آسمان: خاطرات زندگی سردار شهید احمد سلیمانی، جانشین ستاد لشکر و معاون اطلاعات و عملیات لشکر 41 ثارالله

بازآفرینی: محسن مؤمنی. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
127 ص.: مصور. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 5).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Deep Rooted in the Sky
شمارگان: 3300 نسخه.
کتاب در شش فصل به شرح زندگی شهید احمد سلیمانی با بهره‌گیری از اطلاعات دوستان، همرزمان، هسر و خانواده شیهد پرداخته است. احمد سلیمانی متولد سال 1336 در روستای قنات ملک از توابع شهرستان بافق، با سمت‌های معاون اطلاعات و عملیات و جانشین ستاد لشکر 41 ثارالله در عملیات مختلف شرکت داشت. در عملیات بیت المقدس مجروح شد، اما بعد از بهبودی نسبی، به جبهه بازگشت. وی در مهر ماه 1363 در ارتفاعات میمک به شهادت رسید. مندرجات کتاب عبارتست از: فصل اول: ریشه در آسمان؛ فصل دوم: از قصه‌ای که در «کتاب» آمده است!؛ فصل سوم: و آفتاب آمد!؛ فصل چهارم: آیا یاریگری هست؟؛ فصل پنجم: صبح دیدار و فصل ششم: خلوت انس. از جمله مطالب کتاب موارد زیر است: دوران کودکی، دوران تحصیلات، آمدن از روستا به شهر برای کار، دوران قبل از انقلاب و شرکت در تظاهرات مردمی، درگیری با منافقین، درگیری در کردستان، شرکت در عملیات بیت المقدس، عملیات والفجر چهار، عملیات خیبر و سرانجام شهادت وی.

[ صفحه 974]


زخم کبود کبوتر، یادنامه سردار شهید حاج عبدالمجید سپاسی

بازآفرینی غلامرضا کافی. - شیراز: کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1379.
153 ص.: مصور. - (کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 31).
«شهید حاج عبدالمجید سپاسی» (متولد سال 1340 در شیراز) معاون عملیاتی لشکر فجر بود و در تاریخ 29 / 12 / 66، در عملیات والفجر ده، در منطقه‌ی حلبچه به شهادت رسید. کتاب حاضر شامل شانزده خاطره‌ی بازنویسی شده از زندگینامه و فعالیت‌های شهید در جبهه است. از جمله موضوع خاطرات، موارد زیر است: «ترور پاسداران توسط منافقان در یک مینی‌بوس در شهر شیراز، خاطراتی از دوران کودکی در زمان انقلاب، عملیات خیبر، والفجر هشت و خاطره‌ای از شهر فاو، نحوه‌ی شهادت در ارتفاعات ریشن و سه تپان، خاطراتی از شجاعتهای وی در عملیات شناسایی در مناطق کوهستانی حلبچه، خاطراتی از مراسم تشییع پیکر شهید، خاطراتی از شوخ طبعیهای شهید و...». در پایان کتاب، قطعه شعری از مهدی عقیلی در رثای شهید سپاسی ارائه شده است.

زندگینامه پاسدار شهید دکتر بهرام شکری

[بی‌جا: بی‌نا،؟؟13] 16 ص.
شمارگان: ذکر نشده است.
عنوان روی جلد: شهید دکتر بهرام شکری مسؤول مرکز امداد پزشکی سپاه پاسداران.
شهید دکتر بهرام شکری در سال 1336 در شهر میانه متولد شد و پس از اخذ درجه‌ی دکترای دندانپزشکی، در تاریخ 22 / 4 / 59 وارد سپاه شد. پس از مدتی به علت شایستگی و لیاقتش، به عنوان مسؤول مرکز امداد پزشکی سپاه تعیین شد. این مرکز از جمله مراکز مهم حمل مجروحان جنگی ستاد تخلیه‌ی فرودگاه مهرآباد بود. وی در مرداد ماه سال 1360 به دست منافقین در «بزرگراه پارک وی» به شهادت رسید. کتاب حاضر شامل شرح اجمالی از زندگینامه‌ی شهید است. اطلاعیه‌ی مرکز امداد پزشکی سپاه پاسداران، اطلاعیه‌ی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه ملی ایران همراه با بیانیه‌ی دفتر تحکیم وحدت به مناسبت شهادت وی و همچنین پیام خواهر شهید (که در تاریخ 6 / 5 / 60 در مجلس یاد بود برگزار شده در دانشگاه ملی قرائت شد)، در این مجموعه ارائه شده است.

زندگینامه پاسدار شهید حمزه عبدی

دوستان شهید. - [بی‌جا: بی‌نا، بی‌تا].
23 ص. مصور، (3 قطعه عکس).
شمارگان: ذکر نشده است.
شهید حمزه عبدی در سال 1339 در خانواده‌ای کشاورز و متدین به دنیا آمد و در سال 1361، در اسارت، بر اثر شکنجه‌های دشمن، شهید شد. کتاب زندگینامه این شهید است و در شش بخش تنظیم شده است: 1 - دوران طفولیت 2 - تحصیلات ابتدایی و متوسطه و تحصیلات دینی 3 - امور سیاسی و اجتماعی 4 - وضع اخلاقی شهید 5 - وصیتنامه 6 - فرازهایی از نوشته‌های او. بنا بر مطالب کتاب، او از سال سوم ابتدایی، برای تقویت جنبه‌های مذهبی به مدرسه عسگریه وارد شد و سپس برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه مشهد رفت. او در سال 1358 وارد دانشگاه الهیات شد و از شاگردان حجت‌الاسلام آقای خامنه‌ای بود. شهید عبدی در سال 1359 به عضویت سپاه بروجرد در آمد و پس از اسارت و جانباز شدن دو تن از افراد خانواده، به جبهه‌های جنوب رفت و در عملیات فتح المبین اسیر شد و در اثر شکنجه‌های دشمن به شهادت رسید. فرازهایی از وصیتنامه، گزیده‌ای از نوشته‌های او و پیام تسلیت دوستان شهید در پایان کتاب آمده است.

[ صفحه 975]


زندگینامه شهید دکتر مصطفی چمران

بنیاد شهید چمران - تهران: بنیاد شهید چمران،[؟؟ 13].
یک جلد بدون شماره گذاری.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب، زندگینامه شهید دکتر مصطفی چمران و شامل این موارد است: «مختصری از شرح چگونگی تولد، تحصیلات و فعالیت‌های اجتمای وی از زمان جوانی تا قیام پانزده خرداد 1342، فعالیت در لبنان بعد از وفات جمال عبدالناصر و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مبارزات در کردستان و در غائله‌ی پاوه، وزارت دفاع در زمان جنگ ایران و عراق، نمایندگی در مجلس شورای اسلامی، تشکیل ستاد جنگهای نامنظم در خوزستان، شکستن محاصره‌ی دشمن و پیروزی در سوسنگرد، آغاز نبرد در هویزه، دیدار با امام امت (ره) در زمان مجروح شدن در اسفند ماه 1359 و در نهایت، نحوه‌ی شهادت در منطقه دهلاویه». عکسی نیز از شهید چمران همراه رزمندگان به چاپ رسیده است.

زندگینامه و خاطراتی از شهید اقارب‌پرست

به کوشش علی‌رضا پوربزرگ (وافی). - تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1381.
192 ص.: مصور، عکس، نمونه، جدول. - (انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ 164: شخصیت‌ها؛ 22).
شمارگان: 2500 نسخه.
«شهید حسن اقارب‌پرست» در اردیبهشت 1325 در اصفهان به دنیا آمد. وی فرمانده‌ی گروه زرهی حضرت مهدی (ع)، معاون لشکر 92 زرهی بود و اولین گردان زرهی را هنگام تجاوز دشمن در آبادان تشکیل داد. وی در هنگام بازدید از جزایر مجنون، در تاریخ 25 / 7 / 1363، به شهادت رسید. کتاب حاضر شامل زندگینامه، آثار، احوال و خاطراتی از او - به نقل از پدر، همسر، فرزندان، خانواده، شهید صیاد شیرازی و دیگر سرداران و همرزمانش - است. در بخش پایانی کتاب، تصاویری از نمونه‌ی نامه‌های سازمان ضد اطلاعات رژیم شاهی درباره‌ی شهید اقارب‌پرست، تصاویری از دوران نوجوانی، آموزش افسری و تشییع جنازه، فرازهایی از وصیتنامه شهید، متن سخنرانی‌ها و نامه‌های او به دوستانش، دستنوشته‌های وی و نیز اشعاری در قالب غزل (از وافی و شاعری ناشناس) درباره‌ی شهید و شهادت ارائه شده است.

زندگینامه و وصیتنامه شهید حجت‌الاسلام سید محمد نقیب پور

کرمان: اداره کل ارشاد اسلامی کرمان، 1365.
26 ص.: مصور، عکس.
عنوان روی جلد: هجرت خونین برای رسالت.
در ابتدای این کتاب، پیامهای تبریک و تسلیت آیت‌الله منتظری و حجت‌الاسلام احمد خمینی به مناسبت شهادت شهید حجت‌الاسلام سید محمد نقیب‌پور (ره)، درج شده است. او (که فرزند امام جمعه عباس‌آباد تنکابن - سید احمد نقیب‌پور - بود) در سال 1338 ه ش در رفسنجان به دنیا آمد و پس از تحصیلات، مبارزات خود را برای یاری انقلاب و امام (ره)، همراه روحانیون دیگر، آغاز کرد و چندین بار توسط رژیم پهلوی دستگیر شد. وی با شروع جنگ تحمیلی، عازم جبهه‌های نبرد حق علیه باطل گردید. این شهید بزرگوار در عملیاتهای کربلای یک، کربلای چهار و کربلای پنج شرکت داشت و به هر طریق ممکن در جبهه‌ها به مبارزه می‌پرداخت و همسرش نیز او را در این راه یاری می‌کرد. سرانجام روز دوشنبه 23 / 10 / 65 در عملیات کربلای پنج به شهادت رسید. در این کتاب، وصیتنامه‌ی این شهید بزرگوار نیز به چاپ رسیده است.

[ صفحه 976]


زندگی و زمامداری صدام حسین

نویسنده آمی دمپسی؛ [مترجم] ویدا طیبات؛ ویراستار نادر سعیدی. - [بی‌جا]: موسسه انتشارات یزد، (چاپ اول): 1380.
72 ص.: عکس.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب «زندگی و زمامداری صدام حسین»، شرح زندگی صدام حسین است. «تاریخ حزب بعث، چگونگی روی کار آمدن صدام حسین و دوران ریاست جمهوری، جنگ ایران و عراق، اوضاع داخلی عراق از نظر اقتصادی و اجتماعی، تأثیر صدام بر فسادهای اخلاقی و اقتصادی که بین خانواده و اطرافیان او به وجود آمد، دوران حد فاصل جنگ ایران و عراق و حمله به کویت، دوران حمله به کویت و پیامدهای آن و مطالبی درباره اوضاع نابسامان عراق طی جنگ‌های مذکور» مطالب کتاب را تشکیل می‌دهند. تصاویر همراه با زیرنویس است.

سایه‌ای از خویش، زندگینامه جهادگر شهید حاج محمدحسن کسایی

نویسنده: نصرالله دارنده (سپید نام). - تهران: وزارت جهاد سازندگی، مرکز حفظ و نشر آثار دفاع مقدس با همکاری مؤسسه‌ی فرهنگی مشتاقان فلاح، 1377.
96 ص.: مصور (رنگی).
کتابنامه: ص. 87.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب، روایتگر زندگی فرمانده‌ی جهادگر، حاج محمدحسن کسایی است و حاوی خاطرات دوستان و همرزمان، دستنوشته‌های شهید و خاطرات همسر و خانواده‌ی شهید می‌باشد. یکی از همرزمان وی می‌گوید: «کسایی میان همه‌ی جبهه تقسیم شده بود. او همه جا بود؛ در بحبوبه‌ی جنگ و حجم انبوه آتش. کسایی دیگر تنها یک فرمانده‌ی گردان نبود. جهادگر دلاوری بود که برای تقویت روحیه‌ی نفراتش به راننده استراحت می‌داد و خود پشت فرمان جای می‌گرفت. کسایی عاشق و مبلغ و مرید و مقلد امام بود. ایام فراغتش، در کنار همه فعالیت‌های دیگر، مصروف کوهنوردی و فعالیت در قسمت حسابداری می‌گشت. انفاق از زیباترین ویژگی‌های او بود. شهید کسایی می‌جوشید و می‌رفت و با خود می‌برد. سخنانش به دل می‌نشست و در رگها جاری می‌شد. مجاهد می‌پرورید و راننده بلدوزر تربیت می‌کرد تا بتواند با بذل جان خویش از جوانان و نوجوانان بسیجی محافظت کند و یک ترکش کوچک و حقیر آنها را از پای در نیاورد.»

ستاره بدر، پرتوی از حماسه‌های درخشان سردار شهید اسلام شهید علی تجلایی

بازنویس جلال محمدی. - [بی‌جا]: ستاد برگزاری کنگره بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان، (چاپ اول): 1374.
135 ص.
کتاب حاضر که در مورد زندگی و فعالیت‌های «شهید علی تجلایی» است، در یازده بخش نوشته شده است، به این قرار: 1 - سرآغاز؛ 2 - سالهای زندگی؛ 3 - در ابتدای حادثه؛ 4 - ستیز با ستم؛ 5 - حماسه‌ی سوسنگرد؛ 6 - بخوان سرود فتح را؛ 7 - رمضان خونین؛ 8 - شب و آتش؛ 9 - از دجله و فرات؛ 10 - دیدار؛ 11 - در حدیث دیگران. شهید علی تجلایی در سال 1338 در تبریز به دنیا آمد. در سالهای 1356 و 1357 در راستای انقلاب اسلامی فعالیت داشت. در سال 1358 به سپاه پیوست و در سال 1359 برای یاری مردم افغانستان به آنجا رفت و اولین مرکز آموزش فرماندهی مجاهدین افغانی را در افغانستان تأسیس کرد. با شروع جنگ به ایران بازگشت و در عملیاتهای فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، والفجر مقدماتی، والفجر دو و خیبر با سمتهای مختلفی شرکت کرد. در 19 / 12 / 63 در عملیات بدر شرکت کرد. وی در 25 / 12 / 63 در شرق دجله به شهادت رسید.

[ صفحه 977]


ستاره من: خاطرات زندگی سردار شهید حمید عرب نژاد، جانشین محور عملیاتی لشکر 41 ثارالله

بازآفرینی راضیه تجار. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
134 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان؛ خاطرات: 12).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: My Star
شمارگان: 3300 نسخه.
شهید حمید عرب‌نژاد در سال 1332 در روستای حمیدیه از توابع کرمان به دنیا آمد. وی جانشین محور عملیاتی لشکر 41 ثارالله بود و در عملیات بیت المقدس به شهادت رسید. در این کتاب زندگینامه شهید، در ده فصل به نقل از زبان برادر، همسر، خواهر و همرزمان شهید گردآوری و تنظیم شده است. برخی از مطالب عبارتند از: دوران کودکی، تحصیلات، مبارزات با رژیم پهلوی، پیوستن به سپاه پاسداران و مقابله با اشرار و ضد انقلابیون در کردستان در مناطق سر دشت، میاندوآب، نقده، مهاباد، بوکان، شرکت در عملیات فتح المبین، عملیات در ارتفاعات 202 در منطقه‌ی تنگه‌ی ابوغریب، عملیات بیت المقدس و نحوه شهادت وی در عملیات بیت المقدس. در پایان کتاب نیز قطعه شعری به همسر این شهید بزرگوار تقدیم شده است.

ستاره‌های صبح طولانی: خاطرات زندگی شهید حجت‌الاسلام عبدالرزاق نوری صفا، مسؤول حوزه نمایندگی ولی فقیه در قرارگاه قدس

بازآفرینی اصغر فکوری. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، (چاپ اول): 1376.
86 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 19).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The star of the Long Morning.
کتاب «ستاره‌های صبح طولانی» به خاطراتی از زندگی شهید حجت‌الاسلام «عبدالرزاق نوری صفا» (مسؤول حوزه‌ی نمایندگی ولی فقیه در قرارگاه قدس) می‌پردازد. این شهید گرامی که در کربلا متولد شده بود، زندگی پر از تلاش و مبارزه‌ای داشته است. کتاب نشان دهنده‌ی عقاید، آراء و نظرات شهید در خصوص مسائل مختلف و روح والا و تلاشگر ایشان می‌باشد. نویسنده در این کتاب خاطرات مختلفی را به نقل از همراهان، دوستان و یاران دوران زندگی وی گردآوری کرده است. این خاطرات مبین تلاشها و مجاهدات و همچنین مبارزات وقفه‌ناپذیر او طی انقلاب و جنگ تحمیلی، و استکبار ستیزی وی در تمام مراحل زندگی - چه دوران کودکی و نوجوانی و چه بعد از پیروزی انقلاب، در شرایط مختلف جامعه و جنگ - است. او در زمان تصدی مسؤولیت نمایندگی ولی فقیه در قرارگاه قدس، طی سفری به منطقه‌ی جنگی به شهادت رسید.

سجاده شهادت، زندگینامه سردار شهید اسلام شهید عبدالعلی اکبری

گردآوری و تألیف حسین شیربند. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، 80.1377 ص.
طراح روی جلد: قربانعلی اجلی.
کتاب حاضر دارای سه فصل است. فصل اول، «شهید در یک نگاه»، خلاصه‌ای از زندگینامه شهید است و در آن، از تولد، دوران کودکی، تحصیلات ابتدایی و متوسطه، آغاز دوران سربازی و فرار او از خدمت سربازی، پیوستن به سپاه پاسداران و رفتن به غرب کشور و شهادت وی (که در تاریخ 2 / 7 / 1360 روی داد) سخن رفته است. فصل دوم، «شهید از نگاه خاطرات» نام دارد. در این فصل، خاطراتی از زبان خواهر، برادر، همرزمان و دوستان شهید در مورد خصوصیات وی نقل شده است. از نوشته‌های خود شهید نیز در این فصل استفاده شده است. فصل سوم به

[ صفحه 978]

وصیتنامه شهید می‌پردازد. او در این وصیتنامه، در مورد ارزشهای انقلاب اسلامی، شهادت و خدمت به انقلاب مطالبی اظهار داشته است.

سجاده نشین مسلخ عشق: یادمان دانشجوی بسیجی شهید باقر رادمردیان

مرادحسین پاپی. - خرم‌آباد: افلاک، (چاپ اول): 1374.
141، [2] ص.: مصور، عکس، نمونه.
کتابنامه: ص. 143 و به صورت زیرنویس.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب، یادنامه‌ای از دانشجوی شهید «باقر رادمردیان» است. کتاب، شرح زندگینامه شهید، تحلیلی از هشت سال دفاع مقدس و خاطراتی حاکی از اخلاق خوب و رفتار پسندیده شهید است. «شهید باقر رادمردیان» در خرم‌آباد متولد شد و پس از پایان تحصیلات تکمیلی با رتبه‌ی 200 وارد رشته مهندسی شیمی دانشگاه شریف گردید. وی از سال 1361 تا پایان جنگ در عملیاتهای مختلفی مانند محرم، والفجر مقدماتی، والفجر ده و... شرکت داشت. او سرانجام در عملیات مرصاد (در تاریخ 6 / 5 / 67) شربت شهادت نوشید. خاطرات بیان شده، به نقل از افراد خانواده، دوستان و آشنایان و همرزمان وی، بیان کننده‌ی ویژگی‌های اخلاقی شهید و شجاعت او هستند.

سردار الغدیر، زندگی سردار رشید اسلام، شهید ذبیح‌الله عاصی زاده، اولین فرمانده تیپ مستقل 18 الغدیر

بازآفرینی کرامت یزدانی؛ گردآورندگان جمعی از بسیجیان شهرستان اردکان همراه با خانواده‌ی معظم شهید؛ ویراستاری مهدی واحدیان اردکانی. - یزد: کنگره‌ی سرداران و سه هزار و هفتصد شهید استان یزد، (چاپ اول): 141.1379 ص.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Algair Sardar: The biography of Asizadah Zabihollah, martyr the brave...
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، زندگینامه «شهید (ذبیح‌الله) عباس عاصی‌زاده» (متولد سال 1340؛ شهید در سال 1362 در منطقه‌ی غرب بانه) است. از جمله مطالب این کتاب، موارد زیر است: «پیام مرحوم حضرت آیت‌الله سید روح‌الله خاتمی پیرامون شهادت شهید عاصی‌زاده، پیام آقای خاتمی - (ریاست جمهوری) - در زنده نگه داشتن یاد و خاطره‌ی وی، خلاصه‌ای از زندگینامه‌ی شهید، خاطرات تولد، جوانی و نوجوانی (به نقل از مادر، پدر، خواهر و همسر شهید)، خاطراتی از فعالیت‌ها و درگیری‌ها در مناطق مختلف خط پدافندی آبادان، عملیات ایذایی در جبهه‌ی آبادان و مجروح شدن وی، جبهه‌ی سوسنگرد، عملیاتهای رمضان (شلمچه)، محرم (دهلران)، والفجر مقدماتی، عملیات والفجر یک، والفجر دو (حاج عمران)، والفجر چهار (پنجوین عراق) و در نهایت، شرح نحوه‌ی شهادت وی». متن وصیتنامه شهید عاصی‌زاده در پایان کتاب ارائه شده است.

سردار بیداری، زندگینامه سردار رشید اسلام شهید علی لبسنگی

مظاهر محمدی؛ ویراستار: مریم خلیلی. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، 1377.
150 ص.
طراح روی جلد: قربانعلی اجلی.

[ صفحه 979]

کتاب حاضر در چهار فصل تدوین شده است که سه فصل آن به بررسی مشروح زندگی سردار شهید «علی لبسنگی» می‌پردازد. فصل اول کتاب، زندگینامه‌ی شهید است. این فصل به اطلاعاتی، مانند: «تاریخ و محل تولد، محیط خانوادگی، شرکت در تظاهرات قبل از انقلاب، ورود به سپاه پاسداران سیستان و بلوچستان و شهادت شهید» می‌پردازد. فصل دوم، ویژگی‌های اخلاقی شهید را در بر می‌گیرد. «وظیفه‌شناسی، صبر و شکیبایی، رعایت بیت‌المال، ایثارگری، عرفان و شرکت در عملیات» از جمله ویژگی‌هایی هستند که از زبان همسر، دوستان و همرزمان به عنوان خصوصیات اصلی شهید در قالب خاطراتی بیان شده‌اند. فصل سوم «یار در کلام یاران» نام دارد. این بخش نیز به ذکر خاطراتی از زبان دوستان و همرزمان شهید می‌پردازد. فصل چهارم با عنوان «ضمائم»، شامل توضیحاتی درباره‌ی جغرافیای استان سیستان و بلوچستان، تاریخ سیاسی این استان و اوضاع و احوال این استان در آستانه‌ی انقلاب اسلامی و همچنین نقش سپاه در سیستان و بلوچستان است.

سردار بی‌نشان، جاوید الاثر سید ناصر سعادت

امیرحمزه مهرابی. - قم: نشر پیام دبیر، (چاپ اول): 111.1381 ص.: مصور، عکس.
طراح روی جلد: حمید آزادگان.
شمارگان: 2000 نسخه.
به مناسبت یادواره سرداران و 120 شهید بخش گراش.
«شهید ناصر سعادت» در سال 1337 در شهر گراش، از توابع شهرستان لار، به دنیا آمد. وی در تاریخ 20 / 9 / 1360 در پی درگیری در مناطق کوهستانی بانسیران، در تپه‌ی شیاکو، به شهادت رسید و جاویدالاثر شد. این کتاب، شرحی از احوال و آثار و خاطراتی از زبان یاران و خانواده‌ی اوست که در چهار بخش تنظیم شده است. بخش اول: زندگینامه (از زمان کودکی، نوجوانی، جوانی، دوران قبل و بعد از انقلاب، وصیتنامه و دستخط شهید)؛ بخش دوم: اشعار (دوازده قطعه شعر از سال 1353 تا سال 1354 در قالبهای آزاد، غزل و مثنوی)؛ بخش سوم: از زبان یاران (خاطراتی از همرزمان و دوستان شهید)؛ بخش چهارم: در بیان خانواده (خاطراتی از زبان پدر، مادر و خواهران او و عکسهایی از شهید؛ از دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و جبهه)

سردار خوبان: زندگی، حماسه و شهادت سردار شهید حاج حسین بصیر

تحقیق و تالیف عیسی جمالی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 204.1381 ص.: مصور، نمونه.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب «سردار خوبان» سرگذشتنامه‌ی «شهید حسین بصیر»، (متولد 1322 در فریدون کنار مازندران، قائم مقام فرماندهی لشکر 25 کربلا) است که در عملیات کربلای ده به شهادت رسید. مندرجات کتاب به قرار زیر است:
فصل 1: دفاع و ضرورتهای آن؛ فصل 2: شهادت و فضیلتهای آن؛ فصل 3: قبل از انقلاب (تولد تا ازدواج)؛ فصل 4؛ در آستانه‌ی انقلاب؛ فصل 5: اوایل انقلاب؛ فصل 6: هجرت به افغانستان؛ فصل 7: حضور در دفاع مقدس؛ فصل 8: دفاع تا شهادت (اعتقادات، شهادت یاران، ورود به سپاه، فرماندهی، زیارت خانه‌ی خدا، آموزش، اطاعت پذیری، شهادت‌طلبی، رفتار با اسرا و... و نحوه‌ی شهادت)؛ فصل 9: کلام آخر؛ فصل 10: ضمایم (مدارک و تصاویری با زیرنویس و متن پیام فرمانده‌ی لشکر 25 کربلا، مهدی قربانی درباره‌ی شهادت وی و...).

[ صفحه 980]


سردار، روایتی از حماسه آفرینی سردار رشید اسلام شهید ذبیح‌الله عاصی زاده، اولین فرمانده تیپ مستقل پیاده 18 الغدیر

نویسنده کرامت یزدانی، براساس خاطرات کاظم میرحسینی، حسن واحدیان اردکانی. - یزد: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و سه هزار و هفتصد شهید استان یزد، (چاپ اول): 186.1379 ص.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Sardar: The Epic’s narration of the Islam brave commander of an army, Asizadah Zabiholah martyr...
شمارگان: 3000 نسخه.
«شهید (ذبیح‌الله) عباس عاصی‌زاده» در سال 1340، در شهرستان اردکان به دنیا آمد. وی اولین فرمانده‌ی و بنیانگزار تیپ پیاده‌ی هجده الغدیر بود. وی در سال 1362 در منطقه‌ی غرب بانه به شهادت رسید. آنچه در این کتاب آمده، خاطراتی به نقل از همرزمان او است. از جمله‌ی آنهاست: «خاطرات اوایل جنگ و اعلام تجاوز عراق به ایران در نقاط مرزی و واکنش شدید در روزهای اول جنگ؛ اعزام به جبهه با هواپیماهای سی - 130 به همراه شهید سید ضیاء گلدانساز (با افراد سپاه یزد)؛ خط پدافندی آبادان (بهمنشیر)؛ جبهه‌ی سوسنگرد؛ عملیاتهای رمضان (شلمچه)، محرم (دهلران) و طریق القدس؛ تشکیل تیپ مستقل هجده الغدیر؛ روزهای قبل از شهادت و شرح نحوه‌ی شهادت».

سردار عشق: یادمان سردار رشید اسلام، سرلشکر پاسدار شهید مهدی زین‌الدین

تدوین مجتبی محدث، محمدمهدی محمدی؛ به کوشش محمد خامه‌یار؛ مصاحبه محمدعلی سید ابراهیمی، امیر خورشیدی. - قم: دبیرخانه کنگره بزرگداشت سرلشکر پاسدار شهید مهدی زین‌الدین، 1373. ص.
مندرجات: مقدمه؛ فصل اول: در رثای دلاوری محبوب؛ فصل دوم: آقا مهدی؛ فصل سوم: علمدار؛ فصل چهارم: فرمانده دلها؛ فصل پنجم: بیا برادر، سفری پیش است؛ فصل ششم: آن راز که از پرده برون افتاد.
در فصل اول، صفات برجسته‌ی شهید - مانند شجاعت، دوستی، حسن اخلاق، ایثار و خستگی ناپذیری - آمده است. فصل دوم، حاوی افکار او در مورد شهادت، عبادت و فعالیت‌های سیاسی است. او از اولین اعضای سپاه بود؛ در جنگ کردستان نیز شرکت کرد و عاقبت به مسؤولیت فرماندهی لشکر رسید. در فصل سوم، شهید به علمدار دشت کربلا تشبیه و به توانایی‌های فردی و آگاهی او از موقعیت دشمن و قوت و ضعف نیروها اشاره شده است. یاران شهید، عملیات خیبر را معجزه دانسته‌اند و شهید را خیبرشکن. در پایان فصل نیز نقشه‌ای از منطقه‌ی عملیاتی خیبر چاپ شده است. فصل‌های سوم و چهارم، در مورد شهید مجید برادر شهید مهدی است که مانند برادر خود باهوش و با استعداد و فعال بود و در عملیاتهای والفجر چهار و خیبر شرکت داشت. فصل ششم، چگونگی دریافت خبر شهادت دو برادر (مهدی و مجید) از طرف پدر و مادر آنها و صبر و استقامت و بردباری ایشان، را بیان می‌کند. عکسهایی از شهید مهدی زین‌الدین زینت‌بخش صفحات پایانی کتاب است.

سر دلبران

تهیه و تنظیم کنگره شهید سرلشکر پاسدار مهدی زین‌الدین. - قم: نشر روح، 189.1373 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب «سر دلبران» در بزرگداشت مقام سرلشکر «مهدی زین‌الدین» تهیه و تدوین شده است. در این کتاب، سخنرانی سرلشکر پاسدار محسن رضایی و مصاحبه‌هایی با تیمسار صیاد شیرازی، سرتیپ پاسدار غلامعلی رشید، سرتیپ پاسدار رحیم صفوی، سرتیپ پاسدار قاسم سلیمانی، تیمسار مرتضی صفاری، برادر محمدرضا پورمهدی، سرتیپ پاسدار جواد استکی، سرتیپ دوم پاسدار احمد فتوحی، سرتیپ پاسدار مرتضی قربانی،

[ صفحه 981]

سرتیپ پاسدار احمد سوداگر، سرتیپ پاسدار محمدجعفر اسدی، سرتیپ پاسدار علی شوشتری و سرتیپ پاسدار علی فضلی گردآوری شده است که هر کدام از دلیری، رشادت و از خودگذشتگی شهید مهدی زین‌الدین بیاناتی اظهار داشته و خاطراتی از این سردار رشید اسلام ذکر کرده‌اند. بی‌شک ویژگی‌های بارز این شهید و توانایی فراوان وی در مدیریت و فرماندهی، می‌تواند سرمشق و الگوی ارزشمندی برای افراد جامعه باشد.

سرو سجود: یادنامه سردار شهید محمدرضا عقیقی، مسؤول واحد آموزش عقیدتی سیاسی لشکر (9) فجر

بازآفرینی حمید سجادی‌منش، علی دره‌شوری. - شیراز: کنگره سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1379.
147، [2] ص.، تصویر (رنگی): (کنگره سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 29).
عنوان دیگر: سرو سجود: یادنامه سردار شهید محمدرضا عقیقی.
این کتاب، یادنامه‌ی سردار «شهید محمدرضا عقیقی» - مسؤول واحد آموزش عقیدتی سیاسی لشکر نوزده فجر شیراز - است. کتاب با سالشمار زندگی شهید آغاز می‌شود. سپس نوزده خاطره از دوستان، همرزمان و نزدیکان آن شهید بازگو می‌شود. در بخش دوم، گزیده‌ای از نوشته‌ها و مقالات آن شهید آمده است و بخش سوم حاوی گزیده‌ای از وصیتنامه‌ی شهید عقیقی است. در آخرین بخش کتاب نیز قطعه شعری در رثای آن شهید به چاپ رسیده است. شهید محمدرضا عقیقی، در سال 1340 متولد شد. در رشته الهیات دانشگاه تهران تحصیل نمود و در مقام «مسؤول واحد عقیدتی سیاسی لشکر نوزده فجر» در میادین رزم حضور داشت. در سالهای 1364 و 1365 به سوریه و لبنان سفر کرد و سرانجام در 24 / 10 / 1365 در عملیات کربلای پنج به شهادت رسید.

سفر سرخ

نصرت‌الله محمودزاده. - تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی مقاومت بسیج، بسیج دانشجویی، (چاپ اول): 1377. 384، [4] ص.: عکس.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب زندگینامه «شهید سید حسین علم‌الهدی» و شرح رخدادهای زندگی او در دوران طاغوت و توصیف چگونگی دستگیری وی، تا زمان شهادتش در هویزه است. شهید سید حسین علم‌الهدی در سال 1337 متولد شد. پس از پایان تحصیلات ابتدایی، در جریان انقلاب چند بار توسط ساواک دستگیر شد. او در سال 1357 به دانشگاه مشهد رفت و در آنجا مبارزه علیه رژیم پهلوی را آغاز کرد. سپس راهی اهواز و پس از آن دانشگاه تهران شد. بعد از پیروزی انقلاب، فعالیت خود را بر آرام کردن اوضاع اهواز متمرکز کرد و باعث شد توطئه‌ی منافقین و جدایی طلبان خوزستان نقش بر آب شود. با شروع جنگ به مقابله با نیروهای دشمن پرداخت. وی از همان ابتدا شاهد خیانت بنی‌صدر و عدم ارسال تجهیزات به مناطق جنگی خوزستان، خصوصا خرمشهر بود. به همین علت به جذب نیروهای مردمی پرداخت تا از پیشروی دشمن جلوگیری کند. سرانجام در محلی نزدیک شهر هویزه توسط تانکهای، عراقی همراه با چند تن از دوستان خود محاصره شد و با یارانش در شانزدهم دی ماه 1359 در دشت هویزه به شهادت رسید.

سفر سوختن: زندگینامه سردار رشید اسلام، شهید محمود دولتی مقدم

تدوین و بازنویسی عباس باقری. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 1377.

[ صفحه 982]

278 ص.: مصور، جدول، عکس.
طراح روی جلد: حسن حسینی.
عنوان دیگر: سفر سوختن: مجموعه خاطرات و زندگینامه سردار رشید اسلام شهید محمود دولتی مقدم.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، زندگینامه‌ی «شهید محمود دولتی مقدم» است که در آن وصیتنامه و خاطراتی از شهید نیز درج شده است. او متولد سال 1345، در زابل، و فرمانده‌ی گردان امام حسین (ع) بود و بارها در جبهه‌های نبرد حضور یافت و در تاریخ 27 / 10 / 1371 در جاده‌ی زاهدان - زابل هدف کمین راهزنان قرار گرفت و با پدر و برادر بزرگوارش به شهادت رسید. مندرجات کتاب عبارت است از: «مقدمه، زندگینامه و نگاه گذرا؛ فصل 1: در رواق خاطره (خاطراتی از همرزمان و دوستان و آشنایان)؛ فصل 2: شهید در آیینه شهادت (خاطرات مادر، همسر و همرزمان از آخرین روزهای قبل از شهادت شهید، فرازهایی از سخنان حجت‌الاسلام بیانی و لشکری، فرازهایی از سخنان شهید)؛ فصل 3: سفر سوختن (برگزیده‌ای از اشعار شاعران معاصر درباره‌ی شهادت)؛ فصل 4: آیینه در آیینه (عکسهایی از شهید دولتی مقدم با دیگر همرزمان، پدر، برادر، پیکر سوخته‌ی وی و نیز ضمائمی از گزارش عملیات فتح المبین، خیبر، والفجر هشت و کربلاهای یک و پنج)».

سفیر بهشت: یادمان حجت‌الاسلام شهید محمد خونجگری

[مولف علیرضا عالمی]. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، 103.1380 ص.: مصور.
شمارگان: 1250 نسخه.
«شهید محمد خونجگری» در سال 1304 در بسطام دیده به جهان گشود و در سال 1365 در منطقه‌ی فاو به شهادت رسید. این کتاب، در چند بخش تنظیم شده است: «زندگینامه و خاطرات (به قلم شهید و نیز از زبان همراهان، خانواده و همسر وی درباره‌ی اخلاق، رعایت ادب، دوران ازدواج، نحوه‌ی برخورد با خانواده در منزل، عشق به شهادت، عشق به ائمه (ع)، عمل به مستحبات و ترک مکروهات، صله‌ی رحم، روزهای قبل از شهادت و همچنین، آخرین گفته‌ها و نوشته‌های شهید)؛ وصف حال یاران (یک مقاله و یک قطعه شعر در قالب غزل درباره‌ی ائمه (ع))؛ ضمایم (نامه‌های وی درباره‌ی نماز، نامه‌ی او به شهیدان علی فردوسی، حسین سعیدی و محمد محمدی)؛ مصاحبه‌هایی با درباره‌ی انگیزه‌ی حضور در جبهه و وصیتنامه‌ی شهید». در پایان نیز تصاویری از شهید خونجگری ارائه شده است.

سقای بسیج: یادنامه‌ی پاسدار شهید سردار سرلشکر حسن باقری (غلامحسین افشردی)

جمع‌آوری مطالب معاونت تبلیغات و عملیات ستاد کل نیروهای مسلح، دفتر مطالعات و تحقیقات جنگ؛ بازنویس نثر حسن بنی‌عامری. - تهران: بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات، 1374.
[62] ص.: مصور. شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب شرح زندگی سردار شهید سرلشکر پاسدار حسن باقری (غلامحسین افشردی) متولد سال 1334 و شهید در یازدهم بهمن ماه سال 1361 در جبهه فکه است. از جمله مطالب کتاب موارد زیر است: «خورشید پنهان: تولد، دوران کودکی، جوانی، دانشجویی، ازدواج؛ مسؤولیتهای دوران بعد از انقلاب: خبرنگاری، ورود به جهاد سازندگی، ورود به سپاه و شروع جنگ؛ مسؤولیتهای دوران جبهه در عملیاتها و شهادت: طراحی عملیاتها، ساده زیستی، اهمیت دادن به نماز اول وقت، دوری از غیبت، عشق به ائمه اطهار (ع) و امام (ره)، اطاعت امر رهبری، قاطعیت در فرماندهی؛ خاطراتی از: عملیات والفجر مقدماتی، برخورد با بنی‌صدر، عملیات امام مهدی (عج)،

[ صفحه 983]

عملیات طریق القدس، عملیات بیت المقدس، عملیات فتح المبین، تأسیس واحد اطلاعات - عملیات در جبهه برای شناسایی نظامی، تبعیت از مقررات و نظم، جلودار بودن در عملیاتها و... شهادت». در پایان کتاب تصاویری از دوران کودکی، سربازی، خبرنگاری و جبهه آمده است.

سلام سردار

به کوشش مهدی داوری؛ نگارش حمید داوری؛ ویراستار غلامرضا نباتی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 107.1379 ص.: عکس.
عنوان دیگر: سلام سردار: گذری بر زندگی سردار شهید حاج حسین روح‌الامین.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، زندگینامه و شرح فعالیت‌های «شهید حسین روح‌الامین» در کردستان (شهید در سال 1364، در عملیات والفجر چهار) است. کتاب شش فصل دارد و برخی از مطالب آن به قرار زیر است:
فصل اول: «بازگشت به زمین» (دوران نوجوانی، جوانی، سربازی، انقلاب و آغاز جنگ)؛ فصل دوم: «زمان خدمت» (فعالیت در کردستان، درگیری با ضد انقلاب و عملیات فتح المبین، ویژگی‌های اخلاقی، آزادسازی خرمشهر، عملیات والفجر چهار و قائم آل محمد (ع) فصل سوم: «لقاء نزدیک است» [لشکر قمر بنی‌هاشم (ع)، فرماندهی، شجاعت، عملیات بدر، اخلاص، رسیدگی به محرومان و نیازمندان، کلام مادر، نحوه‌ی شهادت]؛ فصل چهارم: «از نگاه یاران»؛ فصل پنجم: «سطرهای سرخ» (وصیتنامه و مناجاتهای شهید) و فصل ششم: «باغ ارغوان». (اشعاری از مهدی ایزدی دهکردی).

سلوک سرخ، نگاهی به سیره سردار شهید مصطفی ردانی‌پور

حسین مسجدی. - [اصفهان] لشکر مقدس 14 امام حسین (ع)، (چاپ اول): 115.1375 ص. - (مجموعه آثار؛ 3).
طراح روی جلد: غلامرضا راهپیما.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، زندگینامه و شرح خاطراتی از شهید «حجت‌الاسلام مصطفی ردانی‌پور» است. از جمله مطالب کتاب موارد زیر است: زندگینامه شهید (تولد، دوران تحصیل، فوت پدر، طلبگی در حوزه علمیه قم، جدیت و پشتکار وی در تحصیل علوم دینی نزد اساتید و آیات عظام از جمله آیت‌الله کمپانی و مصباح یزدی، ارادت شهید به حضرت فاطمه زهرا (س) و ائمه‌ی اطهار (ع)، خاطراتی از: «جاده استراتژیک چزابه - بستان، عملیاتهای فتح المبین، والفجر مقدماتی، دارخوین، فرماندهی کل قوا، طریق القدس، و والفجر دو در منطقه تپه شهید برهانی (منطقه‌ای در پیرانشهر)، خاطراتی از شهیدان حاج نوروز علی، صفاتاج، محمود شیروانی،، حاج علی قوچانی، قربانعلی عرب مهدی نصر و...»، نطق و خطابه برای رزمندگان در شبهای عملیات، نحوه شهادت و مفقودالاثر شدن در تپه برهانی در عملیات والفجر دو.

سنگرساز بی سنگر

نصرت‌الله محمودزاده. - [تهران]: وزارت جهاد سازندگی، مرکز حفظ و نشر آثار دفاع مقدس؛ با همکاری مرکز نشر فرهنگی رجاء، 1376.
325 ص.: عکس. - (مجموعه زندگینامه سرداران: 10).
عنوان روی جلد: سنگرساز بی‌سنگر، زندگینامه سردار جهادگر شهید مهندس سید محمدتقی رضوی.
شمارگان: 5500 نسخه.

[ صفحه 984]

کتاب «سنگرساز بی‌سنگر»، در یازده فصل، زندگینامه و خاطرات جادگر شهید مهندس محمدتقی رضوی است. از جمله مطالب کتاب موارد زیر است: شروع جنگ عزیمت به اهواز و پیوستن به نیروهای چریک دکتر چمران؛ درگیری‌های اوایل جنگ در خوزستان و در کنار شهید چمران؛ احداث خندق در ضلع جنوبی اهواز برای جلوگیری از نفوذ دشمن؛ آغاز همکاری با شهید مهندس طرحچی در راه‌سازی؛ خاطراتی از اقدامات و عملیات آفندی در سنگرسازی و حفر خندق و ایجاد خاکریز در مناطق سوسنگرد، حمیدیه و آبادان، خاطراتی از مناطق جنوب و غرب کشور و ذکر احداث جاده‌ها، پل‌ها و سنگرها در عملیاتهای متعددی چون: ثامن‌الائمه، بیت المقدس، رمضان، فتح المبین، کربلاهای چهار، پنج و هشت، هویزه، طریق القدس؛ خاطراتی از شهیدان: محمد شهشهانی، حسین خوشنویسان، شهید خرازی، ناجیان، ابوالقاسم حجتی، سلیمی و...؛ پایه گذاری ستاد مرکزی مهندسی جهاد در تهران و پس از آن ستاد شمال غربی کشور در ارومیه؛ روزهای قبل از شهادت و نحوه شهادت در منطقه شمال غرب کشور (ارتفاعات کانی زرد).

سوار سمند سپیده: زندگینامه، وصیتنامه و آثاری از شهید جلال نوبهار، خبرنگار روزنامه اطلاعات، به ضمیمه نمایشنامه «فریاد برزخ»

به قلم فرشاد فرشته حکمت. - تهران: اطلاعات، (چاپ اول): 1378 [76] ص.: مصور، عکس.
طراح روی جلد: حبیب‌الله صادقی.
شمارگان: 2100 نسخه.
این کتاب شامل زندگینامه، قصیده‌ای در رثای «شهید جلال نوبهار»، نامه‌های وی (از جبهه‌ی سوسنگرد، منطقه‌ی شیخ خزعل و دوران حضورش در جبهه‌های لبنان)، متن وصیتنامه و شرح ماجرای شهادت وی در عملیات کربلای هشت و نمایشنامه‌ی «فریاد برزخ» است که توسط وی نوشته شده بود. در پایان نیز تصاویری از شهید در جمع دوستان و همرزمان و پیکر وی در هنگام تشییع ارائه شده است. شهید جلال نوبهار در سال 1338 به دنیا آمد و در تاریخ 18 / 1 / 66، در عملیات کربلای هشت به شهادت رسید.

سیرت پاسداران نهضت امام خمینی

[بی‌جا: بی‌نا]، (چاپ اول): 1370.
158 ص.: مصور (رنگی)، عکس.
عنوان روی جلد: سیرت پاسداران نهضت امام خمینی (ره): در رثای شهید مظلوم حجت‌الاسلام حاج شیخ جواد قاسمپور آرانی و جمعی از همسنگرانش.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب در ده فصل به زندگی شهید حجت‌الاسلام حاج شیخ جواد قاسمپور آرانی پرداخته است. فصل اول: گذری بر زندگی شهید جواد قاسمپور (از کودکی تا آغاز دفاع مقدس)؛ فصل دوم: فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی و نظامی شهید (شرکت در جبهه در سوسنگرد، هویزه، گیلان غرب، سر پل ذهاب، عملیات ثامن‌الائمه، مطلع الفجر، فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، محرم، والفجر یک و هشت، خیبر، بدر، کربلای سه و چهار، تأسیس پایگاه شهداء آران، چگونگی شکل‌گیری گردان امام محمدباقر (ع) و...)؛ فصل سوم: چگونگی برخورد (جریانهای عافیت طلب و مقدس‌نما در انزوای نیروهای حزب اللهی)؛ فصل چهارم: گزارش مجالس بزرگداشت شهید قاسمپور (انعکاس شهادت وی در منطقه‌ی عملیات کربلای چهار و...)؛ فصل پنجم: شهید در آئینه شعر؛ فصل ششم: برگزیده‌ای از مکتوبات و سخنرانی‌های شهید؛ فصل هفتم: وصیتنامه‌ی؛ فصل هشتم زندگینامه و وصیتنامه شهید حسین قاسمپور (برادر شهید جواد قاسمپور)؛ فصل نهم: یادواره‌ی کوتاهی از شهدای وابسته به شهید؛ فصل دهم:

[ صفحه 985]

آشنایی اجمالی با بخش آران. در پایان کتاب تصاویری از دوران جبهه و تشییع جنازه‌ی وی ارائه شده است.

سیرت سرداران (1)، شهید غلامحسین افشردی (حسن باقری)

تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 64.1366 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، زندگینامه‌ی شهید «غلامحسین افشردی» (حسن باقری) است. پس از مقدمه، در «نگاهی به زندگانی شهید»، اطلاعات مربوط به تولد، تحصیلات، فعالیت‌ها قبل و بعد از انقلاب، مسؤولیت او در جبهه‌ها و سرانجام شهادت وی بیان شده است. مطالب بعدی به چهار فصل به ترتیب زیر تقسیم شده است: «سیر رشد، فرماندهی، ویژگی‌های اخلاقی و خاطرات و دیدگاهها». شهید باقری پس از عضویت در سپاه در سال 1359، پس از آغاز جنگ، به جبهه رفت و تا پایان عمر از جنگ جدا نشد و در این دوران مسؤولیت‌های مختلفی را بر عهده داشت؛ از جمله: «فرماندهی محور دارخوین در عملیات ثامن‌الائمه، معاونت فرماندهی عملیات طریق القدس، فرماندهی لشکر نصر در عملیات فتح المبین، بیت المقدس و رمضان و فرماندهی قرارگاه مشترک نصر از طرف سپاه و...». از جمله ویژگی‌های اخلاقی او می‌توان به «تواضع، ایمان قوی و روحیه‌ی لطیف و مهربان و در عین حال، قاطع و شجاع» اشاره کرد. شهید باقری در هنگام انجام شناسایی برای عملیات محرم و شمال فکه بر اثر اصابت گلوله‌ی توپ به سنگری که در آن مشغول کار بود، به شهادت رسید.

سیرت سرداران (2)، شهید مجید بقایی

تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1366.
56 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب سیر زندگانی شهید مجید بقایی را دنبال می‌کند. در آغاز کتاب اظهارات برادر محسن رضایی در مورد شهید بقایی ذکر شده است که در آن این شهید را اسوه‌ی تقوی دانسته است. در قسمت دوم کتاب «گذری و نظری بر زندگانی شهید»، زندگینامه‌ی شهید و شرح فعالیت‌های وی قبل و بعد از انقلاب به چاپ رسیده است. قسمت‌های بعد به ترتیب «سیر رشد»، «شهادت»، «ویژگی‌های اخلاقی»، «وصیتنامه» و «خاطره‌ای از شهید» نام دارند. شهید در جنگ تحمیلی در عملیاتی مثل فتح المبین، بیت المقدس و رمضان شرکت داشت و در 9 بهمن 1361 مورد اصابت گلوله توپخانه دشمن قرار گرفت و به شهادت رسید. ویژگی‌های اخلاقی شهید توجه فراوان به دعا و زیارت، خشوع در نماز، ترس از خداوند، عشق به نیروهای بسیج مردمی، متانت و وقار، کم توقع بودن ذکر شده است.

سیره شهید رجائی

مؤلف: غلامعلی رجائی. - تهران: نشر شاهد، 1377. [864] ص.: مصور، عکس، نمونه.
مندرجات: مقدمه‌ی مؤلف؛ رجائی از زبان رجائی؛ فصل 1: دوران نوجوانی و جوانی؛ فصل 2: در خانه؛ فصل 3: شمع محفل خویشاوندان؛ فصل 4: دوران مبارزه؛ فصل 5: دوران زندان؛ فصل 6: دوران تدریس؛ فصل 7: ویژگی‌های فردی و اخلاقی؛ فصل 8: آینه‌ی سادگی‌ها؛ فصل 9: از مردم، با مردم، برای مردم؛ فصل 10: دوران درخشان مدیریت؛ فصل 11: مواضع فکری و دیدگاهها؛ فصل 12: ضمایم.
این مجموعه، حاصل مصاحبه با بیش از یک صد تن از اعضای خانواده و خویشان و دوستان و ارادتمندان

[ صفحه 986]

شهید رجایی است. و بنا بر مقدمه‌ی مؤلف «اولین مجموعه‌ی موضوعی و به عبارتی اولین سیره شناسی شهید رجایی است که از زمان شهادت آن عزیز تا زمان چاپ کتاب عرضه شده است». تلاش گردآورنده بر آن بوده است که «تا آنجا که امکان دارد مطلبی ناگفته نماند و از مطالب منتشر شده‌ی قبلی جز در یک مورد که مربوط به خاطرات مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در مصاحبه با خبرگزاری جمهوری اسلامی است، استفاده نشده است.» صفحات 686 تا 697 این کتاب به دوران جنگ اختصاص دارد و خاطرات افراد در ارتباط با شهید رجایی و جنگ، به طور عمده در این صفحات گرد آمده است. اگر چه در جای جای کتاب نیز مطالب پراکنده‌ای در ارتباط با جنگ تحمیلی دیده می‌شود. از عناوین این بخش می‌توان موارد زیر را نام برد: کار دولت را با جنگ شروع کرد؛ می‌خواهم سال تحویل را با مهاجرین جنگ باشم؛ همه تولیداتتان را به جبهه بفرستید؛ نمی‌توانند خانه‌ای خراب را بسازند؛ مبلغ قابل توجهی در اختیار ما گذاشتند.

سیری در زندگی، آثار و اندیشه‌های سید شهید اهل قلم، سید مرتضی آوینی

تلاشی از گروه تحقیقات و معارف اسلامی جبهه فرهنگی شهید آوینی. - تهران: جبهه فرهنگی شهید آوینی، (چاپ اول): 1380.
57 ص.
شمارگان: ذکر نشده است.
مندرجات: مقدمه؛ سیری در زندگانی و آثار؛ سیری در اندیشه‌ها؛ آوینی از نگاه دیگران.
این کتاب، به شرح زندگی، آثار و احوال شهید سید مرتضی آوینی (که در سال 1336 در شهر ری متولد شد) می‌پردازد و شامل مطالب زیر است: «شرح خلاصه‌ای از زندگانی وی از زمان تولد، تحصیلات ابتدایی، متوسطه و دانشگاهی، فعالیت‌های مطبوعاتی و سینمایی، کتابها و مجموعه مقالات، سیری در اندیشه‌ها (شامل نظر و بیان و نوشته‌های شهید درباره‌ی موضوعهای مختلف و اصطلاحات مورد استفاده‌ی شهید آوینی؛ که این آثار به ترتیب الفبایی عنوان ارائه شده‌اند)، مرتضی از نگاه دیگران (از نظر مقام معظم رهبری، سید محمد آوینی، دکتر رضا داوری، امید روحانی، کیومرث پوراحمد، شاهرخ تویسرکانی، مهدی چمران، سیروس الوند، غلامحسین ذاکری و شاهرخ دولکو)».

سیمای سیر و سفر: زندگینامه‌ی شهید سید حسن شاهچراغی

مؤلف محمدعلی غریب شائیان؛ گردآوری خانواده محترم شهید شاهچراغی و حسن جلالی؛ تحت نظر کمیته تالیف و تدوین کتاب بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان سمنان. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، معاونت پژوهش و تبلیغات، نشر شاهد، (چاپ اول): 345.1381 ص.: عکس.
شمارگان: 2200 نسخه.
این کتاب، در نه فصل، زندگینامه «شهید حسن شاهچراغی»، (متولد سال 1331 در دامغان) است که در اسفند ماه 1364 با اصابت موشک به هواپیمای مسافربری به شهادت رسید. وی مسؤولیت‌های متعددی - چون نمایندگی دادستانی کل در هیأت بررسی عملکرد بنیاد مستضعفان، مخبر کمیسیون وزارت امور خارجه، منشی مجلس، سرپرست مؤسسه کیهان و... - را عهده‌دار بود. از جمله مطالب کتاب، موارد زیر است: «تولد و دوران کودکی، تحصیلات ابتدایی و تحصیلات حوزوی در دامغان، تلمذ در قم نزد اساتید مدرسه‌ی حقانی (آیت‌الله صانعی، آیت‌الله آذری قمی و شهید مطهری)، ازدواج، مبارزه با رژیم پهلوی، زندان، پیروزی انقلاب، مسؤولیت‌های متعدد، دوران جنگ و بازدید از جبهه، سفرهای خارجی، نحوه‌ی شهادت، نامه‌ها، پیامها، نطقهای پیش از دستور، مقالات و

[ صفحه 987]

نوشته‌هایی درباره‌ی دفاع مقدس، تصاویری از شهید و متن کامل وصیتنامه وی».

شمع شبستان وفا

مولف: حمید قلندری بردسیری. - تهران: مؤسسه‌ی فرهنگی آفرینه، 1376.
[95] ص.: مصور، جدول، عکس، نمونه. - (بر موجهای خاطره؛ دفتر چهارم).
کتابنامه: ص [93]. شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب «شمع شبتان وفا»، که در راستای برگزاری یادواره‌ی سرداران شهید استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان منتشر شده، شامل پنج بخش است. در بخش اول و دوم، شرح زندگی، ویژگی‌های اخلاقی و رفتاری و مبارزات قبل و بعد از انقلاب سردار شهید و معلم مبارز، امان‌الله غلامحسین‌پور پرداخته است. شهید در جبهه‌های جنگ حضور فعال و در عملیاتهای طریق القدس، بیت المقدس و والفجر هشت شرکت مؤثر داشته و در سال 65) در عملیات کربلای یک، در جبهه‌ی مهران) به دیدار معبود شتافته است. خاطرات و آثار به یاد ماندنی، به نقل از خانواده و همرزمان شهید بیان شده است. در بخش سوم، اسامی شهیدان کربلا از زبان حضرت مهدی (عج) و اسامی و وصیتنامه‌های جمعی از همرزمان شهید از شهرستانهای جیرفت و بردسیر آورده شده است. بخش چهارم حاوی قطعه شعرهایی در رثای شهیدان و بخش پنجم مجموعه‌ی چهل حدیث در طریق معرفت، از کلام مولا علی (ع) است.

شمع محفل خاتم: حجت‌الاسلام شیخ عبدالله میثمی، مسؤول دفتر نمایندگی امام در قرارگاه خاتم‌الانبیاء

جواد محدثی. - تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی زمینی، معاونت فرهنگی، (چاپ اول): 199.1366 ص.: مصور، عکس، نمونه.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب «شمع محفل خاتم»، حاوی شرح حال، زندگینامه و خاطراتی از شهید حجت‌الاسلام عبدالله میثمی است. موارد زیر از جمله مندرجات کتاب است: مقدمه (تولد، دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، تحصیل در حوزه علمیه قم، مبارزات در دوران قبل از انقلاب، دستگیری و شکنجه‌های ساواک، فعالیت‌ها و...)؛ جبهه تا شهادت (شروع کار در دفتر نمایندگی امام، حضور در جبهه، شجاعت، خصوصیات اخلاقی، برخورد با مسائل پرسنلی سپاه، احساس مسؤولیت و...)؛ برخورد با حج (زیارت خانه خدا، محبت به پدر و مادر، بازگشت به جبهه و...) گروه باب الحوائج (خاطراتی به نقل از پدر ایشان، حجت‌الاسلام مرادی، همرزمان و دیگر آشنایان درباره حضور وی در جبهه، برنامه روزانه، عملیات کربلای یک و مهران، عملیات کربلای چهار، سلوک و اخلاق شهید و...)؛ آخرین روزها (خاطراتی از وی در روزهای آخر عمر، قبل از شهادت و نحوه‌ی شهادت)، برگزیده‌ها (سخنان و گفته‌ها و آثار شهید در باب موضوعات متنوع دینی و جبهه و...)، از دیدگاه شخصیتها (خاطراتی از مسؤولین و فرماندهان درباره وی) در پایان نیز اسناد، دستخط و نوشته‌های اداری به همراه تصاویری با زیرنویس ارائه شده است.

شمیم سحر، داستان واره

به کوشش حسین فتاحی؛ ویراستار: محمدتقی فخر روحانی؛ زیر نظر محمدرضا مصطفوی. - تهران: نشر سامیر، (چاپ اول): 143.1380 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب داستان واره‌ای است که به یادمان سردار سرتیپ پاسدار دکتر مهدی مسجدیان، رئیس اداره‌ی طرح و برنامه‌ی ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نوشته شده است. نویسنده به صورتی داستان گونه، مراحل

[ صفحه 988]

مختلف زندگی او را بیان کرده است. مطالب کتاب شامل موارد زیر است: تولد و کودکی، فوت پدر، کمک به برادر در کارگاه، آشنایی با امام خمینی (ره)، پخش اعلامیه در دوران دبیرستان، قبولی در انستیتو تکنولوژی اصفهان و فعالیت‌های دانشجویی، سال 1357 و فعالیت‌های انقلابی در اصفهان، ازدواج، ورود به سپاه، تدریس فلسفه به پاسداران، آغاز جنگ و مأموریت به جبهه‌های جنوب و غرب، درگیری با ضد انقلاب، مجروح شدن، اقدام در برپایی بزرگداشت مقام شهدا در اصفهان، طرح طبقه‌بندی مشاغل پرسنل سپاه، و بالاخره تصادف منجر به فوت در روز قدس 1376.

شهروند آسمانی، آوینی از «جهاد» تا «شهادت»

تهران: وزارت جهاد سازندگی، مرکز حفظ و نشر آثار دفاع مقدس، 286.1372 ص.: مصور (رنگی)، نمونه.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
کتاب، حاوی بخشهای مختلف زندگی شهید بزرگوار سید مرتضی آوینی بوده، در هفت فصل تنظیم شده است. فصل اول: «دیدگاه‌های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی شهید». فصل دوم: «روایت آخر، جنگ تحمیلی از نگاه شهید آوینی» که خود به سه بخش تقسیم می‌شود: روایت فتح و...، درباره‌ی جنگ تحمیلی چگونه می‌اندیشیم، و تمایز جنگ ما با دیگر جنگها. فصل سوم: «شرح نور، مقالات ادبی و...» دارای سه عنوان: ادبیات آزاد یا متعهد، شیدایی و هنر، هنر، یاد بهشت و نوحه‌ی انسان در فراق. فصل چهارم: «از جهاد تا شهادت»، شامل عناوین: راهی به سوی فضیلت، نگاهی دوباره به روایت فتح، شهری در آسمان، در وصف آن سه تن؛ که درباره‌ی سه تن از همرزمان شهید آوینی به نامهای حسن و قاسم و رضاست. فصل پنجم: «دیدگاه‌های سینمایی» شامل واقعیت در سینمای مستند، هویت مستقل سینمای ایران، اخلاق و سینما. فصل ششم: «در رثای شهید» اشعاری که به یاد شهید آوینی سروده شده است. در بخش «یاد گل» که در همین فصل است، تعدادی قطعه‌ی ادبی در رثای شهید آمده است و در پایان هم عکسهایی از شهید به چشم می‌خورد.

شهید آوینی، سیری در آثار

مولف حبیبه جعفریان. - تهران: کتاب صبح، (چاپ دوم): 1380.
135 ص.: نمودار. - (... سری کتابهای سیاسی، اجتماعی و اعتقادی برای نسل جوان؛ 5).
کتابنامه: ص. 135 - 129.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل زندگینامه و نقد و بررسی آثار «شهید مرتضی آوینی» است که در شش فصل تنظیم شده است. فصل اول: زندگینامه شهید از زبان خود او؛ فصل دوم: فعالیت‌های شهید (مجموعه‌های مستند تلویزیونی، نشریات سوره و ادبیات داستانی و تألیفات و کتابهای شهید)؛ فصل سوم: شهید آوینی، اندیشمندی در ساحت تفکر (دیدگاههای شهید در خصوص آخر الزمان، فرهنگ و تمدن غرب، علم و اخلاق در تمدن تکنولوژیک غرب، غرب و سیاست، دموکراسی، آزادی و توسعه، غرب در تقابل با اسلام، روشنفکری و اسلام، انقلاب اسلامی در مقابل نظم واحد جهانی، علم و دین و حوزه و دانشگاه، توسعه، تکامل و اسلام و دموکراسی و ولایت فقیه و اسلام)؛ فصل چهارم: شهید آوینی، هنر و هنرمند (دیدگاه درباره‌ی هنر و هنرمندی، قصه، شعر و رمان، ماهیت سینما، سینمای هنری، روشنفکری و سینمای حرفه‌ای، سینما و اسلام، سینمای ایران)؛ فصل پنجم: «روایت فتح» به روایت از شهید آوینی؛ فصل ششم: شهید آوینی و عاشورا و شهادت.

[ صفحه 989]


شهید رجایی، اسوه صبر و استقامت (دفتر 1)

هیأت تحریریه واحد فرهنگی بنیاد شهید انقلاب اسلامی؛ زیر نظر مرتضی محمودی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، 514.1362 ص.: مصور.
عنوان روی جلد: اسوه صبر و مقاومت، شهید محمدعلی رجایی.
در کتاب «شهید رجایی، اسوه‌ی صبر و مقاومت» پس از شرح زندگی شهید محمدعلی رجایی، سخنرانی‌ها و اسناد مربوط به جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، آورده شده است؛ از جمله: 1) در سخنرانی در «پایگاه شهید وطن‌پور» اصفهان، در مقام نخست‌وزیر، حمله‌ی صدام به ایران را «خاموش کردن نور خدا با کفر» دانسته است. 2) در مصاحبه با روزنامه‌نگاران، درباره علل جنگ و شرایط قبول آتش بس و مذاکره با دشمن و مواضع ملتهای عرب در قبال جنگ ایران و عراق صحبت کرده است. 3) در سخنرانی در شورای امنیت سازمان ملل، پس از شرحی از رفتار وحشیانه‌ی متجاوزان بعثی با مردم خوزستان، مواضع ایران را درباره‌ی جنگ توضیح داده و خواستار پایان عادلانه‌ی جنگ و سرکوب و مجازات متجاوزان شده است. 4) در سخنرانی در نماز جمعه‌ی تهران ضمن اشاره به خسارات مادی جنگ تحمیلی آن را ابتلایی دانسته که موجب تکامل ما شده است. 5) در یک مصاحبه‌ی رادیویی، با بررسی وضع هموطنان جنگ زده، بر ادامه‌ی جنگ تا پیروزی قطعی ایران تأکید کرده است.

شهید رجایی، اسوه صبر و استقامت (دفتر 2)

هیئت تحریریه واحد فرهنگی بنیاد شهید؛ زیر نظر مرتضی محمودی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، (چاپ اول): 1362.
[478] ص.: مصور، عکس.
عنوان روی جلد: اسوه صبر و مقاومت، شهید محمدعلی رجایی.
شمارگان: 10000 نسخه.
جلد دوم کتاب «شهید رجایی، اسوه‌ی صبر و استقامت» بخشی از زندگینامه‌ی شهید رجایی - شامل ملاقاتها، مصاحبه‌ها، اطلاعیه‌ها، سخنرانی‌ها، دیدگاهها،... و در نهایت، شهادت وی در زمان ریاست جمهوری - است. مطالب گردآوری شده همراه با مأخذ (مکان، روز و ساعت و رسانه‌ی مربوطه) ارائه شده‌اند. مطالب مربوط به جنگ در مباحث مختلف پراکنده‌اند؛ مطالبی مانند: «موضع کارکنان دولت در زمان جنگ، سخنان شهید رجایی در سمینار سپاه پاسداران، بودجه‌ی سپاه پاسداران و ادغام آن با ارتش، موضع مجامع بین‌الملل درباره‌ی جنگ، تضعیف روحیه‌ی پاسداران، سمینار جهاد سازندگی، بازدید از استانهای کرمان، فارس و خوزستان، بازدید از شهرکهای جنگ زدگان، پیام وی به ارتش، گزارش عملیات رزمندگان به دولت، مشکلات کردستان، بازدید از مرکز آموزش افسری و دیدگاه وی در مورد شهیدان و جنگ و نیز رزمندگان اسلام».

شهید قلم، یادواره‌ی معلم شهید محمد فرخی راد

ساده‌نویسی منیر السادات موسوی؛ ویراستار: بشیر خزامی‌پور؛ تصویرساز: بیژن نایینی. - تهران: سوادآموزی، دفتر پژوهش، برنامه‌ریزی و تولید مواد آموزشی؛ مدرسه، 53.1377 ص.: مصور. - (مجموعه ایثارگران: 4).
طراح روی جلد: محمدهادی دانش.
کتاب حاضر پنج بخش دارد. در مقدمه پیامی از حضرت امام خمینی (ره) درباره شهدا درج شده است. در بخش اول، مشخصات شناسنامه‌ای معلم شهید خرمی‌راد (شامل نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، تاریخ و محل اسارت، عملیاتهایی که در آنها شرکت داشته، تاریخ شهادت و محل یادبود) ذکر شده است. در بخش زندگینامه‌ی این شهید، توضیحاتی درباره‌ی خانواده و نحوه‌ی زندگی او داده شده است. وی در عملیات بزرگ رمضان در غرب خرمشهر اسیر شد و طی دوران اسارت، عده‌ی زیادی از اسیران را باسواد کرد. او در نامه‌های خود به خانواده‌اش، آنان را به

[ صفحه 990]

خواندن نماز شب و دعا و نیایش سفارش می‌کرد. در ادامه‌ی کتاب، خاطره‌هایی از آقایان اسماعیل بامیان و محمد حاجی خلف - همرزم شهید - و سفارشات شهید به همسر و فرزندانش، شرح آخرین روزهای زندگی شهید و وصیتنامه‌ی او آمده است.

صیاد دل‌ها: یادنامه امیر سرافراز ارتش اسلام شهید سپهبد علی صیاد شیرازی

تحقیق و تدوین مطالب احمد حسینیا؛ طراحی، نظارت و پی‌گیری امیر معصومی. - تهران: ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان عقیدتی سیاسی، مدیریت انتشارات، (چاپ اول): 265.1378 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، به مناسبت شهادت سپهبد صیاد شیرازی تهیه شده و شرحی است بر زندگینامه‌ی شهید در ابعاد گوناگون خانوادگی، اجتماعی و اخلاقی و نظامی؛ به ویژه بیان دلاوری‌های شهید در عملیاتهای مختلف. مطالب در هفت فصل ارائه شده‌اند. فصل 1: «آیینه‌ی صدق و صفا» (فرازهایی از زندگی، از تولد تا تشکیل هیأت معارف جنگ)؛ فصل 2: «تندیس اخلاص و شهامت» (ویژگی‌های اخلاقی و ابعاد شخصیتی از نگاه شخصیتهای علمی، سیاسی، فرهنگی و نظامی)؛ فصل 3: «خاطراتی از صیاد صف شکن» (خاطراتی از یاران و همرزمان شهید در دوران انقلاب و دوران جنگ)؛ فصل 4: «خاطرات، اندیشه‌ها و وصیتنامه شهید»؛ فصل 5: «در رثای امیر جبهه‌ها» (مقالات و اشعاری در سوگ شهید از نویسندگان و شعرای معاصر)؛ فصل 6: «شهادت و بازتاب آن»؛ فصل 7: گزیده‌ای از جراید و عکسهای شهید.

طلایه دار خطر، زندگینامه سردار رشید اسلام شهید محمد جندقیان

نوشته یحیی کاظمی، زهرا نیک‌منش؛ ویراستار محمدباقر مشهدی. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 99.1377 ص.
طراح روی جلد: قربانعلی اجلی.
کتاب حاضر، زندگینامه‌ی سردار رشید اسلام «شهید محمد جندقیان» است که در سه فصل ارائه شده است. فصل اول با نام «زندگینامه‌ی شهید جندقیان»، در چهار قسمت به «تولد، دوره‌ی دبستان و تحصیلات ابتدایی، دوره‌ی نوجوانی و جوانی و ازدواج» شهید می‌پردازد. در این فصل، ویژگی‌های اخلاقی و ابعاد شخصیتی وی - از جمله کار و تلاش، حسن خلق، محبت، احسان و همدردی، روح بزرگ و... - از زبان اطرافیان وی نقل شده است و در ادامه، فعالیت‌های فرهنگی و نظامی شهید در سیستان و بلوچستان نوشته شده است. فصل دوم «ماجراهای جنگی شهید در سیستان و بلوچستان» نام دارد. در این فصل، بیست خاطره از دوران فعالیت شهید در سیستان و بلوچستان نقل شده است. در فصل سوم با عنوان «شهید و شهادت»، به نحوه‌ی شهادت وی پرداخته شده، خاطراتی از زبان همسر، برادر و دوستان شهید در مورد علاقه‌ی او به شهادت آمده است. قسمتی از وصیتنامه شهید و نیز فهرستی از فعالیت‌های نظامی او با سمت و عملیات مربوطه و تاریخ آن در همین فصل به چاپ رسیده است.

ظهور، با نگاهی به زندگی سردار شهید حاج یونس زنگی‌آبادی فرمانده تیپ امام حسین

علی مؤذنی. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
174 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Rise

[ صفحه 991]

کتاب «ظهور»، زندگی سردار شهید حاج یونس زنگی‌آبادی [فرمانده‌ی تیپ امام حسین (ع) از لشکر 41 ثارالله] را به تصویر می‌کشد. نویسنده سعی دارد خواننده را همراه خود به داخل زندگی شهید بکشاند و لحظه به لحظه همراه شهید به بیان خاطرات او بپردازد. نویسنده از جانب شهید مسؤولیت نگارش کتاب را می‌پذیرد و در حالی که شهید حاج یونس در تمام لحظات همراه نویسنده است، به روستای زنگی‌آباد سفر می‌کند و خودش را در سالها پیش هنگام تولد حاج یونس می‌یابد. سیر وقایع همراه با تفسیر و بیان خاطرات گذشته باعث می‌شود که خواننده احساس کند در صحنه‌های زندگی شهید حضور داشته است بدین ترتیب، با شرایط زندگی شهید، محیط خانوادگی وی و روحیات و صفات و خصوصیات فردی اخلاقی و اجتماعی او آشنا شود. فرزندان شهید به عنوان شاهدان در داستان حضور دارند.

عاشقان شرزه: زندگینامه داستانی شهید دکتر محمدرضا فتاحی

خسرو باباخانی؛ به سفارش اداره کل تحقیق و پژوهش بنیاد شهید انقلاب اسلامی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، معاونت پژوهش و تبلیغات، نشر شاهد، (چاپ اول): 327.1381 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب زندگینامه‌ی داستانی «شهید محمدرضا فتاحی» است که در 25 فصل ارائه شده است. برخی از موضوعهای زندگینامه عبارتند از: «مبارزات عبدالعلی، برادر بزرگ وی و شهادت او به دست رژیم پهلوی؛ مسأله‌ی حجاب قبل از انقلاب؛ شک به وجود خدا و تعلیمات معلم وی؛ آشنایی با همسر؛ فعالیت‌های همسر وی؛ نقش در پیروزی انقلاب؛ اخذ مدرک پزشکی؛ آغاز جنگ تحمیلی؛ اعزام به مناطق جنوب و غرب کشور برای مداوای مجروحان؛ آشنایی با شهیدان و نحوه‌ی شهادت: داریوش زیره‌وندی، محمد علوی، بهرام چغاروند، پرویز رستگاری، سیروس آذروند و...؛ شهادت برادر وی (شیرزاد) در جبهه‌ی سومار؛ اعزام به منطقه‌ی عملیات ظفر پنج در ارتفاعات خان؛ سقوط بالگرد و شهادت وی؛ مراسم تشییع پیکر پاک شهید و فوت خواهر در اثر از دست دادن برادر».

عبور از مرز آفتاب، زندگینامه سردار رشید اسلام شهید حاج احمد باقری

اصغر لطفی نجفی نجف‌آبادی؛ ویراستار: مریم خلیلی. - [بی‌جا]، کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 134.1377 ص.
طراح روی جلد: قربانعلی اجلی.
این کتاب، که زندگینامه سردار رشید اسلام «شهید حاج احمد باقری» را در بر می‌گیرد، در چهار فصل تدوین شده است. فصل اول مربوطه به زندگینامه و فعالیت‌های نظامی شهید است. در بخش زندگینامه، «تولد، تحصیلات، خدمت سربازی و پیوستن وی به نهادهای انقلابی، رفتن به بلوچستان، سالهای آخر تلاش و کوشش و چگونگی شهادت شهید و خلاصه‌ای از فعالیت‌های نظامی وی» شرح داده شده است. در فصل دوم - با نام «فضایل و سجایای اخلاقی» - ابعاد روحی و شخصیتی شهید (از جمله: حفظ بیت‌المال، محبت به زیردستان، حسن خلق، حجب و حیا، کمک به فقرا و مهمان‌نوازی) در خاطره‌هایی از زبان اطرافیان شرح داده می‌شود. فصل سوم، «شهید در آیینه خاطرات پدر، همسر و همرزمان» نام دارد. در این فصل نیز با ذکر پنجاه خاطره از خانواده‌ی شهید، سایر ابعاد روحی شهید خصوصا در زمان فعالیت‌های نظامی وی توضیح داده می‌شود و فصل چهارم - که فصل پایانی کتاب است - به وصیتنامه‌ی شهید و ذکر قسمتهایی از آن اختصاص یافته است.

[ صفحه 992]


عشق در ساعت 9:10 زندگی سردار رشید اسلام شهید سید محمد ابراهیمی

بازآفرینی کرامت یزدانی؛ گردآورنده پروانه غلامی؛ ویراستاران: محمد حسینی و مهدی واحدیان اردکانی. - یزد: کنگره بزرگداشت سرداران و 3700 شهید استان یزد، (چاپ اول): [؟137]. 156 ص.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Love at 9:10
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر سرگذشت «سردار شهید محمد ابراهیمی»، فرمانده‌ی تیپ الغدیر است که در عملیات کربلای پنج شهید شد. مطالب کتاب شامل موارد زیر است: «پیش از طلوع»، مطالبی از زبان پدرش درباره‌ی زندگی پیش از تولد وی؛ «شکفتن»، از تولد تا حوادث مربوط به انقلاب و پس از آن تا زمان اوائل جنگ؛ «یکی از ما که مانده‌ایم»، خاطرات سرهنگ پاسدار محمدمهدی فرهنگ دوست از شهید ابراهیمی؛ «نماز، دعا، ولایت، اخلاق، عشق در ساعت 9: 10 دقیقه صبح»، چگونگی شهادت او از زبان تنها شاهد حادثه، جانباز دشتی؛ «چراغی برای شب و روز»، دیدگاهها، توصیه‌ها و رفتار شهید و «متن وصیتنامه شهید ابراهیمی». شهید ابراهیمی در سال 1342 در یزد متولد شد و در عملیاتهای خیبر، بدر، قدس، والفجر هشت، کربلای چهار و کربلای پنج، شرکت داشت. روی جلد کتاب، عکس شهید چاپ شده است.

عشق شهادت

اثر علی شوشتری‌زاده. - تهران: [بی‌نا]، 62.1364 ص.
این کتاب اثر شهید علی شوشتری‌زاده است و شامل زندگینامه‌ی شهید، وصیتنامه، مجموعه نیایش، وصف شهیدان از زبان او و خاطرات وی در طول مدت رزم و طی عملیات بدر می‌باشد و اشاره کوتاهی به روزهای بزرگی چون روز پاسدار، هفته‌ی وحدت و سالروز اشغال افغانستان دارد. در کتاب - هر جا که لازم دانسته شده - تصاویری از شهید زینت بخش صفحات شده است. در انتهای کتاب، قطعه شعری از محمد هادی خالقی به مناسبت شهادت شهید و قطعه‌ای نیز از سید عبدالرسول حسین المدنی که به شهید تقدیم گردیده، به چاپ رسیده است.

عقاب کویر، مجموعه داستان بر اساس خاطرات زندگی سردار شهید علی معمار، فرمانده قرارگاه جنوب سیستان و بلوچستان

نوشته داوود امیریان. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
144 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان؛ داستان: 10)
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Desert’s Eagle
شمارگان: 3300 نسخه.
کتاب حاضر شامل 12 عنوان داستان کوتاه از زندگینامه‌ی شهید علی معمار است. شهید علی معمار در سال 1343 در روستایی در حوالی کاشان به دنیا آمد و در سال 1373 به دست اشرار منطقه‌ی بلوچستان به شهادت رسید. محتوای داستان‌ها عبارتست از: تولد و نام گذاری وی؛ دزدیده شدن دوچرخه او و دیر آمدن او به منزل؛ دوران راهپیمایی مردم کاشان و تیر خوردن پدرش در تظاهرات؛ درگیری با اشرار در منطقه‌ی ایرانشهر؛ دستگیری فردی که اسکناسهای تقلبی پخش می‌کرد؛ درگیری با اشرار و شهادت سرگرد عبادی و گروگان‌گیری اشرار در جاده‌ی سراوان و ترفند او برای آزادسازی گروگان‌ها که منجر به نابودی اشرار شد؛ درگیری با قاچاقچیان و اشرار در پارک شهر سروان؛ کمک به مداوای چشمان چوپانی بنام محمد که نابینا بود و پس از عمل بینایی خود را به دست آورد. درگیری با بهادر (سر دسته اشرار) و شهادت علی معمار؛ اهدای سر در حسینیه از طرف استاد فیض که شهید معمار را در خواب دیده بود.

[ صفحه 993]


عقیق، داستانی از زندگی سردار شهید حاج حسین خرازی

نصرت‌الله محمودزاده. - تهران: ستاد کل نیروهای مسلح، بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، مدیریت ادبیات و انتشارات، 1375.
250 ص. - (ادبیات دفاع مقدس؛ داستان واره: 1).
کتاب «عقیق»، شرح زندگی سراسر حماسه و ایثار رشید سپاه، شهید حاج حسین خرازی است که براساس اظهارات همسنگران او و سخنرانی‌های شهید تدوین شده است. نویسنده‌ی کتاب جهت شناختن شخصیت شهید عازم پایگاه شهید ردانی‌پور در اهواز می‌شود و در آنجا با علاقه و عشق رزمندگان نسبت به شهید روبه‌رو می‌گردد. وی به جمع‌آوری مطالب و واقعیت‌های موجود می‌پردازد. همسنگران و همرزمان شهید از فعالیت‌های وی مانند: برنامه‌ریزی و طراحی نقشه‌های عملیاتی، بر عهده گرفتن فرماندهی این عملیاتها و عملیاتهایی که شهید در آن شرکت داشته (از جمله، عملیات طریق القدس، بیت المقدس، فتح المبین، محرم و والفجر مقدماتی) سخن می‌گویند. یاران شهید از روحیه و برخوردهای اسلامی او بسیار سخن گفته‌اند.

عمل صالح در سفر آخر به لقاء الله، یادواره حاج مجتبی کلاهدوزان

تدوین و تنظیم فخرالدین حسینی؛ خطاطی: فضائلی، عباسی. - تهران: [جمعی از دوستان]، 251.1362 ص.
طراح پشت جلد: احمد سرکوبی.
شمارگان: 5000 نسخه.
شهید حاج مجتبی کلاهدوزان در سال 1325 در اصفهان به دنیا آمد. پس از تحصیلات دوره ابتدایی و متوسطه، در دانشگاه تربیت معلم به ادامه تحصیل پرداخت. قبل از انقلاب در فعالیت‌های مذهبی و تشکیل کلاس درس برای بچه‌های بی‌بضاعت شرکت داشت و مبارزه مسلحانه با رژیم پهلوی را تبلیغ می‌کرد. با شروع جنبش اسلامی و تماس مستقیم و بیشتر امام خمینی (ره) با امت، در به حرکت وا داشتن مردم سهم بسزایی داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ضمن کار در آموزش و پرورش، به فعالیت جنبی در سپاه انقلاب اسلامی پرداخت. با شروع جنگ تحمیلی در بعد نظامی در مدیریت‌های سنگین و فرماندهی در عملیات متعدد از جمله: بیت المقدس 2، فتح المبین، محرم و... شرکت داشت و بالاخره به مقام رفیع شهادت نائل آمد. این کتاب شامل 11 بخش است که به ترتیب عبارتند از: مقدمه‌ای از حجت‌الاسلام میثمی، وصیتنامه شهید، زندگی نامه‌ی شهید به روایت دوستان و همسر شهید، مجموعه پیام‌ها، تلاش، حرکت، زندگی به روایت تصویر، مجموعه سخنرانی‌ها، مجموعه مصاحبه‌ها، شهادت به روایت تصویر، شهید در شعر، آثار شهید، زندگینامه و وصیتنامه پاسدار شهید محمد بازرگانی.

غروب آبی رود

جهانگیر خسروشاهی. - تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، (چاپ اول): 1379.
164 ص. - (کارگاه قصه و رمان، مفاخر ملی - مذهبی؛ 3).
عنوان دیگر: غروب آبی رود (زندگینامه داستانی شهید مهدی باکری).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Blue Sunset of the River
شمارگان: 3000 نسخه.
در این کتاب از مجموعه‌ی «مفاخر ملی و مذهبی ایران»، زندگینامه داستانی شهید «مهدی باکری» به نگارش در آمده است. این شهید در 1334 در ارومیه متولد شد و در سال 1355 برای ادامه‌ی تحصیل به خارج رفت اما با پیروزی انقلاب اسلامی به ایران بازگشت و به عضویت سپاه پاسداران در آمد و به مقام فرماندهی عملیات نایل آمد. وی در عملیات پاکسازی منطقه‌ی سرو و آزادسازی مهاباد، پیرانشهر و بانه نقش مهمی داشت و خدمات او سبب گردید سنندج پس از مدتها آزاد شود. شهید باکری سرانجام در عملیات خیبر به شهادت رسید.

[ صفحه 994]


فرمانده قلبها، خاطرات زندگی سردار شهید محمد آرمان، جانشین فرمانده گردان مهندسی خیبر جهاد سازندگی

بازآفرین منیژه نصراللهی. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، (چاپ اول): 1376.
132 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 21).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Hearts Commander.
شمارگان: 3300 نسخه.
این کتاب، در هفت فصل، به بیان خاطرات زندگی سردار شهید «محمد آرمان» جانشین فرمانده‌ی گردان مهندسی خیبر جهاد سازندگی، از زبان مادر، برادر، خواهران، همسر و همرزمان این شهید گرانقدر پرداخته است. هر یک از این راویان گوشه‌ای از زندگی شهید را به تصویر کشیده، سعی کرده‌اند خصوصیات و ویژگی‌های اخلاقی او را بازگو کنند. حس نوع دوستی و فداکاری، محبت به اطرافیان، دوستی با افراد درستکار و دشمنی شدید شهید با ستمکاران و ظالمان از جمله خصوصیات بارز این سردار رشید اسلام بوده است. در این مجموعه، خاطراتی از دلاوری‌ها و شجاعت وی در جبهه‌های نبرد، تلاش خستگی‌ناپذیر او برای مبارزه با دشمن متجاوز، بیداری‌های شبانه و عبادات و راز و نیازهای وی در دل شبهای تاریک، خصوصیات منحصر به فرد او در فرماندهی و سخت‌کوشی وی از قول همرزمان و همسنگرانش نقل شده است. همسر شهید نیز ویژگی‌های اخلاقی و رفتاری او در جمع خانواده را بیان کرده است.

فریاد محراب: زندگینامه روحانی جلیل‌القدر شهید حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ علی مزاری

صادق شریف مقدم، عبدالرضا مزاری. - [بی‌جا]: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 199.1377 ص.
طراح روی جلد: مهدی شمسی.
شمارگان: 3000 نسخه.
در این کتاب، 140 خاطره از شهید مزاری به نقل از بستگان و دوستان شهید، در هفت فصل، ارائه شده است. شهید مزاری در سال 1369 توسط منافقان ترور شد و به شهادت رسید. موارد زیر از جمله مندرجات کتاب است: «فصل اول: خصوصیات فردی (تدریس در حوزه، نماز اول وقت، شوخ طبعی و...)؛ فصل دوم: مبارزات (قبل و بعد از انقلاب)؛ فصل سوم: فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی (نقش شهید در مساجد و دانشگاه سیستان و بلوچستان و...)؛ فصل چهارم: دفاع مقدس (عملیات کربلای پنج، سومار و...)؛ فصل پنجم: حج؛ فصل ششم: مدارس چهارده معصوم (ع) (احداث چهارده باب مدرسه) و فصل هفتم: شهادت». فرازهایی از پیام مقام معظم رهبری، مروری بر فعالیت‌های شهید و فهرستی از اسامی راویان خاطرات نیز در پایان کتاب ارائه شده است.

فصل طواف، مجموعه خاطرات و زندگینامه سردار رشید اسلام شهید محمود سعیدی نسب (غزنوی)

علی‌رضا حیدری‌نسب؛ ویراستار: نادر عباسی. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 141.1377 ص.: مصور.
طراح روی جلد: قربانعلی اجلی.
کتاب «فصل طواف»، در چهار بخش به زندگینامه سردار رشید اسلام، «شهید محمود سعیدی‌نسب (غزنوی)» می‌پردازد. بخش نخست (زندگی شهید در یک نگاه)، حاوی پنج مبحث است: «تکوین شخصیت، شکوفایی شخصیت، شهید در نخستین سفر به جبهه، ورود به دانشکده‌ی تربیت مربی سپاه و شهید و آخرین سفر به جبهه». بخش دوم (گذری بر احوال شهید)، دارای شش فصل «تعلیم و متعلم، اطاعت و بندگی، امر به معروف و نهی از منکر، شهید و دفاع مقدس، نوعدوستی و مساعدت، سادگی زندگی و صدق و صفای شهید» است. بخش سوم به

[ صفحه 995]

آثار و یادگارها، نوشته‌ها و دو وصیتنامه شهید پرداخته است و بخش چهارم به تشریح هدف شهید و پیام و سفارشات وی به نق از مادر، خواهر و دختر شهید اختصاص دارد.

کبوتر حرم

مؤلف غلامعلی جندقی (رجبی). - تهران: صیام، (چاپ اول): 150.1381 ص.: مصور (رنگی).
عنوان روی جلد: کبوتر حرم: زندگینامه و اشعار شهید غلامعلی رجبی.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، شامل شرح آثار و احوال «شهید غلامعلی رجبی»، مداح اهل‌بیت و رزمنده‌ی جبهه‌های نبرد است. وی در عملیات مرصاد در گردان مسلم (ع) به شهادت رسید. مندرجات کتاب عبارتند از: «شهید غلامعلی از لسان حاج منصور ارضی، شعری در وصف شهید، وصیتنامه‌های شهید، عطیه‌های کوثر، جزوه‌ی آموزشی درباره‌ی مداحی به قلم شهید، شبنامه‌ی غم و اشعار وی [شامل رباعی، مداحی و نوحه‌ها در وصف اهل‌بیت (ع)]، امام حسین (ع)، ولادتها و شهادتها، روضه خوانی‌ها، نوحه‌ها و سروده‌ها، اشعاری در وصف حاج حسن رجبی (ره) پدر شهید و فرزند شهیدش، کلماتی قصار از پدر مرحوم شهید و اشعاری از مرحوم قاسم ملکی در رثای اباعبدالله و اهل‌بیت (ع)». تصاویری از شهید در زمان اجرای مرثیه و نوحه‌خوانی و نیز، عکسهایی از حضور در جمع رزمندگان و دوران جبهه ارائه شده است.

کردستان، مردم و پاسدار شهید کاظمی

تدوین: دفتر سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کردستان. - [بی‌جا]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ناحیه کردستان، 112.1362 ص.: مصور، نقشه، عکس.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب به مناسبت یکمین سالگرد شهادت سردار سپاه اسلام ناصر کاظمی منتشر شده است.
مندرجات: مقدمه؛ زندگینامه؛ مصاحبه با همرزمان شهید؛ کردستان، مردم و پاسدار شهید ناصر کاظمی؛ سخنان و وصایای شهید.
کتاب، با شرح زندگانی شهید کاظمی شروع می‌شود و با درج مصاحبه‌هایی از برادر سرهنگ شیرازی و برادر ایزدی ادامه می‌یابد. پس از آن، خاطرات شهید درباره‌ی کردستان و ضد انقلاب که در مصاحبه‌ای ضبط شده، به چاپ رسیده است. شهید ناصر کاظمی که در خانواده‌ای متوسط به دنیا آمده بود، کمک به دیگران را دوست داشت و برای همدردی با بچه‌های محروم هیچ وقت لباس نو نمی‌پوشید. پس از ورود به دانشگاه به تدریس در نقاط محروم تهران مشغول شد و با درآمد مختصر خود برای بچه‌ها جزوه و کتاب تهیه می‌کرد. پس از پیروزی انقلاب به سپاه پیوست. مدتی در زابل خدمت کرد. سپس راهی خرمشهر گردید. بعد از مدتی با سمت فرماندار و فرمانده‌ی سپاه به پاوه رفت. سپس مسؤول سپاه پاسداران کردستان شد و به سنندج اعزام گردید. عمده فعالیت‌های وی در این منطقه بوده است. او در پیروزی عملیات بانه - سردشت، نقش بسزایی داشت. او در آخرین مأموریت خود، حین پاکسازی جاده‌ی پیرانشهر - سردشت، شهید شد.

کسی به رویم لبخند خواهد زد؟ ماه هنوز در آسمان است: نگاهی به زندگی سردار شهید احمد آجرلو

محمدرضا کاشانی؛ ویراستار: ف. باقری. - تهران: کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، (چاپ اول): 1377.

[ صفحه 996]

108، [3]: عکس (رنگی). - (کنگره بزرگداشت سرداران شهید استان تهران: 88. زندگی نامه سرداران شهید؛ 22).
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، قسمتی از زندگینامه شهید احمد آجرلو، فرمانده‌ی سپاه کرج، است که به صورت خاطراتی مجزا - به نقل از پدر، مادر، همسر و خواهر شهید - گردآوری و تنظیم شده است. خاطرات، بیانگر نحوه‌ی زندگی، فعالیت‌ها و ویژگی‌های اخلاقی شهید هستند. احمد آجرلو در عملیات بیت المقدس دو، در تاریخ 25 / 10 / 66، در ماووت به شهادت رسید. شهید در هنگام نوجوانی، به علت این که مجبور بود بعد از پایان دوره‌ی دبیرستان به سربازی برود و به رژیم طاغوت خدمت کند. دبیرستان را رها می‌کند. در سالهای 1356 و 1357 در فعالیت‌های انقلابی حضور فعال داشت. پس از پیروزی انقلاب وارد کمیته و سپس، سپاه شد. وی مدتی در تبریز بود. سپس به فرماندهی سپاه کرج منصوب شد. در تمام طول جنگ از جمله افرادی بود که آرزوی شهادت داشت. تا این که سرانجام در عملیات بیت المقدس دو، شهید شد.

کوچه پروانه‌ها: خاطرات زندگی سردار شهید حاج عبدالمهدی مغفوری، معاون ستاد لشکر 41 ثارالله

معاون ستاد لشکر 41 ثارالله، (چاپ اول): 215.1378 ص.
شمارگان: 3300 نسخه.
این کتاب به مناسبت کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان منتشر شده است.
این کتاب، شامل مجموعه‌ی خاطرات و زندگینامه‌ی سردار شهید، «حاج عبدالمهدی مغفوری» است. کتاب در هشت فصل تنظیم شده، شامل خاطرات و مطالب بسیاری درباره‌ی خصوصیات اخلاقی و دینی شهید است که به نقل از افراد خانواده، آشنایان، همرزمان، مسئوولان مملکتی و رجال سیاسی نقل شده است؛ از جمله: اعتقاد وی به حضرت امام (ره)، اذان گفتن شهید در اول وقت، اهمیت به نماز روزانه و نماز شب در هر شرایط، مجروحیت شیمیایی، نظم و انضباط و اهمیت دادن به پرداخت خمس و زکات و دیگر مسائل دینی. او در سال 1335 در کرمان متولد شد. پس از طی دوره‌ی تحصیلات ابتدایی و متوسطه، موفق به دریافت فوق دیپلم رشته‌ی برق شد. دوره‌ی سربازی او مصادف با دوران انقلاب بود. در این دوران، نقش عمده‌ای در پخش اعلامیه‌های حضرت امام (ره) در پادگان داشت. پس از انقلاب وارد سپاه شد. وی معاون ستاد لشکر 41 ثارالله بود که در عملیات کربلای چهار - در جزیره‌ی ام‌الرصاص - به شهادت رسید.

گردان نیلوفر: خاطرات زندگی سردار شهید محمود پایدار فرمانده گردان 419 محرم از لشکر 41 ثارالله

بازآفرین: محمدرضا عارفی. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 94.1376 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 22).
شمارگان: 3300 نسخه.
کتاب «گردان نیلوفر» شامل خاطرات زندگی سردار شهید، محمود پایدار، (فرمانده‌ی گردان 419 محرم، از لشکر 41 ثارالله) است. شهید پایدار که یکی از جوانترین فرماندهان جبهه‌های نبرد حق علیه باطل بود، در جیرفت متولد شد. زندگی وی همراه با سختی بود. ولی او، علی رغم تحمل مرارتها و مشکلات فراوان در زندگی، هیچ‌گاه در برابر زورگویان و قدرت‌طلبان تسلیم نشد. خاطرات زندگی این شهید که از زبان یاران، دوستان و همرزمان وی بیان شده‌اند، نشانگر روح بلند، بزرگ منشی و ایمان محکم شهید هستند. دوستان او از خاطرات کودکی و جوانی،

[ صفحه 997]

مبارزه در دوران انقلاب، علاقه به رهبر، تلاش خستگی ناپذیر، ایثار و از خودگذشتگی، قناعت و بلندی طبع و خصوصیات اخلاقی او (از جمله عشق به شهادت) سخن گفته‌اند. همچنین یاران وی از علاقه‌ای که افراد گردان به شهید داشته‌اند و از خصوصیات فرماندهی او یاد کرده‌اند.

گلبرگ سرخ شهادت، یادواره شهید جعفر احمدی مقدم قزوین، بضمیمه دعای ندبه، دعای توسل، زیارت عاشورا، دعای فرج

[قربانعلی احمدی‌مقدم]. - قزوین: قربانعلی احمدی‌مقدم؛ تهران: رسالت قلم، 198.1362 ص.: مصور، عکس، نمونه.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، توسط قربانعلی احمدی‌مقدم به یاد فرزند شهیدش - جعفر - در چهارده فصل تنظیم و منتشر شده است. یازده فصل اول، مجموعه مقاله‌هایی درباره‌ی «انقلاب، امامت معصومین و ولایت فقیه، ظهور حضرت مهدی (عج)، ریشه‌یابی اختلاف درباره‌ی گریه‌ی حضرت زهرا (س)، نماز جمعه، اعمال حج تمتع و خانواده‌ی شهدا و معلولین» است. سپس، زندگینامه، خاطرات، وصیتنامه، اشعاری در رثای شهید احمدی‌مقدم و عکسهایی از دوران کودکی و حضور شهید جعفر احمدی‌مقدم در جبهه آمده است. شهید در سال 1341 در شهرستان قزوین در خانواده‌ای مذهبی متولد شد. او تنها پسر خانواده بود. در سال 1361 به سر پل ذهاب اعزام شد و در تاریخ 3 / 10 / 61 هنگام بنزین‌گیری تویوتا، مورد اصابت توپ دشمن بعثی قرار گرفت و جسد نیم سوخته‌اش به پشت جبهه منتقل شد. در پایان کتاب، مجموعه‌ای از دعاهای مختلف آورده شده است.

گلوله‌های بی خطر: خاطرات زندگی سردار شهید حمیدرضا جعفرزاده پور جانشین فرمانده واحد اطلاعات و عملیات لشکر 41 ثارالله

بازآفرینی حسین بیدارمغز. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
47 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Riskless Bullets
شمارگان: 3300 نسخه.
کتاب «گلوله‌های بی‌خطر»، خاطرات زندگی سردار شهید حمیدرضا جعفرزاده‌پور جانشین فرمانده‌ی واحد اطلاعات و عملیات لشکر 41 ثارالله را در بر می‌گیرد. در فصل اول، خاطرات مادر شهید بیانگر خصوصیات اخلاقی، رفتار شهید با پدر و مادر، جریان ازدواج و رفتار شهید با فرزندانش است. در فصل دوم (که راوی آن برادر شهید است) ویژگی‌های اخلاقی، رفتار و روحیات شهید در برخورد با مسائل اجتماعی و انقلاب و مسائل روزمره‌ی زندگی، همچنین علاقه وافر او به امام امت و عشق او به شهادت بیان شده است. در فصل سوم (که مجموعه‌ی خاطرات یاران و همرزمان شهید است) دوستان وی از حضور او در جبهه، دلاوری، شب زنده‌داری، شهادت طلبی، اجرای واجبات، نحوه‌ی فرماندهی و دیگر خصوصیات و نحوه‌ی شهادتش سخن گفته‌اند.

گلی در آیینه: خاطرات زندگی سردار شهید یوسف رضا ابوالفتحی فرمانده ناحیه انتظامی فارس

بازآفرینی زهره یزدان‌پناه؛ [ویراستار]: علی آقاغفار؛ [به کوشش گروه مشاورین فرماندهی ناجا]. - قم: منبع، (چاپ اول): 201.1380 ص.: مصور. - (خاطرات؛ 2).
عنوان روی جلد: خاطرات زندگی سردار شهید یوسف‌رضا ابوالفتحی: گلی در آیینه.

[ صفحه 998]

عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Life story of the Martyred Sardar Yuser Reza Abolfathi, A Flower in the Mirror.
شمارگان: 2200 نسخه.
کتاب، زندگینامه‌ی «یوسف رضا ابوالفتحی» (فرمانده‌ی ناحیه‌ی انتظامی فارس) است. او در بهار سال 1334 در روستای عسکرآباد نهاوند، در خانواده‌ای کشاورز به دنیا آمد. پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی، برای ادامه‌ی تحصیل رهسپار تهران شد. در دوران دبیرستان با خانواده‌ی آیت‌الله پسندیده، برادر امام خمینی، آشنا شد و همین امر، باعث آشنایی او با امام و شرکت در جریانات انقلاب گردید. وی در سال 1358 ازدواج کرد که حاصل آن دو دختر و دو پسر بوده است. بعد از انقلاب عضو کمیته شد و مأمور سرکوب منافقین شد. در آغاز جنگ، راهی جبهه شد. بعد از پایان جنگ، مسؤولیت‌های متفاوتی داشت تا این که به فرماندهی ناحیه‌ی انتظامی فارس منصوب گردید. او در روز عروسی پسرش، حین انجام مأموریتی، در اثر سقوط بالگرد، به خیل شهیدان پیوست.

گلی که در کویر شکفت، مروری بر زندگی گهربار سردار شهید محمدعلی صادقی

اسدالله محمد صادقی. - قم: ناصر، (چاپ اول): 80.1378 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
در این کتاب، زندگینامه‌ی سردار محمدعلی صادقی - که از شهرستان رفسنجان عازم جبهه‌های جنگ شده بود - و نحوه‌ی شهادت وی به قلم برادرش به نگارش در آمده و به چاپ رسیده است. شرح فعالیت‌های وی در دوران قبل از انقلاب، طی دوره‌ی پیروزی انقلاب و بعد از انقلاب و مسؤولیت‌های او در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل و نحوه‌ی شهادتش، مطالب کتاب را تشکیل می‌دهند. در پایان کتاب نیز خاطراتی از همسر، دوستان و همرزمان و همچنین نمونه‌هایی از نامه‌ها و وصیتنامه‌ی شهید ضمیمه شده است.

گمان مبر که شعله بمیرد، بر اساس زندگینامه شهید محمد سلیمانی

راضیه تجار؛ با همکاری اداره فرهنگی سپاه و با حمایت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس. - تهران: نسل کوثر، (چاپ اول): 1381.
114 ص. - (خاطرات؛ 43).
شمارگان: 3000 نسخه.
طراح روی جلد: حبیب‌الله علیان.
مندرجات: درخت گیسو پریشان؛ قابی برای همیشه؛ جایی دور همین نزدیکی‌ها؛ مقتل؛ هدیه شب تولد؛ ستاره و سیم خاردار؛ آئینه و انار.
این کتاب شامل هفت خاطره از زندگی «شهید محمد سلیمانی»، مسؤول تبلیغات لشکر چهارده امام حسین (ع) است که در منطقه‌ی حلبچه به علت بمباران شیمیایی مجروح شد. محتوای کتاب، به ترتیب عناوین، عبارت است از: «وصف مادر وی از لحظات بارداری، تولد و رشد محمد، تحصیلات ابتدایی و دبیرستان، دوران انقلاب، پیروزی انقلاب و پیوستن به بسیج و سپاه، شروع جنگ و اعزام به جبهه، ازدواج و تولد فرزند، پایان جنگ، ابتکار شهید محمد سلیمانی در فاو برای آوردن اجساد شهدایی که از نبردهای گذشته در ام‌القصر به جای مانده بودند، خاطرات همرزم شهید از دوران مدرسه و انقلاب و سعی و کوشش شهید برای راه‌اندازی طرح الحافظون در دارالقران، جلسه‌ی شهید با دیگر رزمندگان تبلیغات و طرح سؤالهایی جهت انجام تبلیغات بهتر، شهید با دخترش، لحظات آخر شهید و وخامت حال وی به علت شیمیایی بودن و در پایان، شهادت وی».

[ صفحه 999]


گمشده‌ای در افق، خاطراتی از سرلشکر پاسدار جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان

بازنویس متن: رضا پریزاد. - تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت امور مطبوعاتی و تبلیغاتی، (چاپ اول): 1376.
149 ص.، [4] ص.: مصور، عکس (رنگی). - (کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه استان تهران؛ 33، مجموعه خاطرات سرداران؛ 6).
کتاب حاضر، زندگینامه‌ی جاویدالاثر «احمد متوسلیان» است. صفحات ابتدایی آن نگاه اجمالی به زندگی این بزرگوار، از بدو تولد تا دوران کودکی و نوجوانی دارد. سپس به زندانی شدن او در زندان فلک‌الافلاک و بعد از پیروزی انقلاب، شرکت در سرکوب شورشهای گنبد و پس از آن، جنگ تحمیلی اشاره می‌کند. او بنا به لیاقت خود، مراتب فرماندهی را طی می‌کند و به همراه یک هیأت به لبنان اعزام می‌شود. در آنجا توسط فالانژها ربوده شده، به اسرائیل تحویل داده می‌شود. پس از زندگینامه، اعضای خانواده، اقوام، دوستان دوران قدیم و همرزمان و همسنگران حاج احمد متوسلیان از سجایای اخلاقی، قاطعیت، شجاعت و ایمان او خاطراتی نقل کرده‌اند. در این خاطرات، بر «ایمان، استقامت، پایداری، قدرت فرماندهی، ابتکار عمل و اخلاق اسلامی و خلوص نیت وی» تأکید شده است. عکسهایی از او و همرزمانش در پایان کتاب به چاپ رسیده است.

لحظه دیدار: زندگینامه، وصیتنامه، خاطرات و فرازهایی از نامه‌های شهید احسان بتولی آرانی همراه با دعای کمیل، ندبه، توسل، فرج

تنظیم، نشر و هدیه خانواده شهید. - [بی‌جا]: خانواده شهید [احسان بتولی آرانی]، [1374؟] 68 ص.: عکس.
شمارگان: 7000 نسخه.
در این کتاب، ابتدا مختصری از زندگینامه‌ی شهید «احسان بتولی آرانی» و سپس بخشهایی از نامه‌ها و خاطرات وی در دوران حضور در جبهه (از روز حرکت تا قبل از شهادت) و در نهایت، وصیتنامه‌ی شهید آورده شده است. او در نامه‌هایش مردم را به شکرگزاری نعمتهای خداوند فراخوانده و گفته است که کفران نعمت، ما را در یک آزمایش بزرگ مردود خواهد ساخت. او بر حرکت برای خدا تأکید کرده است، چون تا زمانی که انگیزه‌ی حرکت، خدمت برای خدا باشد، عنایت خداوند را به دنبال خواهد داشت. در نامه‌ی دیگری، از تیرها و ترکش‌هایی که در نزدیکی او فرود می‌آمده و ایشان در همان شرایط فریضه‌ی نماز را به جای می‌آورده‌اند، سخن گفته است. در پایان، یادی از شهید «عباس بتولی» (پسرعموی احسان) شده و پس از آن، دعاهای عرفانی کمیل، ندبه، توسل، فرج امام زمان (عج) چاپ شده‌اند.

مالک خیبر: مروری مستند و داستانی به زندگی سردار شهید محمدرضا کارور، فرمانده گردان مالک‌اشتر از لشکر 27 محمد رسول‌الله

رحیم مخدومی؛ ویراستار حسن یونسی. - تهران: کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، (چاپ اول): 1377.
141 ص.: عکس (رنگی). - (کنگره بزرگداشت سرداران شهید استان تهران؛ 89: زندگینامه سرداران شهید؛ 23).
طراح روی جلد: مصطفی گودرزی.
شمارگان: 3000 نسخه.
این مجموعه، مروری مستند و داستانی به زندگانی «شهید محمدرضا کارور»، [فرمانده گردان مالک‌اشتر از لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص)]، است. وی در سال 1336 در روستای «درده» فیروز کوه متولد شد و در عملیات خیبر، در منطقه پل نشوه به شهادت رسید. کتاب، شامل مطالب و خاطراتی است که از «دوران کودکی، نوجوانی و

[ صفحه 1000]

جوانی، اعزام به جبهه، حضور در مناطق عملیاتی و عملیاتهایی چون: والفجر مقدماتی، فتح خرمشهر و روستای داربلوط، دوران ازدواج و ایام قبل از شهادت او» از زبان همرزمان، خانواده، دوستان و آشنایان نقل شده است. متن کامل وصیتنامه و تغییراتی که بعد در آن ایجاد کرده، همراه با تصاویری از دوران کودکی و دوران حضور در جبهه ارائه شده است. در متن زندگینامه، اطلاعات و خاطراتی از سایر شهیدان نیز نقل شده است.

ماه پناه: یادنامه سردار شهید سید محمد کدخدا

نویسنده علی‌رضا نسیمی؛ [ویراستار: بابک طیبی]. - شیراز: ستاد کنگره سرداران و 14 هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1380.
108، [4] ص.: مصور (رنگی). - (کنگره سرداران و 14 هزار شهید استان فارس؛ 52).
طراح روی جلد: عرفان منش.
شمارگان: 3000 نسخه.
«شهید سید محمد کدخدا» (متولد سال 1337) در تاریخ 19 / 10 / 65 در جریان عملیات کربلای پنج، در منطقه‌ی شلمچه به شهادت رسید. کتاب، یادنامه‌ای از او است. و در دو بخش، زندگینامه و خاطرات تنظیم شده است. زندگینامه، حاوی اطلاعات مربوط به «دوره‌ی تحصیل، فعالیت‌های دوران انقلاب، ورود به سپاه، سرکوب نیروهای ضد انقلاب، ازدواج، فرزندان (دو پسر و یک دختر)، مسؤولیت‌ها در دوران جنگ، عملیاتهایی که در آن شرکت داشت (رمضان، فتح المبین، بیت المقدس، والفجر هشت، کربلای چهار و کربلای پنج) و نحوه‌ی شهادت او» است. شهید حاج مهدی زارع، دوست و یاور او بوده است. خاطرات، از افراد مختلف، درباره‌ی ویژگی‌های اخلاقی، شجاعت و رشادت وی در جنگ در جریان عملیاتهای کربلای چهار، کربلای پنج و... نقل شده‌اند.

ماه نشان: بر اساس زندگی سردار شهید علی حاجبی، جانشین مسؤول ستاد لشکر 41 ثارالله

حمیدرضا شاه‌آبادی. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 1376.
129 ص.: (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان: رمان؛ 4).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: As a full-Moon Picture
این کتاب شرح زندگانی سردار شهید علی حاجبی مسؤول ستاد لشکر 41 ثارالله است. علی حاجبی در سال 1341 در یکی از روستاهای استان هرمزگان به دنیا آمد. دوران کودکی را در خانواده‌ای سپری کرد که به سبب ظلم خوانین منطقه، با ظلم و تنگدستی دست و پنجه نرم می‌کرد. تحصیلات مقدماتی را در زادگاهش به پایان رسانید و برای ادامه‌ی تحصیل و کار به بندرعباس رفت. با آغاز مبارزات علیه رژیم طاغوت، او که نوجوانی بیش نبود، به صف مبارزان پیوست و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز، نقش فعالی در مبارزه با اشرار و ضد انقلاب منطقه‌ی هرمزگان بر عهده داشت. آغاز جنگ عراق با ایران، برگ تازه‌ای در زندگی سراسر رنج و درد این جوان دلباخته انقلاب گشود. تلاش و کوشش صادقانه‌ی او در لشکر 41 ثارالله موجب شد تا مسؤولیت مخابرات لشکر را بر عهده‌ی او بگذارند. قبل از عملیات والفجر هشت، او مسؤولیت یگان دریایی ثارالله را بر عهده داشت. پس از آن، به خاطر خلوص نیت و لیاقت، به قائم مقامی ستاد لشکر منصوب شد. وی در عملیات کربلای سه به سوی معبود پر کشید.

[ صفحه 1001]


متولد 65

مولف بهزاد پروین قدس. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، 1381.
338 ص.: مصور (بخشی رنگی) عکس، (بخشی رنگی)، نمونه.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Born in 56
شمارگان: 2000 نسخه.
شهید حبیب هاتف در سال 1349 در تبریز متولد شد و در سال 1365 در عملیات کربلای پنج به شهادت رسید. کتاب حاضر، در ده فصل، شرح حال و آثار او است. کتاب، دارای ده فصل است. فصل اول: دیدار (خاطره‌ای از عملیات خیبر در منطقه‌ی طلائیه)؛ فصل دوم: حضور (اعزام به جبهه)؛ فصل سوم: معراج (آخرین وداع و شهادت)؛ فصل چهارم: پای صحبت خانواده (خاطراتی از افراد خانواده‌ی شهید)؛ فصل پنجم: یاد برادر (مصاحبه، خاطره و دستنوشته‌هایی از یوسف، برادر شهیدش)؛ فصل ششم: پای صحبت یاران [مدرسه و حضور در مسجد، منطقه‌ی مجنون، پای صحبت فرمانده‌ی گردان ولی‌عصر (عج) در عملیات کربلای پنج و...]؛ فصل هفتم: حبیب در آیینه‌ی شعر (سروده‌های ترکی و فارسی در وصف شهیدان حبیب و یوسف و دیگر شهدای لشکر 31 عاشورا)؛ فصل هشتم: گفتگوهای تنهایی (مصاحبه‌ها، نوشته‌ها، آخرین پیام حبیب و نامه‌ی شهید غفاری به حبیب)؛ فصل نهم: همسفران (تصاویری از شهدا و همرزمان حبیب در گردان تخریب و غواصان در لشکر 31 عاشورا) و فصل دهم: ملحقات (اسناد، دستنوشته‌ها و آثار مربوط به شهید).

مثل علی مثل فاطمه؛ خاطرات زندگی سردار شهید علی شفیعی، مسؤول محورهای عملیاتی لشکر 41 ثارالله کرمان

بازآفرینی محمدرضا محمدی پاشاک. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، 212.1376 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 23).
شمارگان: 3300 نسخه.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Like Ali, Like Fatima
کتاب «مثل علی مثل فاطمه»، خاطرات زندگی سردار شهید علی شفیعی (مسؤول محورهای عملیاتی لشکر 41 ثارالله کرمان) است که به روایت از مادر، همسر و همرزمان شهید ارائه شده است. راویان، در فصول مختلف از تولد، بازی‌های کودکانه، بلند نظری و آینده نگری شهید خاطراتی نقل کرده‌اند. همسر شهید، با آن که بیش از چهار ماه با شهید زندگی نکرده بود، از روح والا و ایمان شهید، و از درسهای زیادی سخن گفته که از او فرا گرفته است. یاران و همرزمان شهید از اولین روزهای آشنایی، سخت‌کوشی، علاقه‌ی او به امام امت و تلاش شبانه‌روزی جهت مبارزه با دشمن تجاوزگر گفته‌اند. مادر شهید از مبارزات او در زمان انقلاب و تلاش او برای تأمین زندگی خاطراتی نقل کرده است. دوستان شهید نیز از خصوصیات اخلاقی و رفتاری وی سخن به میان آورده، شهادت و لحظه‌ی دیدار وی با خدای خود را به تصویر کشیده‌اند.

مجاهد هنرمند (نگرشی تحلیلی بر زندگی و آثار شهید چمران)

مهدی مطهرنیا. - تهران: سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، انتشارات دفاع، (چاپ اول): 1381.
163 ص.: مصور.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب تحلیل و بررسی زندگینامه و شخصیت شهید دکتر مصطفی چمران است که در دو فصل همراه با پی‌نوشتهایی تنظیم شده است. فصل اول، «چمران، انسان کمال‌گرا» نگاهی تحلیلی به زندگی وی در دو بخش دارد («چارچوبه‌ای تئوریک و سطوح تحلیل مورد نیاز» و «شهید چمران و عبور از مرزهای خودشکوفایی») و فصل

[ صفحه 1002]

دوم، «چمران، بینش اعتقادی و سیاسی»، که بررسی و تحلیل دیدگاهها و نظریات او است و در دو مبحث «چارچوبه‌های تئوریک و سطوح تحلیل مورد نیاز» و «شهید چمران در آیینه‌ی اعتقادات و اندیشه‌ها» ارائه شده است. پی‌نوشتها: یادداشتهایی هستند که به عنوان توضیحی بر مطالب داخل کتاب، ارجاعها و کلمات انگلیسی (که معنای آنها یا مترادف آنها در زبان فارسی، در متن آورده شده است)، نوشته شده‌اند.

مجموعه بینش و نیایش 2 و 1: یک مقاله و متن سخنرانی و گزیده‌ای از راز و نیازهای سردار پر افتخار اسلام، شهید دکتر مصطفی چمران

[گردآورنده: بنیاد شهید چمران]. - تهران: بنیاد شهید چمران، 87.1360 ص.: مصور، عکس.
عنوان روی جلد: بینش و نیایش 2 و 1.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب شامل متن پیام امام خمینی در رابطه با شهادت دکتر چمران - در تیر ماه 1360 - است. در مقدمه‌ی آن، شرح زندگی و مبارزات دکتر چمران در زمان طاغوت، در لبنان، در کردستان ایران و در صحنه‌های جنگ آمده است. پس از آن، مقاله‌ی «بینش» (در ارتباط با تأثیر پیروزی انقلاب اسلامی ایران بر منطقه و کشورهای اسلامی و جهان)، نیایش (راز و نیازی که شهید قبل از شهادت، با خدا داشته است)، متن سخنرانی شهید، [تحت عنوان «انقلاب اسلامی ایران در راه تحقق ظهور مهدی (عج)»] و در نهایت، گزیده‌ای از راز و نیازهای دستنوشته‌ی ایشان با خداوند به چاپ رسیده است.

مدرسه عشق: زندگینامه سردار شهید اسلام تیمسار سرلشکر شهید سید موسی نامجوی

نویسنده علیرضا پوربزرگ (وافی). - تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1380.
[268] ص.؛ [11] ص. تصویر: نمونه. - (انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ 122: شخصیت‌ها؛ 19).
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 3000 نسخه.
مطالب کتاب «مدرسه‌ی عشق»، زندگینامه شهید موسی نامجوی، به قرار زیر است: زندگینامه؛ فعالیت‌های بعد از انقلاب؛ گزارش سانحه‌ی سقوط؛ شهید نامجوی از نگاه مسؤولان؛ شهید نامجوی در شعر شاعران؛ زندگینامه شهید رسول نامجوی (برادر شهید موسی نامجوی)». شهید موسی نامجوی، سال 1317 در بندر انزلی متولد شد و پس از اتمام تحصیلات ابتدایی، مدت دو سال مخارج خانواده را تأمین کرد. سپس به تهران آمده، وارد مدرسه‌ی نظام و پس از آن، دانشکده افسری شد. او در سال 1340 دانشکده را تمام کرد و در سال 1349 ازدواج کرد. بعد از پیروزی انقلاب، به سمت یکی از اعضای شورای امنیت ملی و مسؤول تجدید نظر در پاکسازی ارتش و در تاریخ 26 / 5 / 60 به عنوان وزیر دفاع تعیین شد. بعد از پایان عملیات ثامن‌الأئمه و بازدید از آبادان، هواپیمای حامل او و تعدادی از مجروحان، سرلشکر فلاحی، سرتیپ فکوری و کلاهدوز، سقوط کرد و او شهید شد.

مرتضی، آیینه زندگی‌ام بود: گفت و گو با مریم امینی همسر شهید سید مرتضی آوینی

گفت و گو از مرتضی سرهنگی و هدایت‌الله بهبودی؛ مدیر هنری کوروش پارسانژاد. - تهران: کمان، (چاپ اول): 1379.
35 ص.: عکس. - (بانوی ماه؛ 2).
شمارگان: 2200 نسخه.
محتواب کتاب، مصاحبه «مرتضی سرهنگی و هدایت‌الله بهبودی» با «مریم امینی» (همسر شهید آوینی) است.

[ صفحه 1003]

در این مصاحبه، 41 سؤال مطرح گردیده است. موضوع سؤالات، مواردی مانند «چگونگی آشنایی خانم امینی با شهید، زندگی شهید قبل و بعد از انقلاب، رابطه‌ی شهید با خانواده و فرزندان و نظرات شهید درباره‌ی مسائلی مانند سینما، جنگ و موسیقی» بود. مریم امینی متولد 1336، فارغ التحصیل علوم کامپیوتر و ریاضی است. او در خرداد 1357 با شهید آوینی ازدواج کرد و حاصل این ازدواج، چهار فرزند (سه دختر و یک پسر) است. شهید در دوران حیات خود چند فیلم مستند ساخت که اولین آنها «فتح خون» بود. شهید آوینی مجموعه‌ی تلویزیونی «روایت فتح» را ساخت. او در بهار سال 1372 در منطقه‌ی فکه - به علت انفجار مین - شهید شد.

مردانی از بهشت

محمد خامه‌یار؛ گردآوری: توپخانه‌ی لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع). - [بی‌جا]: ستاد یادواره‌ی سرداران شهید لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع)، 230.1375 ص. مصور.
این کتاب، حاوی شرح حال و زندگینامه‌ی دویست و چهارده تن از شهدای دفاع مقدس است. در شرح حال هر شهید، محل و تاریخ تولد، زندگی شهید در دوران کودکی، تحصیلات، فعالیت‌های دوران انقلاب و در جبهه‌های جنگ حق علیه باطل، مسؤولیت‌های شهید در جبهه، تاریخ و محل شهادت و فرازهایی از وصیتنامه‌ی هر شهید آورده شده است. تصاویری از شهیدان نیز زینت بخش مطالب کتاب است. وظیفه‌شناسی، ایمان و توکل به خداوند متعال، ایثار و شهادت‌طلبی این عزیزان بارزترین جنبه‌های زندگی آنان است که در جای جای کتاب به چشم می‌خورد.

مرد، برگرفته از زندگی سردار جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان

داوود امیریان؛ ویراستار محمد حمزه‌زاده. - تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، کارگاه قصه و رمان، (چاپ اول): 1378.
184 ص. - (کارگاه قصه و رمان: مفاخر ملی - مذهبی؛ 12).
عنوان دیگر: زندگینامه حاج احمد متوسلیان.
عنوان روی جلد: مرد.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Hero The Biography of Martyr Haj Ahmad Motevesseliyan
کتاب «مرد» زندگینامه و خاطرات حاج احمد متوسلیان است. کتاب از سه بخش تشکیل شده است و هر بخش چند فصل دارد. در هر فصل، بخشی از خاطرات حاج احمد متوسلیان ذکر شدده است. در متن کتاب، هر جا که به نام افراد همرزم حاج احمد متوسلیان اشاره شده است، در پایان کتاب - در توضیح اعلام - زندگینامه کوتاهی از آن فرد آورده شده است. از میان این افراد می‌توان به «علیرضا ناهیدی، محسن نورانی، محمد توسلی، علی‌اکبر حاجی‌پور، عباس کریمی، شیخ عثمان نقش‌بندی، محمد ابراهیم همت، محمد بروجردی، رضا چراغی، نقی رستگارمقدم، بهمن نجفی، حسین قجه‌ای، سید محمدرضا دستواره، محمود شهباز دستجردی، محسن وزوایی، حسن باقری، اسماعیل قهرمانی، محمدعلی جهان‌آرا، ناصر کاظمی، عباس (محمد) ورامینی، علیرضا موحددانش، علی‌اصغر رنجبران،کاظم اخوان و مرتضی سرهنگی» اشاره کرد.

مردی بر فراز دژ: زندگینامه و خاطرات سردار جهادگر شهید حجت ملاآقایی

نویسنده جعفر کاظمی. - ورامین: واج، (چاپ اول): 194.1379 ص.: مصور، عکس (رنگی).
طراح روی جلد: حسن باقری.

[ صفحه 1004]

«شهید حجت ملاآقایی» در سال 1338 در شهر ری به دنیا آمد و در تاریخ 2 / 9 / 1366 در منطقه‌ی شلمچه (در دژ شهید باقری) به شهادت رسید. کتاب حاضر شامل: «زندگینامه، شرح دوران کودکی، نوجوانی، جوانی، خاطرات همرزمان، پدر، مادر، خواهر، دوستان و آشنایان از خصوصیات اخلاقی، اهمیت وی به نماز، عدالت، مساوات، ورزش و رعایت بیت‌المال، فرماندهی وی در گردان مهندسی رزمی سیدالشهدا (ع)، روزهای قبل از شهادت، نحوه‌ی شهادت و...» است. گزیده‌ای از سخنان و دستنوشته‌های شهید همراه با بخشهایی از سخنان وی در جمع سنگرسازان و رزمندگان و شعری از وی در قالب غزل نیز ارائه شده است. تصاویری از وی در دوران کودکی، دوران حضورش در جبهه و تصویر پیکر شهید نیز در کتاب با زیرنویس ارائه شده است.

مردیل: یادنامه سردار شهید طمراس چگینی

بازآفرینی بیژن‌کیا؛ ویراستار احمد اکبرپور. - [بی‌جا]: کنگره سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1379.
124 ص.: مصور، عکس. - (کنگره سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 45).
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب به مناسبت کنگره یادمان سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس چاپ شده است.
نگارنده با مطالعه‌ی پرونده و دستنوشته‌های شهید طمراس چگینی و پس از گفت و گو با رزمندگان لشکر المهدی و براساس خاطرات مادر، برادر و خواهر شهید و همچنین خاطرات همرزمانش (صالح اسلامی، محمدکریم مشغول، ابراهیم اصغرپور، علی قربان رضایی و محمد بداغی) به ترسیم گوشه‌ای از زندگینامه و خاطرات این شهید دست زده است. سردار چگینی سالها در جبهه حضور داشت و در عملیاتهای مختلف، از جمله والفجرهای یک، دو و هشت، خیبر، بدر، کربلای چهار و کربلای پنج فعالیت داشت. وی مسؤول پادگان آموزشی شهید دستغیب و معاون طرح و عملیات لشکر المهدی (عج) بود. شهید چگینی در مرحله‌ی دوم عملیات کربلای پنج در محور کانال ماهی از ناحیه‌ی دست به شدت مجروح شد و حین عملیات به شهادت رسید.

مرزبان نجابت: زندگینامه سردار رشید اسلام شهید اسحاق رنجوری مقدم

نظر دهمرد؛ ویراستار مسعود خندان بارانی. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 136.1377 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، زندگینامه «شهید اسحاق رنجوری مقدم»، متولد سال 1343 در مازندران است. وی در درگیری با قاچاقچیان مواد مخدر در تاریخ 24 / 11 / 73 در محلی به نام گریگان به شهادت رسید. شهید رنجوری مقدم در عملیات فتح المبین از ناحیه‌ی سر و صورت مجروح شد و در سال 1361 با برادر شهیدش محسن درعملیات والفجر یک شرکت داشت. کتاب، پنج فصل دارد. فصل اول: زندگینامه (از تولد تا شهادت، به اختصار)؛ فصل دوم: اعتقادات و باورهای مذهبی؛ فصل سوم: ویژگی‌های اخلاقی - فردی و اجتماعی؛ فصل چهارم: شهید و شهادت؛ فصل پنجم: طرحهای شهید درباره‌ی بسیج کارمندی و بسیج دانش‌آموزی. وی در دوران زندگی، مسؤولیت‌های مختلفی را عهده‌دار بود؛ از جمله: مسؤولیت واحد بسیج سپاه زابل، جانشینی مسؤول قرارگاه انصار زابل و فرماندهی سپاه پاسداران زابل.

[ صفحه 1005]


مسافر آخرین روز: بر اساس زندگینامه سرتیپ شهید ابوالحسن خرم رودی

زهره یزدان‌پناه. - قم: منبع، (چاپ اول): 149.1380 ص. - (داستان؛ 1).
شمارگان: 2200 نسخه.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Last-day Traveller
کتاب، زندگینامه «شهید سرتیپ ابوالحسن خرم‌رودی» است. وی در سال 1315 در شهر همدان چشم به جهان گشود. وی در سال 1337 وارد ارتش، و در بندر عباس مشغول خدمت شد. وی در 23 سالگی ازدواج، کرد. بعد از ازدواج به علت درگیری با فرمانده رهسپار شیراز و بعد راهی اهواز شدند و بعد از اهواز به شهرهای مختلفی مانند کازرون، ارومیه و کرمانشاه منتقل شد. او در زمان اوج انقلاب در تهران مشغول انجام وظیفه بود. وی در سال 1358 مجددا راهی بندرعباس و در شهریور 1359 راهی بوشهر شد. با شروع جنگ، وی راهی مناطق غرب و جنوب شد و به دفاع از تمامیت ارضی ایران پرداخت و مرزبانی منطقه‌ی مرزی دهلران و فرماندهی هنگ مستقل ایلام را بر عهده گرفت. او سرانجام در آخرین روز جنگ - یعنی 2 / 5 / 67 - در تنگه‌ی چهل زری به شهادت رسید.

مسیح کردستان: زندگینامه سرلشکر پاسدار شهید محمد بروجردی (جلد 1)

نصرت‌الله محمودزاده؛ ویراستار مصطفی گودرزی. - تهران: کمیته انتشارات کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران؛ بنیاد شهید انقلاب اسلامی، (چاپ دوم): 1376.
ح، 415 ص. - (مجموعه زندگینامه سرداران شهید؛ [ج. 4] (
شمارگان: 10000 نسخه (رقعی).
این کتاب، جلد اول از زندگینامه «شهید محمد بروجردی» است، که از هشت سالگی تا پیروزی انقلاب را در بر می‌گیرد. «میرزا محمد دره گرگی» معروف به «محمد بروجردی» در سال 1333 در دره گرگ از توابع شهرستان بروجرد به دنیا آمد. در کتاب، مراحل و وقایع زندگی او بیان می‌شود: «دوره‌ی کودکی، فوت پدر، تحصیل تا پایان دبستان، ترک تحصیل و کار کردن نزد مردی به نام پیکر، آشنایی با یک روحانی به نام عبدالله، آشنایی با امام خمینی و رساله‌ی وی، بیرون آمدن از نزد پیکر،ازدواج در سن نوزده سالگی، خدمت سربازی، فعالیت‌های انقلابی، دستگیری در اهواز توسط ساواک در سال 1354، پیروزی انقلاب، و دادن مأموریت از طرف امام به او برای اجرای احکام دادگاه انقلاب در اعدام افراد خائن».

معراج (دفتر 3): یادواره سردار رشید اسلام، جهادگر شهید، حاج محسن الشریف

تهیه و تنظیم: واحد ثبت وقایع جنگ. - [تهران]: جهاد سازندگی، ستاد مرکزی پشتیبانی و مهندسی جنگ، [بی‌تا].
60 ص. مصور.
دفتر سوم «معراج»، به شرح زندگی «شهید محسن الشریف» می‌پردازد. این کتاب با ارائه‌ی تصویری از سالهای زندگی شهید آغاز می‌شود و گوشه‌هایی از فعالیت‌های او را در دوره‌های مختلف زندگی نشان می‌دهد و با ذکر خاطراتی کوتاه، خصوصیات وی را بیان می‌کند و توضیحی در هر زمینه می‌دهد. در ادامه، خاطره‌ی شب شهادت شهید محسن الشریف (مسؤول تدارکات ستاد کربلا) و نحوه‌ی شهید شدن وی به سبب مسمومیت با بمبهای شیمیایی به قلم برادر شهید و همسنگر او شرح داده شده است. یادداشتهای شهید الشریف عظمت روح او را نشان می‌دهد. همچنین سخنان پدر و مادر شهید در ادامه‌ی کتاب، نشانه‌ی صبر و استقامت آنان در برابر مشکلات است. وصیتنامه‌ی شهید نیز در انتهای کتاب آمده است تا چراغ راهی جهت هدایت بازماندگان باشد.

[ صفحه 1006]


معراج (دفتر 4): یادواره سردار شهید اسلام شهید محمد تقی رضوی

تهیه و تنظیم: واحد ثبت وقایع جنگ جهاد سازندگی. - تهران: جهاد سازندگی، پشتیبانی و مهندسی جنگ، 1367.
78 ص.: مصور (بخشی رنگی).
عنوان روی جلد: گمنام حماسه‌ها.
این کتاب در هشتمین سالگرد دفاع مقدس، شهریور 1367، چاپ شده است.
کتاب، با پیام رهبر انقلاب، آیت‌الله خامنه‌ای به مناسبت شهادت سردار محمدتقی رضوی آغاز شده است. در بخش زندگینامه، نگاهی کوتاه به زندگی سراسر حماسه و رشادت شهید انداخته شده و گفتگو با مادر و همسر شهید نیز در پایان این بخش آمده است. در بخش «شهید رضوی در گفتار دیگران»، سخنان دوستان و یاران شهید در رابطه با خصوصیات اخلاقی و رفتاری شهید آورده شده است؛ که از آن میان، می‌توان به گفتگو با سرتیپ صیاد شیرازی، برادر جعفری و فرمانده‌ی لشکر 25 کربلا اشاره کرد. در بخش «حدیث عشق»، فعالیت‌های شهید در جبهه‌های جنگ، نحوه‌ی شهادت، مناجاتی از شهید و وصیتنامه‌ی وی - که همگی نشان دهنده روح بلند و والای این سردار اسلام است - ارائه شده است. در انتهای کتاب دو خاطره از زبان همسر و مادر شهید به چاپ رسیده و اشعاری نیز در رابطه با اسلام و شهادت و پایمردی زینت بخش کتاب شده است.

معراج (دفتر 5): دیدار عشق، وصال شیرین، (یادواره سردار شهید اسلام، جهادگر شهید سید کمال‌الدین کامروا)

تهیه کننده پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد سازندگی، واحد ثبت وقایع جنگ. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی ایران (چاپ اول): 77.1367 ص.
عنوان روی جلد: دیدار عشق: وصال شیرین.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب در چهار فصل، شامل زندگینامه‌ی «شهید سید کمال‌الدین کامروا»، از تولد تا شهادت است. فصل اول: زندگینامه، نامه‌ی مادر شهید و صحبتهای همسر شهید. فصل دوم: همگام با شهید در جده، خاطرات و فعالیت‌های وی در جده. فصل سوم: همگام با شهید کامروا در مراسم زیارت خانه‌ی خدا (و مدینه‌ی منوره و بازدید از آثار باستانی مذهبی). فصل چهارم: همگام با شهید از لحظه‌ی ورود به مکه‌ی مکرمه، فعالیت‌های شهید در مکه، در اسارت عاملین رژیم آل سعود، شرکت در تظاهرات برائت از مشرکین و نحوه‌ی شهادتش از زبان یکی از دوستان. عکسهایی از شهید در سفر خانه‌ی خدا و دوران حضور وی در جبهه نیز در کتاب موجود است. شهید کامروا (متولد 19 / 3 / 1338 در آبادان) پس از شروع جنگ تحمیلی در جبهه‌های مختلف مشغول فعالیت شد. در عملیاتهای فتح المبین و خیبر شرکت کرد و بعد از آن هم، در جبهه حضور مستمر داشت. در عملیات کربلای پنج مجروح شد. وی در جمعه‌ی خونین مکه (9 مرداد ماه 1366) در حرم امن الهی به شهادت رسید.

معراج (دفتر 6): یادواره سردار رشید اسلام جهادگر شهید حاج هاشم ساجدی

فرمانده پشتیبانی و مهندسی جهاد سازندگی، قرارگاه نجف / ستاد مرکزی پشتیبانی و مهندس جنگ جهاد سازندگی. - تهران: ستاد مرکزی پشتیبانی و مهندس جنگ جهاد سازندگی، واحد ثبت وقایع جنگ، 97.1368 ص.، 9 قطعه عکس.
عنوان روی جلد: شهید ساجدی، اسوه اخلاق و فرماندهی.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب، شامل پنج فصل است. در فصل اول، زندگینامه‌ی مختصر «شهید هاشم ساجدی» و فعالیت وی در کمیته‌ی

[ صفحه 1007]

انقلاب اسلامی و در فصل دوم فعالیت‌های شهید ساجدی در جهاد سازندگی گنبد ذکر شده است. فصل سوم به «شهید ساجدی در جنگ» اختصاص دارد. او پس از شروع جنگ تحمیلی در سال 1359، داوطلبانه به جبهه رفت و در اکثر عملیاتها شرکت داشت. از سال 1361 مسؤولیت قرارگاه نجف جهاد به وی واگذار شد و نیروهای تحت فرماندهی او در فعالیت‌های مهندسی پشتیبانی رزمی، در عملیاتهای «طریق القدس، فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، والفجر مقدماتی، والفجر یک، والفجر دو، والفجر سه، والفجر پنج، و میمک» شرکت داشتند. فصل چهارم، سجایای اخلاقی شهید را ذکر کرده و فصل پنجم به شهادت وی (که در سال 1363 رخ داد) اختصاص دارد. او هنگام بازدید از محور شیخ صله و دربندیخان، در کمین ضد انقلابیون گرفتار و به شدت مجروح شد و هنگام انتقال به اسلام‌آباد، به شهادت رسید.

معراج سرخ، یادنامه‌ای از طلبه پاسدار شهید علی‌اکبر مقصودی

تهران: خانواده‌ی شهید، [1363؟]. 64 ص.: 6 قطعه عکس.
مندرجات: شهید از زبان حجةالاسلام هاشمی رفسنجانی؛ شهید از زبان پدر؛ شهید از زبان مادر؛ شهید از زبان دوستان؛ شهید از زبان همرزمان؛ درس زندگی بیاموزیم / علی‌اکبر مقصودی.
کتاب «معراج سرخ» شرح زندگی شهید علی‌اکبر مقصودی، متولد سال 1339، به نقل از زبان افرادی است که بیش از همه به او نزدیک بوده‌اند. در ابتدای کتاب حجت‌الاسلام و المسلمین هاشمی رفسنجانی درباره شهید و سجایای اخلاقی وی سخن گفته است. سپس پدر، مادر و همسر وی درباره دوره‌های مختلف زندگی، تحصیلات (از دوره ابتدایی تا دانشگاه)، فعالیت‌های انقلابی قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و نیز ویژگی‌های اخلاقی وی سخن گفته‌اند. پس از آن همرزمان و دوستان شهید از سجایای اخلاقی، فعالیت‌ها و رشادت‌های وی در زمان اشتغال در آموزش و پرورش و به هنگام عضویت در سپاه و در جبهه و سرانجام از شهادت وی در تاریخ 13 / 5 / 1362 سخن رانده‌اند.

معراج سرخ: یادنامه‌ی شهید دکتر علی‌رضا کاظمیان شهید عملیات والفجر (2) در تیرماه 1362

تهران: خانواده‌ی شهید، [؟136]. 128، [15] ص. عکس: مصور (بخش رنگی).
شمارگان: 1000 نسخه.
این کتاب شرح حال و آثار «شهید علی‌رضا کاظمیان» و خاطرات خانواده‌اش از او است. علی‌رضا کاظمیان در سال 1335 در تهران متولد شد. در سال 1362 در عملیات والفجر دو در منطقه‌ی پیرانشهر مجروح شد و در تاریخ 30 / 4 / 62 به شهادت رسید. برخی از مطالب کتاب، عبارتند از: «شناسنامه و سالشمار زندگی شهید؛ شهید و مطبوعات (مطالب جرائد در شهادت و بزرگداشت وی)؛ شهید در آینه‌ی نگاه و نگرش معلمان و استادان (خاطراتی از دوران دبستان، دبیرستان و دانشگاه)؛ شهید از دیدگاه دوستان و آشنایان و شهید از چشم دل خانواده». وصیتنامه، مدرک دکترای شهید، نمونه‌ی دستخط و مدارک دیگر و آلبوم عکس شهید (از دوران پنج ماهگی تا شهادت) نیز با زیرنویس ارائه شده‌اند.

معراج شهادت، یادنامه‌ی شهید محلاتی و همراهان شهیدش در سانحه‌ی هوایی

دفتر نمایندگی حضرت امام در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. - [تهران]: سپاه پاسداران، دفتر نمایندگی حضرت امام، [بی‌تا]. 147 ص.: مصور، عکس، نمونه.

[ صفحه 1008]

کتاب حاوی زندگینامه‌ی شهید؛ فضل‌الله مهدی‌زاده» است. وی در محلات به دنیا آمد و پس از دوره‌ی ابتدایی، برای کسب فیض، به قم رفت. او در مبارزات و حرکتهای سیاسی، فردی پر تلاش بود. طی جشنهای «2500 ساله» که زابل دچار قحطی شد، به کمک آنها رفت و نامه‌ای نوشت که منجر به ممنوع المنبر و ممنوع الخروج شدن وی از تهران گردید. بعد از پیروزی انقلاب مسؤولیت‌های زیر را بر عهده داشت: اداره‌ی اوقاف، نماینده‌ی مردم محلات در مجلس، مسؤولیت کلیه‌ی امور سپاه و ایجاد وحدت بین سپاه و ارتش. او همواره در جبهه‌ها حضور داشت و پس از آزادسازی فاو در هواپیمایی که مورد اصابت دشمن قرار گرفت، به همراه چهل تن از همرزمان و کادر پرواز به شهادت رسید. در انتهای کتاب ضمن معرفی همراهان شهید در سانحه‌ی هوایی، شرح حال کوتاهی از زندگی و تصاویر آنان نیز به چاپ رسیده است. در پایان کتاب نیز متن حکم حضرت امام به شهید آورده شده است.

من یک بسیجی‌ام، زندگینامه‌ی شهید سردار سرلشکر پاسدار مهدی باکری

معاونت انتشارات مرکز فرهنگی سپاه، مدیریت امور کتاب. - [تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مرکز فرهنگی، معاونت انتشارات، مدیریت امور کتاب، 1374. [115] ص.: مصور، عکس، نمونه. - (سیرت سرداران سپاه اسلام؛ 5)
این کتاب که به مناسبت سالگرد هشت سال دفاع مقدس، در 31 شهریور سال 1374 منتشر شده است، شرح زندگی و فعالیت‌های سردار سرلشکر پاسدار شهید مهدی باکری است. شهید مهدی باکری در سال 1333 در میاندوآب متولد شد و در زمان تحصیل در رشته‌ی مهندسی مکانیک، مبارزات سیاسی خود را آغاز کرد. پس از پیروزی انقلاب هم زمان با خدمت در سپاه، مسؤولیت شهرداری ارومیه را نیز بر عهده داشت. با شروع جنگ به جبهه رفت. در عملیات فتح المبین و بیت المقدس با سمت معاونت تیپ نجف اشرف شرکت داشت و از ناحیه چشم و کمر مجروح شد. در عملیات رمضان، مسلم بن عقیل، والفجر مقدماتی، والفجر یک تا چهار، عملیات خیبر و عملیات بدر سمت فرماندهی تیپ عاشورا را عهده‌دار بود و در عملیات بدر به شهادت رسید. خاطرات از قول همسر و همرزمانش در کتاب نقل شده است. در انتهای کتاب وصیتنامه شهید و سخنان شهید محلاتی در مورد ایشان چاپ شده است.

مهربان مثل باران: در روشنای زندگی بسیجی شهید جلال عباسی

حمید سجادی‌منش. - قم: موسسه فرهنگی همسایه، (چاپ اول):. 1378 [76] ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب، به منظور گرامیداشت یاد و خاطره‌ی شهید جلال عباسی تهیه شده است. شهید جلال عباسی در سال 1344 در شیراز به دنیا آمد. دوران کودکی و نوجوانی خود را در همان جا گذرانید و از آنجا که بسیار علاقه‌مند به امور اسلامی بود، از همان نوجوانی به عضویت بسیج مسجدالنبی (ص) شیراز درآمد. پس از آغاز جنگ، با گروه بسیجی‌ها به جبهه اعزام شد. او در سال 1360 در منطقه‌ی عملیاتی آبادان به فیض شهادت نائل گردید. کتاب، حاوی زندگینامه‌ی شهید، خاطرات نزدیکان، دوستان و همرزمان شهید و همچنین وصیتنامه‌ی شهید است.

می‌روم تا خالص شوم، زندگینامه‌ی شهید مجتبی رسول زاده

واحد فرهنگی بنیاد شهید انقلاب اسلامی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، (چاپ اول): 78.1362 ص.
کتاب «می‌روم تا خالص شوم»، زندگینامه‌ی «شهید مجتبی رسول‌زاده» و شامل پنج بخش است. بخش اول

[ صفحه 1009]

(زندگینامه‌ی شهید)، تاریخ تولد، تحصیلات، دوران کودکی، جوانی و فعالیت‌های او در دوران انقلاب را در بر می‌گیرد. بخش دوم، وصیتنامه «شهید مجتبی رسول‌زاده» است. در این وصیتنامه، پیام وی به مادر، پدر، خواهر و برادران و اقوام و دوستان آمده است. بخش سوم، «پیامهای تجلیل» نام دارد. در این بخش، نامه‌ی یکی از همرزمان شهید به خانواده‌ی او آمده است که در واقع، شرح ویژگی‌های اخلاقی و روحی شهید در جبهه است. بخش چهارم (نامه‌هایی از جبهه)، حاوی هفت نامه از شهید به خانواده است و در آنها، توصیه‌های شهید به خانواده ذکر شده است. بخش پنجم (سروده‌های شهید)، حاوی پنج قطعه شعر است.

می‌رویم تا خط امام بماند، زندگینامه و مجموعه آثار شهید مهدی رجب بیگی

مهدی رجب‌بیگی، گردآوری و تنظیم، کمیته فرهنگی دفتر مرکزی جهاد سازندگی، مشهد: شرکت نشر هجرت، (چاپ سوم): 1362.
313 ص.
مندرجات: مقالات؛ تحلیل‌های سیاسی؛ طنزهای سیاسی؛ سرودها؛ اشعار.
این کتاب، مجموعه‌ی آثار «شهید مهدی رجب‌بیگی» و نشان دهنده‌ی خصایص روحی و فکری اوست. در ابتدای کتاب، زندگینامه‌ی نویسنده و فعالیت‌های او قبل و بعد از انقلاب اسلامی بیان شده است. بخش اول «مقالات» (24 مقاله)، در ارتباط با دفاع مقدس نیست. در دو مقاله از بخش دوم (27 مقاله)، به موضوع جنگ اشاره شده است. بخش سوم شامل هفده طنز است. بخش چهارم شامل چهارده اثر از سروده‌های شهید و بخش پنجم شامل هجده قطعه شعر از شهید است. در مقاله‌ی «نقش آمریکا در ایجاد جنگ و برقراری صلح»، نقش آمریکا و نیات دولت آمریکا مبنی بر ساقط کردن حکومت نو پای جمهوری اسلامی ایران توسط عراق، مورد بحث قرار گرفته است و توضیح داده شده است که با طولانی شدن جنگ، آمریکا در تلاش تبدیل جنگ تحمیلی به صلح تحمیلی بر می‌آید، که البته امام راحل هر نوع توطئه آمریکایی را با هوشیاری هر چه تمامتر در هم می‌کوبد. «جنگ جنگ تا پیروزی» مروری است بر یک سال از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و تقاضای صلح از جانب عراق. ضمنا اهداف جنگ تحمیلی از دیدگاه آمریکا و عراق را نیز مورد بررسی قرار داده است.

میلاد در ساحل کلمات: نگاهی به زندگی سردار شهید محمد اثری نژاد

علی دره‌شوری. - شیراز: کنگره سرداران و 14 هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1381.
76 ص. - (کنگره سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 68).
طراح روی جلد: راضیه نجابتی.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، زندگینامه‌ی داستانی «شهید حاج محمد اثری‌نژاد» است، که در سال 1333 به دنیا آمد و در سال 1364 به شهادت رسید. مطالب کتاب براساس خاطرات همسر، پدر، برادر و دیگر اعضای خانواده‌ی شهید و نیز خاطرات خود شهید و همرزمان وی تهیه شده است. مطالب ارائه شده، عبارتند از: «شرح وقایع دوران تولد و جوانی و سربازی در دوران حاکمیت رژیم پهلوی، دوران انقلاب، ورود به سپاه و عزیمت به سر پل ذهاب، آشنایی، خواستگاری و ازدواج، عزیمت به اهواز و زندگی ساده همراه با همسر (حتی تا جایی که در هوای گرم اهواز یخچال خود را با وجود نیاز به دیگران می‌دهد)، اصرار برای انبار نکردن مواد غذایی در منزل، شرکت در عملیات والفجر هشت، مجروح شدن و بازگشت به جبهه در حال جراحت، نوشتن وصیتنامه و متن کامل وصیتنامه شهید و در پایان نیز، شرح نحوه‌ی شهادت در سه راه فاو (در تاریخ 12 / 12 / 64)».

[ صفحه 1010]


نان سرخ، با نگاهی به زندگی سردار شهید علی بینا فرمانده گردان حسین بن علی (414) از لشکر 41 ثارالله

محمدرضا محمدی پاشاک. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، (چاپ اول): 399.1376 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان؛ داستان: 3).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Red Bread
شمارگان: 3300 نسخه.
شهید علی بینا در اسفند ماه سال 1341 در پشتکوه دوساری واقع در منطقه‌ی عشایرنشین جبال بارز جیرفت به دنیا آمد. وی در عملیات کربلای پنج در منطقه‌ی نهر جاسم به شهادت رسید. این کتاب، خاطرات داستانی است که گوشه‌هایی از زندگی و فعالیت‌های او را در جبهه‌های نبرد نشان می‌دهد. «دوران رژیم ستم‌شاهی و مبارزات پدر با آن رژیم، تحصیل و کار شهید در جیرفت، پیوستن به مبارزات در دوران انقلاب، همکاری با حزب جمهوری اسلامی، تشکیل بسیج دانش‌آموزی، مقابله با ضد انقلاب در منطقه‌ی و رسیدگی به وضع عشایر، اعزام به جبهه، ازدواج، شرکت در عملیاتهای متعدد (مانند عملیات خیبر و عملیات بدر)، رسیدن به فرماندهی گردان حسین بن علی (ع) از لشکر ثارالله و حماسه آفرینی در فاو و مهران، عملیات کربلای پنج و در نهایت، شهادت او» مطالب مختلف کتاب هستند.

نخل سوخته، خاطرات زندگی سردار شهید محمدحسین یوسف‌اللهی، جانشین فرمانده واحد اطلاعات و عملیات لشکر 41 ثارالله

بازآفرینی: مهدی فراهانی. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، (چاپ اول): 1376.
189 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان: خاطرات؛ 7).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Burnt palm
کتاب «نخل سوخته» زندگینامه‌ی «شهید یوسف‌اللهی» را شرح می‌دهد. «محمدحسین یوسف‌اللهی» در سال 1340 در شهر کرمان متولد شد. پدر او فرهنگی بود و در آموزش و پرورش خدمت می‌کرد و همه‌ی فرزندان او از همان اوان کودکی با حضور در مساجد و جلسات مذهبی با اسلام و قرآن آشنا می‌شدند. ارتباط و علاقه‌ی محمدحسین به نهج‌البلاغه از این دوران سرچشمه گرفت. روزهای نوجوانی او مصادف با روزهای انقلاب بود و او یکی از عاملان حرکت دانش‌آموزان در شهر کرمان بود. با آغاز جنگ عراق علیه ایران به جبهه‌های نبرد شتافت و در لشکر 41 ثارالله، واحد اطلاعات و عملیات به فعالیت خود ادامه داد و بعدها به عنوان جانشین فرمانده‌ی این واحد انتخاب شد. در طول جنگ پنج مرتبه به سختی مجروح شد و بالاخره آخرین بار بعد از عملیات والفجر هشت به دلیل مسمومیت حاصل از بمبهای شیمیایی در تاریخ 27 / 11 / 64 در بیمارستان لبافی‌نژاد تهران به شهادت رسید.

نسیم عشق

ابراهیم رستمی؛ [برای مجموعه فرهنگی، تربیتی انصار المهدی (عج) (جمعی از طلاب میانه)]. - تهران: سلسبیل، (قم: حوزه علمیه قم)، (چاپ اول): 112.1380 ص.: مصور، نمونه، عکس.
کتاب «نسیم عشق» شامل: «سالشمار زندگی شهید علی تجلایی، مصاحبه با همسر شهید و خاطراتی از ازدواج، خاطراتی از وی با شهیدان باکری، صفات اخلاقی، نحوه‌ی شهادت و آخرین روزهای زندگی، خاطرات شهید تجلایی از تاسوعای سال 1359، عملیات فتح المبین، مصاحبه‌ی مجله‌ی پیام انقلاب با شهید تجلایی، نامه‌های وی به خانواده، دختر و همسرش، وصیتنامه شهید همراه با پیامهایش به پدر، مادر، همسر و مسؤولان» است. تصاویری نیز از وی

[ صفحه 1011]

با رزمندگان و شهدا - از جمله، شهید صیاد شیرازی - و تشییع پیکرش ارائه شده است. «شهید علی تجلایی» در سال 1338 در تبریز متولد شد و در تاریخ 25 / 12 / 63 در عملیات بدر در منطقه‌ی شرق دجله به شهادت رسید. از جمله مسؤولیت‌های وی، فرماندهی عملیات محور دهلاویه، جانشینی تیپ عاشورا و جانشینی قرارگاه ظفر بوده است.

نصیحة العارف

از صادق مهدی‌پور؛ به اهتمام جبرئیل مهدی‌پور. - تهران: جبرییل مهدی‌پور، 200.1363 ص.
این کتاب به مناسبت اولین سالگرد عروج ملکوتی شهید به چاپ رسیده است.
این کتاب مجموعه‌ای است از زندگینامه و آثار و وصیتنامه شهید «صادق مهدی‌پور» و نوشته‌هایی از دو شهید دیگر - «مجید احیایی» و «ابوالحسن احمدی» - شامل وصیتنامه‌ها و نوشته‌ای به نام «پنج روز محاصره در کانال». شهید صادق مهدی‌پور در سال 1342، در تهران، در یک خانواده‌ی مذهبی چشم به جهان گشود. دوران دبیرستان را طی کرد و از همان زمان فعالیت‌هایی در مسجد محل زندگی خود داشت. در دوره‌ی دبیرستان، در فعالیت‌های ضد رژیم شرکت داشت و پس از پیروزی انقلاب، در سال 58 به بسیج پیوست. با شروع جنگ به جبهه‌ها رفت و در نهایت، در عملیات والفجر چهار به فیض شهادت نایل گردید. کتاب، نوشته‌های او - شامل مطالبی پیرامون زندگی و سجایای اخلاقی ائمه‌ی اطهار (ع) و ادعیه و خاطرات وی از جبهه - را ارائه داده است.

نوحه خوان نینوا، زندگینامه‌ی سردار رشید اسلام شهید ابوالفضل جهانزاده

نوشته ابراهیم اعتصام؛ ویراستار محمدامیر مشهدی. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 119.1377 ص.
طراح روی جلد: قربانعلی اجلی.
فهرست منابع و مآخذ در پایان کتاب.
کتاب «نوحه‌خوان نینوا» در سه فصل به زندگی سردار شهید استان سیستان و بلوچستان، ابوالفضل جهانزاده، می‌پردازد. فصل اول (زندگینامه‌ی شهید جهانزاده) با تولد شهید شروع می‌شود و سیر زندگانی او را در دوران کودکی و نوجوانی، ورود به دبیرستان و آغاز حرکتهای انقلاب اسلامی، نشان می‌دهد. در ادامه‌ی این فصل، ورود وی به سپاه پاسداران، ازدواج، شرکت در عملیاتهای مختلف، تحصیلات عالیه و چندین ویژگی شهید در قالب خاطراتی از اطرافیان مورد بررسی قرار می‌گیرد. فصل دوم «وصیتنامه‌ی شهید» نام دارد. عمده‌ترین نکات وصیتنامه شهید، «توصیه به صبر و استقامت، توصیه به حفظ ارزشهای اسلامی، دعا برای شهادت و دعا برای رهبری» است. در فصل سوم، ویژگی‌های اخلاقی شهید - مثل صله‌ی رحم، استفاده از اوقات فراغت، ارتباط بسیار خوب با دوستان و توجه به امور عبادی - در خاطراتی از زبان خانواده و دوستان بیان می‌شود.

نیلوفر کویر (سیری گذرا در زندگی امیر شهید بهرام آریافر، مدیر کل عملیاتی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران)

به کوشش دفتر فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران؛ محقق: زهره یزدان‌پناه؛ نویسنده علی آقاغفار؛ ویراستار حسن یونسی. - تهران: نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، معاونت روابط عمومی و تبلیغات ساعس، (چاپ اول): 157.1379 ص.

[ صفحه 1012]

شمارگان: 3000 نسخه.
شهید بهرام آریافر، در سال 1326 در روستای تویسرکان به دنیا آمد. وی در هنگام مأموریت (عزیمت به کرمان) در اثر سقوط بالگرد در کویر به شهادت رسید. کتاب «نیلوفر کویر» خاطراتی است به نقل از مادر، همسر، خواهران، برادران، همرزمان و فرزندان شهید، که بیانگر حوادث دوران کودکی و نوجوانی، تحصیلات و فعالیت‌های شهید در دوران انقلاب و جنگ، در مناطق مختلف کردستان و جنوب و عملیاتهای متعددی است که او در آنها شرکت داشته است. مطالب زیر نیز در بین خاطرات به چشم می‌خورند: «شرح عملیات ماووت در سلیمانیه‌ی عراق، حماسه‌ی سورکو، ارتفاعات کته‌رش، زیارت خانه‌ی خدا، روزهای قبل از شهادت، خواب شهید و اخلاق و خصوصیات ویژه‌ی وی در برخورد با همسر، فرزندان، همرزمان و افراد تحت امر». یادداشتهای شهید و اشعاری که او برای مناسبتها و فرزندان و همسر خویش سروده است و عکس‌هایی از وی نیز در کتاب ارائه شده است.

نیمه پنهان یک اسطوره: گفت و گو با ژیلا بدیهیان همسر سردار شهید محمدابراهیم همت

گفت و گو از احد گودرزیانی. - تهران: کمان (چاپ اول): 37.1379 ص.: عکس. - (بانوی ماه؛ 1).
شمارگان: 2200 نسخه.
این کتاب، حاصل گفت و گویی است با «ژیلا بدیهیان» [همسر سردار شهید سپاه اسلام، محمدابراهیم همت، فرمانده‌ی لشکر محمد رسول‌الله (ص)، که در تاریخ 24 / 12 / 1362 در عملیات بزرگ خیبر در جزیره‌ی مجنون شهید شد.] در این گفت و گو، خانم بدیهیان از خاطرات خود درباره‌ی آشنایی با شهید همت، ازدواج و زندگی مشترک، حضور در کردستان (پاوه)، تولد فرزند، سجایای اخلاقی، اعتقادات باطنی و آرزوهای شهید همت سخن گفته است.

وصیتنامه و زندگینامه‌ی پاسدار شهید سید حسن مبلغ

تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، (چاپ اول): 51.1361 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
کتاب حاضر شامل وصیتنامه و زندگینامه‌ی «شهید سید حسین مبلغ» است. وی در تاریخ 2 / 1 / 61 در منطقه‌ی دشت عباس به شهادت رسید. قسمتی از نیایشهای شهید مبلغ به همراه دستنوشته‌های وی (با عنوان: درسهایی که شهید مبلغ یاد گرفت) در کنار شرح حماسه و شجاعت وی در عملیات فتح المبین در این کتاب ارائه شده است. غزلی با عنوان «نامه‌ی ختا» (سروده‌ی محمدحسن حجتی (پریشان)، به یاد شهید مبلغ) در کتاب به چاپ رسیده است.

هلال مجنون بدر: یادنامه سردار شهید محمود ستوده

بازآفرینی ساسان کشوری. - شیراز: کنگره سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس: بنیاد شهید انقلاب اسلامی فارس، (چاپ اول): 1379.
[125] ص.: مصور. - (کنگره سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 30).
عنوان روی جلد: هلال مجنون بدر.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب به یاد سردار شهید «محمود ستوده»، جانشین فرمانده‌ی لشکر «المهدی» (عج) استان فارس، تهیه شده است. فصل نخست کتاب، روایتی داستان گونه از آخرین روزهای مبارزه‌ی شهید در جبهه‌های جنگ است. در

[ صفحه 1013]

فصل دوم، خاطراتی برگرفته از دستنوشته‌های خود شهید و نیز روایتهایی از همرزمان و نزدیکان او فراهم آمده است. فصل سوم نیز دیدار و گفت و گویی است با مادر و برادر شهید محمود ستوده. کتاب، با شعری از «اسماعیل حسین‌زاده» در رثای آن سردار شهید به پایان می‌رسد. شهید محمود ستوده در تاریخ 26 / 12 / 1363 در شرق دجله به درجه‌ی رفیع شهادت نایل آمد.

هلت‌ها نام تو را می‌خوانند

محمدرضا بایرامی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 189.1381 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب زندگینامه‌ی «شهید مرتضی ساده‌میری» (هلتی) است که در سال 1340، در حوالی ایلام به دنیا آمد و در 25 / 12 / 69 - هنگام تعقیب نیروهای خرابکاری که از مرز عراق به ایران آمده، پس از خرابکاری، به عراق پناهنده می‌شدند - در منطقه‌ی ارتفاعات چنگوله به شهادت رسید. کتاب، در 39 فصل ارائه شده است و به مسائل زیر می‌پردازد: «تولد، دوران کودکی و جوانی، قبل از انقلاب، فرار و دستگیری توسط ساواک، پیروزی انقلاب و آغاز جنگ، سقوط دهلران، ازدواج، محاصره شدن در دهلران و فرار از دست عراقی‌ها، ورود به جهاد در سال 62، منطقه‌ی چنگوله، خاطراتی از شهیدان همرزم، عملیاتهایی چون: والفجر پنج، ورود به تیپ 114 سپاه، عملیاتهای کربلای یک، والفجر سه، کربلای ده، نصر چهار، و... و نحوه‌ی شهادت».

همت: به روایت همسر شهید

نویسنده حبیبه جعفریان. - تهران: روایت فتح، (چاپ اول): 1378.
40 ص.، [13] ص. تصویر. - (روایت فتح؛ نیمه پنهان ماه؛ 2).
شمارگان: 5500 نسخه.
در اثر حاضر، جلوه‌هایی از شخصیت روحانی شهید «محمدابراهیم همت» در قالب خاطرات همسر شهید به تصویر کشیده شده است. همسر شهید همت معلمی است که در آغاز جنگ برای فعالیت تبلیغی در روابط عمومی سپاه در مناطق کردستان مشغول فعالیت می‌شود. در این کتاب، خاطرات آشنایی، سپس خواستگاری، ازدواج و زندگی مشترکشان بازگو می‌شود و اصلی‌ترین عناصر خاطرات، دفاع مقدس، انقلاب و امام است. در پایان کتاب، عکسهایی از شهید همت به چاپ رسیده است.

همسفران: تحلیلی از زندگی فرمانده بسیجی، سردار شهید حاج محمد ابراهیم همت

نوشته رضا رئیسی. - [تهران]: کمیته انتشارات کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران و بنیاد شهید انقلاب اسلامی، 1376. [275] ص.: مصور. - (مجموعه زندگینامه‌ی سرداران؛ 7).
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب حاضر شامل مطالبی است که از دستنوشته‌های شهید همت و مصاحبه‌هایی با افراد خانواده، دوستان و همرزمان او فراهم آمده است. کتاب در ده فصل و بخشی مجزا با نام «یادها و چهره‌ها» (مجموعه تصاویر با زیرنویس) تنظیم شده است. موارد زیر از جمله مطالب کتاب است: «تولد و دوران کودکی، تحصیلات، دوران قبل از انقلاب و نقش فعالیت‌های وی در مبارزه با رژیم گذشته، غائله کردستان و درگیری‌ها با کومله و دمکرات در پاوه (همراه شهید ناصر کاظمی)، آشنایی وی با همسرش در پاوه، آزادسازی «نودشه و نوسود»، حضور در صحنه‌های

[ صفحه 1014]

اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در منطقه‌ی کردستان، عملیات فتح المبین، خاطراتی از او با شهید احمد متوسلیان و بروجردی، ازدواج، عملیات لا اله الا الله محمد رسول‌الله (ص)، تشکیل تیپ حضرت رسول (ص)، عملیات کربلای یک و دو، ویژگی‌های اخلاقی و فرماندهی او، طراحی عملیات بیت المقدس و آزادسازی خرمشهر، سفر به لبنان همراه با حاج احمد متوسلیان و واکنش اسرائیل و اسارت حاج احمد، عملیات رمضان، عملیات مسلم بن عقیل، نقش حاج همت در عملیات والفجر مقدماتی، و... نحوه‌ی شهادت وی».

یا ثارالله، بمناسبت شهادت برادر پاسدار سعید نوری تاجر

[بی‌جا: بی‌نا، بی‌تا]. 83 ص.: عکس.
عنوان از روی جلد کتاب.
مندرجات: زندگینامه‌ی شهید؛ وصیتنامه‌های شهید؛ شعری از برادر علی معلم بمناسبت شهادت سعید نوری؛ اشعاری تقدیمی از یک برادر؛ از طرف برادران همسنگر شهید گزارش روزنامه اطلاعات؛ گزارش روزنامه کیهان به مناسبت اربعین شهید؛ زیارت وارث و دعای کمیل.
این کتاب، زندگینامه‌ی «شهید؛ سعید نوری تاجر» است. سعید در سال 1342 به دنیا آمد. او در محیطی آکنده از نظم و درس و تعلیمات علمی و عقلی اسلام پرورش یافت و این امر باعث شد که او به یکی از عناصر فعال انقلاب تبدیل گردد. سعید روزها در گزینش آموزش و پرورش و شبها در بسیج فعالیت داشت. در سال 1360 همراه جهادگران برای سمپاشی و ضدعفونی کردن محیط جبهه به خط مقدم رفت. اما در این مأموریت دچار ضعف و بیماری شد و پیکر نیمه جان او را به تهران آوردند. روح پر تلاطم او باعث شد دانشسرا را ترک کرد و یکسره به جبهه شتافت. در سال 1361، برای مرخصی به تهران بازگشت. روز 21 رمضان، همراه مادر و برادرش، بر سر سفره مادرش نشسته بود که توسط منافقین به شهادت رسید. در پایان کتاب، وصیتنامه‌ی شهید و اشعاری آمده است که افراد مختلف برای او سروده‌اند. همچنین زیارت عاشورا و دعای کمیل نیز در کتاب به چاپ رسیده است.

یادگاران (جلد 07): کتاب خرازی

فاطمه غفاری؛ ویراستار مجموعه کورش علیانی. - تهران: روایت فتح، (چاپ اول): 100.1381 ص. (انتشارات روایت فتح؛ 24 / 41)
3300 نسخه.
شهید حسین خرازی در تاریخ 1 / 6 / 1336 به دنیا آمد و در تاریخ 8 / 12 / 65 به شهادت رسید. کتاب حاضر شامل مجموعه‌ای از خاطرات، درباره‌ی این شهید است که از زبان همسر، خانواده و همرزمانش نقل شده‌اند. مطالب زیر از جمله مضامین خاطرات هستند: «قبولی در دانشگاه، خدمت در کردستان، تسلیم شدن عراقی‌ها در خرمشهر، اهمیت دادن به نظم و تمیزی، قطع شدن دست و خاطراتی از بیمارستان از زبان مجروحان دیگر، عملیات خیبر، عملیات فاو، اهمیت دادن و عشق به غواص‌ها، اهمیت دادن به فرماندهان خود، عقد توسط حضرت امام (ره)، اهمیت دادن به بسیجیان، حج و قبرستان بقیع، اهمیت دادن و رسیدگی به نیروهای مستقر در خط، بمباران شهرک محل استقرار لشکر و دور کردن جعبه‌های مهمات از مسیر آتش، بمباران شیمیایی، اهمیت دادن به نظرات فرماندهان رده‌های پایینتر رده‌های پایینتر در عملیات، تولد فرزند، روزهای قبل از شهادت، نحوه‌ی شهادت، و...»

یادنامه اولین سالگرد شهادت سردار پر افتخار اسلام، شهید دکتر مصطفی چمران

تهران: بنیاد شهید چمران، (چاپ اول): [1361]. 156 ص.: مصور، عکس، نمونه.
شمارگان: ذکر نشده است.

[ صفحه 1015]

این کتاب، سرگذشتنامه‌ی شهید دکتر مصطفی چمران است و شرح زندگی او از زمان تولد و دوران جوانی، تحصیلات در آمریکا، فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی او در آمریکا، لبنان و پس از پیروزی انقلاب در کردستان، هنگام تصدی مسؤولیت وزارت دفاع، نمایندگی مجلس و در جبهه‌های جنگ تحمیلی تا شهادت است. گزیده‌ای از پیامها، مقالات، اطلاعیه‌ها و بیانیه‌های اشخاص و سازمانها به مناسبت شهادت او و همچنین گزیده‌ای از دستنوشته‌هایش [با عنوان «جهاد و شهادت» (از جنوب لبنان تا جنوب ایران)] نیز ارائه شده است. بخشهای پایانی کتاب به مطالب زیر اختصاص یافته است: گزیده‌ی اشعار و سروده‌ها در رثای دکتر چمران (سروده‌ی افرادی چون دکتر حسن حبیبی، محمدرضا بهرامی‌نژاد، علی موسوی گرمارودی و...)، عکسهایی از شهید، نمونه‌ی دستخط شهید (که پیامی از پاوه به ملت ایران است) و پیام امام خمینی (ره) به مناسبت شهادت شهید دکتر مصطفی چمران.

یادنامه پاسدار شهید علی‌رضا کاظمی: این دفتر شامل بیوگرافی، خاطره، سرگذشت، خصوصیات اخلاقی، وصیتنامه و مسائل دیگر

[تهران؟]: عباس کاظمی، [1363] 64. ص.
عنوان روی جلد: پاسداری از سلاله‌ی پاکان.
شهید علیرضا کاظمی در سال 1341 در روستای زنگیان از توابع شهرستان گرگان به دنیا آمد و در سال 63 در منطقه‌ی بالک مریوان به شهادت رسید. کتاب حاضر شرح حال و زندگینامه‌ی او است. از جمله محتوای کتاب موارد زیر است: زندگینامه خلاصه شده شهید، نمونه‌هایی از نامه‌های او به پدر و مادر، برادران، دوستان و اعضای خانواده، مقاله‌های شهید کاظمی درباره‌ی پاسدار و روز پاسدار و جنگ تحمیلی، دیدگاه‌های شهید کاظمی در مورد وحدت و دسیسه‌های دشمن، متن نوشته شده‌ای از او درباره‌ی حزب‌الله، متن مصاحبه‌های حضوری و غیر حضوری وی با همسنگران و همرزمان شهید، نقل خاطراتی از شهید کاظمی در خصوص مسؤولیت‌ها، برخورد با دوستان و همرزمان، متن وصیتنامه شهید و خاطراتی به نقل از خود شهید. در پایان نیز قطعه‌ای شعر در قالب قصیده در رابطه با شهادت علیرضا کاظمی آمده است.

یادنامه دانشجوی شهید حسین جان نثاری: شهادت مرداد ماه 1367

[تهران]: خانواده‌ی شهید، [بی‌تا]. 75 ص.: مصور (بخشی رنگی).
عنوان روی جلد: لقاءالله.
شمارگان: ذکر نشده است.
یادنامه‌ی دانشجوی شهید «حسین جان‌نثاری» توسط خانواده‌ی شهید تهیه و تدوین شده است. بخش اول به پیشگفتار و بخش دوم به شناسنامه و سال شمار زندگی شهید پرداخته است. در این بخش، ضمن آوردن خاطراتی از دوران کودکی شهید، کارنامه‌های وی و همچنین چگونگی عضویتش در سپاه و نحوه‌ی شهادت او در جاده‌ی خرمشهر - اهواز، بیان شده است. بخش بعدی، نوشته‌های کوتاه از افراد خانواده‌ی شهید در مورد ویژگی‌های شخصیتی وی و بیان احساساتشان در مورد شهید است. فصل چهارم کتاب، حاوی نوشته‌های دوستان و معلمان شهید در مورد اوست و فصلهای بعدی گزیده‌ی یادداشتها و وصیتنامه‌ی شهید، دعای توسل و آلبوم عکس شهید را در بر می‌گیرند.

[ صفحه 1016]


یادنامه سردار پر افتخار اسلام سرلشکر خلبان عباس بابائی

تهران: ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان عقیدتی سیاسی، معاونت روابط عمومی و تبلیغات، (چاپ دوم): 63.1367 ص.
شمارگان: ندارد.
چاپ اول: اداره عقیدتی سیاسی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران.
سرلشکر خلبان، شهید عباس بابایی در سال 1329 در شهرستان قزوین دیده به جهان گشود. وی در سال 1366، حین انجام مأموریت به شهادت رسید. کتاب حاضر شرح زندگینامه و خاطراتی از او است. مطالب ارائه شده عبارتند از: تاریخچه‌ی نیروی هوایی؛ فشرده‌ی زندگینامه‌ی شهید بابایی (تولد، دوران جوانی، دوران آموزشی در آمریکا تا انقلاب و جنگ، مسؤولیتها و درجات نظامی کسب شده در طول خدمت)؛ شهید بابایی از دیدگاه: جانشین فرمانده‌ی کل قوا، (هاشمی رفسنجانی)، رئیس جمهور، (آیت‌الله خامنه‌ای) و نخست‌وزیر (میرحسین موسوی)؛ سخنان سرتیپ ستاری، (فرمانده‌ی نیروی هوایی) درباره‌ی او؛ مصاحبه‌ای با پدر شهید بابایی و با همسر شهید؛ سخنان فرمانده‌ی منطقه‌ی هوایی شهید بابایی، سرهنگ عطایی، درباره‌ی وی؛ خاطراتی از شهید در مناطق عملیاتی و مأموریتهای پرواز؛ سخنان شهید در عید قربان 1360 و وصیتنامه شهید. در پایان کتاب، عکسهایی از شهید به چاپ رسیده است.

یادنامه شهید بی‌مزار مسعود عباسقلی زاده، به ضمیمه انقلاب اسلامی ایران در کلام معصومین

اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان منطقه 12. - تهران: اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان منطقه 12، [بی تا]. 35 ص. کتابنامه: به صورت زیرنویس.
شمارگان: ذکر نشده است.
مندرجات: زندگینامه‌ی شهید مسعود عباسقلی‌زاده: ص. 7 - 1؛ انقلاب اسلامی در کلام معصومین: ص. 35 - 8.
این کتاب، یادنامه‌ی شهید بی‌مزار مسعود عباسقلی‌زاده است که در تاریخ 20 / 11 / 61 در فکه به درجه‌ی رفیع شهادت نائل گشت. در قسمت اول کتاب، خلاصه‌ای از زندگینامه‌ی شهید، اخلاق، عادات و سجایای اخلاقی وی و بخشی از آخرین نامه‌ی وی چاپ شده است. همچنین این کتاب، ضمیمه‌ای شامل کلام معصومین (ع) در ارتباط با انقلاب اسلامی ایران و مجموعه‌ای از سخنرانی‌های حجت‌الاسلام علی‌اکبر رضوانی دارد.

یادنامه شهید فتح خیبر علیرضا خواجه نوری

[بی‌جا: بی‌نا،؟؟ 13].
46 ص.: مصور، نمونه، عکس.
این کتاب شرح حال و آثار «شهید علی‌رضا خواجه‌نوری» متولد سال 1342 و شهید مفقودالاثر در عملیات خیبر در جزیره مجنون در سال 1362 است. از جمله مطالب کتاب موارد زیر است: خلاصه‌ی زندگینامه (دوران کودکی، تحصیلات، اعزام به جبهه، مجروح شدن و روزهای قبل از شهادت و نحوه شهادت)؛ خاطراتی از دوستان و همسنگران (ذکر خصوصیات اخلاقی)؛ بخشی از سخنرانی حجت‌الاسلام انصاری در مراسم اولین سالگرد شهید؛ نمونه دستخط وی؛ مدرک مشخصات مفقودالاثرها؛ پیام حجت‌الاسلام حائری شیرازی به مناسبت سالگرد شهید؛ از زبان خانواده (خاطراتی از زبان پدر، مادر، دو غزل در رثای شهید از مریم خواجه نوری، و مطالبی از برادر شهید). در پایان نیز گزیده آثار و نوشته‌های شهید خواجه نوری، شامل متن مقاله‌ها و اشعار سروده شده وی، آمده است. تصاویر موجود در کتاب بدون زیرنویس است.

[ صفحه 1017]


یادنامه شهید محمد حسن خلیلی اردکانی

[بی‌جا]: خانواده‌ی شهید، (چاپ اول): 1374.
111 ص.
این کتاب با کلماتی از فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) درباره‌ی مقام شهیدان آغاز می‌گردد. پس از آن، قطعه‌ای در ارزش مقام شهید (به قلم حجت‌الاسلام و المسلمین سید محمد خاتمی) ذکر شده است. سپس به زندگینامه‌ی شهید پرداخته می‌شود. در این زندگینامه، به تولد، فعالیت‌های در دوران انقلاب، ورود به سپاه، شرکت در علمیاتهای مختلف و شهادت (در تاریخ 13 / 2 / 1361) پرداخته شده است. بخش بعدی، خاطراتی از خانواده‌ی شهید است. در این بخش، پدر، مادر، خواهر و برادر شهید سخنانی درباره‌ی ویژگی‌های شهید، در قالب خاطرات ذکر کرده‌اند. این ویژگی‌ها عبارتند از: «اخلاق نیکوی شهید، شجاعت و علاقه‌ی او نسبت به حضرت امام (ره) و منطقی بودن شهید». در ادامه، دوستان و آشنایان و همسنگران شهید، خاطراتی از او نقل کرده‌اند که همگی بیانگر عظمت روحی شهید است. چند نوشته و نامه و همچنین وصیتنامه‌ی شهید، بخش پایانی کتاب را تشکیل می‌دهند.

یادواره برادر شهید امیر صالحی سیاوشانی (بمناسبت اولین سالگرد شهادت)

[بی‌جا: بی‌نا، 1363] 48 ص.: مصور.
یادواره‌ی شهید «امیر صالحی سیاوشانی» به مناسبت اولین سالگرد شهادت وی تهیه و تنظیم شده است. در این کتاب، خلاصه‌ای از زندگی این شهید، فعالیت‌ها، شیوه تفکر، مبارزات و نحوه‌ی شهادت وی همراه با برخی از آثار قلمی و وصیتنامه‌اش به چاپ رسیده است. آغازگر کتاب، پیام حضرت امام خمینی (ره) برای شهیدان و خانواده‌ی آنها است. در پایان نیز دعای کمیل بن زیاد، زیارت عاشورا و دعای توسل زینت‌بخش صفحات کتاب است.

یادواره بسیجی آزاده جانباز شهید عبدالمجید محمد باقری، فرمانده‌ی بسیج دانشجویی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

زیر نظر علی دوانی. - [بی‌جا]: مرکز فرهنگی نشر قبله، 1374. [207] ص.: مصور، عکس، نمونه.
عنوان روی جلد: یادواره شهید عبدالمجید باقری.
عنوان عطف: یادواره شهید محمد باقری.
کتاب، شرح زندگی، دوران اسارت، نگرش و دیدگاههای شهید عبدالمجید محمدباقری فرمانده‌ی بسیج دانشجویی دانشکده‌ی حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. وی در سال 1344 در یک خانواده‌ی روحانی در روستای اسبفروشان از توابع سراب متولد شد. او از کودکی با تعلیمات اسلامی آشنا شد و به خیل مبارزان پیوست. در سیزده سالگی کفن پوشیده، در تظاهرات انقلاب شرکت می‌کرد. پانزده ساله بود که پایگاه مقاومت بسیج را در مسجدالمهدی محل تأسیس کرد. در هجده سالگی با لشکر عاشورا راهی جبهه شد. در عملیات والفجر چهار در پنجوین شدیدا مجروح و اسیر شد و با روحیه‌ای قوی دوران هفت سال اسارت خود را گذرانید. او پس از بازگشت به وطن تحصیلات خود را، که ناتمام مانده بود، با گرفتن دیپلم و پذیرفته شدن در دانشکده‌ی حقوق و علوم سیاسی و حوزه‌ی علمیه قم ادامه داد. وی هنگام عزیمت جهت شرکت در کنگره‌ی سرداران شهید آذربایجان، تصادف کرد و شهید شد.

[ صفحه 1018]


یادواره زندگی پاسدار شهید اسلام دانشجوی شهید احسان الله رفیعی آرانی بانضمام دعای کمیل

احسان‌الله رفیعی آرانی. - [تهران]: جهاد دانشگاهی (دانشگاه تهران) بخش فرهنگی، (چاپ اول): 1367.
[45]، 46 ص.: عکس.
عنوان روی جلد: یادواره‌ای بر زندگی دانشجوی شهید احسان‌الله رفیعی آرانی.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب زندگینامه‌ی شهید احسان‌الله رفیعی آرانی است. وی که دانشجوی رشته‌ی اقتصاد در دانشگاه تهران بود، از همان کودکی به کسب معارف دینی علاقه‌ای وافر داشت، از هوش سرشاری برخوردار بود، او در مبارزه علیه رژیم طاغوت و بعد از پیروزی انقلاب در جهت اهداف انقلاب فعال بود. او در حین تحصیل در دبیرستان راهی جبهه‌های نبرد می‌شود و در عین حال به تحصیل نیز ادامه می‌دهد. شهید در جبهه نیز کارآیی بالایی داشته است. وی در عملیات کربلای پنج در منطقه‌ی شلمچه در تاریخ 28 / 11 / 65 به شهادت رسید. کتاب علاوه بر زندگینامه حاوی مجموعه‌ای از آثار شهید در باب مسایل مختلف، یادداشت‌ها و وصیتنامه شهید است. دعای کمیل با ترجمه به فارسی نیز زینت‌بخش صفحات پایانی کتاب شده است.

یادواره سردار گمنام شهید علیرضا عاصمی

تهران: چاپخانه تک، (چاپ اول): 1366.
74 ص.
شمارگان: ذکر نشده است.
«شهید علیرضا عاصمی» در سال 1341 در کاشمر به دنیا آمد. از جمله مسؤولیت‌های وی، فرماندهی تخریب قرارگاههای کربلا و نجف و خاتم و عضو شورای فرماندهی تیپ ویژه‌ی پاسداران بوده است. وی همراه با شهید محسن گردن صراحی و شهید داود پاک‌نژاد در زمان خنثی‌سازی بمب به شهادت رسید. این کتاب، شامل شرحی از سرگذشتنامه، فعالیت‌های دوران قبل و بعد از انقلاب و مسؤولیت‌ها و فعالیت‌هایش از آغاز جنگ تا لحظه‌ی شهادت است. عکسهایی نیز از این شهید همراه با سایر شهیدان و زمان تشییع پیکر مطهر وی ارائه شده است.

یادواره شهدای انقلاب اسلامی: شهید محمدعلی رجایی (جلد 1)

به اهتمام شجاع‌الدین میرطاوسی. - [تهران]: نهضت زنان مسلمان، (چاپ اول): 1361.
346 ص.: مصور، نمونه، عکس. - (نهضت زنان مسلمان؛ دفتر شماره 250)
عنوان دیگر: یادنامه‌ی شهید محمدعلی رجایی.
کتابنامه: ص 346.
این کتاب، جلد اول از زندگینامه شهید «محمدعلی رجایی» است که از دوران کودکی تا انتخاب کابینه در زمان ریاست جمهوری را در بر می‌گیرد. صفحات 189 تا 209 کتاب، به جنگ تحمیلی ایران و عراق اختصاص دارد. در این قسمت، طرح مسأله‌ی جنگ ایران و عراق در سازمان ملل و ضرورت شرکت نماینده‌ی ایران در جلسات آن و عزیمت آقای رجایی و بیان نقطه نظرهای دولت ایران بیان شده است. مطالب ایشان در سازمان ملل تحت عنوان‌های «هدف رژیم بعث و اربابانش؛ ادعای رژیم وابسته‌ی صدام، دلایل نقض معاهدات؛ انگیزه‌ی تجاوز رژیم بعث؛ موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال جنگ تحمیلی و هدف ایشان از شرکت در شورای امنیت» آمده است. «جلسه‌ی مجلس شورای اسلامی، گزارش سفر به آمریکا، شرح چگونگی آغاز جنگ تحمیلی، گزارش بازدید از جبهه‌ها، کشتار مردم بی‌دفاع و کودکان خردسال، بمباران بیمارستانها و مدارس، فداکاری و از جان گذشتگی رزمندگان و همکاران مردم» بخشهای بعدی مطالب این کتاب هستند. در آخر کتاب، فهرست‌های مختلف آمده است.

[ صفحه 1019]


یادواره شهید غلامرضا لاسجردی

تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی دماوند.
39 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب که یادواره‌ای از شهید «غلامرضا لاسجردی» است، شامل زندگینامه، وصیتنامه و خاطراتی از شهید است. اشعاری نیز بدون ذکر نام شاعر در وصف شهادت این شهید ارائه شده است. شهید غلامرضا لاسجردی در فروردین 1341 در فیروزکوه به دنیا آمد. وی از مؤسسان سپاه شهر فیروز کوه بود و همچنین مسؤولیت گردان جندالله شهر سقز را نیز بر عهده داشت. وی در تاریخ 25 / 3 / 62 در روستای ترجان شهر سقز به شهادت رسید. عکسهایی، فاقد زیرنویس، نیز در کتاب به چاپ رسیده است.

یاد یاران، منظومه‌ای در رثای سردار جهادگر شهید مهندس سید محمدتقی رضوی

حمید سبزواری؛ ویراستار: محمدباقر شمسی‌پور. - [تهران]: کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، (چاپ اول): 1376.
45 ص.: (کنگره بزرگداشت سرداران شهید استان تهران؛ 55) (مجموعه مثنوی سرداران؛ 10).
طراح روی جلد: م. مهاجر.
کتاب در دو بخش تنظیم شده است: بخش اول منظومه‌ای در رثای سردار جهادگر شهید «مهندس سید محمدتقی رضوی» است که توسط حمید سبزواری سروده شده است و بخش دوم، زندگینامه این شهید است. شهید مهندس سید محمدتقی رضوی در سال 1334 در مشهد متولد شد. پس از طی مدارج تحصیلی، به خدمت اعزام شد و در پی فرمان امام (ره) مبنی بر ترک پادگانها، از پادگان گریخت. پس از پیروزی انقلاب به عضویت جهاد سازندگی درآمد. با شروع جنگ به جبهه رفت و با عضویت در ستاد جنگهای نامنظم دکتر چمران به دفاع از میهن اسلامی پرداخت. وی توانست در عملیاتهای والفجر مقدماتی و والفجرهای دو و سه و چهار موانع آبی را هوشمندانه برطرف کند. شهید رضوی هشتاد ماه از عمر خود را در سمتها و مسؤولیت‌های مختلف در جبهه گذراند و سرانجام در هنگام شناسایی منطقه‌ی عملیاتی کربلای ده در کوههای غرب کشور به شهادت رسید.

یاران امام به روایت اسناد ساواک: حجت‌الاسلام و المسلمین سید علی‌اکبر ابوترابی فرد

مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات. - تهران: وزارت اطلاعات، مرکز بررسی اسناد تاریخی، (چاپ اول): 1381.
367 ص.: مصور، عکس، نمونه.
عنوان دیگر: حجت‌الاسلام و المسلمین سید علی‌اکبر ابوترابی‌فرد.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، حاوی اسناد ساواک و دربردارنده‌ی سیر مبارزاتی مرحوم «سید علی‌اکبر ابوترابی‌فرد» در دوران رژیم ستمشاهی است. اسناد به ترتیب تاریخ تنظیم شده و با شرحی در حاشیه، (اعم از زندگینامه‌ی رجال و وقایع تاریخی مرتبط با سند) ارائه شده‌اند. شرحی از زندگینامه‌ی سید علی‌اکبر ابوترابی - شامل دوران تولد، جد پدری، تحصیلات، ازدواج، فعالیت‌های قبل از انقلاب در گروه فداییان اسلام و در جریان پانزده خرداد، دستگیری و زندان، پیروزی انقلاب، آغاز جنگ، دوران اسارت، دوران آزادگی و پایان زندگی - در کتاب ارائه شده است. تصاویری از دوران کودکی، نوجوانی، زندان، اسارت و تشییع جنازه، با زیرنویس، در پایان کتاب آورده شده است. متن پیام مقام معظم رهبری به مناسبت درگذشت ایشان و پدربزرگوارشان نیز ارائه شده است.

[ صفحه 1020]


یاران امام به روایت اسناد ساواک: شهید سرافراز دکتر مصطفی چمران

تهران: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، (چاپ اول): 1378.
361 ص.: مصور، رنگی، نمونه. - (مرکز بررسی اسناد تاریخی؛ 11).
عنوان دیگر: شهید سرافراز دکتر مصطفی چمران.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب حاضر سرگذشتنامه‌ای است براساس گزارشات و مکاتباتی که در پرونده‌ی شهد چمران در ساواک موجود بوده است. کتاب، دارای دو بخش و ضمایم پایانی است. محتوای سرگذشتنامه‌ی شهید چمران عبارت است از: دوران کودکی، تحصیل در ایران و آمریکا، فعالیت‌های سیاسی در آمریکا، آموزشهای نطامی در مصر، هجرت به لبنان و فعالیت در لبنان، فقدان امام موسی صدر، انقلاب اسلامی ایران، نبرد در کردستان، ریاست وزارت دفاع، نمایندگی مردم تهران، شورای عالی دفاع، جنگ در خوزستان، ستاد جنگهای نامنظم، پیروزی سوسنگرد، ملاقات با امام (ره)، لحظات قبل از شهادت و نحوه‌ی شهادت. گزارشات و نامه‌های محرمانه‌ی سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) و نمونه‌ی دست خط امام (حکم انتصاب ایشان به وزارت دفاع ملی و تشکیل شورای عالی دفاع ملی) نیز ارائه شده است. ضمایم شامل تصاویری از شهید در دوران کودکی، نوجوانی، دبستان، دبیرستان دارالفنون، دوران دانشگاه، دوران انقلاب، دوران جنگ در لبنان و جنگ ایران و عراق و مدارک داخلی، خارجی و بین‌المللی است که توسط شهید اخذ شده‌اند.

یاران امام به روایت اسناد ساواک، (کتاب 05)، شهید حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالکریم هاشمی‌نژاد

تدوین مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، تهران: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، (چاپ اول): 1377.
بیست و سه، 877 ص.: مصور. - (یاران امام به روایت اسناد ساواک، جلد پنجم).
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، شامل: «زندگینامه، اسناد، مدارک، گزارشات، متن برخی از سخنرانی‌ها، اظهارات، تلگرامها و مکاتبات اداری اداره‌ی شهربانی و سازمان اطلاعات و امنیت کشور از دوران قبل و بعد از انقلاب و شرحی بر مدارک، شهید عبدالکریم هاشمی‌نژاد می‌باشد که بیانگر مبارزات و زندان‌ها، همکاری و رهبری شهید با انقلابیون در دوران قبل از انقلاب برای سرنگونی رژیم ستم شاهی» است. در بخش زندگینامه‌ی شهید، مطالبی درباره ولادت، تحصیل علوم و معارف، ورود به حوزه‌ی علمیه‌ی قم، عزیمت به مشهد مقدس، مبارزات تبلیغی، پیروزی انقلاب، نمایندگی مجلس خبرگان، شروع جنگ (و دیدگاه‌های شهید در این رابطه)، خیانتهای بنی‌صدر و جبهه لیبرالهای سلطنتی و نحوه‌ی شهادت ارائه شده است. در پایان کتاب نیز فهرستی از آثار و تألیفات علمی ایشان به چاپ رسیده است.

یاران امام به روایت اسناد ساواک، (کتاب 10)، نفس مطمئنه، شهید آیة الله سید عبدالحسین دستغیب

تدوین مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات. - تهران: وزارت اطلاعات، مرکز بررسی اسناد تاریخی، (چاپ اول): 1378. [700] ص.: مصور، نمونه، عکس. - (یاران امام به روایت اسناد ساواک، جلد دهم).
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، شامل «زندگینامه، اسناد، مدارک، گزارشات، متن برخی از سخنرانی‌ها، اظهارات، مکاتبات و نامه‌های اداری اداره‌ی شهربانی و سازمان اطلاعات و امنیت کشور در استان فارس و تهران، همراه با تصاویری از دوران قبل و بعد از انقلاب و شرحی بر مدارک شهید آیت‌الله عبدالحسین دستغیب» است که بیانگر مبارزات و

[ صفحه 1021]

زندان رفتن، همکاری شهید با انقلابیون در دوران قبل از انقلاب و رهبری ایشان برای سرنگونی رژیم ستم‌شاهی است. در بخش زندگینامه‌ی شهید که شامل ولادت، تحصیل علم و معرفت، اهمیت دادن به نماز سر وقت، مبارزات شهید با تهاجم فرهنگی غرب و... می‌باشد، بخشی نیز درباره‌ی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و هدایت و مسؤولیت شهید دستغیب در دفاع مقدس ارائه شده است.

یاران امام به روایت اسناد ساواک، (کتاب 15)، شهید راه دانش و فرهنگ، دکتر محمدجواد باهنر

نویسنده مرکز بررسی اسناد تاریخی. - تهران: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات؛ دفتر نشر فرهنگ اسلامی، (چاپ اول): 1379.
696 ص.، 14 ص. تصویر: مصور، عکس، نمونه. - (یاران امام به روایت اسناد ساواک، جلد پانزدهم).
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب شامل زندگینامه‌ی شهید دکتر محمدجواد باهنر است به همراه اسناد، مدارک، گزارشات، متن برخی از سخنرانی‌ها، اظهارات تلگرامها و مکاتبات اداری شهربانی و سازمان اطلاعات و امنیت کشور همراه با تصاویری از وی در دوران قبل و بعد از انقلاب و شرحی بر مدارک وی که بیانگر مبارزات و زندانی شدنها، همکاری شهید با انقلابیون و رهبری آنها برای سرنگونی رژیم ستم شاهی است. در بخش زندگینامه مطالب زیر آمده است: شرحی بر ولادت، تحصیل، فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی، حبسها، همکاری با هیئت مؤتلفه و مؤسسه رفاه، ورود به آموزش و پرورش، ممنوع المنبر شدن، عضویت در کمیته‌ی تنظیم اعتصابات، عضویت در شورای انقلاب، تشکیل حزب جمهوری اسلامی، دوران جنگ و نخست وزیری (رخدادها، تدابیر و اقدامات در ارتباط با جنگ)، خصوصیات اخلاقی و نحوه‌ی شهادت. فهرستی از آثار و تألیفات ایشان نیز در کتاب ارائه شده است.

یاس در قفس، داستان زندگی و شهادت غریبانه محمدجواد تندگویان

مولف جواد کامور بخشایش. - تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1380.
[96] ص.، [4] ص. تصویر. - (انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ 128: دانستنیهای انقلاب؛ 12).
عنوان دیگر: یاس در قفس (محمدجواد تندگویان).
کتابنامه: ص. [96].
این کتاب، شامل زندگینامه‌ی شهید «محمدجواد تندگویان»، از تولد تا شهادت است. مطالب کتاب عبارتند از: «جواد در یک نگاه، تولد، شکوفایی و تحصیلات، دوران بیماری شدید دانشگاه و دوران مبارزه با رژیم پهلوی، ماجرای دستگیری توسط ساواک، دوران زندان، دیدار مادر و خواهر در زندان با او، زندان، و شکنجه به خاطر برگزاری نماز صبح در زندان، آزادی و ادامه‌ی مبارزات، فعالیت‌های مربوط به دوران انقلاب در سال 57، عضویت در کمیته‌ی استقبال از امام (ره)، تندگویان و وزارت در کابینه‌ی شهید رجایی، نحوه‌ی اسارت، شناسایی جسد شهید در عراق، شهید تندگویان از زبان شکنجه گرش در دوران اسارت، انتقال پیکر شهید به ایران و تشییع جنازه». در پایان نیز عکسهایی از شهید همراه با زیرنویس ارائه شده است. شهید تندگویان، (متولد سال 1329 در تهران) طی دوران تصدی وزارت نفت در سال 1359، در سفری به منطقه‌ی جنوب، به اسارت نیروهای دشمن درآمد و پس از یازده سال تحمل شکنجه و آزار، در اسارت به شهادت رسید. پیکر مطهر وی در سال 1370 به ایران تحویل داده شد.

[ صفحه 1022]


یک مرد یک شهر، بر اساس زندگی سردار شهید حاج مهدی کازرونی مسؤول طرح و عملیات لشکر 41 ثارالله

احمد عربلو. - کرمان، لشکر 41 ثارالله 1376.
200 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان: رمان؛ 7).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: One Man، One City
در این کتاب، نویسنده با استفاده از خاطراتی که از شهید حاج مهدی کازرونی باقی مانده است، داستان زندگی او را بیان می‌کند. در ابتدا، شرح ظلم ستیزی و مبارزات قبل از انقلاب شهید بر ضد رژیم گذشته آورده شده است.
ادامه‌ی داستان به روزهای سخت کردستان بر می‌گردد و به زمانی اشاره دارد که اشرار تمام کردستان را ناامن کرده بودند و هیچ کس جرأت حضور در خیابان‌های شهر مهاباد را نداشت. در این حال، حاج مهدی کازرونی، در سن بیست سالگی، مسؤول پایگاه سپاه در شهر می‌شود. نویسنده ضمن بیان شجاعت و شهامت، تلاش شبانه‌روزی، ایثار و از خودگذشتگی شهید به شرح اتفاقات و شرایط سخت این دوران می‌پردازد و پیروزی‌های مکرر و غرورآفرین شهید را به تصویر می‌کشد. دو خاطره‌ی کوتاه نیز از دوران جنگ تحمیلی و همچنین نحوه‌ی به شهادت رسیدن این شهید گرامی در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل، در انتهای کتاب آمده است.

[ صفحه 1023]