گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
شاهنامه فردوسی
جلد دوم
زندگینامه، مجموعه‌ها





آوای شهادت: یادنامه شهیدان: یادنامه 43 شهید روستای قراخیل، یادواره شهدا، پایگاه مقاومت بسیج ثارالله قراخیل «شهرستان قائم شهر»

به کوشش اعضای ستاد یادواره و شورای پایگاه ثارالله قراخیل. - تهران: رزمندگان اسلام، (چاپ اول): 190.1380 ص.: مصور، عکس.
طراح روی جلد: علی صاحب‌الزمانی.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب حاوی شرح حال و مختصری از زندگینامه‌ی 43 شهید روستای قراخیل شهرستان قائمشهر و فرازهایی از وصیتنامه آنان است. اطلاعات ارائه شده برای هر شهید عبارت است از: «نام و نام خانوادگی، سال تولد، محل تولد، میزان تحصیلات، خصوصیات اخلاقی و اجتماعی، فعالیت‌های شهید در جبهه، نحوه‌ی شهادت و تاریخ و محل شهادت». عکس پس از شهادت هر شهید نیز، بدون زیرنویس، ارائه شده است. اسامی برخی از شهدا به قرار زیر است: «آیت‌الله غنی‌زاده، روح‌الله مولایی قراء، دوستعلی ذکریا قراء، محمد بلبلی قراء، محمدابراهیم حیدری، صفرعلی عنایتی، محمدرضا مولایی، درویش علی بابانیا، حسین قربانی، علی حمزه‌خانی، صدرعلی نبی‌پور، انوشیروان (نبی‌الله) مولایی قراء، علی‌محمد خانگی، عیسی صادق‌پور و...»

آینه و شقایق: یادنامه شهدای زن استان تهران

نویسندگان (کمیته علمی و تألیفات، ف. شجری... [و دیگران]؛ با همکاری انتشارات انجمن قلم ایران؛ با مشارکت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس. - تهران: منطقه مقاومت بسیج استان تهران، (چاپ اول): 192.1381 ص.
طرح جلد احمد یداللهی.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، حاوی زندگینامه‌ی 143 زن شهید استان تهران است که در جریان انقلاب اسلامی ایران، حملات موشکی، بمباران هوایی و تظاهرات برائت از مشرکین (مکه) به شهادت رسیده‌اند. زندگینامه‌ها شامل نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ و محل تولد، شغل، تحصیلات، تاریخ و محل شهادت و مختصری از وضعیت خانوادگی آنها است. برخی از شهدا، عبارتند از: «فریده آقابابایی، بیتا ابراهیمی، پروانه ابراهیم‌زاده، آمنه اصلانی، سمیه بیاتی، اعظم بخشی، زهرا پژدم، لیلا جلالی، مریم چنگی، الهام خازنی، شکوفه خدایاری، شهلا دشتی، لیلا رنجبر، زهرا سرایداری، اقدس شهبازی، سهیلا صارمی، فرزانه صدایی، اختر علیا، اکرم عسگریان، و...» زندگینامه‌ها براساس نام خانوادگی شهدا مرتب شده‌اند.

از حماسه برترید: معرفی نمونه‌هایی از زنان سلحشور عرصه‌های انقلاب اسلامی

فریبا ابتهاج شیرازی (به سفارش) بسیج خواهران نیروی مقاومت، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی مقاومت بسیج، 1376.
143 ص. - (کنگره بررسی نقش زنان در دفاع و امنیت: 4).

[ صفحه 1024]

هدف این کتاب، به تصویر کشیدن شمایی از چهره‌ی زن در دوران انقلاب اسلامی است و حاوی پانزده شرح حال یا خاطره از زنان سلحشوری است که در دوره‌ی پیش از انقلاب و عصر سازندگی نیز خدمات آشکاری داشته‌اند. ترتیب قرار گرفتن زندگینامه‌ها، سیر تاریخی انقلاب اسلامی است. زندگینامه‌ها متعلق هستند به: «کبری سیل سپور (همسر و همرزم شهید سید علی اندرزگو)؛ کوکب حاتمی (زندانی سیاسی رژیم شاه)؛ مریم کاظم‌زاده (خبرنگار جبهه و جنگ)؛ سیده زهرا شفیع‌پور (امدادگر جبهه‌ها)؛ معصومه آبادی (آزاده)؛ فاطمه کاویان (جانباز شیمیایی)؛ فروغ منهی (مادر شهیدان داوود، رسول و علیرضا خالقی‌پور)؛ گیتی ملکشاهیان (سازنده‌ی نقشه‌های برجسته‌ی مناطق عملیاتی)؛ ثریا نجاتی (همسر جانباز)؛ عصمت احمدیان (فرجوانی) (مسؤول تدارکات جبهه)؛ سیما کرمی (جهادگر نمونه)؛ مهری برزگر (ضابطیان) مسؤول بنیاد علمی و خیریه‌ی حضرت خدیجه کبری (س))؛ گلرخ آزرمی (همسر مادر، دختر و خواهر شهید و مکتشف)؛ و شهلا حبیبی (اولین مشاور رئیس جمهور در امور زنان).»

اسطوره‌ها

به کوشش خلیل اسفندیاری. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد؛ بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان تهران (چاپ اول): 126.1380 ص.
شمارگان: 3500 نسخه.
این کتاب، مجموعه‌ای از سرگذشتنامه‌ی نه سردار شهید و زندگینامه و مصاحبه و گفتگو با خانواده‌ی این شهیدان است. سرداران و افرادی از خانواده، که زندگینامه‌ی آنها در این کتاب درج شده است، عبارتند: «از سردار شهید حاج احمد آجرلو و پدر او، حاج آقا سیف‌الله آجرلو؛ سرلشکر خلبان شهید عباس بابایی و خانم صدیقه حکمت (همسر او)؛ سردار شهید محمد بروجردی و خانم بی‌غم (همسر او)؛ سردار شهید غلامعلی پیچک و خانم اکبری (مادر ایشان)؛ سردار شهید محمدرضا دستواره و خانم عذرا رستمیان (همسر او)؛ سرلشکر شهید منصور ستاری و خانم زواره‌ای (مادر او)؛ سپهبد علی صیاد شیرازی و فرزند او، مهدی صیاد شیرازی؛ سردار شهید علی‌رضا موحد دانش و غلام‌حسین موحد دانش (پدر او)؛ سردار شهید حاج محمد ابراهیم همت و حاج ولی‌الله همت (برادر او)».

اسوه‌های استقامت: معرفی شهدای گرانقدر فرمانده گردان استان کردستان

به کوشش معاونت فرهنگی، پژوهشی اداره کل بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان کردستان. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1380. [10، 106] ص.: مصور.
کتابنامه: ص. [106].
شمارگان: 1200 نسخه.
مجموعه‌ی حاضر حاوی زندگینامه‌ی 23 فرمانده‌ی گردان استان کردستان است. فرازی از بیانات حضرت امام (ره) در جمع گروهی از نمایندگان سازمان پیشمرگان مسلمان کرد، همراه با فرازهایی از پیام مقام معظم رهبری به مناسبت دومین سمینار مسؤولان بنیاد شهید انقلاب اسلامی ارائه شده است. اسامی شهدا عبارت است ز: «محمدباقر رحمانی، ملامصطفی مردوخی، محمد جعفری، عثمان فرشته، جعفر طالبی، یدالله حاجیان، داود زمانی، محمدجمال صالحی، محمدرضا ترابیان، محمدامین رحمانی، سید منصور بیاتیان، پرویز کاکسوندی، حمیدرضا کاوه، غلام‌علی بیدی، علی سلیمانپور، مجید لطفی، یوسف افشاریان، احمد کرمی، ابراهیم مرادی، حاج سعید توفیقی، محمدباقر منصوری، جمیل شهسواری و حاج هوشنگ ورمقانی». همچنین تصویر نامه‌ی شهید هوشنگ ورمقانی همراه عکسهایی از فرماندهان شهید با زیرنویس ارائه شده است. در بعضی از زندگینامه‌ها، فرازی از وصیتنامه شهید نیز ارائه شده است.

[ صفحه 1025]


اسوه‌های شهادت در اصفهان

مولف واحد فرهنگی بنیاد شهید اصفهان. - تهران: واحد فرهنگی بنیاد شهید مرکز، 510.1361 ص.: مصور.
واحد فرهنگی بنیاد شهید اصفهان با در نظر گرفتن رسالت زنده نگه داشتن یاد شهدا و خاطره‌ی رشادت‌ها و شهامتهای شهیدان، دست به تألیف این کتاب زده است. در این کتاب به بررسی زندگی شهیدان اصفهان پرداخته شده است. کتاب براساس تاریخ شهادت شهدا از بدو انقلاب تنظیم شده است. در هر قسمت ضمن ارائه‌ی زندگینامه‌ی کوتاهی از شهید، خصوصیات اخلاقی و رفتاری وی بیان شده و نحوه‌ی شهادت و در بعضی موارد گفتگویی با یکی از افراد خانواده‌ی شهید و وصیتنامه‌ی شهید، نامه‌ها، یادداشتها و مقالاتی از شهید (اگر موجود بوده باشد)، آمده است. عکس شهدا زینت‌بخش صفحات کتاب است و در ابتدای هر قسمت نام هر شهید، تاریخ تولد، تاریخ شهادت، علت شهادت و محل شهادت آورده شده است.

با عاشقان الله

تهران: بنیاد شهید، واحد فرهنگی، 460.1362 ص.
مباحث این کتاب عبارتند از: زندگینامه‌ی شهید عبدالمهدی ویسی و آثار و افکار و زندگینامه‌ی عبدالرضا ویسی. پس از درج زندگینامه‌ی کوتاهی از دو شهید نامبرده، آثار شهید عبدالرضا ویسی در سه بخش ارائه شده است. در بخش اول مطالب فلسفی و ایدئولوژیک ایشان (از قبیل: «فلسفه چیست؟»، «احساس مذهبی» و «جهان‌بینی») به چاپ رسیده است. در بخش دوم، مباحث سیاسی (چون: تحلیلی از انقلابهای خارجی، استقلال آفریقا و رهبران آن و نگاهی به تاریخ عراق) مطرح می‌شود و در فصل سوم، مباحث اجتماعی (از قبیل: گذری بر اردوگاه جنگ و گذری به کپرنشینان چهارصد دستگاه و...) آمده است.

باغ شقایق‌ها: یادنامه‌ی شهدای منطقه‌ی حکم‌آباد تبریز

نگارش شهین فرمانبر جهادی. - تبریز: ستاد یادواره‌ی شهدای منطقه‌ی حکم‌آباد تبریز، (چاپ اول):
509.1380 ص.: مصور، عکس.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Garden of Roses: In commemoration of the Martys of Hokmad, Tabriz
طراح روی جلد: محسن هادی.
شمارگان: 1000 نسخه.
کتاب حاضر شامل سرگذشتنامه، خاطرات و فرازهایی از وصیتنامه و دستنوشته‌های 197 شهید منطقه‌ی حکم‌آباد تبریز است. سرگذشتنامه‌ها شامل: نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، دوران کودکی، نوجوانی، جوانی، فعالیت‌های قبل و بعد از انقلاب، خاطرات آشنایان و افراد خانواده، تاریخ و محل شهادت، فعالیت‌های دوران جنگ، دستنوشته‌ها وصیتنامه‌ی شهید می‌باشد که به همراه عکس شهید ارائه شده است. ضمیمه‌ای درباره‌ی حکم‌آباد از نقطه نظر آشنایی اجمالی با منطقه‌ی مربوطه و موقعیت طبیعی و جغرافیایی، موقعیت اجتماعی و سیاسی و اماکن دینی و مذهبی ارائه شده است. نمونه‌ی دستخط پیام مرحوم محمدتقی جعفری به نخستین یادواره‌ی شهدای منطقه نیز در کتاب به چاپ رسیده است.

بی کرانه‌ها، خلاصه‌ای از زندگینامه‌ی سرداران شهید سپاه استان تهران

عین‌الله کاوندی؛ ویراستار: حسن یونسی. - تهران: کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 26 هزار شهید استان تهران، کمیته‌ی انتشارات، (چاپ اول): 1376.

[ صفحه 1026]

559 ص.: مصور عکس. - (کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 26 هزار شهید استان تهران؛ 70: زندگینامه‌ی سرداران شهید؛ 10).
طراح جلد: مصطفی گودرزی.
شمارگان: 15000 نسخه.
این کتاب حاوی زندگینامه‌ی 81 نفر از سرداران شهید روحانی و سپاهی استان تهران است. مؤلف کتاب معتقد است سرداران شهیدی که در این کتاب از آنها یاد شده است، از لحاظ اخلاق، تقوا و تعبد در مقام والایی قرار داشته‌اند. صفا و صمیمیت آنها بسیار زیاد، ساده‌زیستی آنان زبانزد همگان و شجاعت و شهامت آنها به یاد ماندنی بوده است. زندگینامه‌ها شامل اطلاعاتی از تولد، دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، تحصیلات و مبارزات (در دوران قبل و بعد از انقلاب)، مسؤولیت‌ها و فعالیت‌ها در زمان حیات، ویژگی‌های اخلاقی و چگونگی و محل شهادت این سرداران شهید است. اسامی بعضی از سردارانی که زندگینامه‌ی آنها در این کتاب آمده است عبارتند از: «حجت‌الاسلام محلاتی، حجت‌الاسلام میثمی، کلاهدوز، محمد بروجردی، حسن باقری، رضا چراغی، احمد متوسلیان، محمدابراهیم همت، ناصر کاظمی، یدالله کلهر، محمدرضا دستواره و...».

پاسداران حماسه‌ی شهادت

[مولف] هیأت تحریریه واحد فرهنگی بنیاد شهید. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، 1361.
97 ص.: عکس. - (انتشارات واحد فرهنگی بنیاد شهید؛ 3).
کتاب «پاسداران حماسه‌ی شهادت» یادواره‌ای است که به مناسبت چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی تهیه شده است. کتاب با مقاله‌ای درباره شهادت در اسلام شروع می‌شود که بر معنای شهید و شهادت و تأکید بر مقام شهید شروع می‌شود و سپس اطلاعات مربوط به شصت نفر از شهدای دوره‌ی انقلاب و جنگ تحمیلی ارائه می‌شود. این اطلاعات عبارتند از: شرح حال مختصری از زندگی، ویژگی‌های اخلاقی و رفتاری، فعالیت‌ها و مبارزات، فعالیت در جبهه‌ها، نحوه‌ی شهادت و فرازهایی از وصیتنامه‌ی هر شهید همراه با عکس وی. در پایان کتاب نیز دو قطعه شعر، (یک قطعه شعر از یک شهید و قطعه‌ی دیگر، از یک رزمنده) به چاپ رسیده است.

پاک باش و خدمتگذار: ویژه چهلمین روز رحلت آیت الله سید عباس ابوترابی و حجت الاسلام سید علی‌اکبر ابوترابی

عبدالمجید رحمانیان. - تهران: امید آزادگان، (چاپ اول): 1379.
136 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: 5000 نسخه.
حجت‌الاسلام سید علی‌اکبر ابوترابی در سال 1318 در قم متولد شد. وی در 26 آذر ماه 1359 در پی یک مأموریت شناسایی، به اسارت نیروهای بعثی در آمد و پس از پانزده ماه زندانی بودن در سلول انفرادی و تحمل شکنجه‌های سخت و توان‌فرسا به اردوگاه منتقل شد. او در اردوگاههای عنبر، موصل یک، سه و چهار، رمادیه، تکریت پنج، هفده و هجده و سلولهای اردوگاههای بغداد زندانی بود و سرانجام پس از ده سال اسارت به میهن اسلامی بازگشت و از طرف رهبر معظم انقلاب به نمایندگی رهبری در امور آزادگان منصوی شد. وی در تاریخ 12 / 3 / 1379، زمانی که همراه پدرش عازم مشهد مقدس بود، بر اثر تصادف، شهید شد. کتاب حاضر شامل «پیام تسلیت مقام معظم رهبری به مناسبت درگذشت او و پدر بزرگوارش، شمه‌ای از زندگی آیت‌الله سید عباس ابوترابی، نگاهی کوتاه به زندگینامه‌ی سید آزادگان، خاطره‌های حجت‌الاسلام سید محمد ابوترابی از برادر خود، نحوه‌ی اسارت، خاطره‌های فرزند او و...» است.

[ صفحه 1027]


پانزده آیه: گزیده‌ای از زندگینامه‌ی و خاطرات پانزده سردار شهید استان خراسان

تدوین علیرضا مهرداد برای معاونت ادبیات کنگره بزرگداشت سرداران شهید و بیست و سه هزار شهید استان خراسان؛ ویراستار هادی عرفانیان. - مشهد: معلی، (چاپ اول): 1380.
220 ص.: مصور (رنگی). - (کنگره بزرگداشت سرداران شهید و بیست و سه هزار شهید استان خراسان).
طراح روی جلد: خسرو زینال‌پور.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، مجموعه‌ی زندگینامه، خاطرات، مناجات‌نامه، سخنان و متن وصیتنامه پانزده سردار شهید از استان خراسان است. زندگینامه شامل اطلاعاتی درباره‌ی تولد، دوران کودکی و نوجوانی، تحصیلات، فعالیت‌ها در دوران قبل و بعد از انقلاب، فعالیت‌ها در جبهه، عملیاتی که در آن حضور داشته‌اند، ویژگی‌ها و سجایای اخلاقی و تاریخ و نحوه‌ی شهادت است. تصاویری نیز در ارتباط با این سرداران در کتاب به چاپ رسیده است. اسامی برخی از این سرداران شهید عبارت است از: «محمود کاوه (فرمانده‌ی تیپ ویژه‌ی شهدای کردستان)، محمد فرومندی (جانشین لشکر پنج نصر)، ولی‌الله چراغچی (جانشین لشکر پنج نصر)، ابوالفضل رفیعی سیج (جانشین لشکر پنج نصر)، عبدالحسین بروسی (فرمانده‌ی تیپ 18 جواد الائمه (ع))....».

پرچمداران خورشید: یادواره‌ی سه علمدار شهید دفاع مقدس، حاج محمد بروجردی، محسن وزوایی و حسین قجه‌ای

مولف حسین بهزاد. - تهران: کتاب صبح، 1375.
78 ص.: عکس.
مندرجات: مسیح مسلح کردستان؛ فاتح بلندای بازی دراز؛ غضب همت، سوگند حسین.
در این کتاب زندگینامه‌ی سه سردار شهید «محمد بروجردی، محسن وزوایی و حسین قجه‌ای» از ولادت تا شهادت، به چاپ رسیده است. مسیح مسلح کردستان عنوان زندگینامه‌ی حاج محمد بروجردی است که از بنیانگذاران سپاه، بانی قرارگاه حمزه سیدالشهدا (ع) و تیپ ویژه‌ی شهدا بوده است. او در عملیاتهای بسیاری از جمله تثبیت فتح بستان، نبرد طریق‌القدس، مطلع‌الفجر، محمد رسول‌الله (ص) و فتح‌المبین شرکت داشت و برخی از آنها را نیز رهبری کرد. سجایا و ویژگی‌های اخلاقی او نیز به نقل از مادر، همرزمان و شاگردان وی در کتاب ذکر شده است. «فاتح بلندای بازی دراز» زندگینامه‌ی سردار محسن وزوایی، پرچمدار فتح لانه‌ی جاسوسی آمریکا و بنیانگذار لشکر 10 سیدالشهدا، است. او فرماندهی عملیات مطلع‌الفجر را بر عهده داشت و در عملیات فتح المبین نیز شرکت داشت و در عملیات الی بیت المقدس به شهادت رسید.
«غضب همت، سوگند حسین» مجموعه خاطراتی است در ارتباط با سردار حسین قجه‌ای و مقاومت دلاورانه او و گردانش (گردان سلمان)، در عملیات الی بیت المقدس.

پرواز پروانه‌ها: زندگینامه‌ی شهیدان سرافراز: قجه‌ای، چراغی و حاجی پور

نویسنده حمید داودآبادی؛ ویراستار علی موذنی. - [تهران]: کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، (چاپ اول): 1376.
91 ص.، [5] ص. تصویر: عکس. - (کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه استان تهران؛ 77) (مجموعه زندگینامه‌ی سرداران شهید: [ج. 12]).
طراح روی جلد: مصطفی گودرزی.

[ صفحه 1028]

شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، سرگذشتنامه‌ی سه فرمانده‌ی شهید است. در این سرگذشتنامه‌ها، اطلاعات شناسنامه‌ای آنها، فعالیت‌ها و مسؤولیت‌هایی که قبل از رفتن به جبهه در اختیار داشته‌اند، مسؤولیت آنها در جبهه، عملیاتی که در آن شرکت داشته‌اند و در نهایت، نحوه‌ی شهادت و وصیتنامه‌های آنها آورده شده است. برای مثال، در زندگینامه‌ی شهید حسین قجه‌ای آمده است که: شهید، متولد سال 1337 در زرین‌شهر اصفهان بود و مقامهایی را در مسابقات کشتی کسب کرده بود. مدتی فرمانده‌ی سپاه زرین‌شهر بود. در کردستان با اشرار و منافقین جنگید. او در عملیات محمد رسول‌الله (ص)، عملیات فتح المبین و عملیات بیت المقدس شرکت داشت و در همین عملیات به شهادت رسید. متن نامه‌ی شهید به خانواده‌اش به همراه وصیتنامه وی نیز در کتاب به چاپ رسیده است.

پرواز در خون

به کوشش حسین انجم شعاع. - قم: نشر روح، (چاپ اول): 1379.
[143] ص.: مصور، نمونه، عکس.
شمارگان: 1000 نسخه.
این مجموعه، شامل گزیده‌ای از آثار و نوشته‌های طلبه‌ی شهید عباس انجم شعاع (متولد 1346 در کرمان و شهید در تاریخ 23 / 3 / 67 در منطقه‌ی شلمچه، عملیات بیت المقدس هفت) و بردار شهید، رضا انجم شعاع (متولد 1348 در کرمان و شهید در 25 / 12 / 66، در عملیات والفجر ده منطقه‌ی خرمال عراق) است که به صورت پراکنده در لابه‌لای اوراق و کتب خود یادداشت کرده‌اند. مطالب در شش بخش ارائه شده‌اند: «بخش اول: دیدگاههای چند تن از علما درباره‌ی شهید و شهادت؛ بخش دوم: مجموعه‌ی نامه‌ها و وصیتنامه‌های شهید؛ بخش سوم: سروده‌های شهید بعد از شهادت برادرش؛ بخش چهارم: سفارشهای شهید به خودش، نیایش شهید و آخرین نیایش او؛ بخش پنجم: دیدگاه شهید درباره‌ی خودکشی و غرور، راه سعادت، ارزش روح و...؛ بخش ششم: زندگینامه‌ی شهید رضا انجم شعاع، گزیده‌ای از آخرین نامه‌ی شهید رضا انجم شعاع، تصویر اسناد و مدارک و دستخط برادر شهید و متن وصیتنامه شهید عباس انجم شعاع».

پویندگان راه حسین: شهدای ارتش 20 میلیونی

تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، 1361؟. م، 103 ص. (گلبرگهای انقلاب؛ 2).
کتابنامه: ص. ل - م.
کتاب با مقدمه‌ای درباره شهید و شهادت شروع می‌شود که در آن روایاتی از حضرت رسول اکرم (ص) در باب مقام و ارزش شهید آمده است. علاوه بر آن فرازهایی از بیانات حضرت امام خمینی (ره) در مراسم مختلف در همین باب و در باب تکلیف الهی جهت حفظ اسلام نیز در مقدمه نقل شده است. متن کتاب حاوی زندگینامه و وصیتنامه‌های 23 تن از پاسداران شهید انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی است. تصاویر این شهدا نیز در کتاب چاپ شده است.

پیام سرخ زهرائیان

[گرد آورنده] سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. - [تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، [بی‌تا]. 91 ص.: عکس.
این کتاب مجموعه‌ای از زندگینامه‌ها و وصیتنامه‌های شهیدان دفاع مقدس است. هر یک از این شهیدان در

[ صفحه 1029]

وصیتنامه‌ی خود پیامی داده یا سفارشی به بازماندگان کرده‌اند. این پیام‌ها گردآوری شده و به صورت مجموعه‌ی حاضر در اختیار قرار گرفته است. مهم‌ترین وجوه مشترک موضوعی این پیامها عبارتند از: ناظر دانستن خدا در اعمال؛ کار کردن برای خدا؛ اطاعت از ولایت فقیه که تداوم راه انبیاء است؛ اطاعت از رهبری حضرت امام (ره)؛ جنگیدن با دشمنان اسلام تا آخرین نفس؛ به یاد داشتن معاد و روز قیامت به جهت دوری از گناه؛ الگو و نمونه قرار دادن حضرت زهرا (س) و حضرت زینب (س) و پای گذاردن در راه آنان با حفظ حجاب و تربیت اولاد صالح؛ برپا داشتن نماز، خصوصا نماز شب، و گرفتن روزه؛ طلب مغفرت با خلوص نیت؛ و خواندن قرآن و عمل کردن به آن؛ شرکت در جلسات مساجد. عکس هر شهید در کنار زندگینامه‌ی شهید آورده شده است. اسامی تعدادی از شهیدان به قرار زیر است: حسین ناجی، محمدرضا دهقانیان‌پور، منصور افشارنیا، غلامعلی قنادان و....

پیام شهیدان شهرستان دیر (جلد 1)

[گردآورنده]: واحد فرهنگی بنیاد شهید انقلاب اسلامی (دیر). - [شهرستان دیر]: بنیاد شهید انقلاب اسلای، بنیاد شهید شهرستان دیر، واحد فرهنگی، 1373.
132 ص. مصور: عکس، نقشه.
شمارگان: 2000 نسخه.
مندرجات: قسمتی از وصیتنامه اولین شهید محراب، حضرت علی (ع)، به فرزندش امام حسن (ع)؛ گزیده‌ای از وقایع انقلاب اسلامی در بندر دیر؛ بخشی از وصیتنامه‌ی حضرت امام خمینی (ره)؛ شهدای انقلاب اسلامی؛ شهدای جنگ تحمیلی؛ شعر: (شهیدان خدایی)؛ شعر: (فیض روح‌الله)؛ جاویدان گمنام؛ آشنایی اجمالی با شهرستان دیر.
در این کتاب پس از ارائه گزیده‌ای از وصیتامه‌های حضرت علی (ع) و حضرت امام خمینی (ره) و گزیده‌ای از وقایع انقلاب اسلامی در شهرستان دیر، زندگینامه‌ی شهیدان این بندر به چاپ رسیده است. بخش زندگینامه‌ی شهیدان شامل مشخصات شناسنامه‌ای هر شهید، محل زندگی و محل شهادت او و همچنین فرازهایی از وصیتنامه‌ی هر شهید می‌باشد. علاوه بر آن تا جایی که امکان‌پذیر بوده عکس هر شهید نیز در کنار زندگینامه‌ی وی، زینت بخش هر صفحه شده است. در انتهای کتاب دو قطعه شعر درباره شهیدان چاپ شده است و در بخش پایانی کتاب به شرح موقعیت جغرافیایی شهرستان دیر پرداخته شده و توضیحات اجمالی جهت آشنایی خواننده با این بندر ارائه شده است.

پیامی از لاله‌های سرخ، یادواره شهدای پارس خودرو

تهیه و تنظیم: انجمن اسلامی کارکنان شرکت پارس خودرو. - تهران: انجمن اسلامی کارکنان شرکت پارس خودرو، [بی‌تا]. 78 ص.: عکس.
این کتاب یادواره‌ی شهدای شرکت پارس خودرو از سال 1357 لغایت 1367 می‌باشد که طی ده سال مبارزه در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در برابر استکبار جهانی شهید شده‌اند. در ابتدا خلاصه‌ای از تاریخچه‌ی پارس خودرو و تولیدات شرکت بیان شده و سپس عکس و گزیده‌ای از زندگینامه و ویژگی‌های کارمندان و کارگردانی که در نبردهای خیابانی با رژیم شاه در تهران و در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل به شهادت رسیده‌اند، ذکر شده است. همچنین فرازهایی از وصیتنامه‌ی شهیدان این شرکت - که در جبهه‌های جنگ با رژیم بعث عراق و عملیات مرصاد به شهادت رسیده‌اند - آمده است.

[ صفحه 1030]


پیشگامان تطهیر دانشگاه با شهادت

انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران. - [تهران: انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران، بی‌تا]. 70 ص.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب، حاوی زندگینامه‌ی یازده تن از شهدای جبهه‌های نبرد حق علیه باطل است که همگی قبل از اعزام به جبهه‌ی سوسنگرد، در جبهه‌ی دانشگاه به انجام وظیفه دینی و ادای تکلیف انقلابی خود اشتغال داشتند. در این کتاب، زندگینامه‌ی شهیدان، نحوه‌ی شهادت و ایثارگری و شجاعت آنان در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل آورده شده و شتاب آنان برای حضور در جبهه به تصویر کشیده شده است. در صورت موجود بودن وصیتنامه‌ی شهید، آخرین وصایای آنان نیز زینت بخش کتاب گشته است. در چند مورد هم از زبان پدر شهید، یا دوستان آنها سخنانی در جهت بیان روح والای شهیدان ارائه شده است. نام شهیدان عبارت است از: ماجد گچی (1359 - 1338)، حمیدرضا ارجمند کرمانی (1359 - 1340)، ناصر منشی (1359 - 1338)، علیرضا امامی، (1359 - 1339)، علی حاتمی (1359 - 1337)، فضل‌الله عابدینی و حسین نیک‌بین (1360 - 1337)، محمد هدایتی (1360 - 1337)، علی‌اکبر پیرویان (1360 - 1338)، حمید سلمانزاده (1360 - 1336) و نورالله میرزایی‌پور (1359 - 1337).

پیشگامان شهدای دانش‌آموز گیلان

به کوشش محمدهادی رنگرزیان، اسماعیل فاضلی، تهیه و تنظیم اداره کل بنیاد شهید استان گیلان، معاونت فرهنگی پژوهشی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 144.1379 ص.: مصور، عکس، جدول.
شمارگان: 1000 نسخه.
این کتاب، مجموعه‌ی سرگذشتنامه، خاطرات و منتخبی از وصیتنامه‌های برگزیده‌ی شهدای دانش‌آموز استان، همراه با فهرست کاملی از مشخصات شهدای دانش‌آموز، به تفکیک شهرستانهای استان (صومعه‌سرا، لاهیجان، سیاهکل، رشت، لنگرود، رودسر، فومن، تالش، بندر انزلی، ماسال، آستانه اشرفیه، رودبار، منجیل و آستارا) است. اطلاعات شهدای برگزیده، شامل موارد زیر است: «نام، نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت و محل دفن، مختصری از زندگینامه‌ی دوران کودکی، جوانی و خاطراتی از شهید و در برخی موارد، وصیتنامه». اطلاعات فهرست شهدای شهرستانها شامل: «نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، پایه‌ی تحصیلی، تاریخ و محل شهادت» است.

تبارنامه خونین: یادنامه شهدای سانحه هوایی و روحانیون شهید در جبهه و جنگ

ستاد برگزاری مراسم روز روحانیت و جنگ تحمیلی. - [تهران]: ستاد برگزاری مراسم روز روحانیت و جنگ تحمیلی، [1366؟].
52 ص.: عکس.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب، با پیام حضرت امام خمینی به مناسبت سانحه‌ی هوایی و شهادت شهید محلاتی و همراهانش آغاز شده است. سپس زندگینامه‌ی 35 نفر از روحانیون شهید جبهه‌های نبرد حق علیه به چاپ رسیده است. زندگینامه‌ها شامل اطلاعاتی درباره‌ی تاریخ و محل تولد، میزان تحصیلات، وضع زندگی، خلاصه‌ای از فعالیت‌ها و مبارزات در زمان طاغوت، نقش این شهیدان در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل و مسؤولیت‌هایی است که هر یک از آنان بر عهده داشته‌اند. قطعه عکسی از هر یک از این شهیدان نیز زینت بخش زندگینامه‌ی هر یک از آنها شده است. علاوه بر شهید محلاتی، اسامی روحانیون گرانقدری چون شهید حجت‌الاسلام مهدی شاه‌آبادی، شهید حجت‌الاسلام حاج

[ صفحه 1031]

شیخ عباس شیرازی، شهید حجت‌الاسلام شیخ عبدالله میثمی، شهید سید حسن شاهچراغی و... به چشم می‌خورد. در پایان کتاب، عکس و اسامی تنی چند از شهیدان روحانی دیگر نیز به چاپ رسیده است.

تذکره عشاق

نوشته رنجبر گل‌محمدی؛ با مقدمه‌ای از غلامحسین رفیعا. - تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات آیینی، (چاپ اول): 256.1377 ص.: مصور، عکس.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Memorirs of the Velayat eulogists: A Collection of interviews with household eulogists
شمارگان: 3300 نسخه.
این کتاب، شامل مصاحبه‌هایی است که با دوازده مداح و مرثیه سرای اهل‌بیت (ع) به عمل آمده است. مجموعه شامل شرح حال و زندگی آنها است. این مداحان عبارتند از: «مرشد امیر اسلامی، نادعلی کربلایی، مهدی آصفی، احمد صالح، هاشمی دانا، علامه مداح، حسن ارضی (حاج منصور ارضی)، حاج علی عرب، حاج سید حسن معطر، حاج حسین حسینی زاهد، حاج حسن ناظم و حاج حسن محمدی (دولابی)». «نقش مداحی در جنگ و دفاع مقدس» از جمله سؤالات مطرح شده در این مصاحبه‌ها است و هر یک از مداحان، نظر خود را در خصوص نقش عاشورا و نهضت امام حسین (ع) در جبهه‌ها و اثر آن را بر رزمندگان بیان کرده‌اند.

جان باختگان مسیحی، لاله‌های سرخ انقلاب

واحد زبان‌های ملی و برون مرزی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران. - تهران: سروش (صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران)، 31.1363 ص.
کتاب در مورد فداکاری و جانبازی مسیحیان ایران است و هدف از تهیه و تنظیم آن، کوشش در راه معرفی هر چه بیشتر شهدای انقلاب اسلامی ایران و شناساندن جانباختگان ارمنی است. محتویات کتاب قبلا به صورت برنامه رادیویی پخش شده است. نام ده نفر شهید مسیحی و شرح کوتاهی از زندگی هر کدام از آنها و محل شهادت و عملیاتی که در آن شرکت داشتند، در کتاب آمده است.

جاودانه‌های تاریخ: (جلد 3): شهدای شهرستان گچساران

تهیه و تنظیم ستاد تدوین و نشر آثار شهیدان (روحانیان جانباز و بسیجی). - (بی‌جا): مجمع فاتحین (طلاب استان کهکیلویه و بویراحمد)، قم: حوزه علمیه، ستاد تدوین و نشر آثار شهدا، 1374. (24)، 423. ص.: مصور، عکس، جدول.
شمارگان: 2000 نسخه.
جلد سوم کتاب جاودانه‌های تاریخ، به شهدای شهرستان گچساران اختصاص دارد. اطلاعات کتاب، که مربوط به 420 شهید این شهرستان است، از طریق مصاحبه‌ی حضوری با خانواده و بستگان درجه‌ی اول شهید و نیز با استفاده از پرونده‌ها و اسناد موجود در بنیاد شهید شهرستان گچساران گردآوری شده است. این مطالب به ترتیب تاریخ شهادت (روز، ماه، سال) تنظیم شده و شرح حال کوتاهی از هر شهید با مشخصات شناسنامه‌ای، شغل و وضعیت تأهل، تاریخ و محل شهادت، و همچنین فرازی از وصیتنامه شهید همراه با تصویر وی در کتاب آورده شده است. در ابتدای کتاب، مقام شهید در قرآن و احادیث و پیام حضرت امام خمینی (ره) به خانواده‌ی محترم شهدا، مفقودین، اسراء، جانبازان و مجروحین آمده است. شهید و شهادت در کلام حضرت امام و نیز اطلاعاتی درباره‌ی استان کهکیلویه و بویراحمد و شهرستان گچساران نیز از دیگر مطالب کتاب آمده است. در پایان کتاب نیز «تقویم

[ صفحه 1032]

عملیات لشکریان اسلام در هشت سال دفاع مقدس» و «بخشی از نتایج حاصله از عملیات و نبردهای عمده رزمندگان اسلام» به صورت جدولهایی به چاپ رسیده‌اند.

جرعه عطش

خدیجه ابول‌اولا. - تهران: شادرنگ، (چاپ اول): 207.1380 ص.: تصویر، عکس (رنگی).
شمارگان: 3000 نسخه.
به مناسبت کنگره بزرگداشت سرداران شهید و 23000 شهید استان خراسان.
کتاب حاضر، زندگینامه، خاطرات و برگزیده‌ای از وصیتنامه چهار شهید است که در چهار بخش مجزا (هر بخش مربوط به یک شهید) ارائه شده است. بخشهای کتاب عبارتند از: «1. شهید امیر نظری ناظرمنش (متولد سال 1343 در مشهد، قائم مقام واحد تخریب تیپ 21 امام رضا که در اسفند 1365 در منطقه‌ی شلمچه به شهادت رسید)؛ 2. شهید سید محسن حسنی (متولد سال 1343 در مشهد، مربی تاکتیک سپاه و فرمانده گردان روح‌الله که در سال 1365 در منطقه‌ی مهران به شهادت رسید)؛ 3. شهید سید هاشم آراسته (متولد سال 1341 در مشهد، مسؤول تبلیغات واحد تخریب که در جزیره‌ی مجنون سال 1365 به شهادت رسید)؛ 4. شهید محمدتقی مددی قالیباف، (متولد سال 1344 در تهران، فرمانده‌ی توپخانه تیپ 21 امام رضا (ع) که در سال 1366 در منطقه‌ی عملیاتی نصر هشت به شهادت رسید)». در پایان کتاب، عکسهایی از شهیدان ارائه شده است. خاطرات به نقل از پدر، مادر، خواهر، برادر، دوستان، آشنایان، همرزمان و خود شهید ارائه شده‌اند.

چهار فصل عشق: شهادت نامه شهدای زن استان خراسان

تحقیق بسیج دانشجویی سپاه منطقه‌ی خراسان؛ کمیته علمی ستاد یادواره شهدای زن استان خراسان؛ تدوین سعید موسوی، غلام‌رضا هنرور ترشیزی؛ ویراستار سعید موسوی. - مشهد: کنگره بزرگداشت سرداران شهید و 23 هزار شهید استان خراسان؛ سنبله، (چاپ اول): 190.1381 ص.
طراح رو جلد: سعید بابایی.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، زندگینامه‌ی مختصر 81 شهید زن مسلمان بوده، در چهار فصل مجزا تنظیم شده است: «فصل اول: شهدای صدر اسلام؛ فصل دوم: شهدای انقلاب اسلامی ایران؛ فصل سوم: شهدای دفاع مقدس و فصل چهارم: شهدای فریاد برائت در مکه‌ی مکرمه». اطلاعات ارائه شده در زندگینامه‌ها، شامل: نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت، دوران کودکی، جوانی، فالیت‌های فرهنگی، دینی و سیاسی و نقل یک خاطره‌ی مختصر یا بیان و گفته‌ی شهید» است. اسامی چند تن از شهدای دفاع مقدس به قرار زیر است: «فخرالسادات کفاش حسینی، فاطمه رضایی، طاهره ذبیحی، گلدسته محمدیان، مریم نعمتی چعبی، بی‌بی معصومه محمدی سرتنگلی، عطیه آلبوعبادی، معصومه وفادار، فاطمه ذبیحی، زهرا ذبیحی و...».

حدیث سبز قبایان بهشت

گردآورنده: کانون فرهنگی هنری الغدیر مسجد حسینی دزفول. - قم: نهاوندی، (چاپ اول): 120.1378 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
مجموعه‌ی حاضر، یادنامه‌ی شهدای گرانقدر شهرستان دزفول است که در سه بخش تنظیم شده است. بخش اول

[ صفحه 1033]

کتاب به معرفی شهدای عملیاتها، بخش دوم به معرفی شهدای حضور در خط پدافندی جبهه و بخش سوم به معرفی شهدایی اختصاص یافته که در اثر حملات موشکی، هوایی و توپخانه دشمن به شهادت رسیده‌اند. هر معرفینامه شامل: «نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت، نام عملیات، محل دفن و سن شهید در هنگام شهادت» است. در برخی موارد، عکسی از شهید نیز همراه زندگینامه چاپ شده است. پس از معرفینامه‌ی مختصر، بخشی از وصیتنامه یا یادنامه‌ی هر شهید نیز به چاپ رسیده است. در لابه‌لای کتاب نیز اطلاعاتی درباره‌ی عملیاتهای مختلف رزمندگان داده شده است.

حکایت مردان مرد، زندگینامه‌ی شهیدان سرافراز، علی اصغر رنجبران، قهرمانی، زمانی، تهرانی

گلعلی بابایی؛ ویراستار محسن پرویز. - [تهران]: کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، (چاپ اول): 1377.
150 ص.، [3] ص.: عکس. - (کنگره بزرگداشت سرداران شهید استان تهران؛ 82) (مجموعه زندگینامه سرداران شهید؛ [ج. 17]).
کتاب، حاوی چهار بخش است: هر یک از این بخشها به زندگینامه‌ی یک شهید اختصاص دارد. در هر بخش، اطلاعات مربوط به فعالیت‌ها، ویژگی‌ها و خصوصیات هر یک از شهیدان «علی‌اصغر رنجبران (کمانگیر کانی‌مانگا)، اسماعیل قهرمانی، حسن زمانی و جعفر تهرانی» و مسؤولیت‌های آنان طی دوران انقلاب و در جبهه‌های نبرد ارائه شده است. همچنین عملیاتهایی که در آنها شرکت داشته‌اند، برشمرده شده و نحوه‌ی شهادت آنها بیان می‌شود. در پایان بخش چهارم نیز خاطراتی از مادر و خواهرزاده‌ی گرامی «شهید جعفر تهرانی» درباره‌ی وی نقل گردیده است.

حماسه آفرینان پیر بازار

محقق و نویسنده قاسم غلامی گیلانی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1381، 130، [15] ص.: عکس، نقشه.
کتابنامه: ص. 130، همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: 1200 نسخه.
این کتاب، در سه فصل و ضمائم، شامل زندگینامه‌ی 83 شهید محله‌ی پیر بازار رشت است. فصل اول، مطالبی درباره‌ی دهستان پیر بازار از نقطه نظر جغرافیایی و تاریخی در دوره‌های صفوی، قاجار، نهضت جنگل، جنگ جهانی دوم و دوران انقلاب ارائه می‌دهد و در فصل دوم، زندگینامه‌ها به ترتیب نام خانوادگی آمده است. اطلاعات هر زندگینامه شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، دوران کودکی و جوانی، فعالیت‌ها در دوران قبل و بعد از انقلاب و دفاع مقدس، تاریخ و محل شهادت» است. فصل سوم شامل آثار و یادگارهایی از شهداست (اشعار، کلمات قصار، جملات خبری، وصیتنامه، نشانه‌ها و سمبل‌های مزار شهدا، آرمها و...). در پایان کتاب نیز تصاویر منتخبی از شهدا به صورت انفرادی و هنگام اعزام، در منطقه و هنگام تشییع با زیرنویس ارائه شده است.

حماسه دارخوئین

تهیه و تنظیم: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منطقه 2. - تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، 394.1361 ص.: مصور، عکس، نقشه.
شمارگان: 20000 نسخه.
این کتاب در مورد شهدای عملیات فرمانده کل قوا - خمینی روح خدا (دارخوئین) است که در تاریخ 11 / 3 / 60

[ صفحه 1034]

در منطقه‌ی دارخوئین انجام گرفت. در جمع‌آوری مطالب این کتاب شهید حسن ارکدستانی فعالیت زیادی داشت. در ابتدا وصیتنامه شهید ارکدستانی و مقدمه‌ای از حضرت آیت‌الله مشکینی و حجت‌الاسلام هاشمی رفسنجانی در رابطه با این عملیات و شمه‌ای از اوضاع جبهه قبل از حمله، عملیات، و اوضاع جبهه پس از عملیات، گزارش این عملیات در روزنامه جمهوری اسلامی و کیهان و در هفته نامه کلیز اشتات السنایگر چاپ آلمان در اوت 30 / 8 / 1981 آمده است. سپس متن دستخط حضرت امام (ره) و آیةالله منتظری در مورد شهدای انقلاب اسلامی و پس از آن خلاصه‌ای از زندگینامه، شامل اطلاعات شناسنامه‌ای و متن کامل وصیتنامه و عکس 77 تن از شهدای این عملیات و نیز تصاویری از منطقه‌ی دارخوین و عملیات فرمانده کل قوا آمده است.

حماسه ذوالفقار: زندگینامه‌ی شهیدان سرافراز کابلی، ناهیدی و نورانی

حمید داودآبادی؛ ویراستار علی موذنی. - تهران: کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، (چاپ اول): 78.1376 ص.: مصور، عکس.
طراح روی جلد: مصطفی گودرزی.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب «حماسه‌ی ذوالفقار»، زندگینامه (شرح دوران کودکی، جوانی، تحصیلات، ازدواج، حوادث دوران انقلاب، حضور در جبهه و عملیاتهای متعدد و نحوه‌ی شهادت)، نامه‌ها و وصیتنامه‌های سه تن از سرداران شهید است. خاطراتی از همسر، پدر، مادر، فرزندان و آشنایان و همرزمان هر شهید نیز نقل شده است. سرداران شهید عبارتند از:
«سید یوسف کابلی»، شهید در سال 1365، در جریان عملیات کربلای پنج در شلمچه. وی فرمانده‌ی توپخانه‌ی 132 تیپ 27 محمد رسول‌الله (ص) در عملیات بیت المقدس، طراح موشکهای هدایت شونده‌ی ضد تانک (با کمک شهید ناهیدی)، معاون و فرمانده‌ی تیپ ذوالفقار از لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص) در عملیاتهای والفجر سه و چهار، خیبر و بدر بود.
«علی‌رضا ناهیدی»، فرمانده‌ی عملیات تیپ ذوالفقار و مسؤول هدایت آتش توپخانه و خمپاره بود که در عملیات والفجر مقدماتی در فکه شهید شد.
«محسن نورانی» فرمانده‌ی تیپ ذوالفقار، که در مرداد 62 در کمین دشمن در منطقه‌ی غرب به شهادت رسید.

حماسه سازان همیشه جاوید: زندگینامه‌ی شهدای روحانی و مشخصات هزار و دویست شهید میانه

عبدالرحیم اباذری. - قم: موسسه فرهنگی - انتشاراتی شاکر، (چاپ اول): 1379.
[288] ص.: مصور، جدول، عکس.
عنوان روی جلد: حماسه‌سازان جاوید، زندگینامه‌ی شهدای روحانیت و 1200 شهید میانه.
شمارگان: 1500 نسخه.
این کتاب، به مناسبت برگزاری همایش «افلاکیان: اولین یادواره بزرگداشت شهدای روحانیت و 1200 شهید میانه» (که در شهریور ماه 1379 برگزار شد) تدوین و منتشر شده است. در این کتاب، زندگینامه‌ی بیست تن از شهدای روحانی و مشخصات 1200 شهید میانه (در استان آذربایجان شرقی) گردآوری و ارائه شده است. اطلاعات مندرج برای هر شهید، مشخصات شناسنامه‌ای و محل شهادت این شهیدان است.

[ صفحه 1035]


حماسه سازان: یادواره زینب زمان حاجیه خانم علم‌الهدی و شهید قهرمان، سید حسین علم‌الهدی

تهیه کننده حمید علم‌الهدی. - تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی زمینی، معاونت تبلیغات و انتشارات، (چاپ اول): 130.1370 ص: مصور.
این کتاب در دو بخش تنظیم شده است. بخش «الف» به زندگینامه‌ی حاجیه خانم علم‌الهدی اختصاص یافته است. در این بخش، شرح زندگی او از دوران کودکی آغاز شده، با توضیحی در مورد دوران ازدواج، زندگی خانوادگی و مبارزات وی با طاغوت، خصوصیات اخلاقی (از جمله: زهد، ساده‌زیستی، توکل بر خدا و شکرگزاری) نیز تشریح شده است. «بخش ب»، زندگینامه‌ی اولین سردار رشید سپاه اسلام، شهید سید حسین علم‌الهدی است. در این بخش، تحصیلات و فعالیت‌های سیاسی آن شهید در دوره‌ی دانشگاه، عملیات در کرمان و اهواز، ترور نماینده‌ی مجلس طاغوت و ترور مستشار آمریکایی، فعالیت‌های سیاسی دیگر شهید پس از ورود حضرت امام خمینی (ره) به ایران، مشارکت در تسخیر لانه‌ی جاسوسی و خصوصیات اخلاقی شهید (از جمله یاری به مستضعفان و زهد و تقوای او) ذکر شده است. بدیهی است که همه‌ی اینها به جز پرورده شدن در دامان مادری آن چنان، نمی‌توانست میسور باشد.

حماسه سنگر سازان بی سنگر: یادواره شهدای جهاد سازندگی استان تهران (3)

واحد تعاون جهاد سازندگی استان تهران. - تهران: جهاد سازندگی، پشتیبانی و مهندسی جنگ، 1366.
180 ص.: مصور، عکس.
در این کتاب، شرح زندگینامه و وصیتنامه‌ی 43 تن از شهدای جهاد سازندگی استان تهران آمده است. برخی از این شهداء، از فرماندهان و مسؤولان پشتیبانی و مهندسی رزمی جنگ بوده‌اند. این عزیزان بی‌سنگر فعالیت‌های آماده‌سازی جبهه‌ها را برای جنگ بر عهده داشته‌اند. در زندگینامه‌ی هر یک از این افراد، مشخصات شناسنامه‌ای آنان همراه با شرح زندگی خانوادگی، دوران تحصیل و فعالیت‌های شغلی آنها قبل از حضور در جبهه و فعالیت آنان در سنگرسازی، راهسازی، احداث خاکریز و به طور کلی آماده‌سازی جبهه برای عملیات مختلف، آورده شده و قطعه عکسی از شهید، زندگینامه‌ی وی را مزین کرده است. زندگینامه‌ها و وصیتنامه‌های این شهیدان حکایت از ایمان و اعتقاد راسخ آنان و آمادگی آنها برای فدا کردن جان و مال خود در راه ایمان را دارد. در پایان کتاب، بیلان کار تعاون جهاد سازندگی استان تهران در سال 1364 - 1365 به چاپ رسیده است.

خاکریز وصل «زندگینامه‌ی شهداء مهندسی رزمی جهاد استان خوزستان»

عبدالصاحب رومزی‌پور؛ [برای] کنگره‌ی سرداران و 16 هزار شهید کربلای خوزستان. - تهران: مؤسسه فرهنگی هنری ندای مهرآفرین، (چاپ اول): 251.1379 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل زندگینامه‌ی 110 شهید مهندسی رزمی جهاد استان خوزستان است. اطلاعات ارائه شده در زندگینامه‌ی هر شهید، عبارت است از: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل شهادت، رسته، سال و محل تولد، میزان تحصیلات، شرح دوران جوانی و فعالیت‌های او در جبهه، فرازهایی از پیامها و وصیتنامه شهید». از جمله اسامی شهدا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: «احمد کاید خورده، شیر محمد نجف‌وند، رستم گتوندی، مصطفی برفی، بهرام امامقلی‌نژاد، هوشنگ خانی، پرویز بهشاد، سید حسن حسینی، علی گواهی، عبدالکریم جاسمی حیدری، سید حسن مقدم، محمدعلی ژولاپور، حشمت‌الله غلام‌زاده، سید حسن قائم مقام، سالار انصاری و...».

[ صفحه 1036]


خلاصه خوبی‌ها: زندگینامه‌ی سرداران شهید استان فارس (جلد 1)

بازآفرینی محمد حسین بهرامیان. - شیراز: کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1379.
258 ص.: عکس. - (کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 19).
طراح روی جلد: اسماعیل عرفان‌منش.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل شرح کوتاهی از زندگینامه و فرازهایی از پیامها و وصیتنامه‌های 62 شهید از استان فارس است. مطالب هر زندگینامه، به صورت مختصر، «دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، تحصیلات، فعالیت‌های شهید در جبهه و نحوه‌ی شهادت وی» را عرضه می‌دارد. در برخی موارد، عکس شهید نیز در کنار زندگینامه‌ی وی به چاپ رسیده است. اسامی تعدادی از شهیدان عبارت است از: «محمدابراهیم شیرازی‌فرد، عبدالمجید ابوطالبی، محمد اثری‌نژاد، ابراهیم احمدی، قاسم احمدی، حجت‌الله آذرپیکان، جلیل آریانژاد (اسلامی)، عبدالمجید آزادخواهان، علیرضا اکرام‌پور، اسدقلی اسدی، اسماعیل اسکندری، حسین آریانژاد (اسلامی)، محمد اسلامی‌نسب، محمد هادی آسمانی، هاشم اعتمادی، حسینعلی امیری، علی‌محمد الوانی و...».

خلاصه خوبی‌ها: زندگینامه‌ی سرداران شهید استان فارس (جلد 2)

بازآفرینی محمدحسین بهرامیان. - شیراز: کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1379.
259 ص.: عکس. - (کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 37).
طراح روی جلد: اسماعیل عرفان‌منش.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل شرح کوتاهی از زندگینامه‌ی و فرازهایی از پیامها و وصیتنامه‌های 61 شهید استان فارس است. مطالب هر زندگینامه، به صورت مختصر، «دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، تحصیلات، فعالیت‌های شهید در جبهه و نحوه‌ی شهادت وی» را عرضه می‌دارد. در برخی موارد، عکس شهید نیز در کنار زندگینامه‌ی وی به چاپ رسیده است. اسامی تعدادی از شهیدان عبارت است از: «حمیدرضا (سعید) ابوالاحراری، علی‌اصغر اتحادی، محمود احمدی، سید هادی اخلاقی، عبدالمحمد آزمون، خان میرزا استواری، محمدصالح اصطهباناتی، قنبر اسدپور، خسرو ایزدی، محمدرضا ایزدی، عزیز بابایی، محمدرضا بدیهی، احمد بنی‌اسدپور، قاسم بهادری، محمد پیروزبخت، محمد تقوا، محمدرضا جوانمردی، محمدمهدی حکمت‌پور، و...».

خلاصه خوبی‌ها: زندگینامه‌ی سرداران شهید استان فارس (جلد 3)

بازآفرینی محمدحسین بهرامیان. - شیراز: کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1379.
264 ص.: عکس. - (کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 38).
طراح روی جلد: اسماعیل عرفان‌منش.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل شرح کوتاهی از زندگینامه و فرازهایی از پیامها و وصیتنامه‌های شصت شهید استان فارس است. مطالب هر زندگینامه، به صورت مختصر، «دوران کودکی، نوجوانی، و جوانی، تحصیلات، فعالیت‌های شهید در جبهه و نحوه‌ی شهادت وی» را عرضه می‌دارد. در برخی موارد عکس شهید نیز در کنار زندگینامه وی به چاپ رسیده است. اسامی تعدادی از شهیدان عبارت است از: «غلامحسین آفتابی، حسام اسماعیلی‌فرد، عین‌الله اکبری، عبدالحمید اکرمی، خیرالله الطافی، عبدالرضا امین، حسین ایرلو، محمد باصری، محمدعلی برزگر، حسینعلی

[ صفحه 1037]

بنیانی، مجید بنی‌هاشم، بیژن بهلولی قشقایی، سید عبدالله بیژنی، محمدحسن ترابی‌خواه، هدایت‌الله ثمرمند، محمدهادی (حمید) جاودانی، ابوالقاسم چوپان، علی حسن‌پور و...».

خلاصه خوبی‌ها: زندگینامه‌ی سرداران شهید استان فارس (جلد 4)

بازآفرینی محمدحسین بهرامیان. - شیراز: کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1380.
258 ص.: عکس. - (کنگره‌ی سرداران و چهارده هزار شهید استان فارس؛ 39).
طراح روی جلد: اسماعیل عرفان‌منش.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل شرح کوتاهی از زندگینامه و فرازهایی از پیامها و وصیتنامه‌های شهیدان استان فارس است. مطالب هر زندگینامه، به صورت مختصر، «دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، تحصیلات، فعالیت‌های شهید در جبهه و نحوه‌ی شهادت وی» را عرضه می‌دارد. در برخی موارد، عکس شهید نیز در کنار زندگینامه وی به چاپ رسیده است. همچنین مقدمه مؤلف به بهانه‌ی زندگینامه (سردار شهید هرمز دهقان» نوشته شده است. اسامی تعدادی از شهیدان عبارت است از: «حمیدرضا ابیوردی، فرج‌الله احمدی، بهنام اسدی، ابراهیم باقری‌زاده، محسن بوستانی، عباس پوراحمد، رضا پورخسروانی، داوود تهمتن، سهراب (حسین) جعفری، رسول جلالی، مصیب جمالی و...».

خودشکنان خط شکن: شهدای شهرستان بویر احمد (یاسوج)

تهیه و تنظیم ستاد تدوین و نشر آثار شهدا؛ با همکاری بنیاد شهید یاسوج. - [یاسوج]: مجمع فاتحین، (چاپ اول): 1374.
شانزده، 624 ص.: عکس، نقشه، جدول.
شمارگان: 1000 نسخه.
این کتاب، مجموعه‌ی زندگینامه 450 شهید شهرستان بویراحمد (یاسوج) است در مقدمه‌ی کتاب، سیمای استان کهگیلویه و بویراحمد و نقش این استان در دفاع مقدس به همراه تقویم عملیات لشکریان اسلام در هشت سال دفاع مقدس (تاریخ، نام و منطقه‌ی درگیری) ارائه شده است. تنظیم زندگینامه‌ها به ترتیب الفبایی نام خانوادگی شهیدان است و اطلاعات ارائه شده درباره‌ی هر شهید، شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، یگان اعزام، شغل، محل دفن، مختصری از پیام و وصیتنامه شهید و خلاصه‌ای از دوران کودکی و جوانی، فعالیت‌ها در دوران قبل و بعد از انقلاب و در دوران دفاع مقدس» است.

دانش آموختگان مدرسه عشق: مجموعه وصایا و زندگینامه‌ی شهدای دانش‌آموز استان بوشهر

تهیه و تنظیم اداره کل بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان بوشهر (معاونت فرهنگی و پژوهشی). - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 463.1381 ص.: عکس.
شمارگان: 125 نسخه.
کتاب حاضر، شامل زندگینامه مختصر و گزیده‌ای از وصیتنامه‌ی 450 شهید دانش‌آموز شهرستانهای «بوشهر، تنگستان، دشتستان، دشتی، دیر، دیلم، کنگان، و گناوه» (از استان بوشهر) است. اطلاعات مربوط به هر شهید، شامل: «نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ و محل تولد، میزان تحصیلات، تاریخ و محل شهادت و مختصری از

[ صفحه 1038]

دوران کودکی، جوانی، فعالیت‌های دوران قبل از انقلاب و دوران دفاع مقدس» است که همراه با بخشی از وصیتنامه شهید آمده است. اسامی شهیدان در زیر هر شهرستان به ترتیب حروف الفبای نام خانوادگی ارائه شده‌اند.

درد نوشان بلا: به پاس دلاوری‌های شهیدین حسن و عباس صابری

تهیه و تنظیم بهزاد پروین قدس. - بازنویس: محمود فیضی. - تهران: ستاد کل نیروهای مسلح «کمیته جستجوی مفقودین»، (چاپ اول): 1376.
60 ص.: مصور، عکس (بخشی رنگی).
طرح جلد و عکسها: بهزاد پروین‌قدس.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب حاضر شامل سرگذشتنامه و خاطرات خانواده و همرزمان شهیدان «حسن و عباس صابری» است. شهید عباس صابری در سال 1351 در تهران متولد شد و بارها در عملیاتهای متعدد جبهه‌ها حضور داشت. وی در تاریخ 5 / 3 / 75 در حال خنثی سازی میدان مین در کمیته‌ی جستجوی مفقودان، در منطقه‌ی عملیاتی والفجر یک (فکه) به شهادت رسید. شهید حسن صابری در سال 1349 در تهران متولد شد. وی نیز بارها در عملیات متعدد جبهه‌ها حضور داشت و در تاریخ 1 / 11 / 66 در عملیات بیت المقدس سه (ماووت) به شهادت رسید. تصاویری از پیکر شهدا و حضورشان در جبهه، بدون زیرنویس، ارائه شده است. برخی از تصاویر رنگی ضمیمه‌ی داخل جلد با زیرنویس است. پیام سردار باقرزاده به مناسبت شهادت عباس صابری، اشعاری از محمدعلی صدفی و شهید عباس صابری با مضمون شهید و دفاع مقدس در پایان کتاب ارائه شده است.

دو برگ زرین از دفتر حماسه‌ها (دفتر 1) صحیفه شهید

تهران: بنیاد قرآن؛ ستاد دهه فجر، (چاپ اول): 108.1367 ص.: مصور.
عنوان روی جلد: شهیدان پرچمداران قرآن: یادواره شهیدین احمد و سیدجواد.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب، در دو فصل، یادواره‌ی «شهیدان سید جواد و سید احمد حسینی‌زاده» است که در مناطق عملیاتی جنوب (فاو) به شهادت رسیدند. فصل اول، «شهیدان، پرچمداران قرآن»، چهار مقاله درباره‌ی شهدای قرآن و شهیدان صدر اسلام (از جواد محدثی و سید مهدی حسینی‌زاده) است. فصل دوم، «دو برگ زرین از دفتر حماسه‌ها» است که در شش بخش تنظیم شده است: بخش اول: مقالاتی از آیت‌الله صانعی و آیت‌الله محفوظی؛ بخش دوم: «صحیفه‌ی سید احمد، صحیفه‌ی جواد»؛ بخش سوم: «از مهد تا معبود» (مطالبی درباره‌ی پدر دو شهید و پرسش و پاسخهایی از وی درباره‌ی فرزندان شهیدش و...)؛ بخش چهارم: «مکتوب دوست» (مقاله‌ها و اشعاری در باب شهادت و در توصیف شهیدان سید احمد و سید جواد و خاطراتی از دوستان آنها)؛ بخش پنجم: «خون نامه» (گزیده‌ای از وصیتنامه‌ها و یادداشتهای دوست و همرزم شهدا، حمید اطلاعی) و بخش ششم: «دیداری و پیمانی دگر» (تصاویر شهیدان سید احمد و سید جواد).

دولت وصل: شامل شهادت نامه حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر، یادنامه پرستوهای مهاجر روستای خاوه اردهال و اشعاری پیرامون مقام و منزلت شهید و فرهنگ شهادت

گردآورنده اصغر قاسمی (جاوید). - تهران: شمس اردهال، (چاپ اول): 112.1380 ص.

[ صفحه 1039]

عنوان دیگر: دولت وصل (یادنامه شهدای خاوه اردهال).
شمارگان: 1000 نسخه.
کتاب حاضر دو بخش دارد. در بخش اول، اشعار و مقالاتی درباره‌ی شهید و شهادت است. در این بخش، ضمن بیان مطالبی در گرامیداشت یاد شهدا، مقام شهید و بیانات و خاطراتی از امام (ره)، مقام معظم رهبری و شهید مطهری، به معرفی روستای خاوه اردهال از نظر موقعیت اجتماعی و جغرافیایی پرداخته است و مطالبی درباره‌ی علی بن محمدالباقر [فرزند امام محمدباقر (ع)] بیان داشته و اشعاری نیز در مدح و منقبت وی ارائه کرده است. مقاله‌ای نیز از جواد سبزه‌ای با عنوان «سخنی اندر باب عشق» درج شده است. بخش دوم، زندگینامه (شامل: تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت، دوران کودکی، جوانی، تحصیلات، مبارزات قبل و بعد از انقلاب و دوران جبهه)، وصیتنامه و خاطرات شهیدان روستای خاوه است. اشعاری نیز درباره‌ی شهادت، با زندگینامه هر شهید ارائه شده است.

دیار عاشقان (جلد 1): زندگینامه و وصیتنامه شهدای سازمان جهاد سازندگی استان سیستان و بلوچستان

[تهران]: وزارت جهاد سازندگی، اداره کل رفاه و تعاون، (چاپ اول): 1372.
127 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر، مجموعه‌ی زندگینامه و فرازهایی از وصیتنامه‌های 37 شهید جهاد سازندگی استان سیستان و بلوچستان است. در زندگینامه‌ها، شرح مختصری درباره‌ی تولد، دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، تحصیلات و درجه‌ی دانشگاهی، فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی و مذهبی شهدا، در قبل و بعد از انقلاب و نیز فعالیت‌ها و سمتهای مربوطه در جبهه‌های نبرد و نیز تاریخ و محل شهادت هر شهید ارائه شده است. تصویری از هر شهید، فرازی از وصیتنامه یا تمام آن نیز همراه با زندگینامه‌ی هر شهید به چاپ رسیده است. اسامی برخی از شهدا عبارت است از: «ولی‌الله نیکبخت، امام بخش ریگی، جواد خیابانیان، محمدرضا قدمی، محمودزارع بیدکی، امیر کیخا، شهاب‌الدین اربابی، ابوالقاسم توکلی مقدم، رضا قلی کاظمی، محمد میرکمالی و....»

ذخائر عالم بقاء: زندگینامه‌ی شهدای کرج

تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، 1363.
239 ص.: مصور. - (زندگینامه و وصیتنامه شهدا؛ 9).
این اثر، حای زندگینامه‌ی 98 تن از شهدای انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی شهرستان کرج است؛ شهدایی که به ملکوت اعلی پیوستند تا دین و کیان اسلام باقی بماند و مردم ایران آزاد زندگی کنند. در تنظیم مطالب سعی شده است مختصری از زندگینامه‌ی هر شهید، همراه با فرازهایی از فعالیت‌های او در صحنه‌های مبارزه‌ی قبل و بعد از انقلاب، سجایای اخلاقی و وصیتنامه‌ی شهید درج شود. علاوه بر آن، در کنار عکس هر یک از شهیدان، «تاریخ تولد، تاریخ شهادت، محل شهادت و در صورت امکان، نام عملیاتی که در آن شهید شده» آورده شده است.

راز یاسهای کبود

عصمت گیویان [به سفارش] بسیج خواهران نیروی مقاومت. - تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی مقاومت بسیج، دبیرخانه دائمی کنگره بررسی نقش زنان در دفاع و امنیت، (چاپ اول): 118.1376 ص. - (کنگره بررسی نقش زنان در دفاع و امنیت؛ 2).

[ صفحه 1040]

در این کتاب، شرح ایثار، صبر، شجاعت، ایمان و مقاومت یازده زن شهید به صورتی داستان گونه نوشته شده است. این شهیدان عبارتند از: «فوزیه شیردل (شهید به دست منافقان کوردل در بیمارستان پاوه)؛ حاجیه منور کفایی‌زاده (شهید در حج خونین سال 1366)؛ نازبیگم حسین میرزایی (که پس از هشت سال حضور در جبهه‌ها و مجروح شدن در جبهه‌ی سوسنگرد، در سال 1375 دار فانی را وداع گفت)؛ اقدس فراهانی (که پس از چهار سال فعالیت در بسیج، در بمباران شهر خمین شهید شد)؛ طلبه فهیمه سیاری (که حین انجام وظیفه در کردستان به دست کومله‌ها شهید شد)؛ شهناز حاجی‌زاده (شهید ضمن خدمت به مدافعان خونین شهر در اثر اصابت گلوله‌ی توپ)؛ طاهره اشرف گنجوی (که به ضرب تیر ایادی استکبار، ضمن عزیمت به خدمت به شهادت رسید)؛ صدیقه رودباری (اولین شهید جهاد سازندگی در بانه)؛ فاطمه قزوینی (شهید در بمباران تهران همراه با هشت تن از اعضای خانواده)؛ نسرین افضل (جهادگر، شهید به ضرب گلوله‌ی منافقان در مهاباد»؛ افسانه ذوالقدری (شهید در بمباران مدرسه‌ی زینبیه‌ی شهر میانه)».

راست قامتان جاودانه انقلاب: یادواره شهدای دادگاه‌های انقلاب اسلامی تهران

واحد فرهنگی بسیج پایگاه شهید قدوسی دادگاه انقلاب اسلامی تهران. - تهران: دادگاه انقلاب اسلامی تهران، (چاپ اول): 1378.
255 ص. - مصور (بخشی رنگی)، عکس.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 2500 نسخه.
این کتاب به مناسبت بیستمین سال پیروزی انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است.
مندرجات: فصل اول: از مهر ماه سال 60 الی فروردین 1362، فصل دوم: از مهر ماه سال 62 لغایت فروردین 1365، فصل سوم: از دی ماه 65 الی خرداد 1367، فصل چهارم: پذیرش قطعنامه.
این کتاب، یادواره‌ی 91 نفر از شهدای دادگاههای انقلاب اسلامی تهران است. هدف از تهیه و تدوین این کتاب، جمع‌آوری اطلاعات پراکنده و تدوین آن جهت به تصویر کشیدن گوشه‌ای از آرمانها، دیدگاهها، مبارزات و ویژگی‌های نخبگان حماسه‌آفرین بوده است. این یادواره در بر گیرنده‌ی نهادهایی چون دادستانی انقلاب اسلامی تهران (اوین)، دادسرای انقلاب اسلامی ویژه‌ی امور صنفی، دادسرای انقلاب اسلامی ویژه‌ی مبارزه با مواد مخدر و منکرات و دادگاههای انقلاب نواحی تابعه‌ی مرکز است. اطلاعاتی که در مورد هر شهید آمده، شامل نام شهید، تاریخ شهادت، محل شهادت، محل مزار شهید، زندگینامه و فرازهایی از پیام شهید است. در این یادواره زندگینامه شهیدان آیت‌الله دکتر بهشتی، آیت‌الله قدوسی، محمد کچویی، اسدالله لاجوردی و... آمده است.

راهیان حسین (جلد 1)

به اهتمام بخش فرهنگی مسجد سپهسالار حسین (ع). - تهران: مسجد سپهسالار حسین (ع)، بخش فرهنگی، 322.1366 ص.: عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب مذکور، شامل زندگینامه، وصیتنامه، نوشته‌ها، خاطرات و عکسهای 52 شهید، مفقودالاثر و اسرای محدوده‌ی مسجد سپهسالار حسین (ع) است. این مسجد در خیابان نارمک تهران، خیابان فرجام شرقی قرار دارد، هر یک از زندگینامه‌ها مزین به تصویر شهید است؛ شهیدانی چون حاج حسین طباطبایی نسب، - امام جماعت مسجد سپهسالار حسین (ع) - که در مبارزه با رژیم ستم‌شاهی نقش بسزایی داشت. وی ده سال در روستای خود به ارشاد مردم پرداخت و مدتی نیز در جبهه‌های جنوب بود و در عملیات خیبر حضور داشت و در اول اسفند ماه

[ صفحه 1041]

1364 در حمله‌ی هواپیماهای عراقی به هواپیمای مسافربری ایران به شهادت رسید. در آغاز کتاب، (در مقدمه) پیام امام (ره) به ایثارگران در ششمین سال دفاع مقدس و سخنی پیرامون شهادت و در پایان کتاب نیز عکس 64 شهید دیگر این منطقه با ذکر نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل شهادت آنها آمده است.

رمز موفقیت در فرماندهی: یادواره سردار رشید سپاه اسلام، شهید مهدی زین‌الدین و برادرش مجید

تهیه و تنظیم از واحد تبلیغات لشکر علی بن ابی‌طالب (ع) و ستاد ناحیه مرکزی. - قم: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع)، ستاد ناحیه مرکزی، 1364.
212، [16] ص.: تصویر (رنگی).
عنوان دیگر: رمز موفقیت در فرماندهی (یادنامه سردار شهید سپاه اسلام شهید مهدی زین‌الدین).
این کتاب، یادواره‌ی سردار شهید سپاه اسلام، مهدی زین‌الدین و برادرش - مجید زین‌الدین - است و در آن به گوشه‌هایی از روحیات، زندگینامه، ویژگی‌ها و برجستگیهای روحی این دو بزرگوار اشاره شده است. مطالب کتاب در چهار فصل تنظیم شده است. فصل اول حاوی پیام تسلیت ریاست جمهور وقت (سید علی خامنه‌ای) و قسمتهایی از سخنرانی برادران: محسن رضایی، رحیم صفوی، حجت‌الاسلام ایرانی، آیت‌الله خزعلی و همرزمان شهید است. در فصل دوم، نگاهی اجمالی به زندگی این دو شهید شده و خصوصیات اخلاقی شهید مهدی زین‌الدین در سمت فرماندهی - با استفاده از گفته‌های همرزمان و سخنان خود او - بیان شده است. فصل سوم، متن مصاحبه با پدر، و مادر و خواهر این دو شهید بزرگوار و همسر شهید مهید زین‌الدین است. و فصل چهارم نیز شامل سیزده قطعه شعر است که در رثای این دو شهید سروده شده‌اند.

روایت سی مرغ، یادنامه‌ی سی فرمانده‌ی شهید «جانشین گردان به بالا»

جمع‌آوری و تدوین کمیته‌ی تألیف و تدوین. - [تبریز]: ستاد برگزاری کنگره بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان، (چاپ اول): 1374.
272 ص.: مصور.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب به مناسبت برگزاری کنگره بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان (11 - 8 مرداد 1374 منتشر شده است.)
این کتاب مجموعه خاطرات و زندگینامه‌ی سی فرمانده‌ی شهید در رده‌های جانشین گردان به بالا از استان اردبیل است. قبل از شروع خاطرات هر کدام از این بزرگواران، شرحی مختصر از زندگینامه‌ی آنان آمده است که در آن اطلاعات مربوط به تولد، مسؤولیت‌ها و محل شهادت این عزیزان ذکر شده است و سپس خاطرات مربوط به شهید از زبان افراد خانواده، دوستان، آشنایان، همرزمان و مسؤولان شهیدان گرامی نقل شده است. اسامی برخی از شهیدان عبارت است از: «صمد ارادتی، عمران پستی، ابوالفضل پیرزاده، فریدون حاتمی، فیض‌الله حامدی، سید جعفر خراسانی، سید جعفر خوشروزی، نادر دیرین، خدمتعلی رجبی، محمدرضا رحیمی، سید رضی رضوی، و...» تهیه‌ی این اثر مرهون تلاش و کار جمعی از خانواده‌های معظم شهدا، بزرگان، دوستان، آشنایان و جمع کثیری از رزمندگان، فرماندهان سپاه اسلام و همه‌ی اعضای گروه کاری و کمیته‌ی تألیف و تدوین ستاد اجرایی استان اردبیل طی چند ماه قبل از زمان برگزاری کنگره است.

[ صفحه 1042]


رهسپاران فضیلت (جلد 1): یادواره شهدای شهرستان نجف‌آباد در جنگ تحمیلی

تهیه و تنظیم: انتشارات و تبلیغات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نجف‌آباد. - [نجف‌آباد]؛ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نجف‌آباد، با همکاری انتشارات و تبلیغات فرهنگ انقلاب اسلامی نجف‌آباد، 1362.
315 ص.: عکس (بخش رنگی).
مندرجات: مقدمه آیت‌الله ایزدی؛ پیشگفتار؛ زیارت شهدا؛ حماسه شهادت (شعر)؛ بخش اول: شهدای درگیری‌های کردستان و آغاز جنگ تحمیلی؛ بخش دوم: شهدای عملیات ثامن‌الائمه؛ بخش سوم: شهدای عملیات طریق القدس؛ بخش چهارم: شهدای عملیات فتح المبین؛ بخش پنجم: شهدای عملیات بیت المقدس؛ بخش ششم: شهدای عملیات رمضان؛ بخش هفتم: شهدای عملیات محرم؛ بخش هشتم: شهدای عملیات والفجر. فهرست اعلام.
کتاب «رهسپاران فضیلت» به معرفی شهدای شهر نجف‌آباد پرداخته است. در ابتدای کتاب، شرح مختصری درباره‌ی شهر نجف‌آباد و قیامها و مبارزات مردمی این شهر ارائه شده است و شخصیتهای معروف متولد این شهر معرفی شده‌اند. تنظیم کتاب در هشت بخش و براساس عملیاتهاست. در ابتدای هر بخش خلاصه‌ای از شرح عملیات و وضع جغرافیایی و استراتژیکی منطقه‌ی عملیاتی، مراحل عملیات، اهداف و نتایج حاصله همراه با آماری از خسارات وارده به دشمن و غنایم داده شده است و سپس شهدای نجف‌آباد در هر یک از این عملیاتها معرفی شده‌اند. اطلاعات داده شده در مورد شهدا عبارت است از: نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، تاریخ شهادت و محل شهادت. در کنار این اطلاعات، عکسهای شهیدان، صفحات این کتاب را مزین ساخته‌اند.

ره یافتگان عشق

گردآورنده کارشناسی ایثارگران، اداره کل آموزش و پرورش استان کرمانشاه. - [کرمانشاه]: فوژان، (چاپ اول): 384.1380 ص.
عنوان عطف: ره یافتگان عشق: شهدای فرهنگی و دانش‌آموز استان کرمانشاه
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Rahyaftegan-e-Eshgh
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل خلاصه‌ای از زندگینامه، نحوه‌ی شهادت و فرازی از وصیتنامه 538 شهید فرهنگی و دانش‌آموز استان کرمانشاه است. اغلب زندگینامه‌ها دارای عکس هستند. زندگینامه‌ها براساس نام خانوادگی شهدا و به ترتیب الفبا تنظیم شده‌اند. از جمله اسامی شهدا می‌توان به این موارد اشاره کرد: «علی حسن آرمند، مریم ازغ، محمد اشتریان، محمدحسین اقبالی، مهدی انوری، زهرا بهرامی، محمد ثریا، امیر جمشیدی، فرامرز حیدری، حسن رحمانی، عبدالله رحیمی و...». شهدا از همه‌ی گروههای سنی و اقشار مختلف جامعه شامل: «کودکان، نوجوانان، جوانان، بزرگسالان، زنان، مردان، روحانیون، ارتشیها، بسیجیان، سپاهیان، معلمان و...» هستند. همچنین شامل شهدای دوران قبل و بعد از انقلاب و نیز شهدای هشت سال دفاع مقدس (رزمندگان و شهدای مربوط به بمباران) می‌شود.

ره یافتگان وصال

تالیف فریدون خزیمه؛ با همکاری اداره کل بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان کرمان. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 531.1379 ص.
عنوان عطف: ره‌یافتگان وصال: گذری بر زندگینامه‌ی شهدای سیرجان.
شمارگان: 1000 نسخه.
کتاب حاضر شامل زندگینامه‌ی و فرازهایی از وصیتنامه 529 شهید شهرستان سیرجان است که در مناطق جبهه

[ صفحه 1043]

و یا در شهرهای مختلف استان در اثر بمباران به شهادت رسیده‌اند. مطالب ارائه شده شامل: «نام، نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد و شهادت، محل شهادت و نام منطقه یا عملیاتی که منجر به شهادت او شده است، شرح مختصری از احوال کودکی، نوجوانی و جوانی، ویژگی‌ها و خصوصیات اخلاقی، فعالیت‌ها و مسؤولیت‌ها در جبهه، نحوه‌ی شهادت، مختصری از وصیتنامه و عکس شهید» است. اطلاعات کتاب براساس نام خانوادگی شهید، به ترتیب حروف الفبا، تنظیم شده است. در زیر هر زندگینامه اشعاری با مضامین شهید، شهادت و دفاع مقدس آمده است. در پایان کتاب، فهرست شاعران و منابع استفاده شده، ارائه شده است.

ره یافتگان وصال، معرفی 26 تن از اسوه‌های ایثار، سرداران شهید سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه؛ زیر نظر: محمدقاسم فروغی جهرمی. - تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مرکز فرهنگی سپاه، 226.1373 ص.
این کتاب، حاوی زندگینامه‌ی 26 تن از شهدای والامقام انقلاب اسلامی و دفاع است: سه تن از روحانیون پیشتاز در انقلاب و جنگ و 23 تن از سرداران نام‌آور عرصه‌های نبرد. برخی از شهدای گرانقدری که نامشان در این کتاب آمده است عبارتند از: شهیدان «محلاتی، عبدالله میثمی، ردانی‌پور، یوسف کلاهدوز، محمد بروجردی، غلامحسین افشردی، مجید بقایی، حسین خرازی، محمدابراهیم همت، حاج احمد متوسلیان، مهدی باکری، مهدی زین‌الدین، اسماعیل دقایقی، محمد جهان‌آرا، حسن شفیع‌زاده، محمود کاوه، عباس کریمی، سید محسن صفوی». ترتیب ارائه‌ی اطلاعات در این مجموعه، به شرح زیر است: عکسی از شهید، پیام امام خمینی (ره) و پیام مقام معظم رهبری درباره‌ی شهید، پیام شهید از وصیتنامه، زندگینامه، فعالیت‌ها، سوابق مبارزاتی، ویژگی‌های اخلاقی، نقش شهید در دفاع مقدس، شهید در کلام رهبری، نحوه‌ی شهادت و پیام شهید.

ره یافتگان (جلد 1): یادواره سرداران شهید جهاد سازندگی

ستاد مرکزی پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد سازندگی. - [تهران]: جهاد سازندگی، ستاد مرکزی پشتیبانی و مهندسی جنگ،[؟ 1369].
466 ص.: عکس (بخشی رنگی).
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب به مناسبت دهمین سالگرد و هفته دفاع مقدس منتشر شده است.
مندرجات: مدخل؛ پیام حضرت امام خمینی (قدس سره)؛ مقدمه؛ گذری اجمالی به جنگ تحمیلی؛ زندگینامه‌ی چهل سردار.
در ابتدای کتاب، پس از درج فرمایشات حضرت محمد (ص) و بخشی از پیام حضرت امام خمینی درباره‌ی شهیدان (در تاریخ پنجم ذی‌الحجة الحرام 1408 یا 29 / 4 / 67)، مقدمه‌ای در باب شهید و شهادت از سوی ستاد مرکزی پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد سازندگی به چاپ رسیده است. سپس در گذری اجمالی بر جنگ تحمیلی، نکات عمده‌ای در باب هشت سال دفاع مقدس و نقش جهاد سازندگی در جنگ و به ویژه در عملیات والفجر هشت و عملیات کربلای پنج ذکر شده است. سپس عکس هر شهید همراه با زندگینامه، دیدگاهها، ویژگی‌های اخلاقی و شخصیتی او به نقل از همرزمان و بستگانش آورده شده و در پایان نیز، نحوه‌ی شهادت و محل شهادت شهید ذکر شده است.

[ صفحه 1044]


زنان نمونه

علی شیرازی؛ ویراستار حایری و صادقی. - قم: حوزه علمیه قم، دفتر تبلیغات اسلامی، مرکز انتشارات، (چاپ اول): 1377.
280 ص. - (دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مرکز انتشارات؛ 619: مسلسل انتشار؛ 1233).
کتابنامه: ص. [273] - 280؛ همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب حاضر شامل زندگینامه‌ی مختصر و داستان‌هایی درباره یک صد زن نمونه و مسلمان است که نام آنها در تاریخ به عنوان الگوهای توحید و یکتاپرستی و مقابله با ستمگری و شرک ثبت شده است؛ زنانی چون «آسیه، آمنه، فاطمه زهرا (س)، زینب (ع)، فاطمه بنت اسد، نرجس و...». در ارتباط با جنگ تحمیلی، شرح زندگی معصومه آبادی و کبری نقدی‌زاده در کتاب آمده است. معصومه آبادی از اهالی آبادان، در آغاز جنگ تحمیلی به عنوان نماینده‌ی فرماندار، در پرورشگاه و بیمارستانهای آبادان مسؤولیت خارج کردن بچه‌ها از منطقه را بر عهده داشت. او اسیر عراقی‌ها شد و پس از تحمل شکنجه‌های فراوان در زندانهای بعث، در بهمن ماه 1362 به میهن اسلامی بازگشت. کبری نقدی‌زاده مادر شهیدی بود که فرزند شهیدش را، خود کفن کرد و عطر و گلاب زد و در روز تدفین، بر مزار وی حجله‌ی عروسی برپا کرد.

زندگان عشق، یادواره شهدای کودزر اراک

گردآوری توسط ستاد یادواره شهدای کودزر اراک. - اراک: ستاد یادواره شهدای کودزر اراک، 144.1376 ص.، 26 قطعه عکس.
شمارگان: 1000 نسخه.
این کتاب یادواره‌ای از شهدای عزیز روستای «کودزر» است. این روستا در 33 کیلومتری طرف راست جاده‌ی اراک - خمین واقع است و دارای پانصد خانوار است که بیست و سه شهید به اسلام تقدیم نموده‌اند. بیشتر این شهیدان، پاسدار، بسیجی یا جهادگر بوده‌اند. کتاب، حاوی سرگذشت هر یک از این شهیدان، از زمان تولد آنها تا لحظه‌ی شهادت است. در این سرگذشتها، زندگی در خانواده، تحصیلات، فعالیت‌ها، افکار و اعتقادات، تلاشها و جانفشانی‌های آنها، وظایفی که در جنگ تحمیلی عهده‌دار بوده‌اند، تاریخ و محل و نحوه‌ی شهادت و بالاخره، فرازهایی از وصیتنامه‌های آنها آمده است. بعضا نیز خاطراتی از خانواده‌ی شهیدان نقل شده است. صفحات این مجموعه به تصاویر شهدا مزین شده است. زحمت تدوین این مجموعه را حجةالاسلام و المسلمین محمد محمدی اشتهاردی متقبل شده‌اند.

زندگینامه‌ی پیشوایان انقلاب

رضا مرادی؛ عکس و طرح از رضا کاظمی. - [بی‌جا]: کاظمی، (چاپ اول): 1363. 71،157 ص. (دو جلد در یک مجلد): نمونه، عکس.
عنوان از روی جلد.
شمارگان: 5000 نسخه.
جلد اول «زندگینامه‌ی پیشوایان انقلاب» شامل اعلامیه‌ها، پیامها و تلگرافهای حضرت امام خمینی (ره) به مناسبت فاجعه خونین مدرسه‌ی فیضیه، هفتم و چهلم شهدای آن، زندگینامه‌ی امام (ره) و شهیدان: بهشتی، رجایی، باهنر، مطهری، چمران، دستغیب، محمد منتظری و برخی روحانیون، چون: طالقانی، طباطبایی، ربانی شیرازی و سید جمال‌الدین اسدآبادی است. جلد دوم، شامل پیامهای تسلیت حضرت امام و شورای موقت ریاست جمهوری به مناسبت شهادت حجت‌الاسلام قدوسی و سرهنگ دستگردی و زندگینامه‌ی افراد و شهیدان زیر است: «دکتر مفتح، شیخ علی قدوسی نهاوندی، سید مجتبی نواب صفوی، عبدالحسین واحدی، سید محمد واحدی، آیت‌الله

[ صفحه 1045]

کاشانی، آیت‌الله مدرس، شهید آیت‌الله مدنی، شهید آیت‌الله محمدباقر صدر، حسین آیت، بنت‌الهدی صدر، حجت‌الاسلام هاشمی‌نژاد، سرلشر فلاحی، سرهنگ فکوری، تیمسار موسی نامجو، سرگرد کلاهدوز، دکتر قندی، شهید کلانتری، حسن عباسپور، محمد فیاض‌بخش، علی‌اکبر سلیمی، ناطق‌نوری، رحمان استکی و قاسم صافی». در ارتباط با زندگینامه‌ها تعدادی عکس با زیرنویس نیز موجود است.

زندگینامه‌ی شهدای شوشتر

تهیه و تنظیم: واحد فرهنگی بنیاد شهید انقلاب اسلامی شوشتر. - [شوشتر] بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی. 114.1362 ص.: مصور، عکس.
عنوان روی جلد: شهدای شوشتر.
کتاب بیانگر شرح زندگی و نحوه‌ی شهادت 55 تن از شهدای شهرستان شوشتر است که در جریان مبارزات انقلاب اسلامی و یا در درگیری با منافقین و یا در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل به شهادت رسیده‌اند. در این کتاب ضمن چاپ عکس هر شهید در کنار مشخصات شناسنامه‌ای او (شامل: تاریخ تولد، محل تولد، تاریخ شهادت و محل شهادت) به شرح زندگی و بیان شخصیت آنان پرداخته شده است. آنچه می‌توان از لابلای سطور این کتاب تشخیص داد، روح والا و ایمان و اعتقاد این شهیدان گرانقدر به درستی راه و اصرار بر ادامه‌ی این طریق است. شرح کوتاهی از زندگی هر یک از شهدا، وضعیت خانوادگی، فعالیت‌های ظلم ستیزانه‌ی آنان، تلاش آنها در جهت پیروزی انقلاب اسلامی و جانفشانی آنان در راه حفظ و تداوم این نهضت عظیم (با شرکت در جنگ تحمیلی و جبهه‌های نبرد حق علیه باطل) در هر بخش، آورده شده است.

زندگینامه‌ی شهدای فرهنگی استان زنجان

تهیه کننده و کارفرما اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان، با همکاری معاونت پرورشی و کارشناسی شاهد و ایثارگران اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان. - تهران: وزارت آموزش و پرورش، معاونت پرورشی، انتشارات تربیت، (چاپ اول): 136.1378 ص.: مصور، عکس.
فهرست منابع و مآخذ به صورت زیرنویس.
شمارگان: 1000 نسخه.
این کتاب، زندگینامه‌ی 25 نفر از شهدای فرهنگی استان زنجان را در بر می‌گیرد و مطالب آن به همت همکاران آموزش و پرورش مناطق تابعه‌ی استان زنجان جمع‌آوری و براساس حروف نام خانوادگی شهیدان تنظیم شده است. در ابتدای هر زندگینامه، نام، تاریخ تولد، نام عملیات و تاریخ شهادت شهید، و سپس، گوشه‌ای از زندگی، خاطرات، ویژگی‌های اخلاقی و وصیتنامه‌ی شهید ذکر شده است. از جمله شهیدانی که زندگینامه آنها در این کتاب آمده است، می‌توان از «حسین اللهیاری، سید محمد امینی، رزاق بامشاد، جمشید پیرجان، سید علیرضا ترابی و محمدحسین تجلی» نام برد.

زندگینامه‌ی شهدای کارگر (جلد 1)

تنظیم کتاب توسط دفتر بسیج و گسترش فرهنگ اسلامی کارگران. - تهران: وزارت کار و امور اجتماعی، (چاپ دوم): 1361. [234] ص.: مصور، عکس.
جلد اول این مجموعه به شرح زندگی 112 تن از شهدای کارگر در دوران انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی پرداخته است. مقدمه‌ای از حضرت امام خمینی (ره) در ابتدای کتاب آمده است. ایشان درباره‌ی آنها فرموده‌اند: «من شرمم می‌آید که خود را در مقابل این عزیزان سرشار از ایمان و عشق و فداکاری به حساب آورم. آنان با عشق به

[ صفحه 1046]

خدای بزرگ به معشوق خود پیوستند و ما هنوز اندر خم یک کوچه هم نیستیم.» پس از مقدمه، زندگینامه‌ی شهید حبیب‌الله مهمانچی، معاون پارلمانی و هماهنگی وزارت کار و امور اجتماعی، آورده شده است. در این کتاب، پس از ارائه‌ی اطلاعات شناسنامه‌ای هر شهید، زندگینامه‌ی کوتاهی ارائه شده، که در آن به خصوصیات اخلاقی و رفتاری و نیز تاریخ، نحوه‌ی شهادت، محل دفن، فرازهایی از وصیتنامه و تعداد افراد تحت تکفل وی اشاره شده است. علاوه بر آن، در برخی موارد، عکس شهید نیز زینت‌بخش صفحات کتاب می‌باشد.

زندگینامه‌ی شهدای کارگر (جلد 2)

گردآوری دفتر بسیج و گسترش فرهنگ اسلامی کارگران، وزارت کار و امور اجتماعی. - تهران: وزارت کار و امور اجتماعی، دفتر بسیج و گسترش فرهنگ اسلامی کارگران، (چاپ اول): 206.1360 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: 5000 نسخه.
در این جلد از «زندگینامه‌ی شهدای کارگر»، پس از مقدمه‌ای به قلم دفتر بسیج و گسترش فرهنگ اسلامی کارگران، زندگینامه‌ی مختصری از 160 تن از شهدای کارگر دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس همراه با عکس و مشخصات شناسنامه‌ای آنها (شامل نام، نام خانوادگی، محل تولد، تاریخ شهادت، محل شهادت و محل دفن آنها) درج شده است و در برخی موارد، فرازهایی از وصیتنامه‌ی آنها با خطی خوش نوشته شده است. در صفحات متفاوتی، بین اوراق کتاب، عکسهایی از روحانیون برجسته و شهدای معروف ایثارگر ایران عزیز به چاپ رسیده است.

زندگینامه‌ی شهدای کارگر (جلد 4)

تهران: وزارت کار و امور اجتماعی، دفتر بسیج و گسترش فرهنگ اسلامی کارگران، 255. 1361 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، زندگینامه‌ی 152 تن از جوانان غیور و کارگران با ایمان استان اصفهان است که در راه اعتلای کلمه‌ی توحید و نابودی کفر و الحاد به جبهه‌های حق علیه باطل هجوم آوردند و از دشتهای وسیع ایران، کربلاهای دیگری ساختند. اطلاعات مربوط به هر یک از شهدا، عبارتند از: نام و نام خانوادگی، سال تولد، محل تولد، شغل و محل کار، تاریخ شهادت، محل شهادت، و محل دفن و تعداد افراد تحت تکفل و - در صورت موجود بودن - مختصری از زندگینامه و فعالیت در جبهه‌های جنگ و فرازهایی از وصیتنامه‌های آنان.

زندگینامه‌ی وزراء: مختصری از شرح حال اعضای نخستین دولت جمهوری اسلامی ایران، مرداد 1360

دفتر روابط عمومی نخست‌وزیری. - [تهران]: نخست‌وزیری، دفتر روابط عمومی، تحقیقات و انتشارات، 64.1360 ص.: مصور، عکس (رنگی). - (روابط عمومی نخست‌وزیری، نشریه شماره 4).
در سال 1359 نهال نوپای انقلاب اسلامی هنوز قدرت چندانی نگرفته بود و بادهای مسمومی که از هر طرف می‌وزید، سعی داشت این نهال را از بیخ و بن برکند. اولین دولت جمهوری اسلامی تازه تشکیل شده بود که حمله‌ی ددمنشانه عراق به ایران صورت گرفت. همه‌ی اعضای کابینه دولت شهید رجایی درگیر مسایل جنگ بودند. آنها بار سنگینی در مقابله با این حمله بر دوش داشتند و تلاشی عظیم برای مواجهه با آن به عمل آوردند، تا به آنجا که «محمدجواد تندگویان» (وزیر نفت کابینه) در تاریخ 9 / 8 / 1359 به همراه معاون خود (مهندس بوشهری)، یحیوی

[ صفحه 1047]

(سرپرست مناطق نفتی جنوب) و دو کارمند دیگری که با آنها بودند، به اسارت عراق درآمدند. این کتاب، زندگینامه و شرح حال مختصری از نخست‌وزیر و وزرای عضو کابینه‌ی نخستین دولت جمهوری اسلامی ایران را ارائه می‌دهد.

زندگینامه‌ی، وصیتنامه، آخرین نامه سه برادر شهید یعقوب، رضا، محمد آذرآبادی حق

[بی‌جا: بی‌نا، بی‌تا]. 63 ص.
این کتاب، زندگینامه، وصیتنامه و آخرین نامه‌ی سه برادر شهید «یعقوب، رضا و محمد آذرآبادی حق» است. در این کتاب، علاوه بر شرح زندگی، ویژگی‌های اخلاقی، طرز فکر، فعالیت‌ها و نحوه‌ی شهادت هر یک از این سه برادر شرح داده شده است. آنها در وصیتنامه‌های خود، پس از طلب بخشایش از پدر و مادر و سایر بازماندگان، آنها را به شناخت بیشتر حضرت امام و اطاعت از ولایت فقیه و صبر و بردباری و ادامه‌ی راه شهیدان دعوت می‌کنند.

ساکنان آسمان: یادنامه شهدای میبد «شهیدیه»

گردآورنده گروه تحقیقاتی میثاق. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد؛ یزد: بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان یزد، اداره کل (چاپ اول): 1379.
266 ص.: عکس.
عنوان روی جلد: ساکنان آسمان: یادنامه شهدای شهیدیه میبد.
شمارگان: 1300 نسخه.
این کتاب حاوی زندگینامه‌ی مختصر و متن وصیتنامه‌ی 65 تن از شهدای شهیدیه (از توابع شهرستان میبد) است. اطلاعات ارائه شده در زندگینامه‌ی هر شهید شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت و محل دفن، شرح دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، فعالیت در دوران قبل و بعد از انقلاب و در جبهه و وصیتنامه‌ی شهید» است. از جمله شهیدانی که زندگینامه و وصیتنامه‌ی آنان در این کتاب درج شده است، افراد زیر را می‌توان نام برد: «محمدمهدی سیفی، غلامرضا صادقیان، حسین کارگر، یحیی مصلحی، علی‌رضا کریم‌زاده، غلامرضا کارگر، سید محمدعلی علوی، علی‌رضا ذوالفقاری، یحیی سیفی، محمدحسین ذوالفقاری، علی فلکیان و...».

سپاه سردار خمین، قربانگاه عشق

بازنویسی منصور انوری؛ ویراستار محمدهادی عرفانیان. - مشهد: شادرنگ، (چاپ اول): 226.1380 ص.: عکس. - (مجموعه سپاه سردار خمین؛ 1).
عنوان روی جلد: قربانگاه عشق.
شمارگان: 3000 نسخه.
به مناسبت کنگره بزرگداشت سرداران شهید و 23000 شهید استان خراسان.
این کتاب شامل زندگینامه، خاطرات و متن وصیتنامه‌ی 12 فرمانده شهید از استان خراسان می‌باشد. اسامی، نام محل و تاریخ شهادت این شهیدان عبارتست از: مهدی برنجی یوسفی (منطقه‌ی عملیاتی میمک در تاریخ 28 / 7 / 63)؛ علیرضا بختیاری (جزیره مجنون در تاریخ 24 / 4 / 66)؛ محمدحسن ترکمنی (مریوان در تاریخ 2 / 12 / 60)؛ محمدحسین دلدار (والفجر چهار در تاریخ 27 / 9 / 62)؛ علیرضا رضویان (جزیره‌ی مجنون در تاریخ 19 / 17 / 63)؛ حسین زارع کاریزی (منطقه‌ی اسلام‌آباد غرب در تاریخ 12 / 3 / 65)؛ سید محمدباقر رضایی (منطقه‌ی کوشک در تاریخ 4 / 3 / 61)؛ علی شریفی (تنگه‌ی چزابه در تاریخ 25 / 1 / 62)؛ محمد شریفی شادمان (منطقه‌ی شلمچه

[ صفحه 1048]

در تاریخ 23 / 4 / 61)؛ رسول فغانی (منطقه‌ی کامیاران در تاریخ 7 / 5 / 61؛ محمدتقی قائنی (عملیات فتح المبین در تاریخ 12 / 1 / 61) و عبدالحمید مؤمنی (عملیات والفجر یک در تاریخ 24 / 1 / 62). از جمله اطلاعات ارائه شده برای هر شهید فعالیت‌ها در قبل و بعد از انقلاب، فعالیت‌ها و مسؤولیت‌ها در جبهه می‌باشد.

ستارگان آسمان گمنامی

محمدعلی صمدی. - تهران: سازمان فرهنگی - هنری شهرداری تهران، فرهنگسرای اندیشه، (چاپ اول): 293.1378 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب حاضر شامل سرگذشتنامه، خاطرات، وصیتنامه، و پیامهای بیست سردار جانباز و شهید دفاع مقدس است که همراه با تصاویری از آنها در دوران جنگ و نیز برخی تصاویر از پیکر شهیدان، ارایه شده‌اند. زندگینامه‌ها شامل اطلاعاتی درباره‌ی نام و نام خانوادگی، محل تولد، شرحی درباره‌ی زندگی هر شهید، فعالیت در دوران قبل و بعد از انقلاب، مسؤولیت‌ها در جبهه و محل و نحوه‌ی شهادت است. خاطراتی از همرزمان و افراد خانواده‌ی هر شهید نیز نقل شده گویای ویژگی‌های شهیدان است. اسامی برخی از شهیدان عبارت است از: «سید کاظم کاظمی؛ مجید بقایی؛ محمد توسلی؛ حسین املاکی؛ سرلشکر بسیجی علی‌اکبر قربان شیرودی؛ حاج محمدعلی شاهمرادی؛ سید رضا حسینی؛ علی قمی‌کردی؛ احمد قلی‌پور؛ حاج علی‌رضا موحد دانش و...».

ستارگان خاکی

نگارش و تدوین محمد خامه‌یار. - قم: ستاد بزرگداشت یادواره فرماندهان شهید لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع)، (چاپ اول): 229.1375 ص.: مصور، عکس، نمونه.
شمارگان: 3000 نسخه.
مندرجات: دفتر اول: شهید حجه‌الاسلام سید حسین سعیدی؛ دفتر دوم: شهید مصطفی کلهری؛ دفتر سوم: شهید احمد کریمی؛ دفتر چهارم: شهید سید محمد میرقیصری؛ دفتر پنجم: شهید علی اسکندری؛ دفتر ششم: شهید محمدحسین کبیری؛ دفتر هفتم: شهید ناصر جام شهریاری؛ دفتر هشتم: شهید عباس حاجی‌زاده.
این کتاب شامل زندگینامه‌ی هشت تن از سرداران شهید لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع) است. مطالبی که درباره‌ی هر یک از این سرداران شهید در این کتاب ارائه شده، عبارت است از: مشخصات شناسنامه‌ای، فعالیت‌ها در دوران قبل از انقلاب، طی انقلاب و در دوره‌ی دفاع مقدس، ویژگی‌های فردی و سجایای اخلاقی به نقل از اطرافیان و همرزمان شهدا و فرازهایی از وصیتنامه‌ی آنان. تصویری از هر یک از این شهیدان نیز در ابتدای هر دفتر به چاپ رسیده است.

ستارگان هدایت: یادواره شهدای شهر سنجان

گردآوری ستاد بزرگداشت یادواره شهدای شهر سنجان. - [اراک]: بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان مرکزی، (چاپ اول): 1376.
ه، 117 ص. [3] ص. تصویر: نمونه، عکس.
کتابنامه: ص. 117، 7 - 6.
شمارگان 1000 نسخه.
در این کتاب، پس از مقدمه، شرحی درباره‌ی شهید و شهادت از دیدگاه قرآن کریم و معصومان (ع) داده

[ صفحه 1049]

شده است. سپس اطلاعاتی درباره‌ی سنجان و فیجان (که در جنوب شهرستان اراک واقع است) ارائه شده است. پس از آن، به نقش سنجان در انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس اشاره شده است. در بخش بعدی، زندگینامه و وصیتنامه‌ی شهدا آمده است. اطلاعات ارائه شده درباره‌ی هر شهید، عبارت است از: «تصویری از شهید، نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، تاریخ و محل شهادت، خلاصه‌ای از زندگینامه، فعالیت‌ها قبل و پس از انقلاب، مسؤولیت‌ها در جبهه، عملیاتی که در آنها شرکت داشته و در پایان، فرازهایی از وصیتنامه‌ی شهید».

ستاره‌ها

تهیه کننده کنگره بزرگداشت سرداران شهید و بیست و سه هزار شهید استان خراسان. - [مشهد]: کنگره بزرگداشت سرداران شهید و بیست و سه هزار شهید استان خراسان، 1381.
64 ص.: عکس.
شمارگان: 10000 نسخه.
این کتاب درباره زندگی پانزده تن از سرداران شهید جبهه‌های نبرد است. اطلاعات ارائه شده شامل یک زندگینامه‌ی کوتاه، فرازی از وصیتنامه و ذکر یک خاطره برای هر یک از این فرماندهان شهید می‌باشد. اسامی و آخرین مسؤولیت شهیدان عبارتست از: محمود کاوه (فرمانده لشکر ویژه شهدا)، محمد فرومندی (قائم مقام لشکر 5 نصر)، ابوالفضل رفیعی (جانشین فرماندهی لشکر 5 نصر)، ولی‌الله چراغچی (جانشین فرماندهی لشکر 5 نصر)، عبدالحسین برونی (فرمانده تیپ جوادالائمه (ع)، محمدمهدی خادم الشریعه (فرمانده تیپ 21 امام رضا (ع))، بابا محمد رستمی (فرمانده عملیات)، مهدی میرزایی (فرمانده تیپ امام موسی کاظم (ع))، رمضان‌علی عامل (فرمانده تیپ امام صادق (ع))، سید علی حسینی (جانشین معاونت اطلاعات نیروی زمینی سپاه)، حسن آقاسی‌زاده (معاونت فنی و مهندسی قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص))، محمدناصر ناصری (نماینده جمهوری اسلامی ایران در افغانستان)، سید محمدتقی رضوی (معاون فرماندهی قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص))، سید هاشم ساجدی (مسؤول ستاد پشتیبانی قرارگاه نجف اشرف)، محمد طرحچی (مسوول راهسازی جهاد سازندگی). تصاویر با زیرنویس می‌باشند.

سجده وصل

به کوشش میثم عظیم، مهدی رضازاده قزاآنی. - قم: نشر جمال، (چاپ اول): 123.1379 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
مجموعه‌ی حاضر، شامل سرگذشتنامه‌هایی کوتاه از شهیدان دوره‌های مختلف حیات بشر - از دوران حضرت عیسی (ع) تا صدر اسلام، و پس از آن، تا دوران انقلاب اسلامی - است؛ شهیدانی چون: آیةالله قاضی طباطبایی، آیةالله دستغیب و شهدای جنگ تحمیلی می‌باشد. از جمله شهدای دوران جنگ تحمیلی، که زندگینامه آنها در این کتاب به چاپ رسیده است، می‌توان از افراد زیر نام برد: مصطفی زواره‌ای، فرمانده‌ی پشتیبانی تیپ سیدالشهداء (ع)؛ جعفر محمدی، فرمانده‌ی سپاه ناحیه‌ی کرج؛ سید مصطفی واجدی، مسؤول واحد اطلاعات و عملیات تیپ 44 قمر بنی‌هاشم؛ شهید گوسفند شناس؛ جواد دل‌آذر؛ حاج عبدالله رودکی؛ حسین سعیدی‌پور؛ محمدعلی رهنمون؛ اسماعیل محمدی؛ یونس آشوری؛ و....

[ صفحه 1050]


السراج المنیر (جلد 1): آ - الف

تدوین مرتضی نریمانی؛ سفارش سازمان جهاد سازندگی استان اصفهان. - اصفهان: زاینده رود، (چاپ اول): 320.1380 ص.: جدول، نمودار. - (سنگرسازان بی‌سنگر؛ 8).
عنوان دیگر: السراج المنیر: زندگینامه‌ی شهدای جهادگر جهاد سازندگی اصفهان.
عنوان روی جلد: السراج المنیر: آ - الف.
شمارگان: 5000 نسخه.
جلد اول مجموعه «السراج المنیر»، شامل زندگینامه‌ی شهیدان جهادگری از استان اصفهان است که حروف آغازین نام خانوادگی آنها «آ» تا «الف» است. نمودار و جداول آماری ششصد شهید جهادگر استان اصفهان نیز در این مجلد ارائه شده است. عناوین نمودارها و جداول عبارتند از: «جدول نام شهدای جهادگر به ترتیب الفبای نام خانوادگی، جدول شهدای جهادگر به ترتیب تاریخ شهادت، جدول درصد شهدای جهادگر هر سال نسبت به کل، نمودار هیستوگرام ستونی فراوانی شهدا، جدول نام شهدای جهادگر مفقودالاثر و جدول نام شهدای جهادگر به ترتیب علت شهادت». در پایان نیز متن سرگذشتنامه‌ی شهدا به ترتیب الفبای نام خانوادگی ذکر شده است. اطلاعات این بخش شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، نام پدر، تاریخ، علت و محل شهادت، مدت حضور در جبهه، نوع مسؤولیت در جبهه، دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و در برخی موارد، خاطرات و قسمتی از وصیتنامه شهید» است.

السراج المنیر (جلد 2): ب - ث

تدوین مرتضی نریمانی؛ سفارش سازمان جهاد سازندگی استان اصفهان. - اصفهان: زاینده رود، (چاپ اول): 174.1380 ص. - (سنگرسازان بی‌سنگر؛ 9).
عنوان دیگر: السراج المنیر: زندگینامه‌ی شهدای جهادگر جهاد سازندگی اصفهان.
عنوان روی جلد: السراج المنیر: ب - ث.
شمارگان: 1000 نسخه.
جلد دوم مجموعه‌ی «السراج المنیر»، شامل زندگینامه‌ی شهیدان جهادگری از استان اصفهان است که حروف آغازین نام خانوادگی آنها «ب» تا «ث» است. زندگینامه‌ها به تفکیک حروف، در سه بخش: «ب»، «پ» و «ت» ارائه شده‌اند. اطلاعات هر زندگینامه شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، نام پدر، تاریخ، علت و محل شهادت، مدت حضور در جبهه، نوع مسؤولیت در جبهه، دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و خاطرات و قسمتی از وصیتنامه شهید (برای برخی از شهیدان)» است.

السراج المنیر (جلد 3): ج - ذ

[تدوین] مرتضی نریمانی زمان‌آبادی؛ سفارش سازمان جهاد سازندگی استان اصفهان. - اصفهان: زاینده‌رود، (چاپ اول): 224.1380 ص. - (سنگرسازان بی‌سنگر؛ 10).
عنوان دیگر: السراج المنیر: زندگینامه‌ی شهدای جهادگر جهاد سازندگی اصفهان.
عنوان روی جلد: السراج المنیر: ج - ذ.
شمارگان: 1000 نسخه.
جلد سوم مجموعه‌ی «السراج المنیر»، شامل زندگینامه‌ی گروهی از ششصد شهید جهادگر استان اصفهان است که حروف آغازین نام خانوادگی «ج» تا «ذ» است. زندگینامه‌ها به تفکیک حروف در شش بخش: (ج)، (چ)، (ح)، (خ)، (د)، (ذ) ارائه شده‌اند. اطلاعات هر زندگینامه شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، نام پدر، تاریخ، علت و محل شهادت، مدت حضور در جبهه، نوع مسؤولیت در جبهه، شرح دوران کودکی، نوجوانی و جوانی و در برخی موارد، همراه با خاطرات و قسمتی از وصیتنامه‌ی شهید» است.

[ صفحه 1051]


السراج المنیر (جلد 4): ر - ش

[تدوین] مرتضی نریمانی؛ سفارش جهاد سازندگی استان اصفهان. - اصفهان: زاینده‌رود، (چاپ اول): 247.1380 ص. - (سنگرسازان بی‌سنگر؛ 11).
عنوان دیگر: السراج المنیر: زندگینامه‌ی شهدای جهادگر جهادسازندگی اصفهان.
عنوان روی جلد: السراج المنیر: ر - ش.
شمارگان: 1000 نسخه.
جلد چهارم مجموعه‌ی «السراج المنیر»، شامل زندگینامه‌ی گروهی از ششصد شهید جهادگر استان اصفهان است که حروف آغازین نام خانوادگی آنها «ر» تا «ش» است. زندگینامه‌ها به تفکیک حروف در چهاربخش: (ر)، (ز)، (س) و (ش) ارائه شده‌اند. اطلاعات هر زندگینامه شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، نام پدر، تاریخ، علت و محل شهادت، مدت حضور در جبهه، نوع مسؤولیت در جبهه، شرح دوران کودکی، نوجوانی و جوانی و در مورد برخی از شهدا، همراه با خاطرات و قسمتی از وصیتنامه‌ی شهید» است.

السراج المنیر (جلد 5): زندگینامه‌ی شهدای جهاد سازندگی استان اصفهان در هشت سال دفاع مقدس: ص - ع

مرتضی نریمانی؛ سفارش سازمان جهاد سازندگی استان اصفهان. - اصفهان: زاینده‌رود، (چاپ اول): 239.1380 ص. - (سنگرسازان بی‌سنگر؛ 12).
عنوان دیگر: السراج المنیر: زندگی نامه شهدای جهادگر جهاد سازندگی اصفهان.
عنوان روی جلد: السراج المنیر: ص - ع.
شمارگان: 1000 نسخه.
جلد پنجم مجموعه‌ی «السراج المنیر»، شامل زندگینامه‌ی گروهی از ششصد شهید جهادگر استان اصفهان است که حروف آغازین نام خانوادگی آنها از «ص» تا «ع» است. زندگینامه‌ها به تفکیک حروف الفبا در چهار بخش (ص)، (ض)، (ط) و (ع) ارائه شده‌اند. اطلاعات هر سرگذشتنامه شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، نام پدر، تاریخ، علت و محل شهادت، مدت حضور در جبهه، نوع مسؤولیت در جبهه، شرح دوران کودکی، نوجوانی و جوانی و در برخی موارد، خاطرات و قسمتی از وصیتنامه شهید» است.

سراج منیر: ویژه نامه یادواره شهدای روستای جلیزجند شهرستان فیروزکوه

زیر نظر قربان حسینی؛ تهیه و تنظیم وصایا ابراهیم سراج؛ ویراستاری محمد نصیرزاده. - [بی‌جا: بی‌نا]، (چاپ اول): 1378.
32 ص.: عکس.
شمارگان: 2000 نسخه.
عنوان از روی جلد.
این کتاب حاوی زندگینامه‌ی پانزده شهید جنگ تحمیلی و یک شهید دوران انقلاب اسلامی روستای جلیزجند شهرستان فیروزکوه است. در ابتدای کتاب شرح کوتاهی درباره‌ی روستای جلیزجند از نظر تاریخی و مذهبی داده شده است. اطلاعات داده شده درباره‌ی زندگینامه‌ی شهیدان عبارت است از: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تحصیلات، فعالیت‌های شهید در دوران انقلاب و در جبهه، محل و تاریخ شهادت، فرازی از وصیتنامه و (در برخی موارد) تصویری از شهید». نام بعضی از شهدا عبارت است از: «عقیل سراج (اولین شهید روستا)، بهرام زیادی، سید مردی شاه‌واری، حمید سراج، علی سراج، علی اشرف سراج و...». فرازی از پیام «حاج شیخ یدالله سراج»، نماینده‌ی ولی فقیه و امام جمعه شهرستان فیروزکوه، نیز در کتاب به چاپ رسیده است.

[ صفحه 1052]


سرافرازان، یادمان سرداران شهید لشکر 11 امیرالمومنین (جلد 1)

تهیه و تنظیم تیپ 11 امیرالمؤمنین (ع). - [بی‌جا]: نشر معروف، 1374.ص.: مصور، عکس (بخشی رنگی).
عنوان روی جلد: سرافرازان: یادواره سرداران شهید لشکر یازده امیرالمومنین (ع).
این کتاب، خلاصه‌ای از زندگینامه و وصیتنامه‌ی 93 تن از شهیدان گلگون کفن لشکر یازده امیرالمؤنین (ع) را در بردارد. این شهیدان، جوانانی برومند، سربازانی دلسوخته، خط شکنانی دلیر، سردارانی گمنام و عاشقان لقاءالله و مخلص اسلام بودند که در عملیاتهای بسیاری - چون محرم، والفجرهای سه و چهار و پنج، کربلای یک، میمک و سومار - شرکت داشته و به دیدار معبود خویش شتافته‌اند. مناطقی مانند چنگوله، مهران، میمک، شاخ شمیران، بانه، شور شیرین، ملکشاهی، مهران و کردستان از خون مطهر آنان رنگین شده است. تاریخ و محل تولد، فعالیت‌ها، تاریخ و محل شهادت هر یک از این گلگون کفنان در کتاب ذکر شده و تصویر آنها نیز زینت‌بخش صفحات کتاب است.

سرایش هجران، تلاوت گل ذکر یاران (جلد 2)

واحد فرهنگی انجمن اسلامی دبیرستان شهید مهدی حکمت. - مشهد: دبیرستان شهید مهدی حکمت، انجمن اسلامی، 116.1368 ص.
این کتاب، دفتر دوم از سری کتابهای سرایش هجران می‌باشد که به یاد دو شهید گرانقدر، شهید مهدی حکمت (مؤسس انجمن اسلامی دبیرستان شهید حکمت) و شهید سید علی آل‌شهیدی (طلبه‌ی حوزه‌ی علمیه‌ی قم و دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی) تدوین شده است. در این کتاب، انس و الفتی که این دو عزیز به مراسم مذهبی داشتند و نیز درایت سیاسی، جهان‌بینی الهی، تلاش فردی و کار جمعی و مقاومت معنوی آنان بیان شده است. بخشی از سخنان و گفته‌های هر یک از این دو شهید و همچنین ایثارگری آنان در جبهه ذکر شده و وصیتنامه‌ی آنها نیز به چاپ رسیده است. و در پایان نیز عکسهایی از این شهیدان با همرزمانشان آمده است. دفتر اول سرایش هجران در سالگشت فقدان پنج یار عزیز انجمن نگاشته شده بود؛ برادران گرامی، مهدوی، هژیر الساداتی، نیک اندیش، احدیان و حسین‌پور؛ یارانی که مظلومانه در کربلای چهار و پنج جاویدالاثر شدند.

سرداران خمینی (دفتر 1)

به کوشش: مهدی حسینی. - قم: نشر سامیر، 72.1377 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
طراح روی جلد: حسن موسی‌زاده.
این کتاب، به شرح زندگی و خاطرات سه تن از سرداران شهید شهرستان خمین - به نامهای «شهید حسن آندی، شهید محمدحسین ساعدی و شهید حسین شمسی» - پرداخته است. در هر مورد، ابتدا عکس و اطلاعات شناسنامه‌ای و شهید و در پی آن خلاصه‌ای از زندگینامه، اخلاق و منش، خصوصیات اخلاقی و مبارزات شهید، قبل و بعد از انقلاب، آورده شده است. پس از آن نیز قسمتی از وصیتنامه‌ی شهید ارائه شده است. در ادامه، به نقل از افراد مختلف، در مورد هر شهید خاطره‌ای از دوران رژیم گذشته و تلاش او برای پیروزی انقلاب و مبارزات هر یک از آنها در صحنه‌ی پیکار نبرد حق علیه باطل (در جبهه‌های جنگ) آورده شده است که نشانگر روحیه‌ی و شخصیت والای انسانی و روح شهادت‌طلب این عزیزان و تلاش بی‌وقفه‌ی آنان در جهت احقاق حقوق ملت مسلمان ایران است.

[ صفحه 1053]


سرداران خمینی (دفتر 2)

به کوشش مهدی حسینی. - قم: نشر سامیر، 78.1377 ص.: مصور، عکس.
طراح روی جلد: حسن موسی‌زاده.
شمارگان: 3000 نسخه.
دفتر دوم «سرداران خمینی (ره)» به شرح زندگی و بیان خاطراتی درباره‌ی سه تن دیگر از سرداران شهید شهرستان خمین - به نامهای «احمد حسینی‌فر، محمدطاهر لطفی و سید عباس میرهادی» - اختصاص داده شده است. در مورد هر شهید، ابتدا عکس کوچکی از شهید همراه با اطلاعات شناسنامه‌ای او درج گردیده است. سپس، توضیحاتی در خصوص زندگی شهید، خصوصیات اخلاقی و رفتاری او، محل تولد و یک زندگینامه‌ی کوتاه همراه با فرازی از وصیتنامه ارائه شده است. در ادامه - جهت آشنایی بیشتر با روحیات شهید - خاطرات داستان گونه‌ی کوتاهی از زندگی شهید، علایق خاص او و مبارزاتش در دوران پیروزی انقلاب اسلامی و در زمان جنگ تحمیلی آورده شده است. در تمام این خاطرات می‌توان اراده‌ی قوی شهدا در مبارزه با دشمنان این مرز و بوم و شهامت و شهادت‌طلبی این شهیدان را به وضوح مشاهده کرد.

سرداران خمینی (دفتر 3)

به کوشش: مهدی حسینی. - قم: نشر سامیر، 1377.
73 ص.: مصور، عکس.
طراح روی جلد: حسن موسی‌زاده.
شمارگان: 3000 نسخه.
دفتر سوم کتاب «سرداران خمینی (ره)» به شرح زندگی و بیان خاطراتی درباره‌ی سه تن دیگر از سرداران شهید شهرستان خمین (که مظهر شجاعت، تلاش و ایثار و اسوه‌ی اخلاق و رفتار بوده‌اند) اختصاص یافته است. «سردار شهید فتح‌الله ذاکری [معاون گردان امام رضا (ع)]، سردار شهید حمیدرضا سلطان محمدی [معاون اطلاعات و عملیات لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع)] و سردار شهید بهرام شیخی (فرمانده‌ی تیپ سوم مالک‌اشتر)» شهدای گرانقدری هستند که این کتاب به آنان پرداخته است. عکس کوچکی از هر شهید و اطلاعات شناسنامه‌ای وی، در ابتدای هر قسمت، زینت‌بخش کتاب است. در پی آن، زندگینامه‌ی کوتاهی از شهید (از تولد تا شهادت) و همچنین، قسمت کوتاهی از وصیتنامه‌ی شهید آورده شده است. سپس خاطراتی که دوستان و همرزمان شهید و خانواده‌ی او از رشادت، روحیات، رفتار و اخلاق شهید داشته‌اند، به صورت داستان‌های کوتاهی ارائه شده است.

سرداران سپاه توحید

بازنویس: محمدرضا یوسفی کوپایی. - تهران: لشکر زرهی هشت نجف اشرف، (چاپ اول): 191.1375 ص.: مصور، (مجموعه نجف در کربلا؛ 1).
طرح روی جلد برداشت از کتاب ره‌یافتگان وصال از انتشارات ستاد مشترک سپاه است.
کتاب «سرداران سپاه توحید»، حاوی زندگینامه‌ی چهل سردار شهید دفاع مقدس است. در زندگینامه‌ی هر شهید، اطلاعات شناسنامه‌ای شهید، خلق و خو، رفتار و منش، تحصیلات، فعالیت‌های شهید قبل و بعد از انقلاب، فعالیت‌ها و مسؤولیت‌ها در جبهه طی دوران جنگ، عملیاتی که در آن شرکت داشته است، و در نهایت، نحوه و محل شهادت او آمده است.

[ صفحه 1054]


سرداران سپاه عشق

تهیه و تدوین ستاد یادواره بزرگداشت سرداران شهید لشکر 17 علی بن ابیطالب (ع)؛ ویراستار: مهدی حسینی. - اراک: ستاد یادواره بزرگداشت سرداران شهید لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع)، بنیاد شهید استان مرکزی [اراک]، 1374. 168 [5] ص.: تصویر (رنگی).
کتابنامه به صورت زیرنویس.
در مقدمه‌ی کتاب «سرداران سپاه عشق»، بیانات مقام معظم رهبری در مراسم بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان و همچنین، فرازهایی از سخنان آقای هاشمی رفسنجانی و سرلشکر محسن رضایی به چاپ رسیده است. سپس در پنج دفتر، زندگینامه و قسمتهایی از وصیتنامه‌ی سرداران شهید: حجت‌الاسلام مجتبی اکبرزاده [مسؤول عقیدتی لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع)]، رحیم آنجفی [فرمانده‌ی عملیات سپاه اراک و فرمانده تیپ دو لشکر علی بن ابی‌طالب (ع)]، سید احمد حسینی [قائم مقام گردان امام حسن مجتبی (ع)]؛ کاوه نبیری [فرمانده‌ی تیپ دو لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع)] و ناصر بختیاری [فرمانده‌ی خط مقدم تیپ نوبنیاد لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع)] تنظیم و با نقل خاطراتی چند از زبان همسنگران و همرزمان این سرداران شهید، گذری بر شخصیت اجتماعی و معنوی آنها شده است. در پایان کتاب نیز تصاویری از این عزیزان در جبهه آمده است.

سرداران سپیده

زیر نظر مریم شعبانزده. - [بی‌جا] کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، 273.1377 ص.: مصور.
در این کتاب زندگینامه‌ی چهارده تن از سرداران شهید استان سیستان و بلوچستان در قالب خاطراتی از زبان دوستان، همرزمان و خانواده آنها بیان شده است. این شهیدان عبارتند از: شهید رمضان احمدی، شهید رجبعلی امینی، شهید محمدرضا باقری، شهید محمد خلیل ثابت رأی، شهید محسن جنگجویان، شهید سید کاظم حسین‌زاده، شهید سید محسن صغیرا، شهید احمدرضا علیزاده، شهید جواد کریمی طاهری، شهید مرتضی کیواندریان، شهید رضا مؤذنی، شهید مجید مختاری، شهید محسن مهاجرانی و شهید علی‌اکبر میرزایی. بنا بر مطالب کتاب، این عزیزان با حداقل حقوق، مسؤولیت‌های مهم را به عنوان تکلیفی شرعی می‌پذیرفتند و نهایت تلاش خود را برای انجام خدمت به بهترین وجه به عمل می‌آوردند. سعی در نگاهداری اموال بیت‌المال، سادگی زندگی و ازدواج و رفتار با الگو قرار دادن رفتار انصار و مجاهدین صدر اسلام و توجه به سفارشات حضرت رسول اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع)، حتی در کوچکترین امور، از ویژگی‌های این شهیدان بوده است.

سرگذشت سرافرازان (جلد 1): یادنامه شهدای رهنان

به کوشش گروه تدوین ستاد یادواره شهدای رهنان. - اصفهان: لشکر 114 امام حسین (ع)، (چاپ اول): 1377.
478 ص.: عکس. - (کنگره‌ی بزرگداشت سرداران و بیست و سه هزار شهید استان اصفهان، مجموعه آثار؛ 62).
طراح روی جلد: عباس محمد شفیعی.
شمارگان: 1000 نسخه.
«رهنان» قریه‌ای است از قرای اصفهان و کتاب حاضر شامل زندگینامه و برگهایی از خاطرات 229 شهید رهنان در طول انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران است. در پیشگفتار کتاب، موقعیت جغرافیایی، سیاسی، علمی و دینی رهنان و نقش این روستا در پیشبرد جنگ با تقدیم فرماندهان و سردارانی چون «فریدون بختیاری، یدالله تقی‌یار و سید اکبر اعتصامی و...» مطالبی ارائه شده است. اطلاعات هر زندگینامه شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، محل تولد، دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، فعالیت در دوران انقلاب و در جبهه، تاریخ شهادت و محل شهادت، ویژگی‌های اخلاقی و رفتاری، پیام شهید (برگرفته از دفتر خاطرات و وصیتنامه وی) و خاطراتی به نقل از دیگران» است. در پایان کتاب، فهرستی از اسامی شهدا به ترتیب الفبای نام خانوادگی ارائه شده است.

[ صفحه 1055]


سرمشقی برای زندگی در کتاب زندگی: مجموعه زندگینامه‌ها، دست نوشته‌ها و وصایای شهدای دانشگاه صنعتی اصفهان

گردآورنده علی‌محمد میرمحمد میبدی [ویراستار جمعی از دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان]. - اصفهان: دانشگاه صنعتی اصفهان، (چاپ اول): 1380. ذ، 434، [3] ص.: عکس.
کتابنامه: به صورت زیرنویس.
واژه‌نامه.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب، مجموعه‌ای از زندگینامه، دستنوشته و وصایای 128 تن از شهدای دانشگاه صنعتی اصفهان است. اطلاعات ارائه شده برای هر شهید، «زندگینامه‌ی مختصری از هر شهید (شامل سال و محل تولد، رشته‌ی تحصیلی و توضیحاتی درباره‌ی فعالیت‌ها و نحوه‌ی زندگی، سال و نحوه‌ی شهادت) و وصیتنامه‌ی شهید همراه با عکس او است. سپس آثار شهیدان، نظیر دستنوشته، نامه، شعر و...» آورده شده است. نمایه‌ی اسامی شهیدان در پایان کتاب به چاپ رسیده است.

سیمای پهلوانان

گردآوری و تدوین محمد عزیزی؛ به سفارش دفتر تحقیق و پژوهش معاونت پژوهش و تبلیغات بنیاد شهید انقلاب اسلامی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1378.
200 ص.: مصور عکس.
عنوان دیگر: سیمای پهلوانان، زندگینامه مختصر شهدای ورزشکار.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل سرگذشتنامه‌ی ورزشکاران شهید است. مطالب ارائه شده در زندگینامه‌ها شامل: «وقایع دوران کودکی و جوانی، زمینه‌ی فعالیت ورزشی، تحصیلات، فعالیت‌های جبهه و تاریخ و محل شهادت هر ورزشکار است. این اطلاعات به طور خلاصه بیان شده است. تنظیم زندگینامه‌های ورزشکاران شهید به ترتیب ورزش مربوطه تنظیم شده است. فهرست ورزشها عبارتند از: فوتبال؛ کشتی؛ والیبال؛ کوهنوردی؛ ورزشهای رزمی؛ بسکتبال؛ ورزشهای تابستانی؛ تنیس؛ ژیمناستیک؛ دو و میدانی؛ هندبال؛ ورزشهای آبی؛ وزنه‌برداری؛ بوکس؛ هاکی؛ اسکوواش و سوارکاری». در پایان کتاب نیز ضمایمی از عکس و مدارک با زیرنویس (نمونه‌ای از حکم قهرمانی، گواهینامه‌ی دریافت جوایز و یا زمان انجام ورزش مربوطه) ارائه شده است.

سینه سرخان عاشق

گردآورنده اداره کل بنیاد شهید آذربایجان غربی؛ [با همکاری] سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1380.
255 ص.: عکس.
شمارگان: 1250 نسخه.
این کتاب، سرگذشتنامه و فرازهایی از وصیتنامه‌ی شصت شهید جهادگر گردان مسلم بن عقیل قرارگاه حمزه سیدالشهدا است. اطلاعات هر سرگذشتنامه شامل «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت، شرح کوتاهی از دوران کودکی و نوجوانی، فعالیت‌های شهید در دوران قبل و بعد از انقلاب، فعالیت‌های شهید در دوران حضور در جبهه و شرح نحوه‌ی شهادت و فرازهایی از وصیتنامه شهید» است. خلاصه‌ای از فعالیت‌های پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد سازندگی گردان مسلم بن عقیل در محورهای عملیاتی، از زمان تاسیس (1362) نیز در کتاب آمده است.

[ صفحه 1056]


شاهدان دانشگاه: دومین یادواره‌ی شهدای دانشجویی کشور

تهیه و تنظیم دفتر ارتباطات و همکاری‌های فرهنگی معاونت فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها. - [تهران]: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، معاونت فرهنگی؛ فیضیه، (چاپ اول): 1377.
[8]، ج، 211، [1] ص.: جدول.
شمارگان: 300 نسخه.
مندرجات: فصل اول: پیشکسوتان عرصه علم و دانش؛ فصل دوم: گزیده‌ها؛ فصل سوم: تذکره‌ای از شاهدان دانشگاه؛ ضمیمه ویژه‌نامه شاهدان دانشگاه.
کتاب در فصل اول به زندگینامه‌ی شهیدان بهشتی، مفتح، چمران و آوینی می‌پردازد و عقاید آنها را در مورد حوزه و دانشگاه بیان می‌کند. فصل دوم به بررسی عقاید بعضی از دانشجویان و نشریه‌های دانشجویی مثل نشریه «زمان دانشگاه»، «جرس» دانشگاه یزد، «پنجره» علامه طباطبایی و... اختصاص دارد. فصل سوم: به زندگینامه دانشجویان شهید اختصاص دارد. تعداد دانشجویانی که به زندگی آنها پرداخته شده، 25 نفر می‌باشد. اطلاعات ارائه شده شامل سال تولد، محل تولد، میزان تحصیلات و نحوه‌ی شهادت است. بخش چهارم، خلاصه‌ای از عملکرد ستاد یادواره‌ی شهدای دانشجویی در سالهای 76 و 77 را بیان می‌کند.

شاهدان قافله قسط

تهیه کننده: ناحیه انتظامی کرمان؛ ویرایش: مجید غلامحسین پور. - [کرمان]: [نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، ناحیه انتظامی کرمان]، 249.1373 ص.: نمونه، عکس.
طرح: ایرج مجدی.
کتاب «شاهدان قافله‌ی قسط» مجموعه‌ای است از مشخصات و شرح حال آزاد مردان فداکاری که برای نگهبانی از انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی و به منظور دفاع از شرف، امنیت و حریم استقلال میهن به میادین پر مخاطره‌ی آتش و خون برای مبارزه در جبهه‌های جنگ حق علیه باطل و یا مبارزه با اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر شتافتند و با ایثار جان خود به دیدار معبود نائل شدند. در این مجموعه اطلاعاتی درباره 249 شهید گلگون کفن ناحیه انتظامی کرمان شامل نام، نام خانوادگی، تاریخ تولد، محل تولد، تاریخ شهادت و محل شهادت هر یک همراه با شرح کوتاهی از زندگی و سجایای اخلاقی آنان ارائه شده است. صفحات مجموعه به تصاویر این شهیدان نیز مزین شده است.

شب محزون

گردآورنده: بسیج مسجد ابوالفضل، پایگاه 11. - تهران: [بی‌نا]، 1364.
98 ص.: مصور: عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب به نقل خاطراتی از چهار شهید گرانقدر پایگاه 11 بسیج مسجد ابوالفضل می‌پردازد: «شهید جلیل جواهری، شهید خلیلی، شهید توحیدی و شهید نظری». در ابتدای کتاب، چند خاطره‌ی کوتاه درباره‌ی شهید جواهری برای شناسانیدن شخصیت و اخلاق والای او نقل شده است. صفحات بعدی به زندگینامه و وصیتنامه‌ی این شهدا اختصاص دارد. تحصیلات، رفتار در خانواده، اخلاق اسلامی و فعالیت آنان در بسیج مسجد قبل از اعزام، نحوه‌ی اعزام مسؤولیتها در جبهه و چگونگی شهادت آنها در جبهه‌های نبرد به نقل از دوستانشان نکات اصلی زندگینامه آنها است. اشعار و خاطراتی کوتاه از زندگی این شهیدان نیز در لابه‌لای صفحات به چاپ رسیده است.

[ صفحه 1057]


شرح فراق، زندگینامه‌ی سرداران شهید شهرستان فلاورجان

تدوین و تالیف کنگره سرداران شهید، لشکر زرهی 8 نجف اشرف. - تهران: پیام آزادی، 1376.
258 ص.: عکس، جدول، نمودار. - (کنگره بزرگداشت سرداران فلاورجان).
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب «شرح فراق»، مجموعه‌ی زندگینامه‌ی 84 سردار شهید شهرستان فلاورجان است. اطلاعات ارائه شده درباره‌ی هر یک از شهیدان، عبارت است از: اطلاعات شناسنامه‌ای (شامل: تاریخ و محل تولد، تحصیلات، ازدواج)، فعالیت‌های شهید قبل و بعد از انقلاب؛ مسؤولیت‌ها و عملیاتهایی که در آن شرکت داشته‌اند و نحوه و محل شهادت این عزیزان. لازم به ذکر است که تمامی این شهیدان در جبهه‌های حق علیه باطل سمت فرماندهی عملیات یا گروهان و گردان را به عهده داشتند. تعدادی از عملیاتهایی که این سرداران شهید در آنها شرکت داشتند، عبارتند از: والفجر، بیت المقدس، ثامن‌الائمه، فتح المبین، محرم، کربلای پنج، بستان، جزیره‌ی مجنون، شلمچه، حلبچه و... در آخر کتاب، بررسی ویژگی‌های جمعیتی شهدا، جانبازان و اسرا و مشارکتهای مردمی شهرستان فلاورجان به صورت جداول و نمودارها صورت گرفته است.

شرح مجموعه گل

گردآورنده: ستاد یادواره‌ای شهدای منطقه‌ی وحدتیه. - قم: نشر روح، (چاپ اول): 216.1381 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب، مجموعه‌ای از زندگینامه، وصیتنامه و خاطرات شهیدان منطقه‌ی وحدتیه است. مطالب کتاب با شرحی در مورد موقعیت جغرافیایی شهر وحدتیه (از توابع شهرستان دشتستان) آغاز می‌شود و شامل چهار بخش جداگانه در معرفی 56 تن از شهدای این منطقه است. بخش اول: خلاصه‌ای است از شرح زندگی و فرازی از وصیتنامه هر شهید (در صورت موجود بودن) که به ترتیب تاریخ شهادت تنظیم شده است. بخش دوم: خاطراتی است از زبان دوستان، خانواده یا همرزمان شهیدان. بخش سوم: اشعار و مقالاتی در شأن و منزلت شهیدان و بخش چهارم: دستنوشته‌ها و اطلاعات آماری است که همراه با عکسهایی از پیکر مطهر برخی از شهدای منطقه ارائه شده است.

شهادت اوج معراج مومن

[شورای خواهران آل‌عبا]. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، 58.1361 ص.: مصور: عکس.
در مقدمه‌ی این کتاب آمده است که شورای خواهران آل‌عبا، که در سال 1359 تأسیس شد، برای پاسداری از حرمت خون شهیدان و نور چشمان امت، مطالب این کتاب را گردآوری کرده و در دسترس عموم گذارده‌اند. کتاب حاضر، شامل زندگینامه‌ی تعدادی از شهدای دفاع مقدس و انقلاب اسلامی است. در کتاب، زندگینامه‌ی مختصری از هر شهید، همراه با وصیتنامه و عکس شهید و اطلاعات شناسنامه‌ای او (شامل: نام، نام خانوادگی، سال تولد، محل تولد، سال شهادت، محل شهادت و محل دفن شهید) به چاپ رسیده است. علاوه بر آن، قطعه شعری درباره‌ی هر یک از شهیدان، پس از پایان مطالب مربوط به هر شهید درج شده است.

[ صفحه 1058]


شهادتنامه، مجموعه زندگینامه‌ها، نامه‌ها و وصیتنامه‌های شهیدان انقلاب اسلامی (جلد 2)

تهران: سروش (انتشارات صدا و سیما)، بنیاد شهید انقلاب اسلامی، 1362. ص.: مصور، عکس.
کتاب «شهادتنامه» مجموعه‌ای است از زندگینامه‌ها، نامه‌ها و وصیتنامه‌های شهیدان به خون خفته‌ی انقلاب اسلامی. در ابتدای زندگینامه‌ی برخی از شهیدان، تصویر شهید همراه با مشخصات شناسنامه‌ای (شامل: نام خانوادگی، نام، نام پدر، سال و مکان تولد و سن هنگام شهادت) همراه با آخرین سمت هنگام شهادت، نام برادران و خواهران، نحوه‌ی شهادت، محل شهادت و مدفن شهید آمده است. سپس زندگینامه‌ی کوتاهی از شهید و در صورت موجود بودن، نمونه‌ای از نامه‌ها و دستنوشته‌های او، خاطرات خانواده در مورد شهید و در انتها نیز وصیتنامه‌ی شهید آورده شده است. تنظیم کتاب براساس حروف الفبای نام خانوادگی شهیدان است. هدف مطالب کتاب، نشان دادن شخصیت، اخلاق، رفتار، خواسته‌ها و آثار شهیدان است.

شهدای ارتش اسلام: شهرستان دزفول

[واحد فرهنگی بنیاد شهید انقلاب اسلامی]. - [تهران]: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، [1361؟]. 146 ص.: مصور، عکس.
عنوان روی جلد: شهدای دزفول.
کتاب حاضر، مجموعه‌ای است از زندگینامه‌ی 52 شهید از شهیدان شهر دزفول که در جبهه‌های حق علیه باطل از پویندگان راه خدا بودند و با کفر جهانی جنگیدند و به لقاءالله پیوستند. تاریخ شهادت ایشان بین سالهای 1359 تا 1361 بوده است. اطلاعات ارائه شده درباره‌ی این شهیدان، عبارت است از: تاریخ تولد، تاریخ شهادت، محل و نحوه‌ی شهادت، و فرازهایی از وصیتنامه‌ی ایشان.

شهدای ارتش اسلام (2): لشکر 21 حمزه

[واحد فرهنگی بنیاد شهید انقلاب اسلامی]. - [تهران]: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، 1361.
208 ص.: مصور. - (زندگینامه و وصیتنامه شهدا؛ 7).
این کتاب، مجموعه‌ای از زندگینامه‌ی یکصد نفر از شهدای لشکر 21 حمزه (ع) است. اطلاعات ارائه شده عبارتند از: تاریخ، محل تولد و شهادت، خلاصه‌ای از زندگینامه و وصیتنامه (طبق اطلاعاتی که خانواده‌ی آنها در اختیار قرار داده‌اند). ترتیب ارائه‌ی مطالب به ترتیب حروف الفبای نام خانوادگی شهداست. در ابتدای کتاب نیز مقاله‌ای از شهید حجت‌الاسلام و المسلمین سید محمدهاشم دستغیب پیرامون «شهادت و شهید در قرآن، شهادت حیات برتر، جنگ در راه هدف والا، راه رسیدن به هدف والا، مقام و ارزش شهید، رحمت خداوند به شهیدان انقلاب اسلامی» درج شده است.

شهدای پاکباز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

[تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، 1360.
ز، 195 ص.: مصور، عکس. - (گلبرگهای انقلاب اسلامی؛ 1).
بالای عنوان روی جلد: گلبرگهای انقلاب.
کتاب «شهدای پاکباز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی»، به زندگینامه و وصیتنامه‌های شهدای سپاه پرداخته است. در این کتاب، همراه با عکس هر شهید، مشخصات شناسنامه‌ای او و مختصری از زندگی هر شهید، وضعیت خانوادگی، فعالیت‌های سیاسی - اجتماعی و فرهنگی قبل و بعد از انقلاب، مبارزات در به ثمر رساندن

[ صفحه 1059]

انقلاب و همچنین جانفشانی این عزیزان در راه استقلال وطن و حفظ و صیانت از نهال مقدس انقلاب آورده شده است. سعی گردآورندگان بر آن بوده است که در یک زندگینامه‌ی خلاصه، خصوصیات اخلاقی و رفتاری شهدا نیز ارائه گردد. این کتاب به بررسی زندگی 57 تن از شهدای گرانقدر این مرز و بوم - که در سپاه پاسداران عضویت داشته‌اند - پرداخته است. ضمنا در صورت موجود بودن وصیتنامه، فرازهایی از سخنان شهدا در وصیتنامه‌ها نیز زینت‌بخش کتاب شده است.

شهدای روحانیت در جبهه (دفتر 1)

گردآوری و تنظیم دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، واحد یادبودها. - قم: حوزه علمیه، دفتر تبلیغات اسلامی، مرکز انتشارات، (چاپ اول): 294.1362 ص.: مصور، عکس.
عنوان عطف: دفتر دوم.
شمارگان: 10000 نسخه.
جلد اول این مجموعه، حاوی سرگذشتنامه‌ی یکصد روحانی شهید است که در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به دست رژیم بعثی به شهادت رسیده‌اند. اطلاعات زندگینامه‌ی هر شهید شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تحصیلات حوزوی، سوابق مبارزاتی علیه رژیم پهلوی، فعالیت در جبهه، تاریخ و محل شهادت.» بعضی از سرگذشتنامه‌ها شامل قسمتی از وصیتنامه و نامه‌های شهید نیز هستند. از جمله شهیدانی که زندگینامه آنها در این جلد به چاپ رسیده است، می‌توان از افراد زیر نام برد: «حسن مهدوی، احمد انصاری اصیل، حسن سلیمانی، صفرعلی اشرفی، حجت‌الله پارسا، علی‌اکبر آبرین، محمدباقر ربانی، عظیم جعفری، حسین رسولی، غلامرضا شاکر، عباس غبرایی، علی سقایی، رحیم صالحی و...».

شهدای روحانیت در جبهه (دفتر 2)

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، واحد یادبودها. - قم: حوزه علمیه، دفتر تبلیغات اسلامی، مرکز انتشارات، (چاپ اول): 294.1362 ص.: مصور، عکس.
عنوان عطف: دفتر سوم.
شمارگان: 10000 نسخه.
جلد دوم این مجموعه شامل سرگذشتنامه‌ی یکصد روحانی شهید است که در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به شهادت رسیده‌اند. اطلاعات زندگینامه‌ها شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تحصیلات حوزوی، سابقه‌ی مبارزاتی علیه رژیم پهلوی، فعالیت‌های شهید در جبهه، تاریخ و محل شهادت» است. بعضی از سرگذشتنامه‌ها شامل قسمتی از وصیتنامه و نامه‌های شهیدان نیز هست. از جمله شهدای مندرج در این جلد، می‌توان از افراد زیر نام برد: «محمدرضا جعفرپیشه، علی‌رضا پورمحمدی، محسن حسنی، حسن فرزین، محسن مروی، مهدی ولی، رسول فاتحی، حسین ناصری، احمد رضایی، غلامعلی سنایی، حسن شجاعی، مجید ولی عابدی، زکریا اسلامی، حسن قویدل، محمد یاسایی و...».

شهدای روحانیت در جبهه (دفتر 3)

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، واحد یادبودها. - قم: حوزه علمیه، دفتر تبلیغات اسلامی، مرکز انتشارات، (چاپ اول (267.1362 ص.: مصور، عکس.
عنوان عطف: دفتر چهارم.

[ صفحه 1060]

شمارگان: 10000 نسخه.
جلد سوم این مجموعه شامل سرگذشتنامه‌ی یکصد روحانی شهید دیگر است که در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به شهادت رسیده‌اند. اطلاعات زندگینامه‌ها شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تحصیلات حوزوی، سابقه‌ی مبارزاتی علیه رژیم پهلوی، فعالیت در جبهه و تاریخ و محل شهادت» است. در بعضی از سرگذشتنامه‌ها، قسمتی از وصیتنامه‌های شهدا نیز آمده است. از جمله شهیدانی که زندگینامه آنها در این جلد آمده است، می‌توان از افراد زیر نام برد: «ولی‌الله سلیمانی، محمد یدالله‌زاده، شفیع اکبری، قاسم صادقی، رمضان عباسی، محسن سلمانی، عبدالله انصاری، حسن صلاحی، خداداد کریمی، محمد جدیدی، سید علی طاهری، منصور جندقی، سید احمد نبوی، حسین قاسمی و...».

شهدای روحانیت در جبهه (دفتر 4)

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، واحد یادبودها. - قم: حوزه علمیه، دفتر تبلیغات اسلامی، مرکز انتشارات، (چاپ اول): 294.1364 ص.: مصور، عکس.
عنوان عطف: دفتر پنجم.
شمارگان: 2000 نسخه.
مجموعه‌ی حاضر، شامل سرگذشتنامه‌ی 101 روحانی شهید است که در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به شهادت رسیده‌اند. زندگینامه‌ی هر شهید شامل اطلاعات زیر است: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تحصیلات حوزوی، سابقه‌ی مبارزاتی علیه رژیم پهلوی، فعالیت در جبهه و تاریخ و محل شهادت». قسمتی از وصیتنامه و نامه‌های شهید نیز در بعضی از سرگذشتنامه‌ها آمده است. اسامی تعدادی از شهیدانی که زندگینامه آنها در این جلد به چاپ رسیده، به قرار زیر است: «علی فرزین، امیر موسوی رضایی، مجید بهرامجی، سید هاشم بردبار، مجید جوادپور، غلامحسین زارعی، حسن منزوی، رسول صغیرا، مصطفی عمونبی، محمد آزموده، عباس شیخ عطار، عباسعلی یعقوبی، محمد جعفری، احمد زاهدی و...».

شهدای روحانیت در جبهه (جلد 2)

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، واحد یادبودها. - قم: حوزه علمیه قم، دفتر تبلیغات اسلامی، مرکز انتشارات، 268.1362 ص.
کتاب، حاوی زندگینامه و شرح نحوه‌ی شهادت یکصد تن از شهدای روحانیت است که در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل به شهادت رسیده‌اند. ویژگی‌های مشترک بین همه‌ی این شهدا، عشق به شهادت، ثابت قدم بودن در عقیده، خوش رفتاری، عشق به امام، مقاومت و ایستادگی است. اطلاعات ارائه شده در هر زندگینامه، عبارت است از: «تاریخ و محل تولد، تحصیلات و ویژگی‌های اخلاقی، فعالیت‌ها قبل و بعد از انقلاب، حضور در جبهه‌ها، شرکت در عملیات و نحوه و تاریخ شهادت».

شهدای روحانیت نجف‌آباد (جلد 1)

نجف‌آباد: حوزه علمیه نجف‌آباد،(چاپ اول): 1363.
174 ص.: مصور، عکس.
این کتاب حاوی زندگینامه‌ی بیست و نه تن از شهدای حوزه‌ی عملیه‌ی نجف‌آباد است که در لباس مقدس روحانیت به جبهه‌های نبرد حق علیه باطل اعزام شده و به درجه‌ی رفیع شهادت نائل آمده‌اند. متن کتاب شامل: «زندگینامه، وضعیت تحصیلی، ویژگی‌های رفتاری، خصوصیات اخلاقی و روحی و بعضی از فعالیت‌های سیاسی اجتماعی

[ صفحه 1061]

شهدای حوزه» است. خاطرات اطرافیان شهدا درباره‌ی آنها نیز در متن آمده است. مطالب کتاب با یاری افراد خانواده و دوستان شهدا گردآوری شده و در صورت امکان، عکس هر شهید نیز در کنار مطالب مربوط به وی به چاپ رسیده است. تنظیم مطالب کتاب به ترتیب تاریخ شهادت این شهیدان گرانقدر است.

شهدای روحانیت شیعه در یکصد ساله اخیر (جلد 2)

علی ربانی خلخالی. - قم: مکتب‌الحسین (ع)، (چاپ اول): 719.1364 ص.: عکس
جلد اول این کتاب مطلب درباره دفاع مقدس ندارد.
جلد دوم کتاب «شهدای روحانیت شیعه»، زندگینامه متجاوز از 240 شهید روحانی را ارائه می‌دهد. در ابتدای کتاب، قبل از شروع متن اصلی، مطالب زیر به چاپ رسیده است: «شروط وجوب جهاد، شهادت و جهاد، سخنان امام حسین (ع)، جهاد در خطبه‌ی حضرت فاطمه زهرا (ع)، تساوی‌نژاد و شهادت، بدن شهید، نشاط شهید، شهادت علی (ع) و مسائل مربوط به شهدا از امام خمینی (ره)». در بخش زندگینامه‌ها، اطلاعات زیر درباره‌ی هر شهید ارائه شده است: «تاریخ و محل تولد، محیط زندگی، تحصیلات، ویژگی‌های اخلاقی، فعالیت‌ها قبل و بعد از انقلاب، عضویت در نهادها، حضور در جبهه، شرکت در عملیاتها، نحوه شهادت و تاریخ آن».

شهدای قروه

بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی. - [بی‌جا]: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، 57.1362 ص.: مصور، عکس.
کتاب شهدای قروه به معرفی سی و یک شهید این شهرستان می‌پردازد و صفحات این کتاب ضمن تزیین با عکس شهدا، حاوی مطالبی از زندگی شهید، فعالیت‌ها، تلاشها، مبارزات علیه ظلم، ستیز با استعمار و ستمکاری استعمارگران است. از میان شهدای فوق تعدادی در زمان پیروزی انقلاب و گروهی به دست عناصر ضد انقلاب و منافقین به شهادت رسیده‌اند. در متن کتاب سعی شده است که ضمن بیان زندگینامه‌ی کوتاهی از شهیدان، خصوصیات اخلاقی و رفتاری آنان و نحوه‌ی شهادت آنها نیز به تصویر کشیده شود.

شهدای مدرسه علمیه ذوالفقار اصفهان

تهیه و تنظیم حجت موحد ابطحی. - [اصفهان]: مدرسه علمیه ذوالفقار اصفهان، [1362؟]. 90 ص.: مصور، عکس.
این کتاب، به مناسبت پنجمین سالگرد ورود رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران و پیروزی ملت رزمنده‌ی ایران بر حکومت شاهنشاهی و چهاردهمین سال تأسیس مدرسه‌ی ذوالفقار (از حوزه‌های عملیه‌ی شهر اصفهان) تهیه شده است. این مجموعه حاوی فشرده‌ای از زندگینامه‌ی 36 طلبه و روحانی شهیدی است که تمام یا قسمتی از تحصیل خود را در مدرسه‌ی علمیه‌ی ذوالفقار اصفهان گذرانده و در دوران جنگ شهید شده‌اند. در این مجموعه، نخست معرفی نامه‌ی کوتاهی از مدرسه علمیه‌ی ذوالفقار اصفهان، نحوه‌ی پذیرش طلبه و مواد درسی و برنامه‌ی مدرسه آورده شده است. سپس شرح زندگانی هر شهید - شامل مطالبی چون محل و تاریخ تولد، محل شهادت، خصوصیات و فضایل اخلاقی و فعالیت‌های هر شهید قبل از انقلاب و در زمان جنگ - آورده شده است. در پایان هر شرح حال نیز فرازهایی از وصیتنامه‌های این شهیدان به چاپ رسیده است.

[ صفحه 1062]


شهیدان گلگون کفن جهرم

هیئت تحریریه انتشارات واحد فرهنگی بنیاد شهید مرکز. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، (چاپ اول): 238.1361 ص.: عکس.
این کتاب مجموعه‌ای از زندگینامه‌ی 51 تن از شهدای شهرستان جهرم است. در ابتدای هر زندگینامه آیه‌ای از کلام ا... مجید آورده شده است. سپس اطلاعاتی درباره هر شهید ارائه شده که عبارت است از «تاریخ و محل تولد شهید، اطلاعاتی درباره دوران تحصیل و خلق و خو و رفتار خانوادگی و اجتماعی شهید، شرکت شهید در تظاهرات و مبارزات قبل از انقلاب برای سرنگونی رژیم ستم شاهی، فعالیت‌های پس از انقلاب هر شهید، حضور وی در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل و عملیاتی که شهید در آن شرکت داشته و نحوه‌ی شهادت وی». وصیتنامه‌ی شهید و در صورتی که قطعه شعر یا نوشته‌ای از شهید موجود بوده باشد، آن نیز در پایان زندگینامه به چاپ رسیده است.

شهید شمع تاریخ است

تهران: وزارت بهداری، دفتر روابط عمومی و ارشاد،[؟؟ 13].
51 ص.: مصور، عکس.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب حاضر شامل زندگینامه و وصیتنامه‌ی حدود هفتاد شهید وزارت بهداری از دوران انقلاب و جنگ ایران و عراق است. کتاب فاقد نظم الفبایی نام شهدا است. اطلاعات داده شده ذیل نام هر شهید، عبارت است از: نام و نام خانوادگی، سمت، تاریخ و محل شهادت. گاهی شرح زندگی، عکس و وصیتنامه شهید نیز آورده شده است. در پایان کتاب نیز فهرستی از اسامی شهدا و استان مربوطه به چاپ رسیده است.

شیفتگان وصال: دومین یادواره شهید فهمیده و شهدای دانش‌آموز

مولف علی رنجبر، شعبانعلی رمضانیان. - تهران: سازمان تحقیقات خودکفایی بسیج، (چاپ اول): 69.1376 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
کتاب حاضر برگزیده‌ای از یادداشتها، خاطرات، زندگینامه و وصیتنامه شهدای دانش‌آموز سراسر کشور است که در دومین یادواره‌ی شهید فهمیده و شهدای دانش‌آموز ارائه شده است. اثر شامل سه فصل و یک نتیجه‌گیری است. فصل اول: شناخت و باورهای شهیدان. فصل دوم: عوامل مؤثر بر شکل‌گیری شناخت و باورها. فصل سوم: پیامها و پیامدهای اساسی افکار و اندیشه‌های شهدا. اسامی برخی از شهدایی که مطالب کتاب از وصیتنامه‌ها و یادداشتهای آنان گرفته شده است، عبارتند از: «محمدحسین غرمی، علی‌اصغر نبی‌پور، سید محمدرضا مهدی، مسلم کریم‌بخش، آرش (حامد) آزما، محمدابراهیم ادبی محذب، عمرالله رحمانی، رزاق حیدرنژاد، کاکا یوسفی، محمود خراسانی، امیرخان پرونده، فریدون احمدی، مرتضی بهاری، فرامرز حشمتی، سید قاسم آگهی، کریم نورانی و...».

صحیفه ابرار، زندگینامه شهدای نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران

به کوشش امیر معصومی با همکاری اداره عقیدیت سیاسی نیروی زمینی. - تهران: ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان عقیدتی سیاسی، (چاپ اول): 97.1373 ص.
مجموعه‌ی حاضر زندگینامه‌ی 72 تن از شهدای نیروی زمینی است. در هر زندگینامه، شرحی کوتاه از فعالیت‌ها، ویژگی‌های اخلاقی و عملیاتهایی که در آن شرکت کرده‌اند، و نحوه‌ی شهادتشان آنها ذکر شده است. زندگینامه‌های این شهیدان، حاکی از عشق به خداوند و میهن و دلاوری و ایثارگری آنان است. برای مثال در زندگینامه «سرتیپ

[ صفحه 1063]

مسعود منفرد نیارکی» آمده است که وی همواره در خط مقدم در کنار سربازان خود می‌جنگید و به آنان روحیه می‌داد و با تک تک سربازان تماس نزدیک داشت. وی سهم زیادی در به اسارت گرفتن هزاران نفر از نیروهای بعثی داشت. او در عملیاتهای بیت المقدس، تنگه‌ی چزابه، فتح المبین، طریق القدس، والفجر مقدماتی والفجر یک حضور فعال داشت. وی در دوم دی ماه 1363 به ستاد مشترک منتقل شد و در تاریخ 6 / 5 / 64 به شهادت رسید.

صحیفه امواج: زندگینامه شهدای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران

سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران، اداره عقیدتی سیاسی نیروی دریایی؛ به کوشش امیر معصومی. - تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، 1375.
83 ص.: مصور: عکس. - (دفتر ادبیات و هنر مقاومت؛ زندگینامه: 2).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Book of Waves: The lives of the martyrs
کتاب حاضر زندگینامه‌ی شهدای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است و اسوه و عصاره‌ای است از حیات طیبه‌ی مجاهدانی که با پیوستن خون مقدس‌شان به آبهای خلیج فارس، امنیت ابدی را برای دینشان فراهم کردند. در شرح زندگی شهدا، به فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی آنهایی که با طاغوت به مبارزه برخاستند و نیز تعهدی که همه‌ی شهدای عزیز به اسلام و امام خود داشتند، اشاره شده است و قدرت ایمان و ایثارگری و بزرگی روح و از جان گذشتگی آنها در راه اسلام و ایران ذکر شده است. اطلاعات داده شده درباره هر شهید، عبارت است از: سال و محل تولد، مبارزات، خدمات و عملیاتی که شهید در آن شرکت داشته، محل شهادت و تاریخ شهادت وی. تصاویری از شهدا نیز زینت‌بخش صفحات کتاب است.

صحیفه پرواز، زندگینامه شهدای هوانیروز

دفتر ادبیات و هنر مقاومت. - تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، (چاپ اول): 1369.
302 ص. مصور، عکس. - (دفتر ادبیات و هنر مقاومت؛ زندگینامه: 1).
صفحه عنون به انگلیسی: The Book of The Flight, The lives of the Martyrs of Islamic Republic Iranian Army Aviation.
مقدمه و تاریخچه‌ی هوانیروز به زبان انگلیسی در پایان کتاب آمده است.
کتاب، با بیان مختصری از تاریخچه‌ی هوانیروز آغاز شده است و سپس به بیان فعالیت‌های گروهی از کارمندان، خلبانان و درجه‌داران نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سالهای پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس پرداخته است. زندگینامه 62 تن از شهدای هوانیروز و محل شهادت آنها و همچنین خصوصیات فردی این عزیزان و محبوبیت آنها در بین مردم ذکر شده است. در میان زندگینامه‌های شهیدان، زندگینامه‌ی سرلشکر خلبان احمد کشوری، سرتیپ خلبان نصرت‌الله آسیایی و سرگرد خلبان قدرت‌الله خدادادی و تعهد و پایبندی آنان به اصول اسلام و رهنمودهای امام بیان شده است.

صحیفه خون (جلد 1)

کاری از انتشارات و تبلیغات امور تربیتی استان یزد؛ [تهیه و تنظیم جلال حج فروش]. - یزد: وزارت آموزش و پرورش، اداره کل آموزش و پرورش استان یزد، امور تربیتی، انتشارات و تبلیغات، 383.1362 ص. مصور (رنگی)، نمونه، عکس (رنگی).

[ صفحه 1064]

عنوان روی جلد: صحیفه خون: زندگینامه شهیدان دانش‌آموز و فرهنگی استان یزد.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب شامل زندگینامه‌ی شصت تن از شهدای فرهنگی و دانش‌آموز استان یزد است که طی سالهای 1357 الی 1360 به شهادت رسیده‌اند و در دو فصل تنظیم شده است. فصل اول، در معنای واژه‌ی شهید و مقام او در قرآن و حدیث، و نیز شهید و شهادت در کلام امام خمینی و شهید صدوقی است؛ و فصل دوم - که قسمت اصلی کتاب است - به زندگینامه‌ی شهدا اختصاص دارد و اطلاعاتی مانند تاریخ تولد، محل تولد، فعالیت‌ها، ویژگی‌های اخلاقی و در این بخش، تاریخ و محل و نحوه‌ی شهادت آنها ذکر شده است و ضمن معرفی آنها به زندگینامه و معرفی شش تن از شهدای صدر اسلام نیز پرداخته است.

صحیفه خون (جلد 2)

کاری از انتشارات و تبلیغات امور تربیتی استان یزد؛ [تهیه و تنظیم جلال حج فروش]. - یزد: انتشارات و تبلیغات امور تربیتی آموزش و پرورش استان یزد، (چاپ اول): 1364.
447 ص.: مصور، عکس (رنگی).
عنوان روی جلد: صحیفه خون، زندگینامه شهیدان دانش‌آموز و فرهنگی استان یزد.
کتابنامه: به صورت زیرنویس.
شمارگان: 1500 نسخه.
جلد دوم این مجموعه، شامل زندگینامه شصت شهید استان یزد است. این شهیدان همگی از مربیان، دانش‌آموزان، معلمان و دانشجویان استان یزد هستند. در مقدمه‌ی کتاب، تحلیلی از نبرد فتح‌المبین (طرح کربلای دو) ارائه شده است. در بین سرگذشتنامه‌ی شهدا، سرگذشتنامه‌ی شش شهید صدر اسلام نیز آمده است. در اطلاعات ارائه شده در هر زندگینامه، «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تحصیلات و فعالیت‌ها، تاریخ و محل شهادت و عکس شهید» آمده است. برخی از اسامی شهیدان عبارت است از: «دکتر سید رضا پاک‌نژاد، محمدمهدی زارع بیدکی، محمدحسن جوکار، محمدکاظم پارسائیان، سید رضا بسیطی، محمدرضا اشتری، قاسم دشتی رحمت‌آبادی، محمدحسین ذوالفقاری، میرزا حسن شهبازی، سید جواد متولی‌زاده، حسن نظری، محمدحسین نیرنگ و...».

صحیفه خون: زندگی نامه شهدای خانواده‌ی قمی

[بی‌جا: بی‌نا، 1368؟].
48 ص.: عکس.
این کتاب، شامل فرازهایی از زندگینامه «شهید منور کفایی‌نژاد تهرانی» و چهار فرزند شهیدش است. شهیده در مکه‌ی معظمه، در تاریخ ششم ذی‌الحجه 1406 به شهادت رسید. فرزندان وی به ترتیب: حسن قمی (17 / 6 / 59 در بوکان به دست کومله‌ها)، علی قمی (19 / 10 / 59، در آبادان به دست عراقی‌ها)، وحید قمی (25 / 5 / 62 در پیرانشهر به دست عراقی‌ها)، ولی‌الله قمی (5 / 5 / 67) در اسلام‌آباد به دست منافقین) به شهادت رسیدند. خاطرات پدر، همرزمان و اطرافیان درباره‌ی آنان، وصیتنامه شهیدان و دستخط آیت‌الله کروبی به خانواده‌ی شهید قمی به همراه فرازهایی از سخنان و وصیتنامه‌ی الهی - سیاسی حضرت امام (ره) و گزیده‌هایی از پاسخ امام خمینی به تلگراف آقای مهدی کروبی در مورد فاجعه‌ی مکه در کتاب به چاپ رسیده است.

[ صفحه 1065]


صحیفه عروج عاشقان

گردآوری ش. نبوی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 118.1380 ص.: عکس.
عنوان روی جلد: صحیفه عروج عاشقان: یادنامه برادران شهید سید زین‌العابدین و سید جمال‌الدین نبوی و یادبود شهدای دهستان چاشم.
شمارگان: 1250 نسخه.
کتاب حاضر یادنامه‌ای است از زندگینامه، خاطرات و وصیتنامه برادران شهید نبوی و دیگر شهدای دهستان چاشم. کتاب چهار فصل دارد. فصل 1: «سردار عاشقان»، زندگینامه حجت‌الاسلام سید احمد نبوی چاشمی، متولد سال 1329 در چاشم، فرمانده‌ی سپاه شهرکرد و شهر قم (1362)، سپاه تهران (ناحیه ری) (1364)، شهید در عملیات والفجر هشت در فاو. فصل 2: «طلایه‌دار عاشقان»، زندگینامه‌ی سید زین‌العابدین نبوی، متولد 1345 در چاشم، مسؤول پدافند هوایی شهر ایلام و منطقه‌ی عملیاتی والفجر هشت، شهید در عملیات کربلای پنج، در شلمچه. فصل 3: «جمال عاشقان» زندگینامه سید جمال‌الدین نبوی، متولد 1349 در چاشم، شهید در عملیات کربلای پنج در شلمچه. فصل 4: «شناسنامه‌ی عاشقان»، شامل مطالب اجمالی از دهستان چاشم با تصاویری از شهدای روستا، اطلاعات شناسنامه‌ای آنان، محل و تاریخ شهادت و محل مزار شهید. تصویری از سه برادر شهید نیز در پایان کتاب ارائه شده است.

طلایه داران

[کرمانشاه]: تعاون ایثارگران جهاد سازندگی استان باختران، (چاپ اول): 1371.
159 ص.: عکس.
عنوان عطف کتاب: طلایه‌داران جهاد سازندگی استان کرمانشاه.
شمارگان: 1200 نسخه.
کتاب «طلایه‌داران» مجموعه‌ی زندگینامه نود شهید (زن و مرد) جنگ ایران و عراق در استان کرمانشاه است. هر زندگینامه شامل اطلاعات زیر است: «نام، نام خانوادگی، سال و محل تولد، دوران نوجوانی و جوانی، فعالیت‌ها در دوران قبل و بعد از انقلاب و دوران جنگ و تاریخ و محل شهادت». اسامی برخی از شهیدان عبارتند از: «سعید دلنواز، خدامراد حسنوند، جمشید زادخوش، یونس عطاری، حشمت‌الله کاکایی، یاور علی پژوهنده، محمد محمدی، محسن اسلامی، روانبخش شفیعی، اسماعیل اسد فرنگیسی، صادق ساجدی، سیاوش خدا کرمی، شمس‌الله امیرخانی، حسن رضا آزادیان و...».

طلایه داران جهاد: زندگینامه و فرازهایی از وصیتنامه شهدا راه سازندگی استان همدان

تهیه و تدوین دفتر حفظ و نشر آثار دفاع مقدس سازمان جهاد سازندگی استان همدان؛ بازنویسی نثر محمدرضا رضوی. - همدان: جهاد سازندگی استان همدان، دفتر حفظ و نشر آثار دفاع مقدس؛ مؤسسه فرهنگی هنری شقایق روستا، (چاپ اول): 1379. و، 232 ص.: مصور، جدول، عکس (رنگی).
شمارگان: 1000 نسخه.
این کتاب به مناسبت گرامیداشت سال حضرت علی (ع) و برگزاری کنگره سرداران و هشت هزار شهید استان همدان منتشر شده است.
این کتاب، حاوی زندگینامه و فرازهایی از وصیتنامه‌های 89 شهید و جاویدالاثر جهادگر همدان است. زندگینامه‌ی هر شهید حاوی اطلاعاتی درباره‌ی نام و نام خانوادگی، شرح فعالیت‌ها، مسؤولیت‌ها در جهاد و در جبهه، فرازهایی از وصیتنامه و عکس شهید است. تقویم مهندسی، رزمی جنگ جهاد سازندگی استان همدان طی

[ صفحه 1066]

سالهای 1359 تا 1366، همراه با اسامی شهیدان هر یک از امور مهندسی انجام شده و عکسهایی از نمونه فعالیت‌ها، عملیات احداث جاده، سوله و پل گردان مهندسی رزمی الغدیر در عملیاتهای مختلف، در پایان کتاب، با زیرنویس ارائه شده است.

طلایه داران نور «حماسه شهدای فرهنگی آموزش و پرورش»: استان همدان

پژوهشگر احمد حیدری؛ با همکاری دبیرخانه شورای تحقیقات سازمان آموزش و پرورش و ستاد ایثارگران استان همدان؛ ویراستار مرتضی کریمی‌نیا. - همدان: شهر اندیشه، (چاپ اول): 451.1380 ص.: مصور.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل سرگذشتنامه و قسمتی از وصیتنامه و خاطرات 202 شهید و مفقودالاثر زن و مرد شهرستانهای «همدان، فامنین و قهاوند، نهاوند، تویسرکان، ملایر، کبودر آهنگ، ثامن، اسدآباد، بهار، رزن و قروه درجزین» استان همدان بوده، به تفکیک هر شهرستان ارائه شده‌اند. اطلاعات هر سرگذشتنامه شامل: «نام، نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت، شرح کوتاهی از سوابق و فعالیت‌های قبل و بعد از انقلاب و دوران جنگ، خاطرات و قسمتی از وصیتنامه شهید» است. از جمله شهیدان، می‌توان از افراد زیر نام برد: «صادق استاد، اسماعیل امینی، تقی بهمنی، مهین حبیبی، اقدس رجبی، سید علی شبیری، ذبیح‌الله عباسی، علی لطفی، مولود مظلومیان، تقی نوری، جواد جهانی، رضا احمدوند، فرزاد سلیمانیان و...».

عارفان بیدار، یادواره شهید آیت الله مدنی و شهدای روحانی استان همدان

اداره کل بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان همدان. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 164.1378 ص.
شمارگان: 1500 نسخه.
کتاب حاضر علاوه بر یادواره و سرگذشتنامه‌ی «شهید آیت‌الله مدنی» شامل سرگذشتنامه و فرازهایی از وصیتنامه‌های 69 شهید روحانی استان همدان (شهرستانهای اسدآباد، کبودر آهنگ، تویسرکان، ملایر، رزن، نهاوند و همدان) است که همراه با عکسی از هر شهید، به تفکیک شهرستانها ارائه شده است. اسامی برخی از شهدا عبارت است از: «محمود بی‌آبادی، ابوالحسن حسینی، رضا عمادی، رضا رمضانی‌پور، حمید احدیان، رحمان ترک ارزانفوذی، محمدعلی محمدی (فرزاد)، احمد مولوی، ابوالقاسم ترابی، جعفر منتقمی‌راد، علی اسکندری، جواد معبودی مؤخر، قدرت‌الله نجفیان، مرتضی وحیدپور حسینی، غلامحسین سعیدی‌فرد، علی محققی، نادر امین میرنگ، اسدالله افراسیاب، طیب خرم‌آبادی، محمدحسین ترابی و...».

عاشقان وصال: یادواره شهدای انجدان

گردآوری ستاد همایش بزرگداشت و یادواره شهدای انجدان. - استان مرکزی، بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان مرکزی، معاونت فرهنگی و پژوهشی، کارشناسی پژوهش و تحقیق، 1377. ه 158 ص.: مصور.
کتابنامه: ص. 158.
شمارگان: 1000 نسخه.
در این کتاب، گردآورندگان ابتدا روستای انجدان، (واقع در نزدیکی شهر اراک) را به اختصار معرفی کرده، ضمن اشاره به موقعیت جغرافیایی و سابقه‌ی تاریخی آن، بزرگان و مشاهیر این روستا را به اجمال معرفی می‌نمایند. سپس

[ صفحه 1067]

زندگینامه و گوشه‌هایی از وصیتنامه‌ی 33 تن شهید این روستا، همراه با خاطراتی از آنها ارائه می‌شود. زیر نام هر شهید، مشخصات شناسنامه‌ای (نام، نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد) و تاریخ و محل شهادت آنها ذکر شده است. تصاویری از آثار تاریخی و مذهبی روستای انجدان در پایان کتاب آمده است.

عاشوراییان: زندگینامه، خاطرات و گزیده‌ی وصیتنامه‌ی شهدای بخش دستگردان طبس

نویسنده عزیزالله ذبیحی؛ ویراستار محمدهادی عرفانیان. - مشهد: کنگره بزرگداشت سرداران شهید و بیست و سه هزار شهید استان خراسان؛ رواق مهر، (چاپ اول)؛ 191.1381 ص. مصور، عکس.
طراح روی جلد: خسرو زینالپور.
شمارگان: 1000 نسخه.
کتاب حاضر شامل خلاصه‌ای از زندگینتامه، خاطرات و فرازهایی از وصیتنامه‌ی 54 شهید بخش دستگردان طبس است. اطلاعات ارائه شده شامل: «نام، نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، دوران کودکی، جوانی، قبل و بعد از انقلاب، فعالیت‌های جبهه و تاریخ و محل شهادت آنها» است. برخی از اسامی شهدا عبارت است از: «عبدالعلی فغانی، یوسف علی مددی، منصور رضوی، حسین روزخوش نادری، محمدحسین غلامی، مرادعلی مرادپور، عباس رفیعی، علی ایزدپناه، اسحاق نجفی، محمدحسن حسین‌زاده، محمدحسن اسماعیلی، عزیزالله حبیبی، محمود ایزدپناه، حبیب‌الله آبشناس، عزیزالله معقول، برات‌الله شریفی، محمدرضا رجب‌زاده، عباسعلی کرمی، محمد علی‌پور، حسن خطیبی، حسن محمدنیا، فیض‌الله حسن‌پور و...».

عرشیان، یادمان سرداران شهید لشکر 17 علی بن ابی طالب

[گردآورنده و ویراستار]: مهدی حسینی. - ساوه: لشکر 17 علی بن ابی‌طالب، [بی‌تا]. 200 ص.: مصور (بخشی رنگی)
طراح روی جلد: حسین فدای حسین.
کتاب حاوی زندگینامه و خاطرات پنج تن از سرداران شهید لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (4) است که اهل شهرستان ساوه بوده‌اند. هر یک از آنها به نحوی اسوه‌ی ایثار و فداکاری در جبهه‌های حق علیه باطل هستند. در زندگینامه‌ها اطلاعات شناسنامه‌ای، فعالیت‌های دوران تحصیل و دوران جبهه، عملیاتهایی که در آنها شرکت داشته‌اند و مسؤولیت‌های آنان طی دوران دفاع مقدس تا هنگام شهادت داده شده است. در بخش خاطرات مربوط به هر یک از این فرماندهان نیز توصیفی از ویژگی‌های اخلاقی و صفات ممیزه‌ی آنها ارائه شده است. سرداران شهیدی که در این کتاب زندگینامه و خاطرات آنها آمده است، عبارتند از: «حسین نذیری، مهدی ناصری، حاج مهدی نظر فخاری، ابراهیم یعقوبی، سید حسین موسوی».

عروج خونین: مجموعه‌ای از زندگینامه‌ها و وصیتنامه‌های شهدا

تهیه و تدوین روابط عمومی پایگاه شهید ابوالقاسم جراحیان. - [بی‌جا]: بسیج پایگاه شهید ابوالقاسم جراحیان، روابط عمومی، 1364.
133 ص.: عکس.
عنوان روی جلد: شهید نظر می‌کند به وجه‌الله: عروج خونین.
کتاب عروج خونین مجموعه‌ای از زندگینامه و وصیتنامه‌ی 32 تن از شهدای انقلاب و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران است. هر یک از این شهدا در به ثمر رساندن انقلاب اسلامی نقش فعالی داشتند و بعد از پیروزی انقلاب عازم

[ صفحه 1068]

جبهه‌های حق علیه باطل شدند و در عملیاتهای مختلفی مانند والفجر، خیبر، محرم، بیت المقدس، فتح المبین و... شرکت کردند. در صفحات این کتاب عکس شهید همراه با اطلاعات شناسنامه‌ای شهید درج شده است و در ادامه، شرح کوتاهی از زندگی شهید، وضعیت خانوادگی و فرهنگی، مشاغل و مسؤولیت‌های مختلف او، تحصیلات و نحوه‌ی شهادت وی آمده است. علاوه بر آن سعی شده است با درج خلاصه‌ای از زندگینامه‌ی شهید، خواننده با شخصیت، اخلاق و منش انسانی این عزیزان آشنا شود. در برخی موارد، قسمتی از خاطرات، نوشته‌ها، و فرازهایی از وصیتنامه‌ی شهید نیز به چاپ رسیده است.

عشقه

علی‌اکبر خاوری‌نژاد؛ پژوهشگران مفید اسماعیلی، حسین حسن‌زاده؛ ویراستار ادبی حسن معمار؛ [برای] پایگاه مقاومت شهید رنجبر، ستاد یادواره‌ای 31 شهید کفشگر کلای بزرگ. - تهران: امید آزادگان، (چاپ اول): 168.1381 ص.، [16] ص عکس.
طراح روی جلد: اصغر نوذری.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: (Ashagheh (Hedera
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب «عشقه» شامل سرگذشتنامه و خاطرات 31 شهید منطقه‌ی «کفشگر کلای بزرگ» از توابع شهرستان قائم‌شهر است که همراه با فرازهایی از وصیتنامه هر شهید ارائه شده است. اطلاعات هر زندگینامه عبارت است از: «نام، نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، دوران کودکی، نوجوانی، جوانی، فعالیت‌ها در دوران قبل و بعد از انقلاب، مسؤولیت‌ها و فعالیت‌ها در جبهه، فرازی از وصیتنامه و خاطره‌ای از شهید». در پایان کتاب نیز تصاویر رنگی از شهدا ارائه شده است. اسامی برخی از شهیدان عبارت است از: «سید باقر کمالین، جعفر حسین‌زاده، مصطفی داداشی، حسین داداشی، نورعلی امامی، محمدرضا رنجبر، سید مهدی خالقی، مرتضی نوریان، حسن جعفریان، داود بابایی، علیرضا حبیبی، شعبانعلی مهجوری، حاج سیف‌الله گلزاده، علی دهقان، محمدرضا رحمانی و...».

عطش شیدایی: گفت و گو با خانواده‌ی پاسداران شهید، بیوک و ابراهیم بهرامی زاده

گفت و گو از حسین نجفی؛ بازنویس ش. فرمانبر جهادی. - تبریز: حسین نجفی، (چاپ اول): 1380.
38 ص. - (قصه اسطوره‌ها؛ 2).
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب به مناسبت یادواره شهدای منطقه‌ی حکم‌آباد تبریز منتشر شده است.
شهید بیوک بهرامی‌زاده در سال 1340 در تبریز به دنیا آمد و در تاریخ 10 / 7 / 61 در عملیات مسلم بن عقیل به شهادت رسید. برادر وی ابراهیم بهرامی‌زاده در سال 1348 در تبریز به دنیا آمد و در عملیات مسلم بن عقیل به شهادت رسید. این کتاب مصاحبه‌ای است که با پدر، مادر و برادران دو شهید مذکور صورت گرفته است. مطالب مصاحبه درباره‌ی: «دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، مبارزات قبل و بعد از انقلاب، نحوه‌ی اعزام بیوک و ابراهیم به جبهه (به خاطر کم سن بودن آنها را نمی‌پذیرفته‌اند)، حضور برادران در جبهه، خاطراتی از ویژگی‌های اخلاقی و علاقه‌ی آنان به حضور در جبهه و خاطراتی از دوستان و همرزم آن دو برادر شهید (شهید جواد دخلی، شهید قنبر اکبرنژاد، شهید مالک کوهی) است. خلاصه‌ای از زندگینامه این دو برادر، از دوران کودکی تا شهادت نیز ارائه شده است.

[ صفحه 1069]


عقابان بازی دراز: زندگینامه شهیدان سرافراز محسن وزوایی و غلامعلی پیچک

گل علی بابایی؛ ویراستار محسن پرویز. - [تهران]: کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، (چاپ اول): 1376.
109 ص.، [5] ص.: تصویر، عکس، نمونه. - (مجموعه زندگینامه سرداران شهید؛ [ج 21] (. (کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه استان تهران؛ 86).
طراح روی جلد: مصطفی گودرزی.
این کتاب شامل زندگینامه شهیدان «محسن وزوایی و غلامعلی پیچک» و خاطرات اطرافیان درباره‌ی آنها است. شهید وزوایی در سال 1339 در تهران متولد شد. در جریان انقلاب و تسخیر لانه‌ی جاسوسی آمریکا شرکت فعال داشت. هنگام جنگ در جبهه‌ی بازی دراز (قله‌ی 1150) شجاعت بی‌نظیری از خود نشان داد. سپس فرمانده‌ی سپاه گیلان غرب شد. در عملیات فتح المبین، با سمت فرمانده‌ی تیپ زرهی سیدالشهدا (ع) به شهادت رسید. شهید پیچک در سال 1338 در تهران متولد شد. وی در جریان انقلاب شرکت فعال داشت و همراه شهید چمران برای مبارزه با غائله‌ی کردستان به آنجا رفت. کتاب، حاوی خاطراتی از همرزمان وی در کردستان است. وی فرمانده‌ی عملیات سپاه غرب بود که طرح کلی عملیات بزرگ بازی دراز را آماده کرد. او در «عملیات مطلع الفجر» در تاریخ 20 / 9 / 60، در منطقه‌ی دشت گیلان غرب شهید شد.

علمداران سرافراز

تقی متقی، حسین صنعت پورامیری؛ گردآوری: علی بهشتی. - قم: لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع)، 1374.
285 ص.: مصور (رنگی).
کتاب، حاوی زندگینامه و خاطرات هشت تن از شهدای دفاع مقدس به قرار زیر است: «اسماعیل صادقی، محسن روحانی، جواد دل‌آذر، محمد بنیادی، جواد عابدی، علی‌اصغر امینی بیات، یوسف سجودی و علی آخوندی». هر یک از این عزیزان، در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل ایثارگری کرده، به شهادت رسیده‌اند. زندگینامه‌ها حاوی اطلاعاتی درباره‌ی تولد، تحصیلات، زندگانی، گرایشها، فعالیت‌ها، مسؤولیت‌ها، و جانبازی‌های این عزیزان در عملیاتها و نبردهایی است که در آن شرکت داشته‌اند. ویژگی‌ها و صفات اخلاقی ایشان نیز شمرده شده، در پایان هر زندگینامه، شرحی در مورد نحوه‌ی شهادت آنها داده شده است.

غربت سبز: یادواره شهدای کردستان

بازنویسی و ویراستاری علیرضا لطفی، رسول نوری صفا، حمید داوری. - [بی‌جا]: دانشگاه امام حسین(ع)، دانشکده افسری (علوم پایه نظامی)، (چاپ اول): 1375.
144 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و 23 هزار شهید استان اصفهان، مجموعه آثار؛ 40)
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب حاضر شامل زندگینامه و خاطراتی است که آشنایان و همرزمان 27 شهید کردستان درباره‌ی آنان نقل کرده‌اند. در ابتدای کتاب، ضمن اشاره به «جغرافیای مناطق کردنشین، آب و هوا، موقعیت و اهمیت کردستان»، به مسأله‌ی کردستان بعد از جنگ دوم جهانی، پیروزی انقلاب اسلامی و توطئه در کردستان و حضور سپاه پاسداران و جهاد سازندگی در کردستان اشاره شده است. اسامی تعدادی از شهیدان عبارت است از: «احمد اقتداری، حمید آزاد، ابوالقاسم آشتی‌جو، محمد احمدی، عبدالله جمالی، محمدرضا جمالی، محمد جنت دستجردی، محمدحسن حبیبی، محمدعلی دادخواه، مهدی سلیمان‌پور، محمدحسن سلیمانی، محسن صیرفیان‌پور، احمدایزدی، سعید پزشکی، حسن صالح‌پور، منصور عارفیان و...».

[ صفحه 1070]


فرزانگان آسمان شهادت: فرازی از زندگی شهدای معلم استان کرمان

اداره کل بنیاد شهید استان کرمان، معاونت فرهنگی پژوهشی، واحد پژوهش و تحقیق. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1378. غ، 251 ص.: عکس.
شمارگان: 1000 نسخه.
این کتاب، شامل مختصری از زندگینامه و فرازهایی از وصیتنامه 151 شهید معلم استان کرمان است. اطلاعات هر زندگینامه، عبارت است از: «نام و نام خانوادگی، نام پدر، تحصیلات، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت، دوران کودکی و جوانی، فعالیت‌های قبل و بعد از انقلاب و جبهه و قسمتی از وصیتنامه شهید». اسامی تعدادی از شهدایی که زندگینامه‌ی آنان در این کتاب درج شده است، عبارت است از: «اصغر اباذری، غلامرضا ابراهیمی میمند، غلامرضا احمدپور، بمانعلی اسدی، طاهره اشرف گنجوی، علی آمیغی، مسعود باقری، علی برزگری، محمد تناور، بهادر حبیبی، دارا خسروی، فرامرز دادبین، غضنفر دهقانی، محمد زارعی، یدالله سالاری‌پور و...». مقاله‌ای از «شهید امان الله غلامحسین‌پور» نیز ارائه گردیده که به مناسبت هفته‌ی معلم، درباره‌ی ویژگی‌های یک معلم نمونه نوشته شده است.

فرزانگان شاهد: معرفی شهدای روحانیت آذربایجان

تدوین حوزه نمایندگی ولی فقیه در لشکر 31 عاشورا. - تبریز: ستاد بزرگداشت شهدای روحانیت آذربایجان؛ مدنی، (چاپ اول): 1374.
146 ص. (مصور، عکس، نمونه).
شمارگان: 5000 نسخه.
به مناسبت هفته بزرگداشت شهدای روحانیت آذربایجان 18 تا 24 شهریور 1374، تبریز.
این کتاب مجموعه‌ی زندگینامه‌ها و فرازهایی از وصیتنامه‌ی 24 شهید روحانی استان آذربایجان است. در ابتدای کتاب مطالبی درباره‌ی نقش روحانیت آذربایجان در انقلاب اسلامی ارائه شده است. مطالب سرگذشتنامه‌ها شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تحصیلات، فعالیت‌های سیاسی و مذهبی، حضور در جبهه، تاریخ و محل شهادت و ویژگی‌های اخلاقی این شهیدان» است. نمونه‌ی دستخط و دستنوشته‌های شهدا نیز در کتاب آمده است. اسامی تعدادی از شهیدان عبارت است از: «شیخ محمد خیابانی، شیخ حسین غفاری، سید محمدعلی قاضی طباطبایی، آیت‌الله اسدالله مدنی، صفر ابراهیمی، علی احدی، علی آراسته، تهمن اسدی، سلیمان اسلامی، طاهر اسماعیلی، علی اصلانی، جواد اصیل کیوانی، حبیب بدنی، جعفر بکانی‌زاده و...».

فرهنگنامه شهدای شهرستان بیرجند (جلد 1): (آ - س)

گردآوری کمیته ادبیات و پژوهش کنگره سرداران شهید و هفتصد شهید شهرستان بیرجند؛ به کوشش محمد بهنام، مهدی رحمتی. - مشهد: کنگره بزرگداشت سرداران شهید و هفتصد شهید شهرستان بیرجند؛ رواق مهر، (چاپ اول): 1381.
415 ص.: مصور، عکس.
طراح روی جلد: سعید بابایی.
شمارگان: 1000 نسخه.
این کتاب، جلد اول از مجموعه‌ی دو جلدی فرهنگنامه‌ی شهدای شهرستان بیرجند بوده، شامل زندگینامه، فرازهایی از وصیتنامه و دستنوشته‌های 415 شهید از شهیدان شهرستان بیرجند است. اطلاعات کتاب به ترتیب نام خانوادگی شهیدان مرتب شده است. هر زندگینامه شامل «نام، نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت، شرح مختصری درباره‌ی دوران کودکی، نوجوانی، تحصیلات، فعالیت‌های شهید در دوران قبل وبعد از انقلاب و فعالیت‌های وی در جبهه، دستنوشته و فرازی از وصیتنامه‌ی شهید» است.

[ صفحه 1071]


فرهنگنامه شهدای شهرستان بیرجند (جلد 2): (ش - ی)

گردآوری کمیته ادبیات و پژوهش کنگره سرداران شهید و هفتصد شهید شهرستان بیرجند؛ به کوشش محمد بهنام، مهدی رحمتی. - مشهد: مشهد: کنگره بزرگداشت سرداران شهید و هفتصد شهید شهرستان بیرجند؛ رواق مهر، (چاپ اول): 1381.
840 ص. مصور، عکس.
شمارگان: 1000 نسخه.
طراح روی جلد: سعید بابایی.
این کتاب جلد دوم از مجموعه‌ی دو جلدی فرهنگنامه‌ی شهدای شهرستان بیرجند بوده، شامل زندگینامه، فرازهایی از وصیتنامه و دستنوشته‌های 325 شهید شهرستان بیرجند است. زندگینامه‌ها به ترتیب الفبایی نام خانوادگی شهیدان مرتب شده‌اند. اطلاعات هر زندگینامه شامل: «نام، نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت، شرح مختصری درباره‌ی دوران کودکی، نوجوانی، تحصیلات، فعالیت‌ها در دوران قبل و بعد از انقلاب و فعالیت‌های شهید در جبهه، دستنوشته و فرازی از وصیتنامه شهید» است.

قاموس لاله‌ها: حکایت سبز و سرخ شهدای زنجان

تدوین علی اسدی (با همکاری مرکز پژوهشی آثار شهدا)، بنیاد شهید استان زنجان. - قم: پارسایان، بنیاد شهید انقلاب اسلامی، مرکز پژوهشی آثار شهدای بنیاد شهید استان زنجان، 227.1377 ص. مصور: عکس.
شمارگان: 1000 نسخه.
کتاب «قاموس لاله‌ها» ره‌آورد تلاش خالصانه‌ی جمعی از عزیزان طلبه و بسیجی است که با همکاری و مساعدت بنیاد شهید استان زنجان گردآوری و تدوین شده است. در این کتاب شرح کوتاهی از زندگی و فعالیت‌های 99 تن از شهیدان گلگون کفن شهرستان زنجان که طی دوران انقلاب و مبارزه علیه رژیم طاغوت، مبارزه با ضد انقلاب و در جبهه‌های جنگ حق علیه باطل به شهادت رسیده‌اند، همراه با عکس و مشخصات کامل، ویژگی‌های اخلاقی و فرازهایی از وصیتنامه‌ی آنها درج شده است. در بخش ضمیمه‌ی کتاب نیز مشخصات شناسنامه‌ای 98 تن دیگر از این شهیدان، شامل: نام، نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، محل تولد، محل شهادت، میزان تحصیلات، شغل، نام عملیات و محل دفن هر یک، (در حدی که قابل دسترس بوده) به چاپ رسیده است.

قدس ایران: معرفی زنان برگزیده ایران

گردآورندگان: سیمین احمدی و زهرا شجاعی. - تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دفتر پژوهشهای فرهنگی، 660.1376 ص.: مصور، عکس.
عنوان پشت جلد به انگلیسی: Quds-E Iran: introducing Celebrated Iranian Women
طراح جلد: وفا نواب.
در این مجموعه، زندگینامه‌ی مختصری از زنان برگزیده‌ی ایران که در امور فرهنگی و علمی، سیاسی، ورزشی، اجرایی، خدماتی، تولیدی، ایثارگری و خیریه، آثار علمی و ارزشمندی ارائه نموده و مفتخر به دریافت جایزه، نشان و لوح تقدیر از مقامات رده بالای کشور شده، یا مدیریتها و سمتهای اجرایی مهم و حساس داشته‌اند، گردآوری و عرضه شده است. روش گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه، و مقطع تاریخی مورد نظر، دوره‌ی پس از انقلاب تا پایان سال 1374 بوده است. روش تنظیم کتاب، الفبایی و بر حسب نام خانوادگی افراد است و پس از نام، بارزترین ویژگی هر فرد ذکر شده است. در این مجموعه، اسامی و شرح زندگانی و فعالیت‌های بیش از هفتاد تن از مادران، همسران، خواهران یا دختران جانبازان و شهدا و بیش از ده زن جانباز آمده است که هر یک مفتخر به دریافت نشان ایثار شده‌اند و یا در زمینه‌های علمی، فرهنگی و اجتماعی فعالیت می‌کنند.

[ صفحه 1072]


قطعه‌ای از بهشت: گفت و گو با خانواده‌ی پاسداران شهید علی و ایوب ذاکری

گفت و گو از حسین نجفی. - تبریز: بازنویس ش. فرمانبر جهادی. - تبریز: حسین نجفی، (چاپ اول): 1380.
38 ص. - (قصه اسطوره‌ها؛ 1).
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب به مناسبت یادواره شهدای منطقه‌ی حکم‌آباد تبریز منتشر شده است.
شهید علی ذاکری در تاریخ 6 / 12 / 1344 و برادر وی - ایوب ذاکری - در تاریخ 17 / 3 / 1351 در تبریز متولد شدند. علی در تاریخ 3 / 5 / 1361 در عملیات رمضان و در منطقه‌ی شرق بصره به شهادت رسید و ایوب در ارتفاعات قوجار جاویدالاثر شد. کتاب حاضر، متن مصاحبه‌ای است که یازده سال بعد از شهادت علی، و پس از نبش قبرش صورت گرفته است. وی در وصیتنامه‌ی خویش خواسته بود در کنار دوستانش دفن شود. ولی آشنایان، پس از دفن او در قبرستان ستارخان، از وصیتش مطلع شدند. پس از گذشت یازده سال، با طرح شهرداری، قبرستان در مسیر احداث خیابان قرار گرفت و هنگام نبش قبر، پیکر پاکش، همچون یازده سال پیش، تازه و بدون پوسیدگی یافت شد. مصاحبه با پدر، مادر و برادر شهید درباره‌ی ماجرای نبش قبر انجام شده است. خلاصه‌ای از زندگینامه‌ی دو برادر، از دوران کودکی تا شهادت، نیز ارائه شده است. تصاویری نیز در کتاب به چاپ رسیده‌اند، که فاقد زیرنویس هستند.

کاج‌های آسمانی: یادواره شهدای روستای کاج [شهرستان قم]

ویراستار و تدوین‌گر مهدی حسینی. - [قم]: لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع)، (چاپ اول): 89.1376 ص.: عکس.
طراح روی جلد: محمود محمودی.
شمارگان: 1000 نسخه.
کتاب حاضر شامل زندگینامه و خاطراتی از هفده شهید زن و مرد روستای کاج شهرستان قم بوده، به همراه تصاویری از شهدا (بدون زیرنویس) ارائه شده است. هر زندگینامه شامل «شرح زندگی در کودکی، تحصیلات، حضور در جبهه و عملیاتها، مجروحیت و شهادت شهید» است. خاطرات به نقل از پدر، مادر، خواهر، همسر، همرزمان و دیگر آشنایان شهید بیان شده‌اند. همچنین اشعاری درباره‌ی شهادت و با مضمون شهید مربوطه سروده و ارائه شده‌اند. در مقدمه‌ی کتاب نیز اطلاعات مختصری در اشاره به هفده شهید روستای کاج آمده است. اسامی شهیدان عبارت است از: «رحیم ایمانی، یعقوب کشوادیان، محمد تقوی، عباس نجفی فرزانه، رضا هوشنگی، ابراهیم بهمنی، علی جاوید، مرتضی مهدوی، اسماعیل کتابی، صادق کرملو، اکبر سعیدی، ابوالفضل حسن کاجی، صفدر مکلل، علی کرمی، کاظم ایمانی، فاطمه معمر، و ثریا شیری».

کبوتران بهشتی (جلد 1): مجموعه زندگینامه‌های شهدای پاسدار و بسیجی

تهیه و تدوین عبدالحسین بینش، سلطانعلی میر. - [زاهدان]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 224.1377 ص.: عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
جلد اول این مجموعه شامل 195 زندگینامه از شهدای پاسدار و بسیجی استان سیستان و بلوچستان است که به ترتیب حروف الفبای نام خانوادگی شهیدان از حرف «آ» تا «خ» را در بر می‌گیرد. برای هر شهید، زندگینامه‌ی کوتاهی - شامل خصوصیات و ویژگی‌های اخلاقی، فعالیت‌ها قبل و بعد از انقلاب، عملیاتی که در آن شرکت داشته است، زمان و محل شهادت و تاریخ شهادت شهید - آمده است. علاوه بر آن، خاطره‌ای به نقل از افراد خانواده یا همرزمان شهید و فرازی از نامه‌ها یا وصیتنامه‌ی وی آورده شده است. در ابتدای کتاب، فهرست اسامی شهدا به ترتیب الفبایی نام خانوادگی آمده است.

[ صفحه 1073]


کبوتران بهشتی (جلد 2): مجموعه زندگینامه‌های شهدای پاسدار و بسیجی

تهیه و تدوین عبدالحسین بینش، سلطانعلی‌میر. - [زاهدان]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 223.1377 ص.: عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
جلد دوم این مجموعه، شامل 191 زندگینامه است که به دنبال جلد اول، از ادامه‌ی حرف «خ» تا حرف «ف» را در بر می‌گیرد و مانند جلد اول، به زندگینامه‌ی شهدای پاسدار و بسیجی استان سیستان و بلوچستان اختصاص دارد. زندگینامه‌ی کوتاهی از هر شهید - شامل اطلاعات مربوط به سال و محل تولد، تحصیلات، خصوصیات و ویژگی‌های فردی و اخلاقی، فعالیت قبل و بعد از انقلاب، عملیاتی که در آن شرکت داشته است، محل شهادت و تاریخ آن - آمده است. علاوه بر آن، خاطره‌ای به نقل از افراد خانواده یا همرزمان شهید و فرازی از نامه‌ها یا وصیتنامه‌ی وی آورده شده است. این مختصر، در برخی موارد با عکس شهید مزین شده و یک بیت شعر یا یک قطعه دو بیتی نیز در ادامه‌ی زندگینامه ذکر شده است. فهرست اسامی شهدا به ترتیب نام خانوادگی، در ابتدای کتاب، پس از مقدمه، آمده است.

کبوتران بهشتی (جلد 3): مجموعه زندگینامه‌های شهدای پاسدار و بسیجی

تهیه و تدوین عبدالحسین بینش، سلطانعلی‌میر. - [زاهدان]؛ کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 202.1377 ص.: عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
جلد سوم این مجموعه شامل 165 زندگینامه است که به دنبال جلد دوم، از ادامه‌ی حرف «ف» تا حرف «ی» را در بر می‌گیرد. و مانند جلد قبل به زندگینامه شهدای پاسدار و بسیجی استان سیستان و بلوچستان اختصاص دارد. زندگینامه‌ی کوتاهی از هر شهید - شامل اطلاعات مربوط به سال و محل تولد، تحصیلات، خصوصیات و ویژگی‌های فردی و اخلاقی، فعالیت قبل و بعد از انقلاب، عملیاتی که در آن شرکت داشته است، محل شهادت و تاریخ آن - آمده است. علاوه بر آن، خاطره‌ای به نقل از افراد خانواده یا همرزمان شهید و فرازی از نامه‌ها یا وصیتنامه‌ی وی آورده شده است. این مختصر در برخی موارد با عکس شهید مزین شده و یک بیت شعر یا یک قطعه دو بیتی نیز در ادامه‌ی زندگینامه ذکر شده است. فهرست اسامی شهدا به ترتیب نام خانوادگی، در ابتدای کتاب، پس از مقدمه، آمده است.

کبوتران بهشتی (جلد 4): مجموعه زندگینامه‌های شهدای ارتش

تهیه و تدوین عبدالحسین بینش، سلطانعلی‌میر. - [زاهدان]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 1377.
174 ص.: عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
جلد چهارم این مجموعه، شامل 155 زندگینامه است که به صورت الفبایی نام خانوادگی از حرف «آ» تا حرف «س» را در بر گرفته است و به زندگینامه‌ی شهدای ارتشی و بسیجی استان سیستان و بلوچستان اختصاص دارد. زندگینامه‌ی کوتاهی از هر شهید - شامل اطلاعات مربوط به سال و محل تولد، تحصیلات، خصوصیات و ویژگی‌های فردی و اخلاقی، فعالیت قبل و بعد از انقلاب، عملیاتی که در آن شرکت داشته است، محل شهادت و تاریخ آن - آمده است. علاوه بر آن، خاطره‌ای به نقل از افراد خانواده یا همرزمان شهید و فرازی از نامه‌ها یا وصیتنامه وی آورده

[ صفحه 1074]

شده است. این مختصر، در برخی موارد با عکس شهید مزین شده و یک بیت شعر یا یک قطعه دو بیتی نیز در ادامه‌ی زندگینامه ذکر شده است. فهرست اسامی شهدا به ترتیب نام خانوادگی، در ابتدای کتاب، پس از مقدمه، آمده است.

کبوتران بهشتی (جلد 5): مجموعه زندگینامه‌های شهدای ارتشی

تهیه و تدوین عبدالحسین بینش، سلطانعلی‌میر. - [زاهدان]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 1377.
163 ص.: عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
جلد پنجم این مجموعه شامل 145 زندگینامه است، که در به دنبال چهارم از ادامه‌ی حرف «س» تا حرف «ی» را در بر می‌گیرد و مانند جلد قبل، به زندگینامه‌ی شهدای ارتشی استان سیستان و بلوچستان اختصاص دارد. زندگینامه‌ی کوتاهی از هر شهید - شامل اطلاعات مربوط به سال و محل تولد، تحصیلات، خصوصیات و ویژگی‌های فردی و اخلاقی، فعالیت قبل و بعد از انقلاب، عملیاتی که در آن شرکت داشته است، محل شهادت و تاریخ آن - آمده است. علاوه بر آن، خاطره‌ای به نقل از افراد خانواده یا همرزمان شهید و فرازی از نامه‌ها یا وصیتنامه‌ی وی آورده شده است. این مختصر، در برخی موارد با عکس شهید مزین شده و یک بیت شعر یا یک قطعه دو بیتی نیز در ادامه‌ی زندگینامه ذکر شده است. فهرست اسامی شهدا به ترتیب نام خانوادگی، در ابتدای کتاب، پس از مقدمه، آمده است.

کبوتران بهشتی (جلد 6): مجموعه زندگینامه‌های شهدای نیروی انتظامی

تهیه و تدوین عبدالحسین بینش، سلطانعلی‌میر. - [زاهدان]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 117.1377 ص.: عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
جلد ششم این مجموعه، شامل 99 زندگینامه است که با تنظیم الفبایی نام خانوادگی از حرف «آ» تا حرف «ی» را در بر می‌گیرد و به زندگینامه‌ی شهدای نیروی انتظامی استان سیستان و بلوچستان اختصاص دارد. زندگینامه‌ی کوتاهی از هر شهید - شامل اطلاعات مربوط به سال و محل تولد، تحصیلات، خصوصیات و ویژگی‌های فردی و اخلاقی، فعالیت قبل و بعد از انقلاب، عملیاتی که در آن شرکت داشته است، محل شهادت و تاریخ آن - آمده است. علاوه بر آن، خاطره‌ای به نقل از افراد خانواده یا همرزمان شهید و فرازی از نامه‌ها یا وصیتنامه‌ی وی آورده شده است. این مختصر، در برخی موارد با عکس شهید مزین شده و یک بیت شعر یا یک قطعه دو بیتی نیز در ادامه‌ی زندگینامه ذکر شده است. فهرست اسامی شهدا به ترتیب نام خانوادگی، در ابتدای کتاب، پس از مقدمه، آمده است.

کبوتران بهشتی (جلد 7): مجموعه زندگینامه‌های شهدای نیروی انتظامی

تهیه و تدوین عبدالحسین بینش، سلطانعلی‌میر. - [زاهدان]: کنگره بزرگداشت سرداران و شهدای استان سیستان و بلوچستان، (چاپ اول): 82.1377 ص.: عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.

[ صفحه 1075]

جلد هفتم این مجموعه، شامل 98 زندگینامه است که به صورت الفبایی نام خانوادگی تنظیم شده و از حرف «آ» تا حرف «ی» را در بر می‌گیرد و به زندگینامه‌ی شهدای عشایر استان سیستان و بلوچستان اختصاص دارد. زندگینامه‌ی کوتاهی از هر شهید - شامل اطلاعات مربوط به سال و محل تولد، تحصیلات، خصوصیات و ویژگی‌های فردی و اخلاقی، فعالیت قبل و بعد از انقلاب، عملیاتی که در آن شرکت داشته محل شهادت و تاریخ آن - آمده است. علاوه بر آن، خاطره‌ای به نقل از افراد خانواده یا همرزمان شهید و فرازی از نامه‌ها یا وصیتنامه‌ی وی آورده شده است. این مختصر، در برخی موارد، با عکس شهید مزین شده و یک بیت شعر یا یک قطعه دو بیتی نیز در ادامه‌ی زندگینامه ذکر شده است. فهرست اسامی شهدا به ترتیب نام خانوادگی، در ابتدای کتاب، پس از مقدمه، آمده است.

کتاب سرخ شهادت

تهران: سپاه پاسداران انقلاب، اسلامی لشکر 17 علی بن ابی‌طالب، [1364؟].
[82] ص.: عکس (رنگی).
این کتاب، در حقیقت آلبومی از عکسهای رنگی همراه با خلاصه‌ای از زندگینامه، شرح عملیاتها و نحوه‌ی شهادت 33 تن از سرداران و فرماندهان شهید لشکر اسلام است؛ که بیشتر آنها از تیپ علی بن ابی‌طالب (ع) بودند. این آلبوم به دستور پاسدار شهید مهدی رین‌الدین [فرمانده‌ی لشکر علی بن ابی‌طالب (ع)] گردآوری شده ولی قبل از چاپ آن، این فرمانده نیز به شهادت رسیده است. مطالب کتاب با خطی خوش خطاطی شده و کتاب به مقدمه‌ای با خط حضرت امام (ره) و حضرت آیت‌الله خامنه‌ای آراسته شده است.

گلپونه‌های آتش: زندگینامه شهدای شهرستان بجنورد

نگارندگان حبیب صفرزاده... [و دیگران]؛ ویراستار: فریدون هراتیان؛ [به سفارش کنگره‌ی بزرگداشت سرداران شهید و 1400 شهید شهرستان بجنورد]. - مشهد: دانشوران توس، (چاپ اول): 231.1380 ص: مصور، عکس.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل سرگذشتنامه و خاطراتی از 58 شهید شهرستان بجنورد است. مطالب ارائه شده در هر سرگذشتنامه شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، دوران کودکی، نوجوانی و تحصیلات، فعالیت‌های قبل و بعد از انقلاب و جبهه، تاریخ و محل شهادت» است. ابیات و اشعاری نیز از شاعران معاصر در وصف شهید، شهادت و دفاع مقدس در پایان برخی از سرگذشتنامه‌ها ارائه شده است. افراد زیر از جمله شهیدانی هستند که زندگینامه آنها در این کتاب آمده است: «فرهاد ایمانی، فیروز اسدی، علی یا عصمت، علی جوینی، محمدحسین ریحانی، سید احمد سیدی، عزیز شاکری طراقی، حسن علیزاده، موسی کلابی، رمضان کلاته‌گی، گل‌محمد نعیمی، حسین واحدی، حسین اصفهانی، مجید امانی و...».

گلواژه‌های عشق: گذری بر زندگانی شهید حسین احسن زاده آرانی و...

خانواده‌ی شهید احسن‌زاده آرانی. - [بی‌جا: بی‌نا]، 1369.
126 ص.: مصور (بخشی رنگی).
کتاب «گلواژه‌های عشق» زندگینامه‌ی شهید حسین احسن‌زاده آرانی و برادرش - علی‌محمد - و پسر عموهایش - علی‌اصغر بهرامی‌نژاد و محمدحسن احسن آرانی - و نوه عموی او، شهید حسین سلطان محمدی آرانی، است. در زندگینامه‌ی شهید حسین احسن‌زاده، شرح حال او - از کودکی تا دوران دانشجویی و پیوستن او به رزمندگان

[ صفحه 1076]

جبهه‌های جنگ و پایمردیها و ایثارگری‌هایش تا زمان شهادت - آمده است و پس از آن گزیده‌ای از مکتوبات شهید و وصیتنامه‌ی او آورده شده است.

گمشدگان مجنون، حدیث حماسه و پایداری علمداران لشکر 31 عاشورا، سرداران شهید حمید باکری و مرتضی یاغچیان

بازنویس: مجید ناصردوست، محسن بابازاده. - [بی‌جا]: کنگره بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان، 1374. ص.: مصور.
شمارگان: 5000 نسخه.
شهید حمید باکری و شهید مرتضی یاغچیان از حماسه‌سازان جزایر مجنون در دوران دفاع مقدس بودند. به لحاظ اشتراکات شخصیتی و فرماندهی این دو شهید بزرگوار خاطرات و زندگینامه این شهیدان در این کتاب آمده است.
بخش اول کتاب با نام «سردار خیبر» زندگینامه‌ی شهید حمید باکری است. مطالب این بخش شامل است بر: «تولد، دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، دوران قبل و بعد از انقلاب دوران جنگ تحمیلی و نحوه شهادت وی». این مطالب براساس خاطرات روایت شده از سوی همسر، همرزمان، و آشنایان او تنظیم شده است. در این بخش مطالبی نیز درباره‌ی غائله‌ی کردستان، عملیات فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، مسلم بن عقیل، والفجر مقدماتی، والفجر یک و والفجر چهار درج شده و در پایان هم متن نامه‌ها، نوشته‌ها و وصیتنامه شهید به چاپ رسیده است.
عنوان بخش دوم کتاب «سردار مجنون»، زندگینامه و خاطراتی از «مرتضی یاغچیان» است. این بخش شامل است بر: «مجموعه خاطرات و مطالبی درباره‌ی زندگینامه‌ی شهید مرتضی یاغچیان از تولد، دوران کودکی، نوجوانی و جوانی، دوران جنگ تحمیلی و نحوه شهادت او» این مطالب نیز براساس خاطرات افراد خانواده، همرزمان و آشنایان او تنظیم شده است. در پایان کتاب نیز تصاویری، با زیرنویس، ارائه شده است.

لاله‌های بخش یامچی (خلاصه‌ای از زندگینامه، خاطرات و وصایای بخش یامچی)

تدوین علی‌اکبر نکونام یامچی. - تبریز: پریور، (چاپ اول): 128.1378 ص.
شمارگان: 1000 نسخه.
در این کتاب، خلاصه‌ای از زندگینامه، خاطرات و وصایای یکصد و دو تن از شهدای «یامچی»، (یکی از بخشهای تابعه‌ی شهرستان مرند در استان آذربایجان شرقی) و روستاهای اطراف آن آمده است. در زندگینامه‌ها، اطلاعاتی درباره‌ی «نام، نام خانوادگی، تاریخ تولد، فعالیت‌ها در قبل و بعد از انقلاب و در جبهه، نام محل و تاریخ شهادت، خاطراتی کوتاه و فرازی از وصیتنامه‌ی هر شهید» آمده است.

لاله‌های حوزه: یادواره شهدای روحانیت آذربایجان غربی

به کوشش اسفندیار مبتکر سرابی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1377. [7]، 204 ص.: عکس.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب حاضر که به مناسبت کنگره‌ی یادواره‌ی شهدای روحانیت استان آذربایجان غربی منتشر شده است، در برگیرنده‌ی شرح گوشه‌هایی از دوران کودکی، جوانی، تحصیلات، حضور در جبهه، مجروحیت و شهادت 77 روحانی شهید استان آذربایجان غربی است که به منظور تجلیل از حماسه و ایثار شهادت بیش از دو هزار و پانصد طلبه‌ی

[ صفحه 1077]

علوم دینی در سراسر ایران ارائه شده است. کتاب فاقد نظم الفبایی است و نام شهیدان در فهرست مندرجات آمده است. مطالبی نیز درباره‌ی نقش روحانیت در طول هشت سال دفاع مقدس و اهداف برگزاری یادواره‌ی مربوطه ارائه شده است. عکس شهیدان زینت‌بخش زندگینامه‌ی ایشان است.

لاله‌های خونین خرمشهر

واحد فرهنگی بنیاد شهید. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، واحد فرهنگی، 106.1361 ص.: عکس. - (انتشارات واحد فرهنگی بنیاد شهید؛ 4).
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب، نشان دهنده‌ی گوشه‌هایی از زندگی و احوال جوانانی است که در آغازین روزهای جنگ در کربلای گرم و سوزان خرمشهر، در پاسخ به ندای حضرت امام (ره) مبنی بر دفاع از اسلام، در برابر متجاوزان جنگیدند و برای حفظ کیان اسلام، از جان خود گذشتند. مطالب کتاب، عبارتند از: زندگینامه‌ی کوتاهی از هر شهید (که بیانگر وضع اقتصادی - اجتماعی خانواده‌ی شهیدان و روح معنوی حاکم بر قلب و وجود این عزیزان و فعالیت‌ها و فداکاری‌های آنان در جبهه و ایمان آن‌هاست) و خاطراتی از لحظات به یاد ماندنی وداع این شهیدان با خانواده‌ی مادران، پدران، خواهران و برادران این عزیزان، جملات شیوایی که در وصف عزیزانشان ذکر کرده‌اند و در این فراز از کتاب آمده است.

لاله‌های سبز: مطلعی از عاشق‌ترین غزل لاله‌های دشت جرقویه علیا شهدای دانش‌آموز

گردآورنده حسن احمدی دستجردی. - تهران: مرشد، (چاپ اول): 136.1380 ص.: مصور، عکس.
عنوان روی جلد: لاله‌های سبز: یادمان شهدای دانش‌آموز منطقه‌ی جرقویه علیا.
کتابنامه: ص. [136].
شمارگان: 5000 نسخه.
کتاب حاضر شامل سرگذشتنامه و فرازهایی از وصیتنامه‌ی 34 شهید دانش‌آموز منطقه‌ی جرقویه علیاست. اطلاعات ارائه شده برای هر شهید شامل است: «نام، نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ و محل تولد، خلاصه‌ای از زندگینامه، تاریخ و محل شهادت به همراه سخنان و فرازهایی از وصیتنامه‌ی شهید» است. در برخی موارد عکس شهید نیز در کنار زندگینامه‌ی وی به چاپ رسیده است. اسامی تعدادی از شهیدان چنین است: حسین صادقی (علی)، مجید رستمی (حسینعلی)، علی فصیحی (محمد)، داود طیبی (رضا)، اسماعیل شفیعی (علی)، حسن فصیحی (ابراهیم)، محمد صادقی (حسین)، محمد فصیحی (رضا)، حسین فصیحی (محمد)، حسنعلی هاشم‌پور (رضا)، محمد کامران (صادق)، حسن عباسی (علی)، قدمعلی محمدی (داود)، مهدی فصیحی (حسین)، اصغر فصیحی (عباسعلی)، حسن میربیگی (عباس)، و...

لاله‌های عاشورایی: یادی از 200 شهید سرافراز از شهیدان قیروکارزین

[به کوشش ستاد یادواره سرداران و 200 شهید شهرستان قیروکارزین]؛ [گردآوری غلامحسین مرادی با همکاری شورای نویسندگان]. - تهران: امید آزادگان، (چاپ اول):1380. 222، [17] ص.: عکس.
شمارگان: 1100 نسخه.
کتاب «لاله‌های عاشورایی» شرح زندگی 200 شهید شهر قیروکارزین است. این شهر در جنوب غربی استان

[ صفحه 1078]

فارس، در فاصله‌ی 184 کیلومتری شهر شیراز واقع شده، دارای پنج دهستان است و حدود هشتاد هزار نفر جمعیت دارد. در دوران جنگ، بیش از 9000 نفر از این شهرستان به جبهه اعزام شدند، که تعداد دویست شهید، چهل و پنج آزاده و پانصد مجروح حاصل این اعزام بود. این کتاب شرح زندگی این دویست شهید است. اطلاعات داده شده برای هر شهید شامل تاریخ و محل تولد، میزان تحصیلات و چگونگی شرکت در جنگ و نحوه و محل شهادت است. عکسهایی از هر شهید نیز زینت‌بخش هر زندگینامه شده است.

لاله‌های کویر

نگارش از علی محمدپور... [و دیگران]؛ ویراستار حسین مروی مقدم. - مشهد: شاملو، (چاپ اول): 119.1379 ص.: مصور، نمونه.
کتابنامه: ص. 119.
شمارگان: 3000 نسخه.
ویژه یادواره شهدای روحانی و دانشجوی شهرستان گناباد.
این کتاب، مجموعه‌ی سرگذشتنامه‌ی 29 شهید و جاویدالاثر شهرستان گناباد است. شهرستان گناباد در جنوب استان خراسان قرار گرفته است. خلاصه‌ای از جغرافیای شهرستان گناباد نیز در کتاب ارائه شده است. بیشتر شهدای فوق، روحانی و دانشجو هستند. اطلاعات ارائه شده برای هر شهید عبارتند از اطلاعات شناسنامه‌ای (نام و نام خانوادگی، محل و تاریخ تولد)، تحصیلات، شغل، فعالیت‌ها، محل و نحوه‌ی شهادت؛ و فرازهایی از وصیتنامه شهید. برخی از شهیدان عبارتند از: «قنبر آقایی، جعفر آهنگری روشناوند، سید علی ابدی شهری، غلامرضا اسماعیلیان، محمد برومندراد، محمدحسین پیشاهنگ، مرتضی چوبداری، محمدعلی حدادیان، علی حیدری‌مندی و...». عکسهایی از شهیدان با زیرنویس نیز در مجموعه به چاپ رسیده است.

لاهوت ذوق، ملکوت شهادت: هنرمندان شهید استان فارس

گردآورنده کمیته تالیف و تدوین کنگره سرداران و 14 هزار شهید استان فارس. - تهرن: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد؛ [شیراز] کنگره سرداران و 14 هزار شهید استان فارس، (چاپ اول): 1380.
[10]، 104، [4] ص. - مصور، عکس. - (کنگره سرداران و چهارده هزار شهد استان فارس، 53).
شمارگان: 4000 نسخه.
کتاب «لاهوت ذوق» حاوی زندگینامه 22 تن از شهدای هنرمند استان فارس است. این هنرمندان عبارتند از شاعران، خوشنویسان، نقاشان، فیلمنامه نویسان، عکاسان، فیلمبرداران، نویسندگان، مداحان، داستان نویسان و نمایشنامه نویسان. در معرفی هر شهید، اطلاعاتی از زندگی وی - شامل: تاریخ و محل تولد، چگونگی ادامه‌ی تحصیل و تاریخ و چگونگی شهادت - ارائه شده است. برای هر شهید، با توجه به نوع رشته‌ی هنری فعالیت وی، قطعه شعر یا نمونه‌ی هنری مناسبی نیز آورده شده است.

ماه من، ماه او

طاهره ایبد. - قم: یادواره سرداران، فرماندهان و 5200 شهید استان قم؛ بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس؛ لشکر پیاده 17 علی بن ابی‌طالب، (چاپ اول): 168.1379 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
مندرجات: آنها که بادگیر پوشیدند؛ مرزی برای عبور؛ آمده بود برود با مردی تا خورشید؛ از اهالی رفتن؛

[ صفحه 1079]

آشنای غریب؛ تشنه؛ آبراهی تا خورشید؛ اینجوری بود.
کتاب «ماه من، ماه او» حاوی هشت داستان است که براساس زندگینامه هشت سردار شهید نوشته شده‌اند. سرداران شهید، به ترتیب، عبارتند از: «سردار شهید اکبر غلامپور، سردار شهید مصطفی یوسفی، سردار شهید محمدحسین شیخ حسن، سردار شهید مصطفی عسگری، سردار شهید حسین قاسمی، سردار شهید ابراهیم ابراهیمی ترک، سردار شهید محمدحسین ملک‌محمدی و سردار شهید محمدجواد فخاری». داستان‌ها، از: «خاطرات دوران کودکی، نوجوانی، تحصیل، برخورد با مفاسد اجتماعی در دوران قبل از انقلاب، دوران فرماندهی و حضور در جبهه‌های نبرد و در عملیاتها، نحوه‌ی شهادت و روزهای قبل از شهادت» الهام گرفته شده‌اند.

محو جمال دوست، دیداری دوباره با شهدای روحانی استان کرمان

به کوشش: گروهی از طلاب رزمنده کرمان. - تهران، سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، دفتر حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، (چاپ اول): 212.1374 ص. - مصور (بخشی رنگی).
کتابنامه به صورت زیرنویس.
این کتاب، مجموعه‌ای از زندگینامه‌ی شهدای روحانی شهرستان زرند کرمان است. کتاب با پیام حضرت امام خمینی (ره) آغاز شده و پس از آن مقدمه‌ی حجت‌الاسلام ابوترابی به چاپ رسیده است. سپس مطالب مربوط به شهیدان آمده و مطالب مربوط به هر شهید در سه بخش ذکر شده است: 1 - زندگینامه 2 - وصیتنامه و سفارشهای شهید به خانواده و دوستان و 3 - ویژه یادهای شهید، مرکب از خاطره‌ها، نیایش نامه‌ها و امثال آن. اطلاعات زندگینامه شامل «سال و محل تولد، فعالیت‌ها قبل و بعد از انقلاب، فعالیت در جبهه‌های جنگ و عملیاتی که شهید در آنها شرکت داشته است و محل و نحوه شهادت» است. در پایان کتاب هم خاطره‌ای به یادماندنی از روحانی جانبازی از همین دیار آورده شده است.

مردانی از بهشت (دفتر 2)

محمد خامه‌یار؛ [گردآوری توپخانه لشر 17 علی بن ابی‌طالب (ع)]. - ساوه: لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع)، ستاد یادواره سرداران شهید، (چاپ اول): 224.1376 ص.: مصور.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب، حاوی زندگینامه 206 شهید جنگ تحمیلی از شهرستان ساوه است. این شهیدان از اهالی شهرستان ساوه یا روستاهای تابع آن بوده‌اند و در سنوات مختلف جنگ و در عملیاتهای گوناگون به شهادت رسیده‌اند. ابتدا مشخصات شناسنامه‌ای هر شهید (شامل نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد) ذکر شده است. سپس میزان تحصیلات، شغل، محل شهادت، تاریخ شهادت و محل مزار شهید ارائه شده و در برخی موارد، قطعه عکس کوچکی از شهید زینت‌بخش زندگینامه‌ی وی شده است. زندگینامه‌ی هر شهید پس از مشخصات فوق به چاپ رسیده است. در بعضی موارد وصیتنامه‌ی شهید نیز درج شده است.

مردها و جاده‌ها

علی جمالی لرستانی. - قم: قیام؛ حق‌بین، 112.1368 ص.: عکس.
نویسنده، این مجموعه را به رانندگان خرم‌آبادی اختصاص داده است، تا یاد شهدایی را گرامی بدارد که این قشر شریف تقدیم انقلاب کرده است، دو نوشته از سرپرست فرمانداری و ریاست راهنمایی و رانندگی خرم‌آباد آغازگر

[ صفحه 1080]

کتاب است. سپس در اشاره‌ای کوتاه به رسالت جهادگران و سنگرسازان بی‌سنگر در زمان جنگ، اهمیت فداکاری و شجاعت این عزیزان و نقش آنها در این دوران بیان شده است. تصویر شهیدان نیز زینت‌بخش صفحات کتاب است. زندگینامه‌ی سه تن از رانندگان جانباز، زندگینامه، وصیتنامه و نحوه‌ی شهادت تعدادی از شهدا و گفتگو با دو تن از رانندگان پیشکسوت شهرستان خرم‌آباد، قسمتهای بعدی کتاب را تشکیل می‌دهند. پایان بخش کتاب، نقل آیاتی از قرآن کریم، سخنانی از حضرت امام علی (ع) و دانشمندان، مناجات خواجه عبدالله انصاری، پند و اندرزهای حکیمانه، اشعاری از شاعران، ضرب‌المثل‌هایی در مورد زن، اسماء مقدسه، نکات، جملات و اشعار آموزنده‌ای است که رانندگان عزیز بر خودروهای خود می‌نویسند.

مسافران آسمان: زندگینامه و وصیتنامه شهدای شهرستان کنگان

به اهتمام شورای اسلامی نشر و بنیاد شهید انقلاب اسلامی شهرستان کنگان؛ [گردآوری ستاد یادواره شهدای شهرستان کنگان]. - بوشهر: شروع (چاپ اول): 1380. 147، [5] ص. - عکس.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب مجموعه‌ی زندگینامه 141 شهید از شهدای شهرستان کنگان است. اطلاعات ارائه شده در زندگینامه‌ی هر شهید عبارت است از: زندگینامه‌ی مختصری از شهید، شامل سال تولد و محل تولد، چگونگی تحصیلات و چگونگی شرکت در جبهه. در ادامه، فرازهای کوتاهی از وصیتنامه شهید آورده شده است. در کنار زندگینامه‌ی هر شهید، عکس شهید نیز آورده شده است.

مسافران عرش

گردآوری و تنظیم اداره امور فرهنگی و فوق برنامه دانشگاه فردوسی مشهد؛ ویراستار محمد تقوی. - مشهد: دانشگاه فردوسی (مشهد)، (چاپ اول): 1379.
240 ص.: مصور، عکس، نمونه (انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد؛ 287).
طراح روی جلد: نخعی عنایتی‌زاده.
شمارگان: 2000 نسخه.
این کتاب، شامل: «زندگینامه، بخشهایی از وصیتنامه، اشعار منتخب (با قالبهای متعدد برای شهید و شهادت)، قسمتی از دستنوشته‌ها و نمونه‌ی مدرک فارغ‌التحصیلی جمعی از شهیدان، مفقودالاثرها و اسیران دانشگاه فردوسی مشهد» است که براساس دانشکده‌های تابعه (ادبیات و علوم انسانی دکتر علی شریعتی، الهیات شهید مطهری، دامپزشکی، علوم پایه و دانشکده علوم ریاضی، علوم تربیتی و روانشناسی، مهندسی و کشاورزی) تنظیم شده است. در بخش آخر نیز، اسامی شهدای کارمند دانشگاه ارائه شده است. اطلاعات هر زندگینامه شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، رشته‌ی تحصیلی، تاریخ و محل شهادت، دوران کودکی، جوانی، فعالیت‌های شهید در دوران قبل و بعد از انقلاب و شرح حضور در جبهه و نحوه‌ی شهادت» است.

ملکوتیان: یادواره سرداران شهید و 200 شهید شهرستان طبس

[کنگره سرداران شهید و 200 شهید شهرستان طبس] با همکاری بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس. - طبس: کنگره سرداران شهید و 200 شهید شهرستان طبس،[؟؟ 13].
یک جلد (بدون شماره‌گذاری): مصور، عکس.

[ صفحه 1081]

شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب «ملکوتیان» شامل خلاصه‌ای از زندگینامه‌ی دویست شهید شهرستان طبس، فرازهایی از وصیتنامه و در مواردی، خلاصه‌ای از خاطرات مربوط به شهیدان است. اطلاعات ارائه شده، شامل «نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل شهادت، نام عملیات، خلاصه‌ای از زندگینامه (از دوران کودکی و جوانی)، سابقه و فعالیت‌های جبهه و فرازی از وصیتنامه‌ی شهید» است. خاطرات ذکر شده درباره‌ی ویژگی‌های خاص تعدادی از شهیدان است. در بین متن، سخنان مقام معظم رهبری و امام خمینی (ره) درباره‌ی شهید، شهادت، خانواده‌ی شهدا و رزمندگان آمده است.

منشور عشق

تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، [1366]. [64] ص.: عکس.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب، زندگینامه‌ی مختصر «محمدعلی متقیان» و فرزند وی «محمدتقی متقیان» است. مطالب کتاب عبارتند از «زندگینامه‌ی شهید حاج محمدعلی متقیان» (شامل اطلاعاتی درباره تولد و فعالیت‌ها در دوران قبل و پس از انقلاب)؛ نگرشی کوتاه در جبهه (جبهه‌های رقابیه، چنگوله، جزایر مجنون، فاو و مهران، عملیاتهای والفجر مقدماتی، والفجر هشت و آزادسازی فاو) و نحوه‌ی شهادت در عملیات کربلای یک (آزادسازی مهران)؛ «وصیتنامه‌ی شهید حاج محمدعلی متقیان». زندگینامه‌ی شهید محمدتقی متقیان نیز شامل اطلاعاتی درباره‌ی تولد، فعالیت‌ها قبل و پس از انقلاب، حضور در جبهه‌ها و شهادت در عملیات کربلای هشت است. متن وصیتنامه‌ی شهید محمدعلی متقیان و متن دو مصاحبه‌ی او، مصاحبه با مادر شهید و نیز زیارتنامه‌ی حضرت امام حسین (ع) در کتاب به چاپ رسیده است.

میثاق وفا: یادمان شهیدان علیرضا برهخت و مهدی حسین زاده

به کوشش: حسن جلالی عزیزیان. - قم: مدین، 120.1370 ص.: مصور، عکس، نقشه، نمونه.
کتابنامه به صورت زیرنویس.
کتاب «میثاق وفا» در دو بخش مجزا به زندگینامه، فعالیت، وصیتنامه و ویژگی‌های اخلاقی دو شهید گرانقدر به نامهای علیرضا برهخت و مهدی حسین‌زاده پرداخته است. در بخش اول، زندگینامه، ویژگی‌های اخلاقی، عشق به شهادت و سرانجام شهادت علیرضا برهخت ارائه شده است. نکات مذکور در این بخش، حاکی از خلوص نیت، صفا و صمیمیت و ایثار و عشق به شهادت و لقاءالله شهید علیرضا برهخت است و در پایان این بخش، دستنوشته‌های شهید به چاپ رسیده است. در بخش دوم کتاب، زندگینامه‌ی مهدی حسین‌زاده، سجایای اخلاقی، دوران حضور در جبهه و شهادت وی آمده است. این شهید نیز مانند علیرضا برهخت در نوجوانی به جبهه رفت. او جهادگری صبور، متواضع، قانع، شجاع و عاشق جبهه و شهادت بود و درعملیات خط شکنی آبی - خاکی فاو شهید شد. در بخش سوم نیز تصاویر این شهیدان، نقشه عملیات خیبر، عملیات والفجر هشت و نامه‌های به جا مانده از شهیدان چاپ شده است.

میگون و حماسه‌ی هشت سال دفاع مقدس

تحقیق و تالیف صادق ظاهر (عرفان)، سعید فهندزی سعدی. - تهران: خانواده‌ی شهید باقر میراسماعیلی؛ وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازمان عقیدتی سیاسی، انتشارات دفاع، (چاپ اول): 190.1378 ص.: مصور (بخشی رنگی)، نمونه، عکس.

[ صفحه 1082]

عنوان پشت جلد به انگلیسی: Meygoon and the epic of Eight years Sacred Defence
شمارگان: 3000 نسخه.
منطقه‌ی میگون از توابع رودبار قصران واقع در تهران است. کتاب در بر دارنده‌ی زندگینامه‌ی نوزده شهید و شش جانباز این منطقه است. در این کتاب، «مطالبی درباره‌ی موقعیت تاریخی و جغرافیایی منطقه‌ی مذکور؛ دو مقاله با عناوین «انقلاب در میگون از دیدگاه برادر جانباز سید خلیل میراسماعیلی» و «وضعیت همسویی اجتماعی، سیاسی و فرهنگی میگون از دیدگاه معلم بسیجی غلامحسین کیارستمی»؛ مطالبی درباره نحوه‌ی شکل‌گیری نهادهای انقلابی در میگون، (از سید داود میرمحمد میگونی)؛ اشعاری در قالب مثنوی و غزل، سروده حسین شمس‌الدینی [درباره‌ی اهل‌بیت (ع)] و لیلا کیارستمی (در خصوص منطقه‌ی میگون)؛ تصاویری از شهیدان میگون، کمکهای مردم به جبهه و حضور مردم در فعالیت‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و اعزام رزمندگان به جبهه (همراه با زیرنویس)» ارائه شده است.

ناظران وجه الله

بازنویس محمدرضا یوسفی کوهپایی. - تهران: لشکر زرهی 8 نجف اشرف، (چاپ اول (188.1375 ص.: مصور (بخشی رنگی).
کتاب «ناظران وجه‌الله» یادنامه‌ی 44 تن از سرداران شهید لشکر زرهی هشت نجف اشرف می‌باشد که طی هشت سال دفاع مقدس دلاورانه جنگیدند و شجاعانه به شهادت رسیدند. اطلاعات ارائه شده درباره‌ی هر یک از این سرداران، عبارت است از: بیان ویژگی‌ها، صفات اخلاقی و روحیات این فرماندهان با استفاده از خاطرات اطرافیان و همرزمان آنها، فعالیت‌های آنها قبل و بعد از انقلاب، عملیاتی که این فرماندهان در آن شرکت داشته‌اند، حوادثی که برای آنان در جبهه روی داده است و نحوه‌ی شهادت هر یک از آنها در پایان نیز گزیده‌ای از سخنان و فرازهایی از وصیتنامه‌های آنها آورده شده است. زندگینامه‌ها مزین به تصاویری از این سرداران شهید است.

نغمه‌های سرخ: یادنامه شهدای دانشگاه امام صادق (ضمیمه مجله پیام صادق)

تهران: دانشگاه امام صادق (ع)، (چاپ اول): 360.1381 ص.: مصور، عکس.
عنوان روی جلد: یادنامه شهدای دانشگاه امام صادق علیه‌السلام.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب حاضر شامل زندگینامه، وصیتنامه، دستنوشته‌ها، نامه‌ها و خاطراتی از 36 شهید و مفقودالاثر دانشگاه امام صادق (ع) است که در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل به شهادت رسیده‌اند. هر زندگینامه با تصاویری از شهید در مناطق عملیاتی - و در مواردی، تصویری از پیکر شهید - همراه است. اسامی تعدادی از شهیدانی که زندگینامه آنها در این کتاب آمده، عبارت است از: «محمود کرمی، حمید محمودنژاد، جواد غفاری، مصطفی عبدالشاه، سید مهدی اسماعیلیان نجف‌آبادی، علی قربان‌زاده قمصری، حمیدرضا بهداد، محمدحسین شرف‌زاده، علی‌رضا صفایی نراقی، حمیدرضا غفوری شعرباف، جاوید مرحمتی، نادر (محسن) میشانی‌فرد، کاظم نوراللهیان، اسماعیل فضلی‌زاده، و...». پیام آیت‌الله مهدوی کنی و گزارش مصوری از تشییع و خاکسپاری شهدای گمنام در دانشگاه امام صادق (ع) نیز در کتاب ارائه شده است.

[ صفحه 1083]


ننه علی

حمید مشتاقی‌نیا، محسن علیجانزاده. - تهران: مؤسسه فرهنگی سماء، (چاپ اول): 1380.
47 ص. - (روایت عشق، 1).
طراح جلد: میثم واثقی.
عنوان روی جلد: مادری که بیش از 19 سال بر مزار فرزند شهیدش زندگی می‌کند. شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر دیدار و گفتگویی است که نگارندگان در بهشت زهرا با مادر «شهید قربانعلی رخشانی مهماندوست» فرزند علی، متولد 1332 و شهید در تاریخ 10 / 6 / 58، انجام داده‌اند. مادر شهید مذکور مدت نوزده سال است که پس از شهادت فرزندش بر مزار او کلبه‌ای از حلبی ساخته است و با وی زندگی می‌کند. در ادامه، مطالبی درباره‌ی «شهید سید احمد پلارک»، فرزند سید عباس، متولد 1344، شهید در عملیات کربلای هشت، در منطقه‌ی شلمچه همراه با مطالبی درباره‌ی «شهید بهروز اکبری» به چاپ رسیده است که از خانواده‌ای ثروتمند بود. تصاویری از «شهید رخشانی مهماندوست»، مادر او، مزار شهید و شهید احمد پلارک نیز ارائه شده است.

وفس درگذر زمان: یادواره افلاکیان: گرامیداشت 66 شهید والامقام وفس

تدوین علی باباخانی،... [و دیگران]. - [وفس]: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، ستاد یادواره شهدای وفس، (چاپ اول): 242.1378 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
در این کتاب، «وفس» - یکی از روستاهای تابعه‌ی اراک - معرفی شده است. فصل اول کتاب با عنوان «سیمای وفس»، این اطلاعات را در بر دارد: موقعیت جغرافیایی، تاریخچه، شرح واقعه‌ی کشتار وفس، گویش، منابع اقتصادی، تحولات جمعیتی، مکانهای سیاحتی، آثار باستانی، ادارات و مؤسسات و آداب و رسوم اسامی وفس. در فصل دوم، زندگینامه، وصایا و خاطرات 66 شهید دفاع مقدس روستای «وفس» گرد آمده است. در فصل سوم، شش تن از شخصیتهای معروف «وفس» - از جمله «سید عبدالحمید سجادی وفسی» (اولین شهید انقلاب مشروطه) و «حاج شیخ عبدالنبی عراقی وفسی» - معرفی شده‌اند.کتاب با فهرست منابع و تصاویری از روستای «وفس» و شهدای آن به پایان می‌رسد.

همسفر شقایق: خاطرات همسران فرماندهان شهید استان کرمان

گردآوری مرتضی سرهنگی. - کرمان: لشکر 41 ثارالله، (چاپ اول): 1378.
294 ص. - (کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان، خاطرات؛ 34).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Cornpopy’s Travel-mate: Memoirs of the martyred commanders’ Wives of Kerman province
شمارگان: 3300 نسخه.
این کتاب، خاطرات یازده تن از همسران فرماندهان و سرداران شهید استان کرمان است. آنها در این خاطرات، از لحظات زندگی، دوران ازدواج، رفتار شهیدان با همسر و فرزندان، دوران مجروحیت، برخورد آنها با افراد خانواده و فرزندان، اهمیت دادن به واجبات و ترک محرمات، راز و نیازها، خاطرات تلخ و شیرین و گفتار شهدا، حوادث جبهه و... گفته‌اند. اسامی همسران شهدا عبارت است از: «طاهره زنگی‌آبادی، همسر شهید یونس زنگی‌آبادی؛ فاطمه کیانی، همسر شهید علی شفیعی؛ خدیجه نوری، همسر شهید حمید قلنبر؛ سوسن شاهرخی، همسر شهید مهدی طیاری؛ زهرا عرب‌نژاد، همسر شهید حمید عرب‌نژاد؛ فاطمه آباد، همسر شهید علی‌بینا؛ فاطمه حسنی

[ صفحه 1084]

سعدی، همسر شهید حمید ایرانمنش؛ طیبه حائری، همسر شهید حجت‌الاسلام شیخ عباس شیرازی؛ مهری افشاری، همسر شهید محمد آرمان؛ مهران ایازی، همسر شهید محمد گرامی؛ عذرا عدنانی، همسر شهید حسین تاجیک.»

یادگار خون سرو

تهیه و تنظیم خانواده‌ی شهدا. - [بی‌جا]: خانواده‌ی شهدا، (چاپ اول): 1368.
47 ص.: مصور، عکس.
این کتاب به مناسبت سومین سالگرد شهادت شهید سید احمد حسینی و شهید حاج مصطفی مرادی منتشر شده است.
مندرجات: سخنی با خاک؛ زندگینامه شهید سید احمد حسینی؛ وصیتنامه شهید سید احمد حسینی؛ زندگینامه شهید حاج مصطفی مرادی؛ پیام فرماندهی نیروی زمینی؛ پیام فرماندهی لشکر 42 قدر؛ پیام فرماندهی قرارگاه مهندسی رزمی خاتم‌الانبیاء؛ زندگینامه شهید سید محمد حسینی؛ پیام مبارک حضرت امام (ره).
این کتاب درباره‌ی شهیدان «سید احمد حسینی، حاج مصطفی مرادی و سید محمد حسینی» است. هر سه نفر این شهیدان متولد اراک هستند. شهید احمد حسینی پس از شروع جنگ به مدت شش سال، در عملیاتهای محرم، والفجرهای یک، دو، سه و چهار، خیبر، کربلاهای چهار و پنج و پلافند و جزیره‌ی مجنون شرکت داشت. وی قائم مقام لشکر 42 قدر بود و در منطقه‌ی شلمچه همراه با شهیدان حاج مصطفی مرادی و احمد جوانبخش به دیدار معبود شتافت. شهید مرادی ابتدا به کردستان و مریوان رفت و سپس در عملیاتهای والفجر یک، دو، سه، چهار، خیبر و بدر شرکت کرد و سرانجام در منطقه‌ی شلمچه به شهادت رسید. شهید سید محمد حسینی در آموزش و پرورش استان مرکزی انجام وظیفه می‌کرد که بنا بر احساس ضرورت، به جبهه رفت. او در عملیاتهای رمضان، والفجر مقدماتی، والفجر یک و والفجر چهار شرکت کرد. در عملیات خیبر، مسؤول واحد مهندسی رزمی لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص) بود که به شهامت رسید. در پایان زندگینامه‌ی هر یک از این شهدای گرانقدر، وصیتنامه‌ی آنان و همچنین پیامهای تبریک و تسلیت فرماندهان لشکرها آمده است.

یادگار سرداران

به کوشش: محمدعلی صمدی. - تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات و هنر مقاومت، 112.1375 ص.: مصور، عکس. - (دفتر ادبیات و هنر مقاومت: زندگینامه؛ 3).
عنوان پشت جلد به انگلیسی: The Commanders’ Memorabilla
کتابنامه: ص. 112.
شمارگان: 2200 نسخه.
این کتاب، در بردارنده‌ی یک خاطره‌ی کوتاه، خلاصه‌ای از زندگینامه و همچنین متن کامل وصیتنامه‌ی ده سردار شهید است. این شجاعان ایثارگر عبارتند از: «شهید عباس بابایی (فرمانده‌ی عملیات نیروی هوایی ارتش)، شهید مهدی باکری (فرمانده‌ی لشکر 31 عاشورا)، شهید محمد پدر دره گرگی [بروجردی] (فرمانده‌ی قرارگاه حمزه سیدالشهدا، فرمانده‌ی سپاه منطقه‌ی هفت کشوری و فرمانده‌ی تیپ مستقل 155 ویژه‌ی شهدا)، شهید مجید بقایی (فرمانده‌ی قرارگاه کربلا)، شهید سید محمدعلی جهان‌آرا (فرمانده‌ی سپاه خرمشهر)، شهید حاج حسین خرازی [فرمانده‌ی لشکر چهارده امام حسین (ع)]، شهید مهدی زین‌الدین [فرمانده‌ی لشکر هفده علی بن ابیطالب (ع)]، شهید حاج عباس کریمی قهرودی [فرمانده‌ی لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص)]، شهید ناصر کاظمی (فرمانده‌ی سپاه کردستان)، شهید حاج محمد ابراهیم همت [فرمانده‌ی لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص)].».

[ صفحه 1085]


یادمان آلاله‌ها

تبریز: ستاد برگزاری کنگره بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان، (چاپ اول): 1374. ص.
کتاب حاضر حاوی هجده زندگینامه مختصر از سرداران و فرماندهان شهید مناطق بناب، عجب‌شیر و ملکان است. در پایان زندگینامه این هجده شهید، سخنان، نوشته‌ها و وصیتنامه‌های آنان ذکر شده و پس از آن نیز، اسامی دیگر شهدای این مناطق آمده است. در پایان کتاب نیز دو قطعه شعر - با عناوین «مشت میدان نینوا» و «به رسم شهیدان» - به چاپ رسیده است. زندگینامه هر شهید حاوی اطلاعاتی درباره‌ی «محل تولد، ویژگی‌های اخلاقی، تحصیلات و فعالیت‌ها، سمت در جبهه و نحوه‌ی شهادت» او است. خاطراتی از همرزمان شهید نیز در کتاب ذکر شده است.

یادمان شهدای فرماندهی انتظامی استان همدان

تدوین و بازنویسی مهدی زینعلی. - تهران: نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، سازمان عقیدتی سیاسی ناجا، معاونت روابط عمومی و تبلیغات، (چاپ اول): 166.1380 ص.: مصور، عکس.
طراح روی جلد: رسول شوبیری.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب حاضر شامل مجموعه‌ای از زندگینامه و فرازهایی از وصیتنامه، خاطرات و تصاویری از 150 شهید فرماندهی انتظامی استان همدان است. زندگینامه شامل اطلاعات زیر هستند: «نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، محل و نحوه‌ی شهادت، درجه‌ی نظامی و مسؤولیت هر شهید». خاطرات مربوط به شهدا، توسط همرزمان، پدر، مادر، خواهر، برادر و سایر بستگان شهید نقل شده‌اند. از جمله شهدا، می‌توان از افراد زیر نام برد: «غلامرضا ابوالفتحی، بهرام اسدپور، احمد اشترانی، محمدولی برزگر، علی‌رضا بسطامی، محمدعلی بیگی، نبی‌الله ترک، رضا ترکاشوند، رحمت‌الله جلیلوند، علی‌نقی چم‌کلانی، عباس خزائی، حجت‌الله ساکی، یارحسین سلیمانی، اروجعلی شکرابی، حمید عبدلی، امیرعلی علیخانی، بهروز فراهانی و...».

یادمان نیلوفران، گذری بر فرازنای زندگی سرداران شهید منطقه‌ی میانه

تبریز: ستاد برگزاری کنگره بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان، (چاپ اول): 64.1374 ص.
این کتاب، حاوی بخشهای مختلفی است. در ابتدا، مطالبی جهت آشنایی اجمالی با منطقه‌ی میانه به چاپ رسیده است و سپس، گذری در فرازنای زندگی سرداران شهید منطقه‌ی میانه به چاپ رسیده است که در این بخش زندگی شش تن از فرماندهان شهید و سرافراز این منطقه و وصیتنامه‌های آنان ذکر شده است. در زندگینامه‌ی هر یک از این سرداران شهید، اطلاعات زیر درج شده است: «اطلاعات شناسنامه‌ای (شامل نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد)، میزان تحصیلات، فعالیت‌ها در زندگی عادی و در جبهه، ویژگی‌های اخلاقی و صفات ممیزه، مقام و سمت شهید در جبهه و نحوه‌ی شهادت شهید». در پایان هر یک از زندگینامه‌ها، اظهارات و خاطرات برخی از دوستان و همرزمان درباره‌ی شهید ذکر شده است. بعد از این بخش، اسامی 38 شهید از فرماندهان شهید و حماسه‌سازان منطقه‌ی میانه ذکر شده است. در بخش بعدی، از روحانیون شهید منطقه‌ی میانه و همچنین جوانترین و پیرترین شهدای این منطقه نام برده شده و قطعه شعر «سلام بر شهیدان» پایان بخش کتاب است.

[ صفحه 1086]


یادنامه‌ی شهدای بنیاد مستضعفان

تنظیم و ویرایش واحد انتشارات چاپ و نشر بنیاد؛ با همکاری معاونت فرهنگی و روابط عمومی بنیاد مستضعفان. - [تهران]: چاپ و نشر بنیاد؛ با همکاری روابط عمومی بنیاد مستضعفان، 1364.
108 ص.: مصور، عکس.
این کتاب، جلد اول از یادنامه‌ی شهدای بنیاد مستضعفان است و به معرفی تعدادی از شهدای بنیاد و مؤسسات و شرکتهای تولیدی و خدماتی و... تحت پوشش بنیاد می‌پردازد. اطلاعات داده شده، عبارتند از: زندگینامه‌ی مختصر و فرازهایی از وصیتنامه‌های پندآموز این عزیزان. زندگینامه‌ها و وصیتنامه‌ها طبق آنچه از طرف واحدهای مربوط تهیه و ارسال گردیده، تنظیم و ویرایش شده‌اند. در ابتدای کتاب، مطلبی کوتاه تحت عنوان «مقام شهید» و در پایان نیز عکسهایی از صحنه‌های مختلف جنگ و مزار شهدا دیده می‌شود.

یادنامه شهدای سال اول دفاع مقدس شهرستان قم

تدوین مرکز اسناد انقلاب اسلامی. - تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1378.
270 ص. [12] ص.: تصویر، عکس. - (مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ 71. تاریخ انقلاب؛ 16).
شمارگان: 3000.
این کتاب، که به یاد شهدای قم در اولین سال جنگ علیه رژیم متجاوز عراق تدوین یافته، شرح خلاصه‌ای از زندگی شهیدانی است که در سال اول جنگ از قم به جبهه اعزام شده بودند. در پیشگفتار کتاب، نخست به زمینه‌ها و علل آغاز جنگ اشاره شده و جنگ از بعد بین‌المللی مورد بررسی قرار گرفته است. یادنامه‌ی شهدا براساس الفبای نام خانوادگی شهدا آمده است. گردآورنده با ذکر تاریخچه‌ای از رزمندگان و تحصیلات این شهیدان و نیز سابقه‌ی مبارزاتی آنها علیه رژیم ستم شاهی، به بیان ویژگی‌های اخلاقی و خصایص معنوی و روحانی آنان پرداخته است. وصیتنامه‌ی برخی از این شهدا نیز در پایان زندگینامه‌ی آنها به چاپ رسیده است. در انتهای کتاب فهرست اعلام - شامل چهار بخش اشخاص، اماکن، افراد، سازمانها، گروهها و کتب و نشریات - آمده است. کتاب، مزین به عکس شهداست.

یادواره شهدای عملیات نصر 1: نجوا

طراحی مهرداد رایانی مخصوص؛ تهیه، مصاحبه، ویرایش و تدوین مطالب شهاب حسین‌زاده. -تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، معاونت پژوهشی و تبلیغات، (چاپ اول): 1375.
88 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
عنوان دیگر: نجوا (یادواره شهدای عملیات نصر 1).
این کتاب شامل سرگذشتنامه، وصیتنامه و خاطرات سه شهید عملیات نصر یک، به نقل از خانواده و دوستان آنها است. این شهیدان عبارتند از: «سید مصطفی باریکانی (متولد 20 / 3 / 1350 و شهید در منطقه‌ی سردشت در تاریخ 28 / 1 / 66)». سعید مهتابخواه (متولد سال 1348 و شهید در منطقه‌ی سردشت در تاریخ 28 / 1 / 66)، عبدالله حکمت شعار (متولد سال 1345 و شهید در منطقه‌ی سردشت در تاریخ 28 / 1 / 66)، کارنامه‌های تحصیلی، دست‌نوشته‌ها و تصاویری از پیکر شهیدان و مجلس ختم آنان و حضورشان در جبهه با زیرنویس ارائه شده است.

[ صفحه 1087]


یادنامه شهیدان

روابط عمومی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران؛ با همکاری امور اجتماعی و رفاهی و انتشارات سروش. - تهران: صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، روابط عمومی،[؟؟ 13].
167 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر، شامل زندگینامه و قسمتی از وصیتنامه‌ی 82 شهید از کارکنان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از سراسر کشور و وابستگان آنها (اعم از زن و مرد) است. این شهیدان توسط منافقین، یا در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل و یا در اثر بمباران شهرها به شهادت رسیده‌اند. اطلاعات ارائه شده عبارتند از: سرگذشتنامه و مشخصات هر شهید، شامل تاریخ و محل تولد، دوران کودکی، تحصیلات، فعالیت‌های مختلف مذهبی و انقلابی، مسؤولیت‌های شهید در دوران جنگ و تاریخ و محل شهادت وی. در برخی موارد، عکس شهید نیز در کنار سرگذشتنامه آمده است. کتاب در دو بخش تنظیم شده است: شهیدان صدا و سیما و شهیدان وابستگان.

یادواره برادر شهید عباس فتح الله پور

[قم: چاپ مدرسه امیرالمومنین (ع)، بی‌تا]. 58 ص.: مصور.
عنوان روی جلد: لاله پرپر شده.
کتاب، زندگینامه‌ی دو شهید از یک خانواده (یک پدر و یک پسر) است. پسر، در شهر مقدس کربلا متولد شده، با توجه به جو خفقان حاکم بر کشور عراق، به شهر مقدس قم می‌آید. پدر در 62 سالگی به بسیج سپاه پاسداران می‌پیوندد و در عملیات رمضان (مرحله‌ی پنجم، در محور کوشک) شهید می‌شود. پسر در تاریخ 24 / 2 / 64 در سن هفده سالگی برای آموزش نظامی به پادگان 21 حمزه‌ی تهران می‌رود؛ در تاریخ 12 / 4 / 64 به جبهه می‌رود و در نیمه‌ی شعبان (5 / 2 / 65) شهید می‌شود. وصیتنامه‌ی شهید به همراه زیارت عاشورا، نماز شب، دعای توسل و دعای فرج ضمیمه‌ی کتاب هستند.

یادواره‌ی دو شهید بی مزار: شهید مصطفی علیزاده و شهید حسن حاج غفاری به ضمیمه دعاهای کمیل، توسل، ندبه و عاشورا

[تهران]: خانواده‌ی شهید. -[1364] 84 ص.: مصور: عکس.
شمارگان: ذکر نشده است.
مندرجات: شهید کیست؟ زندگینامه شهید حسن حاج غفاری؛ چگونگی مجروح شدن از زبان پدر؛ یا شهادت یا زیارت؛ چگونگی عملیات ظفرمندانه خیبر و طرز به شهادت رسیدن شهید حسن غفاری از زبان برادر مصطفی کلهر؛ وصیتنامه شهید؛ یادنامه شهید مصطفی علیزاده؛ شعر؛ دعاهای: کمیل، ندبه، بعد از هر نماز، توسل، زیارت عاشورا.
این کتاب حاوی زندگینامه‌ی شهیدان مصطفی علیزاده و حسن حاج غفاری است. در ابتدای کتاب مقدمه‌ای با عنوان شهید کیست؟ مطالبی درباره شهید بیان شده است. شهید حسن حاج غفاری، متولد قم در سال 1345 بود. زندگینامه، اخلاق و اهداف شهید و خاطراتی از او در عملیات محرم در محور عملیاتی عین خوش - دهلران و مجروح شدنش، به نقل از پدر وی، و نحوه شهادت او در عملیات خیبر، در جزیره مجنون، در اثر ترکش خمپاره به نقل از برادر مصطفی کلهر و سپس وصیتنامه شهید در کتاب به چاپ رسیده است. هم چنین یادنامه‌ای از شهید مصطفی علیزاده، که شرح زندگی و فعالیت‌های او طی دوره‌ی انقلاب و پس از آن و دوره‌ی جنگ است، بخش بعدی کتاب را تشکیل می‌دهد. مصطفی علیزاده در مرحله‌ی دوم عملیات خیبر، در سال 1361، در جزیره‌ی مجنون، به شهادت رسید. پیکر پاک این شهیدان در جزیره‌ی مجنون باقی مانده است. وصیتنامه‌ی این شهیدان، یک قطعه شعر، دعاهای کمیل و ندبه، دعای توسل و زیارت عاشورا نیز در کتاب آمده است.

[ صفحه 1088]


یادواره دو مجاهد شهید در جنگ تحمیلی با کفار بعثی برادر شهید احمد سلیمانی و برادر شهید مجید سلیمانی

[قم]: سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، 1359.
40 ص.: مصور، نمونه.
کتاب شامل زندگینامه و وصیتنامه‌های دو برادر است. در زندگینامه‌ی احمد سلیمانی چند نامه از شهید به صورت گراور چاپ شده است که یکی از آنها خطاب به خواهران کمیته‌ی امداد می‌باشد. در این نامه‌ها از ضعف روحیه قوای عراقی صحبت می‌شود. وی عقیده دارد در صورتی که شیطنت‌های عوامل داخلی و ستون پنجم بگذارد ما در جنگ پیروز می‌شویم. وی مورد اصابت گلوله تک تیرانداز قرار می‌گیرد و در راه اعزام به پشت جبهه شهید می‌شود. در قسمت بعدی کتاب، پس از شرح زندگانی مجید سلیمانی و ذکر وصیتنامه‌اش نحوه شهادت او شرح داده می‌شود. وی در سر پل ذهاب مشغول به خدمت بود که به جبهه‌ی خرمشهر فراخوانده می‌شود و پس از تخریب و پاک کردن چندین میدان مین، بالاخره در یکی از همین میدان‌های مین در اثر انفجار تله انفجاری به شهادت می‌رسد.

یادواره دو مجاهد شهید در جنگ تحمیلی با کفار بعثی برادر شهید سید ضیاء گلدانساز و برادر شهید سید علی راشدی

[قم؟]: سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1359.
27 ص.: مصور: نمونه.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب، زندگینامه‌ی دو مجاهد شهید از سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی به نامهای «سید ضیاء گلدانساز و سید علی راشدی» است. سید ضیاء گلدانساز از یاران و همراهان مجاهد شهید «محمد منتظر قائم» بود و پس از شهادت وی مدت دو ماه در کردستان به مصاف با ضد انقلاب اشتغال داشت. وی یکی از اعضای مؤثر دفتر سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در یزد بود. وی در جبهه‌ی ماهشهر، هنگام حمله‌ی تانکها به سنگر شهید مختاری، به کمک وی می‌رود و در آنجا مورد اصابت گلوله قرار می‌گیرد و شهید می‌شود. او فرمانده‌ی گروه هفده نفره‌ای بود که تمامی افراد آن شهید شدند. علی راشدی خصم آشتی‌ناپذیر رژیم طاغوت بود. وی در سال 1335 در تبریز به دنیا آمد. در تمام راهپیمایی‌ها شرکت داشت. او از آذربایجان به خراسان رفت و یکی از افراد فعال دفتر مجاهدان انقلاب اسلامی در خراسان گردید. در جبهه‌ی آبادان پس از اصابت گلوله و زخمی شدن به درجه‌ی رفیع شهادت نائل آمد.

یادواره دو مجاهد شهید در جنگ تحمیلی با کفار بعثی، برادر شهید فریدون پارسی و برادر شهید غلامرضا رضائی

[قم]: سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1359.
23 ص.: نمونه.
کتاب، شرح زندگینامه‌ی شهیدان «فریدون پارسی و غلامرضا رضایی» است. شهید فریدون پارسی طی دوران قبل از انقلاب فعالیت‌هایی در مبارزه با رژیم داشت و پس از شروع جنگ نیز در جبهه‌ی آبادان حضوری فعال داشت. هنگامی که برای شناسایی مواضع دشمن در آبادان روانه می‌شود و محل آنها را شناسایی می‌کند و به اطلاع نیروهای پاسدار انقلاب می‌رساند، بعثی‌ها وی را با خمپاره هدف قرار می‌دهند. او زخمی می‌شود و هنگام انتقال به تهران (در تاریخ 28 / 7 / 59) شهید می‌شود. در بخش دوم از زندگی و مبارزات غلامرضا رضایی با رژیم پهلوی سخن گفته شده و نحوه‌ی شهادتش چنین بیان شده است که در یکی از تپه‌های نوسود به صورت چریکی با ضد انقلاب درگیر می‌شود و عده‌ای از آنها را به هلاکت می‌رساند و با تمام شدن مهمات، چون از طرف نیروهای خودی حمایت نمی‌شود، مورد اصابت آر پی جی هفت قرار می‌گیرد و در تاریخ 4 / 8 / 59 در راه بیمارستان شهید می‌شود.

[ صفحه 1089]


یادواره سرداران رشید مهندسی رزمی

فرماندهی قرارگاه مهندسی رزمی قرارگاه خاتم‌الانبیاء (ص)؛ نقاشی از برادران: طاهری و خداوردی؛ خط: از موزه شهدا. - تهران: ارتش جمهوری اسلامی ایران، فرماندهی قرارگاه مهندسی - رزمی خاتم‌الانبیاء (ص)، (چاپ اول): 1367.
[129] ص.: مصور، عکس (رنگی). - (قرارگاه مهندسی رزمی خاتم الانبیاء (ص)؛ 1).
طرح روی جلد از جهاد دانشگاهی هنرهای زیبا.
طرح پشت جلد از موزه شهدا.
عنوان دیگر: سرداران رشید اسلام
این کتاب، مجموعه‌ای از زندگینامه و خاطرات مربوط به سیزده تن از سرداران شهید است. آنها اسوه‌های صبر و استقامت بودند و فداکاری خود را نه تنها در میدانهای نبرد، بلکه در عرصه زندگی نیز به نمایش گذاردند. در آغاز هر زندگینامه، یک تابلوی نقاشی شده از چهره‌ی سردار مورد نظر و در جای جای کتاب نیز نوشته‌هایی با خطوط خوش دیده می‌شود. گاهی نیز خاطرات و وصیتنامه‌ای نیز به آنها اضافه شده است. اسامی این سرداران شهید فرماندهی قرارگاه مهندسی - رزمی خاتم‌الانبیاء (ص)، عبارت است از: «تقی رضوی، حمید سلیمی، حاج محسن صفوی، حسین آقاسی‌زاده، هاشم ساجدی، سید علی محسنی، حمیدرضا شریف الحسینی، حسن ناجیان، محمد طرفچی، سید علی منتظرین، صادق شجاعی‌فر، سعید شجاعی‌فر، علی‌اکبر شیردم».

یادواره سرداران شهید استان کرمان

کرمان: مؤسسه‌ی جمع‌آوری و نشر آثار دفاع مقدس کرمان، (چاپ اول): 1373.
107 ص.: مصور.
در ابتدای کتاب مطلبی (به جای مقدمه) از سردار سرتیپ پاسدار حاج قاسم سلیمانی نوشته شده است و پس از آن مطلبی با نام «نتایج دفاع مقدس از دیدگاه امام خمینی (ره)» به چاپ رسیده است. در ادامه، شعر «خون شاهدان» از دکتر رحیم‌نژاد سلیم آمده است. سپس زندگینامه‌ی چند تن از سرداران شهید استان کرمان چاپ شده است که عبارتند از: سرداران شهید محمد طلایی، علی‌اکبر محمدحسینی، علی شفیعی، عبدالمهدی مغفوری، مهدی زندی و قاسم میرحسینی. در پایان هم شعری با نام «از زبان شهید» سروده‌ی سید احمد فخر مهدوی آمده است.

یادواره شهدای ارتش بیست میلیونی (جلد 1): شهدای کارخانه ماشین سازی اراک

تالیف واحد بسیج مستضعفین سپاه پاسداران. - تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، واحد بسیج مستضعفین، منطقه یک کشوری، (چاپ اول): 1362.
[174] ص.: عکس.
عنوان دیگر: شهدای ارتش بیست میلیونی، منطقه یک کشوری.
کتاب، مجموعه‌ی 35 زندگینامه و وصیتنامه شهدای کارخانه ماشین سازی اراک است که همراه با عکس شهیدان چاپ شده است. به علاوه، اطلاعیه‌ی واحد بسیج کارگری کارخانه درباره‌ی کمکهای جنسی و نقدی کارکنان به جبهه‌ها و غیره و همچنین چند شعر در رابطه با شهید و مقام و عظمت شهیدان، در آن به چاپ رسیده است. چند پیام از پیامهای آیت‌الله منتظری در ارتباط با مقام شهید و عظمت شهید، در آن عنوان گردیده است و همچنین دیدگاه امام امت در مورد «کار و کارگر، جهاد و حفظ مکتب، بی‌نظیر بودن ملت ایران، این که ما در نهایت پیروزیم و وحدت رمز پیروزی ماست و دلیل این که چرا جنگ می‌کنیم و برکات آن از دیدگاه امام» توضیح داده شده است. اشعار موجود در کتاب از نصرالله مردانی، محمدرضا عبدالملکیان و چند شاعر دیگر است.

[ صفحه 1090]


یادواره شهدای انقلاب اسلامی مسجد جامع فاطمیه تهران، پاسداران گمنام اسلام و سربازان سرافراز امام خمینی

تهران: مسجد جامع فاطمیه، 1374.
110 ص.: مصور (بخشی رنگی)، عکس (بخشی رنگی).
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب به مناسبت سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی به فرمان امام خمینی منتشر شده است.
مجموعه‌ی حاضر شامل اطلاعات خلاصه‌ای از شهدای مسجد فاطمیه‌ی تهران همراه با فرازی از وصیتنامه‌های آنهاست. مطالب کتاب، عبارتند از: «بخشهایی از وصیتنامه رهبر کبیر انقلاب اسلامی [حضرت امام خمینی (ره)]، آماری از شهدای مسجد فاطمیه، متن وصیتنامه‌ها و شرحی از مشخصات شناسنامه‌ای هر شهید (نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، تاریخ و محل شهادت، نام گلزار یا گلستان محل دفن)، با دستنوشته‌هایی از شهدا، اطلاعات مختصری درباره شهدایی که دارای اطلاعات و وصیتنامه نیستند، زیارت عاشورا و دعای توسل». عکسهایی از شهدا به همراه عکسهایی از مراسم تشییع بعضی از شهدا، همراه با زیرنویس، نیز ارائه شده است.

یادواره‌ی شهدای کمیته‌ی انقلاب اسلامی، روضه‌ی رضوان (دفتر 2)

کمیته‌ی انقلاب اسلامی، روابط عمومی، 1363.
237، [8] ص.: عکس.
شمارگان: ذکر نشده است.
این مجموعه، دفتر دوم یادواره‌ی شهدای کمیته‌ی انقلاب اسلامی (موسوم به روضه‌ی رضوان است) که در سالروز تشکیل کمیته‌ی انقلاب اسلامی به فرمان امام امت چاپ شده است. این کتاب، مشتمل بر 57 یادواره و هجده قطعه شعر و تصویر است و سخنانی از حضرت امام (ره) در مورد شهید و شهادت از دیدگاه نهج‌البلاغه نیز چاپ شده است. اطلاعات ارائه شده درباره‌ی هر شهید عبارت است از: تاریخ تولد، تاریخ شهادت، مسؤولیت، پست و مقام، خصوصیات فردی و فرازهایی از وصیتنامه‌ی شهید. عکس شهیدان نیز زینت‌بخش زندگینامه‌ی آنهاست.

یادواره‌ی شهدای کمیته‌ی انقلاب اسلامی، روضه‌ی رضوان (دفتر 3)

تهران: کمیته‌ی انقلاب اسلامی، روابط عمومی، 1364.
159 ص.: عکس.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب، دفتر سوم روضه‌ی رضوان، یادواره‌ی شهدای کمیته‌ی انقلاب اسلامی است. در ابتدای این جلد فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) در مورد «شهید و شهادت» به چاپ رسیده است. سپس اطلاعاتی درباره‌ی هشتاد تن از شهدای گرانقدر کمیته‌ی انقلاب اسلامی آمده است. این اطلاعات، شامل: تاریخ ولادت، تاریخ شهادت، خلاصه‌ی زندگینامه و عکس هر یک از شهدا، همراه با فرازهایی از وصیتنامه‌ی شهید است. قطعه شعرهایی نیز در بین زندگینامه‌ها به چاپ رسیده است.

یاد یاران

[بی‌جا]: مکتب قرآن و عترت، (چاپ اول):؟؟ 68.13 ص.: مصور.
شمارگان: 1000 نسخه.

[ صفحه 1091]

این کتاب، شرح حال و خاطرات سه شهید و فرازهایی از وصیتنامه و نامه‌های ایشان به خانواده‌های خود است. شهیدان، عبارتند از: «علی‌رضا سید خاموشی (متولد 27 / 8 / 1348 و شهید در منطقه‌ی عملیاتی کربلای پنج)، مجتبی ساسانی (متولد سال 1349 و شهید در منطقه‌ی عملیاتی کربلای هشت)، میثم سعید محمدی (متولد سال 1349 و شهید در سال 1365)». در پایان کتاب نیز تصاویری با زیرنویس از سه شهید به همراه دیگر شهیدان - از جمله، «محمد کربلایی مطلب، مجتبی داوودی، محمد باقری، مجتبی احمدی معصومی و محمدرضا لولاچیان» - ارائه شده است.

یاد یاران

تدوین طاهره بزم، شهناز صرامی. - تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، (چاپ اول): 1381.
[192] ص.: مصور. - (مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ 184: خاطرات؛ 20).
طراح روی جلد: فاطمه کرکه‌آبادی.
شمارگان: 1800 نسخه.
کتاب «یاد یاران» شامل زندگینامه مختصر 82 شهید و مفقودالاثر دفاع مقدس است. هر زندگینامه، شامل اطلاعات زیر است: «نام، نام خانوادگی، تاریخ و محل شهادت، دوران کودکی، دوران جوانی، فعالیت‌ها در دوران قبل و بعد از انقلاب، دوران حضور شهید در جبهه، نحوه‌ی شهادت، خاطرات کوتاهی از شهید (در برخی از موارد) و وصیتنامه‌ی شهید». از جمله شهیدانی که زندگینامه‌ی آنها در این کتاب آمده است، افراد زیر هستند: «حجت‌الاسلام فضل‌الله مهدزاده محلاتی، حجت‌الاسلام حسین اسکندری، ولی‌الله محمدی، محسن عزیزیان، علی کمیلی‌فر، محمدحسین بدخشان ظهوری، محمد ذوالفقاریان، محسن بلندیان، بهرام شهپریان، جواد کارگر، علی‌رضا مشهدالکوبه فراهانی، غلامرضا مشهدالکوبه فراهانی و...».

یاد یاران

تدوین و گردآوری ستاد کنگره بزرگداشت شهید بهشتی و شهدای دانشگاه شهید بهشتی. - تهران: دانشگاه شهید بهشتی، (چاپ اول): 1379.
274 ص.: مصور، جدول.
شمارگان: 1500 نسخه.
کتاب حاضر شامل زندگینامه‌ی، وصیتنامه و تصاویر شهیدان (زن و مرد) دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی است. زندگینامه‌ها به تفکیک دانشکده ارائه شده‌اند. در پایان کتاب نیز زندگینامه کارمندان شهید زن و مرد دانشگاه شهید بهشتی، به چاپ رسیده است. فرازهایی از سخنان حضرت امام و مقام معظم رهبری در خصوص جنگ و شهادت و تاریخچه‌ای از دانشگاه و زندگینامه شهید آیت‌الله دکتر بهشتی ارائه شده است. کتاب، شامل جداولی از مقایسه‌ی نسبت و درصد شهدای دانشجو و مقایسه‌ی آن با سایر مراکز آموزشی در سال 1365 است. اطلاعات هر زندگینامه شامل: «نام و نام خانوادگی، رشته‌ی تحصیلی، تاریخ و محل تولد، تاریخ ومحل شهادت، شرحی از دوران کودکی، نوجوانی، سوابق مبارزاتی دوران انقلاب و دوران جبهه و ویژگی‌های اخلاقی شهید» است.

یاد یاران: شهدای اداره کل آموزش و پرورش شهرستان‌های استان تهران

تهیه و تدوین ستاد امور ایثارگران اداره کل و مناطق تابعه. - تهران: نوین پژوهش، (چاپ اول): 1379.
16،230 ص.: مصور (بخشی رنگی)، عکس.

[ صفحه 1092]

شمارگان: 6000 نسخه.
در این مجموعه، زندگینامه مختصر و فرازی از وصیتنامه‌های 328 شهید فرهنگی شهرستانهای تابع استان تهران - به جز شهر تهران - گرد آمده است؛ شامل شهیدان شهرهای: اسلامشهر، اشتهارد، پاکدشت، دماوند، رباط کریم، ساوجبلاغ، شهر ری، شهر قدس، شهریار، طالقان، فیروز کوه، قرچک، کرج و ورامین. مطالب مربوط به شهیدان به ترتیب شهرستانهای نامبرده ارائه شده است. برای اکثر شهیدان اطلاعات شناسنامه‌ای (نام و نام خانوادگی، نام پدر، شهرستان محل تولد، محل و تاریخ شهادت)، همراه با عکسی از شهید، ارائه شده است. خلاصه‌ی زندگینامه‌ها شامل مطالبی درباره‌ی تحصیلات، ویژگی‌های اخلاقی، فعالیت‌های مذهبی و فعالیت‌های دوران جنگ است. در پایان کتاب، عکسی از گلزار شهدای هر شهرستان، با زیرنویس، به چاپ رسیده است.

یک آسمان ستاره

نوشته مهدی فتحی. - تهران: اسپید، (چاپ اول): 1378.
55 ص. - (کودکی بزرگان؛ 1).
عنوان روی جلد: کودکی بزرگان: یک آسمان ستاره.
شمارگان: 5000 نسخه.
در کتاب «یک آسمان ستاره»، ده داستان و حکایت کوتاه از دوران کودکی و نوجوانی ده شخصیت برجسته‌ی تاریخ وفرهنگ ایران و انقلاب اسلامی بازگو شده است. این اشخاص عبارتند از: «دکتر مصطفی چمران، محمدتقی جعفری، سید حسن مدرس، سید جمال‌الدین اسدآبادی، میرزا تقی‌خان امیرکبیر، جلال‌الدین مولوی، شیخ بهایی، امام محمد غزالی، شیح مصلح‌الدین سعدی و ابوالحسن بهمنیار». از بین این افراد، شهید دکتر مصطفی چمران در ارتباط با دفاع مقدس نقش عمده‌ای داشته است، که در این کتاب نیز به آن اشاره شده است.

[ صفحه 1094]


وصیتنامه‌ها

آخرین لحظه‌های سرخ (1): وصیتنامه شهیدان، همراه با سخن امام و شهید مطهری درباره مقام شهید

تهران: پیام آزادی، [بی‌تا].
134 ص.: عکس.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب، حاوی وصیتنامه‌ی تعدادی از شهدای هشت سال دفاع مقدس و دو متن سخنرانی از حضرت امام خمینی (ره) و شهید مطهری است. سخنان امام در مدح شهیدان و سخنان شهید مطهری در رثای سالار شهیدان و مقام شهید است. کتاب، حاوی وصیتنامه کامل تعدادی از شهیدان هشت سال دفاع مقدس و یا بخشی از وصیتنامه‌های این عزیزان است. در کتاب، تنها نام شهیدان و وصیتنامه آنها آورده شده و اشاره‌ای به زندگینامه یا محل شهادت آنها نشده است.

آخرین لحظه‌های سرخ (2)

تهران: پیام آزادی، [بی‌تا].
162 ص. مصور. - (مجموعه وصیتنامه‌های شهیدان؛ دفتر دوم).
کتاب حاضر که به شهید گرانقدر حاج آقا مصطفی خمینی تقدیم شده است، حاوی مجموعه وصیتنامه‌های شهیدان است که عده‌ای از آنان شهدای انقلاب اسلامی و عده‌ای نیز از شهیدان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران می‌باشند. موضوعهای اصلی که در این وصیتنامه‌ها مورد توجه قرار گرفته، عبارتند از: گوش به فرمان امام بودن، بر پاداشتن نماز اول وقت، اعتقاد به پیروزی حتمی اسلام بر کفر، سفارش به والدین برای صبور بودن در برابر شهادت فرزندان و سفارش به حفظ حجاب.

آخرین لحظه‌های سرخ (3)

تهران: پیام آزادی، [1361].
174 ص. - (مجموعه وصیتنامه‌های شهیدان؛ دفتر سوم).
شمارگان: ذکر نشده است.
آنچه در این کتاب آمده قسمت‌هایی از وصیتنامه‌ی عده‌ای از شهدای انقلاب اسلامی و جنگ حق علیه باطل است. کتاب با بیان فرازهایی از وصیتنامه‌ی شهید حاج سید مصطفی خمینی آغاز شده است و پس از آن، وصیتنامه‌ی جمعی از شهدای جنگ تحمیلی آمده است. این وصیتنامه‌ها مبین اخلاص و ایمان و ایثار شهدا هستند. توصیه به اطاعت از فرامین ائمه‌ی اطهار (ع) و ولی امر، گذشت و فداکاری و پیروی از حق و بسیاری توصیه‌های دیگر از اهم مندرجات زینت‌بخش این وصیتنامه‌هاست. بعضا نیز اشعار و نامه‌هایی به عنوان وصیتنامه شهدا درج شده است.

امام در آیینه شهیدان

گردآورنده محمدحسین عباسی ولدی؛ با همکاری دفتر تحقیق و پژوهش؛ ویراستار غلامرضا نباتی مقدم. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1379.
149 ص.
شمارگان: 2200 نسخه.
متن این کتاب، در چهار فصل، بیانگر ارادت شهیدان نسبت به رهبر انقلاب، امام خمینی (ره) است. فصل اول (امام در آیینه‌ی شهیدان)، گفتار، نوشتار یا خاطراتی است که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از زبان یاران نزدیک امام (ره)، سرداران سپاه و ارتش و مسؤولان کشوری و لشکری که به شهادت رسیده‌اند، درباره‌ی شخصیت امام (ره)

[ صفحه 1095]

بیان شده است. فصل دوم، «روایت عشق» است و در این قسمت، خاطرات و مطالبی حاکی از عشق و ارادت شهیدان نسبت به امام (ره) بیان شده است. این مطالب، از دستنوشته‌ها و وصیتنامه‌ها استخراج شده‌اند. فصل سوم (پروانه‌های شمع)، خاطرات خانواده و نزدیکان شهیدان و یا دستنوشته‌های شهدا است. عنوان فصل چهارم، «پیام خون» و شامل قسمتهایی از وصیتنامه شهیدان است که در آن توصیه به اطاعت محض از ولایت فقیه کرده‌اند. متن کتاب فاقد نظم الفبایی یا هرگونه فهرست از اسامی شهدایی است که از آنان نقل قول شده است.

امام در کلام شهدا

[بنیاد شهید انقلاب اسلامی]. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول)، 1379.
130 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
در این کتاب، گزیده‌ای از وصیتنامه‌ها و گفتارهای شهیدان انقلاب و هشت سال دفاع مقدس درباره‌ی حضرت امام خمینی (ره) گردآوری و در نه فصل موضوعی تنظیم شده است. این موضوعات عبارتند از: 1. الگو پذیری از امام خمینی (ره)؛ 2. اطاعت از امام (ره)؛ 3. تداوم راه امام (ره)؛ 4. حمایت از امام (ره)؛ 5. خط امام (ره)؛ 6. دعا برای امام (ره)؛ 7. عشق و ارادت به حضرت امام (ره)؛ 8. قدردانی و ادای دین نسبت به امام (ره)؛ 9. نیابت حضرت امام زمان (عج).

پرتو نور: به قلم نور آفرینان دفاع مقدس، شهدای بزرگوار جهادگر جهاد سازندگی استان اصفهان

گردآوری پروین رجبی. - اصفهان: زاینده رود، (چاپ اول): 1381.
199 ص. - (سنگرسازان بی‌سنگر؛ 20).
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 1000 نسخه.
کتاب «پرتو نور» متن کامل وصیتنامه‌ی 48 شهید جهادگر جهاد سازندگی استان اصفهان بوده، به ترتیب نام خانوادگی شهیدان ارائه شده است. در پایان کتاب نیز بخشی جهت درج وصیتنامه و مشخصات شهید اختصاص داده شده است تا توسط آشنایان و خانواده‌ی او تکمیل و عودت داده شود. اسامی تعدادی از شهیدانی که وصیتنامه آنان در این مجموعه آمده، به قرار زیر است: «سید محمدرضا احمدی، حسنعلی اقبالی، حمیدرضا امیرپور، عبدالحمید امیر کاوه، اسماعیل امیریان، اکبر باقی، حسین براتی، حسین آبادی، حسینعلی بخشی، اسماعیل بهرامی، رسول تحویلیان، اسماعیل جلالی، محمدرضا جندقیان، علی حاج هاشمی، عبدالله داودوندی، علی‌اکبر ذوالفقاری، محمد سلطانی، رحمت‌الله سلطانی، سید یوسف سیدیان، مهدی شاهسون، محمد شریف‌زاده، محسن شریفی و...».

پرستوهای حسینی

[گردآورنده فاطمه قرآنی]. - مشهد: مکتب مقداد، فاطمه قرآنی، 1372.
127 ص.
در این کتاب خانم «فاطمه قرآنی» فرازهایی از وصیتنامه‌های 44 تن از شهیدان گرانقدر جنگ تحمیلی را برگزیده است و پس از هر یک، در برخی موارد، نکاتی از زندگی آنها را بازگو کرده و یا یک نکته‌ی قابل توجه از

[ صفحه 1096]

وصیتنامه را بسط داده و تفسیری بر آن نوشته است. هدف از گردآوری این مجموعه، تشویق به کسب ایمان و اخلاق اسلامی است.

پیام خون: گزیده‌ای از وصیتنامه شهدای انقلاب اسلامی

[دفتر تحقیقات اجتماعی]، وزارت ارشاد اسلامی؛ با مقدمه امام خمینی (ره) و آیت‌الله منتظری. - [تهران]: وزارت ارشاد اسلامی، [13؟]
63 ص.: عکس.
عنوان از روی جلد.
کتاب حاضر حاوی گزیده‌ای از وصیتنامه‌ی شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است. در ابتدای کتاب مقدمه‌ای از رهبر کبیر انقلاب درباره‌ی عظمت شهید و شهادت ذکر شده است و در ادامه، پیام آیت‌الله منتظری در مورد ارزش شهادت به چاپ رسیده است. موضوعها و مباحث عمده‌ای که شهدا در وصایای خود مورد توجه قرار داده‌اند عبارتند از: ارزش انقلاب اسلامی در نظر شهیدان، اعتقاد به پیروزی حتمی اسلام، اعتقاد به ارزش روحانیت و نقش آن، عشق به شهادت و نداشتن ترس و نگرانی از رفتن به جبهه.

پیام شهیدان تربیت

به کوشش محبوبه تورانی؛ تهیه شده در اداره کل تربیت معلم و آموزش نیروی انسانی. - تهران: وزارت آموزش و پرورش، مؤسسه فرهنگی منادی تربیت، (چاپ اول): 1380.
578، [46] ص.: مصور، جدول، عکس.
عنوان دیگر: پیام شاهدان تربیت (وصایای شهدای تربیت معلم کشور).
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب حاضر شامل وصیتنامه‌ی کامل 185 دانشجو، دانش‌آموز و معلم شهید و مفقودالاثر استانهای کشور است. تعدادی از وصیتنامه‌ها با عکس شهید همراه هستند. در کنار وصیتنامه‌ها، اطلاعاتی درباره‌ی هر شهید - شامل نام استان، رشته‌ی تحصیلی، تاریخ و محل شهادت و نام عملیات مربوطه - ارائه شده است. از جمله شهیدان می‌توان به افراد زیر اشاره کرد: «مجید حاجی محمدزاده اصل، داوود قدامی، حسین بیگلری، کریم اسلامی، اژدر بهمنی، حسن تقوی شاد، ابوالفتح حسنی، سید اصغر حسینی، عین الله علایی، عباس قدیری، محمد نصیری، محمد نظری، رجبعلی ولی‌پور، اسماعیل روا، ابراهیم زارعی، عباس میرزایی، مجید معظم و...».

پیامهای جاودانه و حیاتبخش به دانش‌آموزان، برگرفته از وصیتنامه‌های شهدای نوشهر

تدوین و جمع‌آوری منصور هرنجی. - نوشهر: بنیاد شهید انقلاب اسلامی شهرستان نوشهر، (چاپ اول): 1380.
56 ص.
شمارگان: ذکر نشده است.
این کتاب شامل فرازهایی از وصیتنامه‌های شهدای شهرستان نوشهر است. از جمله موضوعهای مورد اشاره در این وصیتنامه‌ها، می‌توان موارد زیر را نام برد: «جوانان، آخرت، اسلام، جهاد، امام زمان (عج)، یاد خدا، راه شهیدان، تحصیل علم، نماز، امام حسین (ع)، دانشگاه، تهاجم فرهنگی و...». افراد زیر از جمله شهیدانی هستند که فرازهایی از وصیتنامه آنان در این کتاب آورده شده است: «عنایت الله افتداداودی، کاظم کریمی، احسان الله قمی، عبدالرحمن مهدی‌زاده، عبدالحسین چالکش محمدی، شهرام کیاحیرتی، حسینعلی پورجعفری، اردشیر کثیری، حشمت‌الله اسلامی، قدرت‌الله توکلی، بیژن شیخ‌پور، زعفر آهنگری علی‌آبادی، یحیی قمی‌تبار، حسینعلی نعیمایی و...».

[ صفحه 1097]


جرعه‌های ناب: گزیده‌ای از وصیتنامه شهدای شهرستان هزار سنگر آمل

به اهتمام: کمیته تالیف و تدوین یادواره سرداران و هزار شهید شهرستان آمل؛ علی حسین‌زاده... [و دیگران]. - آمل: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ناحیه مقاومت سپاه آمل، (چاپ اول): 1378.
128 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
«جرعه‌های ناب» مجموعه‌ای از گزیده‌ی وصیتنامه‌های شهدای شهرستان آمل است که زیر بیست موضوع تنظیم شده است. موضوعهای مورد نظر گردآورندگان عبارتند از: «نیایش»، «امام حسین (ع)»، «امام مهدی (ع)»، «ولایت فقیه»، «نماز»، «بسیج»، «روحانیت»، «حجاب»، «دنیا»، «حالات و روحیات شهید»، «آرزوهای شهید»، «جبهه و جنگ»، «دشمن ستیزی»، «توصیه‌ی شهید به امت حزب‌الله» و «شهید و شهادت». مطالب کتاب مبین نیات و احساسات شهیدان هستند. نام و عنوان هر یک از شهیدان همراه وصیتنامه‌ها آمده است.

جلوه‌های نور

تهیه و تنظیم مجید زمان‌پور. - تهران: مرکز فرهنگی سپاه، معاونت انتشارات، مدیریت امور کتاب، (چاپ اول): 1373.
145 ص.
شمارگان: 10000 نسخه.
به مناسبت پنجمین سالگرد رحلت حضرت امام خمینی (س).
این کتاب در برگیرنده‌ی آن بخش از وصیتنامه‌های شهیدان است که پیرامون ابعاد وجودی حضرت امام خمینی (ره) نوشته شده‌اند. کتاب در دو فصل تنظیم شده است. فصل اول: وصیتنامه‌های شخصیتهای سرشناس کشور، چون: «آیت‌الله اشرفی اصفهانی، حجت‌الاسلام محمد جواد باهنر، آیت‌الله محمدحسین بهشتی، دکتر چمران، پاک‌نژاد، آیت‌الله دستغیب، محمدعلی رجایی، آیت‌الله سعیدی، آیت‌الله صدر، آیت‌الله صدوقی، استاد مطهری و آیت‌الله مدنی» است و فصل دوم شامل وصیتنامه‌های شهدای دوران انقلاب و جنگ است. در پانویس‌ها، منابع و مآخذ هر بخش از وصیتنامه‌ها ارائه شده است. در اول کتاب نیز دیدگاه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درباره‌ی حضرت امام خمینی (ره) آمده است. تنظیم وصیتنامه‌ها فاقد نظم الفبایی است.

حدیث جاودانه‌ها: مجموعه وصایای شهدای گرانقدر استان کردستان در چند موضوع مختلف

گردآوری و تدوین معاونت فرهنگی و پژوهشی بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان کردستان. - سنندج: عابد، 137.1380 ص.
طراح روی جلد: مازیار یعقوبی.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب «حدیث جاودانه‌ها»، شامل فرازهایی از وصایای 181 شهید استان کردستان است. این وصیتنامه‌ها در هشت موضوع مختلف تنظیم شده‌اند که عبارتند از: «شهید و شهادت، امام حسین (ع) و عاشورا، امام (ره)، ولایت فقیه، معارف الهی، دفاع مقدس، حجاب اسلامی، نحوه‌ی تربیت فرزندان و وحدت اسلامی». اطلاعات هر مدخل از وصیتنامه‌ها شامل: «نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، تاریخ و محل شهادت و متن برگزیده» است که بدون نظم مشخص یا ترتیب الفبایی ارائه شده‌اند. در پایان کتاب نیز فهرست اسامی شهدای صاحب وصیت بدون نظم الفبایی آمده است. از جمله اسامی شهداء می‌توان از افراد زیر نام برد: «حمید انصاری، خدامراد بزرگ احسان، غلامرضا ضیایی، اسدالله قائم‌پناه، علی حسین صادقی، و...».

[ صفحه 1098]


حدیث حماسه آفرینان بهبهان

گردآورنده: شکرالله نیک‌پور. - بهبهان: توفیق، 1376.
166 ص.: جدول.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب حاضر شامل مجموعه‌ی گردآوری شده‌ای از برگزیده‌ی وصایای 229 نفر از شهدای شهرستان بهبهان می‌باشد. برگزیده‌ها فاقد نظم خاص و یا تنظیم براساس الفبای نام خانوادگی شهداست. در پایان کتاب نیز فهرستی از شهدای آن شهر ارائه شده است که شامل: نام و نام و خانوادگی شهدا به همراه تاریخ تولد، تاریخ شهادت و نیز محل شهادت است. نویسنده، مجموعه‌ی حاضر را به منظور استفاده در مراسم صبحگاه مدارس، ادارات، نهادها و ارگانها جمع‌آوری کرده است. در پایان کتاب، جدولی از اسامی 72 تن از شهدای نوجوان همراه با معلمان مدرسه‌ی راهنمایی شهید پیروز - که در حمله‌ی موشکی به شهر بهبهان در چهارم آبان 1362 شهید شده‌اند - و نیز اسامی عده‌ی دیگری که در همین حمله به لقاء الله شتافته‌اند، آمده است.

حدیث ماندگار (1)، گزیده‌ای از وصایای شهدای شهرستان‌های استان تهران

محمدرضا رحیمی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد؛ کنگره بزرگداشت سرداران شهید و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، 1376.
322 ص.
کتاب حاوی فرازهایی از وصیتنامه‌های شهیدان شهرستانهای تهران بزرگ است که به صورت موضوعی تنظیم شده است. عناوین و موضوعهای این وصایا عبارتند از: ولایت فقیه در کلام شهید، نماز در کلام شهید، مسجد در کلام شهید، امام حسین (ع) و عاشورا در کلام شهید، امام مهدی (عج) در کلام شهید، امام خمینی (ره) در کلام شهید، حجاب در کلام شهید، روحانیت در کلام شهید، جبهه و جنگ در کلام شهید، بسیج در کلام شهید، راه و هدف در کلام شهید، انقلاب اسلامی در کلام شهید، شهید و شهادت در کلام شهید، دنیا در کلام شهید، حالات و روحیات شهید، نیایش در کلام شهید، آرزوی شهید، و توصیه‌های شهید به امت و اقشار مختلف جامعه.

حدیث ماندگار (2)، گزیده‌ای از وصایای شهدای تهران بزرگ

به کوشش محمدرضا رحیمی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد؛ کنگره بزرگداشت سرداران شهید و 36 هزار شهید استان تهران، کمیته انتشارات، 1376.
191 ص.
کتاب، حاوی فرازهایی از وصایای شهدای تهران بزرگ است که به صورت موضوعی تنظیم شده است. عناوین و موضوعهای این وصایا عبارتند از: قرآن در کلام شهید، ولایت فقیه در کلام شهید، نماز در کلام شهید، مسجد در کلام شهید، امام خمینی (ره) در کلام شهید، امام حسین و عاشورا در کلام شهید، حجاب در کلام شهید، روحانیت در کلام شهید، امر به معروف و نهی از منکر در کلام شهید، جبهه و جنگ در کلام شهید، بسیج در کلام شهید، راه و هدف در کلام شهید، انقلاب اسلامی در کلام شهید، نیایش در کلام شهید، حالات و روحیات شهید، شهادت در کلام شهید، آرزوی شهید، توصیه‌های شهید و امت و اقشار مختلف جامعه.

[ صفحه 1099]


حدیث یاران، فرازهایی از وصایا و پیام‌های شهیدان

به اهتمام محمدحسین قاسمی. - قم: مشرقین، (چاپ اول): 1379.
184 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
در این مجموعه، فرازهایی از وصیتنامه و پیامهای شهیدان گرانقدر دفاع مقدس درباره‌ی مقوله‌هایی در ارتباط با دین و انقلاب اسلامی گردآوری شده است. کتاب، در شش بخش موضوعی تنظیم شده است که عبارتند از: 1. مناجات و نجوای شهیدان؛ 2. نماز؛ 3. ولایت فقیه؛ 4. شهدا و راه شهدا؛ 5. حجاب؛ 6. پیامها و سفارشهای شهیدان. نام هر شهید و مشخصات وی همراه با فرازهای انتخاب شده، نیز آورده شده است.

حماسه غدیر: گلچینی از وصیتنامه و خاطرات شهداء گرانقدر پادگان غدیر

دانشکده افسری «علوم پایه نظامی» اصفهان. - اصفهان: دانشگاه امام حسین (ع)، دانشکده افسری (علوم پایه نظامی)، (چاپ اول): 52.1380 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
به مناسبت یادواره شهداء پادگان غدیر.
این کتاب گلچینی از وصیتنامه‌ها، خاطرات، آخرین مکالمات تلفنی و نامه‌های مکتوب 34 شهید پادگان الغدیر دانشگاه امام حسین (ع) اصفهان است که به همراه فرمایشات، روایات و سخنان پیامبر (ص)، ائمه (ع) و امام خمینی (ره) و سایر بزرگان ارائه شده است. سه قطعه شعر در قالب مثنوی از عباس تمیزی «قدیر اصفهانی» - که در یادواره‌ی شهدای غدیر قرائت شده - نیز ارائه شده است. اسامی برخی از شهیدان عبارت است از: «اسماعیل حیدری، آقا علی ملک محمد، مجید پاکزاد، زال یوسف‌پور، جلال افشار، مصطفی نصراصفهانی، غلامرضا پورعبائیان، ابراهیم تلان، علی میرمجربیان، مظفر ماست‌بندزاده، عباس کردآبادی، محمد علیجانی، محسن موهبت، عباس افیونی‌زاده و...».

دلدار مستان

به کوشش مصطفی ایزدی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول)؛ 190.1369 ص.
تصویر روی جلد از موزه شهدا.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب به مناسبت یکمین سالگرد ارتحال امام خمینی سلام‌الله علیه منتشر شده است.
کتاب «دلدار مستان» فرازهایی از وصیتنامه‌های شهیدان و مفقودالاثرها، در وصف رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی (ره) است. وصیتنامه‌ها براساس موضوعات به عناوین مختلفی تقسیم شده‌اند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: «سلام بر امام خمینی (ره)؛ امام خمینی (ره) نعمت خدا برای ما؛ امام خمینی (ره) خلیفه‌ی خدا در زمین؛ امام خمینی (ره)؛ سلاله‌ی پیامبر اسلام (ص)؛ امام خمینی (ره)، امام خمینی (ره)، امام حسین (ع) زمان ما؛ امام خمینی (ره)، نائب امام زمان (عج)؛ رهبری امام خمینی (ره)، رهبری جهان مسلمین و مجروحین؛ لبیک به امام خمینی (ره)؛ فرمانده‌ی کل قوا، و...». در پایان نیز اسامی شهدا بدون نظم الفبایی ارائه شده است. نمونه‌ی دستخط سید احمد خمینی یادگار امام درباره‌ی کتاب حاضر نیز ارائه شده است.

[ صفحه 1100]


راهیان کربلا: وصیت نامه شهدای خوئین

خوئین: خانواده‌ی شهدای خوئین، (چاپ اول): 1366.
84 ص.: عکس.
این کتاب، مجموعه‌ی وصیتنامه‌ی جمعی از شهدای بخش «خوئین» (از شهرستان زنجان) است که از آغاز جنگ تا عملیات کربلای ده به شهادت رسیده‌اند. وصیتنامه‌ها به ترتیب تاریخ شهادت، همراه با عکس و مشخصات شناسنامه‌ای، مسؤولیت شهید در جبهه و تاریخ و محل شهادت هر شهید، ارائه شده‌اند. بخش پایانی کتاب به نوحه‌هایی درباره‌ی شهیدان و حضرت حسین بن علی (ع) اختصاص یافته است.

زمزمه خوبیها

تدوین: مجید زمان‌پور. - تهران: سنا، [1376].
هفت، 147 ص.
عنوان روی جلد: زمزمه خوبیها، تعبیرها، تشبیه‌ها و مضمونها در وصیتنامه شهیدان شاهد.
کتابنامه: ص. 139 - 138.
شمارگان: 5000 نسخه.
این مجموعه‌ای گزیده‌ای است از وصایای شاهدان شهید در ستایش، تمجید و تمدیح ارزشهای والای اسلامی. مطالب کتاب در بخشهای «جهاد، جبهه، مناجات، شهادت، بقای حق، شهدا و نفخات ربانی» تنظیم شده است. انگیزه‌ی تدوین این دفتر، گردآوردن مجموعه‌ای از عبارات و جملات کوتاه و ژرف و عمیق و دارای بلاغت و سلاست نثر و برخوردار از محتوای عاطفی و احساس برانگیز است تا خواننده از حظ روحی و معنوی برخوردار گردد. این مجموعه با بررسی قریب پنج هزار وصیتنامه فراهم آمده است. در زیر هر عبارت، نام وصیت کننده، تاریخ شهادت و محل شهادت شهید شاهد آورده شده است.

سبک باران ساحل‌ها

تالیف علی‌رضا امیر حاجلو. - تهران: دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی؛ بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1380.
109 ص.: عکس.
شمارگان: 2000 نسخه.
کتاب «سبکباران ساحلها» مجموعه فرازهایی از وصیتنامه‌های 77 شهید دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی است که به تفکیک دانشجویان دانشکده‌های برق، عمران و مکانیک تنظیم و ارائه شده است. اطلاعات داده شده برای هر شهید، شامل: «نام و نام خانوادگی شهید، رشته‌ی تحصیلی، سال ورود به دانشگاه، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل شهادت و برگزیده‌ی وصیتنامه شهید» است. در پایان نیز فهرست اسامی شهدا همراه با نمودار مقایسه‌ای تعداد شهدای دانشگاهها به چاپ رسیده است.

سخن آشنا

تنظیم مطالب و نگارش: محسن شاهرضایی، رفیع افتخار؛ به کوشش: محمدقاسم فروغی. - تهران: سپاه پاسداران نیروی زمینی، معاونت تبلیغات و انتشارات، (چاپ اول): 1371.
113 ص. - (مجموعه آثار و ارزشهای هشت سال دفاع مقدس؛ مجموعه وصیتنامه: 1).
این کتاب به مناسبت هفته دفاع مقدس در سال 1371 منتشر شده است.
کتاب حاضر، گلچینی از مجموعه‌ی دفاتری است که توسط خانواده‌های شهدا و مفقودان، به آرشیو مرکز آثار و

[ صفحه 1101]

ارشها و دفاع مقدس ارسال شده است. کتاب شامل هفت بخش به شرح زیر است: بخش اول (سخن شهید با امام): این بخش، شامل سخنان، نظرات، عقاید و احساسات شهیدان در رابطه با امام و مقتدای آنان است. بخش دوم، «شهید و شهادت از دیدگاه شهید»؛ بخش سوم، «آرمانها و اهداف شهید»؛ بخش چهارم، «سفارشهای شهید»؛ بخش پنجم: «هشدارهای شهید»؛ بخش ششم، «نیایشهای شهید» و بخش هفتم، «پیامها و مطالبی که شهدا به خانواده‌های خود فرستاده» است. در انتهای کتاب نیز جدولی ارائه شده است که در آن، اسامی شهدایی که در این کتاب از آثار آنان استفاده شده، مشخصات فردی شهید، محل شهادت، وضعیت تأهل، شغل و دیگر اطلاعات مفید در مورد شهید ارائه شده است.

سخن عشق، گزیده‌ای از وصیتنامه‌های شهدای استان آذربایجان شرقی

جعفر سلیمانی‌کیا. - [بی‌جا]: ستاد برگزاری کنگره بزرگداشت سرداران شهید آذربایجان، 1374.
196 ص.: مصور.
کتاب، حاوی هشت بخش و گزیده‌ای از وصیتنامه‌های شهدای استان آذربایجان شرقی درباره‌ی موضوعهای مختلف است. این هشت بخش عبارتند از: بخش «اول: منطق شهید؛ بخش دوم: در وصف شهادت؛ بخش سوم: عشق به امام؛ بخش چهارم: جبهه و جهاد؛ بخش پنجم: راز و نیازها؛ بخش ششم: سفارش‌ها؛ بخش هفتم: هشدارها؛ بخش هشتم: پیام شهید به خانواده». در زیر هر جمله‌ی برگزیده شده، نام شهید آورده شده است. در بخش اول بیشتر شهیدان خواسته‌اند تا گمنام باشند؛ در بخش دوم، شهادت را مرگی شیرین دانسته‌اند؛ در بخش سوم، تبعیت از امام امت را خواسته‌اند؛ در بخش چهارم، واجب بودن دفاع را متذکر شده‌اند؛ در بخش پنجم، با خدا راز و نیاز کرده‌اند؛ در بخش ششم، به انجام کارها برای خدا سفارش کرده‌اند؛ در بخش هفتم، هشدار برحذر بودن از اختلافات داخلی و در بخش آخر سفارش به الگو قرار دادن ائمه‌ی اطهار (ع) در زندگانی مورد تأکید قرار گرفته است.

سفیران نور، درسهایی از حماسه آفرینان عشق و ایثار (جلد 1)

تحقیق و تنظیم مرکز پژوهش‌های فرهنگی بنیاد شهید انقلاب اسلامی، سرپرست گروه تحقیق، محمدعلی الهی. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ دوم): 1369.
571 ص.: عکس (بخشی رنگی)، جدول.
آغازگر مطالب کتاب یکصد و پنجاه پیام از کلام امام است و سپس مقاله‌ی «فلسفه و ارزش جهاد و شهادت در اسلام» در باب جهاد و فضیلت آن آورده شده است. پس از آن در ارتباط با خانواده‌ی شهید مطالبی با عناوین «خانواده‌ی شهید، پژواک گران نفیر خون، خانواده‌ی شهید، پژواک‌گر صدای ایثار و خانواده‌ی شهیدان، عاشقان کوی حق» در رابطه با ارزشهای مرتبط با شهید و شهادت درج شده است. مطالب بعدی در خصوص مدنیت و خون شهید، تمدن در گرو شهادتها، درس‌آموزی از انقلابهای دنیا و تاریخ تلخ و دیدگاه‌های شیرین تا صفحه‌ی 230 کتاب را به خود اختصاص داده است. صفحات بعدی، تا صفحه‌ی 559، پایان کتاب، فهرست‌ها و جداول است. مشخصات شهیدان در زیر عناوین جهان‌بینی شهید، حالات و روحیات شهید، راه و هدف شهید، شهید و انقلاب اسلامی، امام و روحانیت از دیدگاه شهید همراه با تحلیلها و فرازهایی از وصیتنامه‌های شهیدان آورده شده است. اطلاعات ارائه شده در جداول شامل نام و نام خانوادگی، حرفه، تحصیلات، محل و سال تولد، محل و سال شهادت می‌باشد.

[ صفحه 1102]


سفیران نور، درسهایی از حماسه آفرینان عشق و ایثار (جلد 2)

تحقیق و تنظیم مرکز پژوهش‌های فرهنگی بنیاد شهید انقلاب اسلامی. - بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ دوم): 1369.
480 ص.: عکس (بخشی رنگی)، جدول.
این کتاب مجموعه‌ای از فرازهای وصیتنامه‌های شهیدان یا پیامهای آنها به پدر و مادر و اقوام خود و مردم می‌باشد که در موضوعهای زیر گردآوری شده است: 1 - جبهه و جنگ از دیدگاه شهید؛ 2 - رویارویی شهید با منافقین، ضد انقلاب و کفر جهانی؛ 3 - پیام شهید به رزمندگان؛ 4 - پیام شهید به امت؛ 5 - پیام شهید به پدر و مادر؛ 6 - پیام شهید به همسر و فرزند؛ 7 - نیایش شهید. پس از هر مجموعه، فهرست اسامی شهیدانی که از وصیتنامه یا پیامهای آنان استفاده شده است، با ذکر مشخصات (نام، نام خانوادگی، حرفه، تحصیلات، محل و سال تولد، محل و تاریخ شهادت) آورده شده است.

سهمی از آفتاب: گزیده وصایای جمعی از شهدای دفاع مقدس «استان فارس»

تهیه کننده کمیته تألیف و تدوین [کنگره سرداران 14 هزار شهید استان فارس]؛ با مشارکت بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان فارس. - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 1379.
162 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل گلچین و گزیده‌ای از وصایای شهدای دفاع مقدس استان فارس است و در شش فصل، به ترتیب شهرستان، از هم تفکیک شده‌اند. فصل 1: گزیده‌ی وصایای جمعی از شهدای دفاع مقدس شهرستان شیراز؛ فصل 2: شهرستان فسا؛ فصل 3: شهرستان جهرم؛ فصل 4: شهرستان کازرون؛ فصل 5: شهرستان استهبان؛ فصل 6: شهرستان ممسنی. اسامی شهدا در هر فصل براساس نام خانوادگی، تنظیم الفبایی شده است. در پایان کتاب نیز فهرست کامل اسامی شهدا براساس نام خانوادگی ارائه شده است.

شمیم دل

گردآوری محمد خامه‌یار. - تهران: نشر سامیر، 1377.
46 ص.
طراح روی جلد: حسن موسی‌زاده.
شمارگان: 3000 نسخه.
این کتاب با همکاری ستاد یادواره سرداران و یکهزار شهید خمین، تیپ سوم پیاده مالک اشتر لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع) منتشر شده است.
این کتاب، فرازهایی از وصیتنامه‌ی 108 تن از شهدای شهرستان خمین است که با نگاهی نو به وصیتنامه‌های یک هزار شهید شهرستان خمین گردآوری و تدوین شده است. در این فرازها، نظرگاه عرفانی شهیدان مد نظر بوده است و طلب شادت و سر و جان فدا کردن در راه دوست. اگر چه در این راه هم شهادت هدف این شهیدان نبوده و آرزوی خدمت به دین و کسب رضایت خداوند باری تعالی و انجام وظیفه‌ی دینی همیشه در صدر آمال آنها قرار داشته است.

[ صفحه 1103]


صحیفه انقلاب، وصیتنامه سیاسی - الهی رهبر کبیر انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت آیت الله العظمی امام خمینی

تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان چاپ و انتشارات، (چاپ یازدهم): 1374.
38 ص.
حضرت امام خمینی (ره) در وصیتنامه سیاسی - الهی خود درباره‌ی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران مطالب متعددی فرموده‌اند؛ از جمله در بند «ل» این وصیتنامه خود سفارشهایی درباره‌ی توجه دولت و ملت و مجلس به قوای مسلح، از ارتش و سپاه و ژاندرمری و شهربانی تا کمیته‌ها و بسیج عشایر، می‌نمایند و از آنان به عنوان «بازوان قوی و قدرتمند جمهوری اسلامی و نگهبان سرحدات و راهها و شهرها و روستاها و بالاخره نگه‌داران امنیت و آرامش بخشان به ملت و در هم کوبندگان توطئه‌ها» یاد می‌کنند و برای حماسه‌هایی که آنها در جنگ آفریدند، از آنها تشکر کرده، برای آنها دعای خیر طلب می‌کنند و در ادامه، از این نیروها می‌خواهند که خودکفا شوند و از وابستگی به اجانب بپرهیزند و دست شرق و غرب را از سر خود کوتاه کنند و در ضمن، وارد بازی‌های سیاسی نشوند.

صدای سخن عشق: فرهنگنامه موضوعی شهدای فرهنگی و دانش آموزان استان کهگیلویه و بویراحمد

تالیف و تدوین فریدون داوری، رضا یوسف‌زاده؛ [برای] سازمان آموزش و پرورش استان کهگیلویه و بویراحمد. - یاسوج: چویل، (چاپ اول): 1381.
118 ص.
شمارگان: 3000 نسخه.
کتاب حاضر شامل گزیده‌هایی از وصیتنامه‌ها و دستنوشته‌های شهدای فرهنگی و دانش‌آموز استان کهگیلویه و بویراحمد بوده، براساس پیام، محتوا و ماهیت نوشته‌ی مربوطه به نه مبحث یا موضوع تقسیم شده است. موضوعات عبارتند از: «آموزش و پرورش، آیات و احادیث، انقلاب و اسلام، مال و ثروت، امام حسین (ع)، امام (ره)، ارگانها و ادارات، اشعار (منظور اشعار سروده شده توسط شهدا) و احکام». ترتیب ارائه‌ی وصیتنامه‌ها در موضوعات مربوطه فاقد نظم خاص است. کتاب فاقد فهرست مجزای اسامی شهدا است.

گلواژه‌های شهادت: جملات برگزیده‌ای از وصیتنامه‌های شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران

به کوشش امیر معصومی؛ فرهاد صادق امینی، تهران: ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان عقیدتی سیاسی، (چاپ اول): 1373.
74 ص.
جملات برگزیده‌ای از وصیتنامه‌های شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران گردآوری و در این کتاب ذکر شده است. موضوع اصلی این جملات، «شهید، شهادت، اطاعت از فرمان حضرت امام برای حضور در جبهه‌ها، دفاع از دین اسلام و میهن اسلامی، مرگ با عزت و نه زندگی با ذلت، اطاعت از ولایت فقیه، و... است نمونه‌هایی از این جملات عبارتند از: «شهید گلواژه‌ی خونرنگ درخشان انقلاب ماست؛ شهید نماینده‌ی عالم غیب است؛ در عالم خاک، شهید، کبوتر خونین بالی است که از خانه‌ی فاطمه زهرا (س) به پرواز درآمده است و در طول تاریخ در همه‌ی عصرها و برای همه نسلها خط سرخی را که همان خط محمدی و آل محمدی است، ترسیم نموده است؛ اکنون که عازم جبهه هستم، هیچ گونه وحشت و نگرانی در خود احساس نمی‌کنم و از آنچه می‌گویم آگاهم، چرا که باید فرمان امام بلا درنگ اجرا شود».

[ صفحه 1104]


لاله از آفتاب می‌گوید (جلد 1)

مولف محمدهادی رنگرزیان؛ با سعی و اهتمام اداره کل بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان گیلان. - تهران: بنیاد شهید، نشر شاهد، (چاپ اول): 1379.
148 ص.
شمارگان: 2000 نسخه.
جلد اول کتاب «لاله از آفتاب می‌گوید» شامل گفته‌ها و نوشته‌هایی از شهدای شهرستانها و روستاهای استان گیلان درباره‌ی حضرت امام خمینی (ره) است. بسیاری از این گفته‌ها از وصایای شهیدان است. مطالب ارائه شده به ترتیب حروف الفبای نام خانوادگی شهیدان، با ذکر شهرستان و روستای مربوطه ذکر شده‌اند. در ابتدای هر نقل قول، پیام و محتوای کلی آن طی یک جمله بازگو و آنگاه عین عبارات وصیتنامه‌ی ذکر می‌شود. در بین مطالب ارائه شده، مطالبی نیز از سخنان و بیانات حضرت امام (ره) درج شده است. شهدا، شامل شهدای انقلاب و جنگ ایران و عراق هستند.

معراج یار: بررسی موضوعی وصایای شهدای دانشگاه صنعتی اصفهان به مناسبت سومین یادواره شهدای دانشجوی کشور

علی‌محمد میرمحمدی میبدی، کتایون صهبا؛ ویراستار: محمدباقر عطایی. - اصفهان: دانشگاه صنعتی اصفهان، (چاپ اول): 1378.
86 ص.
طراح روی جلد: بهزاد کریمی.
شمارگان: ذکر نشده است.
کتاب حاضر شامل گزیده‌ای از وصیتنامه‌ها و پیامهای 32 شهید دانشگاه صنعتی اصفهان، شهید مطهری، شهید رجایی و حضرت امام خمینی (ره) بوده، به صورت موضوعی ارائه شده است. موضوعهای انتخاب شده عبارتند از: «مناجات، شهید و فلسفه‌ی شهادت، به حق پیوستگی شهید، خون شهید، جاودانگی شهید، شفاعت شهید، گریه بر شهید، فلسفه‌ی شهادت، شهید از دیدگاه شهیدان، روحانیت، ولایت فقیه، اندرز، درد دل بازماندگان شهدا با عزیزانشان، فرزند شهید، مادر شهید و همسر شهید». اسامی برخی از شهیدان عبارت است از: «مسعود آخوندی، محسن آصف‌نژاد، مسعود ادهمی، حسین بدیهیان، رضا بیات، سید محسن توفیقی، سبزعلی جعفری، عبدالرحمن جلالپور، محمد خردمندی، علیرضا خسرویان، اسدالله دائمی و...».

میثاق عشق

گردآوری محمد خامه‌یار. - تهران: نشر سامیر، 1377.
48 ص.
طراح روی جلد: حسن موسی‌زاده.
ناظر فنی: محمدرضا رزاقی.
این کتاب با همکاری ستاد یادواره سرداران و یکهزار شهید خمین، تیپ سوم پیاده مالک اشتر لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع) منتشر شده است.
میثاق عشق مجموعه‌ی فرازهایی از وصیتنامه‌های شهدای گرانقدر شهرستان خمین درباره امام خمینی (ره) است که با نگاهی نو به وصیتنامه‌ی یک هزار شهید شهرستان خمین گردآوری شده است و با همکاری تیپ سوم پیاده‌ی مالک اشتر از لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع) - ستاد یادواره‌ی سرداران و یکهزار شهید خمین - به چاپ رسیده است. در این فرازها، راز سر به مهر و معمای دلدادگی عیان می‌شود: راز عشق متقابل امام و شهدا، راز میثاق عشق شمع و پروانه.

[ صفحه 1105]


نماز عشق، «نماز در کلام شهیدان»: گزیده وصایا و خاطرات شهیدان

ویرایشگر: محبوب شهبازی. - تهران: ستاد برگزاری همایش نماز و دانشجو با مشارکت دفتر تحقیق و پژوهش بنیاد شهید، (چاپ اول): 1377.
61 ص.
طراح روی جلد: فرهاد مقامی.
به مناسبت برگزاری همایش نماز و دانشجو
این کتاب جملات برگزیده‌ای از وصایای بسیاری از شهیدان در مورد مکتب انسان ساز نماز، و دارای دو بخش است. بخش اول حاوی دو فصل و بخش دوم دارای پنج فصل است. هر فصل عنوان خاص خود را دارد. در بخش اول: فصل اول، «نماز در وصیتنامه شهیدان» و فصل دوم، «نماز جمعه و جماعت در وصیتنامه شهیدان» نام دارد. در بخش دوم: فصل اول، «خاطرات مربوط به وضوی شهیدان»؛ فصل دوم، «خاطرات مربوط به نماز شهیدان»؛ فصل سوم، «خاطرات مربوط به نماز اول وقت شهیدان»؛ فصل چهارم، «خاطرات مربوط به نماز شب شهیدان» و فصل پنجم، «خاطرات مربوط به نماز جمعه و جماعت شهیدان» است. در هر فصل، عنوان اصلی خاطره (که در واقع موضوع اصلی وصیت و سفارش شهید را تشکیل می‌دهد) و همچنین نام شهیدی که این عبارت از او نقل شده، ذکر گردیده است.

وصایا: اثر شهدای جهادگر جهاد سازندگی اصفهان

گردآوری و تنظیم پروین رجبی. - اصفهان: زاینده رود، (چاپ اول): 1380.
223 ص. - (سنگرسازان بی‌سنگر؛ 4).
کتابنامه به صورت زیرنویس.
شمارگان: 1000 نسخه.
این کتاب شامل فرازهایی از وصیتنامه‌های 58 شهید جهادگر استان اصفهان است. مطالبی نیز درباره‌ی معنی لغت وصیت، مشتقات آن در قرآن و نهج‌البلاغه و احکام فقهی وصیت از دیدگاه امام خمینی (ره) بیان شده است. وصیتنامه‌ها براساس الفبای نام خانوادگی شهدا تنظیم شده‌اند. شهیدان در وصیتنامه‌های خود بر نماز و عبادات، اطاعت از ولایت فقیه، ادامه‌ی راه شهیدان و... تأکید کرده‌اند. اسامی برخی از شهدای جهادگر عبارت است از: «عباس آقاداوود مارنانی، رضا ابراهیمی، مسعود ادهمی، عباسعلی اصلانی، عزت‌الله اصلانی، اکبر السادات، محسن الشریف، عبدالحمید امیرکاوه، علی ایمانیان، اکبر بدیعی، براتعلی بهرامیان، اصغر احمدی‌فر و...».

وصایای ائمه معصومین و برخی از شهیدان و بزرگان انقلاب اسلامی ایران

حسین محبی. - تهران: رویان، (چاپ اول): 1378.
198 ص.: نمونه، عکس.
کتابنامه ص. 198؛ همچنین به صورت زیرنویس.
شمارگان: 10000 نسخه.
این کتاب در همین سال توسط نشر محیا و انتشارات علی بن ابی‌طالب نیز منتشر شده است.
این کتاب، شامل وصیتنامه‌ی پیامبر اسلام (ص)، ائمه‌ی معصومین (ع) و برخی از شهیدان و بزرگان انقلاب اسلامی ایران است. کتاب دو فصل دارد. در فصل اول، پس از صحبت در مورد مرگ و ترس از آن، جذابیت دنیا و شهادت، به وصیتنامه و سفارشهای پیامبر گرامی اسلام (ص)، امیرالمؤمنین (ع)، امامان (ع) و حضرت زینب (س)

[ صفحه 1106]

می‌پردازد. نگارنده سعی کرده است وصایا و سفارشات امام اول تا امام هفتم را جمع‌آوری کند ولی از امام هشتم تا حضرت مهدی (عج) تنها به اشاراتی از اصول کافی بسنده کرده است. فصل دوم به زندگینامه، وصایا و سفارشات برخی از شهیدان و بزرگان انقلاب اسلامی اشاره می‌کند؛ که از آن جمله می‌توان به «مصطفی خمینی، امام خمینی (ره)، شهید مطهری، شهید رجایی، شهید باهنر، شهاب‌الدین مرعشی نجفی، ایوب حسن‌زاده، شهید همت و جمعی از شهدای جنگ تحمیلی» اشاره کرد.

وصیتنامه و یادنامه شهید حسن مهدوی آراء (شانه چی)

[تهران: مرکز چاپ و انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی]، (چاپ اول): 1366.
86 ص.: عکس.
عنوان روی جلد: او که بود، چه گفت، چه خواست.
مندرجات: زندگینامه، مناجات نامه، پیام به امت حزب‌الله و قهرمان، پیام به دانشجویان.
در این کتاب، زندگینامه‌ی «شهید حسین مهدوی آراء (شانه‌چی)» آمده است و هدف بررسی زندگی و فعالیت‌های او، آشنایی بیشتر هم دانشگاهیان و هم میهنان با او شمرده شده است. دوستان شهید او را سرباز فداکار اسلام و قهرمان عرصه‌ی پیکار حق علیه باطل و جهادگر مخلص می‌دانند. پس از زندگینامه، مناجاتنامه‌ای از قول شهید، نوشته‌هایی به مناسبت سالروز شهادت چند تن از یاران همرزم او، پیامی به ملت ایران مبنی بر استقامت تا پیروزی و حراست از انقلاب و یاری مسؤولان و پیامی به دانشجویان چاپ شده است.

هزار پیام از هزار شهید: مجموعه‌ای از پیامها و وصیتنامه شهدای انقلاب اسلامی

گردآورنده: حمید حفظی. - تهران: حمید، 1362.
141 ص.
لبیک به پیام امام حسین (ع)، پیام هر شهید این انقلاب است. کتاب به مقدمه‌ای از حضرت امام خمینی (ره) مزین شده است و قبل از شروع متن اصلی، مواردی در باب «جهاد از دیدگاه قرآن» با ارائه‌ی آیات قرآن در باب جهاد، «شهیدان از دیدگاه قرآن» به همراه آیاتی در مورد شهیدان و مقام والای آنان، «شهید از دیدگاه روایت شیعه» با آوردن نظر امامان در مقام و منزلت شهید، «شهید و شهادت از دیدگاه امام خمینی (ره)» و سخنان حکیمانه ایشان در مورد عظمت شهید و ارزش والای شهادت و وصیتنامه‌ی سید و سالار شهیدان، حضرت امام حسین (ع) آورده شده است. در قسمت بعدی، گزیده‌ای از وصیتنامه‌ی شهیدان جنگ تحمیلی آورده شده است. اساس ترتیب و نظم این قسمت، حروف الفبایی اسم کوچک هر شهید است. در جای جای کتاب روح والای شهدا، مقام بلند آنان و تجلی تزکیه‌ی نفس این عزیزان موج می‌زند.


هزار حنجره آواز (جلد 1): گزیده وصایای شهدای لشکر 17 علی بن ابی‌طالب: قم

به کوشش محمد خامه‌یار. - [بی‌جا]: عاشورا، 1373.
272 ص.
کتاب «هزار حنجره آواز» مجموعه‌ی فرازهایی از وصیتنامه‌های شهدای لشکر هفده علی بن ابی‌طالب (ع) (به فرماندهی سرلشکر پاسدار شهید مهدی زین‌الدین) است. جلد اول به 680 تن از شهدای شهر قم اختصاص یافته

[ صفحه 1107]

و به هشت فصل تقسیم شده است. هر فصل، یک محور موضوعی را در بر گرفته، فرازها و کلمات در رابطه با آن موضوع انتخاب شده‌اند. موضوع فصلها عبارتند از: «مناجات شهیدان، جبهه و جهاد، میثاق با امام، روحانیت، سفارش به رعایت حجاب، ولایت فقیه و شهد شهادت». هر وصیتنامه نیز نشانی است از خلوص نیت و پاکی و ایثار شهید.

هزار حنجره آواز (جلد 2): گزیده وصایای شهدای لشکر 17 علی بن ابی‌طالب: استان مرکزی

به کوشش محمد خامه‌یار؛ [مقدمه به قلم جواد محدثی]. - عاشورا، (چاپ اول): 1373.
248 ص.
شمارگان: 5000 نسخه.
این کتاب بمناسبت برگزاری کنگره بزرگداشت سرلشکر پاسدار شهید مهدی زین‌الدین نوشته شده است. مقدمه‌ی کتاب توسط «جواد محدثی» در رثای شهیدان نگاشته شده است. در این مقدمه، ضمن اشاره به اهمیت تدوین وصایا و سخنان شهید و عرضه‌ی آن به جامعه، از این آثار به عنوان ترسیم‌گر خط عاشورا نام برده‌اند. در ادامه‌ی کتاب، نویسنده - محمد خامه‌یار - گزیده‌هایی از آثار و وصایای 500 تن از شهیدان لشکر هفده علی ابن ابی‌طالب (ع) در شش فصل، با عناوین: «مناجات شهیدان، جبهه، جهاد، شهد شهادت، میثاق با امام، ولایت فقیه و توصیه‌ها» تنظیم نموده است. زادگاه شهیدان وصیت کننده، شهرهای ساوه، تفرش، اراک، فراهان و آشتیان است و نام موطن هر شهید، زیر وصیتنامه او ذکر شده است.

هزار حنجره آواز (جلد 3): گزیده وصایای شهدای استان قم

گردآورنده محمد خامه‌یار؛ با همکاری لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع). - تهران: بیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 194.1378 ص.
طراح روی جلد: مهدوی.
شمارگان: 2000 نسخه.
به مناسبت یکصدمین سال میلاد حضرت امام خمینی (س).
این مجلد از مجموعه‌ی «هزار حنجره آواز»، شامل فرازهایی از وصیتنامه‌های شهدای استان قم بوده، در شش قسمت مجزا - با موضوعات «مناجات»، «امام و روحانیت»، «امام و ولایت فقیه»، «جبهه و جهاد»، «شهادت» و «توصیه» - فصل‌بندی شده است. در پایان کتاب نیز فهرستی از اسامی نویسندگان شهید وصیتنامه‌های هر فصل، بدون نظم الفبایی، ارائه شده است. از جمله اسامی شهیدانی که فرازهایی از وصیتنامه آنان در دفتر سوم آمده است، می‌توان از افراد زیر را نام برد: «عباس سنجانی، احمد اصغری، مصطفی عباسی، محمد فتحی، محمد دارایی، مجتبی فهیمی، خلیل موسوی، مسلم بیطرفان، احمد ریاحی، محسن ناصح، علی سعیدی ملکی، ابراهیم شاکری‌نیا، طه قاسمی، علی سعیدی، اصغر سعیدی، علی رجبی، حمزه جعفری، حسین‌علی قمی و...».

هزار حنجره آواز (جلد 4): گزیده وصایای شهدای استان قم

گردآورنده محمد خامه‌یار؛ با همکاری لشکر 17 علی بن ابی‌طالب (ع). - تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، نشر شاهد، (چاپ اول): 194.1378 ص.
طراح روی جلد: مهدوی.

[ صفحه 1108]

شمارگان: 2000 نسخه.
به مناسبت یکصدمین سال میلاد حضرت امام خمینی (س).
دفتر چهارم از مجموعه‌ی «هزار حنجره آواز»، حاضر شامل فرازهایی از وصیتنامه‌های شهدای استان قم است. وصیتنامه‌های در شش فصل مجزا - با موضوعات «مناجات»، «امام و روحانیت»، امام و ولایت فقیه»، «جبهه و جهاد»، «شهادت»، و «توصیه» - ارائه شده‌اند. در پایان کتاب، فهرستی از اسامی نویسندگان شهید این وصیتنامه‌ها، بدون نظم الفبایی، ارائه شده است. از جمله شهیدانی که فرازهایی از وصیتنامه آنان در دفتر چهارم آمده است. افراد زیر هستند: «حسین جلیلی، علی ارم، عباس شریفی، حسین ساعدی، محمدباقر نادم، محمد صفری، حسن شادپور، علی سعادتمند، حسن جعفری، علی قاسمی، اکبر غلامی، محسن غلامی، مهدی شیخی، مهدی رحمتی و...».

یادنامه شهدای وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان‌های وابسته

تهیه و تنظیم از دفتر روابط عمومی و ارشاد وزارت امور اقتصادی و دارایی. - تهران: وزارت امور اقتصادی و دارایی، دفتر روابط عمومی و ارشاد، 1363.
67 ص. - عکس.
کتاب، با دستخط امام خمینی (ره) در تجلیل از مقام شهیدان آغاز شده، سپس، سخنان وزیر امور اقتصادی و دارایی در تجلیل از شهدای وزارتخانه آمده است. بعد از آن، مشخصات، میزان تحصیلات، سمت اداری، وضعیت تأهل، محل و تاریخ شهادت و شمه‌ای از زندگینامه‌ی گروهی از شهیدان و مفقودالاثرهای آن وزارتخانه بیان و فرازهایی از وصیتنامه‌ی تعدادی از آنها آورده شده است. در نهایت گزیده‌ای از سخنرانی استاد مرتضی مطهری - تحت عنوان «قداست شهید» - به چاپ رسیده است.

[ صفحه 1110]